- Όρος Πεντελικόν - μέρος 2ο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Απαντα δεντράκια ποτισμένα!
...γιατί άμα περιμέναμε να βρέξει...

Να’σαι καλά!
Jonniebegood και Ε-Shadow, τον άνοιξα τον φάκελο.
«Αποστολή εξετελέσθη!!
Απαντα δεντράκια ποτισμένα!»
Μπράβο βρε Avallon, να’σαι καλά!!! Θα τα επισκεφθώ την Κυριακή.
ΤΙΝ ΓΑΡ ΠΟΤΑΕΙΣΟΜΑΙ ΑΣΥΧΑ ΔΑΙΜΟΝ ΤΑ ΧΘΟΝΙΑ Θ'ΕΚΑΤΑ
quote:
Jonniebegood και Ε-Shadow, τον άνοιξα τον φάκελο
ευχαριστω!!!! επιτελους ειδα και εγω τις φοτο σου!!!
υ.γ
χωρισ να παω σε νετ καφε![]()
![]()
![]()

Δε ζυγιάζω, δε μετρώ , δε βολεύομαι ! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι
A,ώστε είσαι του υγρού στοιχείου; Ε, μα τότε επέτρεψέ μου να σου αφιερώσω μια φωτογραφία!

ΤΙΝ ΓΑΡ ΠΟΤΑΕΙΣΟΜΑΙ ΑΣΥΧΑ ΔΑΙΜΟΝ ΤΑ ΧΘΟΝΙΑ Θ'ΕΚΑΤΑ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!
ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΤΟ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Δε ζυγιάζω, δε μετρώ , δε βολεύομαι ! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι
quote:Αλλά θα ανακαλύψετε πως η «μαγεία» δεν χρειάζεται ψέματα για να παραμείνει «μαγεία» και πως η φύση γενικώς σε αλλάζει με έναν τρόπο πιο λεπτοφυή από τον χοντροκομμένο και βιαστικό που παρουσιάζεται στις μέρες μας…
αυτο το εχουν ηδη ανακαλυψει φιλτατε Δημητρη!
στο βουνο!
.
.
πρκακτικες πληροφοριες νομιζω οτι περιμενουν να παρουν απο τον συλλογο...
νασαι καλα
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια - είναι τώρα λίγο δύσκολο να σε "μυήσω" με τaχυεκπαίδευση γιατί λέγομαι "ο κακός" και δεν λέω ποτέ καλά λόγια.
Αλλα πρός το παρών λέω οτι χαίρομαι που σε έιδα και στο κλάμπ και χαίρομαι που βλέπω να "κλείνει" ενας μεγάλος κύκλος μέσω ESOTERICA και Σπηλαιολογικού Συλλόγου.
Τελικά ο κόσμος είναι πολύ μικρός...
Πιστεύω οτι με το "κλείσιμο" του ενός κύκλου θα ανοίξει ένας ΝΕΟΣ, πιο μεγάλος και ίσως και πιο δυνατός...
Όσον αφορά τα τερατάκια κλπ. φυσικά και δεν αναζητούμε τέτοια πράγματα. Όπως λέει και ο JbG, μέλος και αυτός της ένδοξης Ληστοσυμμορίας των Κλεφτοσκουπιδάδων, κάποια πράγματα τα έχουμε αποδείξει και στην πράξη.
Είδα οτι είσαι νέο μέλος εδώ, πιθανών κάποια από αυτά που "λέμε" εδώ να σου φαίνονται κάτι μεταξύ .... αραβο-σανσκριστικών !
Οποιαδήποτε απορία σου δημιουργηθεί σχετικά με τη "γλώσσα" και τις "έννοιες" που χρησιμοποιούμε, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας ! Προκειμένου να δημιουργηθεί καμία παρα-νόηση .... !!!
Εφόσον είσαι καλός φίλος του Συλλόγου, πιθανών να γνωρίζεις οτι την Κυριακή έχουμε την "Μέρα2", όπου -αν μπορέσεις να έρθεις- θα έχουμε και την συνατότητα να γνωριστούμε από κοντά !
Απτά.
Σας χαιρετώ όλους, φίλους και οχτρούς...
ο κακός Βρίλ
Ο καπετάν Μελλούνας
-Ο κλεφτοσκουπιδάς-
Αφού σας αρέσει το νερό, ιδού μία ακόμη... Πενήντα μέτρα μέσα στη γη να προσπαθούμε να περάσουμε στεγνοί μια υπόγεια λίμνη κάπου στην Εύβοια...

Προς Vril, Χείρων και λοιπούς. Παρακολουθώ το forum αλλά δεν γράφω συχνά (μάλλον δεν έχω και πολλά να γράψω...) Ο κύκλος είναι μικρότερος απ' ότι νομίζουμε: πολύ μικρότερος! (ίσως θα έπρεπε να το συζητήσουμε πάνω στην βάση της συγχρονικότητας). Για την Κυριακή θα προσπαθήσω (τι ώρα θα είστε στη Συκιά; Βλέπετε έχουμε ήδη κανονίσει να πάμε για σκαρφάλωμα στην Πάρνηθα).
