- ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ??ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΑΟΥΣ? - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
ο δασκαλος μιλησε
quote:
Oι εθνικιστές αρχαίοι Έλληνες...μάλιστα...Ξέρεις ότι ο εθνικισμός είναι ένα δημιούργημα των τελευταίων 2 αιώνων? Λίγο πριν τον Ναπολέοντα άρχισε να υφίσταται ως όρος και ιδεολογία. Στην αρχαία Ελλάδα ΔΕΝ υπήρχε η έννοια του έθνους. Πρόσεχε, άλλο η συνοχή, η έννοια της φυλής(όλες οι πόλεις κράτη ήταν αυτόνομες αλλά άνοικαν σε κάτι μεγαλύτερο-στην Ελληνική φυλή) και άλλο το έθνος.
DAGON ναι, ο εθνικισμός είναι δημιούργημα των τελευταίων 2 αιώνων. Πάλι καλά, δημιουργήσαμε κι εμείς οι σύγχρονοι κάτι!
Η μορφή όμως αυτή, έχει τις ρίζες της στο παρελθόν.
Από το υπουργείο πολιτισμού,
http://www.culture.gr/2/22/221/22101/221012/listdocs/4.html
Ένα αφιέρωμα στον εθνικισμό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Νίκου Μουζέλη (λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leicester και στο London School of Economics, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης για τη Μελέτη της Σύγχρονης Ελλάδας και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης):
"Ο εθνικισμός είναι ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα. Οι προβλέψεις ότι, ως κατάλοιπο του παρελθόντος, θα απορροφηθεί από τις διαδικασίες του εκσυγχρονισμού και της ολοκλήρωσης του διεθνούς συστήματος αποδείχθηκαν ανεδαφικές. Παραμένει πάντοτε βαθιά ριζωμένος στη νοοτροπία κάθε λαού. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε σαφές ότι το τέλος της ψυχροπολεμικής εποχής δεν έφερε το θρίαμβο της δημοκρατίας, αλλά την όξυνση των εθνικιστικών προκαταλήψεων και την ένοπλη σύγκρουση.
Ανέκαθεν ο εθνικισμός εμφανιζόταν με ποικίλες μορφές, σε συνδυασμό και με άλλες πολιτικές ιδεολογίες. Στην εποχή μας, συνιστά τον έναν από τους δύο πόλους της αντίφασης ανάμεσα στο πλανητικό και το τοπικό. Ανεξάρτητα πάντως από την ποικιλομορφία, κάθε εθνικισμός θεμελιώνεται σε τέσσερα αξιώματα: α) Η ανθρωπότητα εκ φύσεως είναι διαιρεμένη σε έθνη. β) Κάθε έθνος έχει τα δικά του αιώνια χατακτηριστικά. γ) Τα συμφέροντα του έθνους προέχουν κάθε άλλης αξίας. δ) Το έθνος πρέπει να έχει ή να διεκδικεί την πολιτική του αυτονομία."
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η έννοια της πόλης - κράτους. Όλες μαζί οι πόλεις, σχηματίζανε την Ελληνική επικράτεια, η οποία είχε ως κοινό χαρακτηριστικό το φυλετικό, τουλάχιστον αυτό που η ανάμειξη των πελασγικών υποφυλών της έδωσε ως βασικό χαρακτηριστικό.
Ο εθνικισμός - όπως θα διάβασες παραπάνω - θεμελιώνεται σε 4 αξιώματα. Ναι μεν η διάταξη της αρχαίας Ελλάδας, δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε σε αυτήν ως έθνος και ως εκ τούτου βρίσκεις τη λέξη "εθνικιστικό" ως αδόκημη, ωστόσο, πολλές από τις λειτουργίες του εθνικισμού υφίστατο και τότε και ας τους ταιριάζει άλλο όνομα. Δε βρίσκεται όμως εκεί το νόημα. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς λίγο τη φράση "Ανέκαθεν ο εθνικισμός εμφανιζόταν με ποικίλες μορφές".
