- Αντικειμενικοτητα. - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:Επομένως τι είναι αυτό που κάνουν οι ορθόδοξοι και τους πάει σε πολύ υψηλά επίπεδα;
Δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος τι είναι πίστη και προσευχή. Οπότε δεν πράττει επειδή από αγνοια δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που λέει ή θεωρεί ότι κάνει. Πρώτα είναι η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ να καταλάβεις και ΜΕΤΑ η πίστη αφου κατανοήσεις. Η ορθδοξία των ημερών μας έχει προτεσταντικά στοιχεία, τυφλής πίστης, άγνοιας, λόγω τουρκοκρατίας και Όθωνα. Συνεπώς δεν τη γνώρισες ποτέ σε βάθος. Τυπικά είναι σχεδόν όλοι οι έλληνες ορθόδοξοι. Όχι ουσιαστικά.
Και είναι κάτι που το κάνουν και οι βουδιστές; Οι μωαμεθανοί;
quote:
Έχω βαπτιστεί κανονικά και σε ορθόδοξο ναό αναφέρομαι.
Και πάλι να μην το κάνεις αφού δεν αναγνωρίζεις τη θεότητα του Χριστού.Δεν ξέρω τι πιστεύεις μέσα σου. Μπορεί αυτός να σε κάλεσε για να δεις κάποια πράγματα. Βέβαια αυτός θα αποφασίσει για σένα αλλά εγώ να σε προφυλάξω στο λέω. Γιατί με μια τέτοια τακτική πας καρφί στον τοίχο. Αν είναι από άγνοια ή ασέβεια ο Θεός ξέρει. Εύχομαι να σε βρει ανένοχο ασέβειας. Η θεία κοινωνία χρειάζεται εξομολόγηση και προετεοιμασία. Και βασικά να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις αφού κατανοήσεις.
quote:
Επομένως τι είναι αυτό που κάνουν οι ορθόδοξοι και τους πάει σε πολύ υψηλά επίπεδα;
Και είναι κάτι που το κάνουν και οι βουδιστές; Οι μωαμεθανοί;
Δε με αφήσατε να φυγω με τις άμεσες απαντήσεις. Τέλος πάντων.
Δεν είναι κάτι που κάνουν οι ορθόδοξοι αλλά κάτι που υπάρχει εξαρχής.Η θεότητα του Χριστού! Την οποία δεν την παραδέχονται τα άλλα θρησκεύματα. Εφόσον ο Χριστός είναι Θεός , Ο Θεός, η σχέση μαζί του όσο μικρή και αν είναι είναι σαν τη σχέση ενός αριθμού με το άπειρο. Αν πιστευεις έστω και λίγο φτάνει.Αν όμως δεν πιστευεις καθόλου (μηδέν χ άπειρο = ακαθόριστο) είναι ακαθόριστο τι θα γίνει. Δηλαδη αρκεί μια απειροελάχιστη ποσότητα πολλαπλασιαζόμενη με το άπειρο ή με απιροελάχιστη ποσότητα του απείρου (ενέργεια του θεού ή η θεία κοινωνία)για να κάνει πάλι άπειρο κάτι πεπερασμένο που συνδέεται μαζί του. Δηλαδή η θεία κοινωνία θεώνει, κατά τους πατέρες της εκκλησίας, τον άνθρωπο που τη λαμβάνει με πίστη στη θεότητά του επειδή ο Χριστός είναι Θεός και επειδή ο άνθρωπος το δέχεται αυτό. Το πιστεύει πραγματικά. Αν δεν ήταν Θεός κανένας δε θα είχε αποτέλεσμα, ούτε ο πιστός. Η πίστη από μόνη της δεν παράγει θαύματα αν αυτό που πιστευεις δεν έχει δύναμη να απαντήσει, να δράσει.Ο Χριστός έχει δράσει επανειλημμένα μετά την Ανάληψή του. Και φανερά. Γιαυτο στους πρώτους αιώνες κατατροπώθηκε από τους μάρτυρες η αρχαία θρησκεία επειδή ήταν ανώτερος ο Ιησούς από τους αρχαίους θεούς. Και όταν τους έσφαζαν ακόμη συνέβαιναν απτά θαύματα για να πειστούν και οι πιο άπιστοι οι οποίοι πείθονταν και γίνονταν χριστιανοί κατά χιλιάδες. Έτσι διαδόθηκε ο χριστιανισμός.