Δημήτρης Καραγιάννης
ΥΓ1. Και για να διευκρινήσω το "καλός φίλος αλλά όχι μέλος" του ΣΕΛΑΣ. Ξεκίνησα σπηλαιολογία στην ΕΣΕ, έμαθα στον ΣΕΛΑΣ και συνεχίζω στον ΦΟΣ...
Yγ2. Και να μην ακούσω τίποτε σχόλια για τα orbs στην φωτογραφία...
Edited by - dim.kar on 13/05/2005 18:33:04
Mιλάω για την περίπτωση της λεγόμενης προσβολής των δέντρων από βαμβακίαση ή αλλιώς Marchalina hellenica όπως είναι και η επιστημονικής της ονομασία.
Ασφαλώς θα έχετε δει και μόνοι σας το φαινόμενο αυτό πάνω στα πεύκα τόσο στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο όσο και μέσα στην Αθήνα. Το δέντρο προσβάλεται από το έντομο Marchalina hellenica που έχει τη μορφή βαμβακιού, το οποίο σιγά σιγά κατατρώει το φλοιό του δέντρου μέχρι που το κάνει σαθρό και το ξεραίνει τελείως. Ενας γεωπόνος που είχα ρωτήσει μου είπε ότι από τη στιγμή που το δέντρο θα προσβληθεί μέσα σε 5-6 χρόνια θα έχει νεκρωθεί.
Αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι για την ανεξέλεκτη αυτή κατάσταση ευθύνεται το υπουργείο Γεωργίας γιατί "εμβολίασε" με αυτό το έντομο τα δέντρα για να βγάζουν οι μέλισσες περισσότερο μέλι απ'αυτά μια που σε αυτό βοηθούν τα περιττώματα του εντόμου!!!
Κοιτάξτε πόσα δέντρα γύρω σας έχουν προσβληθεί!
Δέντρα γεμάτα από αυτό το κολλώδες βαμβάκι που κάνει τα δέντρα να "δακρύζουν" και να στάζουν τους χυμούς τους ξεραίνοντάς τα...
Βάζοντας λοιπόν τη λέξη "βαμβακίαση" στο Google βρέθηκα σε πάρα πολλές εντυπωσιακές αναφορές για το πρόβλημα αυτό.
Μια από τις πιό εμπεριστατωμένες είναι το παρακάτω λίνκ:www.spitia.gr/neasmirni/indexpeyka.htm
Διαβάστε και στο κάτω μέρος την αναφορά του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση του προβλήματος...
Μέχρι που φτάνει η ανευθυνότητα του ελληνικού κράτους??
Υ.Γ. Ρίξτε τώρα ξανά μια ματιά στην ειδυλλιακή φωτογραφία της e-shadow και θα δείτε στο αριστερό μέρος ένα τυπικό δείγμα κατεστραμμένου από την ασθένεια αυτή δέντρου (μοιάζει με καμμένο)

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
quote:Αφού σας αρέσει το νερό, ιδού μία ακόμη... Πενήντα μέτρα μέσα στη γη να προσπαθούμε να περάσουμε στεγνοί μια υπόγεια λίμνη κάπου στην Εύβοια...
μην με παρεξηγησεις αδελφε, αλλα τι καρφωνει 50 μετρα κατω απο το εδαφος???
.
ειμαι υπερ του να βρισκομαστε κοντα και μεσα στην Φυση, αλλα δεν πρεπει να την αντιμετωπιζουμε σαν μετρο που πρεπει να ξεπερασουμε...
αυτο για τους προγονους μας ηταν Υβρις!
.
το ξαναλεω, μη με παρεξηγεις, αλλα εχω αλλη αντιληψη για την Φυση, και μου φαινεται υπερεγωιστικο το να θελει κανεις να "κατακτησει" μια κορφη ή ενα σπηλαιο.
αυτο δεν σημαινει οτι δεν ανεβαινω σε κορυφες ή δεν μπαινω σε σπηλαια - μπαινω, αλλα οχι για να τα κατακτησω - το κανω για να γνωρισω απο πιο κοντα την μανα Γη...
.
νασαι καλα, και το ξαναλεω: μη με παρεξηγεις!
.
ΥΓ. κανω λαθος ή σε γνωριζω καπως απο το κλαμπ του φιλου μου του Γιαννη?
http://clubs.pathfinder.gr/spilaio
http://www.zenas.gr/entrance1.swf
.
.
quote:Mιλάω για την περίπτωση της λεγόμενης προσβολής των δέντρων από βαμβακίαση ή αλλιώς Marchalina hellenica όπως είναι και η επιστημονικής της ονομασία.
Αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι για την ανεξέλεκτη αυτή κατάσταση ευθύνεται το υπουργείο Γεωργίας γιατί "εμβολίασε" με αυτό το έντομο τα δέντρα για να βγάζουν οι μέλισσες περισσότερο μέλι απ'αυτά μια που σε αυτό βοηθούν τα περιττώματα του εντόμου!!!Κοιτάξτε πόσα δέντρα γύρω σας έχουν προσβληθεί!
μπραβο αβαλον που το ανεφερες!
το προβλημα ειναι οξυ και η αληθεια ειναι οτι ακομη συνεχιζουν να μολυνουν οι μελισσοκομοι τα πευκα...
.
.
καλως τον σατυρο!
