ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΘΕΟΣΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΘΕΟΣΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Sacramental Remorse31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
Sacramental RemorseΝέο Μέλος
12/09/2006, 08:23:04
Μήπως γνωρίζει κάποιος που ανήκει και κατέχει -ενδεχομένως- τη διδασκαλία της Θεοσοφίας, ποιά είναι η γνώμη της Θεοσοφίας για τον Τεκτονισμό?

LUX ET VERITAS

Edited by - Sacramental Remorse on 12/09/2006 11:18:18

12/09/2006, 16:56:19
Γειά σου Sacramental Remorse, καλώς ήρθες στα forums
Είναι ενδιαφέρον το ζήτημα. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να μας πεις, πως σου δημιουργήθηκε η απορία. Είναι αρκετά εξειδικευμένη η ερώτηση και θα ήταν αρκετά ορθό να μας πεις κι εσύ τις σκέψεις σου.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

12/09/2006, 17:21:50
quote:

Μήπως γνωρίζει κάποιος που ανήκει και κατέχει -ενδεχομένως- τη διδασκαλία της Θεοσοφίας, ποιά είναι η γνώμη της Θεοσοφίας για τον Τεκτονισμό?

ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΝΤΗ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΕΔΩ.

<aspasia@theosophy.gr>

ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.

12/09/2006, 17:41:20

ΠΑΝΤΟΣ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΙ ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΙΡΜΑΝΙ ΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ.
ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΟΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΣΟΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΟΥΜΕΝΟΥ, ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ ΤΙΣ ΛΗΘΑΡΓΗΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟ. Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΥΟΥΜΕΝΟΥ.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΕΣ.

ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ.

http://www.theosophy.gr/

12/09/2006, 22:18:21
quote:
ΠΑΝΤΟΣ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΙ ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΙΡΜΑΝΙ ΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ.
ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΟΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ.

Ο τεκτονισμός είναι αίρεση;
Τίνος;

Ψυχή μου,

IngmarΜέλος
12/09/2006, 22:54:53
Δε θα σε ζαλίσω με δικά μου σχόλια.Αν διαβάσεις τα εξής(από θεοσοφιστές γραμμένα,μάλιστα!!!)βιβλία κάτω(πιστεψέ με,εύκολα θα τα βρείς σε ειδικά βιβλιοπωλεία):

C.W.Leadbeater -"Η Κεκρυμμένη Ζωή του Τεκτονισμού"(ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ).
Η.P.Blavatsky -"Η Προέλευση του Τυπικού στην Εκκλησία και στον Τεκτονισμό"(ΚΥΒΕΛΗ).

...τότε θα σου πω μετά:ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!!!!
(Και ελπίζω να σε βοήθησα)

Ingy

(όπως πάνω-έτσι και κάτω)

13/09/2006, 02:30:03
Φίλε Sacramental Remorse,
Η Έλενα Μπλαβάτσκυ, αν και είχε πολλούς φίλους τέκτονες, όπως για παράδειγμα ο συνιδρυτής της θεοσοφικής εταιρίας Ολκόττ, από ότι ξέρω, δεν είχε ποτέ επίσημα μυηθεί στον τεκτονισμό.

Υπάρχει όμως η άποψη ότι είχε διδαχτεί την τεκτονική μύηση μέσω του Δασκάλου της. Από αυτή και μόνο την άποψη μπορεί να θεωρηθεί μυημένη στον τεκτονισμό.

Στα γραπτά της η Μπλαβάτσκυ έχει κατ' επανάληψη αναφέρει ότι ο τεκτονισμός της εποχής της είναι αμαυρωμένος και αλλοιωμένος από την ουσιαστική διδασκαλία.

Τα αποσπάσματα είναι πάρα πολλά για να τα αναφέρει κανείς με λεπτομέρειες, μπορείς όμως να τα διαβάσεις στην παρακάτω σελίδα των Καναδών θεοσοφιστών:
http://www.theosophical.ca/TheRightAngle.htm#general

Πάντως κανείς δεν απαγορεύει έναν τέκτονα να είναι και θεοσοφιστής και το αντίθετο.

Infinitum Finitum Producit

13/09/2006, 09:08:12
Αγαπητοί Φίλοι καλώς σας βρήκα!

Amalia τις σκέψεις μου και την ταπεινή μου γνώμη για τον κόσμο, μπορείς να τις βρείς στο www.sacramentalremorse.gr ! Εκεί, φαντάζομαι, θα καταλάβεις πως μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία! Είμαι άνθρωπος που ψάχνεται και μάλιστα αγαπητέ ellovos, έχω ήδη επισκευθεί το theosophy.gr και φίλε Ingmar έχω ήδη διαβάσει αυτά τα δυο βιβλία! Πράγματι, όπως λέει και ο συνομιλητής A. Kircher, η Blavatsky έχει κατ επανάληψη αναφέρει, ότι ο Τεκτονισμός της εποχής της, είναι αμαυρωμένος και αλλοιωμένος από την ουσιαστική διδασκαλία.
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι, εαν υπάρχει κάποια βαθύτερη, ουσιαστικότερη σχέση μεταξύ Τεκτονισμού και Θεοσοφίας, όσον αφορά στη διδασκαλία και στον αποσυμβολισμό, και αν θα μπορούσαν να υπάρξουν, ή μάλλον να συνυπάρξουν σαν βάσεις μέσα στον ίδιο άνθρωπο! Εν ολίγοις, είναι λάθος ένας Τέκτων να συμμερίζεται τις διδασκαλίες της Θεοσοφίας, εαν αυτές -πιστεύει- πως "συγκαλύπτουν" τις αναζητήσεις του? Άν και μάλλον την πήρα την απάντηση από τον A. Kircher!

