ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- THE ISLAND - - Κινηματογράφος -

- THE ISLAND - - Κινηματογράφος -

KERRY KING27 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
stemixΜέλος
07/10/2005, 18:51:51
quote:
Την έκφραση "ξεχωριστό άτομο" δεν τη χρησιμοποίησα για να δηλώσω ότι ο κλώνος είναι κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα

Κατάλαβα από την αρχή τι εννοούσες φίλε μου, για αυτό και είπα ότι συμφωνώ.
Απλά με ενδιαφέρει το αν ένας κλώνος θα είχε αυτό που λέμε ψυχή ή όχι.
Προσωπικά αμφιβάλλω για την ύπαρξη της ψυχής και νομίζω πως η δημιουργία ενός κλώνου (αν και δεν θα ήθελα να γίνει) θα μου το επιβεβαίωνε.
Όσον αφορά τις ιστορικές προσωπικότητες, πάλι συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι ο κλώνος δεν θα είχε καμία σχέση στον χαρακτήρα με τον "πραγματικό", αλλά θα πέρναμε μία ιδέα για την φυσιογνωμία κάποιων ιστορικών προσώπων (Κλεοπάτρα π.χ. ). Επίσης όμως δεν θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.

Edited by - me

Edited by - stemix on 07/10/2005 18:52:38

08/10/2005, 01:32:41
Αγαπητέ stemix,

Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι η δημιουργία ενός ανθρώπινου κλώνου δεν μπορεί να επηρεάσει τις όποιες πεποιθήσεις περί ψυχής. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή, δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο η δημιουργία ενός κλώνου θα τον έκανε να αλλάξει γνώμη, μια και ο κλώνος σαφώς και είναι, όπως προαναφέραμε, άνθρωπος "με τα όλα του"! Με τον ίδιο τρόπο που η ψυχή δεν είναι κάτι το απτό, που να αποδεικνύεται επιστημονικά η ύπαρξή του, ακριβώς έτσι δε νομίζω ότι το να δημιουργηθεί ένας κλώνος θα αποδείκνυε την ανυπαρξία αυτής.

Επίσης, λες πιο κάτω :

quote:
Όσον αφορά τις ιστορικές προσωπικότητες, πάλι συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι ο κλώνος δεν θα είχε καμία σχέση στον χαρακτήρα με τον "πραγματικό", αλλά θα πέρναμε μία ιδέα για την φυσιογνωμία κάποιων ιστορικών προσώπων (Κλεοπάτρα π.χ. ). Επίσης όμως δεν θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.

Θα μπορούσα να προσθέσω ότι ίσως ούτε καν αυτήν την ιδέα για τη φυσιογνωμία τους θα είχαμε, μια και ακόμη και στην εμφάνιση το περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ίσως μόνο κατά προσέγγιση θα μπορούσαμε να "πλησιάσουμε" το πρωτότυπο. Εδώ φυσικά μπαίνουν και όλα τα γνωστά ηθικά διλήμματα. Είναι επιτρεπτό να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη ζωή με μόνο σκοπό να ικανοποιήσουμε την επιστημονική ή την όποια άλλη περιέργειά μας; Πως θα αισθανόταν ο άνθρωπος που πιθανώς θα μάθαινε κάποια μέρα ότι φέρει το γονιδίωμα μιας ιστορικής προσωπικότητας; Πως θα αισθανόταν γενικά ο άνθρωπος που θα μάθαινε ότι αποτελεί γονιδιακό αντίγραφο ενός άλλου ανθρώπου;

