ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μικροτερη των περιστασεων η εκκλησια - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Μικροτερη των περιστασεων η εκκλησια - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

skartados30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
10/12/2010, 14:11:27
quote:
@ skartados και προς όλους γενικότερα:

Στο παρόν θέμα έγιναν επεμβάσεις σε κάποια μηνύματα σε εκφράσεις οι οποίες εκτραχύνουν τον διάλογο. Η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά πλούσια, ώστε να μπορούν κάποια πράγματα να εκφραστούν και με λιγότερο ανάρμοστες εκφράσεις, κάτι που σίγουρα βοηθάει ώστε να κρατηθεί ο διάλογος σε ένα υψηλό επίπεδο.
Παρακαλούμε την κατανόησή σας για το ζήτημα αυτό.

Εχεις δικιο,αν και νομιζω η συσταση επρεπε να γινει μονο σε μενα.Ο ευρωπαιος απλως αντεγραψε τις δικιες μου ασχημιες για να απαντησει και δεν φταιει σε τιποτα...
10/12/2010, 18:12:05
skartados η διαγράμμιση στα μηνύματα έγινε και για να γίνει οπτικά αντιληπτό το είδος της γλώσσας που εκτραχύνει τη συζήτηση. Σ' ευχαριστούμε για την κατανόηση.

16/12/2010, 23:19:33
quote:
skartados:
Ρε μην ειστε τοσο χαυτες σε αυτα που σας λενε τα πουτανακια του ανθελληνισμου.Οι προηγουμενοι πατριαρχες γιατι στηριξαν τα ορλωφικα;Αυτοι δεν σκεφτηκαν το ποιμνιο τους;Θα σου πω εγω γιατι.Γιατι τα ορλωφικα εγιναν με ιδεολογικο υποβαθρο,την ανασυσταση της βυζαντινης αυτοκρατοριας,οπου το πατριαρχειο θα ειχε πρωταγωνιστικο ρολο.Αντιθετα το 21 εγινε με ιδεολογικο υποβαθρο τη δημιουργια ανεξαρτητου εθνους κρατους και ηθελε και αυτονομη εκκλησια στα προτυπα του διαφωτισμου...

Φέρε μου την ιστορική πηγή για όσα ισχυρίζεσαι για να δούμε ποιος είναι ο χάφτης.
Ότι έχω γράψει για τον Πατριάρχη είναι μέσα από πηγές και όχι από περιοδικά μίκη μάους ή site που απευθύνονται σε ανιστόρητους και αφελής ανθρώπους.

quote:
skartados:
Εγω δεν ειπα οτι οποιος ηθελε τοτε ανασυσταση ηταν πουτανακι του ανθελληνισμου.Εγω λεω οτι οποιος λεει τωρα τον κοραη πρακτορα οχι μονο ειναι πουτανακι αλλα σιγουρα και μισελληνικο πρακτορακι-γιουσουφακι.Ετσι απλα....Επισης εγω αυτο που ειπα ειναι,οτι αυτοι που ηθελαν ανεξαρτητο ελληνικο κρατος ,εστω και μικρο αρχικα,ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ...

Κανείς δεν ήθελε την απελευθέρωση ενός μικρού μόνο μέρος της Ελλάδος. Την απελευθέρωση όλης της Ελλάδας ήθελαν.
Το αν αυτό θα γινόταν σταδιακά ή μονομιάς, δεν ήταν κάτι που μπορούσε εξ' αρχής να σχεδιαστεί.

Το ότι ο Κοραής ήταν πράκτορας των Γάλλων αυτό είναι γνωστό. Όπως γνωστό είναι, ότι αυτό δεν ήταν κακό.
Από εκείνη τη θέση προσπαθούσε με τον δικό του τρόπο να βοηθήσει όπως αυτός πίστευε καλύτερα.
Εξάλλου οι Έλληνες που οδήγησαν στα Ορλωφικά την Ελλάδα, μπορεί μεν να είχαν χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία και να εξυπηρετούσαν ως πράκτορες τα σχέδια της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το κίνητρό τους ήταν το χρήμα. Από πόθο για ελευθερία το έκαναν.
Ούτε μπορούσαν να ήξερα εκ των προτέρων ποια ήσαν τελικά τα καταχθόνια σχέδια της Ρωσίας.
Αυτά τα φέρνει στο φως αργότερα η ιστορία.

quote:
skartados:
Και τι ηθελες να κανει ο υψηλαντης;Να πει στον κοσμο οτι ο πατριαρχης μας προδωσε;Αναγκαστικα ειπαν οτι το εκανε επιτηδες και οτι ειναι με την επανασταση.Δηλαδη οτι επρεπε να κανει ενας μεγαλος ηγετης σαν και αυτον.

