ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ανωτερότητα - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ανωτερότητα - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

kswtikoula30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
rizitisΜέλος
13/01/2006, 15:32:32
quote:
γιατί η σοφία ανεβάζει το πνευματικό μου επίδεδο ,με οδηγεί ευθεία στην πνευματική ( όχι υλική ) ανωτερότητα για την οποία κουβεντιάζουμε .

Και όμως έχω βάσιμες υποψίες ότι η πνευματική ανωτερότητα φέρνει ταυτόχρονα και την υλική!!!

Θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω την γνώμη μου με σκόρπιες σκέψεις όπως ακριβώς ταξιδεύουν αυτήν την στιγμή στο σύμπαν του νου μου.

Αν η πνευματική ανωτερότητα φέρνει όλα τα καλά τότε φέρνει και γνώση και σοφία και ευτυχία και χαρά και αγάπη στον εσωτερικό μου κόσμο. Όπως και πολλά άλλα που δεν μου ήρθαν στον νου τώρα…

Ο άνθρωπος που έχει φτάσει σε κάποιο τέτοιο επίπεδο ή που εξελίσσετε από τον αγώνα του για την κάθοδο του εγώ και την απόκτηση αυτογνωσίας, σιγά, σιγά αρχίζει να αποβάλει τα «αρνητικά» από μέσα του και να αναπληρώνει το κενό με τα «θετικά».

Αυτός ο άνθρωπος έχει αρχίσει να νιώθει ευτυχισμένος όταν έχει τα βασικά και απαραίτητα υλικά αγαθά για να ζήσει και δεν αναλώνει τον καιρό του με την απόκτηση σπανίων υλικών καρπών μεν αλλά περιττών δε, αφού και χωρίς αυτά έχει καταλάβει ότι μπορεί να ζήσει και μάλιστα ευτυχισμένος…

Ο άνθρωπος λοιπόν που έχει τα υλικά αγαθά που χρειάζεται για την επιβίωση είναι πλούσιος φίλοι μου…

Για να νιώσει πλούσιος βέβαια απαιτείται ,συνειδητοποίηση του ποιος είμαι…

Διαβάστε τώρα μια μαντινάδα που λένε οι λεγόμενοι μαυροπουκαμισάδες στην Κρήτη, εγώ τους λέω «Creta σούφι»…

« ρίξε μια τσαπιά στην γη
να δεις ανθρώπου χάλι,
να δεις πως καταλήγουνε
τα πλούτη και τα κάλλη…»

όποιος καταλάβει τι ακριβώς θέλουν να πουν, εν μέσω κούπας κρασιού και λαϊκής φιλοσοφίας , αυτόματα αποκτά αυτογνωσία και παύει να νιώθει όμορφος και πλούσιος διότι κάποτε όλα αυτά θα γίνουν χώμα…
ενώ η πνευματική ομορφιά είναι ο πραγματικός πλούτος που δεν υπόκειται στην φθορά …

εγώ πιστεύω ότι συμπαρασέρνει και την ύλη στην μη φθορά , αλλά αυτή η άποψη είναι εκτός θέματος και λιγάκι ουτοπία….

Ευχαριστώ.

Η πεταλούδα άμα καεί
στην φλόγα που τσαρέσει,
που να τα βρει άλλα φτερά
σάλλη φωτιά να πέσει

lorenzoΜέλος
13/01/2006, 17:39:24
Αγαπητέ φίλε alfa-omega,
Καλώς όρισες στη συντροφιά μας.

Κατά την γνώμη μου αυτοπεριορίζεσαι στη θέαση της εκ της αντανακλάσεως δημιουργημένης εικόνας – θέασης, στα μάτια των άλλων με αποτέλεσμα να περνάς σε δεύτερη μοίρα την αυτό-εικόνα σου. Σημασία έχει για σένα, μας λες, ο αριθμός των ανθρωπίνων σχέσεων κι ότι με λίγα λόγια αυτό είναι δείκτης ανωτερότητας..

Θα το δεχόμουν ως προσωπική θέαση αλλά παρακάτω με μπερδεύεις όταν αφοριστικά υποστηρίζεις καταλήγοντας στο:

Συμπέρασμα :
Την ανωτερότητα μιας ατομικής υπάρξεως , την δημιουργεί η σοφία και όχι η γνώση που έχει κάποιος μέσα στην γκλάβα του .

