- Ποιος είναι ο πραγματικός Εσωτεριστής; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω κάτι που το θεωρώ σημαντικότατο.
Ο κάθε ένας που συμμετέχει διατυπώνει μια άποψη, και στη συνέχεια ο επόμενος την "καθαρίζει", την ρετουσάρει, την διορθώνει κλπ. Ωστόσο , νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν διατυπώνουμε απόψεις για να υπερισχύσουμε έναντι του άλλου και να "φανούμε" περισσότερο, αλλά γιατί αναζητούμε την αλήθεια. Η κάθε νέα άποψη είναι το σκαλί για να πατήσουμε οι υπόλοιποι και να φτάσουμε ακόμη ψηλότερα.
Αυτή δεν είναι μια ανταγωνιστική συζήτηση αλλά μια συζήτηση ουσίας ή αλλιώς ένας Σωκρατικός διάλογος. Και όπως πιθανόν να γνωρίζετε, είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένας Σωκρατικός διάλογος και απαιτεί μεγάλη ωριμότητα.
Στο θέμα μας όμως τώρα. Συμφωνώ και γω με τον ZADOK ότι πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο στο σημείο που διαφοροποεί τον απλό καλλιτέχνη (ή επιστήμονα) από τον Εσωτεριστή καλλιτέχνη.
Και οι δύο εκφράζουν κάτι όμορφο. Αλλά ο Εσωτεριστής , όπως το λέει και η λέξη εισχωρεί πιο βαθιά.
Το ερώτημα λοιπόν είναι :
Που εισχωρεί ο Εσωτεριστής;
Τι είναι αυτό που αγγίζει;
Και γιατί μπορεί να το αγγίξει αυτός και όχι ο οποιοσδήποτε;
Ας ασχοληθούμε αρχικά με αυτό που "αγγίζει" ο Εσωτεριστής σε σχέση με τον "Εξωτεριστή" (αυτή είναι καινούρια λέξη)
Εννοείται ότι σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να μας βοηθήσει ο Καζαντζάκης και καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τους προβληματισμούς και τα φώτα του.
Πολύ καλό το ερώτημά σου αν και νομίζω ότι όπως και σε πολλούς σωκρατικούς διαλόγους θα μείνουμε μετέωροι στο τέλος και δεν θα καταλήξουμε. Πίσω όμως από τις διαφωνίες και τις διαφορετικές απόψεις μπορούμε να δούμε το κοινό υπόβαθρο του ουσιαστικού αυτού θέματος και να φτάσουμε πιο βαθιά στην αλήθεια.
Καλή συνέχεια.
Υ.Γ. Και μια παράκληση δεν είναι ο ZADOK αλλά η ZADOK (έτσι δεν είναι ZADOK;)