Αν είχες διαβάσει καλά ιστορία θα ήξερες ότι ο Υψηλάντης, όπως και όλοι οι Έλληνες τότε, ήσαν αρκετά περήφανοι και ελεύθεροι για να πουν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.
Πως τολμάς να μειώνεις τον Υψηλάντη με τα "επίτηδες" και τα "αναγκαστικά" λες κι επρόκειτο για κανά ανθρωπάκι?

Λες οι Έλληνες με τον Υψηλάντη, που είχαν έτοιμο καράβι στον Πατριάρχη για να φύγει από την Πόλη, να τα έκαναν όλα αυτά "αναγκαστικά" και στα "ψέματα"?
Λες ο Αναστ. Εμμ. Παπάς ο οποίος σε γραμμα του γράφει:"... τέτoιoι εξoρκισμoί δεv έxoυv πέραση, γιατί είvαι φκιαγμέvoι κατά διαταγή τoύ Σoυλτάvoυ...". να τα έγραφε από πλάνη?....και ευτυχώς που ήρθαν τώρα κάτι όψιμοι Ελληναράδες να τον βάλουν και αυτόν στη θέση του?

Ασφαλώς λόγο της ανεπαρκής ενημέρωσής στου για το θέμα, θα αγνοείς ότι ο Πατριάρχης ήταν μυημένο στη Φιλική Εταιρεία από το 1818, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Ξάνθος έχει γράψει. .....Είχε λοιπόν, 3 ολόκληρα χρόνια μπροστά του ο Γρηγόριος να ενημερώσει τον Σουλτάνο για τη Φιλική και την επανάσταση.

Σου διαφεύγει, ότι από αυτόν τον "προδότη" που λες, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ζητούσε χρήματα όπως στο επεισόδιο με τον Φλέσα.
Αντί λοιπόν να χαζεύεις στα διάφορα site, νομίζοντας ότι ενημερώνεσαι, καλό θα σου έκανε να διάβαζες κάποια απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών της επανάστασης όπως του Φωτάκου για παράδειγμα, ή του αρχηγού της Φιλικής του Ξάνθου...... αν θέλεις βέβαια μπορείς να συνεχίσεις έτσι.

quote:
skartados:
Αυτο σου λεω τοσο καιρο....Απλως ο μεγαλος ηττημενος ηταν το πατριαρχειο που με τις εθνικοαπελευθερωτιες επαναστασεις εχασε τη δυναμη του.Αυτο πηγε να προλαβει ο γρηγοριος και δεν τα καταφερε..Τον νικησε ο διαφωτισμος.Επειδη ομως εγω ειμαι αντικειμενικος θα πω και το εξης.Οι ξενες αποστολες πανηγυριζαν την ανακυρηξη αυτονομης εκκλησιας.Το γιατι ειναι ευκολο να το καταλαβει κανεις.Αλλο να διαπραγματευσαι μια γη απο το πατριαρχειο με πειρα αιωνων σε τετοια θεματα και αλλο με εναν απειρο νεοσυστατο θεσμο.

Τωρα θα μου πει καποιος,οτι ο χριστος ηρθε για να κατεχουν καποιοι στο ονομα του τεραστιες εκτασεις και να τις διαπραγματευονται καλα;Αυτο ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο,αλλωστε για αυτο τους εχει σιχαθει ο κοσμος ολος....

