- ΠAPNHΘA: Tο Mαγικό Bουνό της Aττικής Γης - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
quote:
2. Νυμφαίο κατα τους αρχαίους. Για εμάς,σπήλαιο του πανός η λυχνοσπηλιά.Ο Μένανδρος,Αττικός ποιητής,έγραψε την κωμωδία Μυσάνθρωπος ή Δύσκολος,όπως είναι γνωστή πλέον,το 317 π.χ. Να διαδραματίζεται όλη στην περιοχή του Νυμφαίου.
Το σπήλαιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού στο ρέμα της Γκούρας-Γιαννούλας (αρχαίος Κελάδων ποταμός) και στη συμβολή με το ρέμα Μποντιά,στην τοποθεσία Μεσονύχτι,σε υψ. 675μ.
Το σπήλαιο έχει δύο αίθουσες που συνδέοντε μεταξύ τους μ΄΄ενα χαμηλό πέρασμα. Η πρώτη αίθουσα έχει μήκος 70.,ύψος 4μ. και πλάτος έως 15μ.
Το 1900 μετά από αρχαιολογική έρευνα στη πρώτη αίθουσα μόνο ,ο καθηγητής Σκιάς. Ανακάλυψε περί 2.017 λυχνάρια ιστορικών χρόνων και πάρα πολλά θραύσματα λατρευτικών αγγείων των προϊστορικών χρόνων.
Το Νοέμβριο του 1960 μόλις,εξερευνήθηκε απ΄τον Ι.Ιωάννου και η δεύτερη αίθουσα που οι διαστάσεις της είναι ,μάκρος 20μ.,ύψος περίπου 4μ. και πλάτος 9μ.,έχει δε, μια θαυμάσια διακοσμημένη με σταλακτικό υλικό λεκάνη που έχει μήκος 10μ. και βάθος 1μ.
Συνήθως οι επισκέπτες μένουν στη πρώτη αίθουσα που είναι διακοσμημένη με μικρές σταλακτιτικές λεκάνες που είναι γεμάτες νερό από την πηγή που υπάρχει στο τέλος της. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ζούσαν εκεί τα σπάνια Νιρφαγκούς (μικρά υδρόβια ζώα).Στην οροφή της είσοδου του σπηλαίου υπάρχουν ενσωματωμένα λυχνάρια
(στις 4/10/03)
Φίλοι σας χαιρετώ.
Καλέ μου φίλε Endorama μου αρέσει που αρχίζεις και αναζητάς στοιχεία για την Ιερή Πάρνηθα,συγχαρητήρια. Συνέχισε έτσι η αγαπημένη (μας) μαγική Πάρνηθα θα σε ανταμείψει.
Εάν ανέβετε σήμερα επάνω να περάσετε όμορφα.
Σας χαιρετώ.
quote:
Βρήκα ένα ενδιαφέρον κομμάτι στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ελευθερουδάκη:
( Τόμος 10ος, βιβλιογραφία-πρακτικά. Ασχαιολ. Εταιρείας 1900 (Σκιάς). Αρχαιολογική Εφημερίς 1906 (Ρωμαίος) και 1918 (Σκιάς) ).
Πάρνηθος άντρον:
Σπήλαιο κείμενον μιάν περίπου ώραν Β της Φυλής και καλούμενον σηνήθως Λυχνοσπηλο λόγω των αναρίθμητων αρχαίων λύχνων,οίτινες ευρέθησαν εντός αυτού. Το σπήλαιο είναι ιδιαιτέρως σπουδαίον, διότι είναι το μοναδικόν της Ελλάδος,το οποίον αποδεικνείει την εν σπηλαίοις λατρείαν,κατα την Μυκηναϊκήν εποχήν,ενώ τούτο είναι κυρίως γνώρισμα της Κρήτης.Εις τα κατώτατα στρώματα του σπηλαίου ευρέθη προϊστορική κεραμεική,είτα Μυκηναϊκή. Εντεύθεν η λατρεία διακόπη,ίσως επειδή κατέπεσεν η στέγη του σπηλαίου,επανελήφθη δε μετά τους περσικούς πολέμους, οπότε η λατρεία του Πανός εισήχθη εις την Αττικήν εξ Αρκαδίας,έκτοτε αφιερώθη το σπήλαιο εις τας Νύμφας και τον Πάνα. Εν αυτώ ευρέθησαν τεμάχια μελανομόρφων και ερυθρομόρφων αγγείων,Πήλιναι πλαστικαί μορφαίς,είς χρυσούς τέττιξκαι μικρά χρυσή κλίνη,αγγεία, ων τινα ενεπίγραφα επιγραφαί επί λίθων αγνώστης γραφήςκαι λύχνοι ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής.Και εγώ τώρα ρωτώ: Που είναι τα ευρήματα του σπηλαίου,που εκθέτονται?
Γιατί κανένας δεν μας έχει μιλήσει για τα τόσο αξιόλογα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής που Ο Αρχαιολόγος Σκιάς έφερε στο φώς? Τι ήταν οι επιγραφές αγνώστης γραφής πάνω σε πέτρες και που είναι τώρα?
Με τούτες τις απορίες....
