- Τέσσερις Ερωτήσεις και Μία Αντιστροφή - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Με εκνευρίζει η Μαρία όταν τσατίζεται μαζί μου και δε μου μιλάει.
Είναι αλήθεια αυτό;
Βεβαίως και είναι αλήθεια. Η Μαρία τσατίζεται μαζί μου, δε μου μιλάει για ώρα και αυτό με εκνευρίζει πολύ.
Μπορείς να ξέρεις με απόλυτη σιγουριά ότι είναι αλήθεια;
(Μετά από κάποια σκέψη). Κάποιες φορές ενοχλείται η Μαρία, τσατίζεται με τη συμπεριφορά μου και δε μου μιλάει.
Αυτό δε συμβαίνει συχνά, αλλά όταν συμβαίνει με ενοχλεί.
Πώς αντιδράς όταν κάνεις αυτήν τη σκέψη;
Εκνευρίζομαι μαζί της, γιατί είναι άδικη. Θέλω να της φωνάξω, θέλω να μάθει επιτέλους να λέει τί έχει. Γίνομαι κι εγώ απόμακρος μαζί της. Αισθάνομαι ένταση και πίεση.
Ποιος θα ήσουν χωρίς αυτήν τη σκέψη;
Πολύ πιο ήρεμος, πιο χαλαρός και πιο θετικός απέναντί της.
Αντιστροφή.
Εγώ, τσατίζομαι και δε μιλάω στη Μαρία.
Εγώ, τσατίζομαι και δε μιλάω στους φίλους μου/δικούς μου ανθρώπους.
Τσατίζομαι με τον εαυτό μου και τη συμπεριφορά μου.
Ζήσε τη στιγμή!

είναι καθρέφτισμα του εαυτού σου
η δική σου σκέψη
που ξαναγυρίζει σε σένα.

"Σύμφωνα με την εμπειρία μου, οι δάσκαλοι που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι οι άνθρωποι με τους οποίους ζούμε αυτήν τη στιγμή. Οι σύζυγοι, οι γονείς και τα παιδιά μας είναι οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα είχαμε. Ξανά και ξανά, μας δείχνουν την αλήθεια που δε θέλουμε να δούμε, μέχρι να τη δούμε.
Όταν ο άνδρας μου (ο Πολ) έκανε κάτι που παλιότερα θα με θύμωνε και η σκέψη "θα 'πρεπε" εμφανιζόταν στο νου μου, το μόνο που ένιωθα ήταν ευγνωμοσύνη και γέλιο.
Μπορεί να περπατούσε στα χαλιά με τα παπούτσια του μες στη λάσπη ή να πετούσε τα ρούχα του από δω και από κει ή να μου φώναζε κουνώντας τα χέρια του, με το πρόσωπό του κατακόκκινο. Αν εμφανιζόταν η σκέψη "ο Πολ θα 'πρεπε" στο νου μου, απλώς γελούσα με τον εαυτό μου, επειδή ήξερα πού οδηγούσε. Ήξερα ότι με πήγαινε στο "εγώ θα 'πρεπε."
"Θα 'πρεπε να σταματήσει να φωνάζει;" Εγώ θα 'πρεπε να σταματήσω να του φωνάζω νοητικά, πριν του υπενθυμίσω να βγάλει τα λασπωμένα του παπούτσια."
Ζήσε τη στιγμή!

"Η αντιστροφή είναι ένα πολύ δυναμικό μέρος της Εργασίας. Είναι το μέρος όπου παίρνεις αυτό που έχεις γράψει σχετικά με κάποιους άλλους και βλέπεις αν είναι αλήθεια ή περισσότερο αλήθεια, όταν εφαρμόζεται σε σένα.
Για παράδειγμα, η δήλωση "Ο Πολ είναι σκληρός" αντιστρέφεται σε "Εγώ είμαι σκληρή." Πήγαινε μέσα σου και βρες τις καταστάσεις στη ζωή σου όπου αυτό φαίνεται να αληθεύει για σένα. Έχεις φερθεί κι εσύ σκληρά στον Πολ; Δε γίνεσαι σκληρή τη στιγμή που βλέπεις τον Πολ σαν σκληρό; Βίωσε πώς αισθάνεσαι όταν πιστεύεις ότι ο Πολ είναι σκληρός.
Το σώμα σου μπορεί να νιώθει ένταση, η καρδιά σου μπορεί να χτυπάει πιο γρήγορα, μπορεί να φουντώνεις - δεν είναι σκληρότητα αυτό προς τον εαυτό σου; Μπορεί να γίνεις επικριτική και αμυντική - πώς σε κάνει αυτό να νιώθεις μέσα σου; Αυτές οι αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα αδιερεύνητης σκέψης.
Όταν ο Πολ σε προσβάλλει, για παράδειγμα, πόσες φορές ξαναπαίζεις αυτήν τη σκηνή στο νου σου; Ποιος είναι πιο σκληρός - ο Πολ που σε προσέβαλε μία φορά σήμερα ή εσύ που πολλαπλασιάζεις την προσβολή σου ξανά και ξανά στο νου σου;"
Ζήσε τη στιγμή!

"Υπάρχουν τρεις τρόποι να κάνεις την αντιστροφή. Μια κρίση μπορεί να αντιστραφεί προς τον εαυτό σου, προς τον άλλον και προς το αντίθετο.
Ας παίξουμε με τη δήλωση:
"Ο Πολ πρέπει να με εκτιμάει."
Αντίστρεψέ την προς τον εαυτό σου:
Εγώ θα 'πρεπε να εκτιμώ τον εαυτό μου. (Είναι δική μου δουλειά, όχι δική του.)
Αντίστρεψέ την προς τον άλλον:
Εγώ θα 'πρεπε να εκτιμώ τον Πολ.
Αντίστρεψέ την προς το αντίθετο:
Ο Πολ δε θα 'πρεπε να με εκτιμάει (εκτός κι αν με εκτιμάει.)
Να είσαι πρόθυμος να μπαίνεις μέσα σου με κάθε αντιστροφή που ανακαλύπτεις και να βιώνεις πού ή πώς είναι εξίσου ή περισσότερο αληθινή από την αρχική σου δήλωση."
Ζήσε τη στιγμή!

Αυτό είναι δική μου δουλειά.
Ζήσε τη στιγμή!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΟΙΝΟΑΝΔΕΑΣ(2ος αι.μ.Χ)
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Ζήσε τη στιγμή!

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΗ,ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ..
quote:
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΗ,ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ..
η οποία εμπεριέχει, βέβαια, aenaos και μια σοβαρή δόση αλήθειας.
Γενικά, η αντιστροφή γίνεται σε προτάσεις - διαπιστώσεις, που μας ενοχλούν και μας προκαλούν ένταση ή άγχος.
Ζήσε τη στιγμή!