Το πατριαρχείο ανέκαθεν ενδιαφερόταν για τις τύχες του Γένους, γιατί πολύ απλά χωρίς αυτό δε θα υπήρχε.
Όπως και το αντίστροφο χωρίς το Πατριαρχείο δε θα υπήρχε το Γένος μας.
Εάν δεν ήταν αυτό και οι υπόλοιποι μισοί Έλληνες θα είχαν ασπαστεί το Ισλάμ, θα ήσαν Τούρκοι και δε θα είχε συμβεί καμία επανάσταση το 1821.
Ούτε έδωσε κάποια μάχη με τον διαφωτισμό.
Η μοναδική μάχη που έδινε ήταν αυτή κατά του αθεϊσμού, κάτι που είχε ως συνέπεια το να κοιτάει πάντα με καχυποψία ότι ερχόταν από τη Δύση, φτάνοντας όμως μερικές φορές ακόμη και σε υπερβολές.

quote:
skartados:
Ηδη παραπανω σου εδωσα τι ειπε ο κοραης το 21.Τι ηταν ο πατριαρχης ,χαζος η σαν και εσας τους απολογητες;Δεν ηξερε τι θελαν οι διαφωτιστες;Δεν ηξερε οτι αν γινοταν εθνικο κρατος θα απαγκιστρωνωταν απο το πατριαρχειο οπως και εγινε;Δυστυχως για μενα,αυτο επρεπε να γινει αυτο εγινε....

Οσο για τις φυλακισεις των αγωνιστων του 21,αν εμφανιστει καποιος με δικη του κριση και γνωμμη,και οχι απλος αντιγραφεας σκοταδιστικων δυναμεων κατα του ελληνισμου,πολλυ ευχαριστως να συζητησουμε για ολα αυτα..που δεν ειναι ουτε μαυρα ουτε ασπρα,και σιγουρα ολοι εκαναν τεραστια λαθη αλλα και ολοι ειχαν δικιο απο τη πλευρα τους.Εγω θελω ομως ανθρωπο με κριση και οχι αβουλο αντιγραφεα παπαρολογιων....

Απλά το Πατριαρχείο ήθελε να ελευθερωθεί και η Κωνσταντινούπολη με τους χιλιάδες Έλληνες εκεί, κάτι που όμως δεν έγινε.
Η ανεξάρτητη εκκλησία της Ελλάδας το μόνο που έκανε ήταν απλά να μειώσει το κύρος του.
Ήταν όμως κάτι που έπρεπε εκ των πραγμάτων να γίνει.
Αφού μου λες για γνώση και κρίση όσον αφορά τις φυλακίσεις των αγωνιστών του 21 ... και για παπαριές ας δούμε κάποια πράγματα.

Ποιος ήταν λοιπόν αυτός που φυλάκισε τον Κολοκοτρώνη και φόνευσε τον Ανδρούτσο? σύμφωνα με την Ελληνική ιστορία?....έλα εύκολο είναι...ήταν δεμένος στο άρμα των Γάλλων.

quote:
skartados:
Kαι για εξηγουμαστε,σε τιποτα δεν κατηγορω τον γρηγοριο τον ε.Αυτος ηταν πατριαρχης του οικουμενικου πατριαρχειου και πανω απο ολα επρεπε να βαλει το καλο του ιδρυματος και της οικουμενικοτητας της ορθοδοξιας.Ουτε θα επρεπε να ξεχωρισει το ποιμνιο του σε εθνοτητες...αλλιως θα ηταν γιαλαντζι πατριαρχης και ορθοδοξος...

Μόνο που στράφηκε με τις ενέργειες του κατά των Τούρκων και αργότερα των Βούλγαρων...τυχαίο?....δε νομίζω!

quote:
Sesostris:
Όσο και αν πασχίζεις φίλε skartado , ματαιοπονείς προσπαθώντας να κάνης διάλογο μαζί του όπως τον αντιλαμβάνεσαι εσύ και ο κάθε εχέφρων άνθρωπος . Αυτός φίλε μου σε λίγο θα φύγη από την τουρκοκρατία , θα σε πάη στον μακεδονικό αγώνα και απ’ εκεί όρεξη να ‘χεις μπορεί να σε φτάση μέχρι και τον εμφύλιο .

Στον εμφύλιο δεν πάω γιατί με διαγράψανε κάποτε!

quote:
Sesostris:
Όσο για τις ιστορικές πηγές της ΟΟΔΕ και των απολογητών , απ’ όπου παίρνει και τις πληροφορίες του , αυτές βασίζονται στην «Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» του Α. Βασίλιεφ , και την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρρηγόπουλου . Από τα βιβλία αυτά παίρνουν τα αποσπάσματα που τους βολεύουν , ή τα ερμηνεύουν όπως τους βολεύει .

