- ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η "ΟΥΣΙΑ" - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
Όμως αυτή η εμπειρία έστω και παροδική δίνει δύναμη στον αναζητητή για να προχωρήσει στο μεγάλο έργο.
Απ' ότι έχω διαβάσει το σαμάντι δέν είναι μια παροδική εμπειρία.
Ανεβάζει την συνείδηση απο το νοητικό στο αιτιατό σώμα.
Όλα αλλάζουν.Επίσης στο σαμάντι γίνεται η ενοποιήση της ουσίας,της ψυχής.Αν κάποιος καταφέρει σαμάντι,ανοίγει το τρίτο μάτι και είναι ικανός να μεταβαίνει σε όποιο σώμα θέλει,όποτε θέλει.
Δέν τα λέω εγώ αυτά αλλά οι Δάσκαλοι.
Για να καταλάβεται τι εννοω ιδού το κείμενο
Thy soul is constituted of the agglomerate essences of all the
individual consciousnesses composing thy system. It has, then,
grown,--evolving gradually from rudimentary entities, themselves
evolved by polarisation from mineral and gaseous matter. And these
entities combine and coalesce to form higher entities, the combined forces of their manifold consciousnesses polarising and centralising so as to form the human soul. In the same way, the souls of the planets...
Μεταφραση(ελεύθερη):
η ψυχή σου αποτελείται απο τις συσσωρευμένες ουσίες όλων των ατομικων συνειδήσεων που συνθέτουν το σύστημα σου.
ωριμασμένες, εξελισόμενες σταδιακά απο βασικές(ή στοιχειώδεις) οντότητες που οι ιδιες εξελιχθηκαν απο την πολικότητα απο ορυκτή σε αέρια ύλη. Και αυτές οι οντότητες συνδιαζονται και συνασπίζονται για να συνθέσουν ανώτερες οντότητες,(ανώτερα σώματα?) οι ενωμένες αυτές δυνάμεις της πολυπλευρης συνείδησεος τους, πολώνονται και επικεντρώνονται,(ή αποκτούν κοινό κέντρο) ωστε να συνθέσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κατα τον ίδιο τρόπο οι ψυχες τον πλανητών...(συνεχίζεται)
Anna Kingsford, θεοσοφίστρια
http://www.youtube.com/watch?v=3E4icx7U8Cg
And if someone were being a "sheep" by mindlessly following the flock of worldly desires, then again, we must be the wolves
http://www.youtube.com/watch?v=RA0xEZcfAuA
quote:
alex22 Επίσης όμως για να βιώσουμε την αφύπνιση της συνείδησης πρέπει να ανεβεί η κουνταλίνη.
Δεν είναι απαραίτητο. Εμείς ερχόμαστε με ένα 3% το λιγότερο, ελεύθερη ουσία. Αυτήν μπορούμε να βιώσουμε και να την αφυπνίσουμε. Λέγετε αλλιώς και Μποτισιτα. Το δεσμευμένο ποσοστό λέγετε Μπουδατα. Αυτό πρέπει να το ελευθερώσουμε και να το αφυπνίσουμε επίσης.
Όσο για το Σαμαντι σου ειχα πει ότι :
Στον ινδουισμό υπάρχουν τριών ειδών ΣΑΜΑΝΤΙ.
Το ΣΑΧΑΤΖΑ ΝΙΡΒΙΚΑΛΠΑ ΣΑΜΑΝΤΙ
Σαχατζα σημαίνει «φυσικό» και Νιρβικαλπα «μη διαφορές»
Αυτή είναι η κατάσταση του γνώστη που έχει εξαφανίσει τα εγώ του.
Σε αυτήν την κατάσταση ο γνώστης έχει μόνιμη επίγνωση του ΕΑΥΤΟΥ του. Δηλαδή έχει αυτοπραγματωθει.
Ένας γνώστης σε αυτή την κατάσταση είναι ικανός να λειτουργεί μέσα στον κόσμο όπως ένας συνηθισμένος άνθρωπος.
