- Metal, Gothic (και άλλα...) Νο 3 - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Για να ηχογραφήσουν πχ οι Black Sabbath ένα album μέσα σε 3 μέρες σημαίνει ότι ήταν και πολύ σίγουροι για το αποτέλεσμα, μπορεί να το έβγαλαν τόσο στρωτά επειδή ήταν αυθεντίες κι επειδή μπορεί να τους "έπαιρνε" να κάνουν και κανένα λάθος.
Οι Black Sabbath ήταν και δεν ήταν ούτε άπειροι ούτε τυχαίοι.
Κι ένα λάθος να έκαναν, λέτε να είχε αυτό σοβαρές επιπτώσεις;

In anticipation of my resurrection...
quote:
Όντως ρε γαμώτο. Τελειομανής δεν θα πει τίποτα. Αφού είναι έτοιμο, τι το παλεύει τώρα για ένα χρόνο το δεύτερο των Wintersun;
να σου πω, άκουσα από κάποιους μέσα στο κλαμπ, ότι το παλικάρι έχει γύρω στα 120 κανάλια για κάθε όργανο!!! ή θα είναι εξωπραγματικός ο ήχος [όχι ότι θα ξεχωρίζει ιδιαίτερα από μια απλώς καλή παραγωγή. μόνο αυτός θα τις ακούει τις διαφορές] ή θα είναι μια μπούρδα που θα την ακούν μόνο οι πορωμένοι του ήχου για να λένε "κοίτα τι έκανε ο θεός"... εμένα γενικά δε με τρελαίνει ο ήχος του. κάθεται και γυαλίζει τις ιδέες του, για να κρύψει ότι δεν έχει πολλές. ελπίζω να κάνω λάθος...
quote:
Εμένα δεν μου αρέσουν αυτά γιατί ως πουρομεταλάς ακολουθώ την παλιά σχολή. Black Sabbath το ομώνυμο ηχογραφήθηκε σε τρείς μέρες και άλλαξε για πάντα την ιστορία της μουσικής.
ναι, κάτσε, αφ'ενός ο δίσκος αυτός δεν έχει και ιδιαίτερα πολύπλοκους ήχους, από την άποψη ότι όλα τα όργανα ακούγονται άνετα με αυτά που παίζουν, αφ'εταίρου, εγώ τους περισσότερους παλιούς δίσκους τους σιχαίνομαι, γιατί πολλές μπάντς τότε προσπαθούσαν να δείξουν ποσα πολλά πράγματα μπορούσαν να παίζουν ταυτόχρονα, και τελικά ή πολλά πρίμα θα είχαμε, ή πολλά μπάσα, ή παράσιτα, ή, ή, ή...
quote:
Επίσης ψάχτε να μάθετε γιατί το over-compression και το pro tools έχουν καταστρέψει την σύγχρονη μουσική. Βάλτε το στο google.
κοίτα, έχουν κι αυτά τη θέση τους. εσύ εννοείς ότι δε βγαίνει πια η μουσική απ'την ακαρδιά, αλλά απ'το πεντάγραμμο, τη θεωρία και τα μπλιμπλίκια. δεκτό, για μπάντες με όχι και πολύ σύνθετο ήχο. αλλά για τους rhapsody π.χ. ... κατάλαβες τι εννοώ.
εγώ σίγουρα, μπαίνοντας στο στούντριο με ενδιαφέρει να έχω ένα click-track για να μη χάσω το μέτρημα, και να έχω καλή είσοδο του ήχου στις κονσόλες. από κει και πέραυποθέτω ότι ελάχιστα θα το πειράξω, ή τέλος πάντων μέχρι να φτάσω στον ήχο που θέλω εγώ, κι όχι στν ήχο που έκανε η τάδε μεγάλη μπάντα απλά και μόνο για να δείξει πόσα λεφτά έχει και πόσο τρελό παραγωγό.
επίσης, δεν είμαι κατά στο να ηχογραφήσω ξεχωριστά ένα συγκεκριμένο μέτρο π.χ. που δεν το πετυχαίνω εύκολα με τη μία. ναι, ωραίο είναι να ηχογραφείς το σόλο μαζί με όλο το υπόλοιπο τραγούδι, γιατί μπαίνεις γκαζωμένος και ζεστός, αλλά να κάνεις ένα λάθος και φτου κι απ'την αρχή είναι απάνθρωπο!
