ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ορθοδοξια & Ρωμαιοκαθολικισμος:ομοιοτητες,διαφορες,Σχισμα και Ενωση - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ορθοδοξια & Ρωμαιοκαθολικισμος:ομοιοτητες,διαφορες,Σχισμα και Ενωση - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

macedon9 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
30/05/2005, 01:43:11
Ψηλέ

Εγώ προσωπικά δεν θέλω να δίνω τους φόρους μου για να πλουτίζει η ορθόδοξη και οποιαδήποτε άλλη εκκλησία. Δεν θέλω να γίνονται τα χρήματά μου αυτοκίνητα της Μητρόπολης, χριστιανικοί ναοί, άμφια και περιοδικά.

Θέλω επίσης στη βάση της ισονομίας, να φορολογείται και η Ορθοδοξία, όπως συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα δόγματα στην Ελλάδα.

Κι επειδή θα σπεύσεις να μιλήσεις για στοιχεία, τα παραθέτω στο αμέσως επόμενο μήνυμά μου.

macedon

30/05/2005, 01:55:23
Το να αμφισβητεί κανείς σε φιλοσοφικό επίπεδο κάτι που υποτίθεται ότι συνέβηκε χιλιάδες χρόνια πριν, το καταλαβαίνω. Το να αμφισβητεί κανείς νόμους οι οποίοι είναι τυπωμένοι σε ΦΕΚ και είναι στη διάθεση του καθενός, το βρίσκω μάλλον βλακώδες.

Για την ενημέρωσή σας:

1. Η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας (και μόνον αυτή) αποτελεί ΝΠΔΔ, που σημαίνει ότι είναι δημόσιο ίδρυμα και οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ότι ισχύει το ασυμβίβαστο όπως στους δημοσίους υπαλλήλους (Ν.763/1979 και Ν.809/1992).

2. Οι ιερείς θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, εισαγωγικός βαθμός τους είναι ο Γ και το ΜΚ εισαγωγής είναι το 16.

3. Ο ασφαλιστικός φορέας των εφημερίων είναι το ΤΑΚΕ (Ταμείο Ασφάλισης Κληρικών Ελλάδος) το οποίο επίσης συνιστά ΝΠΔΔ και στο οποίο η Εκκλησία της Ελλάδας δίνει το 7% των εσόδων της (αυτών που βεβαιώνεται βάσει θεωρημένων αποδείξεων). Για τις αποδείξεις θα επανέλθουμε παρακάτω. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται ό,τι και στις περιπτώσεις των Ταμείων των Πολιτικών Υπαλλήλων.

Η υγειονομική περίθαλψη των κληρικών αναλαμβάνεται από το Δημόσιο ακολουθώντας τα κρατούντα για τους Πολιτικούς Υπαλλήλους. Η μισθοδοσία τους, η σύνταξη και το εφάπαξ δίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως στους δημοσίους υπαλλήλους.

4. Μέχρι το Μάρτιο του 2004 ο νόμος προέβλεπε ότι οι εκκλησίες πρέπει να αποδίδουν στήν πολιτεία το 25% των εσόδων τους προ φόρων. Τα έσοδα αυτά περιορίζονταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα βεβαιωμένα έσοδα με διπλότυπες θεωρημένες αποδείξεις, τα οποία αποτελούν κλάσμα των πραγματικών εσόδων των ναών. Για παράδειγμα:

Ναός παρουσιάζει βεβαιωμένα ετήσια έσοδα 100.000 δρχ οπότε απέδιδε 25.000 δρχ στο δημόσιο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ναός απoδίδει 300.000 δρχ. στην οικεία Μητρόπολη, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στο 15% των εσόδων του !!

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.

5. Οι ναοί και μητροπόλεις επιδοτούνται από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Το Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών του ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα για το διάστημα 2001-2003 εισέπραξε 110 εκατομ. ευρώ. Από αυτά τα 25 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν στην εκκλησία (μέσω του λογαριασμού 234372 του Υπουργείου Πολιτισμού.

