ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το μυστικό των Ναϊτών - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Το μυστικό των Ναϊτών - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Arhtos30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
SpiralΜέλος
09/03/2005, 02:07:16

"What is the initiate's goal?"
The conquest of the Adventurous Castle.
"What does he hope to find in the Adventurous Castle?"
The Sacred Vase.

Περισσότερα σε λίγο.

HermesΜέλος
11/03/2005, 00:53:48
Χαρη please...Ηταν ο Γκυσταβ Μορω ΝΑΙΤΗΣ????
Ξερετε?

"Anno IIIxiii Sol 19° Libra, Luna 12° Capricorn Dies Mercurii"
SpiralΜέλος
11/03/2005, 02:00:23
Επισήμως, όχι. Άλλωστε οι Ναΐτες δεν υπήρχαν πια.

Όμως η εποχή του Gystav Moreau ήταν πλούσια σε ιδέες, ο μυστικισμός άνθιζε και οι καλλιτέχνες (λογοτέχνες - ζωγράφοι) έκαναν τις αναφορές τους στα έργα τους. Ο Μορώ είναι από τους πιο αναγνωρισμένους συμβολιστές.

Μια σχετική πληροφορία πάντως είναι πως ο Moreau ανήκε στον κύκλο του φίλου μου Josephine Peladan, που είχε ιδρύσει το Order of the Temple & the Graal and of the Catholic Order of the Rose-Croix (l'Ordre de la Rose Croix Catholique et Esthetique, du Temple et du Graal) ή CRC, παρακλάδια του οποίου υπάρχουν και σήμερα.

Aπό εκεί λοιπόν πιθανώς ο Moreau να χαρακτηρίστηκε "Ναΐτης".

HermesΜέλος
11/03/2005, 02:48:37
quote:
Μια σχετική πληροφορία πάντως είναι πως ο Moreau ανήκε στον κύκλο του φίλου μου Josephine Peladan, που είχε ιδρύσει το Order of the Temple & the Graal and of the Catholic Order of the Rose-Croix (l'Ordre de la Rose Croix Catholique et Esthetique, du Temple et du Graal) ή CRC, παρακλάδια του οποίου υπάρχουν και σήμερα.

Aπό εκεί λοιπόν πιθανώς ο Moreau να χαρακτηρίστηκε "Ναΐτης".

Χμμμμμ....ναι, ισως...
Ομως αυτο που με προβληματιζει ειναι η αμεση συσχετιση του με το Χριστιανισμο...πλην ομως μιας σημαντικης αναφορας του σε αυτον τον πινακα, οπου ο ζωγραφος παρουσιαζει το προσωπο του Ιησου Χριστου με τον Προμηθεα.

Παλι,συμφωνα με αυτους -> (http://www.christiananswers.net/q-eden/edn-t024.html) ειναι:

quote:
The words were "Iesvs Nazarenvs Rex Ivdaeorvm." Latin uses "I" instead of the English "J", and "V" instead of "U" (i.e., Jesus Nazarenus Rex Judaeorum). The English translation is "Jesus of Nazareth, the King of the Jews."
...

εγω δεν πιστευω να ειναι τοσο απλα τα πραγματα, οταν ο ιδιος ο Moreau αναφερει στη ζωγραφια του ως τον προμηθεα...εστω και στο προσωπο.

Συμφωνα με την παραδοση των Ροδοσταυριτων, η επιγραφη I.N.R.I.
Ι.Ν.R.I. = IGNE NATURA RENOVABITUR INTEGRA
"Ολοκληρη η Φυση θα ανανεωθει με τη φωτια"...

Λογια που παραπεμπουν σε Αποκαλυψη Ιωαννου...Αλλα και ποιο παλια ακομα με συσχετισμο του Προμηθεα...Παλι η αρχαια Ελλαδα εδω...προσπαθει κατι να πει ο Ζωγραφος η απλα παρομοιαζει 2 μυθους, η 2 ιστοριες?