το ορμπ βγηκε μερα μου φαινεται, ε?
.
Αφού ξεκινήσαμε με το νερό, να μια ακόμη φωτογραφία με πολύ πολύ νερό από ανάβαση στα Τζουμέρκα).

Επί του θέματος τώρα (καμιά σχέση με το topic βέβαια...)
Φυσικά και δεν παρεξηγούμε. Άλλωστε την ίδιες απορίες έχω κι εγώ...
Tο παρακάτω κείμενο το ετοίμασα για να δημοσιευθεί στο περιοδικό «Αζιμούθιο» που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες. Δεν περιορίζεται μόνο στην σπηλαιολογία (για την οποία υπάρχουν και άλλα κίνητρα…) αλλά καλύπτει και άλλες «δραστηριότητες». Δεν είναι τα «πάντα», είναι πάντως μια ακόμη «οπτική γωνιά» που καλύπτει "κάπως" τα ζητήματα που βάζουμε
«ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ
Το σημείωμα αυτό ξεκίνησα να το γράφω ξαπλωμένος στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Στο πόδι μου έχουν φυτέψει 7 βίδες και 1 λάμα, είναι πρησμένο και πονάει όλο το κορμί μου. Το πόδι μου έχει συντριπτικό κάταγμα έξω σφυρού. Το έσπασα σε ένα φαράγγι. Δεν έφτανε ότι το έσπασα αλλά αναγκάστηκα να κινηθώ με σπασμένο πόδι σε ένα μεγάλο κομμάτι του φαραγγιού.
Και επανέρχεται το μεγάλο ερώτημα, όχι από εμένα αλλά από γνωστούς και φίλους που δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.
Το ερώτημα αυτό το έχω θέσει φυσικά κι εγώ όχι μόνο στον εαυτό μου αλλά και σε άλλους ανθρώπους που ζουν την περιπέτεια στη φύση. Για το κάνουμε… Δυστυχώς κανείς δεν έχει δώσει μία απάντηση και μάλλον ούτε κι εγώ θα τα καταφέρω..
Το τι κάνει ανθρώπους σαν κι εμάς, με λίγο ως πολύ λυμένα τα βιοποριστικά τους προβλήματα - γιατί εάν δεν τα έχεις λύσει, μόνο τα ….extreme sports δεν σε ενδιαφέρουν - να αφήνουν την άνεση και την καλοπέρασή τους και να ανεβαίνουν σε βουνά που αγγίζουν τα όρια του διαστήματος, να ριψοκινδυνεύουν σε ορθοπλαγιές που προκαλούν δέος, να τρέχουν σαν τρελοί να περάσουν κάτω από κορνίζες χιονιού, να κατεβαίνουν με «καρυδότσουφλα» αφρισμένα ποτάμια, να χάνουν το φως του ήλιου για μέρες σφηνωμένοι χιλιόμετρα μέσα στη γη και άλλα …περίεργα και υγιεινά, είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα.
Πριν χρόνια ένας από τους ανθρώπους που κάνει σπηλαιοκαταδύσεις, όταν του είχα κάνει αυτήν την ερώτηση δεν μου είχε δώσει καμιά απάντηση. Το μόνο που μου είχε πει ήταν «και εσύ γιατί το κάνεις;» εννοώντας φυσικά πως εγώ δεν έπρεπε να ρωτάω. Ήξερα….
Η απάντηση γιατί «είναι εκεί» προσωπικά δεν με καλύπτει. Κι άλλα πράγματα είναι εκεί αλλά σε μας δεν κάνουν «κλικ» ώστε να ασχοληθούμε μαζί τους. Η μόνη απάντηση που προσωπικά έχω βρει είναι μέσα στην ίδια την φύση του ανθρώπου. Η (δική μου) απάντηση φυσικά και δεν είναι παρά ένα μόνο μέρος της (όλης) απάντησης και φυσικά δεν διεκδικεί τον τίτλο της από καθ’ έδρας απόλυτης τέτοιας.
Η φύση λοιπόν του ανθρώπου αποτελείται (κατ’ εμένα) στην βάση της από ένα βιολογικό υπόβαθρο το οποίο ό,τι και να γίνει δεν μπορούμε να ξεφύγουμε! Πάνω σε αυτό μπορούμε να χτίσουμε οτιδήποτε, αλλά το βιολογικό υπόβαθρο δεν αλλάζει. Ποιο είναι αυτό; Μα ενός θηλαστικού που έπρεπε να μάχεται για να επιβιώσει ενάντια σε πολύ καλύτερα εξοπλισμένους εχθρούς. Κι ύστερα έπρεπε να μάχεται για να υπερασπίζεται τις πηγές του νερού από άλλους ανθρώπους, τους κυνηγότοπους του, τα χωράφια του…
Επόμενο λογικό βήμα: να ορίσουμε τι είναι μάχη; Μάχη (κατ’ εμένα πάλι) είναι η κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος φτάνει στα όρια του και υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει, να τραυματιστεί σοβαρά κλπ κλπ Κάποιοι άνθρωποι είναι απλά από την ίδια τη φύση τους μαχητές, άρα πρέπει να σπρώχνουν τον εαυτό τους στα όρια. Κι όπως ένας μαχητής χωρίς εχθρούς μαραζώνει, σβήνει σιγά σιγά από ανία, γίνεται σαν φυτό χωρίς νερό και ήλιο, έτσι κι ο άνθρωπος που δεν φτάνει τον εαυτό του στα όρια (ενώ το έχει ανάγκη) επίσης μαραζώνει.. Ταυτόχρονα ένας μαχητής (ή άνθρωπος που φτάνει στα όρια) συνήθως δεν λειτουργεί μόνος του αλλά σε συνεργασία με άλλους ανθρώπους.
