- Όρος Πεντελικόν - μέρος 2ο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Στο βουνό και στη σπηλιά και στο φαράγγι δεν θα μπω ή δεν θα το κάνω αν το βουνό (ή ό,τι άλλο μέρος του Κόσμου) μου πει όχι. Αλλά θεωρώ πως μου λέει όχι ΣΗΜΕΡΑ και αύριο ή μεθαύριο ή κάποια τέλος πάντων στιγμή θα μου πει το ναι. Ένα παράδειγμα: η Ζήρεια είναι ένα τεχνικά εύκολο βουνό. Σχετικά χαμηλό. Με εύκολη πρόσβαση. Ε, δεν έχω καταφέρει ποτέ σε καμμιά εποχή να ανέβω! Έχει ανέβει ο μικρός μου γυιός (ο Φοίβος, οκτώ ετών) εγώ όμως όχι! Μια βρέχει και ρίχνει κεραυνούς, μια χιονίζει, μια έχει ομίχλη, μια δεν προλαβαίνουμε, μια δεν έχει όλη η ομάδα κατάλληλο εξοπλισμό κάτι τέλος πάντων συμβαίνει και δεν καταφέρνω να ανέβω. Δεν σταματώ όμως να προσπαθώ: κάποια στιγμή δεν μπορεί, θα με αφήσει ο Ερμής να ανέβω στο βουνό του. Με αυτήν την έννοια ομιλώ... Το ίδιο ισχύει και σε μια σπηλιά: αν βρω ένα σιφώνι μισοπλημμυρισμένο με το καιρό έξω βροχερό, αφήνω την σπηλιά και πάω για τούφες στο τζάκι του καταφυγίου. Πιστεύω να έγινα κατανοητός... Με αυτήν την έννοια "ακούω" την φύση κι αυτή μου "μιλάει"...

Kαι άλλη φωτογραφία με νερά: Γοργοπόταμος. καταρράκτης 85 μέτρων...
Όσο για το ατύχημα: το έπαθα στο Γοργοπόταμο, το κατά κοινή ομολογία δυσκολότερο φαράγγι της Ελλάδας (και ένα από τα πέντε δυσκολότερα της Ευρώπης). Όχι όμως σε δύσκολο κομμάτι: στο ίσωμα το έπαθα. Οπότε δεν είδα το θάνατο να περνάει από δίπλα μου: τον έχω δει όμως άλλες φορές... Σε μια μεγάλη πτώση στην αναρρίχηση, σε ένα γλίστρημα σε μια παγωμένη κόψη, σε μια γερή τούμπα με τα ορειβατικά σκι, με το "νταν" που κάνει μια μικρούλα πέτρα όταν σε βρίσκει στο κράνος και την έχει ρίξει ο σύντροφος σου από εκατό μέτρα ψηλότερα (σαν σφαίρα πέφτει)... Μάλλον είχε έρθει η ώρα να πληρώσω ένα (μικρό) τίμημα (ή να περάσω μια δοκιμασία) γι' αυτά που η Φύση μου έχει χαρίσει...
Για τις σπηλιές υπάρχουν κι άλλα κίνητρα: όταν βρίσκεσαι στην αρχή ενός άγνωστου πηγαδιού, πετάς μια μικρή πετρούλα και την ακούς να βρίσκει έδαφος μετά από δύο - τρία δευτερόλεπτα μετά (εκατό και μέτρα δηλαδή) νοιώθεις ένα γαργαλητό χαμηλά στην κοιλιά: είναι ο φόβος του Αγνώστου και η μέθη της Εξερεύνησης. Ανάλογα με το πού γέρνεις πράττεις... Άραγε ο πρώτος Άνθρωπος που έσυρε τα βήματα του έξω από την ασφάλεια του δάσους, πίσω από το λόφο κάπως έτσι δεν θα ένοιωθε;
Δημήτρης Καραγιάννης]
Edited by - dim.kar on 14/05/2005 14:57:16
Avallon,
Θυμάμαι που έβλεπα πριν 2-3 χρόνια στους παράδρομους της Κηφισσίας τα άρρωστα δέντρα.
