- Το σημαντικότερο πείραμα όλων των εποχών - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Έγκυρα επιστημονική βιβλία και μή, ορίζουν την περίοδο περιστροφής της Γής γύρω από τον άξονά της ως "μια ημέρα" (πιθανών να την έχεις ακουστά) και υποδιαιρείται σε 24 ώρες.
Η περίοδος περιστροφής είναι ίδια, είτε "βρίσκεσαι" στο βόρειο, είτε στο νότιο πόλο, είτε στο Παρίσι ή Αθήνα.
Πρίν αναμασάς την όποια "πληροφορία" βρίσκεις το ίντερνετ (και δεν ξέρω και γώ που), καλό είναι να την ελέγχεις, πρίν την τοποθετείς δίπλα στο ονομά σου. Τοποθετώντας την, την αποδέχεσαι.
Τώρα, το γιατί το κάνεις, αυτό μόνο εσύ το ξέρεις....
Και τι νόημα έχει.
τόσες ανακρίβειες μαζεμένες δεν τις περίμενα από σένα.
Τόση άγνοια από έναν επιστήμονα του επιπέδου σου, μοιάζει αδιανόητη.
Μήπως δεν είσαι εσύ αυτός που ισχυρίζεσαι ότι είσαι;
Μήπως τελικά, άλλος φαίνεσαι και άλλος είσαι;
Τέσπα.
Ο αγαπητός Υdroxoos25 πολύ όμορφα, παρέθεσε αυτό που ο κάθε καλοπροαίρετος ενδιαφερόμενος θα εύρισκε στην πρώτη εγκυκλοπαίδεια που θα αναζητούσε στο λήμμα Φουκώ, για το πείραμα με το εκκρεμές του. Δηλαδή ότι σύμφωνα με το πείραμα:
quote:κ.τ.λ.
Στο γεωγραφικό πλάτος του Παρισιού το εκκρεμές συμπλήρωνε μια πλήρη περιστροφή κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού κάθε 30 ώρες. Στο Νότιο ημισφαίριο θα στρεφόταν αντίθετα προς τους δείκτες του ρολογιού, και στον Ισημερινό δεν θα στρεφόταν καθόλου
Τώρα, πώς από αυτό εσύ κατάλαβες ότι
quote:
η Γή περιστρέφεται στο γεωγραφικό ύψος του Παρισιού μέσα σε 30 ώρες γύρω από τον εαυτό της
είναι απορίας άξιο.
Και κατ’ αρχήν τι σημαίνει γεωγραφικό ύψος του Παρισιού; Δεν σου άρεσε το γεωγραφικό πλάτος που έγραψε ο Υdroxoos25; Η μήπως δεν γνωρίζεις τον όρο;
Εμπάσει όμως περιπτώσει, δεν ήξερες, …δεν ρώταγες;
Για όποιον πάντως ενδιαφέρεται να μάθει για το εκκρεμές του Foucault, υπάρχει ένα πολύ όμορφο και κατατοπιστικό site που εξηγεί πως «δουλεύει», με τρόπο που μπορεί να γίνει κατανοητό ακόμη και από μένα, άρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερο IQ.
To site σε οδηγεί βήμα – βήμα στην κατανόηση του πειράματος και του πως αποδεικνύει την περιστροφή της Γής.
Μπαίνω στον πειρασμό να ενθέσω δύο φωτογραφίες από αυτό το site που είναι πολύ κατατοπιστικές.