Όταν φέρνω αποσπάσματα από την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», δεν φέρνω από του Παπαρηγόπουλου, αλλά από αυτή που έχουν γράψει μια ντουζίνα ιστορικοί όπως οι:
ΕΛΕΝΗ AHRWELER-ΓΛΥΚΑΤΖΗ,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ,
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΟΠΟΥΛΟΥ,
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ κ.λ.π.... και αυτό γιατί είναι ποιο εμπλουτισμένη από του Παπαρηγόπουλου του πατέρα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Χρησιμοποιώ πέρα από τον Βασιλίεφ τους Runciman, Σάθα, Βλάχο, BAYNES, MOSS, ΤΖΟΥΝΤΙΘ ΧΕΡΙΝ, Ostrogorsky, Στασινόπουλο, Κόκκινο και άλλους πολλούς.....
Περιοδικά όμως και μικι μάους όπως τον Δαυλό που έχεις εσύ χρησιμοποιήσει ή μυθιστορήματα όπως αυτό της πάπισσας που μας έφερες και γέλασε και το σκυλί...όχι δεν έχω χρησιμοποιήσει και ούτε πρόκειται!

Αλήθεια το ότι ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, ήταν ο αντιβασιλέας του Κρόνου στην Αίγυπτο κάπου 25.000 χρόνια π.Χ....από ποιο μίκι μάους μας το έφερες?

Η μπαλάντα του κυρ μέντιου Νίκος Ξυλούρης

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Edited by - europaios2 on 16/12/2010 23:23:13

17/12/2010, 23:03:39
quote:
Πως τολμάς να μειώνεις τον Υψηλάντη με τα "επίτηδες" και τα "αναγκαστικά" λες κι επρόκειτο για κανά ανθρωπάκι?

Που τον μειωνω;Ισα-ισα λεω οτι εκανε αυτο που επρεπε να κανει ο καθε μεγαλος ηγετης στη θεση του,δηλαδη να δικαιολογησει τον πατριαρχη,που στα ματια του κοσμου ο οποιος ηταν θρησκοληπτος,δεν επρεπε με τιποτα να μειωθει.Εδω μιλαμε για πολεμο,οχι για πλακα....και ο καθε ηγετης πρεπει να φροντιζει και για το ηθικο των ανδρων του....

quote:
Λες οι Έλληνες με τον Υψηλάντη, που είχαν έτοιμο καράβι στον Πατριάρχη για να φύγει από την Πόλη, να τα έκαναν όλα αυτά "αναγκαστικά" και στα "ψέματα"?

Μα ο υψηλαντης καλα εκανε και εστειλε καραβι.Ο γρηγοριος ηταν αυτη η μεγαλη μορφη που ηξερε πως αν φυγει θα επρεπε να συναινεσει στην απεξαρτηση του νεου κρατους απο το πατριαρχειο.
Ξερεις τι ειναι ,να ηγεισαι σε κατι με παραδοση αιωνων ,οπως το πατριαρχειο,και ξαφνικα να κινδυνευει να χασει την αιγλη του στα χερια σου,οπως και τελικα εγινε;

quote:
Σου διαφεύγει, ότι από αυτόν τον "προδότη" που λες,

Ο πατριαρχης δεν ηταν προδοτης των τουρκων,ουτε τουρκοφιλος.Ο πατριαρχης κρατησε αυτη τη προδοτικη σταση για την επανασταση,για να μην προδοσει το πατριαρχειο και την οικουμενικοτητα της ορθοδοξιας.Αλλωστε αυτος ηταν ο ρολος του.ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.

quote:
Το πατριαρχείο ανέκαθεν ενδιαφερόταν για τις τύχες του Γένους, γιατί πολύ απλά χωρίς αυτό δε θα υπήρχε.
Όπως και το αντίστροφο χωρίς το Πατριαρχείο δε θα υπήρχε το Γένος μας.
Εάν δεν ήταν αυτό και οι υπόλοιποι μισοί Έλληνες θα είχαν ασπαστεί το Ισλάμ, θα ήσαν Τούρκοι και δε θα είχε συμβεί καμία επανάσταση το 1821.

Τιποτα απο αυτα που λες δεν ισχυουν.Αν ηθελαν οι τουρκοι,τους εκαναν ολους μουσουλμανους.Τοτε ομως δεν θα ειχε χαρατσι.Θα επρεπε να τους δωσει δε και ολους προνομια.