όσο για τα εφφέ, ακολουθώ στρατηγική petri. άμα δεν κολλάει το εφφέ, δεν πα να 'ναι το πιο κουλό, ακριβό, εξωγήινο, θα με αφήσει παγερά αδιάφορο. μέχρι και απλά εφφέ όπως reverb [κάτι σαν την ηχώ για όσους δεν ξέρουν] ή delay [επαναλαμβάνει αυτό που παίζεις μετά από καθορισμένο χρονικό διάστημα] τα θεωρώ περιττή βαβούρα. άντε, πες το reverb προσφέρει μία γλύκα και μία ατμοσφαιρα στα καθαρά, και δεν εκούγεται ξερή η κιθάρα. αλλά το delay μου φέρνει στο μυαλό την άθλια διασκευη του how soon is now απ'τις ρωσο-λεσβίες!
Ναι, αυτό είναι μπαρούφα που πέταξε κάποιος άσχετος, δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα. Eκτός αν εννούσε πως έχει την μουσική της κιθάρας σε 120 edits. 'H αν έχει 120 διαφορετικά tracks για την κιθάρα και δεν μπορεί να διαλέξει ποιό θα βάλει στο δίσκο.
quote:
εσύ εννοείς ότι δε βγαίνει πια η μουσική απ'την ακαρδιά, αλλά απ'το πεντάγραμμο, τη θεωρία και τα μπλιμπλίκια. δεκτό, για μπάντες με όχι και πολύ σύνθετο ήχο. αλλά για τους rhapsody π.χ. ... κατάλαβες τι εννοώ.
Θάνο αυτό εξυπακούεται. Επίσης με τα άλλα που έγραψες συμφωνώ. Εννούσα όμως κάτι άλλο. To compressing έχει να κάνει με το τελικό mastering.
Επειδή το θέμα είναι αρκετά τεχνικό, και μάλλον δεν ενδιαφέρει τους άλλους, δες αυτό το βίντεο στο youtube και πρόσεξε τα waveforms.
http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ
Εμένα με έχει απασχολήσει αυτό από τότε που πέρναγα όλη την μέρα στο Smart Studios. Παρεπιπτόντως εκεί ηχογραφήθηκε και το Nevermind των Nirvana.
quote:
Για να ηχογραφήσουν πχ οι Black Sabbath ένα album μέσα σε 3 μέρες σημαίνει ότι ήταν και πολύ σίγουροι για το αποτέλεσμα, μπορεί να το έβγαλαν τόσο στρωτά επειδή ήταν αυθεντίες κι επειδή μπορεί να τους "έπαιρνε" να κάνουν και κανένα λάθος.
Φίλε Dying Incubus, ήταν συνηθισμένο το 60 και το 70 τα μικρά συγκροτήματα να ηχογραφούν σε δύο-τρεις μέρες. Επίσης γράφανε live και μετά κάνανε το overdubbing.
Νομίζω οι iron maiden είναι το μόνο συγκρότημα που μέχρι σήμερα ηχογραφούνε τις κιθάρες live στο studio.
quote:
άμα δεν κολλάει το εφφέ, δεν πα να 'ναι το πιο κουλό, ακριβό, εξωγήινο, θα με αφήσει παγερά αδιάφορο. μέχρι και απλά εφφέ όπως reverb [κάτι σαν την ηχώ για όσους δεν ξέρουν] ή delay [επαναλαμβάνει αυτό που παίζεις μετά από καθορισμένο χρονικό διάστημα] τα θεωρώ περιττή βαβούρα. άντε, πες το reverb προσφέρει μία γλύκα και μία ατμοσφαιρα στα καθαρά, και δεν εκούγεται ξερή η κιθάρα. αλλά το delay μου φέρνει στο μυαλό την άθλια διασκευη του how soon is now απ'τις ρωσο-λεσβίες!
To How soon is Now το ξέρω μόνο ως το κορυφαίο τραγούδι των Smiths. Αυτό λες; Αν κοροιδεύεις τους Smiths θα σε σκίσω νεαρέ το καλοκαίρι που θα κατέβω κάτω. ![]()
Ποιός το διασκεύασε;
¶σχετο, αν σε ενδιαφέρει το configuration που έχω εγώ στην πεταλιέρα μου για metal.
Distortion (Hard 65/+15/80) + Delay (Normal 200/70/45) + Chorus (20/45/100) + Delay (Room/85/70).
Ακούγεται κάπως σαν Van Halen αλλά παίζει ρόλο και αν έχεις humbucker
ή single coil.
Αυτό που δεν μου αρέσει να συνδυάζω είναι distortion με flanger αν και το κάνουν όλοι.