Εδώ βλέπουμε
την ακραία περίπτωση όπου το εκκρεμές βρίσκεται ακριβώς στον άξονα περιστροφής της Γής στον βόρειο πόλο, οπότε το επίπεδο ταλάντωσής του φαίνεται να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες σε 24 ώρες. (Αυτό βεβαίως που πραγματικά περιστρέφεται είναι το πάτωμα πάνω στο οποίο καταγράφεται το ίχνος από την ταλάντωση του εκκρεμούς)

Στην άλλη ακραία περίπτωση που το εκκρεμές βρίσκεται επάνω στον ισημερινό το επίπεδο ταλάντωσής του φαίνεται ακίνητο, δηλαδή περιστρέφεται 0 μοίρες σε 24 ώρες
Αν τώρα, το εκκρεμές βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλη ενδιάμεση θέση, τότε το επίπεδο ταλάντωσής του θα περιστραφεί σε 24 ώρες τόσες μοίρες όσες προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του 360 με το ημίτονο του γεωγραφικού πλάτους στο οποίο βρίσκεται το εκκρεμές.
Για περισσότερη ανάλυση To εκκρεμές του Φουκώ
Edited by - Ydroxoos25 on 22/04/2005 06:39:04
quote:
Κακέ Vril,
τόσες ανακρίβειες μαζεμένες δεν τις περίμενα από σένα.
Μήπως δεν είσαι εσύ αυτός που ισχυρίζεσαι ότι είσαι;
Μήπως τελικά, άλλος φαίνεσαι και άλλος είσαι;
Τέσπα.
Αναρωτιέμαι, στον αστερισμό του ηλίθιου, αν επάξια κατέχεις τον τίτλο του πιό λαμπρού αστέρα ...
Άν είχες μάτια και άν ήξερες να διαβάζεις, θα έβρισκες τα εξής
-------------------------------------------------------------------
Ydroxoos25
Μέλος 2ης Βαθμίδας
Greece
220 Μηνύματα Απεστάλη: 20/04/2005, 20:11:12
-----------------------------------------------------------------
"" No 10: Το εκκρεμές του Foucault
Την περασμένη χρονιά , όταν επιστήμονες κρέμασαν ένα εκκρεμές πάνω από τον Νότιο Πόλο και το παρακολούθησαν να αιωρείται, επανέλαβαν ουσιαστικά μια φημισμένη επίδειξη που έγινε στο Παρίσι το 1851. Χρησιμοποιώντας ένα ατσάλινο σύρμα μήκους 220 ποδιών, ο Γάλος φυσικός Jean-Bernard-Lιon Foucault κρέμασε μια σιδερένια μπάλα βάρους 62 λιβρών από τον θόλο του Πάνθεου και το έβαλε σε κίνηση ταλάντωσης μπρος - πίσω. Για να καταγράψει την εξέλιξη της κίνησης στερέωσε μια γραφίδα στη μπάλα και σκόρπισε άμμο στο πάτωμα κάτω από την μπάλα. Έτσι η γραφίδα χάραζε γραμμές στην άμμο καταγράφοντας την τροχιά της μπάλας σε σχέση με το πάτωμα.
Το κοινό που παρακολούθησε το πείραμα είδε με έκπληξη το επίπεδο ταλάντωσης του εκκρεμούς να στρέφεται ανεξήγητα, αφήνοντας όλο και διαφορετικά ίχνη σε κάθε ταλάντωσή του. Στη πραγματικότητα ήταν το δάπεδο του Πάνθεου που στρεφόταν αργά. Έτσι ο Foucault κατάφερε να δείξει πιο πειστικά από κάθε άλλη φορά πριν την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Στο γεωγραφικό πλάτος του Παρισιού το εκκρεμές συμπλήρωνε μια πλήρη περιστροφή κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού κάθε 30 ώρες. Στο Νότιο ημισφαίριο θα στρεφόταν αντίθετα προς τους δείκτες του ρολογιού, και στον Ισημερινό δεν θα στρεφόταν καθόλου. Στο Νότιο Πόλο, όπως πιστοποίησαν οι σύγχρονοι επιστήμονες η περίοδος της περιστροφής του επιπέδου ταλάντωσής του είναι 24 ώρες. ""
----------------------------------------------------------------------
Σχετικά με την πρότασή σου "με τρόπο που μπορεί να γίνει κατανοητό ακόμη και από μένα, άρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερο IQ", ναι, σίγουρα θα κατάλαβες οτι "επίπεδο ταλάντωσής του θα περιστραφεί σε 24 ώρες τόσες μοίρες όσες προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του 360 με το ημίτονο του γεωγραφικού πλάτους στο οποίο βρίσκεται το εκκρεμές."