Με τα θαύματα. Αν λοιπόν έχεις ένα υλικό στοιχείο που το συνδέεις με το Χριστό, με τον τρόπο που αυτός υπέδειξε, και το ονομάζεις σώμα και αίμα του, μετά θα έχεις την ανάλογη επίδραση σε εκείνους που το αποδέχονται ως τέτοιο επειδή θα αφήνουν να λειτουργήσει ο σύνδεσμος που έγινε. Η μετουσίωση δεν είναι μετουσίωση όλων των ιδοτήτων του ψωμιού και του κρασιού όπως βλέπουμε, αφού διατηρούνται και μετά τη μετουσίωση οι ιδιότητές τους οι ορατές, αλλά των ουσιωδών. Θυμάσαι που έγραφα για την "ουσία" πιο πριν σε άλλα κείμενα; Αρκεί μία ιδιότητα να αλλάξει και αλλάζει η ουσία. Δε συμβαίνει σε ορατό επίπεδο. Αν λοιπόν πάς να κοινωνήσεις και από την άλλη λες ότι δεν είσαι ορθόδοξος καταδικάζεις τον εαυτό σου! Γίνεσαι υβριστής του Χριστού και ετοιμάζεις την καταδίκη σου από αυτόν.Και τότε θα διαπιστώσεις αν είναι Θεός ή όχι.Γιατί μπορεί να είναι πανάγαθος αλλά είναι και απόλυτα δίκαιος.Και η άγνοια συγχωρείται αλλά η ασέβεια τιμωρείται. Ίσως να είναι για να πιστέψεις και εσύ ή και άλλοι μέσα από εσένα. Δεν ξέρω. Ο χρόνος θα δείξει.
Edited by - regulus on 14/02/2013 15:31:23
quote:Πιστεύω στη θεότητα του Χριστού
Και πάλι να μην το κάνεις αφού δεν αναγνωρίζεις τη θεότητα του Χριστού.
quote:Έχεις δίκαιο στις συμβουλές που μου δίνεις, γιατι μέσα μου έχω αμφιβολίες. Όχι μονο για την ορθοδοξία, για όλους και για όλα.
Δεν ξέρω τι πιστεύεις μέσα σου. Μπορεί αυτός να σε κάλεσε για να δεις κάποια πράγματα. Βέβαια αυτός θα αποφασίσει για σένα αλλά εγώ να σε προφυλάξω στο λέω. Γιατί με μια τέτοια τακτική πας καρφί στον τοίχο. Αν είναι από άγνοια ή ασέβεια ο Θεός ξέρει. Εύχομαι να σε βρει ανένοχο ασέβειας. Η θεία κοινωνία χρειάζεται εξομολόγηση και προετεοιμασία. Και βασικά να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις αφού κατανοήσεις
Ως προς την ορθοδοξία, το δέσιμο που έχω μαζί της, με εμποδίζει να την κρίνω αντικειμενικά. Η επαφή μου με άτομα από το εξωτερικό που την θεωρούν σαν μια ακόμα αίρεση μου έδειξε οτι εγώ που μεγάλωσα στην ορθόδοξη αυτή χώρα, έχω άλλη αντίληψη. Μιλάς συχνά και εσυ για προκαταλήψεις, δογματισμούς κλπ.. το θέμα με την ορθοδοξία είναι οτι επειδή μεγάλωσα με την ορθοδοξία, δε ξέρω τι ειναι προκατάληψη και τι όχι.
quote:Κοίταξε, ξέρω πολλούς πιστούς ανθρώπους, πιστούς όμως, και όχι απαραίτητα κλειστόμυαλους, οι οποίοι συμμετέχουν στις Θείες Κοινωνίες, αλλα δε βλέπω εξέλιξη σε αυτούς. Δηλ. στην ουσία μένουν ίδιοι.
Η μετουσίωση δεν είναι μετουσίωση όλων των ιδοτήτων του ψωμιού και του κρασιού όπως βλέπουμε, αφού διατηρούνται και μετά τη μετουσίωση οι ιδιότητές τους οι ορατές, αλλά των ουσιωδών. Θυμάσαι που έγραφα για την "ουσία" πιο πριν σε άλλα κείμενα; Αρκεί μία ιδιότητα να αλλάξει και αλλάζει η ουσία. Δε συμβαίνει σε ορατό επίπεδο.