Γνωρίζοντας ότι είναι ο εαυτός του δεν βλέπει καμιά διάφορα ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο.
Για ένα τέτοιο άτομο το κάθε τι είναι μια εκδήλωση του αδιαίρετου ΕΑΥΤΟΥ.
ΚΕΒΑΛΑ ΝΙΡΒΙΚΑΛΠΑ ΣΑΜΑΝΤΙ
Στο Σαμαντι αυτό υπάρχει μια κατάσταση προσωρινής αλλά αβίαστης αυτό- επίγνωσης όμως το εγώ δεν εξαφανιστεί και επίσης υπάρχει απώλεια της σωματικής συνείδηση. Όταν η σωματική συνείδηση επιστρέφει τα εγώ ξανά- εμφανίζονται!
ΣΑΒΙΚΑΛΠΑ ΣΑΜΑΝΤΙ
Στην κατάσταση αυτή η αυτό- επίγνωση διατηρείτε με συνεχή προσπάθεια. Όταν η προσοχή μειώνεται η αυτό- επίγνωση συσκοτίζεται!
Όπως βλέπεις το να εισέρθει κάποιος στα δυο τελευταία Σαμαντι δεν εξαλείφει τα εγώ και φυσικά δεν αυτό- πραγματώνετε.
Οπότε, μπορείς να κανείς διαλογισμό και να εισέρχεσαι στην κατάσταση της αυτό-επίγνωσης αλλά δεν εξαλείφεις τα εγώ!!
Αυτή η μη εξάλειψη των εγώ σε κρατά μακριά από την Αυτοπραγμάτωση.
Για αυτό ο δάσκαλος Σαμαελ έχει δώσει τους τρεις παράγοντες της επανάστασης της συνείδησης.
Δουλεύοντας παράλληλα με αυτούς τους παράγοντες αφυπνίζουμε την συνείδηση για να μπορούμε να βλέπουμε και να κατανοούμε τα εγώ .
Να κατασκευάζουμε τα ανώτερα υπαρξιακά σώματα έτσι ώστε σύμφωνα με της αξίες της καρδιάς να ανέβει η Κουνταλίνι και να εξαλείφουμε τα εγώ.
Και θυσία γιατί θυσιάζουμε τα «κατώτερα» για να μετατραπούν σε ανώτερα και επίσης θυσία ως προς την ανθρωπότητα.
Αν δεν φτιάχνουμε τα ανώτερα υπαρξιακά σώματα όπως είναι το ζωτικό. το αστρικό, το νοητικό το αιτιατό, δεν μπορεί να ανέβει η κουνταλινι.
Αυτό που γίνετε είναι να ανεβαίνουν ας πούμε σπινθήρες και να έχουμε διάφορες εμπειρίες, αλλά δεν ανεβαίνει η φωτιά!
Αν δεν εξαλείφουμε τα εγώ ,τότε μπορούμε να μπαίνουμε σε καταστάσεις πνευματικές αλλά όταν αυτές σαν εμπειρία σταματάνε, τα εγώ επανέρχονται. Ακριβώς αυτή είναι η διάφορα .Και αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η αποκρυστάλλωση της «Ουσίας» και ο τέλειος καθαρισμός από τα εγώ!
Μπορεί κάποιος να έχει δουλέψει σε προηγούμενες ζωες και να έχει κατασκευασμένα τα ανώτερα ηλιακά σώματα. Τότε η κουνταλινι σύμφωνα με τα πανάρχαια συστήματα ανεβαίνει.
quote:
Ο Δάσκαλος Nithyananda μπορεί να σου αφυπνίσει την συνείδηση σε δύο μέρες,αλλά πρέπει να είσαι κοντά του στην Ιδνία. Έχει αφυπνίσει χιλιάδες άτομα.
Αυτό μου φαίνεται κάπως. Σε βάζει να σκεφτείς «αφού η αφύπνιση δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσω τότε οι δάσκαλοι γιατί δεν εμφανίζονται και με λίγη υπομονή και προσπάθεια γυρνώντας στις γειτονιές μας να μας αφυπνίσουν και να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.»