ΥΓ. Αλήθεια, αγαπητέ Ellovos, το ερώτημα της Amalias είναι πολύ εύλογο: Τίνος αίρεση μπορεί να είναι ο Τεκτονισμός?

LUX ET VERITAS

13/09/2006, 13:47:14
quote:

Ο τεκτονισμός είναι αίρεση;
Τίνος;

ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ

ΣΟΡΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΙΠΑ ΜΛΚΙΑ.

IngmarΜέλος
13/09/2006, 18:01:38
"ΥΓ. Αλήθεια, αγαπητέ Ellovos, το ερώτημα της Amalias είναι πολύ εύλογο: Τίνος αίρεση μπορεί να είναι ο Τεκτονισμός?"

Καμιας. Κοίτα,για να αποτελεί αίρεση ο Τεκτονισμός,θα πρέπει να γίνει Θρησκεία.Αλλά όμως, ουδέποτε υπήρξε (και ποτέ δεν θα υπάρξει) ως τέτοιος,δηλ.μια απο τις πολλές θρησκείες ή παρα-θρησκείες.Είναι κάτι διαφορετικό. Η ιδιότητα του τέκτονα και αυτή του θεοσοφιστή,είναι απολύτως διάφορες και ξεχωριστές!Άλλο το πρώτο,άλλο το δεύτερο.

Είναι μυητικό και στοχαστικό(ή φιλοσοφικό)σύστημα-με απόλυτη έμφαση στη διατήρηση πανάρχαιων παραδόσεων και σκέψεων.Η θεοσοφία όμως,τίνει να προσεγγίζει πιότερο ενός συγκρητικού θρησκευτικού κινήματος-αν και όχι μόνο(δηλ.δεν είναι μονάχα αυτό).

Ingy

Freemason11Νέο Μέλος
14/09/2006, 15:04:55
Καλησπέρα και από εμένα.
Είμαι νέο μέλος, καλώς σας βρήκα.

Ο τεκτονισμός, κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν μπορεί να είναι αίρεση γιατί δεν έχει καμία σχέση με κάποιο δόγμα ή κάποια θρησκεία.
Στους κόλπους του έχει μέλη και από τις τρεις μονοθειστικές μεγάλες θρησκείες του κόσμου.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει.
Έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρός και μορφωμένος άνθρωπος, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ουσία όλων των θρησκειών.
Η Υπέρτατη δύναμη είναι Μια. Η μονάδα είναι η αρχή των πάντων

Καλώς σας βρήκα και πάλι

IngmarΜέλος
14/09/2006, 19:39:34
Ακριβώς,Freemason11,όντως δεν πρόκειται για δόγμα ή θρησκεία...

Και ξεκαθαρίζω (για να προλάβουμε "καλοθελητές")μια και καλή:ο Τεκτονισμός στην καθαρή και γνήσια μορφή του,δεν έχει σχέση με συνομωσιολογίες του τύπου "σιωνιστικός παρα-οργανισμός","εβραϊκή επιχείρηση παγκόσμιας εξουσίας" και τα συναφή!Άλλωστε,αν αρκεστούμε στα τελετουργικά τυπικά του,η τεκτονική παράδοση μόνο κατά 20% στηρίζεται στην ιουδαϊκή παράδοση(π.χ.Χιραμ,στήλες "B κ' J",ακακια)και κατά το υπόλοιπο σε άλλες-μη εβραϊκές-παραδόσεις:Ναϊτες,Πυθαγόριοι,Προσωκρατικοί,οικοδόμοι χτίστες,αλχημιστές,ερμητική,ροδοσταυρική,κοκ.

Το ίδιο αναλόγως,ισχύει για το ρεύμα της ΘΕΟΣΟΦΙΑΣ.

Ελπίζω να ξεκαθαρίστηκαν κάποια πράγματα,Sacramental Remorse. Καλή ανάγνωση!

Ingy

15/09/2006, 08:55:54
Καλημέρα σε όλους!

Είναι τελικά, πάντα, ενδιαφέρον να συζητά κανείς, ακόμη και μέσω του διαδικτύου με ανθρώπους που "ψάχνονται" ! Έχω βαρεθεί να ζω ανάμεσα σε "νεκροζώντανους" ανθρώπους που νομίζουν πως η άγνοια και ο ύπνος κάνουν καλό! Σας ευχαριστώ!

We will be in touch!

