- ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ-υψηλη τεχνη επαφης με τον θεο μεσα μας η απλως μια μεθοδος χαλαρωσης;;; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Abyssus Abyssum Invocat
quote:Με ποιο τρόπο έχει αποδειχθεί αυτό;
Heretic
Σε κατάσταση διαλογισμού μπαίνουν όλοι οι άνθρωποι μερικές έως πολλές φορές τη μέρα, έστω και για ελάχιστα.
quote:Δηλαδή για να καταλάβω, αν εγώ κάτσω και διαβάσω πολλά βιβλία, θα κάνω καλύτερη αυτοπαρατήρηση;
xristosxatz
Μεσω της αυτοπαρατηρησης που ειναι αποτελεσμα μελετης και ερευνας του εαυτου
quote:Δε μίλησε για βιβλία "αποτελεσμα μελετης και ερευνας του εαυτου" μάλλον δεν ξέρεις ότι η αποτελεσμα μελετη και ερευνα του εαυτου δεν απαιτεί βιβλία (αν και μπορεί να επωφεληθεί από γνώσεις!)quote:Με ποιο τρόπο έχει αποδειχθεί αυτό;
Heretic
Σε κατάσταση διαλογισμού μπαίνουν όλοι οι άνθρωποι μερικές έως πολλές φορές τη μέρα, έστω και για ελάχιστα.quote:Δηλαδή για να καταλάβω, αν εγώ κάτσω και διαβάσω πολλά βιβλία, θα κάνω καλύτερη αυτοπαρατήρηση;
xristosxatz
Μεσω της αυτοπαρατηρησης που ειναι αποτελεσμα μελετης και ερευνας του εαυτου
...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ
quote:Θα σου πω γιατί τον ρωτάω για βιβλία...
Δε μίλησε για βιβλία "αποτελεσμα μελετης και ερευνας του εαυτου" μάλλον δεν ξέρεις ότι η αποτελεσμα μελετη και ερευνα του εαυτου δεν απαιτεί βιβλία (αν και μπορεί να επωφεληθεί από γνώσεις!)
γιατί λέει "Η αυτοπαρατήρηση... είναι αποτέλεσμα της μελέτης και της έρευνας του εαυτού"
Πώς γίνεται πρώτα να ερευνάς και να μελετάς κάτι... και μετά να το παρατηρείς;
Μόνο με έναν τρόπο: Να μην έχεις ερευνήσει το ίδιο το πράγμα αλλά να έχεις ερευνήσει σχετικά με αυτό το πράγμα, απο κάποια εξωτερική πηγή
Απαιτει ΟΜΩς μελετη του εαυτου ,και των λειτουργιων του για να την κατανοηση κανεις
Κατοπιν ετσι θα ειναι σε θεση να την ασκει
Στοχος ειναι , να μπορει κανεις να βλεπει ,οσο πιο ολοκληρωτικα τι διαδραματιζεται στο εσω την καθε στιγμη
Αρχικα να εχει κατανοησει και δει τι ειναι εγω
Εγω λοιπον ειναι η καθε αισθηση που αποροφα την προσοχη
Οποτε για να αυτοπαρατηρηθει κανεις πρωτιστως θα πρεπει να γνωριζει πανω κατ τι καλειται να παρατηρησει
Να εχει μελετησει επισης πως διαδικαζεται το εγω
Πως δηλαδη η καθε μια αισθηση εγω επηρεαζει την αλλη αισθηση ,και ολα μαζι φτιαχνουν συμπεριφορες σκεψεις κλπ
Ολο αυτο δηλ που ειμαστε
Πως επισης ολα αυτα αποθηκευονται στο σωμα μας και επηρεαζουν την καθε στιγμη
Ολα αυτα προαπαιτουν μελετη μακροχρονια
Να γνωριζει δηλαδη κανεις και να μπορει εν μερη να εξηγησει αλλα προπαντων να δει μερικως τουλαχιστον τι του συμβαινει και γιατι
Το κυριοτερο ομως στοιχειο αυτοπαρατηρησης ειναι να μαθει κανεις πως να βλεπει ολα αυτα
Αν κανεις δεν αποταυτιστει απο ολα αυτα δηλ τις αισθησεις δεν θα μπορεσει ποτε να γινει πραγματικος παρατηρητης
Να διαχωριστει σημαινει να μπορει να αντικρυζει το σωμα αισθησεων συγκινησεων κυριως σαν απο εξω
Η αναμνηση εαυτου ....η αισθηση δηλαδη της πραγματικης ταυτοτητας απαραιτητη προυποθεση για αυτην την αποκοπη μας απο τα σπροαναφερθεντα σωματα
Ολο αυτο φιλε ειναι μελετη που προηγειται της κυριας εργασιας που ειναι η μειωση του εγω μεσα μας
Απαιτει μελετη και ερευνα του εαυτου αλλα και της θεωριας μεσω βιβλιων
quote:
αποτελεσμα μελετη και ερευνα του εαυτου δεν απαιτεί βιβλία (αν και μπορεί να επωφεληθεί από γνώσεις!)