6. Μοναστήρια, ναοί και αδελφότητες επίσης εισπράττουν έσοδα από τον ΟΠΑΠ με απευθείας ποσά με τη μορφή δωρεών.

7. Η εκκλησία της Ελλάδας έχει συστήσει 2 ανώνυμες εταιρείες με σκοπό την είσπραξη και διαχείριση κονδυλίων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

8. Η εκκλησία της Ελλάδας απαλάσσεται από την καταβολή φόρου για έσοδα που προέρχονται από εκμισθώσεις ακινήτων.

9. Εκτός από δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιερείς είναι και προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, με την έννοια ότι τους παρέχονται δικαιώματα που δεν έχουν οι υπόλοιποι, οι οποίοι περιορίζονται από το Ν.2683/99 "Περί πολιτικών υπαλλήλων".

Συγκεκριμένα, δίνεται το δικαίωμα (Ν.1599/86) να διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση ιερείς εν ενεργεία (οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το δημόσιο) - δικαίωμα που θεσπίστηκε με νόμο του 1955 "περί ελληνοχριστιανικής κατεύθυνσης της παιδείας" ο οποίος ανανεώθηκε το 1985 από την απόφαση του ΣτΕ και περιελήφθηκε στον 1599/86. Οι ιερείς-δάσκαλοι αυτοί επιλέγουν από ποιά θέση θα παίρνουν το βασικό μισθό μόνο και από ποιά θα παίρνουν τον πλήρη μισθό.

Αυτό μπορεί να μην θεωρούνταν σημαντικό όταν ο βασικός μισθός ήταν 25.000 και ο πλήρης 150.000 δρχ. (τότε όμως, ο νόμος έδινε το δικαίωμα να παίρνουν και τους δύο μισθούς πλήρεις). Τώρα που ο βασικός μισθός ενσωματώνει ΑΤΑ και χρονοεπιδόματα... η απώλεια είναι μικρή (σε σχέση με 2 πλήρεις μισθούς) και ουσιαστικά μιλάμε για επίσημους διπλοθεσίτες σε 2 δημόσιες θέσεις.

Όπως καταλαβαίνεις Ψηλέ, δεν μπορώ να κλείσω την πόρτα στην Εκκλησία και να μην τους δώσω φράγκο, γιατί η Εκκλησία θα τα πάρει από τους φόρους μου, από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πάλι δηλαδή από μένα) και από οπουδήποτε αλλού μπορεί και φτάνει το μακρύ της χέρι.

macedon

30/05/2005, 02:51:06
Snoopy, μερικά πράγματα ή δεν τα καταλαβαίνεις, ή δεν θέλεις να τα καταλαβαίνεις... Τις απαντήσεις μου επίσης δεν έχω αξίωση να τις κατανοήσεις, γιατί, όπως είπε και ο S. Smith "Ο φανατικός ευχαριστιέται να γελοιοποιείται δημοσίως, γιατί πιστεύει ότι γίνεται μάρτυρας".

quote:
snoopy
ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΛΕΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ.

Όταν εγώ, σαν υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας τρώω με έναν παπά και συζητάμε, ότι και να πούμε δεν είναι επίσημη θέση γιατί δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα.

Αν όμως συνομιλεί το αφεντικό μου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, τότε δεν κρίνεται σαν "Γιώργος" αλλά σαν πρέσβης. Είναι η επίσημη έκφραση της Ελλάδας στις Η.Π.Α. Αν εγώ πώ ότι οι Μεξικάνοι μου γυρίζουν τα άντερα, δεν τρέχει και τίποτε. Αν το πει αυτός όμως, την άλλη μέρα θα έχουμε πόλεμο με το Μεξικό.