Γιατί ο Χριστός ,ο Κρισνα , ο Έρμης ο τρισμέγιστος, και πολλοί άλλοι δεν αφύπνισαν με την θέληση τους τους ανθρώπους αλλά έπρεπε οι άνθρωποι να προσπαθήσουν για να το επιτύχουν.
Γιατί αυτος ο Nithyananda δεν πάει στον πλανητάρχη να του αφύπνιση την συνείδηση.
Μπορεί όμως να συμβεί κάποιος να είναι πολύ έτοιμος και όταν έρθει σε επαφή με της δονήσεις του δασκάλου να γίνει μια αλλαγή.Ειναι σαν να έχουμε ένα πανί μούσκεμα στην βενζίνη και το φέρνουμε σε επαφή με την φωτιά!
Επίσης κάτι άλλο που μπορεί να γίνει είναι να σου δώσει κάτι από την ατμόσφαιρα του δηλ την αύρα του στην δικιά σου ατμόσφαιρα και αυτό να λειτουργήσει σαν μια ώθηση για την συνείδηση.
Αλλά να σου αφυπνίζετε η συνείδηση έτσι όπως το καταλαβαίνω. μου φαίνεται περίεργο, εκτός αν εννοείς ή εννοούν κάτι άλλο λέγοντας "αφύπνιση"
Αυτά για τώρα
Φίλε Dr Jekyll Mr Hyde αν προλάβω θα σου απαντήσω αύριο .
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
quote:
Αυτό μου φαίνεται κάπως. Σε βάζει να σκεφτείς «αφού η αφύπνιση δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσω τότε οι δάσκαλοι γιατί δεν εμφανίζονται και με λίγη υπομονή και προσπάθεια γυρνώντας στις γειτονιές μας να μας αφυπνίσουν και να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.»Γιατί ο Χριστός ,ο Κρισνα , ο Έρμης ο τρισμέγιστος, και πολλοί άλλοι δεν αφύπνισαν με την θέληση τους τους ανθρώπους αλλά έπρεπε οι άνθρωποι να προσπαθήσουν για να το επιτύχουν.
Γιατί αυτος ο Nithyananda δεν πάει στον πλανητάρχη να του αφύπνιση την συνείδηση.
Μπορεί όμως να συμβεί κάποιος να είναι πολύ έτοιμος και όταν έρθει σε επαφή με της δονήσεις του δασκάλου να γίνει μια αλλαγή.Ειναι σαν να έχουμε ένα πανί μούσκεμα στην βενζίνη και το φέρνουμε σε επαφή με την φωτιά!
Επίσης κάτι άλλο που μπορεί να γίνει είναι να σου δώσει κάτι από την ατμόσφαιρα του δηλ την αύρα του στην δικιά σου ατμόσφαιρα και αυτό να λειτουργήσει σαν μια ώθηση για την συνείδηση.
Αλλά να σου αφυπνίζετε η συνείδηση έτσι όπως το καταλαβαίνω. μου φαίνεται περίεργο, εκτός αν εννοείς ή εννοούν κάτι άλλο λέγοντας "αφύπνιση"
quote:
Αυτό μου φαίνεται κάπως. Σε βάζει να σκεφτείς «αφού η αφύπνιση δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσω τότε οι δάσκαλοι γιατί δεν εμφανίζονται και με λίγη υπομονή και προσπάθεια γυρνώντας στις γειτονιές μας να μας αφυπνίσουν και να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.»Γιατί ο Χριστός ,ο Κρισνα , ο Έρμης ο τρισμέγιστος, και πολλοί άλλοι δεν αφύπνισαν με την θέληση τους τους ανθρώπους αλλά έπρεπε οι άνθρωποι να προσπαθήσουν για να το επιτύχουν.