Δηλαδή υποστηρίζεις ότι ο Σοφός δεν χρειάζεται Γνώση στην γκλάβα του ή εξ αντικειμένου η Γνώση βρίσκεται στον αντίποδα της Σοφίας ή η Γνώση αντιμάχεται την Σοφία και για το θέμα μας η Ανωτερότητα δεν χρειάζεται Γνώση άρα και ΕπίΓνωση άρα και αυτόΓνωσία…
Προφανώς τα ‘χεις μπερδέψει ή κι εγώ, γιατί ειλικρινά δεν καταλαβαίνω...
Όπως και παρακάτω

Θα συμπληρώσω μόνο ότι :
Μόνο μετά απο αυτήν την κάθοδο ,θα έχουμε αποκτήσει πρακτική & όχι θεωρητική επίγνωση της σοφίας .
Αυτή αργά η γρήγορα, μάλλον αργά θα γεμίσει το είναι μας .
Πως θα αντιληφθούμε την χρονική αυτή περίοδο ;;;
Ο απλός τρόπος ζωής θα μας γεμίζει την ψυχή .
Ο πολύπλοκος θα μας κουράζει την ψυχή .
Ποιος θέλει να γίνει σοφός ;;;
Εγώ γιατί η σοφία ανεβάζει το πνευματικό μου επίδεδο ,με οδηγεί ευθεία στην πνευματική ( όχι υλική ) ανωτερότητα για την οποία κουβεντιάζουμε .
Άλλος κανείς ;;;. .

Δηλαδή πρακτική ΕπίΓνωση κι όχι θεωρητική ΕπίΓνωση.
Μα αν δεν γνωρίζεις πως θα κρίνεις και θα αποφασίσεις, ό,τι είσαι, ό,τι το Γνωρίζεις, πόσο μάλλον ΣΟΦΟΣ???!~!!

Η Σοφία νομίζω ότι δεν ανεβάζει γιατί Γνωρίζει την Ταπεινότητα της, η Γνώση ανεβάζει ή μάλλον οδηγεί στην Γνώση του εαυτού της και επομένως την εκ της Γνώσεως πάντοτε και μόνον αποκτημένη είτε θεωρητική είτε βιωματική Γνώση, οδηγούμαστε στην Σοφία!!! Πολύ φοβούμαι ότι όλα όσα περιγράφεις είναι σοφιστικές προσεγγίσεις κι όχι χμμ.. σοφές..

Πανάθεμα δύσκολο το μοναπάτι αυτό ,αξίζει όμως να προσπαθήσω ..

Συμφωνώ φίλε μου..

ΥΓ.
Αν δεν σε μετέφρασα σωστά παρακαλώ βοήθησε με να καταλάβω..
Ευχαριστώ και πάλι για την συμμετοχή σου.

"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius

14/01/2006, 00:00:13
quote:
Ο άνθρωπος λοιπόν που έχει τα υλικά αγαθά που χρειάζεται για την επιβίωση είναι πλούσιος φίλοι μου…

Αγαπητέ Ριζίτη συμφωνώ με όλη την τοποθέτηση σου αλλά στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να πω, οτι το τι εννοεί ο καθένας επιβίωση και τι θεωρεί '' χρειάζομαι '' είναι υποκειμενικό και εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες.

Οταν όμως μέσω της πολυπόθητης αυτογνωσίας γνωρίσουμε και παραδεχθούμε τι ''χρειάζεται'' ο καθένας μας τότε προσπαθούμε να το πραγματοποιήσουμε.

Προσωπικά διαρκώς αναθεωρώ, συμβιβάζω, τροποποιώ... τα θέλω της πολλαπλότητας μου.

Φιλικά...

lorenzoΜέλος
14/01/2006, 00:50:40

quote:
Προσωπικά διαρκώς αναθεωρώ, συμβιβάζω, τροποποιώ... τα θέλω της πολλαπλότητας μου.

"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."

--Confucius

rizitisΜέλος
14/01/2006, 02:25:19
quote:

quote:

Αγαπητέ Ριζίτη συμφωνώ με όλη την τοποθέτηση σου αλλά στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να πω, οτι το τι εννοεί ο καθένας επιβίωση και τι θεωρεί '' χρειάζομαι '' είναι υποκειμενικό και εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες.

Οταν όμως μέσω της πολυπόθητης αυτογνωσίας γνωρίσουμε και παραδεχθούμε τι ''χρειάζεται'' ο καθένας μας τότε προσπαθούμε να το πραγματοποιήσουμε.

Φιλικά...