Αυτοί που έχουν επίσημη θέση, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να εκφράζουν προσωπικές πεποιθήσεις και δεν το κάνουν. Αυτό που κάνουν είναι να εκφράζουν την επίσημη θέση. Γιατί, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΣΗ, αυτή λόγω της θέσης του ομιλούντος, είναι αυτόματα πολιτική δήλωση.

Όταν λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος (που είναι πολιτικό πρόσωπο, μια και του αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους στο εξωτερικό) κατηγορεί τον πρόεδρο των Η.Π.Α. σαν "υφέρποντα φασίστα", τότε δεν εκφράζει τον εαυτό του, εκφράζει την εκκλησία (βέβαια, αυτό δεν τον εμπόδισε να συμφάγει με τον φασίστα αυτόν, 1 μήνα μετά τις δηλώσεις του).

quote:
snoopy
KAI AN YΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΚΛΕΓΗΚΑΝΕ.
Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ!!

To να παίρνει η εκκλησία επίσημα θέση σε μια πολιτική διαδικασία, αυτό σημαίνει είναι το ίδιο σα να βγαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και δίνει οδηγίες πώς να κάνουν τη βάφτιση οι ιερείς.

quote:
macedon
Ο Αρχιεπίσκοπος "αξιώνει" τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες παρά την ύπαρξη αντίθετου περί τούτου νόμου

snoopy
ΕΔΩ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
ΦΤΑΙΝΕΙ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΝ (προφανώς οι πολιτικοί) ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ.

Προφανώς, εκτός από φανατικός είσαι και ανενημέρωτος. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ...

quote:
snoopy
ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΥΤΟ.
ΑΝ ΤΟ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΠΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ, ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΕΡΗΣΟΥΝ.
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

... Οκ...οκ... Συγνώμη, νόμιζα ότι μπορούσα να συζητήσω σοβαρά μαζί σου. Λάθος μου.

macedon

snoopyΜέλος
30/05/2005, 09:09:57
quote:
macedon:"Ο φανατικός ευχαριστιέται να γελοιοποιείται δημοσίως, γιατί πιστεύει ότι γίνεται μάρτυρας".

ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΗΛΕΙΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ.
ΑΛΛΑ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.

quote:
macedon: Αυτοί που έχουν επίσημη θέση, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να εκφράζουν προσωπικές πεποιθήσεις και δεν το κάνουν. Αυτό που κάνουν είναι να εκφράζουν την επίσημη θέση. Γιατί, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΣΗ, αυτή λόγω της θέσης του ομιλούντος, είναι αυτόματα πολιτική δήλωση.

ΩΡΑΙΑ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Klinton ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΤΟΤΕ (άσχετα επαγγέλματος ή θρησκεύματος) ΚΑΙ ΣΕ ΒΡΑΣΜΟ ΨΥΧΗΣ ΕΙΠΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΚΟΣΜΟ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ? ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΚΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ!!!
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΑΣ ΝΑ ΦΕΡΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ. ΑΝΟΙΞΕ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Χ-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ο-Δ-Ο-Υ-Λ-Ο-Σ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΟΛΟ ΣΟΥ ΤΟ ΑΧΤΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΘΕΜΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟΥ.

quote:
macedon:
To να παίρνει η εκκλησία επίσημα θέση σε μια πολιτική διαδικασία, αυτό σημαίνει είναι το ίδιο σα να βγαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και δίνει οδηγίες πώς να κάνουν τη βάφτιση οι ιερείς.

ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ!!

quote:
macedon:Προφανώς, εκτός από φανατικός είσαι και ανενημέρωτος. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ...

