ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

junk9530 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
kynikosΜέλος
07/06/2004, 15:44:00
quote:
Αν η δομική εννοιολογική μονάδα είναι η λέξη, τότε αυτό που λες ισχύει. Όμως η δομική εννοιολογική μονάδα είναι η πρόταση

Σωστή παρατήρηση. Εξ άλλου έχω την εντύπωση οτι αυτό που μας μαγεύει σε γλώσσες όπως τα Ελληνικά και τα Σανσκριτικά, είναι η δομή της γραμματικής, που έχει και τάξη αλλά και ομορφιά, και όχι τόσο των καθ'αυτώ λέξεων. (Πως επιτυγχάνεται η ομορφιά - ιδού η απορία!)

Η ιδέα κάποιας "ηχητικής δόνησης" στίς λέξεις, προέρχεται από την μαγεία, και την ιδέα οτι η εκπόρευση του λόγου είναι ταυτόσημη με την δημιουργία. Μέ άλλα λόγια, η ικανότητα του να προφέρεις κάτι, και η λέξη να είναι ταυτόσημη με το νόημα είναι στην επικράτεια του "Μάγου".

Έτσι ο μάγος λέει, πχ, "Γενηθήτω το φώς", και νά'σου το φως. Εσύ και εγώ λέμε "Γενηθήτω το φώς" και τζίφος η υπόθεση, ακόμα μαύρα σκοτάδια.

Για αυτό θεωρώ την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της ταύτισης των λέξεων με το νόημά τους (στην περίπτωση έστω που αυτό είναι εφικτό) να είναι τουλάχιστον στο επίπεδο της Επιστήμης της Μαγείας (Junk95 σε βλέπω να ανατριχιάζεις, χεχε), και εφόσον δεν μπορεί να την πετύχει ο κοινός άνθρωπος, δεν βλέπω να τα καταφέρει ένας Η/Υ στο προσεχές μέλον...

Κ.

junk95Μέλος
07/06/2004, 16:32:45
quote:

Για αυτό θεωρώ την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της ταύτισης των λέξεων με το νόημά τους (στην περίπτωση έστω που αυτό είναι εφικτό) να είναι τουλάχιστον στο επίπεδο της Επιστήμης της Μαγείας (Junk95 σε βλέπω να ανατριχιάζεις, χεχε), και εφόσον δεν μπορεί να την πετύχει ο κοινός άνθρωπος, δεν βλέπω να τα καταφέρει ένας Η/Υ στο προσεχές μέλον...

Όχι, δεν ανατριχιάζω , μου αρέσει πάρα πολύ η Le Guin, που δεν είναι η μόνη που έχει "παίξει" με αυτήν την ιδέα. Ανήκει σε ένα πολύ ενδιαφέρον είδος φανταστικής λογοτεχνίας, όπως και ο Pratchett. Αυτό στο οποίο "εισάγονται" μη ορθολογιστικές σταθερές στην πραγματικότητα η οποίες συμπεριφέρονται με ορθολογιστικό τρόπο. Δηλαδή "ΟΚ, το Σύμπαν φαίνεται να κάνει τα δικά του, αν όμως υπήρχε narrativium τι θα γινόταν;".

Βέβαια για να γράψεις καλή φανταστική λογοτεχνία πρέπει να γνωρίζεις σε βάθος την πραγματικότητα. Ο δεινός γλωσσολόγος J.R.R. Tolkien έγραψε τα βιβλία του μεταξύ άλλων και για να "παίξει" με την ιδέα των γενετικών σχέσεων ανάμεσα στις γλώσσες.

athakandrΜέλος
07/06/2004, 16:35:52
Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς πως παρόλο που στην δομή των προτάσεων όντως υπάρχουν κάποιοι κανόνες ίσως, αυτοί οι κανόνες δεν είναι ισχυροί, ούτε μπορούν να αποτυπωθούν με φορμαλιστικό τρόπο σε μία γλώσσα. Έτσι δυστυχώς και για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να έχουμε αυτόματες μεταφράσεις.

Πάντως η βασική δομική μονάδα θα πρέπει να αντιστοιχεί στα αφηρημένα ή μη αντικείμενα του κόσμου. Η θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος είναι νομίζω λίγο παρεξημένη ...! Αν υποθέσουμε και νομίζω πως έτσι είναι ότι πρώτα υπήρχαν οι έννοιες και μετά οι λέξεις, τι μας εμποδίζει να θεωρήσουμε ένα σύστημα ονοματοδοσίας τέτοιο που να απεικονίζει ως ιδιότητες (λέξεις) τα αντικείμενα;

Άλλο αν στην πορεία οι λέξεις έχουν μεταλλαχθεί. Εδώ μιλάμε για τα Αρχαία Ελληνικά, όπου το κανένα (έμμεση αάντηση στην αναφορά του kynikos) ή τίποτα είναι το Ουδέν.

Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο βρει κανείς αναδρομικά την ισχύ όσων λέω, γιατί δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό που έχει γίνει κάτι τέτοιο. Θα ήταν όμως μία πολύ ωραία εφαρμογή της επαγωγικής μεθόδου του Αριστοτέλη αν μπορούσαμε εξετάζοντας τις λέξεις να καταλήγαμε σε κανόνες που σχετίζονται με τις ιδιότητες της έννοιας που προσδιορίζουν.