Σχετικά με την φράση "πας μη Έλλην βάρβαρος".
Δεν θεωρώ πως για τους αρχαίους Έλληνες η λέξη "βάρβαρος" είχε τη σημασία που τις αποδίδεται από πολλούς νεοέλληνες. Έκφραζε απλώς μία διαφορά, η οποία με την ετοιμολογία "βαρβαρβαρ"(όπως ανέφερες κι εσύ) διαφαίνεται πως εστιαζόταν στη γλώσσα (για το εάν το είπε ο Πλάτωνας αμφιβάλλω, θα ήθελα ωστόσο να μου υποδείξεις που το αναφέρει για να πλουτίσω τις γνώσεις μου).
Με την παραπάνω έννοια, θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύει τα αισθήματα των Ελλήνων για τη φυλή τους σε κανονικές συνθήκες αλλά και σε περίοδο πολέμου, όπως επίσης τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως, δεν ήταν κατ' ανάγκη καλύτερα ή ανώτερα από αυτά των άλλων φυλών.
Σαφώς πάντως, δε θα τη συνέδεα με την φράση σου:
quote:
Πες μου τι άφησαν οι άλλοι στην ιστορία, κάτι που να μην ξεκίνησε πρώτα από την Ελλάδα, και το συζητάμε...
η οποία ήταν απάντηση στο δικό μου "ΓΙΑΤΙ".
Παρεπιπτόντως, ποια "η έκδηλη διαφοροποιήση του Έλληνα από τον βάρβαρο" κατ΄εσέ;
Στο υπόλοιπο του μηνύματός σου περί Αιγύπτου, δεν θα απαντήσω, διότι εξ' αρχής δήλωσα πως
"δεν θα ήθελα να μπούμε στη διαδικασία απόδειξης, πως όλα αυτά έχουν κλαπεί από τους Έλληνες"
κλικ me ![]()
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
συμφωνώ σε όλα...
Πιστεύω όμως πως αυτό δεν οφείλεται στην στραβή τη φύση μας, αλλά στο ότι έχουμε αφήσει να εκμεταλευτούνε την "ελληνική μας αδυναμία"
κάνοντάς μας να βγάλουμε προς τα έξω τον χειρότερο εαυτό μας.
κλικ me ![]()
"Τ'ανθρώπινον επιχειρήσας δίχα διελέσθαι γένος διαροι.το μεν Ελληνικόν ως εν από πάντων αφαιρούντες χωρίς, σύμπασι δε τοις άλλοις γένεσι...βάρβαρον μια κλήση προσειπόντες..."
Η ανθρωπότητα διαιρείται στα δύο. Το ένα μέρος είναι το Ελληνικό γένος,το οποίο αποτελεί ενότητα διακρινόμενη από όλα τα άλλα γένη, τα οποία λαμβάνουν μία κοινή ονομασία και καλούνται συνολικά όλοι τους βάρβαροι.
Πλάτων,"Πολιτεία"469-470
"Φημί γαρ το μεν Ελληνικόν γένος αυτω οικείον είναι και ξυγγενές, τω δε βαρβαρικόν οθνειον τε και αλλότριον"
Το Ελληνικό γένος είναι συγγενές και έχει την ίδια καταγωγή, ενώ είναι ξένο προς τους βάρβαρους και αλλογενές.
quote:
Με την παραπάνω έννοια, θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύει τα αισθήματα των Ελλήνων για τη φυλή τους σε κανονικές συνθήκες αλλά και σε περίοδο πολέμου, όπως επίσης τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως, δεν ήταν κατ' ανάγκη καλύτερα ή ανώτερα από αυτά των άλλων φυλών.
