- Σ.ΝΑΓΟΣ: Ο νεοπυθαγόριος τέκτονας και ο Λόγος του - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
*επέστρεψα πάλι-μετά από καιρό-και ανανεωμένος(ελπίζω...)
Το κάτωθι είναι μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Σπυρίδωνος Νάγου "ΘΕΟΣ Ή ΑΓΡΟΝΑΥΤΗΣ"(Ιδεοθέατρον-2003):
"ο Νόμος της Αγάπης είναι η συνέδουσα το άπειρο δύναμη,η συγκρατούσα αυτό σε αρμονία και η προσδιορίζουσα την σφαίρα ενέργειας κάθε μορφής του Απείρου.
Η αγάπη είναι το πηδάλιο του ηρωϊσμού,είναι ο νόμος ο διακανονίζων τον Νόμο της θελήσεως.Ουδείς καθίσταται ήρωας άνευ αγάπης ,ουδείς καθίσταται θεός αν δεν υπήρξε ήρως.Η Αγάπη γεννά τον ηρωϊσμό,ο ηρωϊσμός συντρίβει όλα τα πάθη.
Τους αιώνιους αυτούς Νόμους που λειτουργούν στα βάθη των ψυχών των θεοτήτων του Ουρανού ουδείς ο οποίος επιθυμεί να γίνει θεός δύναται να παραγνωρίσει.Ο παραγνωρίζων αυτούς είναι θνητός.
Δεν υπάρχουν πια πολλοί άνθρωποι που γράφουν με τέτοια τόλμη κ ποίηση...
Σχόλια δικά σας!![]()
-"Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ"
-"ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΙ ΙΔΕΑΙ"
-"ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΕΟΦΑΓΙΑΣ"
-"Η ΑΛΗΘΕΙΑ"
Χωρίς παρεξήγηση -κι άσχετα από την όποια εντύπωση μπορεί να προκαλεί στο καθένα κάποιες απόψεις/ιδέες του- ΑΞΙΖΕΙ να διαβαστεί το έργο του...
Ίσως ακατάλληλο το θέμα:"τι διάολο να πει κανείς πάνω σ αυτό-βαρετό είναι χώρια" θα πείτε...
δύσκολα σας έβαλα...:-/
Λες πως :"Δεν υπάρχουν πια πολλοί άνθρωποι που γράφουν με τέτοια τόλμη κ ποίηση..."
Γιατί αυτό το "πια" ;;; Γενικά, δεν υπήρξαν και πολλοί σαν κι αυτόν!
ΓΗΣ ΠΑΙΣ ΕΙΜΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΣΤΕΡΟΕΝΤΟΣ
quote:
ΟΚ ΟΚ Δύσκολα σας έβαλα...
Ίσως ακατάλληλο το θέμα:"τι διάολο να πει κανείς πάνω σ αυτό-βαρετό είναι χώρια" θα πείτε...δύσκολα σας έβαλα...:-/
Συνέχισε φίλε μας....φως μας φέρνεις.
quote:Η ανθρωπολατρεία (που διακρίνω) για κάποιον που, έστω, είπε κάτι ενδιαφέρον δε λέει τίποτα. Πόσο χρήσιμα είναι αυτά που λέει; Τα εφάρμοσες; Αν ναι, είδες ωφέλεια; Πως και τι εφάρμοσες για να δεις ωφέλεια; Αυτά μετράνε. Το ποιος τα είπε και το πόσο σπουδαίος ήταν έχει μικρότερη σημασία.
Από καιρό ήθελα να ανοίξω θέμα για το Σπύρο Νάγο …δε το έκανα από σεβασμό … δεν έχω τις ικανότητες που χρειάζονται για να παρουσιάσω αυτό το μεγάλο Έλληνα Διδάσκαλο.
Το απόσπασμα πιο κάτω είναι βασικά λόγια.
quote:Λείπει το δια ταύτα. Ας πούμε ότι έτσι είναι. Και λοιπόν; Τι κάνουμε; Μπορείς να λες ωραία λόγια για την αγάπη χωρίς να κάνεις τίποτα που να τη δείχνει.