Και φυσικά, το πρόβλημα με την κλωνοποίηση δεν είναι μόνον ηθικό αλλά και καθαρά βιολογικό. Όπως η επιστήμη της βιολογίας διδάσκει, η μεγάλη ποικιλομορφία της ζωής πάνω στον πλανήτη δεν οφείλεται μόνο στις τυχαίες ή μη μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο DNA, αλλά και στην ανάμειξη γονιδιωμάτων μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η "επανάληψη" και η "γονιδιακή ομοιογένεια" είναι κάτι που η ίδια η φύση απεχθάνεται! Είναι γεγονός ότι πληθυσμοί απομονωμένοι που τα γονίδιά τους δεν ανανεώνονται μέσω ανάμειξης με αυτά άλλων πληθυσμών είναι καταδικασμένοι σε "μαρασμό" και εκφυλισμό. Ένα πασίγνωστο παράδειγμα στον άνθρωπο έχουμε αν δούμε διαχρονικά τις βασιλικές οικογένειες, ο οποίες έχουν την τάση να "διασταυρώνονται" μεταξύ τους. Στις οικογένειες αυτές λοιπόν συναντούμε σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ασθένειες όπως η αιμορροφιλία (εξ ου και "βασιλική νόσος) ή η σχιζοφρένεια ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ανανέωση των γονιδιωμάτων τους. Και μπορούμε φυσικά να επεκταθούμε και σε περιπτώσεις αιμομιξίας κλπ!

Συνεπώς, η κλωνοποίηση ως μια πιθανή μέθοδος αναπαραγωγής του ανθρώπου στο μέλλον δεν είναι καταδικαστέα μόνον ηθικά ή θεολογικά, αλλά και καθαρά βιολογικά.

Edited by - durden_alie on 08/10/2005 02:55:53

stemixΜέλος
10/10/2005, 11:21:55
durden_alie, άψογος.

Edited by - me

10/10/2005, 14:20:08
Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ψυχή....
Ο κλώνος του Disney (πχ) θα κουβαλούσε τις αναμνήσεις του Walt μέχρι την στιγμή του θανάτου του ? Θα είχε το ίδιο ταλέντο ? Αυτό είναι το ερώτημα....

Αλλιώς τι θα είναι ? 'Ενα απόλυτο κενό ? 'Ενα ον με βρεφική συνείδηση και αντίληψη ???

stemixΜέλος
10/10/2005, 18:12:32
quote:
Αλλιώς τι θα είναι ? 'Ενα απόλυτο κενό ? 'Ενα ον με βρεφική συνείδηση και αντίληψη ???

Φαντάζομαι πως ναι. Πιθανότατα αν δεν διδαχθεί τα πάντα από την αρχή, αυτό θα είναι.
Αλλά από την άλλη, δεν νομίζω ότι ο κλώνος ενός ανθρώπου, θα φτιαχνόνταν κατευθείαν στην ηλικία των 20+. Θα ήταν μωρό.

Edited by - me

CupidΜέλος
10/10/2005, 23:08:02
Καλές οι ταινίες του φανταστικού κινηματογράφου, αλλά προς το παρόν,
η πραγματικότητα μας προσγειώνει πολύ απότομα. Η καημένη η Ντόλι έχει ήδη αποδημήσει εις Κύριον. Και ο λόγος; Τα κύτταρα κάθε κλώνου που δημιουργείται (προς το παρόν τουλάχιστον) έχουν την ηλικία των κυττάρων του δότη και συνεχίζουν να γερνούν από την ηλικία των κυττάρων του δότη. Οπότε, ένας κλώνος, ακόμα και μωρό να είναι, είναι ήδη μεγάλος και γερνά γρήγορα.
11/10/2005, 09:14:44
Αν το καλοσκεφτούμε πάντως, η "ουσια" του κλώνου θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου. Άμα έφτιαχνα έναν κλώνο μου θα τον έφτιαχνα ακριβώς όπως είμαι τώρα - κάτο σαν εκείνη την χαζή ταινία με τον Keaton εννοώ δηλαδή. Και εκεί είναι που θέλω να πάω την κουβέντα, στο να υποθέσουμε δηλαδή πως ο κλώνος είναι το απόλυτο αντίγραφο του πρωτότυπου, σε ηλικία - χαρακτηριστικά κλπ... Ποιά η ψυχική και νοηματική κατάσταση του κλώνου ???