Κατα τη γνωμμη μου δε,μακαρι να μας εκαναν ολους μουσουλμανους.Τωρα θα ειμασταν 30 εκατομμυρια και δεν θα χωριζοταν το γενος μας οπως σημερα στις 2 πλευρες του αιγαιου.Με το διαιρει και βασιλευε ομως μεσω θρησκειας,εσπειραν το μισος σε ελληνες στο γενος και στη λαλια,γιατι τους ποτισαν με θρησκευτικο μισος.Χιλιαδες ανθρωποι αυτοχθωνες και με ελληνικη συνειδηση,αναγκαστηκαν να φυγουν απο εδω λογω θρησκειας.Αντιθετα τους κουρδους δεν μπορεσαν να τους χωρισουν ετσι και καποια στιογμη θα το πληρωσουν.Αν ηταν εξυπνοι,θα εκαναν τωρα τους μισους κουρδους χριστιανους και θα τους διελυαν....οπως και εμας.

Καθολου δεν με ενδιαφερει αν αυριο ειμαστε χριστιανοι -μουσουλμανοι-δωδεκαθειστες.Αρκει να ειμαστε ολοι το ιδιο.Αν ομως μας κανουν 25%αθεους,25% μουσουλμανους,25%δωδεκαθειστες και 25% χριστιανους,απλα τη γαμησαμε....Με αυτο τον τροπο και σημερα,οποιος γινεται μουσουλμανος στη θρακη,σιγα-σιγα αρχιζει να αισθανεται και τουρκος...

quote:
Απλά το Πατριαρχείο ήθελε να ελευθερωθεί και η Κωνσταντινούπολη με τους χιλιάδες Έλληνες εκεί, κάτι που όμως δεν έγινε.
Η ανεξάρτητη εκκλησία της Ελλάδας το μόνο που έκανε ήταν απλά να μειώσει το κύρος του.
Ήταν όμως κάτι που έπρεπε εκ των πραγμάτων να γίνει.

Εμ,αυτο σου λεω τοσο καιρο....Οτι το πατριαρχειο κατεντησε ενα απλο ιδρυμα,εξαιτειας των απελευθερωτικων κινηματων στην οθωμανικη αυτοκρατορια.Αυτο πηγε να προλαβει ο γρηγοριος και απο την εξελιξη των πραγματων δικαιωθηκε οσον αφορα το καταντημα του πατριαρχειου,για την σταση που κρατησε απεναντι στο ξεσηκωμο....Ολα τα αλλα ειναι για ναχαμε να λεγαμε,οτι και αν εγραψε υπερ του η κατα του ο ενας και ο αλλος.Εγινε αυτο που ηθελε ο κοραης και αυτο που δυστυχως η ευτυχως επρεπε να γινει.

17/12/2010, 23:36:30
quote:

quote:

Που τον μειωνω;Ισα-ισα λεω οτι εκανε αυτο που επρεπε να κανει ο καθε μεγαλος ηγετης στη θεση του,δηλαδη να δικαιολογησει τον πατριαρχη,που στα ματια του κοσμου ο οποιος ηταν θρησκοληπτος,δεν επρεπε με τιποτα να μειωθει.Εδω μιλαμε για πολεμο,οχι για πλακα....και ο καθε ηγετης πρεπει να φροντιζει και για το ηθικο των ανδρων του....

Αγαπητέ Skartados,
Και ποιος μας λέει πως αν, σύμφωνα με τη γνώμη σου για τον Πατριάρχη, ο Υψηλάντης τον "έκραζε", μπορεί και να πετύχαινε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που φοβάσαι εσύ, δηλαδή να έκανε το λαό να θυμώσει και να γίνει πιο αποφασιστικός ώστε να ζητήσει και να προσπαθήσει με ακόμη περισσότερο πάθος για τη λευτεριά και την απελευθέρωση του από το διπλό ζυγό πλέον (εννοώ αυτόν του Πατριάρχη), όπως πιθανώς θεωρείς εσύ το θεσμό του Πατριαρχείου;

Το ότι ο λαός ήταν, θρησκόληπτος κατ'εσέ, θρησκοσεβής κατ'εμέ, δεν
σημαίνει πως η μοναδική/μονόδρομος κίνηση του Υψηλάντη ήταν κατ'ανάγκη η "κάλυψη" του Πατριάρχη.
Και θέλω να πιστεύω πως αν γινόταν κάτι τέτοιο (το "κράξιμο"), δεν θα κλονιζόταν η πίστη του λαού στον Αγώνα ή/και στη Χριστιανική Πίστη.