Επί χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος είχε βρει τον πόλεμο ως τον συναρπαστικότερο τρόπο για να καλύψει αυτήν την ανάγκη του για μάχη, για τα όρια που αναζητούσε. Κάποιοι τυχεροί μπόρεσαν να την καλύψουν με την εξερεύνηση. Τα τελευταία εκατό διακόσια χρόνια προστέθηκε ο αθλητισμός (στον οποίο με τα χρόνια προστέθηκαν τόσοι και τόσοι κανόνες ώστε έπαψε να είναι μια οριακή μάχη – συγκρίνετε την πυγμαχία πριν από διακόσια χρόνια που οι αγώνες κατέληγαν συχνά σε βαρείς τραυματισμούς ή και θανάτους με την πυγμαχία σήμερα όπου οι αθλητές φορούν γάντια, προστατευτικά στα δόντια και μάσκες. Η το ζίου-ζι-τσου που κατέληξε στο πολύ πιο …εξευγενισμένο τζούντο).
Τι μένει λοιπόν; Πού ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει τον εαυτό του στα όρια; Πού αλλού παρά σε κάθε μέρος και σε κάθε στιγμή που το ψιθύρισμα του θανάτου σιγανοτραγουδά στα αυτιά μας; Πού μπορεί να βρει την κυριολεκτικότερη ερμηνεία η λέξη «σύντροφος» παρά μέσα σε μια χιονότρυπα ενώ έξω μαίνεται η χιονοθύελλα, με το λιτό σπαρτιατικό γεύμα σ’ ένα στενό πατάρι, με το μοίρασμα ενός υπνόσακου σε κάποιο μπιβουάκ βαθιά μέσα στην γη. Σε κάθε μέρος που το ενδιαφέρον για τον άλλο δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά βασική προϋπόθεση και για την δική σου επιβίωση…
Το άρθρο το τελειώνω επτά μήνες μετά το ατύχημα. Το πόδι μου το έσπασα στις 8 Αυγούστου. Στις 8 Ιανουαρίου έκανα το πρώτο μου φαράγγι μετά τον τραυματισμό μου. Μετά από πέντε ακριβώς μήνες, ήταν η πρώτη φορά που ένοιωσα τόσο ζωντανός. Για μένα, γι’ αυτό το κάνουμε…»
¨εχω γράψει και κάτι άλλο ανάλογο, αλλά τώρα δεν τπ βρίσκω...
Δημήτρης Καραγιάννης
ΥΓ Ποιοί μίλησαν για ληστοσυμορία; Κοντράρουμε;

Αυριο το απόγευμα θα είμαι πάλι πάνω στο βουνο..

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
TO SAPOUNI SOU XALAS....
PROSEXE MIN SE PIASOUN KAI SE GAMISOUN...
AUTA TA MAVRIDERA PLASMATA....KIKLOFOROUN KAI SE SOCOLA APOXROSEIS.....EINAI TA IMITATION MIN TA FOVASTE....
TOIXO TOIXO MH SE PETIXO.....
VIXO VIXO KAI SOU KATOURO TO TOIXO....
Forum Locked
Αποστολή Θέματος σε έναν Φίλο
Εκτυπώσιμη Μορφή Μετάβαση Σε: Επιλέξτε Forum ** ΝΕΑ ** ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet ΕΙΚΟΝΕΣ Περιοδικά - Βιβλία ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ - Forums ειδικής θεματολογίας .-= Η ΣΟΦΙΑ =-. .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-. .-= Η ΓΝΩΣΗ =-. .-= Η ΨΥΧΗ =-. .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-. .-= ΤΑ ΑΣΤΡΑ =-. .-= Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ =-. - Κινηματογράφος - "ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ" Συνεντεύξεις ESOTERICA.gr Forums 2002 - 2003 - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ !! !! ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ - Downloads, Screensavers κ.ά. !! Γενική Κατηγορία Συζήτησης Απόψεις, Προτάσεις κ.ά. !! Νέα των Forums !! Τεχνικά θέματα των Forums, Προβλήματα-Λύσεις "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού" "Μουσείο" Απολιθωμένων Θεμάτων/Συζητήσεων... -------------------- Κεντρική Σελίδα Ενεργά Θέματα Συχνές Ερωτήσεις Πληροφορίες Μελών Σελίδα Αναζήτησης
ESOTERICA.gr Forums !
© 2004-05 ESOTERICA.gr
H NYXTA FEBGEI... O ARAPHS ERXETAI...
LEFTERIA STON ANDY MILONAKIS ! ! !
LEFTERIA STHN NANCY TOY FAME STORY EBARGO STIS SKOPIANES......!!!!!
ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
amalia
εγώ σε καταλαβαίνω και δεν νομίζω οτι η έλξη μας σε καταστάσεις outdoor προσβάλλουν τη Φύση !
Δεν παραθέτω φωτογραφίες -πρός το παρών- άλλα έτσι ακριβώς ένοιωσα όταν βγήκα με τον φίλο Ntavelis166 στο βουνό. Πήγαμε μέσα από τη χιονισμένη πλαγιά και ανεβήκαμε αρκετά ψηλά, και περπατάγαμε, όταν τα 4χ4 είχαν κολήσει στο χιόνι...
Παρόλα αυτά, κάποιοι μας είπαν "τρελούς". Τώρα, ποιός είναι τι, άστο να πάει.
Η "ληστοσυμμορία" δεν έχει τόσο να κάνει με κουκούλες, πιο πολύ με κινήσεις "χτύπα και φύγε".
Ξεπεράσαμε κάποιος καρεκλοκένταυρους και γραφειοκρατικά προβλήματα και προστατεύουμε το βουνό -οσο μπορούμε.
Το πραγματικό βάφτισμα σε "παράνομους" το πήραμε, όταν κάποιος μας "κάρφωσε" στον κοινοτάρχη οτι πήγαμε και ... φυτέψαμε δένρα.
Τι να πείς...
Αν παρακολουθείς το φόρουμ από παλιά, ίσως να θυμάσαι κάποιο άρθρο μου που λέγόταν "Στενές επαφές τρίτου τύπου στην Πεντέλη". χε χε...
Πάντως, αυτό το αίσθημα που παίρνεις όταν ανέβεις μια κορυφή, δε στο δίνουν χίλια άλλα. Ο καθένας όπως τη βρίσκει, δεν επικρίνω κανέναν.
Πάντως, η προσωπική μου άποψη, άνθρωποι που δίνουν χρήματα για να αγοράζουν εξοπλισμούς και παίρνουν τα βουνά και τα φαράγγια, δεν καταστρέφουν τα βουνά. Οι "βιοποριστές" το κάνουν. Τα έχουν δεί όλα πρός εκλετάλλευση και πώληση, άσχετα αν επεμβαίνουν, διαταράσσουν ή καταστρέφουν την οικολογική αλυσίδα.
Μέχρι να φτάσουν οι Ορειβάτες να διαλύσουν ενα βουνό σαν την Πεντέλη και να το φτάσουν στο χάλι που είναι σήμερα, πρέπει να κάνουν ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πράγματα.
ο κακός Βρίλ
Συνεχίζω λοιπόν την παράθεση φωτογραφιών με νερά! Ιδού μία από το "μαγικό βουνό" της Αττικής, την Πάρνηθα. Το φαράγγι της Γκούρας ή ρέμα της Γιαννούλας με πολύ νερό...

JbG συμφωνώ με τον προβληματισμό σου. Κι εγώ δεν πάω για να "κατακτήσω" μια κορυφή. Αν το βουνό θέλει, θα με αφήσει να ανέβω. Το ίδιο και σε μια σπηλιά. Άλλο πράγμα αυτό, άλλο πράγμα το να πηγαίνω χωρίς κράνος, χωρίς πιολέ, χωρίς παπούτσια (για βουνό), χωρίς σκοινί και χωρίς να βάζω ασφάλειες (π.χ.) σε μια σπηλιά.
Ιδού και τι είχα γράψει σε ένα άλλο topic - πρώτο μήνυμα στο esoterica: Λέγομαι Δημήτρης, είμαι νέος στο club και σας γράφω για να σας εκθέσω και μια άλλη οπτική στα γεγονότα την οποία μπορείτε φυσικά να απορρίψετε, θα σας παρακαλούσα όμως πρώτα να να διαβάσετε και κυρίως να μην κοροϊδέψετε.
Ο johniebegood με γνωρίζει και προσωπικά και αν νομίζει ότι κάποια από αυτά που θα σας γράψω είναι ψέμματα, ας το γράψει κι εγώ δεν θα ξαναενοχλήσω.
Περπατάω παιδιά είκοσι χρόνια στα ελληνικά βουνά. Έχω ριψοκινδυνεύσει με καλό και κακό καιρό, με πάγο χιόνι και λιοπύρι, έχω ξωμείνει μακριά από κάθε ίχνος πολιτισμού. Έχω κατέβει σε εκατοντάδες σπηλιές. Έχω συμπληρώσει χιλιάδες ώρες μέσα στη γη. Έχω κατέβει δεκάδες φαράγγια. Έχω σκαρφαλώσει πλαγιές που μόνο τους αετούς ενοχλούσα εγώ και η παρέα μου. Γενικά έχω ζήσει μέσα στην φύση όσο λίγοι. Μην με νομίζετε ψωνάρα: δεν είμαι (ή μήπως είμαι ρε johnie και δεν μου το λέτε;).