Σας χαιρετώ.
(στις 10/10/03)
Και η απορία ακόμη υπάρχει....Που είναι τα ευρήματα από το σπήλαιο?
Και πιο πολύ με ενδιαφέρει ,εκείνη η αγνωστη γραφή που πιθανών να ήταν η γραμμικη Β΄ που στην εποχή του Σκιά δεν είχε ακόμα ερμηνευτεί!!!
Και κάτι ακόμα.
Το σπήλαιο του Πανα στην Ιερή Πάρνηθα,είναι το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο που γνωρίζουμε για την Μηκιναϊκή λατρεία με αποδειξεις και όχι εικασίες!
(Πόσα μονοδικά μέρη έχει η μαγική Πάρνηθα?)
Σας χαιρετώ
quote:
Το σπήλαιο του Πανα στην Ιερή Πάρνηθα,είναι το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο που γνωρίζουμε για την Μηκιναϊκή λατρεία με αποδειξεις και όχι εικασίες!
Αρχίζει το ξετύλιγμα του κουβαριού...

λοιπον μπορω να πω οτι σεβαστηκαν καπως τον χωρο αλλα οχι ολοι οι οποιοι φροντισαν να αποτυπωθει η παρουσια τους εκει και δεν αναφερομαι στο φιλμ αλλα στα σκουπιδενια ιχνη που αφησαν αλλα μπορω να πω οτι περιμενα να χειροτερα
στην πηγη διπλα στο εκκλησακι αλλα και στην πηγη της κορομηλιας καποιοι επισκεπτες νομιζαν οτι ειναι σε χωματερη και της γεμισαν σκυπιδια αν ειναι δυνατον μολυνουν το μερος που πινουν νερο δηλαδη μιλαμε για πραγματα περα απο τα ορια της επιστημονικης φαντασιας μακαρι να απεργησουν μερικα χρονια οι σκουπιδιαρηδες αφου ετσι και αλλιως τα σκουπιδια τα γουσταρουν μερικοι
σκεφτηκα να "τακτοποιησω" λιγο το μερος αλλα αφου το καλοσκεφτηκα αλλαξα γνωμη γιατι να το κανω? για να τα βρουν καθαρα οταν επιστρεψουν? οχι βεβαια να τους περιμενουν οι βλακειες τους οταν ξαναπανε να πιουν νερο γιατι πρεπει επιτελους να καταλαβουν μερικοι οτι δεν γινεται να ειναι η μαμα τους απο πισω τους συνεχεια και να καθαριζει παντα αυτα που πετανε
ετσι λοιπον να πινουν νερο μεσα στα σκουπιδια τους κατι που ουτε τα ζωα δεν κανουν
Don't try to take our dreams away
from us
We will never be like you
quote:quote:
Το σπήλαιο του Πανα στην Ιερή Πάρνηθα,είναι το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο που γνωρίζουμε για την Μηκιναϊκή λατρεία με αποδειξεις και όχι εικασίες!Αρχίζει το ξετύλιγμα του κουβαριού...
Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME
Εύχομαι καλέ μου Oannes κάποια στιγμή,όλοι οι Έλληνες να γνωρίσουν τι μοναδικότητα της Ιερής Πάρνηθας. Μάθε πως το σπήλαιο δεν είναι το μόνο ,είναι και οι τρεις εκκλησίες της Αγ, Παρασκευής, είναι ακόμα και κάποιες άλλες περιοχές που θα αποκαλύψουμε σιγα-σιγά.
Με τούτα σε χαιρετώ.
Υ.Γ.
Πήγατε επάνω?
Φιλικά.
Ως τις αρχές του αιώνα επιβίωναν στην Πάρνηθα λύκοι,ζαρκάδια,λύγκες, αγριόγατοι, κουνάβια, αγριογούρουνα, χρυσαετοί, φιδαετοί, γεράκια, αγριοπερίστερα, δρυοκολάπτες ενώ στην αρχαιότητα σύμφωνα με γραπτές πηγές υπήρχαν και αρκούδες!
Κατάφυτο και σήμερα από έλατα, πεύκα, πλατάνια, αγριοκορομηλιές, ιτιές, κουμαριές, μυρτιές το βουνό είναι ονομαστό για τη μεγάλη ποικιλία των αγριολούλουδων (ανεμώνες, κυκλάμινα, αγιομενεξέδες, κόκκινα κρίνα, άσπρες παιώνιες, κόκκινες τουλίπες, καμπανούλες κ.α.) πολλά από τα οποία είναι σπανιότατα και γι'αυτό φίλοι μου δείξτε την ανάλογη ευαισθησία την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κόψετε ένα λουλουδάκι... άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι ούτε μέχρι το βάζο δε θα καταφέρει να φτάσει...Επίσης το βουνό φημίζεται για τα πολλά μανιτάρια του και το ευωδιαστό του τσάϊ.
Από το 1931 που τελείωσε ο δρόμος της Πάρνηθας από το Μετόχι στην Αγ. Τριάδα θεσπίστηκαν διάφοροι νόμοι και διατάξεις για την προστασία του βουνού, χωρίς όμως να πάψουν η οικοπεδοποίηση, η παράνομη κλοπή ελάτων (δε θα πιάσω στα χέρια μου κανένα ...