ο Νόμος της Αγάπης είναι η συνέδουσα το άπειρο δύναμη,η συγκρατούσα αυτό σε αρμονία και η προσδιορίζουσα την σφαίρα ενέργειας κάθε μορφής του Απείρου.
Η αγάπη είναι το πηδάλιο του ηρωϊσμού,είναι ο νόμος ο διακανονίζων τον Νόμο της θελήσεως.Ουδείς καθίσταται ήρωας άνευ αγάπης ,ουδείς καθίσταται θεός αν δεν υπήρξε ήρως.Η Αγάπη γεννά τον ηρωϊσμό,ο ηρωϊσμός συντρίβει όλα τα πάθη.
Τους αιώνιους αυτούς Νόμους που λειτουργούν στα βάθη των ψυχών των θεοτήτων του Ουρανού ουδείς ο οποίος επιθυμεί να γίνει θεός δύναται να παραγνωρίσει.Ο παραγνωρίζων αυτούς είναι θνητός.
ΑΓΑΠΗ είναι μια ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου δόνηση , την οποία ένιωσε το Ανεκδήλωτο και εκδήλωσε τον Εαυτό του… το Σύμπαν.
…αυτό δεν είναι κάτι απλά ενδιαφέρον… είναι … ΤΟ ΖΗΤΟΎΜΕΝΟ.
quote:Υπάρχει αγάπη ως ψυχική διάθεση (χωρίς αναγκαστικά περιεχόμενο) κι αγάπη που κάνει. Τα λόγια μπορεί να είναι όμορφα, αλλά η αγάπη που δρα ίσως δεν έχει χρόνο για λόγια.
Αν κάποιος έχει την Ευλογία να γνωρίσει την ΑΓΑΠΗ για την οποία μιλάει ο Σπύρος Νάγος… τότε ό,τι κάνει είναι ΑΓΑΠΗ.ΑΓΑΠΗ είναι μια ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου δόνηση , την οποία ένιωσε το Ανεκδήλωτο και εκδήλωσε τον Εαυτό του… το Σύμπαν.
quote:*επέστρεψα πάλι-μετά από καιρό-και ανανεωμένος(ελπίζω...)
Το κάτωθι είναι μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Σπυρίδωνος Νάγου "ΘΕΟΣ Ή ΑΓΡΟΝΑΥΤΗΣ"(Ιδεοθέατρον-2003):
"ο Νόμος της Αγάπης είναι η συνέδουσα το άπειρο δύναμη,η συγκρατούσα αυτό σε αρμονία και η προσδιορίζουσα την σφαίρα ενέργειας κάθε μορφής του Απείρου.
Τους αιώνιους αυτούς Νόμους που λειτουργούν στα βάθη των ψυχών των θεοτήτων του Ουρανού ουδείς ο οποίος επιθυμεί να γίνει θεός δύναται να παραγνωρίσει.Ο παραγνωρίζων αυτούς είναι θνητός.Δεν υπάρχουν πια πολλοί άνθρωποι που γράφουν με τέτοια τόλμη κ ποίηση...
Σχόλια δικά σας!
Ας ξαναδιαβάσουμε λοιπόν με τη δέουσα προσοχή , αυτά περί Αγάπης , που μας λέει ο Σπυρος Νάγος.
quote:Ας πούμε ότι είναι το ζητούμενο. Με ποιο τρόπο;
Και συμπληρώνω….
quote:ίσως θα έπρεπε - για να κάνουμε κουβέντα εντός θέματος να μας πεις ποιος ήταν ο Σπυρος Νάγος (και άν ήταν!) και να δούμε και το λόγο του - όχι τόσο αποσπματικά όσο τον δίνεις.quote:*επέστρεψα πάλι-μετά από καιρό-και ανανεωμένος(ελπίζω...)
Τους αιώνιους αυτούς Νόμους που λειτουργούν στα βάθη των ψυχών των θεοτήτων του Ουρανού ουδείς ο οποίος επιθυμεί να γίνει θεός δύναται να παραγνωρίσει.Ο παραγνωρίζων αυτούς είναι θνητός.Δεν υπάρχουν πια πολλοί άνθρωποι που γράφουν με τέτοια τόλμη κ ποίηση...
