ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Βιβλίο...τι έχετε να μας προτείνετε ; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Βιβλίο...τι έχετε να μας προτείνετε ; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

another star30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
09/03/2007, 03:06:42
José Ortega y Gasset-The Revolt of the Masses
(Ελληνική μετάφραση-Η Εξέγερση των Μαζών)

Εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ισπανικά το 1930. Ο Gasset είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Περισσότερα για το έργο του και την ζωή του μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Ortega_y_Gasset

Το παραπάνω έργο διαπραγματέυεται την άνοδο (εγώ θα την έλεγα δικτατορία) και τον αυξανόμενο ρόλο των μαζών στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Gasset είναι καυστικός απέναντι στις μάζες τις οποίες θεωρεί εχθρό του "μορφωμένου" και "πνευματικού" ανθρώπου ο οποίος καταπιέζεται και συνθλίβεται από αυτές σε βαθμό που έννοιες όπως προσωπικότητα, ιδιαιτερότητα, και ιδιομορφία χάνουν την ουσία και την σημασία τους.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ""In this essay an attempt has been made to sketch a certain type of European, mainly by analysing his behaviour as regards the very civilisation into which he was born. This had to be done because that individual does not represent a new civilisation struggling with a previous one, but a mere negation."

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι ενάντια στην μαζοποίηση.

01/05/2007, 13:01:34
Σας συνιστώ ένα βιβλίο μαγεία!
Ενα αριστούργημα (κατά την γνώμη μου)!
Πρόκειται για το βιβλίο που φέρει τον τίτλο "Θεούλη... εδώ Αννα", του FYΝΝ. "MISTER GOD THIS IS ANNA" είναι ο πρωτότυπος τίτλος.
Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα στην Αθήνα, αλλά θα το βρείτε στην Θεσσαλονίκη, όπου είναι η έδρα του εκδότη "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ", Κατσούνη 3, τηλ 533817.
Αυτό το βιβλίο είναι μαγεία (το κσαναλέω) και πιστεύω ότι θ' αρέσει σε όλους.

Περιγράφει την αντίληψη του θεού και του κόσμου μας από ένα 8χρονο κοριτσάκι με έναν απλό και λογικό τρόπο που μαγεύει.
Ο συγγραφέας δεν διευκρινίζει αν είναι αληθινή ιστορία, ή αν το φαντάστηκε.
Είναι κι αυτό μέρος της μαγείας του!

Είναι (πάντα κατά την γνώμη μου) ΤΕΛΕΙΟ!

http://www.amazon.com/gp/reader/0345327225/ref=sib_dp_pt/002-0654792-6060805#reader-link
Δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με το ίδιο εξώφυλλο, αλλά δεν το βρήκα στην ελληνικη έκδοση στο internet.

Edited by - Αίολος on 01/05/2007 13:25:33

melancholyΜέλος
08/05/2007, 14:53:32
Αγαπητέ μου Ευστράτιε εμένα ένα απο τα αγαπημένα μου βιβλία είναι ο βασιλιάς του χειμώνα που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Ψυχογιός. Διηγήται τη ζωή του βασιλιά Αρθούρου.Αν σ αρέσει ο Μεσαίωνας θα το αγαπήσεις!Επίσης φανταστικό είναι η φάρμα των ζώων του Τζορτζ Οργουελ. Δείχνει τις αλλαγές που γίνονται στο χαρακτήρα κάποιου και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ζώων όταν ανεβαίνουν στη εξουσία. Και τέλος Αυτό το παιδί πέθανε αύριο του Μάτσα.Είναι ημερολόγιο κατοχής!Πολύ καλό και αυτό.Νομίζω οτι είναι απο τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη...
08/05/2007, 19:50:29
quote:
melancholy
Αγαπητέ μου Ευστράτιε...

Αγαπητή μου melancholy...

Σε ευχαριστούμε πολύ για τις προτάσεις σου.

Την "Φάρμα των ζώων" την έχω διαβάσει, το "βασιλιάς του χειμώνα" δεν το ξέρω, αλλά θα το έχω υπ’ όψιν μου όπως επίσης και το "Αυτό το παιδί πέθανε αύριο".
Αλλά μεταξύ των δύο, μάλλον το πρώτο θα προτιμούσα.

Να 'σαι καλά.

