- Σπήλαιο των Αμώμων(ή Σπηλιά του Νταβέλη) - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Κυριακή μεσημεράκι, πέντε παρά. Είμαστε μια παρέα με 3 τρελλούς (αν και στο δρόμο συναντήσαμε κι άλλους), το θερμόμετρο στους 0 ακριβώς βαθμούς, ο δρόμος Πεντέλη - Διόνυσος στρωμένος με ροδοπέταλα - ουπς συγνώμη, με πάγο - και μια Αμαλία να δηλώνει ότι: "και βέβαια παιδιά, τον ξέρω καλά τον δρόμο!"...
1η είσοδος: Από δρόμο Διόνυσος - Πεντέλη, ένας χωματόδρομος με ταμπέλα που οδηγεί στη σπηλιά, και βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο πριν φτάσεις στην Παλαιά Πεντέλη.
Ωραία. Εχουμε (λέμε) το τζιπ, δεν θα υπάρξει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. Ο ουρανός έχει αρχίσει ελαφρώς να σκοτεινιάζει, και ο χωματόδρομος ελαφρώς χειρότερος από την άσφαλτο Καλαμάτα - Τρίπολη (όπως κατέντησε μετά από τις βροχές του Φλεβάρη). Στα 600 περίπου μέτρα, εμφανίζεται το πρώτο δίλλημα: Πάνω ή κάτω; Διαλέγουμε (για αρχή) κάτω, ο δρόμος έχει αρχίσει να εξαυλώνεται και να υφίσταται μόνο στην παρορμητική μας φαντασία, ώσπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο δίλημμα: Πάνω ή κάτω; Διαλέγουμε πάνω, μιας και ήμουν 100/100 σίγουρη ότι αυτός ήταν ο σωστός ο δρόμος. Το δράμα του δρόμου που υπήρχε και δεν υπήρχε, συνεχίζεται για 10 λεπτά ακόμη, όταν στη μέση του πουθενά, νιώθοντας απόλυτη μοναξιά μέσα στην τρέλλα μας, ανακαλύπτουμε μία ομάδα 7-8 ομοίως τρελλών, με 3 αυτοκίνητα, που απορώ αν θα έχουν φτάσει ακόμα σπίτι τους. Μιλάμε για ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ...
Αφού μας επιβεβαίωσαν το λάθος μας, μας πρότειναν να ακολουθήσουμε από τη δεύτερη διασταύρωση τον κάτω δρόμο. Γυρίζουμε πίσω, η ώρα έχει πάει περασμένες 6, και πέρνουμε φυσικά τον κάτω δρόμο, με εκείνη τη σιγουριά της απόλυτης ασχετοσύνης.
Περάσαμε χαντάκια. Λίμνες. Λάσπες. Κοτρώνες. Χιόνια. 3 ακόμα διασταυρώσεις μπρος και πίσω, και η ώρα πήγε 7. Δεν το βάλαμε κάτω όμως... ο δρόμος μας έβγαλε πλατεία παλιάς Πεντέλης. Αποφασίζουμε να γυρίσουμε πίσω, πάλι στον δρόμο με την ταμπέλα, και να προχωρήσουμε στρίβοντας στην πρώτη διασταύρωση προς τα πάνω αυτή τη φορά. Δεν προφτάσαμε, γιατί στα μάτια μας εμφανίστηκε η:
2η είσοδος: Από δρόμο Πεντέλη προς Διόνυσο στα 500 μέτρα, ένα στενό με ταμπέλα (σπηλιά του Νταβέλη) και ταβέρνα
Η ιστορία άρχισε αυτή τη φορά χωρίς χωματόδρομο, αλλά με απίστευτες ανηφόρες και αδιέξοδα κάθε 2 στενά. Η περιοχή ήταν κατοικημένη. Κάποια στιγμή, προσπαθώντας να βρούμε κάποιον να ρωτήσουμε, συναντήσαμε ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ. Υπάρχουν 3 δρόμοι, μας είπε. Ο ένας είναι αυτός που έγραψα πριν (και που βγάζει κάπου στο πουθενά), τον δεύτερο θα αναφέρω στο τέλος, και ο τρίτος δρόμος ήταν αυτός, στον οπόιο βρισκόμασταν. Λέει λοιπόν ο ειδικός:"Θα πάτε από δω ίσια, στην πρώτη διαστάυρωση θα στρίψετε - όχι μάλλον δεν θα στρίψετε αν θυμάμαι καλά - δεν θα στρίψετε λοιπόν, στην δεύτερη διαστάυρωση θα κάνετε αριστερά στον κατσικόδρομο, στην επόμενη διασταύρωση δεξιά στα κατσάβραχα, μετά θα πάτε ίσια και θα αγνοείσετε δύο ακόμη δρομάκια, και τέλος θα στρίψετε σε έναν χωματόδρομο δεξιά, και θα σας βγάλει ο δρόμος!"
Είμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε (εννοείτε πως δεν θα κάναμε πίσω με τίποτε), όταν μας ανέφερε την:
3η είσοδο: Από το μοναστήρι του Αγιου Παντελεήμονα.
Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή (που θα σας συνιστούσα), πήγαμε αρχικά στην πλατεία του Αγιου Σίλλα, που βρίσκεται στη Νέα Πεντέλη. Ρωτήσαμε τον ΕΙΔΙΚΟ NUMBER 2 περιπτερά της πλατείας, όπου μας είπε ότι πολύ απλά, θα πάμε μέχρι τον Αη Παντελεήμονα, και θα συναντήσουμε ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. Ετσι ακριβώς μας είπε. Ενα μόνο δίλλημα...Αχ...
Αντί να πάμε στο μοναστήρι, θα έπρεπε να στρίψουμε δεξιά, και στα 800 μέτρα, θα βλέπαμε ένα χωματόδρομο που βγάζει κατευθείαν (αυτά τα κατευθείαν δυσκολεύομαι να τα καταλάβω) στη σπηλιά.
Βέβαια, μόλις στρίψεις δεξιά από το μοναστήρι βρίσκεις: Στα 600 περίπου μέτρα τον 1ο χωματόδρομο, με 4 διακλαδώσεις = διλλήματα στην πορεία του, τα οποία έχουν τουλάχιστον μία διακλάδωση ο κάθε χωματόδρομος, και τους οποίους ΟΛΟΥΣ τους δοκιμάσαμε. Χωρίς αποτέλεσμα, η ώρα 9.
Δίχως να χάνουμε το κέφι μας, γυρνάμε ξανά στην άσφαλτο, όπου στα 700 μέτρα από την αρχική διαστάυρωση, βλέπουμε ένα αμάξι με ένα ζευγαράκι, που βεβαίως διακόψαμε! και μας είπε ότι στα 25 μέτρα ακριβώς είναι ο χωματόδρομος που ζητάμε. Καταχαρούμενοι που επιτάλους βρήκαμε το δρόμο, μπαίνουμε στο χωματόδρομο, για να ανακαλύψουμε στα 100 μέτρα, ένα τεράστιο πεύκο που τον έφραζε. Βγήκαμε από το αμάξι, κάναμε μία αξιολόγηση για να διαπιστώσουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να τον μετακινήσουμε, και αποφασήσαμε να το κόψουμε με τα πόδια. Τόσο σίγουροι είμασταν.Στους -2 βαθμούς Κελσίου...
Δεν ήταν ο σωστός ο δρόμος.
10 η ώρα, μετά από 30 λεπτά περπάτημα (σκαρφάλωμα) γυρναμε στην άσφαλτο για να ανακαλύψουμε τον 3ο χωματόδρομο, ΑΚΡΙΒΩΣ στα 800 μέτρα από τη στροφή μετά το μοναστήρι.
εκεί είναι η σπηλιά.
αυτή...που τα κατάφερε!
Και εγώ κάπως ετσι ειχα ξεκινήση και ευτυχώς μου τα ειχαν εξηγήση αρκετά καλά ...και χάθηκα μόνο 2 φορές
Αρχικά περάσαμε ενα μεγάλο ανοιγμα...που ειχε ατομα σκαρφαλωμένα πάνω στα βράχεια (Αναριχήτες)
Συνεχίσαμε και είδαμε ενα αξιολογο εργο αναβάθμισης της περιοχής, νομίζαμε εμεις, Τουνελ ειδαμε και ειχαμε την αποψη οτι ανοιγουν Τουνελ για να φτάνουμε πιο γρήγορα Νεα Μακρη. Ομως ακαρπες η προσπάθειες να το περάσουμε, πολύ ωραίο και μεγάλο ..αλλα με σφραγισμένη εξοδο ...αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε που στο καλό βγάζει αυτο το τεράστιο ανοιγμα ...την ειδαμε και λίγο Ιντιανα Τζοουνς και αρχίσαμε να ψάχνουμε τίποτε στοιχεία περίεργα ...και ναι ..το μόνο που ανακαλύψαμε ηταν κάτι κουτιά απο φάρμακα (ηρεμιστικά),,Τώρα τι κάναμε εκει μέσα δεν ξέρω. Αφού βαρεθηκαμε να ψάχνουμε εκεί μέσα ...