Λάθος. Παρακάτω, Πολιτεία(470) ο Πλάτων αναφέρει ότι οι Έλληνες πρέπει να πολεμούν από την φύση τους με τους βαρβάρους και να τους καταστρέψουν. Γνωρίζεις την νομοθεσία της αρχαίας Σπάρτης? Στην αρχαία Αθήνα αν κάποιος παντρεύονταν αλλόφυλη έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα. Ο Ευριππίδης λέει ότι οι Έλληνες είναι φυσικό να κυριαρχούν τους βάρβαρους(Ιφιγένεια η εν Αυλίδι,1400)
Διαπερνώντας της νύχτας το σκοτάδι,
έμενα σαστισμένος, φοβισμένος
και αμφιβάλλοντας, σε όνειρα δοσμένος,
που ποτέ άνθρωποι ονειρεύτηκαν...
quote:
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η έννοια της πόλης - κράτους. Όλες μαζί οι πόλεις, σχηματίζανε την Ελληνική επικράτεια, η οποία είχε ως κοινό χαρακτηριστικό το φυλετικό, τουλάχιστον αυτό που η ανάμειξη των πελασγικών υποφυλών της έδωσε ως βασικό χαρακτηριστικό.
Ο εθνικισμός - όπως θα διάβασες παραπάνω - θεμελιώνεται σε 4 αξιώματα. Ναι μεν η διάταξη της αρχαίας Ελλάδας, δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε σε αυτήν ως έθνος και ως εκ τούτου βρίσκεις τη λέξη "εθνικιστικό" ως αδόκημη, ωστόσο, πολλές από τις λειτουργίες του εθνικισμού υφίστατο και τότε και ας τους ταιριάζει άλλο όνομα. Δε βρίσκεται όμως εκεί το νόημα. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς λίγο τη φράση "Ανέκαθεν ο εθνικισμός εμφανιζόταν με ποικίλες μορφές".
Μία λέξη και μία ιδεολογία νεοανακαλυφθείσα το βρίσκω αδόκιμο να μπορεί να χαρακτηρίσει κάτι παλάιότερο από αυτήν. Ωστόσο υπό προϋποθέσεις μπορούμε να κάνουμε ένα παραλληλισμό..Πάντως μάλλον για φυλετισμό μιλάμε
Θα ήθελα την γνώμη σου για αυτό
Αλήθεια υπάρχει κριτίριο του πολιτισμού? Και οι ιθαγενείς στην Νέα Γουινέα πολιτισμό δεν κάνουν? Τα τύμπανα τους θα μείνουν στην ιστορία..
Διαπερνώντας της νύχτας το σκοτάδι,
έμενα σαστισμένος, φοβισμένος
και αμφιβάλλοντας, σε όνειρα δοσμένος,
που ποτέ άνθρωποι ονειρεύτηκαν...
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ομολογώ πως δε μου ήταν γνωστές.
Για να πω την αλήθεια, με σοκάρουν κάπως, εάν ο Πλάτωνας εννοεί αυτά που περιγράφεις.
Τι να πω;
Εκείνος που μίλησε για τα αρχέτυπα, που μας έδωσε τη σύλληψη του νοητού κόσμου και της αντανάκλασής του στον υλικό, που μας κληροδότησε το μύθο της σπηλιάς...
ο ίδιος να προτρέπει σε ενέργειες και νοοτροπίες που θεωρούν τους ανθρώπους τόσο διαφορετικούς ώστε να πολεμάνε για να επικρατήσουν οι Έλληνες εναντίον ποιών; Των άλλων ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αρχετυπική ουσία του "είναι";
Μήπως εννοεί κάτι άλλο, όταν προτρέπει να καταστρέψουνε οι Έλληνες τους βαρβάρους;
Μήπως οι βάρβαροι δεν βρίσκονται στις γύρω φυλές αλλά μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο; Μήπως αλλογενές προς τον Άνθρωπο είναι αυτό, το οποίο είναι ξένο προς την Αθάνατη και Ανώτερη φύση του, το Εγώ του;
Μήπως τελικά αυτό θα έπρεπε να πολεμήσουνε οι Έλληνες;
Εξαρτάται βέβαια, πως ερμηνεύει ο καθένας αυτά τα οποία διαβάζει.