Θέλω λοιπόν να ρωτήσω κάτι: γιατί εγώ δεν έχω δει ΠΟΤΕ κάτι μυστήριο που να μην μπορεί να εξηγηθεί με την λογική που όλοι διαθέτουμε; Θα μου πείτε: έχεις κλειστούς τους διακόπτες κλπ κλπ. Μήπως όμως εσείς τους παραέχετε ανοικτούς; Μήπως φαντάζεστε πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν;
Όσο δε για τα τα ψηλά βουνά και πόσο τα σέβονται οι ντόπιοι ενώ οι δυτικοί τα θεωρούν χώρους καταξίωσης, κατάκτησης κλπ έχω να πω κι εδώ δυό πράγματα. Ο Χίλαρι και ο Ντόρτζεν που ανέβηκαν πρώτοι στο ¨Εβερεστ δεν είπαν ποτέ ποιός ανέβηκε πρώτος. Έλεγαν πάντα πως ανέβηκαν μαζί. Τα πιο "φιλοσοφημένα" ορειβατικά περιοδικά καταγγέλουν τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό των βρετανών που εξευτέλισαν το ψηλότερο βουνό του κόσμου δίνοντας του το όνομα ενός βρετανού γραφειοκράτη (ο Εβερεστ ήταν διευθυντής της γεωγραφικής υπηρεσίας και δεν είχε δει ποτέ του το ψηλότερο βουνό έστω κι από μακριά) και αρχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα Τσομολούνγκα που στην γλώσσα των Σέρπα σημαίνει: η θέα του βουνού πάνω απ΄ όλα τα βουνά. Κι επειδή όλα αυτά (σπηλιές, βουνά, φαράγγια, η φύση γενικά) σε αλλάζουν, αλλά σε αλλάζουν σε ένα πιο λέπτοφυές επίπεδο, ο Πητ Άθανς (ελληνικής καταγωγής), ο δυτικός με τις περισσότερες αναβάσεις στη Τσομολούνγκα, ο αρχηγός της αποστολής που ανέβασε τους πρώτους Έλληνες στο ψηλότερο βουνό, είναι βουδιστής εδώ και πολλά χρόνια. Ο δικός του δρόμος προς την φώτιση ήταν εκεί...
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας
O Vril είχε δώσει από τότε μια μονολεκτική απάντηση: "Σωστός..."
Και παρεπιπτόντως διαβάστε και το παρακάτω: στις Ινδίες υπάρχει ένα βουνό: το Nanda Devi (το βουνό – κατοικία της θεάς Nanda). Σε αυτό υπήρχε μια απομονωμένη κοιλάδα που διατήρησε τον «παραδείσιο» χαρακτήρα της, όντας απομονωμένη. Το 1936 σκαρφαλώνεται για πρώτη φορά. Η μαγική κοιλάδα «βιάζεται». Οι αμόρφωτοι (sic) χωρικοί υποστηρίζουν πως η θεά Nanda εγκατέλειψε το βουνό. Όταν ένας από τους ορειβάτες, ο Unsoeld επιστρέφει στην πατρίδα του ονομάζει την κόρη του Nanda Devi μαγεμένος από το βουνό. Το 1977 ο Unsoeld μαζί με την κόρη του επιστρέφουν στο βουνό. Ενώ επιχειρούν την ανάβαση η κόρη του αρρωσταίνει και ξαφνικά καταρρέει και πεθαίνει… Την βάζουν σε έναν υπνόσακκο και την αφήνουν να γλυστρήσει προς τον παγετώνα. Το σώμα της δεν βρέθηκε ποτέ… Οι «αμόρφωτοι» υποστηρίζουν πως η θεά Nanda ξαναγύρισε στο βουνό της… Το 1981 η κοιλάδα και όλη η περιοχή σφραγίζεται από την Ινδική κυβέρνηση…
Δημήτρης Καραγιάννης
YΓ. Πάνειε αν δεις ότι παραρίχνω πολλά μαργαριτάρια, στείλε μήνυμα...
Edited by - dim.kar on 14/05/2005 11:17:56
quote:
O Vril είχε δώσει από τότε μια μονολεκτική απάντηση: "Σωστός..."
Και επιμένω...
Σωστός !
Ας το πάρουμε αλλιώς, "ανάποδη προπελιά" που λέω και εγώ.
Ας μιλήσουμε για την "κατάκτηση".
Ας θυμηθούμε όλοι, όλα αυτά τα φουσάτα που συναντάμε στην Σπηλιά.
Δεν φορούν κατάλληλα ρούχα, παπούτσια κλπ. Αυστηρά αν το πάρουμε, ούτε και κράνη. Αμολιούνται στην κορυφή της Πεντέλης (έτσι νομίζουν τουλάχιστον) και βαριά οπλισμένοι με ένα φωτο-κινητό κατακτούν όλα τα μυστήρια, ανεξερεύνητα και θεαματικά μυστικά που κρύβει το βουνό.
"Ανακάλυψα τις μυστικές εισόδους της στοάς, να και η φωτό" και τι βλέπω ? Τα πρόσφατα ανακαινισμένα καπάκια των οστεοφυλακίων. Μυστικά ? Από ποιόν ?
"Φαίνεται το πρόσωπο ενός δαίμονα, να ορίστε και η φωτό". Και τι βλέπω ? Κάτι χρωματικά λάθη και με ποοοοολύ φαντασία, άντε και να μοιάζει με κάτι.
"Να φαίνεται και η λάμψη". Ωραία, και ? Αν τραβήξω μερικές φωτογραφίες και στην Ομόνοια, και εκεί θα εμφανιστούν λάμψεις. Και για να "τεκμηριώσουμε" το άπίθανο, "ε, θα πέρασε και ο Νταβέλης από την Ομόνοια". Χαίρω πολύ.