Α ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ... ΗΜΟΥΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΜΝΗΜΗ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΙ (έστω και παράλογα) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.

quote:
macedon: Συγνώμη, νόμιζα ότι μπορούσα να συζητήσω σοβαρά μαζί σου. Λάθος μου.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ, ΑΛΛΑ Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΔΙΚΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.
nikostheaterΜέλος
30/05/2005, 14:17:30
quote:
Άνοιγμα" Πάπα στους Ορθόδοξους
30/5/2005 7:48:00 πμ

Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

Ε-mail Εκτύπωση

Πηγή: BBC - Reuters

Να εργασθεί με όλο του σθένος για την ενότητα μεταξύ των διαχωρισμένων χριστιανικών Εκκλησιών, δεσμεύτηκε την Κυριακή από το Μπάρι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, που πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι εκτός Ρώμης, έξι εβδομάδες μετά την εκλογή του. "Θέλω να επαναλάβω την επιθυμία μου να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την αποκατάσταση της πλήρους και ορατής ενότητας μεταξύ των πιστών του Ιησού Χριστού", είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας, τονίζοντας εκ νέου τη δέσμευσή του ότι θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές του σχίσματος ανάμεσα στα χριστιανικά δόγματα. Μιλώντας σε υπαίθρια συγκέντρωση περίπου 200.000 πιστών, ο Ποντίφικας χαρακτήρισε το Μπάρι ως έδαφος συνάντησης και διαλόγου, δίνοντας έμφαση στην έννοια της συμφιλίωσης του Βατικανού με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Παράλληλα, αποκήρυξε τον υπέρμετρο καταναλωτισμό στον κόσμο και την θρησκευτική αδιαφορία, ενώ απηύθυνε έκκληση στους Καθολικούς να διατηρήσουν την ημέρα της Κυριακής πνευματική.

Επίσκεψη με συμβολισμούς

Η επιλογή του Μπάρι είναι συμβολική για τις σχέσεις μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών, καθώς εκεί βρίσκονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου, επισκόπου στην Μικρά Ασία κατά τον 4ο αιώνα, τον οποίο σέβονται εξίσου η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.

"Εδώ, στο Μπάρι, στην πόλη που φυλάσσει το σκήνωμα του Αγίου Νικολάου, περιοχή συνάντησης και διαλόγου με τους Χριστιανούς αδελφούς μας της Ανατολής, επαναλαμβάνω την πρόθεσή μου να αναλάβω τη βαθιά δέσμευση να εργασθώ με όλη μου την ενέργεια για να οικοδομηθεί εκ νέου η ενότητα όλων των πιστών Χριστιανών", επεσήμανε ο Πάπας.

Σημειώνεται πως το λιμάνι της Αδριατικής έχει μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση, ενώ ο προκάτοχος του Βενέδικτου ΙΣΤ', Ιωάννης Παύλος ο Β', είχε χαρακτηρίσει την πόλη "γέφυρα της Δύσης με την Ανατολή".

Αγαπητοι φιλοι,προτεινω ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.
Αγαπητε μακεδονα,η προτροπη μου
quote:
Υ.γ Το παρον θεμα παρακαλω να συζητηθει κοσμια και κυριως χωρις παγανιστικες και λοιπες παρεμβολες...Παρακαλω μεινετε εντος θεματος..Ευχαριστω

εγινε γιαυτο ακριβως,για να μην γινει το τοπικ ρινγκ μεταξυ αρνητων και υποστηρικτων της εκκλησιας.το παρον τοπικ εχει συγκεκριμενο θεμα το οποιο ΔΕΝ απτεται ουτε του ταμειου των εκκλησιων,ουτε τις ταυτοτητες.
το παραπανω quote αφορα σημερινη ειδηση και ενδυναμωνει την πεποιθηση μου οτι τελευταια αγωνιουν οι καθολικοι για να προσεγγισουν την ορθοδοξη εκκλησια.Μου εκανε εντυπωση η συγκεκριμενη κινηση του νυν Παπα,γιατι εχει εντονο συμβολισμο,συν του γεγονος οτι ο συγκεκριμενος ειναι υπερβολικα συντηρητικος που εφτασε μαλιστα στο σημειο να μην θεωρει αδερφες εκκλησιες τις αλλες πλην ρωμαιοκαθολικες..
Περιμενω τα σχολια σας με ενδιαφερον,με πνευμα ειρηνης και παρακαλω,επαναλαμβανω,το παρον τοπικ ΔΕΝ ειναι για την εκκλησια της Ελλαδος,ειναι για τις σχεσεις των Εκκλησιων.
30/05/2005, 22:31:12
Μια κουβέντα μόνο για σένα snoopy:

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ότι αυτών έστι η βασιλεία των Ουρανών (Ματθ. 5:3)

macedon

Brie BoyΜέλος
31/05/2005, 02:24:06
Χαιρετώ τους πάντες!!

Δεν ξέρω αν κάποιοι πέτυχαν χθες βράδυ (ημέρα επαιτείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους) την συνέντευξη της Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ στην κρατική τηλεόραση...

Ένα από τα θέματα που ανέλυσε ήταν πως κατά πάσα πιθανότητα, τα κίνητρα του Σχίσματος των δυο εκκλησιών, δεν ήταν δογματικά ή θρησκευτικά. Ούτως ή άλλως, τότε οι αιρέσεις ήταν πάμπολλες και υπήρχαν δεκάδες ερμηνείες πάνω σε διάφορα θέματα του Ευαγγελίου. Οι διαφωνίες ήταν κυρίως.. κοσμικής φύσης. Τα κίνητρα ήταν οικονομικά και πολιτικά.

Πάντως οι εκατέρωθεν προσπάθειες που έγιναν για την ένωση των δυο Εκκλησιών, σκόνταφταν συνήθως στην διευθέτηση της ιεραρχείας, δηλαδή ποιός θα είναι ανώτερος, ο πατριάρχης ή ο πάπας. Η αντιπάθεια μεταξύ των δυο Εκκλησιών έφτασε σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί Βυζαντινοί διατείνονταν πως προτιμούσανν να πιστέψουν στον Αλλάχ με τη βία, παρά να αναγκαστούν να δεχτούν ως επικεφαλής τον Πάπα.

Πλέον υπάρχει σίγουρα μια κάποια ένθεν κακείθεν προσπάθεια προσπάθεια προσέγγισης:

Δηλώνει ο Χριστόδουλος σε ομιλία του:

"Δεν θα αναφερθώ εδώ στις εκκλησιολογικές διαστά-σεις του Σχίσματος. Θα μείνω επικεντρωμένος αυστηρά στο θέμα της ομιλίας μου, αλλά θα πρέπει να θυμίσω ότι το Σχίσμα, και όταν ακόμη επωάζετο και όταν αργότερα βγήκε από το αβγό του φιδιού, οδήγησε στην ολέθρια διά-κριση της Ευρώπης σε ανατολικό και δυτικό κόσμο, στην υποτίμηση και περιφρόνηση του ενός κόσμου προς τον άλ-λον, που κατέληξε σε πολέμους και καταστροφές."

Και παρακάτω:

"Eις πείσμα των αναθεμάτων και της εχθρότητος, χάριτι Κυρίου, το μεγάλο και καταστροφικό Σχίσμα δεν υπήρξε ποτέ πλήρες."

Το θέμα είναι ότι θα υπάρξουν πολλοί σκόπελοι ώσπου η Ένωση να επιτευχθή.

Το πιό περίεργο είναι αυτό που λίγο ή πολύ ισχύριστηκε η Αρβελέρ χθες: Πολλές από τις θεολογικές διαφορές στις δυο Εκκλησίες δεν προήλθαν από πραγματική διαφωνία επί της ουσίας... αλλά από την ανικανότητα των συνομολούντων να συνεννοηθούν... εξαιτίας της διαφορετικότητας της γλώσσας. Ας μην βιαστούμε να αντιδράσουμε λέγοντας πως οι μοναχοί γνώριζαν και Ελληνικά και Λατινικά, γιατί όντως γνώριζαν. Αλλά όταν μιλάμε για το θέμα π.χ της ουσίας της θεϊκης υπόστασης, απαιτείται κάτι παραπάνω από απλά καλή γνώση της γλώσσας.