Πρωί - πρωί στο πόδι κι είπα να πω μια καλημέρα υπό τους ήχους των Autumn Tears!
Σε κάμποση ώρα θα ακολουθήσει παρουσίαση... ![]()

Οι Madder Mortem είναι ένα atmospheric/gothic metal συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1993 στη Νορβηγία.
Στην αρχή μάλιστα το όνομα του ήταν Mystery Tribe, όνομα το οποίο εγκαταλείφθηκε σχετικά γρήγορα.
Σήμερα αποτελείται από 5 μέλη, παρόλο που κάποιοι εξ αυτών ήρθαν στο σχήμα στην πορεία της ιστορίας του και κάποιοι άλλοι ήταν από την αρχή κι αποχώρησαν στην συνέχεια.
Σταθεροί πάντως από το 1993 είναι ο BP M. Kirkevaag (κιθάρα) κι η Agnete Kirkevaag (φωνητικά).
Η φωνή της Agnete - κατά την γνώμη μου πάντα - είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω ακούσει σε gothic metal συγκρότημα καθώς έχει και πολύ μεγάλη δυναμική αλλά και πολύ ξεχωριστή χροιά, σε σημείο που σε αρκετά τραγούδια να περιπλέκονται πολύ όμορφα και συνεκτικά υψηλές και χαμηλές νότες.
Παρόλο που το συγκρότημα δεν χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας, διανύει σταθερά βήματα στον χώρο κι είναι ένα συγκρότημα που αξίζει να το προσέξει κάποιος.
Η δικσογραφία του συγκροτήματος έως τώρα είναι η εξής:
- Misty sleep (single, 1997)
- Mercury (1999)
- All flesh is grass (2001)
- Deadlands (2002)
- Desiserata (2006)
Από το τελευταίο συγκρότημα μάλιστα, θα μπορούσε να ξεχωρίσει κάποιος αρκετά κομμάτια καθώς πρόκειται για μια δουλειά που απέσπασε καλές κριτικές.
Ένα παράδειγμα τέτοιου τραγουδιού είναι το "Hangman".