LUX ET VERITAS

Freemason11Νέο Μέλος
15/09/2006, 17:59:29
Μια ακόμα παρατήρηση η οποία αποδεικνύει ότι όσοι άνθρωποι έχουν καταλάβει την αλήθεια, δεν έχει σημασία αν είναι θεοσοφιστές, τέκτονες, ροδόσταυροι, σούφι ή οτιδήποτε άλλο.
Σε ένα ταξίδι μιας παρέας μου στο Α.Όρος, συντήσαμε έναν ασκητή. Συζητώντας μαζί του ένας από την παρέα, του εκμυστηρευτικε ότι είναι Τέκτονας.
Η απάντηση του καλόγερου ήταν ''Όποιο δρόμο και να πάρεις παιδί μου, στο ίδιο σημείο θα φτάσεις΄΄
Freemason11Νέο Μέλος
15/09/2006, 18:00:46
Μια ακόμα παρατήρηση η οποία αποδεικνύει ότι όσοι άνθρωποι έχουν καταλάβει την αλήθεια, δεν έχει σημασία αν είναι θεοσοφιστές, τέκτονες, ροδόσταυροι, σούφι ή οτιδήποτε άλλο.
Σε ένα ταξίδι μιας παρέας μου στο Α.Όρος, συντήσαμε έναν ασκητή. Συζητώντας μαζί του ένας από την παρέα, του εκμυστηρευτικε ότι είναι Τέκτονας.
Η απάντηση του καλόγερου ήταν ''Όποιο δρόμο και να πάρεις παιδί μου, στο ίδιο σημείο θα φτάσεις΄΄
16/09/2006, 04:05:13
quote:

Φίλε Freemason11,
σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτήν την εμπειρία σου.
Εμένα τουλάχιστον αυτό μου δίνει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον.

Infinitum Finitum Producit

Freemason11Νέο Μέλος
18/09/2006, 10:25:07
Είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε ΄''πηγές΄΄ αισιοδοξίας για να μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε.
Αυτές οι ''πηγές'' μπορεί να ε'ιναι πολύ διαφορετικά πράγματα για τον καθένα από εμάς. Ένα βίβλιο, ένας δάσκαλος, μια προσευχή οτιδήποτε είναι αυτό το οποίο είναι ''πηγή'' αισιοδοξίας και πίστης, είναι απαραίτητο εργαλείο για το δύσκολο ταξίδι του εσωτερισμού.
Όσοι ασχολούνται με τον εσωτερισμό, καταλαβαίνουν......
IngmarΜέλος
19/09/2006, 20:10:38
καλά τα λες Freemason11 για διδασκάλους,βιβλία,κ.τ.λ.

Υπάρχει όμως το πιο σημαντικό απ'όλα(ειδικά και σε ό,τι αφορά τον εσωτερισμό):

Η ΚΑΡΔΙΑ (ακόμα καλύτερα:Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ)

ή την έχεις ή δεν την έχεις-στη δεύτερη περίπτωση,δύσκολη υπόθεση η τεκτονική διδασκαλία...πολύ δύσκολη...

Διότι ένας μπορεί να'χει "άκρες",άλλος παρά με ουρά,άλλος υψηλότατο κύρος,άντε και διάσημα...
Αλλά τι να το κάνει,αν δεν υπάρχει ο Ναός της Καρδιάς;
Τι να το κάνει,αν δεν έχει ο ορθό ήθος; Αν δεν έχει τη σωστή νοοτροπία(ή στάση ζωής); ο "ναός της τελειοποιήσεως" τότε,θα είναι απλώς νεκρό γράμμα-σε αυτή τη περίπτωση!

Οκ να είναι κάποιος ευρυμαθής και καλλιεργημένος.Το να είναι Άνθρωπος με Α κεφαλαίο,ακόμα καλύτερα...

Οι ροδόσταυροι γι αυτό προσπαθούν αιώνες τώρα.Ομοίως θεοσοφιστές και τέκτονες...

Ingy

20/09/2006, 03:04:25
quote:

Πολύ ωραία η αναφορά σου Freemason11.
Πραγματικά, κάποιες φορές είναι ανάγκη να θυμόμαστε, πως πέρα από κάθε εξωτερική θρησκευτική έκφραση, σημασία έχει η εσωτερική θέαση των πραγμάτων.

Ψυχή μου,

Freemason11Νέο Μέλος
20/09/2006, 10:01:24
Αγαπητέ Ingmar έχεις δίκιο.
Δυστυχώς τα διάσημα (τα λιλιά όπως τα λένε αλλιώς), οι βαρύγδουποι τίτλοι και τα αξιώματα δεν έχουν καμία σημασία. Αντιθέτως δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στους απρόσεκτους αδελφούς γιατί τους παρεκτρέπουν πλήρως από την πορεία, φουσκώνοντας το ''εγώ'' τους τόσο πολύ, που να μην τους χωράει κανένας ναός, όσο μεγάλος και να είναι.

Αυτή είναι η μαγεία του συστήματος όμως. Σου δίνει τίτλους, διάσημα, αναγνώριση για να δοκιμαστείς. Θα καταφέρεις να ξεπεράσεις την ανθρώπινη ματαιοδοξία και να συνεχίσεις να είσαι ταπεινός??

Είναι και αυτό μια άσκηση.