Αυτά! Ευχαριστώ για την προσοχή, γιατί πάλι φλυάρησα!

01/06/2005, 23:10:04
Σας ζητώ να μου συγχωρηθεί αυτή η παρένθεση, αλλά νιώθω την ανάγκη να απαντήσω στις εξυπνάδες του Μακεδόνα.

Μια που δεν μπορώ να πάρω ούτε καν απόσπασμα από ένα άρθρο που θα ήθελα να διαβάσετε, σας παραθέτω την ιστοσελίδα:

http://www.hri.org/E/1999/99-04-16.dir/keimena/greece/greece1.htm

Πιστεύω πως αρκετοί ξέρουν πώς, πότε και γιατί έγινε η προσπάθεια να "μετατραπούν" οι κληρικοί σε δημόσιοι υπάλληλοι και με τι αντάλλαγμα.
Το ελληνικό δημόσιο (δυστυχώς οχι ο λαός) νομίζω πως κέρδισε παρά έχασε από αυτή την κίνηση.

-------------------------------------

Φιλικά όπως πάντα

Edited by - Ψηλός on 01/06/2005 23:11:56

02/06/2005, 00:42:20
quote:
Ψηλός
Πιστεύω πως αρκετοί ξέρουν πώς, πότε και γιατί έγινε η προσπάθεια να "μετατραπούν" οι κληρικοί σε δημόσιοι υπάλληλοι και με τι αντάλλαγμα.
http://www.hri.org/E/1999/99-04-16.dir/keimena/greece/greece1.htm

Οι υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο λέγονται "Δημόσιοι Υπάλληλοι"

Οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο λέγονται "δημόσιοι υπάλληλοι"

Οι υπάλληλοι των οποίων η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το Δημόσιο λέγονται "δημόσιοι υπάλληλοι".

Οι υπάλληλοι που παίρνουν εφάπαξ από το δημόσιο λέγονται "δημόσιοι υπάλληλοι"

Οι υπάλληλοι του δημοσίου που έχουν (κατ'εξαίρεση του νόμου) δύο θέσεις στο δημόσιο λέγονται "προνομιούχοι διπλοθεσίτες δημόσιοι υπάλληλοι).

Τώρα πού ακριβώς είναι η ένστασή σου; Ποιές ακριβώς είναι οι εξυπνάδες μου;

Στο άρθρο που προτείνεις είναι η απορριπτική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που απορρίπτει την αγωγή των παπάδων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητούσαν "επίδομα παραγωγικότητας". Πώς κατέφυγαν κατά του εργοδότη τους (του Ελληνικού Δημοσίου) αν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι;

Μην κολλάς στην ετικέτα. Και οι δικαστικοί δεν θεωρούνται "δημόσιοι υπάλληλοι", θεωρούνται "λειτουργοί". Και οι δάσκαλοι δεν θεωρούνται "δημόσιοι υπάλληλοι" με τη στενή έννοια, θεωρούνται "δημόσιοι υπάλληλοι που ασκούν λειτούργημα".

Ο όρος του "λειτουργού" και του "υπαλλήλου" είναι νομικίστικος γιατί ό μισθός των συνταγματικά κατοχυρωμένων λειτουργών υπολογίζεται με βάση το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου και δεν υπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων.

Με τον ίδιο τρόπο, ο μισθός των υπαλλήλων του υπουργείου εξωτερικών που εργάζονται σε διπλωματικές αποστολές, ορίζεται σαν κλάσμα του μισθού του πρέσβη. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι που εργάζονται σε διπλωματικές αποστολές (π.χ. εκπαιδευτικοί) αν και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα, δεν πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο.

macedon