Πώς είναι δυνατόν να το λές αυτό?ξέρεις οτι τίποτα δέν γίνεται χωρίς την συγκατάθεση του άλλου,οι Δάσκαλοι ποτέ δέν παρεμβαίνουν στην ελεύθερη βούληση.Αφου έχουν τεράστιες δυνάμεις,τι τους εμποδίζει να το κάνουν?Αμα ήταν έτσι θα ήμασταν στον παράδεισο τώρα,ομως προφανώς υπάρχει σκοπός σε κάθε ζωη που υπάρχει,δέν γεννήθηκαν όλοι για να αφυπνιστούν,δέν έχουν φτάει όλοι σε αυτό το στάδιο.Μα τί σου λέω αυτά τα ξέρεις.
Μα για αυτό το λέω, λόγω της ελεύθερης βούλησης.
quote:
Ο Δάσκαλος Nithyananda μπορεί να σου αφυπνίσει την συνείδηση σε δύο μέρες,αλλά πρέπει να είσαι κοντά του στην Ιδνία.Έχει αφυπνίσει χιλιάδες άτομα.
Έτσι όπως το γραφείς είναι σαν να παρακάμπτετε η ελεύθερη βούληση και το μονό που χρειάζεται κάποιος ειναι να πάει δυο μέρες στην Ινδία και …ουπς!! αφύπνιση.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Βασικά δέν είναι δυο μέρες μόνο,είναι ένα πρόγραμμα που διαρκεί 21 μέρες.Προσωπικά δέν ξέρω τί ακριβώς γίνεται δέν έχω πάει.Αλλά προφανώς δέν είναι όλοι στο ίδιο στάδιο.
Όντως μοιάζει λίγο περίεργο.Αλλά μήν ξεχνάμε οτι η ανθρωπότητα είναι στα τελευταία της.Παλιά ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα.
quote:
Έτσι όπως το γραφείς είναι σαν να παρακάμπτετε η ελεύθερη βούληση και το μονό που χρειάζεται κάποιος ειναι να πάει δυο μέρες στην Ινδία και …ουπς!! αφύπνιση.
Εδώ είναι θέμα εμπιστοσύνης.Αφήνεσαι και δέν κάνεις τίποτα,απλώς κάθεσαι,το πιό εύκολο πράγμα,που όμως κανείς δέν έχει μάθει.
Πόσο εύκολο είναι να σταματήσει κάποιος τον νού του?
Αν φύγει απο την πόλη (λόγω θορύβου) και κλειστεί σε μια σπηλιά και απι σαράντα χρόνια διαλογίζεται πιστά,τότε ναί ίσως να σταματήσει επιτέλους τον νού.Δέν είναι πολύ πιο απλό να στο κάνει ένας Δάσκαλος?
Η μεγαλήτερη ευλογία είναι να μπορεί κάποιος να είναι δίπλα σε έναν Δάσκαλο.
Ποιός είναι ο μαθητής;
Πότε είναι έτοιμος;
Ποιός είναι ο δάσκαλος;
Ας αναρωτηθούμε.
Άποψη μου είναι πως αν δεν αποκτήσουμε την ικανότητα της μάθησης τότε όποιον Μεγάλο και αν είχαμε δίπλα μας, δεν θα μαθαίναμε τίποτα. Ακόμα, τολμώ να πω, πως αν είχαμε πραγματικά κάτι παραπάνω να παρούμε και θα βοηθιόμασταν από αυτό, οι Δασκάλοι που εμφανίστηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας θα ήταν εδώ "μαζί" μας.
Ένα παράδειγμα για το πααραπάνω είναι το εξής:
Πάρτε έναν καθηγητή Μαθηματικών από το ΜΙΤ ο οποίος είναι αυθεντία στον μαθηματικό λογισμό και βάλτε τον σε μια αίθουσα με ένα παιδί του δημοτικού. Είναι φανερό πως η τρομερή σε ποσότητα και ποιότητα γνώση του καθηγητή είναι άχρηστη για το παιδί. Αυτό δεν έχει ακόμα την ικανότητα να μάθει από τον καθηγητή.