συνεχίσαμε για την σπηλιά. Ειχε αρκετούς περίεργους....και χάρικα ιδιαίτερα που ειδα κόσμο ..γιατί να μην σας το κρύβω ειχα αγριέψει.
Μέσα στην σπηλιά τώρα ...ηταν διαφορετική η ατμόσφαιρα ενα κάτι με ειχε περιλούσι και δεν ξέρω αν αυτό ηταν περίργεια ..η φόβος ...
εκανε και κρύο και μύριζε υγρασία ...σαν θρίλερ ακούγετε-αλλα ευτυχώς τα πειραγματα των παρευρισκωμένων σπάγαν λίγο την μονοτονία.
Εκσταση ..αυτό νομίζω ειναι η κατάλληλη λέξη του τί ενιωθα εκει μέσα. Δεν ανακαλύψαμε τίποτα αλλο εκει μέσα, μόνο μια τρύπα στην αριστερή πλευρά της σφραγισμένης εισόδου που ειναι στο βάθος της σπηλιάς με εναν ιμάντα που ειναι σφηνομένος στο βράχο. Τι κέρδισα...? κάποια υπόσχεση απο τον φίλο μου να ξαναπάμε με φακούς και κάποιο εξοπλισμό για να εξερευνήσουμε την τρύπα ...( άπ'οτι ξέρω υπάρχει κάποια λιμνούλα εκεί μέσα που επισκέπτονταν οι αρχαίοι αλλα και κάποιοι νεότεροι αφού μέσα από την τρύπα φαινόντουσαν κάποια κουτιά απο film.)
Αυτά απο το οδοιπορικό μου στην σπηλιά ...Αν και από τότε πηγα αρκετές φορές χωρίς ομως να τολμήσουμε ποτέ να περάσουμε από το περίεργο ανοιγμα.
"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"
Edited by - cat on 10/02/2003 20:29:54
quote:
...Αν και από τότε πηγα αρκετές φορές χωρίς ομως να τολμήσουμε ποτέ να περάσουμε από το περίεργο ανοιγμα.
Κι εγώ κάπως έτσι είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να το περάσω κάποτε... το άνοιγμα, όταν το είχα πρωτοδεί πριν από 10 χρόνια.
Βέβαια, το άνοιγμα θα μου πεις το θυμάσαι, το δρόμο γιατί τον ξέχασες; Αλλά είναι και το κούνημα που κάνει το αμάξι, όταν ο οδηγός είναι άλλος... και σε πέρνει ένας ύπνος!
Σχετικά με το τούνελ, από ότι είδαμε εμείς χθες βράδυ, είναι τελείως κλειστό. Πάει μόνο 20 μέτρα μέσα. Παλιότερα πήγαινε περισσότερο;
Εννοώ το τούνελ που είναι στο επόμενο ξέφωτο μετά τη σπηλιά.
αυτή...που τα κατάφερε!
Το τούνελ δεν ηταν ιδιαίτερα μεγάλο...το ιδιο πρέπει να λέμε...
(ετσι, και το τζιπακι μου θα γλιτωσει αυτη τη φορα απο την τρομερη ταλαιπωρια, και εγω απο το κρυο του βουνου...)
λιλιθ -η πρωτη γυναικα
Ελα από τον υπόγειο...
αυτή...που τα κατάφερε!
Περιμένω περισσότερα
Edited by - cat on 11/02/2003 23:30:58
ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΘΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΜΗ![]()
GIA TOUS AMIITOUS
AMALIA!!!!!!!!MAZI THA PAME THN EPOMENH FORA!!NA SOU MATHW KAI 5 PRAGMATA VRE PAIDI MOU, POU MAFISES STIN APEXO.THN EPOMENH DEN THA
MOU GLITOSEIS!!
VRE SY ''CAT''MEXRI KIEGW XERW GIA THN EISODO STO XALANDRI KAI EIMAI
KAI APO KOLONO, FANTASOU!!
INDIGO......SOU VAZW ''0''NTROPH SOU!!!
KAPOU EKEI MESA EIMAI KAI SAS PERIMENW.....

EXW PROXORISEI ARKETA......