Για τους ανθρώπους, ναι, είτε εκπρόσωποι της θρησκείας είναι αυτοί, είτε εκπρόσωποι του έθνους μας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας σε αυτούς, αλλά δεν κλονίζεται η εμπιστοσύνη στη θρησκεία ή/και στο έθνος.
Αντιθέτως θα έλεγα, μας θυμώνουν και μας κάνουν να θέλουμε να προστατεύσουμε το έθνος μας ή/και τη θρησκεία μας από τους προδότες.

Σκέφτηκες άραγε αυτή την "διαφορετική" προσέγγιση που σου παραθέτω ανωτέρω;

17/12/2010, 23:59:07
Φιλε μου ψηλε,αυτα που λες μπορει να ισχυαν ,αν οι επαναστατες ηταν σημερινης κουλτουρας ανθρωποι.Τοτε ομως μιλαμε για απλους χωρικους,θεοσεβουμενους οπως λες,οι οποιοι σηκωσαν το σταυρο ψηλα και ειπανε ελευθερια η θανατος.Σε ρωταω με το χερι στη καρδια,εσυ αν ησουν στη θεση του υψηλαντη τι θα εκανες;Θα τους ελεγες οτι ο πατριαρχης ηταν εναντιθον τους;
18/12/2010, 00:09:49
Εμενα καταρχην για τα γεγονοτα αυτα,δεν με ενδιαφερει και πολυ,τι εγραψε ο καθε ας πουμε ιστορικος της εποχης.Ειναι σαν να ενημερωθει καποιος μετα απο εκατο χρονια για γεγονοτα του χθες απο τον πλευρη και τον ραφαηλιδη.Αντε να φγαλεις ακρη.Για αυτο προσπαθω να καταλαβω τι εγινε με τον πατριαρχη,μονο μεσα απο γεγονοτα κυριως που ακολουθησαν και οχι απο τα λεγομενα καποιων.Για αυτο και οπως προειπα,δεν μου κανει καμμια αισθηση και η ελληνικη νομαρχια...

Το αλλο που κανω,ειναι να προσπαθω να βαλω τον εαυτο μου στη θεση αυτων που εζησαν καποια γεγονοτα.

Θα σου δωσω ενα παραδειγμα.Ηρθε ο καποδιστριας,ενας ομολογουμενος παναξιος ανθρωπος.Και ομως εβαλε στη φυλακη τον μπεη της μανης για τον α-β λογο.Ελα τωρα στη θεση του μπεη.Να εχεις ξεκινησει την επανασταση παρολο που ησουν βολεμενος,να εχεις χασει 2 παιδια,να οργανωνεις την υστατη αντισταση στη μανη κατα του ιμπραημ σωζωντας κυριολεκτικα την ελλαδα και να ερχεται ενας ακαπνος να σε βαζει φυλακη.

18/12/2010, 00:52:23
quote:

Φιλε μου ψηλε,αυτα που λες μπορει να ισχυαν ,αν οι επαναστατες ηταν σημερινης κουλτουρας ανθρωποι.Τοτε ομως μιλαμε για απλους χωρικους,θεοσεβουμενους οπως λες,οι οποιοι σηκωσαν το σταυρο ψηλα και ειπανε ελευθερια η θανατος.Σε ρωταω με το χερι στη καρδια,εσυ αν ησουν στη θεση του υψηλαντη τι θα εκανες;Θα τους ελεγες οτι ο πατριαρχης ηταν εναντιθον τους;

Αχ,
"Επαναστάτες, σημερινής κουλτούρας άνθρωποι"; χαχα, συγχώρα με φίλε Σκαρτάδε, αλλά σαν ανέκδοτο μου ακούγεται αυτό που είπες.

Εδώ σε τούτους τους "επαναστάτες" τους δίνεται, και τους έχει δοθεί, τόσες φορές η ευκαιρία να επαναστατήσουν (με την ψήφο τους εννοώ), αλλά έως και τώρα, που η κατάσταση έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού, κοίτα να δεις τί επανάσταση έκαναν και πάλι .....

Η ελευθερία τους περιορίζεται μεταξύ της πράσινης και της γαλάζιας επανάστασης και .... πάντα επιλέγουν αυτή που τους τάζει τα περισσότερα για την τσέπη τους και ..... δεν πάει να καεί ολόκληρη η οικουμένη πέρα απο το σπίτι τους.
Τέλος πάντων, δεν είναι της παρούσης αλλά το πως έχουμε καταντήσει όχι για επαναστάτες δεν μοιάζουμε αλλά ούτε και για νεροκουβαλητές σε αφέντες δεν θα μας επέλεγαν .....