Το να αποκτήσουμε αυτήν την ικανότητα είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα και κανείς δεν μπορεί να το κάνει για εμάς.
Είναι σαν να θες εσύ να μάθεις να κολυμπάς, και αντί να προπονήσαι εσύ, προπονούμε εγώ. Εσύ ποτέ δεν θα μάθεις.
Edited by - Chela on 29/05/2009 13:27:37
Γεια σας
Φίλε alex22
Δεν ειρωνεύτηκα κανέναν δεν το έχω κάνει και ούτε θα το κάνω. Μπορεί να γίνομε σκληρός αλλά δεν ειρωνεύομαι.
Πολύ ωραία τα είπες φίλη Chela.
quote:
Αν φύγει απο την πόλη (λόγω θορύβου) και κλειστεί σε μια σπηλιά και απι σαράντα χρόνια διαλογίζεται πιστά,τότε ναί ίσως να σταματήσει επιτέλους τον νού.Δέν είναι πολύ πιο απλό να στο κάνει ένας Δάσκαλος?
Το να σταματήσεις τον νου δεν είναι και το κυριότερο. Για κάποιων που δεν εξαλείφει τα εγώ είναι σαν να πατάς την παύσει από ένα cd , το τραγούδι σταματάει, μετά όμως το τραγούδι παίζει και πάλι.
Αυτό μπορεί να είναι ένα ψυχολογικό τραγούδι ή ακόμα και ο ίδιος ο ψυχολογικός εαυτός που είναι φτιαγμένος από τις ψευδείς εντυπώσεις που έχουμε για το ποιοι είμαστε και για το πώς είναι τα πράγματα.
Το να πάμε σε ένα βουνό και να φύγουμε από τους άλλους θα είχε επιτυχία όταν δεν θα περνάμε τους άλλους μαζί μας δηλ μέσα μας.
Στην σιωπή του βουνού η φασαρία θα είναι μεγαλύτερη. Όλοι η κοινωνία θα είναι εκεί και θα παλεύει μέσα μας μαζί με όλες μας τις πεποιθήσεις και τις καταβολές ,με όλα τα εγώ. Πραγματικό κομφούζιο.
Το μυαλό μας θα είναι το πιο ανήσυχο μέρος του κόσμου. Πόσο έτοιμος είναι κάποιος για αυτό.
Καμιά φόρα φανταζόμαστε ότι θα καταφέρναμε να φωτιστούμε αν είχαμε τις κατάλληλες και ιδανικές συνθήκες.
Όνειρα απατηλά και αποφυγή από την πραγματικότητα. Αν μας πάνε σε αυτό που θεωρούμε ιδανικό.. μάλλον θα τρελαθούμε.
Η πραγματικότητα είναι εδώ και η αλήθεια επίσης. Η καλύτερη στιγμή είναι τώρα. Και δεν χρειάζεται να πάμε πουθενά επειδή «ΑΥΤΟ» είναι ήδη εδώ.
Η κοινωνία και οι άλλοι είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος για αυτόν που μπορεί να μάθει, επειδή οι άλλοι έχουν κάτι μας δείξουν από αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε.
Τα ελαττώματα τους, τα λάθη τους, τα πάθη τους, είναι βαθιά μέσα μας. Και οι άλλοι μπορούν να μας βγάλουνε αυτά τα ελαττώματα για να τα δούμε.
Να τα δούμε , να τα κατανοήσουμε ,και να τα εξαλείψουμε. Το να πάμε σε μια σπηλιά και να σταματήσουμε τον νου δεν έγινε και τίποτα ενώ τα εγώ παραμένουν.
Υπάρχουν όμως η περίπτωση κάποιος να είναι ένα βήμα πριν από την μεταμόρφωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ο καθένας έχει τον δικό του δρόμο επειδή εαυτός ο δρόμος είναι φτιαγμένος από τα δικά μας εμπόδια.