Δυστυχώς και επί της ουσίας, στο link παράθεσες, όχι μόνο επεκτάθηκε η ασθένεια παντού (στα...αστικά δένδρα)
αλλά και ακόμα (!) σεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα
"Για την αντιμετώπιση του εντόμου στις αστικές περιοχές προτάθηκε ο ψεκασμός των δένδρων με νερό υπό πίεση την περίοδο "
και αλλού
"O δήμος "Ψ", που δεν προχώρησε στο πλύσιμο των δέντρων θεωρώντας ότι έτσι δεν δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα, προέκρινε πρόγραμμα «βιολογικού ψεκασμού», το οποίο όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε"
Δηλαδή υπάρχει τουλάχιστον ένας δήμος , που ακόμα δεν έχει αντιδράσει... (μάλλον πρέπει να ΄ψαξουμε να βρούμε πόσοι είναι αυτοί που αντέδρασαν)
Δεν υποθέτω, είμαι σίγουρος για το πόσο καλά συντονίζονται και δρούν οι τοπικοί φορείς και το Υπ.Γεωργίας για το πρόβλημα. Στην καθομιλουμένη Νεοελληνική, αυτό λέγεται "καραπ.....ριό"
Καλώς τον dim.kar!
quote:
Για την Κυριακή θα προσπαθήσω (τι ώρα θα είστε στη Συκιά;)
Δες mail.
Αν και δεν έχω εμπειρία απο σπηλαιοκαταβάσεις, ωστόσο νομίζω
ότι ... συντονίζομαι. Είδα τα δυο θεματάκια στο forum της ομοσπονδίας, αυτό το "γιατί το κάνουμε" και το άλλο "ο φόβος και η ψυχολογία". Πολύ αληθινά, αγαπητέ, μα πάρα πολύ !
Vril,JbG, dim.kar, αλληλοσυμπληρώνεστε ! Θα κάνω ένα replay,όπως στα dvd όταν μερικές σκηνές μου αρέσουν
jbg
...
quote:...
αν νιωθεις σεβασμο (και δεος προτεινω εγω) για την φυση του βουνου και δεν ανεβαινεις προκλητικα για να το κατακτησεις, το ιδιο το βουνο θα σε προειδοποιεισει για να αποφυγεις τον κινδυνο
dimkar
...
quote:...
Αν το βουνό θέλει, θα με αφήσει να ανέβω. Το ίδιο και σε μια σπηλιά.
και
...
quote:
Με αυτήν την έννοια "ακούω" την φύση κι αυτή μου "μιλάει"quote:
...Vril
...quote:
Άρα λοιπόν, δεν κατέκτησα εγώ το βουνό. Και άς πήγα και με εξοπλισμό...Αυτό κατέκτησε εμένα.
dimkar[quote]Ποιοί μίλησαν για ληστοσυμορία; Κοντράρουμε;
Vril
[quote]Η "ληστοσυμμορία" δεν έχει τόσο να κάνει με κουκούλες, πιο πολύ με κινήσεις "χτύπα και φύγε".
Ε, ναι λοιπόν, dim.kar , ναι, κοντράρουμε! ![]()
![]()
![]()
![]()
Για δες μας εδώ, μερικά από τα τακτικά μέλη της ληστοσυμμορίας, ενώ μόλις ετοιμάζονται να ...χτυπήσουν

Ποιοί είναι οι τακτικοί ληστοσυμμορίτες![]()
Μήπως να το ξανασκεφτόσαστε λιγάκι?
Πάλι ανέβηκα σήμερα τ'απόγευμα και πότισα όλα όσα φυτέψαμε με τη β΄αναδάσωση...
Είχε πολύ αέρα και το χώμα είχε στεγνώσει αλλά το άρωμα της ρίγανης γέμιζε την περιοχή... ήξερε τι έκανε ο jonniebegood που διάλεξε αυτή την πλαγιά να φυτέψει...
Σε λίγο καιρό θα μαζεύουμε και ρίγανη!
Ετσι λοιπόν για να μην ξεχνάτε την Μπουμπουλίνα σας!![]()
![]()

quote:Ε, ναι λοιπόν, dim.kar , ναι, κοντράρουμε!
γεια σου ορε Γιαγκουλα!!!
μ εφτιαξες παλι!!! ![]()
εγω στην συκια δεν θαρθω αυριο, αλλα θα επαναφερω στο φυσικο τους περιβαλλον 9 τουλαχιστον χελωνες.
οι επτα απο αυτες θα εχουν ονομα: μαντεψε ποιων... ![]()
.