Άρα, πάλι με τα λεγόμενά σου, εξήγησέ μου τι είδους επιστημονική ανακάλυψη έκανε ο Φουκώ, αν συμπέραινε οτι "το εκκρεμές συμπλήρωνε μια πλήρη περιστροφή κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού κάθε 30 ώρες."
Τώρα, τα λεγόμενά σου περί "τόσες ανακρίβειες μαζεμένες δεν τις περίμενα από σένα.
Μήπως δεν είσαι εσύ αυτός που ισχυρίζεσαι ότι είσαι" είναι ανάλογες του χαμηλού σου επιπέδου και φυσικό είναι να διαβάσω τέτοιες βλακείες από σένα.
Για σένα είναι σημαντικότερο να γράφεις κάτι, αρκεί να το γράψεις.
Είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι.
Μπήκα λοιπόν στον κόπο και απάντησα ... καλοπροαίρετα.
Και μια που σου αρέσει να ασχολείσαι με τα ημίτονα, άνοιξε κανένα λήμμα να δείς τι σημαίνει και τι τιμή παίρνει η συνάρτηση "το επίπεδο ταλάντωσής του θα περιστραφεί σε 24 ώρες τόσες μοίρες όσες προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του 360 με το ημίτονο του γεωγραφικού πλάτους στο οποίο βρίσκεται το εκκρεμές".
Κομπλεξάρα.
Edited by - Vril on 22/04/2005 06:59:51
σ’ ευχαριστώ για την καλοπροαίρετη απάντησή σου. Να και κάτι καλό από σένα. Άρα δεν είσαι τελείως κακός. (Βρε, μήπως τελικά, …άλλος φαίνεσαι και άλλος είσαι;)
Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς που μου αποδίδεις, μπορεί και να αληθεύουν, αν και ποτέ δεν τολμούσα να διανοηθώ ότι θα έφθανα τόσο ψηλά.
Επί της ουσίας όμως, μήπως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσεις λίγο πιο ψύχραιμα αυτά που έγραψες και αυτά που συμπέρανες; Μήπως θα βοηθούσε να ρωτούσες την γνώμη ανθρώπων των οποίων την κρίση εμπιστεύεσαι;
Ydroxoos25
quote:
το θέμα μας εδώ είναι τα κβαντικά φαινόμενα
Sorry, αγαπητέ για την εκτός θέματος παρεμβολή. Τα κόμπλεξ μου βλέπεις… Δεν θα επαναληφθεί.
είμαι σίγουρος οτι δεν σου άρεσε αυτό που διάβασες, τουλάχιστον τόσο, όσο εμένα δεν μου άρεσε αυτό που διάβασα από σένα.
Υδροχόε,
καλό το θέμα σου, και άσχετα άν αφορά εκκρεμή ή κβαντικά φαινόμενα, το ΠΑΡΑΞΕΝΟ δεν πραγματεύεται αυτά τα θέματα.
Επειδή δεν έχω όρεξη να έρθω σε άλλη αντιπαράθεση, ούτε με τον Ampere αλλα και ούτε και με άλλον εδώ μέσα, σας υπενθυμίζω οτι δημοκρατία έχουμε και ο καθένας μπορεί να πιστεύει οτι η γή γυρίζει γύρω από τον άξονά της σε 30 ώρες.
Εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι και την κρίση μου, γι αυτό κάποια στιγμή θα κάνω το πείραμα του Φουκώ και ξέρω (από άλλο πείραμα, κατασκευή ηλιακού ρολογιού) οτι το γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας είναι 38'.