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

ωραίο το βιντεάκι kircher, και αυτο το πρόβλημα αντιμετωπίζω τελευταία. τα καινούρια cd πρέπει να τα ακουσεις στην τυμπανοθραυστική ένταση που τα άκουγε η μπάντα στο στούντιο. που σημαίνει ότι πρέπει μεν να χώσεις φράγκα σε ικανό ηχοσύστημα, αλλά το χειρότερο είναι ότι πρέπει να χώσεις τρελά φράγκα σε ηχομόνωση, γιατί όσα αυγά και να φας, οι αυγοθήκες δεν κάνουν δουλειά, χεχε! ή, σαν υποκατάστατο, να χρησιμοποιήσεις ακουστικά τριών διαστάσεων, τα οποία, και ακριβά είναι, και κουφό θα σε αφήσουν...
οπότε, εντέλει, ακούς το κομμάτι, αλλά όχι όπως ήθελε ο κάθε γιαρης να το ακούσεις.
quote:
Νομίζω οι iron maiden είναι το μόνο συγκρότημα που μέχρι σήμερα ηχογραφούνε τις κιθάρες live στο studio.
όχι μέχρι σήμερα. σήμερα. ξαφνικά το ανακάλυψαν κι αυτοί! άρχισε ο κόσμος να γυρνάει στις δικές τους παλιές μεθόδους, και γυρίζουνκι αυτοί πάλι πίσω, όπως κι οι σκόρπιονς.
quote:
To How soon is Now το ξέρω μόνο ως το κορυφαίο τραγούδι των Smiths. Αυτό λες; Αν κοροιδεύεις τους Smiths θα σε σκίσω νεαρέ το καλοκαίρι που θα κατέβω κάτω.
the Smiths - How Soon Ιs Now (που δεν είναι ούτε ρωσίδες, ούτε λεσβίες! πρόσεχε τι γράφω!)
http://www.youtube.com/watch?v=fRtYNPRXkYU
tATu - How Soon Is Now
http://www.youtube.com/watch?v=8eGvmB8Phk8
προσέξτε πως χρησιμοποιεί το delay ο κιθαρίστας των Smiths. η ένταση της κιθάρας απλά ανεβοκατεβαίνει ρυθμικά, καθώς η μία νότα κρατάει λιγο ενώ παίζει την επόμενη. προσέξτε μετά πως το χρησιμοποιεί ο άμπαλος ρώσος, που είναι λες και κάποιος βάζει και βγάζει το βίσμα της κιθάρας απ'τον ενισχυτή με μεγάλη ταχύτητα... ξεραϊλα...
για όσους δεν κατάλαβαν, είναι το τραγούδι της ταινίας αλλά και της σειράς με τις [επίσης άμπαλες] μάγισσες... δεν πιστεύω να έβλεπες και charmed στο αμέρικα kircher!
btw, θα έρθεις το καλοκαίρι;! σίγουρα! πωπω, χαμός θα γίνει!
quote:
Σε κάμποση ώρα θα ακολουθήσει παρουσίαση...
χαλλλάρωσε!
ωραία παρουσίαση μαν, μου κίνησε την περιέργια. θα τους τσεκάρω, αν και τώρα ψάχνομαι με summoning. [ναι, δε θέλω σχόλια!]
Μια χαρά είναι - αν και δεν τους ακούω συχνά.
Γιατί λοιπόν δεν θέλεις σχόλια;

Ο crucifire είναι όλο ευχάριστες εκπλήξεις τώρα τελευταία. Μία με τους Smiths και τώρα με τους Summoning!
Dying Incubus, πολύ καλή η παρουσίαση των Madder Mortem θα τους έχω υπόψη μου.
Οι παρακάτω φωτογραφίες αφιερωμένες εξαιρετικά!

Αν θυμάμαι καλά πάντως, τους Summoning μου τους είχε προτείνει κάποιος ως ένα συγκρότημα μη black metal, για αυτό τους έψαξα κιόλας.
Ίσως κάνω και λάθος, δεν θυμάμαι.
Εχθές κάθισα να ακούσω το album που έγραψα ότι έχω αλλά για να είμαι ειλικρινής, κάπου προς τη μέση το άφησα... ![]()
Παρόλα αυτά, έχει κάποια πολύ καλά μελωδικά στοιχεία.
Υ.Γ. Την καλημέρα μου με ακούσματα από τους ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΥΣ Dreadful Shadows! ![]()
![]()
![]()

quote:
Εχθές κάθισα να ακούσω το album που έγραψα ότι έχω αλλά για να είμαι ειλικρινής, κάπου προς τη μέση το άφησα...
![]()
![]()
![]()
![]()
Οι Summoning είναι black metal αλλά η μουσική τους πάει πολύ παραπέρα από αυτά που φτιάχνουν τα άλλα black metal groups.
O Silenius έχει και διάφορα άλλα project, τους Kreuzweg Ost για παράδειγμα που παρουσίασα στο 2, που παίζουν industrial.
Τι εστί Dreadful Shadows;