Σχόλια δικά σας!
Ας ξαναδιαβάσουμε λοιπόν με τη δέουσα προσοχή , αυτά περί Αγάπης , που μας λέει ο Σπυρος Νάγος.
Το όνομα το είχα ακούσει χωρίς όμως να θυμάμαι κάτι άλλο.
Έκανα ένα google και υπάρχουν άνθρωποι που αμφιβάλλον ότι υπήρξε! Κυκοφορούν και σύντομα βιογραφικά (που είναι κάπως 'αγιογραφικά') που λένε πολλά για τη δημόσια δραστηριότητά του (πριν 100+ χρόνια) αλλά τίποτα για την οικογενειακή ζωή του - που συνήθως αποκαλύπτει για τον άνρθωπο όσα και τα λόγια του...
RINTRAH , ξαναέφερες το θέμα στην επιφάνεια…. ίσως έχεις κάτι να πεις.(???)
quote:quote:Ας πούμε ότι είναι το ζητούμενο. Με ποιο τρόπο;
Και συμπληρώνω….
Με τη φωτιά της καρδιάς του , ο ειλικρινής αναζητητής.
Όμως για λόγους προστασίας της αλήθειας,της ερευνητικής "νοημοσύνης" αλλά και προς αρωγή του αγαπητού μου Notirk,είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω το παρακάτω quote του panpam..
quote:
Έκανα ένα google και υπάρχουν άνθρωποι που αμφιβάλλον ότι υπήρξε!
Ο Σπυρίδων Νάγος -ανεξαρτήτως από το ποιόν του-είναι πραγματικό πρόσωπο.
Η αναφορά του στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 4η Ιανουαρίου 1928,καθιστά την ύπαρξή του αδιαπραγμάτευτη.
Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο,είτε δεν το έχουν ερευνήσει αρκετά,ώστε να δικαιούνται γνώμης,είτε ψεύδονται.
Για τυπικούς λόγους πάρτε και url με το εν λόγω ΦΕΚ,για να μη το κουράζουμε άλλο:
http://norfid.files.wordpress.com/2011/01/p-d-ths-02-12-1927-peri-idrusews-tektonikou-idrumatos.pdf
καλή τύχη με τη συνέχεια του θέματος
ΥΓ: Notirk,προσεκτικά φίλε μου,προσεκτικά
,δεν είναι όλα όπως δείχνουν.
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
quote:Οκ οπότε περνάμε στη φάση: πως βάζουμε και πως κρατάμε τη φωτιά στην καρδιά.quote:quote:Ας πούμε ότι είναι το ζητούμενο. Με ποιο τρόπο;
Και συμπληρώνω….
Με τη φωτιά της καρδιάς του , ο ειλικρινής αναζητητής.
@ΑΜΕΙΝΙΑΣ σ'ευχαριστώ για την παραπομπή. Να σημειώσω όμως ότι το ότι υπήρξε άνθρωπος με αυτό το όνομα - και ότι κυκλοφορεί και μια φωτογραφία - δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος που είχε το όνομα έγραψε τα κείμενα που "υπέγραψε" ή ότι είναι ο άνθρωπος της φωτογραφίας. Επί του παρόντος το πρόβλημα (που είδα να θέτουν σε διάφορες συζητήσεις) φαίνεται να είναι υπαρκτό με την έννοια ότι δεν μπορούνε να παρουσιαστούνε ατράνταχτα στοιχεία.
Αν και είναι αρκετά από αυτά.
Επίσης υπάρχουν και ενέργειες που δεν του αποδίδονται δημοσίως.
Δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν.
Δεν θα σχολιάσω άλλο.
Στο quote απάντησα,που αμφισβητούσε την ύπαρξή του.
Το ΦΕΚ δείχνει ότι υπήρξε, ότι ήταν υψηλόβαθμος τέκτων και συνιδρυτής στοάς.