Τότε, σε αντίθεση από απλό αναμάσημα ιντερνετικών παρανοήσεων, θα είμαι σε θέση να σας ποστάρω και το σχήμα που προκύπτει πειραμματικά σε χαρτί από την κίνηση του εκκρεμούς.
Αυτα για τώρα και σας χαιρετώ.
Συγνώμη Ampere να σε πρόσβαλλα λέγοντας σε κάπως.
Πιστεύω οτι θα σε ενδιαφέρει το σχήμα της ταλάντωσης που θα προκύψει.
Αναμένω κάτι σαν "πεταλούδα", με γωνία ανοίγματος των "φτερών" περίπου ίσο με 2*π*ημ(38')
Εν αναμηνή...
ο κακός Βρίλ
quote:
Συνεχίζοντας, λοιπόν.quote:
--------------------------------------------------------------------------------Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ξέρω την αλήθεια για τον κόσμο που τελείως ανεξήγητα και αναίτια υπάρχει γύρω μου και βρίσκομαι μέσα σε αυτόν. Με ενδιαφέρει να μάθω την αλήθεια όποια κι αν είναι αυτή.
--------------------------------------------------------------------------------
Ωραία. Τα αιώνια ερωτηματικά απ' τα οποία εκκινεί η φιλοσοφική σκέψη.
Και, το να συμπεριλάβεις τη μελέτη της φύσης και των φαινομένων της σ' αυτή την αναζήτηση, είναι "καθαγιασμένος" τρόπος, απ' την εποχή των προσωκρατικών.quote:
--------------------------------------------------------------------------------Αν αποδειχτεί ότι ο παρατηρητής δεν επηρεάζει το πείραμα αλλά ευθύνεται κάποιος άλλος παράγοντας τότε θα πάψω να θεωρώ το φαινόμενο αυτό τόσο σημαντικό για τις υπαρξιακές μου ανησυχίες.
--------------------------------------------------------------------------------
Αυτό τώρα, πώς το εννοείς; δεν καταλαβαίνω τη διατύπωση. Μπορείς να το κάνεις πιό λιανά;
Λοιπόν για να επανέλθουμε στη συζήτηση - και όσο περιμένω απαντήσεις από τον Άγγελο στα ερωτήματα που έχω θέσει παραπάνω - όταν λέω ότι βρίσκομαι σε έναν κόσμο που ανεξήγητα και αναίτια υπάρχει γύρω μου εννοώ ότι:
Αφού κάποτε έγινε η Μεγάλη Έκρηξη χωρίς αιτία (παραβιάστηκε η αιτιότητα) τότε δικαιούμαι να πιστεύω ότι αύριο το πρωί υπάρχει πιθανότητα να γίνει άλλη μία Μεγάλη ή Μικρότερη Έκρηξη στην πλατεία Συντάγματος. Κανείς δε μπορεί να μου πει ότι έχω άδικο.
Όσο για το ότι θεωρώ αυτά τα φαινόμενα σημαντικά για την αναζήτηση ο λόγος είναι ο εξής:
Μάθαμε πλέον ότι ο τρόπος σκέψης μας, ο οποίος έχει διαμορφωθεί από την έως τώρα ανθρώπινη εμπειρία - λογική, δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζει απόλυτα με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Όλες οι αντιδράσεις γύρω από τα "μεταφυσικά" φαινόμενα, προκύπτουν από την μέχρι τώρα γνώση μας για τον κόσμο, με αποτέλεσμα εφόσον αυτά δεν μπορούν να συνδυαστούν με κάτι μελετημένο-γνωστό, να απορρίπτονται.