Αλλά, για να σου απαντήσω, με το χέρι στην καρδιά, όπως είπες, αν ήμουν στη θέση του Υψηλάντη, και θεωρούσα τον Πατριάρχη προδότη, όχι, δεν θα "αφόριζα" τον Πατριάρχη γιατί κάθε άλλο παρά τη διαίρεση (μόνο και μόνο στη σκέψη ως πιθανού αποτελέσματος της εκδοχής που εσύ παρουσιάζεις) είχε ανάγκη η επανάσταση, αν και οι συγκρούσεις ή/και διαφωνίες μεταξύ των επαναστατούντων δεν αποφεύχθηκαν τελικά.

Αλλά, η στάση μου θα ήταν ουδέτερη και όχι επαινετική απέναντί του.

Edited by - Ψηλός on 18/12/2010 00:55:52

18/12/2010, 01:28:15
quote:
Skartados
Εμενα καταρχην για τα γεγονοτα αυτα,δεν με ενδιαφερει και πολυ,τι εγραψε ο καθε ας πουμε ιστορικος της εποχης.Ειναι σαν να ενημερωθει καποιος μετα απο εκατο χρονια για γεγονοτα του χθες απο τον πλευρη και τον ραφαηλιδη.Αντε να φγαλεις ακρη.Για αυτο προσπαθω να καταλαβω τι εγινε με τον πατριαρχη,μονο μεσα απο γεγονοτα κυριως που ακολουθησαν και οχι απο τα λεγομενα καποιων.Για αυτο και οπως προειπα,δεν μου κανει καμμια αισθηση και η ελληνικη νομαρχια...

Συμφωνώ φίλε Skartados με αυτό που λες και, πιστεύω, πως και εγώ προς αυτή την κατεύθυνση τείνω.
Να κρίνω εκ του αποτελέσματος και σε βάθος χρόνου.

Υπό αυτή, λοιπόν, την οπτική, και δεχόμενος πως το Πατριαρχείο ενεργούσε για λογαριασμό του σουλτάνου, υπάρχουν πολλά γεγονότα, όπως και το τέλος του ίδιου του Πατριάρχη που δεν .... κολλάνε.

Εκτός κι αν δεχθούμε τη φτηνή δικαιολογία πως ο σουλτάνος εκτέλεσε τον Πατριάρχη γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του;

18/12/2010, 10:42:12
quote:
Υπό αυτή, λοιπόν, την οπτική, και δεχόμενος πως το Πατριαρχείο ενεργούσε για λογαριασμό του σουλτάνου, υπάρχουν πολλά γεγονότα, όπως και το τέλος του ίδιου του Πατριάρχη που δεν .... κολλάνε.

Εκτός κι αν δεχθούμε τη φτηνή δικαιολογία πως ο σουλτάνος εκτέλεσε τον Πατριάρχη γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του;

Μονο ετσι φιλε ψηλε αλλα και φιλε ευρωπαιε θα βγαλουμε ακρη για το τι και γιατι εγινε.
Φυσικα και το να πουμε οτι ο πατριαρχης λειτουργησε για λογαριασμο των τουρκων,ειναι το ιδιο γελοιο με το να πουμε οτι ηταν ηρωας του ελληνισμου.

Ο σπουδαιος ανθρωπος αλλα πανω απο ολα χριστιανος γρηγοριος,λειτουργησε για το συμφερον του πατριαρχειου και της οικουμενικοτητας της ορθοδοξιας.Οι τουρκοι δε τον σκοτωσαν για παραδειγματισμο στους επομενους πατριαρχες.....

Ο ηρωας της ορθοδοξιας γρηγοριος,βρεθηκε σε μια περιεργη ιστορικη στιγμη και στην ουσια αποφασισε να αυτοκτονησει.Αιωνια του η μνημη,και ευχομαι μεσα απο τη καρδια μου,η οικουμενικη ορθοδοξια και το πατριαρχειο καποια στιγμη στο μελλον,να ταυτιστει με τον ελληνισμο,και τα συμφεροντα του και να πανε χερι χερι στο μελλον.