) οι πυρκαγιές για εκχέρσωση, η βοσκή, το κυνήγι (ναι μωρέ ξέρετε αυτούς τους κομπλεξικούς που σκοτώνουν για χόμπυ![]()
![]()
)και η ρύπανση που προκαλείται από τους χιλιάδες αμύητους στη λατρεία της φύσης εκδρομείς.
Η κατάσταση δε βελτιώθηκε ούτε το 1961 όταν ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Δρυμό και παράλληλα περιφράχθηκε μια μεγάλη περιοχή από τη Γενική Διεύθυνση δασών για την καλύτερη προστασία και επιστημονική παρακολουθηση της χλωρίδας και πανίδας. Μέσα στον πυρήνα του δρυμού όπου άλλοτε ο πεζοπόρος συναντούσε μόνο γραφικά ξωκλήσια κσι στους πρόποδες ορισμένες ιστορικές μονές σταδιακά επιτράπηκε η εγκατάσταση στρατιωτικών μονάδων, ξενοδοχείων, ελικοδρομίων, οικημάτων, περιπτέρων με αποκορύφωμα την ανέγερση από το δικτάκτορα Παπαδόπουλο της γνωστής βίλας σε έκταση 700 στρεμμάτων.
Αποτέλεσμα αυτών των κατά καιρούς εγκληματικών επεμβάσεων είναι η συνεχής υποβάθμιση και μείωση της χλωρίδας και πανίδας του βουνού, το οποίο αποτελεί τον πιο σημαντικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της Αττικής που ασφυκτιά από το τσιμέντο και την ατμοσφαιρική μόλυνση.
Αν φίλοι μου έχετε σκοπό να ανεβείτε 28 ή 29 στείλτε μέϊλ...

Avallon πολύ καλή η αναφορά σου,μπράβο κορίτσι μου.
Μπορεί να επαναλαμβανόμαστε μερικές φορές και να φαίνετε λίγο κουραστικό, για τους φίλους που παρακολουθούν το topic της μαγικής Πάρνηθας,μα κάθε φορά,όλο και κάτι καινούργιο θα μαθαίνουμε παραπάνω.
Πρόσφατα είδαμε στη τv. ότι στη περιοχή της Κοζάνης παράγετε ο Κρόκος (Σαφράν), ένα από τα ποιό ακριβότερα βοτάνια του κόσμου. Λοιπόν ο Κρόκος υπάρχει και στην Ιερή Πάρνηθα αυτοφυής,σε μικρές ποσότητες και σε μία περιοχή μόνο. Εξυπακούεται πως όταν τον βρούμε δεν θα τον κόψουμε διοτί θα μας είναι άχρηστος σε τόσο μικρή ποσότητα που υπάρχει αλλά είναι και ένα από τα φυτά της πανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως τα περισσότερα είδη του βουνού!!! ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΤΗΣ ΝΑ ΚΟΒΟΥΜΕ. Η Ιερή Πάρνηθα πλέον δεν μπορεί να καλύψει της ανάγκες μας σε αφεψήματα.
Ακόμα τους γονείς παρακαλώ, που ανεβαίνουν επάνω με τα παιδιά τους, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ, διότι η φύση δεν θα υπάρχει για τις επόμενες γενιές...
Με τούτα σας χαιρετώ.
φιλε Oannes χαθηκες.
μου φαινεται οτι καποιος μου κανει voodoo μεσα σε μια εβδομαδα τσακιστηκα δυο φορες με την μηχανη και μαλιστα την μια χωρις λογο αλλα η πρωτη ηταν και η πιο υποπτη πατησα λαδια και επεσα τι πιο απλο αλλα πριν τα πατησω τα ειχαν πατησει και αλλοι χωρις κανενα προβλημα ουτε που καταλαβαν οτι εκει ειχε λαδια εγω ομως το καταλαβα το τετακε και την προσγειωση στο αντιθετο
μαλλον πρεπει να παω να ρωτησω στο θεμα με τους Σαββατογεννημενους εκει ειναι η γιαφκα ![]()
![]()
![]()
![]()
αστειευομαι βεβαια για την γκαντεμια τους αλλα θα το κανω
Don't try to take our dreams away
from us
We will never be like you
SAS TRELANE H ZEZMPERG ME TIS KOTSANES THS SE AYTH NA PAS NA SE DIABASEI
SE LIGO THA GINEI KAI PAPAS
AXA XA XA
PANTWS DEN PISTEUW TIPOTA EGW SE OSA MAS LEEI
ΑΓΑΠΗΤΗ/Ε GERAKINA ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ!
ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΣΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ...
ΕΤΣΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΟΡΙΖΟΥΜΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕ ΣΤΥΛ ΜΕΣΣΑΙΩΝΙΣΜΟΥ Η ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΟΥ...
ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΩ ΑΥΤΑ,ΑΛΛΑ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΡΙΝΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ...ΟΧΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...
ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΡΙΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ...
ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ,ΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΗ ΕΙΣΟΔΟ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚ...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ...
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!