<<Από τη στιγμή που η επιστήμη θα αρχίσει να ερευνά τα μεταφυσικά φαινόμενα θα προοδεύσει σε μια δεκαετία περισσότερο απ' όσο έχει προοδεύσει σε όλη την ύπαρξή της.>> "Nicola Tesla"
quote:
Όσο για το ότι θεωρώ αυτά τα φαινόμενα σημαντικά για την αναζήτηση ο λόγος είναι ο εξής:
Μάθαμε πλέον ότι ο τρόπος σκέψης μας, ο οποίος έχει διαμορφωθεί από την έως τώρα ανθρώπινη εμπειρία - λογική, δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζει απόλυτα με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Όλες οι αντιδράσεις γύρω από τα "μεταφυσικά" φαινόμενα, προκύπτουν από την μέχρι τώρα γνώση μας για τον κόσμο, με αποτέλεσμα εφόσον αυτά δεν μπορούν να συνδυαστούν με κάτι μελετημένο-γνωστό, να απορρίπτονται.
Πράγματι, έτσι είναι. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, έχει να κάνει με χίλιους δυό παράγοντες, μεταξύ των οποίων ένας πολύ σπουδαίος είναι και ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Ο Νανόπουλος μάλιστα, έχει προτείνει μιά προσέγγιση(αμφισβητού-μενη όσο και αναγωγιστική, όμως) της λειτουργίας του, που βασίζεται στην κβαντική φυσική.
Οι επιστημονικές έρευνες, σαφώς και συνεισφέρουν στη μελέτη των "μεταφυσικών" φαινομένων, στο βαθμό που αποφασίζουν
να κυττάξουν κατά κει, βεβαίως. Η συζήτηση περί αυτών στον επιστημονικό χώρο, μόλις έχει αρχίσει (δημοσίως τουλάχιστον). Αλλά έστω κι αν αυτός ο δημόσιος διάλογος είναι ακόμα στην αρχή, η κβαντική φυσική έχει αποδείξει πλέον αναμφισβήτητα ότι τα πάντα αλληλοσχετίζονται. Εχει βαφτίσει μάλιστα αυτή τη μυστηριώδη συσχέτιση, "διεμπλοκή".
Το πώς και το γιατί συσχετίζονται, παραμένει ακόμα ακατανόητο. Ωστόσο η διαπίστωση ισχύει και δίνει τη δυνατότητα να διατυπωθεί η υπόθεση ότι η πραγματικότητα είναι "απλώς" αυτό το πλέγμα των σχέσεων. Για να το πω πιό ξεκάθαρα, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα, είναι ένα πλέγμα σχέσεων μεταξύ δυνάμεων. Αλλά, μέσα σ' αυτό το πλέγμα, κολυμπάμε κι εμείς, σαν επί μέρους κομματάκι του.
Αυτό που χαρακτηρίζουμε "ύλη" αποκτά τις ιδιότητές που το καθιστούν αντιληπτό απο μας, τους παρομοίως "υλικούς", επειδή ενεργειακά φαινόμενα διαδραματίζονται αενάως και με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες, σε συγκεκριμένες περιοχές του χώρου- ποσότητες ενέργειας "παίζουν" σε γεωμετρικές διατάξεις. Σκέτος Πυθαγόρας.
Ακόμα περισσότερο Πυθαγόρα, θυμίζει η θεωρία των υπερχορδών, αυτή που φιλοδοξεί να συμβιβάσει τη γενική σχετικότητα με την κβαντο-μηχανική.
Αυτά περίπου, έχει να πει μέχρι στιγμής η επιστήμη. Μπορεί και να εξηγήσει, κάποτε, με τον α ή β τρόπο, διάφορα φαινόμενα που οι "ορθολογιστές" απορρίπτουν και κατατάσσουν αυτούς που τα πιστεύουν στους διανοητικά ή ψυχικά διαταραγμένους. Παλιό το φαινόμενο εξάλλου- άλλοτε σκότωναν κιόλας τους "αλλόκοτους".