Στράτος

Παν μέτρον άριστον
09/05/2007, 02:57:09
Γεια σας.
Να προτείνω κι εγώ κάποια βιβλιαράκια για ανάγνωση και μελέτη;

Francois Chamoux - Ο Ελληνικός Πολιτισμός
εκδόσεις "ΔΑΙΔΑΛΟΣ", μετάφραση Αικατερίνη Παπαθωμοπούλου

Το βιβλίο αυτό που έχει μεταφραστεί σε 7 γλώσσες, κάνει μια περιγραφή των κυριότερων σημείων του ελληνικού πολιτισμού αρχίζοντας από τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, συνεχίζοντας με τον Γεωμετρικό και την εποχή του Ομήρου, αναφέρεται στην αρχαϊκή εποχή (8ος - 6ος π.Χ. αιώνας) και στην κλασική εποχή. Περιγράφει πως πολεμούσαν οι Έλληνες, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους της τότε εποχής, αναφέρεται στις τελετές, στους Θεούς, στα Μαντεία, στο ρόλο του πολίτη και τη μορφή της πόλης, σε γνωστούς στοχαστές και ποιητές και κλείνει με αναφορά στη τέχνη.
Το βιβλίο αυτό το διάβασα μέσα σε 3 ημέρες και το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν, πως ο συγγραφέας φαινόταν πως αγαπάει αυτό που κάνει (τη συγγραφή του βιβλίου και τη μελέτη της ιστορίας των πολιτισμών), όπως επίσης διαπίστωσα μια βαθιά και κυρίως αμερόληπτη εκτίμηση για την Ελλάδα. Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα να το διαβάσετε!
(διδάσκεται στο πανεπιστήμιο)

A.A. Long - Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι, Συναγωγή Συστατικών Μελετημάτων
εκδόσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ, μετάφραση Θεοδόσης Νικολαϊδης, Τάσος Τυφλόπουλος

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε μια συλλογή από δοκίμια που καλύπτουν τους προσωκρατικούς φιλοσόφους. Στα δοκίμια υπάρχουν μικρά αποσπάσματα από τα έργα των φιλοσόφων και γίνεται ανάλυση των βασικότερων σημείων της φιλοσοφίας τους. Δίνει μια σφαιρική και αρκετά επαρκή εποπτεία για την προσωκρατική φιλοσοφία, ιδιαίτερα για όσους δεν γνωρίζουν πολλά γι' αυτήν (είναι κατάλληλο βέβαια και για τους γνώστες).
Κεφάλαια: -οι απαρχές της κοσμολογίας -η Πυθαγόρεια παράδοση -Ηράκλειτος -Παρμενίδης και Μέλισσος -Ζήνωνας -Εμπεδοκλής και Αναξαγόρας: Η απάντηση στον Παρμενίδη -οι Ατομικοί φιλόσοφοι -η εξορθολογισμένη θεολογία -το πρώιμο ενδιαφέρον για τη γνώση -ψυχή, αίσθηση και σκέψη -Ενοχή, ευθύνη, αιτία: Η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία και η ιατρική κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. -Ρητορική και σχετικισμός: Πρωταγόρας και Γοργίας -Πρωταγόρας και Αντιφώντας: Η αντιπαράθεση των Σοφιστών σχετικά με τη δικαιοσύνη -η ποιητική της προσωκρατικής φιλοσοφίας
(διδάσκεται στο πανεπιστήμιο)

Νίκος Ταμπάκης - Το όνειρο του Σωκράτη
εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ

"Πρόκληση για φαντασία: πως άραγε θα έβλεπε τον κόσμο κάποιος μεγάλος σοφός, ένα από αυτά τα σπάνια πνεύματα, αν ξαφνικά βρισκόταν στην εποχή μας; Πως θα έκρινε τους αιώνες που κύλησαν και, συγκεκριμένα, τις σύγχρονες θεωρίες για τη Φύση και τον άνθρωπο; Πως θα έβλεπε τις σύγχρονες επιστήμες ένας Αρχιμήδης, ένας Αρίσταρχος, ένας Αναξίμανδρος; Κι αν η φαντασία μας διάλεγε τον Σωκράτη, τον μέγα εξεταστή του ανθρώπινου αινίγματος; Αυτός ο μέγας ανατόμος των εννοιών, ο πάντα ανικανοποίητος αναζητητής της Αρετής και της Αλήθειας, πως άραγε θα χρησιμοποιούσε τη γνώση που 24 αιώνες συσσώρευσαν, ώστε να επιστρέψει στα προσφιλή του ερωτήματα; Τι θα σκεφτόταν για το καύχημα της σημερινής επιστήμης, τη γνώση του μαγικού μικρόκοσμου της Κβαντικής Θεωρίας και της Σχετικότητας - για όλα αυτά που ήταν ή είναι 'μη ορώμενα'; Πως η όποια σημερινή γνώση γι' αυτά θα διαμόρφωνε τη σκέψη του στο τι είναι 'συνείδηση' και 'εαυτός'; Ποια θα ήταν η συνέχεια σήμερα των δύο σπουδαίων πλατωνικών διαλόγων 'ΘΕΑΙΤΗΤΟΣ' και 'ΣΟΦΙΣΤΗΣ';
Το 'ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ' είναι ένας τέτοιος φανταστικός διάλογος για μια σύνδεση Γνωσιοθεωρίας και Οντολογίας."