Έχεις δίκιο, dim.kar.
Πολλών οι διακόπτες παραείναι ανοιχτοί. Η βενζίνη είναι ακριβή και όποιος πάει εκεί πάνω, θέλει να πεί στους φίλους του στην καφετέρια οτι "να ορίστε, είναι όλα τα τέρατα εκεί, ορίστε και μια φωτογραφία. Την έχω βάλει και στο ίντερνετ". Και μουσκεύουν τα κοριτσόπουλα...
Με τον JbG είχαμε αποφασίσει, οτι παρατηρούμε να το καταγράφουμε και συστηματικά. Είχαμε πεί, να μην ανακοινώνουμε πλατιά, ότι βλέπουμε. Με την πάροδο του χρόνου, κάπου είπαμε να αναζητήσουμε και εμπειρείες και πληροφορίες άλλων, ώστε να συγκρίνουμε, να διασταυρώσουμε κλπ. Βρέθηκαν και πολλοί, οι οποίοι θέλησαν να καβαλήσουν πάνω στο κύμα της τερατολογίας και μας προσέγγισαν.
Όπως λέει και ο JbG, πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε κάτι εκεί πάνω, οχι επειδή η σπηλιά έχει αλλάξει ! Η αντίληψή μας είναι...
Μόλις εχθές έλεγα το εξής.
Θυμήθηκα την πρώτη φορά που προσέγγισα το μέρος. Κοπέλες ούτε που τόλμησαν να πλησιάσουν, πόσο να μπούν. Μπήκα, με φακό, αλλά με όχι και τόσο καλό "προαίσθημα". Βλέπεις, οι Χαρδαβελικοί και οι Γιαννοπουλαίοι έχουν σχηματίσει "άποψη" στον κάθε νεοέλληνα για κάτι που δεν έχει καν ... δει.
Άν έπεφτα στην παγίδα, άν με επηρέαζε η τρομολαγνεία, αν υπέκυπτα, θα ήμουν ένας από τους χιλιάδες "Τερατο-τουρίστες" που πάνε στη σπηλιά με ένα φακουδάκι, με ένα κινητό που βγάζει φωτογραφίες και με το διακόπτη της αχαλίνωτης φαντασίας στο ... φούλ !
Αποφάσισα να προσεγγίσω το θέμα με νηφαλιώτητα. ΄Κατέγραφα τις εντυπώσεις μου, ξανακοιτούσα τα βίντεό μου και τις φωτογραφίες μου, πήγαινα και ξαναπήγαινα να συμπληρώσω κάτι που δεν είδα καλά την προηγούμενη φορά...
Τελικά, πρέπει μέσα σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο να έχω ανέβει καμιά 100στή φορές. Μέσον όρο, κάθε 2-3 μέρες. Αλήθεια...
Δημιουργήθηκε και ο αστικός μύθος των "άγνωνστων παπάδων, που πάνε και ανάβουν τα καντήλια". Ποιοί παπάδες ? Αυτοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα... Οι απλοί και ανώνυμοι είναι εδώ που κάνουν το έργο !
Σε όλες αυτές τις αναζητήσεις μου, είτε 6 το πρωί είτε αργά το βράδυ, παρατήρησα, οτι το μόνο που άλλαξε ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω τη Σπηλιά. Όταν βλέπω στην τηλεόραση τα γνωστά σκουπίδια, την κλείνω. Όταν ακούω σε παρέες να μιλόυν για τους διαβόλους, τους προτείνω να τους ξεναγήσω. Μάλλον έχουν στενέψει πάρα πολύ οι παρέες μου μετά από κάτι τέτοια.
Ένα είναι σίγουρο. Προσεγγίζοντας το άγνωστο και το μυστήριο γύρω από τα του Πεντελικού, ανακάλυψα οτι η αναζήτηση της Φύσης αξίζει πολύ πιο πολλά, από να ψάχνει κανείς με το φακουδάκι να βρεί τα δαιμόνια...
Άρα λοιπόν, δεν κατέκτησα εγώ το βουνό. Και άς πήγα και με εξοπλισμό...
Αυτό κατέκτησε εμένα.
ο κακός Βρίλ
quote:Κι εγώ δεν πάω για να "κατακτήσω" μια κορυφή.
Αν το βουνό θέλει, θα με αφήσει να ανέβω. Το ίδιο και σε μια σπηλιά.
καλε μου φιλε, χαιρομαι!
θα ενιωθα εκπληξη με τα λογια σου αν δεν ειχα διαβασει το προηγουμενο μηνυμα σου.
(οταν εγινε το ατυχημα, ειμαι σιγουρος οτι καπου τον πηρε η ακρη του ματιου σου τον θανατο!)
.
ανθρωπος που ανεβαινει σε βουνο ξεροντας οτι μπορει να μην ξαναγυρισει αναγκαστικα "αφηνεται" στα χερια του βουνου και αυτο τον κανει πιο ευαισθητο στα μηνυματα του.
αν νιωσεις ξαφνικα οτι δεν πρεπει να μπεις καπου, θα μπεις?