Ας μου επιτραπεί να συμετάσχω και εγω σ αυτό το ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρον topic.
Έχετε ένα θέμα πραγματικά πολύ δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο να μπούν καλούπια επι του προκειμένου θέματος.
Αν μπορώ να προσφέρω έστω και ένα μικρό κάτι τι επάνω σε αυτό, γράφοντας και την δική μου γνώμη, αυτό θα το κρίνετε εσείς.
Μιά απάντησή μου : Πραγματικοί εσωτεριστές είναι ΟΛΟΙ όσοι ασχολούνται μέ θέματα τα οποία ξεπερνούν κάποια πεπερασμένα υλικά και καθημερινότητας μοτίβα. Δεν βάζω σ αυτό περιορισμούς. Απ την συνέχεια ίσως καταλάβετε τί θέλω να πω.
Γνώμη μου γιά τον εσωτερισμό : Εσωτερισμός πιστεύω ότι πρέπει να είναι η έρευνα, η ανακάλυψη και η ακολουθία της εσωτερικής οδού που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο, και που ακολουθόντας την κάποτε(;) θα φθάσει η ψυχή του κοντά στον θεό και να γίνει τελικά η ένωσης της μ Αυτόν.
Όποιος λοιπόν μπαίνει σ αυτόν τον δρόμο ΚΑΙ : αντλεί πληροφορίες, δημιουργεί, επιτυγχάνει, διαφοροποιεί, εκμεταλεύεται, αποκομεί και αποθηκεύει,βελτιόνεται ή υποβιβάζεται ψυχικά ,πνευματικά ή σωματικά (μεμονομένα απ τα τρία, δύο ή και τα τρία μαζι),ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.
Γιά μένα το θέμα έχει την σημασία γιά το ΠΟΙΟΣ εσωτεριστής επιδιώκει
τον απότερον σκοπό του εσωτερισμού. ΑΥΤΟΣ ο εσωτεριστης, τις γνώσεις που παίρνει, τις ανακαλύψεις που βρίσκει, τις ιδέες που λαμβάνει και όλα τα οφέλη που κερδίζει προχωρόντας πάντοτε στον δρόμο αυτόν, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΠΡΟΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥ Ή ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που θα κρίνει ο ίδιος ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ, αλλά και τότε έχει την σωστή γνώση και σοφία γιά το ΠΟΥ και ΠΟΤΕ).Αυτός ο εσωτεριστής προχωρά γρήγορα κερδίζοντας το δικαίωμα γιά τα επόμενα βήματάτου στό εσωτερικό αυτό μονοπάτι.
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθερίσουμε κάτι: O εσωτερικός δρόμος ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ. Οι ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ. Δεν έχει καμμία σημασία το από πού θα ξεκινήσει κάποιος. Όπως αναφέρθηκε και πιό πάνω σε μιά σωστή συνδρομή, η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕ.
Ο εσωτεριστής που φθάνοντας σε κάποιο σημείο του δρόμου και βρίσκοντας
μιά γνώση προσπαθεί να την εκμεταλευτεί όπως ανέφερα προηγουμένως (μιλάω γιά κάθε είδος εκμετάλευσης όπως ζωγραφική, ποίηση,κάθε είδος καλλιτεχνία, κάθε είδος επιστήμης, εφευρέσεων, μοναδικές δημιουργίες κ.λ.π.),μπορεί κατά την κοινή αντίληψη να κάνει καλό στον εαυτόν του και στην ανθρωπότητα, όμως η αλήθεια είναι ότι ούτε στην ανθρωπότητα κάνει καλό δίνοντάς της έτοιμες γνώσεις, αλλά καί στόν ίδιο κάνει κακό
γιατί αποκτά την δέσμευση της εκμετάλευσης της γνώσης, πράγμα που του δημιουργεί φρενάρισμαστο να ακολουθεί τον δρόμο του. Το είδος του φρεναρίσματος εξαρτάται από το ποσοστό της δέσμευσής του που μπορεί να είναι και ολικό σταμάτημα γιά πλήρη εκμετάλευσης των γνώσεων.
Ποιό λοιπόν είναι το πραγματικό του κέρδος:::::::::::::::::
Είναι καθολικό ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ. Είναι όμως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ.
Τωρα θα ήθελα την γνώμη σας γιά το ΠΟΙΟΣ είναι πραγματικά ΣΩΣΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ και ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ.
Φιλικότατα.
Ας μου επιτραπεί να διατυπώσω μια ανακεφαλαίωση, ένα συμπέρασμα που προκύπτει από το μέλος glinaaea, που νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε ως αξίωμα και έναν ΠΡΩΤΟ ΚΑΝΟΝΑ.
Ο πραγματικός Εσωτεριστής ερευνά χωρίς φραγμούς , και εκφράζει την έρευνά του μέσα από οποιοδήποτε τομέα του αρέσει. Οι Εσωτεριστές μπορεί να είναι παντού. Αυτό όμως που κυνηγάει ο Εσωτεριστής πίσω από την έρευνά του , δεν είναι η ίδια η έκφραση της Γνώσης ούτε η παροδική μορφή της, αλλά η ΠΗΓΗ της.
Αρα ο Εσωτεριστής ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΗΓΗ, ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ , ένα Αρχέτυπο όπως θα έλεγε ο Πλάτωνας. Μπορούμε να το ονομάσουμε θεό , Ένα, Απόλυτο κλπ. Ο Εσωτεριστής έχει μια εσωτερική βεβαιότητα γι' αυτήν την Ύπαρξη με τις άπειρες μορφές. Αυτή η Ύπαρξη του έχει αποκαλυφθεί μέσα από την Τέχνη, τη Θρησκεία, την Επιστήμη, την ... μαγειρική όπως είπε ο ADMIN ή οπουδήποτε αλλού.
Του έχει αποκαλυφθεί με πολλές μορφές που μπορεί να κατανοήσει , και έτσι βλέπουμε έναν Χριστιανό Εσωτεριστή να λέει :"Είδα τον Χριστό" και έναν Βουδιστή Εσωτεριστή να λέει "Είδα τον Βούδα" και να εννοούν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Όμως ο Πραγματικός Εσωτεριστής αναγνωρίζει ότι όλα αυτά είναι μορφές της ίδιας Ουσίας και γι' αυτό μπορεί να αναγνωρίζει την Αλήθεια παντού. Είναι αυτός που βλέπει το δέντρο και γι αυτό δεν ασχολείται να αντιπαραβάλει τα φύλλα μεταξύ τους. Προσπαθεί μόνο να κατανοήσει καλύτερα το δέντρο.
Ωχ πήρα πολύ φόρα, ας σταματήσω εδώ. Λοιπόν, συμφωνείτε με τον πρώτο κανόνα; Μπορεί να τον τροποποιήσουμε ή να τον συντομεύσουμε λίγο αλλά μπορούμε να το κάνουμε και αργότερα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα......
quote:
Υ.Γ. Και μια παράκληση δεν είναι ο ZADOK αλλά η ZADOK (έτσι δεν είναι ZADOK;)
ΣΩΣΤΟ! Σκέφτηκα να προκύψει στη συνέχεια, μια και με το μέλος Καραϊσκάκης απλά δεν έχει τύχει να συνεβρεθούμε (αν δεν κάνω λάθος) σε κάποιο τόπικ.
Αγαπητέ glinaaea,
δεν μπορώ να πω ότι έχω κατανοήσει την τελευταία ιδιαίτερα παράγραφό σου.
Με δυσκολεύει μάλλον ο τρόπος σύνταξης, είναι και μεγάλο το ποστ... Εν πάσει περιπτώσει, νομίζω ότι αυτό που περιγράφεις ως ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ, δεν υπάρχει (με την προϋπόθεση ότι έχω κατανοήσει τί γράφεις).
Αν δεν ακολουθείς τους νόμους του εσωτερισμού καμία αλήθεια δε θα σου φανερωθεί.
Οπότε δε μιλάμε για "Λάθος Εσωτεριστή", αλλά για "Γιαλαντζί"!!! ![]()