(Και έπειτα τι να πούν και οι πιστοί των άλλων θρησκειών;)
Λες:
Αυτό δεν είναι πίστη αλλά κοροϊδία. Πίστη = βεβαιότητα όχι τυπική ομολογία δια των χειλέων. Η "πίστη των χειλέων" δεν σώζει ούτε λέγεται πίστη. Καταδικάζεται. ΌΠως είσαι βέβαιος για μια μαθημαιτκή έννοια ότι είναι έτσι (πχ ότι κάθε ζυγός είναι μεταξύ δύο μονών) και δε χωρά αμφιβολία καμμία έτσι πρέπει να είσαι ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ και για τη θεότητα του Χριστού. Συνεπώς δεν πιστεύεις αλλά λες ότι πισυεύεις.
Δεν το έψαξες ποτέ. Αν το ψάξεις το βρισκεις. Ο ζητών ευρίσκει. "Ζητών" σημαίνει "αναζητών" δηλαδή αυτός που ψάχνει, ο αναζητητής, στη γλώσσα της εποχής του ευαγγελίου. Και το σημερινώ "ζητών" είναι το τότε "αιτών". Δεν έψαξες λοιπόν γιατί αν θα έψαχνες θα έβρισκες. Ηθελες την εύκολη λύση: ασκήσεις θέωσης με εύκολο τρόπο. Και φυσικά απέρριψες εκείνο που έμοιαζε κοπιαστικό ή ανιαρό.
Καταρχήν τι εξέλιξη θέλεις να έχουν ; Ως προς τι; Να πετάνε; Να περπατάνε στο νερό; Και κατά δεύτερον πως ξέρεις ότι είναι πιστοί όντως; Το να συχνάζεις στην εκκλησία δεν είναι δείγμα απαραίτητα πιστού αλλά και εκείνου που θέλει να δείχνει πιστός. Αυτός που θέλει να δείχνει δεν είναι πιστός όμως.
Τι εννοείς; Η πίστη σε κάτι αληθινό έχει αξία όχι οποιαδήποτε πίστη. Η πίστη σε κάτι ως θεό είναι καλύτερη από την απόγνωση αλλά όχι ισοδύναμη με πίστη σε κάτι ζωντανό και νοήμον.
quote:και μετά
Πιστεύω στη θεότητα του Χριστού
quote:
Έχεις δίκαιο στις συμβουλές που μου δίνεις, γιατι μέσα μου έχω αμφιβολίες. Όχι μονο για την ορθοδοξία, για όλους και για όλα.
Αυτό δεν είναι πίστη αλλά κοροϊδία. Πίστη = βεβαιότητα όχι τυπική ομολογία δια των χειλέων. Η "πίστη των χειλέων" δεν σώζει ούτε λέγεται πίστη. Καταδικάζεται. ΌΠως είσαι βέβαιος για μια μαθημαιτκή έννοια ότι είναι έτσι (πχ ότι κάθε ζυγός είναι μεταξύ δύο μονών) και δε χωρά αμφιβολία καμμία έτσι πρέπει να είσαι ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ και για τη θεότητα του Χριστού. Συνεπώς δεν πιστεύεις αλλά λες ότι πισυεύεις.
quote:
Ως προς την ορθοδοξία, το δέσιμο που έχω μαζί της, με εμποδίζει να την κρίνω αντικειμενικά. Η επαφή μου με άτομα από το εξωτερικό που την θεωρούν σαν μια ακόμα αίρεση μου έδειξε οτι εγώ που μεγάλωσα στην ορθόδοξη αυτή χώρα, έχω άλλη αντίληψη. Μιλάς συχνά και εσυ για προκαταλήψεις, δογματισμούς κλπ.. το θέμα με την ορθοδοξία είναι οτι επειδή μεγάλωσα με την ορθοδοξία, δε ξέρω τι ειναι προκατάληψη και τι όχι.
Δεν το έψαξες ποτέ. Αν το ψάξεις το βρισκεις. Ο ζητών ευρίσκει. "Ζητών" σημαίνει "αναζητών" δηλαδή αυτός που ψάχνει, ο αναζητητής, στη γλώσσα της εποχής του ευαγγελίου. Και το σημερινώ "ζητών" είναι το τότε "αιτών". Δεν έψαξες λοιπόν γιατί αν θα έψαχνες θα έβρισκες. Ηθελες την εύκολη λύση: ασκήσεις θέωσης με εύκολο τρόπο. Και φυσικά απέρριψες εκείνο που έμοιαζε κοπιαστικό ή ανιαρό.
quote:
Κοίταξε, ξέρω πολλούς πιστούς ανθρώπους, πιστούς όμως, και όχι απαραίτητα κλειστόμυαλους, οι οποίοι συμμετέχουν στις Θείες Κοινωνίες, αλλα δε βλέπω εξέλιξη σε αυτούς. Δηλ. στην ουσία μένουν ίδιοι.