ARXIZW KAI TROMAZW......P..POU EINAI H...EXO..DOSSS????
M A M A ! ! ! ! !
Πάντως, μόλις λίγο βελτιωθεί ο καιρός, το κανονίζουμε. Θα ανοίξω σχετικό φόρουμ...
αυτή...που τα κατάφερε!
δε σου ξεφυγε το τουνελ, απλα ειναι κλειστο -εχει μυστικη εισοδο με αμπαρωμενη πορτα. ενας φιλος μου που δουλευει σε γυρισματα, βρεθηκε εκει για ενα βιντεο κλιπ και ενας απο τους διαφορους εκει τους εδιξε μια στοα και τους ειπε οτι οδηγει στη σπηλια, και επισης οτι υπαρχει δυκτιο στοων κατω απ ολη την αθηνα, οποτε και απο τη σπηλια σε ολη την αθηνα
ΟΠΟΤΕ, ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ, ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ!
εχω και ενα γνωστο μου σπηλαιολογο, θα τον ερωτησω αν εχει κατεβει να μας δωσει πληροφοριες.
να κανονισουμε μια κυριακη με καλο καιρο και να παμε.
φιλε ιντιγκομποη, εσενα θα σου στελνουμε τηλεπαθητικα σηματα για το αστρικο σου ταξιδι. ε, μη χαθεις στον υπνο σου!
Υ.Γ. (το ξερεις φανταζομαι για αυτους που κανουν αστρικα ταξιδια και δεν ξυπναν ποτε ε? -ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ)
λιλιθ -η πρωτη γυναικα
POLI POLI!!!
SAS KANW DORAKI TA PARAKATO....H PIXIDA ''NOT INCLUDED''
quote:ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΛΕΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΡΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΠΑ
INDIGO......SOU VAZW ''0''NTROPH SOU!!!
GET A LIFE AND GROW UP..EPITELOUS

ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΞΑΦΝΙΚΑ!
SE VLEPW TOSON KERO XORIS EIKONA GIA PSIFIAKH YPOGRAFH..
KAI SKEYTIKA,GIATH VRE PAIDI MOU DEN XRISIMOPOIEIS TON
PRASINO GELASTOULH ME THN GLOSA EXW?OUTOS H ALOS
PISTEYW OTI SE ANTIPROSOPEYEI 1000%
THN KENOURGIA FOTOGRAFIA pou evales ATHN KALITERA
ALO..O FERON TO ONOMA KAI ALO O FERON THN EIDIOTITA
AGAPITO MOU BOY

Edited by - ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ on 12/02/2003 15:22:08
Υπόγειες στοές υπήρχαν πολλές, κάτω από όλη την Αθήνα, που οδηγούσαν εκτός πόλης αλλά και συνδέονταν μεταξύ τους (όπως και κάτω από άλλες πόλεις, στην Ελλάδα και στον κόσμο). Η περιοχή Πεντέλης - Νέας Μάκρης θεωρείται ισχυρό ενεργειακό πεδίο και αναφέρονται διάφορα ανεξήγητα φαινόμενα. Συχνά, βέβαια, οι μύθοι υπερβάλλουν την πραγματικότητα.
quote:Αλλά το πραγματικό (που εγώ νομίζω οτι σώζετε ανέπαφο και καλά κρυμμένο )κρύβει μέσα του τις περίφημες υπόγειες διαδρομές που λέγετε ότι χρησιμοποιούσε ο ΝΤΑΒΕΛΗΣ.
AYTH EINAI MIA ALITHIA.
TORA KATA POSON MEGALOPOIOUNTE TA GEGONOTA AYTO EINAI AGNOSTO.
PANTOS SIGOURA KATI SYMBENEI!KATI YPARXEI!
OSON AFORA TON IDIO TON DAVELH KAI THN SPILIA,EXW DIAVASEI OTI
H ONOMASIA THS SPILIAS SE ''SPILIA TOU DAVELH'' EINAI KAPOS...
ADOKIMH,DIOTI O DAVELHS DROUSE SE ALO SIMIO POU SE KAMIA PERIPTOSH
DEN EIXAI GRIGORH PROSVASH STHN SPILIA.THA XRIAZOTAN ENA KRISFIGETO
POU NA TOU EPITREPEI TAHITERH PROSVASH SE AYTO.THA PSAKSW NA VRW
LEPTOMERIES PANO STO ZITIMA AYTO EAN SAS ENDIAFEREI.APLOS THA PREPEI
NA XESKONISW LIGAKI..