(ρωτα τον Νταβελη ποσες φορες με παρακινησε να μπουμε στο ανοιγμα της λιμνουλας και αρνιομουν - μπηκα οταν ενιωσα οτι μου το επιτρεπει η σπηλια και εβαλα και την μικρη μου κορη - φυσικα νιωθαμε σαν στο σπιτι μας εκεινη τη μερα στο ανοιγμα!)
.
αν νιωθεις σεβασμο (και δεος προτεινω εγω) για την φυση του βουνου και δεν ανεβαινεις προκλητικα για να το κατακτησεις, το ιδιο το βουνο θα σε προειδοποιεισει για να αποφυγεις τον κινδυνο.
quote:Άλλο πράγμα αυτό, άλλο πράγμα το να πηγαίνω χωρίς κράνος, χωρίς πιολέ, χωρίς παπούτσια (για βουνό), χωρίς σκοινί και χωρίς να βάζω ασφάλειες (π.χ.) σε μια σπηλιά.
εδω θα συμφωνησω, αν και δεν ειμαι υπερ της υπερβολικης εξειδικευσης του εξοπλισμου.
κι αυτο γιατι αν δεν εχω σοβαρο "σκοπο" δεν προκειται να ανεβω ή να κατεβω πουθενα αν δεν υπαρχει προσβαση με τις δικες μου δυναμεις μονο.
quote:Μήπως όμως εσείς τους παραέχετε ανοικτούς; Μήπως φαντάζεστε πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν;
παλι χωρις παρεξηγηση, αλλα μηπως ειχες κλειστους τους διακοπτες οταν εγινε το ατυχημα?
quote:Και παρεπιπτόντως διαβάστε και το παρακάτω: στις Ινδίες υπάρχει ένα βουνό: το Nanda Devi (το βουνό – κατοικία της θεάς Nanda). Σε αυτό υπήρχε μια απομονωμένη κοιλάδα που διατήρησε τον «παραδείσιο» χαρακτήρα της, όντας απομονωμένη. Το 1936 σκαρφαλώνεται για πρώτη φορά. Η μαγική κοιλάδα «βιάζεται». Οι αμόρφωτοι (sic) χωρικοί υποστηρίζουν πως η θεά Nanda εγκατέλειψε το βουνό. Όταν ένας από τους ορειβάτες, ο Unsoeld επιστρέφει στην πατρίδα του ονομάζει την κόρη του Nanda Devi μαγεμένος από το βουνό. Το 1977 ο Unsoeld μαζί με την κόρη του επιστρέφουν στο βουνό. Ενώ επιχειρούν την ανάβαση η κόρη του αρρωσταίνει και ξαφνικά καταρρέει και πεθαίνει… Την βάζουν σε έναν υπνόσακκο και την αφήνουν να γλυστρήσει προς τον παγετώνα. Το σώμα της δεν βρέθηκε ποτέ… Οι «αμόρφωτοι» υποστηρίζουν πως η θεά Nanda ξαναγύρισε στο βουνό της… Το 1981 η κοιλάδα και όλη η περιοχή σφραγίζεται από την Ινδική κυβέρνηση…
στην Αυστραλια υπαρχει μεσα στην ερημο ενας μαγαλος κοκκινος βραχος: το Ουλουρου.
οι ιθαγενεις Αβοριγινες τον θεωρουν ιερο μερος, απομειναρι του καιρου του ονειρου, απο τοτε που ο κοσμος ακομη διαμορφωνόταν, και ΠΟΤΕ δεν ειχαν ανεβει επανω του!
οι λευκοι αποικοι φυσικα το μετονομασαν σε αγιερς ροκ και το εκμεταλευτηκαν τουριστικα διαμορφωνοντας μονοπατι με σχοινι προστασιας στο πλαϊ και ανεβαινουν οι τουριστες.
ο βραχος δεν ειναι ουτε ψηλος, ουτε ανωμαλος και το μονοπατι ασφαλεστατο, αλλα καθε χρονο σκοτωνονται αρκετοι τουριστες!
.
εχω αναλογες πληροφοριες για διαφορα βουνα.
στο τοπικ της Παρνηθας αναφερθηκε ο θανατος περσυ δυο Ελληνων ορειβατων στα Ιμαλαϊα, και εγω ανεφερα ενα ντοκυμανταιρ οπου δυο τσαμπιονια ξανακατακτουν για πολλοστη φορα το βουνο, οταν μεσα σε τελειες καιρικες συνθηκες αποκολληθηκε μια ολοκληρη πλαγια χιονι και τους καταπιε.
.
γεγονος ειναι πως ποτε οι αρχαιοι (ανιμιστες) λαοι δεν ανεβαιναν σε κορυφες βουνων και δεν εμπαιναν σε σπηλαια παρα μονο για "θρησκευτικους" λογους!
να σας θυμησω τον "ανθρωπο των Αλπεων" που βρεθηκε κατεψυγμενος και απετελεσε μοναδικης αξιας ευρημα για τους ανθρωπολογους?
η ερευνα απεδειξε οτι ηταν σαμανος και δεν ανεβηκε στο βουνο τυχαια, αλλα για να πεθανει.
.
νασαι καλα Δημητρη που ανοιξες την ενδιαφερουσα συζητηση!
.
.