Καταρχήν τι εξέλιξη θέλεις να έχουν ; Ως προς τι; Να πετάνε; Να περπατάνε στο νερό; Και κατά δεύτερον πως ξέρεις ότι είναι πιστοί όντως; Το να συχνάζεις στην εκκλησία δεν είναι δείγμα απαραίτητα πιστού αλλά και εκείνου που θέλει να δείχνει πιστός. Αυτός που θέλει να δείχνει δεν είναι πιστός όμως.
quote:
(Και έπειτα τι να πούν και οι πιστοί των άλλων θρησκειών;)
Τι εννοείς; Η πίστη σε κάτι αληθινό έχει αξία όχι οποιαδήποτε πίστη. Η πίστη σε κάτι ως θεό είναι καλύτερη από την απόγνωση αλλά όχι ισοδύναμη με πίστη σε κάτι ζωντανό και νοήμον.
quote:Ρε άνθρωπε άλλο το να πιστεύεις στην θεότητα του Χριστού άλλο το να είσαι ορθόδοξος. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή μαλλον εκατομμύρια χριστιανοι, που πιστεύουν στην Θεότητα του Χριστού και δεν ειναι ορθόδοξοι.
quote:Δηλ. τι πρέπει να "κατανοήσει" κάποιος για την θεότητα του χριστού; Μιλάς για μια θεωρητική κατανόηση ή βιωματική κατανόηση;
ΌΠως είσαι βέβαιος για μια μαθημαιτκή έννοια ότι είναι έτσι (πχ ότι κάθε ζυγός είναι μεταξύ δύο μονών) και δε χωρά αμφιβολία καμμία έτσι πρέπει να είσαι ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ και για τη θεότητα του Χριστού. Συνεπώς δεν πιστεύεις αλλά λες ότι πισυεύεις.
quote:Στην προκειμένη περίπτωση που αναφέρομαι, η αναζήτηση αφορά τα αισθήματα του ίδιου του ανθρώπου. Δηλ. το οτι ας πούμε "δεν μου κάνει καρδιά" να προσευχηθώ π.χ. στον Μπράχμα, αυτό μπορεί να ειναι ένα απο δύο πράγματα: 1) Ο Χριστός να είναι όντως Θεός 2) Να έχω προκατάληψη οτι ο Χριστός είναι Θεός και ο Μπράχμα όχι. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Σε παρακαλώ κατάλαβε!
Δεν το έψαξες ποτέ.
quote:Και η δύσκολη λύση είναι οι προσευχες; ποια ειναι η δύσκολη λύση;
Ηθελες την εύκολη λύση: ασκήσεις θέωσης με εύκολο τρόπο. Και φυσικά απέρριψες εκείνο που έμοιαζε κοπιαστικό ή ανιαρό.
quote:Όχι, κάποιος μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και αν μην έχει εξέλιξη. Η εξέλιξη σε κάποιον είναι κάτι που το παρατηρείς. Πως το παρατηρείς; Εγώ το παρατηρώ απο τα μάτια, που όπως λένε είναι ο καθρέπτης της ψυχής, αλλά φαίνεται σε πρακτικό επίπεδο απο τη συμπεριφορά του, τις σκέψεις/συναισθήματα που εκφράζει, τις πράξεις του και παραπέρα το ΔΙΚΟ ΤΟΥ επίπεδο ευδαιμονίας.
Καταρχήν τι εξέλιξη θέλεις να έχουν ; Ως προς τι; Να πετάνε; Να περπατάνε στο νερό;
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 14/02/2013 16:34:48
quote:
Ρε άνθρωπε άλλο το να πιστεύεις στην θεότητα του Χριστού άλλο το να είσαι ορθόδοξος. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή μαλλον εκατομμύρια χριστιανοι, που πιστεύουν στην Θεότητα του Χριστού και δεν ειναι ορθόδοξοι.