Την συνέχεια επί του παρόντος θέματος, την αφήνω σε σας.
quote:To -"ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΙ ΙΔΕΑΙ" το διάβασα πριν καμιά 30αριά χρόνια. Δεν μου άφησε κάτι συγκεκριμένο αλλά τότε μου φαινόταν σημαντικό. Πρέπει να το ξαναδώ... ούτε είχα συγκρατήσει συγγραφέα.
λησμόνησα να παραθέσω ενδεικτική βιβλιογραφία του ίδιου:-"Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ"
-"ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΙ ΙΔΕΑΙ"
-"ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΕΟΦΑΓΙΑΣ"
-"Η ΑΛΗΘΕΙΑ"Χωρίς παρεξήγηση -κι άσχετα από την όποια εντύπωση μπορεί να προκαλεί στο καθένα κάποιες απόψεις/ιδέες του- ΑΞΙΖΕΙ να διαβαστεί το έργο του...
quote:
Δεν επιθυμώ να συμμετέχω στον ευρύτερο σχολιασμό του θέματος.Όμως για λόγους προστασίας της αλήθειας,της ερευνητικής "νοημοσύνης" αλλά και προς αρωγή του αγαπητού μου Notirk,είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω το παρακάτω quote του panpam..
quote:
Έκανα ένα google και υπάρχουν άνθρωποι που αμφιβάλλον ότι υπήρξε!Ο Σπυρίδων Νάγος -ανεξαρτήτως από το ποιόν του-είναι πραγματικό πρόσωπο.
Η αναφορά του στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 4η Ιανουαρίου 1928,καθιστά την ύπαρξή του αδιαπραγμάτευτη.
Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο,είτε δεν το έχουν ερευνήσει αρκετά,ώστε να δικαιούνται γνώμης,είτε ψεύδονται.Για τυπικούς λόγους πάρτε και url με το εν λόγω ΦΕΚ,για να μη το κουράζουμε άλλο:
http://norfid.files.wordpress.com/2011/01/p-d-ths-02-12-1927-peri-idrusews-tektonikou-idrumatos.pdf
καλή τύχη με τη συνέχεια του θέματος
ΥΓ: Notirk,προσεκτικά φίλε μου,προσεκτικά
,δεν είναι όλα όπως δείχνουν.
Aγαπητέ Αμεινία , η εκτίμηση σου στο πρόσωπο μου , αυτό που παρουσιάζω σαν Notirk , είναι πραγματικά τιμή για μένα.
.Όμως , είσαι σίγουρος ότι αν με γνώριζες εκ του σύνεγγυς θα με εκτιμούσες το ίδιο;
Προφανώς , τα γραφόμενα μου εκτίμησες και τη γενικότερη παρουσία μου στο χώρο.
Ο Σπύρος Νάγος , για μένα , είναι ένας συγγραφέας , του οποίου κάποια βιβλία έχω διαβάσει και διαπίστωσα με χαρά ότι οι ιδέες του συνάδουν με της δικές μου .
Επίσης , κάποιες από της υπερβατικές εμπειρίες του όπως της αναφέρει στο βιβλίο του ‘’ Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΎΜΠΑΝΤΟΣ ‘’ , είχα τη τύχη-παρόμοιες- να έχω και εγώ.
Παρεμπιπτόντως συμπληρώνω , ότι αυτές οι υπερβατικές εμπειρίες μου , ήταν το έναυσμα για να αρχίσω την αναζήτηση και να κάνω τη μεγάλη αλλαγή πορείας στη ζωή μου , που μέχρι τότε ήταν ότι κάτσει. Χωρίς αυτές της εμπειρίες τώρα δε θα ήμουν εδώ σ’αυτό το χώρο.
Νομίζω λοιπόν , ότι το να μη κάνουμε διάκριση των ιδεών από της πράξεις κάποιου , είναι σαν μαζί με τα μπανιόνερα να πετάμε και το μωρό.
Και κλείνω με αυτό: Κάποτε ένας μαθητής , έκανε την παρατήρηση στον πνευματικό του διδάσκαλο ότι δεν εφαρμόζει αυτά που διδάσκει στους μαθητές του.
O διδάσκαλος απάντησε:
''Και το ακόνι δεν κόβει , κάνει όμως τα μαχαίρια να κόβουν‘’.