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
quote:Tώρα σας τρώει να τ'ακούσετε μου φαίνεται!!
Ποιοί είναι οι τακτικοί ληστοσυμμορίτες
γιαλατζι ειμαστε, αλλα μην το πεις παραοξω και ξευτιλιστουμε! ![]()
"υποχρεωσεις" τον λενε τον εχθρο του ποτισματος...
εσυ ομως μπουμπουλινα μου μας εβγαλες ασπροπροσωπους για δευτερη φορα!!!
ΆΞΙΑ!!!
.
.
quote:
YΓ. Πάνειε αν δεις ότι παραρίχνω πολλά μαργαριτάρια, στείλε μήνυμα...
Καλε μου φιλε και ..συγγενη... πλεον Δημητρη Καραγιαννη μια χαρα τα λες συνεχισε....
Πανειος
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ με ονομα και επωνυμο γιατι καπου πηρε το ματι μου οτι κρυβομαι πισω απο την ανωνυμια μου ...εγω; αλλοι κρυβονται...)
Πάντως, τα μέλη "Χείρων" και "Βρίλ" κατέβηκαν και ανέβηκαν σήμερα το βάραθρο "Συκιά" χωρίς κανένα πρόβλημα.
Με το μάτι εκτιμώ, οτι το σημείο που κατεβήκαμε έχει περίπου το ίδιο ύψος με την κάθετη τομή στο λευκό μάρμαρο έξω από τη γνωστή Σπηλιά, στο σημείο που γράφει το "Σ4"
Είπα, κατ΄ εκτίμηση και περίπου ...
Αυτά.
Και είς ανώτερα...
Edited by - Vril on 15/05/2005 21:48:43
quote:Πάντως, τα μέλη "Χείρων" και "Βρίλ" κατέβηκαν και ανέβηκαν σήμερα το βάραθρο "Συκιά" χωρίς κανένα πρόβλημα.
τα μελη Νταβελης και Γκανταρας (JBG) σημερα επισκεφθηκαν το σπηλαιο του Πανος στον Μαραθωνα, ποτισαν ΟΛΑ τα δεντρακια, και αποσπερισαν στην σπηλια της Πεντελης (γνωστη ως σπηλια Γκανταρα).
και ποιον εφερε η συγχρονικοτητα να συναντησουν βγαινοντας???
βριλ, μαντεψε!!! ![]()
αμα το πει ο Νταβελης, θα σας πω και πως εγινε η συναντηση...
.
πολλα απο τα κουφαρια που παρεθεσε ο Νταβελης παραπανω ελειπαν, ενω αλλα ειχαν προστεθει, στον ιδιο βαθμο αποσυνθεσης (και σκυλια και κατσικια).
.
στον γνωστο δρομο, το φορτηγακι επιταχυνε για περιπου 20 μετρα, σταθεροποιηθηκε, και σταματησε πριν την οφθαλμοφανη ανηφορα.
την ανεβηκαμε γυρω στα 5 μετρα και μειναμε ακινητοι αν και εμφανως επρεπε να παμε πισω.
πηγαμε αλλα 5 μετρα και κυλισαμε αργα πισω, αλλα σταματησαμε μολις τα διανυσαμε.
την προηγουμενη φορα που το πειραματιστηκαμε το φαινομενο ηταν σαφως περιορισμενο...
.
στο γνωστο μερος με τα δεντρακια υπαρχουν ακομη σκουπιδια!
θα οργανωσουμε κανα χτυπημα???
βρηκαμε τροπο μεταφορας.
.
αβαλον, ποσο δικιο ειχες...
ειχα 10 περιπου μερες να ανεβω και εμεινα καταπληκτος απο το ποσα πευκα εχουν μολυνθει!!!
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ!!!
ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ...
.
.
Συνεχίζω με φωτογραφίες από νεράκια και ήλιους... Από το φάρο Ηραίου στην Περαχώρα Λουτρακίου. Άσχετα βέβαια με την Πεντέλή, αλλά ήταν να μην γίνει η αρχή...
Και για τους "μυστήριους" μια αρχαία κρήνη στο Ηραίο. Έχει και "στοές"...
Για περισσότερες φωτογραφίες για ρίξτε μια ματιά στο http://clubs.pathfinder.gr/spilaio/218411
Και καλώς ήρθαν οι Vril και Χείρων στο club των σπηλαιοκαταβατών!
Δημήτρης Καραγιάννης