Νίκος Ταμπάκης - Από τη Φυσική στη Μεταφυσική
εκδόσεις ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας, ένας πολύτιμος για την Ελλάδα σύγχρονος στοχαστής, μας ξεναγεί στα αμφισβητούμενα όρια που χωρίζουν τη Φυσική από τη Μεταφυσική.
Κεφάλαια: -Χώρος και Χρόνος -Στα ίχνη του πολύ μικρού, ο παράξενος κόσμος της Κβαντομηχανικής -Ολιστικές θεωρήσεις στη σύγχρονη φυσική και βιολογία -Το άγνωστο εσωτερικό μας -Μια χαρτογράφηση της συνείδησης -Παραφυσικά φαινόμενα -η αρχή του νήματος: Βιοφυσική -Υπερφυσικά φαινόμενα -Τα θεωρητικά ρεύματα

Τα δύο παραπάνω βιβλία του Νίκου Ταμπάκη τα συνιστώ, διότι ο συγγραφέας έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα να στοχάζεται την ουσία των πραγμάτων και να γεφυρώνει χάσματα, όπως η φυσική και η μεταφυσική, ή ο αρχαίος με το σύγχρονο κόσμο.

Ευγένιος Ουίτγουορθ - Τα εννέα πρόσωπα του Χριστού
Το πασίγνωστο αυτό βιβλίο, διηγείται μία ιστορία ενός ανθρώπου, που θα μπορούσε να είναι ο Ιησούς Χριστός. Από τη μικρή πόλη που γεννήθηκε, μπαίνει σε παιδική ηλικία στην κοινότητα των Εσαίων της Ναζάρ. Ακολουθεί μία μακριά πορεία που τον φέρνει στους Δρουϊδες, στην Ινδία, στους Πέρσες μάγους, στην Αίγυπτο... Θα καταλήξει στη γενέτηρά του, όπου διαπιστώνει ότι είναι εκείνος ο οποίος έχει επιλεχθεί για να εκπληρώσει ένα θείο σχέδιο και θα αναλάβει μία ανυπολόγιστη ευθύνη απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα.
Καταπληκτικό βιβλίο, το έχω διαβάσει 3 φορές.

Καλές αναγνώσεις!!

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

ΓιώργοςΜέλος
09/05/2007, 04:00:56
Ένα βιβλίο που μου άρεσε και θα ήθελα να προτείνω είναι το

Freakonomins (Levitt & Dubner) - A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything (Paperback)

τι σχέση έχουν οι δάσκαλοι με τους παλαιστές σούμο ..
ή κου-κλουξ-κλαν με τους κτηματο-Μεσίτες
γιατί οι Έμποροι ναρκωτικών προτιμούν να μένουν με την μαμά τους.
τι κοινό έχουν οι πουτάνες με τους αρχιτέκτονες

και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα ..... παρουσιάζονται με αρκετά έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο......όπου μας αποκαλύπτουν αρκετά εντυπωσιακά στοιχεία για την ανθρώπινη φύση... και την σχέση μας με το χρήμα..

Γιώργος
του αρχαίου και μυστικιστικού τάγματος των Frothblowers.

melancholyΜέλος
09/05/2007, 14:45:29
Τίποτα!Άμα θυμηθώ και κανένα άλλο καλό θα σου πώ.
melancholyΜέλος
16/05/2007, 20:17:07
Λοιπόν, καλό βιβλίο είναι ο Κώδικας Da Vinci του Dan Brown όπως και Τ ανεμοδαρμένα ύψη της Emily Bronte που πιό πιθανό είναι να αρέσει στη γυναίκα σου.Α!Και το μεγάλες προσδοκίες είναι καλό του Ντίκενς όπως και Τα ματωμένα χώματα της Διδώ Σωτηρίου!
iphigeneiaΝέο Μέλος
28/05/2007, 00:10:23
Πολύ καλό είναι και το τελευταίο βιβλίο του Πρέσφιλντ με τίτλο Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ για όσους τους ενδιαφέρουν τα ιστορικά μυθιστορήματα.
αγνοώνΜέλος
28/05/2007, 16:51:01
εγώ διάβασα το τελευταίο του stephen king με τίτλο
"το κινητό" -(πολύ ξενέρωτος τίτλος)...
και μπορώ να πω ότι... απογοητεύτηκα !