Για μερικούς, η "Πολιτεία" του Πλάτωνα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η περιγραφή μίας τέλειας πολιτείας με ένα κοινωνικό σύστημα, όπου η εδρέωση των αρίστων, μπορεί να της εξασφαλίσει την πολυπόθητη εφαρμογή της δικαιοσύνης.
Είναι όμως πολλά περισσότερα από τούτο.
Δεν μπορεί ένας άριστος να διοικήσει μία πολιτεία, όταν δεν μπορεί να διοικήσει την δική του προσωπικότητα, την προσωπική του πολιτεία. Εκεί, έχει να αντιμετωπίσει πραγματικά αναρίθμητους βαρβάρους και πολύ καλά θα κάνει να τους καταστρέψει...
quote:
Αλήθεια υπάρχει κριτίριο του πολιτισμού? Και οι ιθαγενείς στην Νέα Γουινέα πολιτισμό δεν κάνουν? Τα τύμπανα τους θα μείνουν στην ιστορία..
Τα τύμπανα στα οποία αναφέρεσαι, δεν είναι συνολικό δείγμα ενός πολιτισμού. Αφορούν την τέχνη και την τεχνική.
Ένας πολιτισμός χαρακτηρίζεται από πολλά περισσότερα.
Από τη γνώση π.χ. επιστήμες, από την τέχνη π.χ. χοροί, θέατρα, ζωγραφιές, από το ηθικό υπόβαθρο π.χ. ήθη και έθιμα, θρησκεία και από τον τρόπο με τον οποίο ρέει η ενέργεια π.χ. συστήματα οργάνωσης, νομοθετικό πλαίσιο, κ.λπ.
Το μοναδικό κριτήριο που θα μπορούσα να αναγνωρίσω σε έναν πολιτισμό, είναι κατά πόσον είναι αυτός ικανός να προάγει και να εξελίξει τη συνείδηση των ανθρώπων που είναι μέρη του. Η Ελλάδα στο παρελθόν το έκανε. Το έκαναν όμως και άλλοι πολιτισμοί.
Σήμερα, δεν ξέρω αν είμαστε χειρότερα ή καλύτερα - από πλευράς συνειδησιακής εξέλιξης - σε σχέση με το παρελθόν. Αναγνωρίζω όμως τη συμμετοχή πολλών άλλων πολιτισμών εκτός του αρχαιοελληνικού. Μήν ξεχνάς πως τα περισσότερα αρχαιοελληνικά κείμενα που καταστράφηκαν κατά το Μεσαίωνα, διασώθηκαν από την Ανατολή όταν η Δύση είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά.
κλικ me ![]()
συμφωνα με το κρατος εχουμε 3.000.000 αλλοδαπους και 10.000.000 ελληνες στον χωρο που λεμε ελλαδα
αν πουμε οτι στις φυλακες ειχαμε 1000 ατομα τοτε βλεπουμε οτι εχουμε εναν κακοποιο ανα 4615 αλοδαπους και ενα κακοποιο ανα 28571 ελληνες
βλεπουμε οτι η ποιοτητα των ατομων που ηρθαν εδω δεν ειναι και οτι καλυτερο
σε αυτο φταιει το ελληνικο κρατος που μοιραζει πρασινες καρτες σε οποιον περασει τα συνορα χωρις να ελεγχει τι εκανε αυτο το ατομο στην χωρα του
αυτο ειναι το προβλημα δεν νομιζω να ειμαστε ρατσιστες απλα μας εχει ερθει αρκετο σκαρτο υλικο
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
αλλα οχι μονο τους Τουρκους...την τουρκικη γλωσσα την τουρκικη κουλτουρα,τις τουρκικες φατσες οτι εχει σχεση με την Τουρκια
ειμαι?
Edited by - ixwr on 13/06/2005 04:05:07
Και τα τρία ήταν σκυμμένα κάτω στο πεζοδρόμιο.