Δεν ξέρω γιατί αλλά μου ηρθε στο μυαλό μια αστεία ιστορία θα σας την πω.
Μια φορά ήταν ένας εισπράκτορας ο οποίος ήταν πολύ σκληρός άνθρωπος και κακός. Συνέχεια έβριζε και κατηγορούσε. Έκανε την ζωή των άλλων ένα μαρτύριο.
Ξαφνικά μια μέρα πέφτει και χτυπάει το κεφάλι του. Από τότε έγινε άλλος άνθρωπος. Έγινε πολύ καλός ,ευγενικός σχεδόν ένας άγιος. Πολλοί είπαν ότι φωτίστηκε. Τότε κάποιοι προσπάθησαν να τον μιμηθούν για να επιτύχουν την φώτιση χτυπώντας τα κεφάλια τους στον τοίχο.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Ωραίο το παράδειγμα με τον μαθηματικό φίλη chela.
Φίλε υπηρέτη σκέψου οτι άν κάποιος κλεινόταν σε κάποια σπηλιά δέν θα τον ενοχλούσε τίποτα(τα συναισθήματα και οι σκέψεις θα απομακρύνονταν απο αυτόν αφού θα έχανε την επαφή με τους άλλους,άρα θα γαλήνευε.).Το κατα πόσο θα άντεχε είναι δικό του θέμα αλλά εδω πέρα μιλάμε για αποφασιστικότητα.Δέν πάει ο καθένας να κάνει κάτι τέτοιο.Πιστεύω οτι τα εγώ θα έπεφταν.(Ξέρω οτι ο Δασκαλος ιλλαρίων βρήκε την φώτιση σε μια σπηλιά,όπως και ο Βούδας Γκοατάμα κάπου μόνος του, φένεται πως τα απομακρυσμένα μέρη απο την κοινότητα είναι για τους πολύ μεγάλους.)
Όπως ξέρουμε τα εγώ είναι οι επιθυμίες μας,βρίσκονται στο κατώτερο αστρικό σώμα και έλκουν τα κατώτερα μέρη του κατώτερου νού,του συγκεκριμένου νου,σε μερικούς διεφθαρμένους τα εγώ ελέγχουν πλήρως το νοητικό σώμα.Γενικά οι άνθρωποι λειτουργούν με τις παρορμήσεις των εγώ.Για να τα ικανοποιήσουν χρησημοποιούν τον νού.Τον κατευθήνουν εκεί που θέλουν,(π.χ. η σεξουαλική φαντασίωση,τί θα έκανε αυτό το εγώ χωρίς την ικανότητα του νού να φαντάζεται?πολύ απλά θα πέθαινε, δέν θα υπήρχε.)Οπότε πιστεύω οτι ο διαχωρισμός του αστρικού απο τον νού είναι αναγκαίος.
Εχω μια δύσκολη ερώτηση εδώ.Η ουσία πού ακριβώς βρίσκεται?Στην επίφυση?Στο αστρικό σώμα ή στο νοητικό σώμα?Αυτό το περίφημο 3% ελεύθερης ουσίας τέλος πάντων.Εγώ πάντως έχω ακούσει όλες τις εκδοχές.Μυστήριο.
Και κάτι άλλο, το 97% τις κοιμώμενης ουσίας λογικά βρίσκεται στο αιτιατό σώμα και ονομάζεται απο τους θεοσοφιστές Ανώτερος εαυτός,απο τους γνωστικούς ονομάζεται απλώς το ΕΙΝΑΙ.
Αν είναι έτσι τότε γιατί λέμε οτι πρέπει να σκοτώσουμε τα εγώ για να ελευθερώσουμε την ουσία?Αφού τα εγώ βρίσκονται στο αστρικό και η ουσία στο αιτιατό.
http://www.youtube.com/watch?v=3E4icx7U8Cg
And if someone were being a "sheep" by mindlessly following the flock of worldly desires, then again, we must be the wolves
http://www.youtube.com/watch?v=RA0xEZcfAuA