- ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ" ...ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;;;;;;;; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Πολλά πράγματα που φαντάζουν εξωτικά και μαγικά σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου, είναι απλώς σωρευτικά αποτελέσματα τύχης, εμπειρίας και έμπνευσης (κατά τη γνώμη μου).
Καλό θα ήταν, πριν χρεώνουμε ό,τι δεν κατανοούμε -με την περιορισμένη λογική μας- στον χώρο του υπερφυσικού και του ανεξήγητου, να εξετάζουμε τις σχετικές επιστημονικές έρευνες και θεωρίες περί του ζητήματος.
Για το ψωμί λοιπόν αντιγράφω:
Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκεύαζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας,
οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, αργότερα έμαθαν να τούς καβουρδίζουν.
Το πρώτο αλεύρι δεν είχε καμιά ομοιότητα με το σημερινό. Ήταν αλεύρι από καβουρδισμένους ή αποξηραμένους σπόρους που είχαν τριφτεί ή κοπανιστεί ανάμεσα σε δυο λείες πείρες. Αργότερα, έμαθαν να ανακατεύουν αυτό το πρωτόγονο αλεύρι με νερό και να παρασκευάζουν τούς πρώτους χυλούς που είναι οι πραγματικοί πρόγονοι του σημερινού ψωμιού. Στη συνέχεια έμαθαν να φτιάχνουν πιο πηχτούς χυλούς, τους οποίους έψηναν απευθείας στη φωτιά ή τούς άπλωναν μέσα σε πυρακτωμένους λίθους. Τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πήλινα ταψιά.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην αρχαία Αίγυπτο το ψωμί ζυμωνόταν με τα πόδια, κάτι που συνεχιζόταν ως τις αρχές του αιώνα μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τα πρώτα οργανωμένα αρτοποιεία εμφανίστηκαν στη Ρώμη επί αυτοκράτορα Τραϊανού το 97 - 117 μ.Χ. Στην αρχαία Ελλάδα, το ψωμί παρασκευαζόταν και ψηνόταν στα σπίτια. Τα αρτοποιεία εμφανίστηκαν κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ανάμεσα στις πολλές ποιότητες ψωμιού που παρασκευάζονταν στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο ζυμίτης, από αλεύρι, νερό και προζύμι, ο άζυμος, από αλεύρι και νερό, ο σιμιγδαλίτης, από λεπτότατο αλεύρι προερχόμενο από καλής ποιότητας σιτάρι κλπ.
Προσωπικά δεν βρίσκω κάτι το ανεξήγητο στην όλη ιστορία.
μερικά σχετικά links με ελάχιστο ψάξιμο:
http://www.in.gr/agro/_proionta/Psomi/Psomi01.asp
http://www.mani.org.gr/proionta/psomi/psomi.htm
όσο για την ένδυση, που επίσης αναφέρθηκε, δείτε κάτι πρόσφατο:
http://www.sciencenews.gr/articles.asp?Article_id=511
Καταλήγοντας, θέλω να πω γενικά ότι: Kάτι που είναι υπο μελέτη και δεν έχει διασαφηνιστεί εντελώς, δεν είναι απαραιτήτως και μεταφυσικό. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για περιόδους της Ιστορίας πολύ αρχαίες και τα όποια στοιχεία είναι λιγοστά και δυσεύρετα.
quote:
φαντάζουν εξωτικά και μαγικά σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου
Ποιός μίλησε για μαγεία και εξωτισμούς μέχρι τώρα;;;;;;;;;;;;;;;;;;
quote:
να εξετάζουμε τις σχετικές επιστημονικές έρευνες και θεωρίες περί του ζητήματος
Ακριβώς αυτό έχουμε κάνει έως τώρα. ΟΥΔΕΙΣ ΕΓΡΑΨΕ Η ΥΠΑΙΝΙΧΘΗΚΕ ΚΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ ΣΤΟ ΟΛΟ ΖΗΤΗΜΑ.