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:
Αν δεν ακολουθείς τους νόμους του εσωτερισμού καμία αλήθεια δε θα σου φανερωθεί
Τι εννοεις νομους εσωτερισμου?
Υπαρχουν καπου γραμμενοι?
Φιλικα....Κανένας.

Γλυκια η ζωη και ο θανατος μαυριλα!
ειδικά στην περίπτωσή σου σημασία δεν έχει πού είναι γραμμένοι, αλλά πού τους έχεις εσύ γραμμένους...

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 29/02/2004 13:22:44
quote:
Αγαπητέ μου,ειδικά στην περίπτωσή σου σημασία δεν έχει πού είναι γραμμένοι, αλλά πού τους έχεις εσύ γραμμένους...
Πολυ εξυπνο! Μπραβο!

Γλυκια η ζωη και ο θανατος μαυριλα!
Είναι αυτός που αφουγκράζεται->επεξεργάζεται->κρίνει-->και προχωρά ακούραστα και ανεπιρέαστα απο "εξω" παράγοντες μέσα στη σιωπή..
Έτσι τον αντιλήφθηκα...
Για εμένα είναι αυτος που έχει καταφέρει απο το δικό του προσώπικο δρόμο να ονομαστεί εσωτεριστης αλλα δεν θεωρεί οτι του αξίζει αυτή η τιμή...
quote:
Και ίσως που ξέρετε κάποια στιγμή να φτιάξουμε και τη Διακήρυξη του Εσωτεριστή Διακήρυξη του Εσωτεριστή
Ο πραγματικός εσωτεριστής δεν χωρά σε καλούπια και διακηρύξης!Είναι μια ελεύθερη ψυχή που αναζητά ακριβώς αυτο,να είναι ελεύθερη για την αναζήτηση της αλήθειας..και της "εσω" και της "εξω"...
Φίλε όσες διακηρύξεις για τον εσωτεριστή και αν φτιάξουμε δεν πιστεύω οτι θα τον φτάσουμε ποτέ!
Φιλικά 
Alma Libre....
Edited by - lencolas on 29/02/2004 17:49:24
quote:ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΦΙΛΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ;ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΑΣΕΙΣ ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΙΣΤΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ.
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Αν δεν ακολουθείς τους νόμους του εσωτερισμού καμία αλήθεια δε θα σου φανερωθεί
--------------------------------------------------------------------------------
Τι εννοεις νομους εσωτερισμου?
Υπαρχουν καπου γραμμενοι?
Φιλικα....Κανένας.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ
αλλά για σένα ο εσωτεριστής φυτρώνει αυτοφυώς;;;
Έχεις την εντύπωση ότι η ατραπός περιμένει κι όποιος θέλει εισέρχεται, όποιος θέλει αφήνει τα περιττώματά του και φεύγει;;;
Για κάντο... Κι έλα μετά να μας δείξεις τον τρόπο, να τον μάθουμε κι εμείς οι αδαείς.