quote:
Αν αποδειχτεί ότι ο παρατηρητής δεν επηρεάζει το πείραμα αλλά ευθύνεται κάποιος άλλος παράγοντας τότε θα πάψω να θεωρώ το φαινόμενο αυτό τόσο σημαντικό για τις υπαρξιακές μου ανησυχίες
Απο κει και πέρα όμως... Αυτό που προκαλεί, σε μένα προσωπικά, η ενασχόληση με την Επιστήμη, είναι κατ' αρχήν το ΔΕΟΣ. Δέος και θαυμασμός, για ό,τι υπάρχει, όπως κι αν υπάρχει. Στο επόμενο βήμα όμως, η επιστήμη βοηθάει ν' αποδεσμευτείς από τη δυναστεία του "επιστημονικού" και της "επιστημονικότητας", σε ότι αφορά τις υπαρξιακές ανησυχίες.
Η αληθινή Επιστήμη, μέσω του εαυτού της, υπερβαίνει τον εαυτό της και ανοίγει, με το δικό της τρόπο, τον Δρόμο. Η αναζήτηση κάποιου, μπορεί να περιλαμβάνει και τη διαδρομή της επιστήμης, μπορεί και όχι. Είναι θέμα χαρακτήρα και συγκυριών στη ζωή του.
Στο προσωπικό πείραμα όμως που λέγεται "ανω-θρώσκω", ο "παρατηρητής" επηρεάζει το πείραμα και ευθύνεται για την έκβαση. Αυτή είναι η γνώμη μου, δηλαδή.
Φίλε Ζαγρέα
quote:
Δυστυχως για να βρουμε μια ακρη στο κουβαρι πρεπει να απαντησουμε σε καποια πολυ δυσκολα ερωτηματα
και αυτα ειναι.
1)Τι ειναι σκεψη?
2)Τι ειναι πιστη?
3)Τι ειναι συνειδηση?Υ.Γ. Νομιζω οτι ολα αρχισαν απο αυτο που ο Πλατωνας ονομαζε κοσμο των ιδεων μορφων.
Απο εκει ξεκινισαν τα αρχετυπα του συλογικου ασυνειδητου
και τα μορφογενετικα πεδια."
Συμφωνώ απολύτως. Θα έλεγα όμως ότι δεν "ξεκίνησαν", αλλά οι βασικές ιδέες μοιάζουν εντυπωσιακά. Δημόκριτος, Πυθαγόρας, Πλάτων, Ηράκλειτος, Παρμενίδης (έστω κι αν οι δυό τελευταίοι, φαινομενικά συγκρούονται...)- όσο η δυτική επιστήμη προχωρεί, τόσο επιστρέφει. Σ' αυτούς.
η σκεψη.
Κατα την γνωμη μου σκεψη ειναι ενας ηλεκτρικος παλμος μεταξυ των
νευρικων συναψεων του εγκεφαλου.
Αυτος ο ηλεκτρικος παλμος δημιουργει ενα πεδιο.
Πεδιο στη φυσικη δεν σημενη τιποτε αλλο παρα ενα ΧΩΡΟ μεσα στον οποιο
συμβαινουν διαφορα γεγονοτα.
Αρα αυτοματως περασαμε στο κοσμο των ΜΟΡΦΩΝ.
999
quote:
Αυτος ο ηλεκτρικος παλμος δημιουργει ενα πεδιο.
Πεδιο στη φυσικη δεν σημενη τιποτε αλλο παρα ενα ΧΩΡΟ μεσα στον οποιο
συμβαινουν διαφορα γεγονοτα.

Πού ακριβώς τελειώνει το μαγνητικό πεδίο αυτού του μαγνήτη;;;

<<Από τη στιγμή που η επιστήμη θα αρχίσει να ερευνά τα μεταφυσικά φαινόμενα θα προοδεύσει σε μια δεκαετία περισσότερο απ' όσο έχει προοδεύσει σε όλη την ύπαρξή της.>> "Nicola Tesla"