11/03/2005, 03:24:05
Αγαπητέ Hermes,

μάλλον θα πρέπει να διαβάσεις το σχετικό τόπικ για τους Ροδόσταυρους, όπου έχει συζητηθεί το θέμα και πάλι, είναι θέμα προσωπικό το τί θα θεωρήσεις ορθό ή αποδεκτό, αν θέλεις, και τί όχι.

Rodostauroi.

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 11/03/2005 03:25:13

SpiralΜέλος
11/03/2005, 13:15:28
quote:

Ομως αυτο που με προβληματιζει ειναι η αμεση συσχετιση του με το Χριστιανισμο...πλην ομως μιας σημαντικης αναφορας του σε αυτον τον πινακα, οπου ο ζωγραφος παρουσιαζει το προσωπο του Ιησου Χριστου με τον Προμηθεα.

Koίτα να δεις, τω καιρώ εκείνω οι καλλιτέχνες ήταν πιο βαθιά ψαγμένοι και ο καθένας απέδιδε στα έργα του συμβολισμούς όπως τους αντιλαμβανόταν ο ίδιος, με αποτέλεσμα σήμερα, που τα πάντα είναι ισοπεδωμένα, να προβληματιζόμαστε προσπαθώντας να βρούμε τις ερμηνείες. Δεν βλέπεις ο ντα Βίντσι και ο Πουσσέν (και χώρια οι άλλοι) ζημιά που μας έχουν κάνει;

Από το τόπικ που αναφέρει η Zadok, μεταφέρω και τις εξής μεταφράσεις του INRI:

quote:

Igne Natura Renovatur Integra
(Nature is completely renewed by fire)
Ignis Natura Renovat Integram
(Fire completely renews nature)
Ignem Natura Regenerando Integrat
(By regeneration, nature maintains the integrity of fire)
In Nobilis Regnat Iehovah (or Iesus)
(Jehovah (or Jesus) reigns among noble men)
Iesus Nascente Ram Innovatur
(Ascending Jesus renews the branch)
Igne Nitrum Roris Invenitor
(Dew meets niter and fire)
Insignia Naturae Ratio Illustrat
(Reason illuminates the natures symbols)
Inter Nos Regnat Indulgentia
(Among us reigns goodness)
Intra Nobis Regnum Iehova
(The Kingdom of God is within us)
Iustum Necare Reges Impios
(It is just to kill impious kings)
Iustitia Nunc Reget Imperia
(Justice now reigns empires)
In Neci Renascor Integer
(In death one is reborn intact and pure)

Μήπως έχει ενδιαφέρον να μιλήσουμε για το Μορώ και τους άλλους καλλιτέχναι;

11/03/2005, 15:50:21
quote:
Koίτα να δεις, τω καιρώ εκείνω οι καλλιτέχνες ήταν πιο βαθιά ψαγμένοι και ο καθένας απέδιδε στα έργα του συμβολισμούς όπως τους αντιλαμβανόταν ο ίδιος, με αποτέλεσμα σήμερα, που τα πάντα είναι ισοπεδωμένα, να προβληματιζόμαστε προσπαθώντας να βρούμε τις ερμηνείες. Δεν βλέπεις ο ντα Βίντσι και ο Πουσσέν (και χώρια οι άλλοι) ζημιά που μας έχουν κάνει;

Τώρα, βρε Σπείρε καλέ μου, τί να σου πω;

Λες να είχαν άλλες δυνατότητες τότε, που εμείς δεν τις έχουμε σήμερις; Δεν το νομίζω.

Μάλλον εμείς αλλού μας δείχνουν κι αλλού κοιτάμε...

quote:

Εγώ πάλι νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην ξεφύγουμε από το θέμα μας εδώ.

Γιατί να μην ανοίξουμε ένα νέο θέμα γι' αυτό;

Ας γυρίσουμε στο Γοτθικό ρυθμό.

