ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Επιστήμη και θρησκεία - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Επιστήμη και θρησκεία - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

macedon21 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
treptolemusΜέλος
24/09/2010, 23:47:28
Χμ, πολύ γενικό θέμα το βρίσκω. Χωρίς να έχω δει όλα τα ποστ -χρονοβόρο
αλλά θα το τσεκάρω κάποια στιγμή- θα ήθελα να πω πολύ γενικά τη γνώμη μου.

Τα θεωρώ 2 διαφορετικά πράγματα -πως μπορώ να κάνω αλλιώς- αφού ανήκουν σε διαφορετικές
"σφαίρες", αν είναι δυνατόν να πω. Τη θρησκεία μεν (την οργανωμένη με τη μορφή που τη ξέρουμε τώρα αλλά και τις εκφάνσεις ανα το κόσμο) τη βάζω σε ένα πολύ κλειστό πλαίσιο. Λόγω των κανόνων πιο πολύ, δογματικές ιδιαιτερότητες-αρχές υποχρεωτικές. Νομίζω ότι στο παρελθόν αποτέλεσε καθοριστικό ρόλο ίσως να είχε και ένα "επιστημονικό" χαρακτήρα (κυρίως λόγω της απουσίας της οργανωμένης ταχύτατης γνώσης, όπως γίνεται η εξέλιξη των πραγμάτων σήμερα. Ένα ρόλο δόμησης των κοινωνιών, ομάδων, της καθημερινότητας των ανθρώπων γενικά.

Από την άλλη την επιστήμη τη θεωρώ απαραίτητο καταλύτη της πραγματικότητας-καθημερινότητας του σήμερα. Δε μπορεί να διαφωνήσει κανένας σ'αυτό. Φυσικά υπάρχει
πάντα η αντιπαράθεση ανάμεσα στο χθες & το τώρα-αύριο, αλλά πάντα υπήρχε δεν είναι παράξενο αυτό. Αυτό που θα ήθελα να σταθώ πιο πολύ, είναι η πνευματικότητα. Πολύ γενικό πάλι, αλλά μια λέξη έννοια στην οποία έχει γίνει έντονη διεκδίκηση (από τις θρησκείες κυρίως). Ίσως μελλοντικά η επιστήμη να οδηγηθεί να είναι φορέας πνευματικότητας, αλτρουιστικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, τον κόσμο. Σήμερα ίσως να δημιουργεί πρόβλημα η έκφανση της επιστήμης σαν επιχείρηση και κέρδος ιδιωτικό -δεν έχουν άδικο όσοι το εκθέτουν αυτό. Ακόμη βλέπω μια ροή μονόδρομη -πνευματικότητας των θρησκειών (όποια είναι αυτή ποσοτικά και ποιοτικά γενικά) προς την επιστήμη. Σε καμία περίπτωση δε μπορω να βάλω "σκορ" δε γίνεται άλλωστε, ανόμοια πράγματα παίζει και ο παράγοντας φιλοσοφία από ένα σημείο και μετά. Μια σύγκριση-αντιπαράθεση θα είναι πάντα κι ένα παιχνίδι λέξεων -σε όσους αρέσει το άθλημα δηλαδή!

many questions, tiring answers