Μάζευαν αποτσίγαρα.
Πριν κανα δυο χρόνια,
είδα τα παιδάκια του γείτονα που έχει το σουβλατζίδικο να τρέχουν γελώντας ανάμεσα στα δεντράκια.
Ήταν πολύ χαρούμενα.
Πετάγανε πέτρες στα περιστέρια.
κλικ me ![]()
quote:
εγω που ειμαι Κυπριος και μισω τους Τουρκους ειμαι ρατσιστης???αλλα οχι μονο τους Τουρκους...την τουρκικη γλωσσα την τουρκικη κουλτουρα,τις τουρκικες φατσες οτι εχει σχεση με την Τουρκια
ειμαι?
Νομίζω οτι το μίσος που αισθάνεσαι πηγάζει πιο πολύ από πρόσφατα πολιτικά γεγονότα ('74 κλπ), και όχι τόσο από καθαρά φυλετικές διαφορές. Το κακό που συνέβηκε τότε στην Κύπρο, πιστεύω οτι τουλάχιστον εξηγεί τα συναισθήματα ανθρώπων που αισθάνονται όπως εσύ.
Άρα, δεν νομίζω οτι αυτό που αναφέρεις έχει τόσο να κάνει με τον αληθινό ρατσισμό. Εξ άλλου, οι αληθινές φυλετικές διαφορές μπορεί να μην είναι όσο μεγάλες όσο νομίζεις! Μην ξεχνάς οτι ΜΕΓΑΛΟΣ αριθμός Ελληνών που είχαν γίνει Μωαμεθανοί παρέμειναν στην Τουρκία σαν Τούρκοι, και αυτό, μαζί με το παιδομάζομα, σημαίνουν οτι φυλετικά ο σημερινός Τούρκος είναι, σε υπολογίσιμο βαθμό, Έλληνας. Για έναν είδικό τύπο μάλιστα, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον Έλληνα απο τον Τούρκο με τίποτα.
Ούτε είμαι σίγουρος οτι το "μίσος" σου για την γλώσσα και την κουλτούρα θα ήταν τόσο μεγάλα αν δεν είχαν συμβει τα γεγονότα που είπαμε. Παραδοσιακά, οι Κυπρίοι, απο ό,τι ξέρω τα πήγαιναν σχετικά καλά με τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους ονόμαζαν "δικούς μας". Άσε που, από οικογενειακής άποψης, η Τούρκικη κουλτούρα είναι ολόιδια με την Ελληνική.
Συνεπώς, όχι, δεν θα έλεγα οτι είσαι ρατσιστής.
Αυτό που εκδηλώνεις είναι εθνικιστικό μίσος, και αν ακόμα -οπως είπα- καταλαβαίνω τον λόγο, αναρωτιέμαι αν αυτή η στάση είναι ωφέλιμη σε ένα άτομο που θέλει να κάνει εσωτερική αναζήτηση στον Εαυτό του.
Δεν λέω, ούτε για μια στιγμή, οτι μια διαδικασία "αντικειμενοποιήσης" είναι εύκολη για κάποιον που μπορεί να έχει αδικηθεί -- και αν αποφασίσεις να την συνεχίσεις, δεν σε κακίζω. Ούτε προτείνω στάσεις τύπου "δώσε τσάμπα" ή "μπάτε σκύλοι, αλέστε".
Αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ αν θες να προχωρήσεις σε μια εσωτερική πορεία, θα πρέπει, κάποια στιγμή, να αντικαταστήσεις το μίσος με την ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, την αληθινή κατανόηση, από κάθε απόψεως...
Φιλικά
k
Φυσικά αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια φυλή δηλαδή το στυλάκι και η μαγκιά, ακόμα και εντός των Ελλήνων.
Κάποια πράγματα δεν μου κάνουν και συνεπώς δεν είμαι φιλικός απέναντι σε αυτούς που τα διαθέτουν. Νομίζω πάνω κάτω οι περισσότεροι κάπως έτσι είναι.