Αλήθεια, αγαπητέ Spiral, από πού προέρχεται η ονομασία του;

Υ -Γ. (Βλέπω ότι οι φωτογραφίες μου πιο πάνω εξαφανίστηκαν ως δια "μαγείας", αλλά μη φοβού, είναι τεχνικό το ζήτημα και θα λυθεί προσεχώς...)

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 11/03/2005 15:54:03

SpiralΜέλος
11/03/2005, 18:34:53

Περί τέχνης... αν αμαρτήσω αμάρτησα, αλλά συχνά-πυκνά αναρωτιέμαι αν οι σημερινοί καλλιτέχνες (καλά, ας μην τους πάρω όλους σβάρνα) έχουν συναίσθηση για το τι κάνουν ή αρπάζουν ένα πινέλο (αν έχουν και πινέλο, δηλαδή) και ό,τι ήθελε προκύψει. Δεν διαβλέπω μήτε γεωμετρία μήτε μουσικότητα μήτε γραμματική στα "έργα" τους, καμμία αρμονία τουτέστιν, και αυτά τα "εικαστικά δρώμενα" με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για γοτθική ζωγραφική.

Λέμε γοτθική αρχιτεκτονική γιατί ήταν επινόηση εκείνων των άγριων (πλην όμως επαρκώς καταρτισμένων, αυτό οφείλουμε να το πούμε) Γότθων (Βησιγότθοι, Οστρογότθοι, Τεντέσκι, Βάνδαλοι και συντροφία), οι οποίοι σε αντίθεση με τη χάρη και την πλαστικότητα του ελληνικού και του ρωμαϊκού ρυθμού, καθιέρωσαν μια δική τους αρχιτεκτονική έκφραση με χαρακτηριστικά την επιβλητικότητα, την αυστηρότητα έως και τη μελαγχολία. Τόσο στη γενική εντύπωση όσο και στα ειδικότερα διακοσμητικά στοιχεία. Και χώρια που, ως ψαγμένοι, σφράγισαν τα έργα τους με ένα σωρό μυστηριώδη (πια) σύμβολα.

Ξέρω κι άλλα, όμως ας φυλάξουμε και κάτι. Πάντως γενικότερα σήμερα η έννοια "γοτθικός" σημαίνει σκοτεινός και περίπλοκος, μπρρρ.

Α, και: Για τις φωτογραφίες σου δεν φοβού, διότι εμφανίζονται κανονικότατα. Συμβαίνει αρκετές φορές, όταν ο σέρβερ έχει τις κακές του.

HermesΜέλος
12/03/2005, 02:57:46
quote:

Γιατι οχι...αλλα οχι σε αυτο το topic...ποιος αναλαμβανει?

GothicΜέλος
12/03/2005, 20:43:11
Φίλε Hermes,η αναφορά σου στο INRI είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά όπως λέει και ο Spiral...χάος επικρατεί στην ερμηνεία του.

Ανέφερες την τεκτονική άποψη,(ροδόσταυρων τεκτόνων,το τονίζω,δηλ 18ος).

Θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαμε και την ελληνική γραφή μιάς και,όπως και στον ευαγγελιστή αναφέρεται η επιγραφή γραμμένη "ρωμαιστί,ελληνιστί,εβραιστί".
Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ξέρω και την εβραιστί version.
Δυστυχώς επικράτησε μόνον η λατινική,ίσως επειδή βόλευε τους μασώνους να βγάλουν μυστικά νοήματα.
Φυσικά και δεν πιστεύω ότι στα ελληνικά ήταν ΙΝΒΙ,ούτε και ότι το μόνο που ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή τους ρωμαίους,(κατά τα ευαγγέλια πάντα,άσχετα αν κάποιος τα δέχεται ως αληθή ή όχι),ήταν να δηλώσουν ότι αναγνωρίζουν τον Ιησού ως βασιλέα των εβραίων.

Δε νομίζω βασικά ότι βγαίνει άκρη.