ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΕΧΩ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΑΤΟΜΑ ......... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- ΕΧΩ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΑΤΟΜΑ ......... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

xtremefast62 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 4/4
junk95Μέλος
03/01/2005, 14:38:36
quote:

Φιλε junk95

""Ναι, ωραία. ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" ΚΑΙ "ΑΘΗΝΑ" ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΜΩ ΤΟ ΦΕΛΕΚΙ ΜΟΥ""

Τι ακριβως ψαχνεις; Υπαρχουν περιπου 6000000 Ελληνικες λεξεις-70000000 περιπου λεκτικοι τυποι !!
Οταν η Αγγλικη γλωσσα εχει περιπου 35000 Αγγλοριζες λεξεις!!Στα Αγγλικα ουτος ή αλλως δεν μπορει να γινει αποδοση.

Ωραία, εγώ θέλω μία ετυμολόγηση του ονόματος "Ποσειδών" στα Ελληνικά και όχι στα αγγλικά ή σε κάποια άλλη γλώσσα. Με 6.000.000 λέξεις και 70.000.000 λεκτικούς τύπους (άλλη βλακεία αυτή) δε θα έπρεπε να δυσκολευόσουν και πολύ να μου βρεις μία τουλάχιστον ομόριζη λέξη.

Ας πούμε το όνομά μου ("Δημήτρης") ετυμολογείται από το Δήμητρα<-Δημήτηρ(/Deemeeteer/)<-Daameeteer που στη Δωρική διάλεκτο σημαίνει Γη (Daa) Μητέρα (Meeteer). Ομόριζα των δύο συνθετικών είναι λέξεις όπως "μητέρ-α", "γεω-λογία", "δά-πεδο", "μήτρ-α". Πιθανόν παρατήρησες τις μεταπτώσεις των φωνηέντων του θέματος (meeteer, meetr meeter και da, daa, gae, geoo) και την παραγωγικότητα που χαρακτηρίζει τις ελληνογενείς ρίζες, όπως και όλες τις PIE ρίζες, αν δηλαδή δεν ήσουν απασχολημένος με το να ψάχνεις ποια γλώσσα την έχει μεγαλύτερη (τη λεξιλογική ποικιλομορφία βρε κουτά, τι φανταστήκατε;) και τι ακριβώς σου έχουν κλέψει οι κακοί μπανανοφάγοι ξένοι.

Το "Ποσειδών" λοιπόν πώς ακριβώς ετυμολογείται;

Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett

03/01/2005, 15:09:46
Και μιας και ο λόγος για Αθηνά ας πιάσουμε το νήμα από μια άλλη οπτική γωνιά, αυτή της Πόλης των Αθηνών.

Γιατί όχι λοιπόν?

Για την ετυμολογία της λέξεως «Αθήνα» ή «Αθήναι» υπάρχουν πολλές εκδοχές, πράγμα που ισχύει και για χιλιάδες ακόμα λέξεις. Λέγεται ότι προέρχεται από το ρήμα «θάω» που θα πει θηλάζω, γιατί απ αυτήν τρεφόταν πνευματικά ο παλιός κόσμος.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το «άθος» που στους αρχαίους σήμαινε «ανθός», για το ωραίο κλίμα της, το εύφορο χώμα της και γιατί ήταν το «άνθος» των Ελληνικών πόλεων. Έτσι η λέξη Αθήνα μπορεί να εξηγηθεί σαν «Ανθούσα» ή «Εύφορος».

Οι περισσότεροι όμως υποστηρίζουν ότι το όνομα Αθήνα το πήρε η πόλη, κατά τη μυθολογία, από τον αγώνα που έγινε μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Οι δύο αυτοί θεοί φιλονίκησαν ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης. Για να λύσουν τη διαφορά τους, συμφώνησαν να γίνει προστάτης της πόλης εκείνος από τους δύο που θα κρινόταν πως χάρισε το καλύτερο δώρο σ’ αυτήν.

Ο Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο της Ακρόπολης με την τρίαινά του και από το χτύπημα αυτό δημιουργήθηκε πηγή με αλμυρό νερό. Η θεά Αθηνά προσέφερε στους κατοίκους την ελιά. Οι άλλοι θεοί, που ήταν παρόντες στην φιλονικία ως κριτές, έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Και έτσι η πόλη ονομάσθηκε Αθήνα. Οι Αθηναίοι για να εξευμενίσουν τον Ποσειδώνα, του αφιέρωσαν έναν επιβλητικό ναό στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής. Το Σούνιο.

Βέβαια, όλα ετούτα δεν κολλάνε με τους ΙΕ αναζητητές, αλλά τι να κάνουμε, αυτά μας παραδίδει η ιστορία…….