Φιλικά,

junk95Μέλος
08/06/2004, 21:14:42
quote:

Αν υποθέσουμε και νομίζω πως έτσι είναι ότι πρώτα υπήρχαν οι έννοιες και μετά οι λέξεις, τι μας εμποδίζει να θεωρήσουμε ένα σύστημα ονοματοδοσίας τέτοιο που να απεικονίζει ως ιδιότητες (λέξεις) τα αντικείμενα;

Το ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αιτιακή συνάφεια ανάμεσα σε κάποιο πραγματικό ή ιδεατό αντικείμενο (π.χ. κύκλος) και στον ήχο που θα χρησιμοποιήσεις για να το συμβολίσεις. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι π.χ. οι φθόγγοι έχουν κάποια θεμελιώδη σημασία (π.χ. ο Πλάτων λέει ότι τα "α" και "ο" σημαίνουν σκληρότητα), αυτή η σημασία είναι καθαρά συμβατική. Θα μπορούσες να είχες πει -τονίζω ότι μιλάω υποθετικά- ότι τα "ι" και "η" σημαίνουν σκληρότητα και να δομήσεις τη γλώσσα έτσι. Όσο μαθηματική και να είναι η δομή της γλώσσας, τα θεμελιώδη σύμβολα που χρησιμοποιεί είναι εξ ορισμού τυχαία.

GuessWhoΜέλος
08/06/2004, 21:27:14
ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙ'ΑΥΤΟ:

Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πισήναπιμετο του Κμτρπιαιζ, δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμάμρα μσέα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη. Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και μροπετίε να δαβαιάεστε τις λιεξές χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά την λξέη σαν σνύλοο

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ,ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!

ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ?
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΛΕΞΗ 'ΜΕΛΠΩ' ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Λ,Μ ΚΑΙ Π ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΞΗ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΙ 'ΜΕΛΩΔΙΑ'.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.

ΥΓ.ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ 'ΜΕΛΠΩ'

junk95Μέλος
08/06/2004, 21:56:42
quote:

ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ?

Στο γραπτό λόγο μάλλον όχι (αν και το παραπάνω ισχύει περισσότερο για τα αγγλικά και λιγότερο για γλώσσες με πολυσύλλαβες λέξεις όπως τα ελληνικά). Στον προφορικό όμως... για δοκίμασε να το διαβάσεις φωναχτά σε κάποιον να δούμε τι θα καταλάβει .

Επίσης το ότι τα Μέλπω και Μελωδία μοιάζουν, δε λέει κάτι για τη συμβατικότητα των σημείων. Αν αντί για Μ χρησιμοποιούσαμε το Ν και αντί για Λ το Μ, οι λέξεις Νέμπω και Νεμωδία θα μας ακούγονταν το ίδιο όμορφες και θα είχαν την ίδια σημασιολογική συνάφεια.

ΥΓ: Κατά τη γνώμη μου, η πιο μελωδική γλώσσα που υπάρχει είναι τα Φινλανδικά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη γλώσσα βασίστηκε ο Tolkien για τη γλώσσα των Υψηλών Ξωτικών του.

Edited by - junk95 on 08/06/2004 22:04:12

08/06/2004, 23:48:51
quote:

ΥΓ: Κατά τη γνώμη μου, η πιο μελωδική γλώσσα που υπάρχει είναι τα Φινλανδικά.

Ωχ!
Σε βλέπω να τρώς ξύλο απο διάφορους ημιμαθείς, αυτούς που χρησιμοποιούν το ρήμα ΕΙΝΑΙ, για να τεκμηριώσουν οτι δεν καταλαβαίνουν.

Vril
Φτάνουν πια η καλωσύνες.

GuessWhoΜέλος
09/06/2004, 00:52:30
quote:

Σε βλέπω να τρώς ξύλο απο διάφορους ημιμαθείς, αυτούς που χρησιμοποιούν το ρήμα ΕΙΝΑΙ, για να τεκμηριώσουν οτι δεν καταλαβαίνουν.

ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ...

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΛΛΗ ΛΕΞΗ Η ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΧΡΟΝΟ.

09/06/2004, 01:12:00
quote:

ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ...

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΛΛΗ ΛΕΞΗ Η ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΧΡΟΝΟ.

Οχι, μην το κάνεις.
Δεν εννοώ ΚΑΝ εσένα....
Η ερώτησή σου και οι απορίες σου μου είναι συμπαθής....

Μόνο αυτή η νεκροκεφαλη....
πώς να στο πώ βρε παιδάκι μου....
κάπως προς ... SS-τζίδικη μου φέρνει!

Πές μου κάτι, ειλικρινά, βλέπεις να υπάρχει έστω και ένας που να μπορεί να στηρήξει το οτιδήποτε έχει σχέση με IT information technology, πέρα από το να σε στείλει να διαβάσεις το Α ή το Β ???
Μπλάααα, μπλάαααα, μπλάαααα
Ποτέ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έφτασε σε κάποιο συμπέρασμα.
Διάβασε τον Junk.
Πολύ καλές γνώσεις και φτάνει και σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Δεν τον γνωρίζω προσωπικά.
Ούτε συμφωνώ και ΠΑΝΤΑ μαζί του.
Και? Έχει πολύ πιο πολλά να πεί, από πολλούς κάποιους αυτοανακυρηγμένους....

PerseusΜέλος
09/06/2004, 01:31:53
Τερμα οι καλωσυνες?
Καντε μπανιο παιδια ,θα εχουμε σεξ....