Δεν καταλαβαίνεις τι λέω και τι λες. Εγώ σου είπα ότι δε μπορείς να πιστευεις στη θεότητα του Χριστού και από κάτω να λες ότι αμφιβάλεις για τα πάντα. Δεν έθιξα το θέμα αν είσαι ορθόδοξος ή μη που είναι σημαντικό αλλά ΑΛΛΟ θεμα.
quote:Τι θα πεις βιωματική κατανόηση σε αυτή την περιπτωση; Δε μπορεί να υπάρξει απλούστατα επειδή δε μπορείς να βγείς "πανω" από το Χριστό μέσω κάποιας εμπειρίας και να πεις ότι είναι ή δεν είναι. Μόνο αν δεν είναι Θεός μπορείς να πεις κάτι τέτοιο αλλά κανείς δνε το λέει αυτό βιωματικά.Η λέξη βίωμα είναι παγίδα γιατί όλα ερμηνεύονται από το νου. Οπότε μένει μόνο να ΣΥΜΠΕΡΑΝΕΙΣ λογικά ότι δε μπορεί να ΜΗΝ είναι.
Δηλ. τι πρέπει να "κατανοήσει" κάποιος για την θεότητα του Χριστού; Μιλάς για μια θεωρητική κατανόηση ή βιωματική κατανόηση;
quote:
Στην προκειμένη περίπτωση που αναφέρομαι, η αναζήτηση αφορά τα αισθήματα του ίδιου του ανθρώπου. Δηλ. το οτι ας πούμε "δεν μου κάνει καρδιά" να προσευχηθώ π.χ. στον Μπράχμα, αυτό μπορεί να ειναι ένα απο δύο πράγματα: 1) Ο Χριστός να είναι όντως Θεός 2) Να έχω προκατάληψη οτι ο Χριστός είναι Θεός και ο Μπράχμα όχι. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Σε παρακαλώ κατάλαβε!
Σωστά αλλά αυτό θα έπρεπε να σε προβληματίσει να δεις τι από τα δύο συμβαίνει.
quote:Η δύσκολη είναι η υπομονή μέχρι την κατανόηση.
Και η δύσκολη λύση είναι οι προσευχες; ποια ειναι η δύσκολη λύση;
quote:Ασαφές κριτήριο. Δε βρίσκεις τίποτε έτσι.
Όχι, κάποιος μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και αν μην έχει εξέλιξη. Η εξέλιξη σε κάποιον είναι κάτι που το παρατηρείς. Πως το παρατηρείς; Εγώ το παρατηρώ απο τα μάτια, που όπως λένε είναι ο καθρέπτης της ψυχής, αλλά φαίνεται σε πρακτικό επίπεδο απο τη συμπεριφορά του, τις σκέψεις/συναισθήματα που εκφράζει, τις πράξεις του και παραπέρα το ΔΙΚΟ ΤΟΥ επίπεδο ευδαιμονίας.
quote:Δε χρειάζεται να βγεις πάνω απο κανέναν.
Τι θα πεις βιωματική κατανόηση σε αυτή την περιπτωση; Δε μπορεί να υπάρξει απλούστατα επειδή δε μπορείς να βγείς "πανω" από το Χριστό μέσω κάποιας εμπειρίας και να πεις ότι είναι ή δεν είναι.
quote:Εσύ πώς το συμπέρανες;
Η λέξη βίωμα είναι παγίδα γιατί όλα ερμηνεύονται από το νου. Οπότε μένει μόνο να ΣΥΜΠΕΡΑΝΕΙΣ λογικά ότι δε μπορεί να ΜΗΝ είναι.
quote:Με προβλημστίζει, αυτο ειναι το θέμα.
Σωστά αλλά αυτό θα έπρεπε να σε προβληματίσει να δεις τι από τα δύο συμβαίνει.
quote:Ολα λοιπόν γίνονται απο μόνα τους. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Οτιδήποτε "κάνεις" είναι στη σφαίρα της πολυπλοκότητας. Γιατί και ένας άνθρωπος μονος του σε ένα νησί, χωρίς βιβλία, χωρίς γραφές, χωρίς τίποτα, θα πρέπει να μπορει να φτάσει στη θέωση. Πώς είναι δυνατό ο θεός να το αρνείται;
Η δύσκολη είναι η υπομονή μέχρι την κατανόηση.
quote:Με το απλό γεγονός οτι η Ελλάδα ειναι στα σκατά, βρίσκεις κάτι;
Ασαφές κριτήριο. Δε βρίσκεις τίποτε έτσι.
υγ: σου απάντησα και στο μέιλ