νομίζω ότι το ίδιο πράτουμε όλοι μας.
από την στιγμή που βρισκόμαστε στον αγώνα, και μιλώντας για εμένα στην αρχή του αγώνα ακόμα...
απλά θέλω να πιστεύω ότι όσο προοδεύει και ευδοκιμεί αυτός ο αγώνας τόσο πιο ξεκάθαρος θα γίνετε ο στόχος, άρα και αυτό που χρειαζόμαστε.

ευχαριστώ.

Η πεταλούδα άμα καεί
στην φλόγα που τσαρέσει,
που να τα βρει άλλα φτερά
σάλλη φωτιά να πέσει

TrovadourosΜέλος
14/01/2006, 03:10:10
Αγαπητέ lorenzo,

Κατανοητή η απάντηση εφόσον περάσει κάποιος από το στάδιο της κρίσης. Να με συγχωρείς εάν γίνομαι κουραστικός, αλλά το ερώτημά που μου προκύπτει είναι κατά πως κρίνουμε την υπομονή σαν ανωτερότητα. Σύμφωνα με κάποια σταθερά ή με το υποκειμενικό συμφέρον;

Φιλικά,

Trovadouros

TrovadourosΜέλος
14/01/2006, 03:13:32
Αγαπητή kswtikoula,

Πιστεύω ότι να αναγνωρίζεις μια προσωπική σου νίκη είναι απόλυτα φυσιολογικό. Διαφορετικά πως θα είσαι σε θέση να κάνεις το πέρασμα σε ένα πιο δύσκολο επίπεδο; Πως θα ξέρεις σε τι κατάσταση βρίσκεται η ψυχική και νοητική δύναμή αν δεν υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης, το οποίο και δίνεται μέσα από την καθημερινότητα του καθένα μας;
Νομίζω πως θα υπήρχε πρόβλημα αν μετά από μια νίκη για έναν αγώνα, πανηγύριζες για την νίκή του πολέμου. Άλλο να ξέρουμε ότι ήμαστε στον καλό δρόμο και άλλο ότι περάσαμε την κορδέλα του τερματισμού.

Φιλικά,

Trovadouros

TrovadourosΜέλος
14/01/2006, 03:18:24
[Αγαπητέ alfa-omega,

Θα συμφωνούσα στο γεγονός ότι αν υπάρχουν άνθρωποι για να μοιραζόμαστε την αγάπη και την φιλία αυτό βοηθά στην προσπάθεια για να αναβιβάσουμε τον πνευματικό και ψυχικό μας πήχη. Κατά τα άλλα όμως, το ύψος που τον τοποθετούμε είναι κάτι που θα το καθορίσουμε εμείς και όχι ο περίγυρος.

quote:

Αυτά τα δύο μπορούμε να τα συνδιάσουμε στην ζωή, η πρέπει να επιλέξουμε ένα απο τα δύο ;;;

πιστεύω ότι και τα δυο είναι πολύ σημαντικά στην ζωή του ανθρώπου και συμβάλλουν στην ψυχική υγεία του καθένα. Για τον λόγο αυτό ο συνδυασμός είναι πιστεύω η σωστή επιλογή. Εάν επιλέξεις το ένα από τα δύο τότε συμβιβάζεις ή και καταπιέζεις μια πολύ σημαντική παράμετρο της ζωής.

Φιλικά,

Trovadouros

TrovadourosΜέλος
14/01/2006, 03:23:31
Αγαπητή nst,

quote:

Η πιθανή διαφωνία μας όμως αν έχω αντιληφθεί σωστά, έχει σχέση με το τι έχουμε, ο καθένας στο μυαλό του την ώρα που επεξεργαζόμαστε το θέμα.

quote:

Ψυχική και πνευματική θυσία στον βωμό της επίγνωσης της αλήθειας και της αυτογνωσίας.

Μόνο στον συμβιβασμό θα διαφωνήσω εκτός και αν έχει μεταβατικό χαρακτήρα στον αγώνα για την προσέγγιση του εξαίσιου.

Φιλικά,

Trovadouros

TrovadourosΜέλος
14/01/2006, 03:32:28
Αγαπητέ rizitis,

Τα λόγια σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

quote:

Για να νιώσει πλούσιος βέβαια απαιτείται ,συνειδητοποίηση του ποιος είμαι…

Πλούσιος είναι αυτός που του λείπουν τα λιγότερα και όχι αυτός που έχει τα περισσότερα… αλλά όπως λες χρειάζεται συνειδητοποίηση (αρχικά) του ποιος είμαι…

Φιλικά,

Trovadouros