ακριβως
quote:
Με ποιο τρόπο έχει αποδειχθεί αυτό;
Με τον ίδιο τρόπο που έχει αποδειχτεί ο ίδιος ο διαλογισμός. Δηλαδή ότι υφίσταται ο διαλογισμός. Όποιος κάνει διαλογισμό (για διαλογισμό μιλάω, όχι οραματισμούς και φαντασιώσεις) θα αναγνωρίσει αυτήν την εντελώς ξεκάθαρη κατάσταση του νου που αναφέρω.
Abyssus Abyssum Invocat
Η συγκεντρωση ειναι σταδιο πριν τον διαλογισμο
Και πες μου τωρα Hereticποσους ανθρωπους γνωριζεις που να εχουν κατακτησει την συγκεντρωση
Οι ανθρωποι ασχολουνται παντα με το πιο φαντασμαγορικο και παραλειπουν να ασχοληθουν με τις βασεις τα σκαλοπατια που ενδεχομενως να τους οδηγησουν σε υψηλοτερες κατανοησεις
Τα σκαλοπατια αυτα δε ειναι αμεσα συνδεδεμενα με τα αμεσα υπαρξιακα προβληματα που αντιμκετωπιζουμε
Η αναπτυξη της ικανοτητος αποστασιοποιησης ειναι ενα απο αυτα τα σκαλοπατια και πριν απο αυτο προηγειται η μελετη και η ερευνα πανω στις λειτουργιες της προσωπικοτητος
Να μιλαμε για πραγματα που δεν κατανοουμε ειναι αχρηστο και μη πρακτικο
Οχι οτι δεν πρεπει κανεις να τα γνωριζει
Ειναι αλλο ομως να γνωριζει κανεις ενα γενικο πλανο μιας πορειας.... και αλλο να ασχολειται με πραγματα που δεν προκειται να κατανοησει ποτε ,αν πριν δεν περασει απο τα σταδια σκαλια που προηγουνται
quote:
Διαλογισμος πραγματικος μπορει να γινει μονο απο ανθρωπους που εχουν καθαρισει απο τις επηρειες της προσωπικοτητος
Διαλογισμός μπορεί να γίνει από ανθρώπους που έχουν μάθει να κάνουν διαλογισμό. Είναι απλά τα πράγματα, μόνο μερικοί ανόητοι που περιφέρονται σαν πνευματικοί δάσκαλοι προσπαθούν να τα παρουσιάζουν δυσνόητα για να πουλάνε διδασκαλίες θρησκευτικού τύπου.
quote:
Η συγκεντρωση ειναι σταδιο πριν τον διαλογισμο
Συγκέντρωση σε ποιο πράγμα; Η ουσία του διαλογισμού βρίσκεται την απουσία συγκέντρωσης, στην παύση της λογικής επεξεργασίας (αισθήσεων, συναισθημάτων) συγκεκριμένα.
quote:
Και πες μου τωρα Heretic ποσους ανθρωπους γνωριζεις που να εχουν κατακτησει την συγκεντρωση
Οι ανθρωποι ασχολουνται παντα με το πιο φαντασμαγορικο και παραλειπουν να ασχοληθουν με τις βασεις τα σκαλοπατια που ενδεχομενως να τους οδηγησουν σε υψηλοτερες κατανοησεις
Καλύτερα να αφήσουμε στην άκρη τις "υψηλότερες κατανοήσεις". Αυτές είναι οι λεγόμενες "διδασκαλίες" που αναφέρθηκαν. Στον διαλογισμό πάνω σε μια βιολογική βάση, σαν μια νοητική κατάσταση μιλάω. Αν το πάμε διαφορετικά, θα σε ρωτήσω αν ξέρεις τι είναι η Γιόγκα και ποια είναι η θέση του διαλογισμού μέσα σε αυτή. Πρώτα μάθε τι λένε αυτοί καθιέρωσαν τον διαλογισμό, μετά τι είπαν αυτοί που τον έφεραν στη Δύση και μετά τι ισχυρίζεται ο κάθε αυτοαποκαλούμενος δάσκαλος.
quote:
Τα σκαλοπατια αυτα δε ειναι αμεσα συνδεδεμενα με τα αμεσα υπαρξιακα προβληματα που αντιμκετωπιζουμε
Η αναπτυξη της ικανοτητος αποστασιοποιησης ειναι ενα απο αυτα τα σκαλοπατια και πριν απο αυτο προηγειται η μελετη και η ερευνα πανω στις λειτουργιες της προσωπικοτητος
Να μιλαμε για πραγματα που δεν κατανοουμε ειναι αχρηστο και μη πρακτικο
Xristaxatz, όχι άλλες διδασκαλίες please. Αρκετά τρώμε στη μάπα από τον κάθε αλλοπαρμένο. Κατανόησε πρώτα τι θέλεις να γράψεις και μετά το γράφεις.
quote:
Οχι οτι δεν πρεπει κανεις να τα γνωριζει
Ειναι αλλο ομως να γνωριζει κανεις ενα γενικο πλανο μιας πορειας.... και αλλο να ασχολειται με πραγματα που δεν προκειται να κατανοησει ποτε ,αν πριν δεν περασει απο τα σταδια σκαλια που προηγουνται
Κι άλλο να βρίσκεσαι στην κατάσταση του άλλα να διαβάζεις, άλλα να καταλαβαίνεις κι να άλλα γράφεις. Τρικυμία εν κρανίω λέγεται η κατάσταση αυτή, στον αντίποδα του διαλογισμού.
Abyssus Abyssum Invocat