Στο κείμενο το οποίο μας παρέθεσες, έχω να παρατηρήσω, ότι δεν υπάρχει αναφορά για τη μαγιά - βασικότατο συστατικό του ψωμιού. Αυτό δε σου κάνει εντύπωση;
quote:
Kάτι που είναι υπο μελέτη και δεν έχει διασαφηνιστεί εντελώς, δεν είναι απαραιτήτως και μεταφυσικό
Συγγνώμη, αλλά ο ορισμός του "μεταφυσικού", ποιός είναι;;; Μήπως το έχουμε μπερδέψει με το "υπερφυσικό";;;
quote:
"Όλη η επιστήμη μας, συγκρινόμενη με την πραγματικότητα, είναι πρωτόγονη και παιδική - και όμως είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε"Albert Einstein
Σαφώς, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να ερμηνεύσουμε το μεταφυσικό και να το εντάξουμε στο φυσικό, δηλ. εκεί που ανήκει. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι ό,τι δεν έχει ερμηνευθεί από την επιστήμη, δεν υφίσταται. Δηλαδή, μέχρι να βρει ο Γαλιλαίος ότι η Γη γυρίζει, δεν γύριζε, περίμενε τον Γαλιλαίο. Ήμαρτον!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Zadok δεν σε παρεξηγησα. Συγνωμη αν εδωσα αυτη την εντυπωση.
Απλως πιστευω οτι πειραματα και μελετες εχουν γινει αλλα ειναι πολυ δυσκολο να βρουμε αποδειξεις γιατι τα περισοτερα η ηταν απο "ασημαντους" ερευνητες η δεν τους δωθηκε η πρεπουσα σημασια. Απλα καποιοι τα αξιοποιησαν και εφευραν κατι. Στην προκειμενη περιπτωση οι Bardeen, Brattain, Shockley τους ημιαγωγους και Transistors. Ειναι δυσκολο να βρουμε κατι γιατι οι ιδιοι δεν ανεφεραν που βασιστηκαν οι μελετες τους.
Η αναζητηση συνεχιζετε...
quote:
Συγνωμη αν εδωσα αυτη την εντυπωση.
Κάθε άλλο! Απλά έχει φοβηθεί το μάτι μου εδώ... Οι άνθρωποι δυστυχώς, δεν μπορούμε να μην παίρνουμε προσωπικά κάποια πράγματα και μερικές φορές όταν μας δείχνουν το φεγγάρι, εμείς κοιτάμε το δάχτυλο...! Και ξεκινά η παρεξήγηση...
quote:
οι ιδιοι δεν ανεφεραν που βασιστηκαν οι μελετες τους
Ακριβώς επ' αυτού ομιλώ κι εγώ και θέτω τον προβληματισμό μου! Είναι λίγο παράξενο... Όσοι έχουν ασχοληθεί με την πειραματική Φυσική ή γενικότερα με την πειραματική επιστήμη, καταλαβαίνουν τί εννοώ με τη λέξη "παράξενο". Στο χώρο αυτό έχει αναπτυχθεί μέχρι και η διεθνής κατασκοπεία προκειμένου να ξέρει ο καθένας σε ποιό σημείο βρίσκεται η έρευνα του άλλου και να προλάβει την πρωτιά. Και όλα αυτά κάποια στιγμή προκύπτουν... Στη συγκεκριμένη περίπτωση: ούτε ίχνος...!
Καλά λες: η έρευνα συνεχίζεται!!!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Ποιο κατω ειναι τα links απο τις διαλεξεις των Bardeen, Brattain, Shockley.
http://www.nobel.se/physics/laureates/1956/shockley-lecture.pdf
http://www.nobel.se/physics/laureates/1956/bardeen-lecture.pdf
http://www.nobel.se/physics/laureates/1956/brattain-lecture.pdf

Επίσης, "ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ" ...ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;;;;;;;;"
Τι υποννοείς; οτι είναι κληρονομιά εξωγήινων;;;!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
Edited by - 1900 on 19/12/2003 07:06:13
σ' ευχαριστούμε για τα λινκς (έχουμε μελέτη εκεί...
) και γιατί συνεχίζεις το ψάξιμο...![]()
Αγαπητέ 1900,
quote:
μετα απο τρείς σελίδες δεν έχω καταλάβει που κολλάνε όλα αυτα με τη "ΣΟΦΙΑ"!!!
κατά την ταπεινή μου γνώμη, το να ανακαλύψει ο άνθρωπος το γιατί και το πώς προέκυψαν οι δεδομένες εφευρέσεις, δεν είναι απλή "γνώση". Οι συγκεκριμένες τουλάχιστον εφευρέσεις, όπως προανέφερα, δε διευκόλυναν απλώς τη ζωή του ανθρώπου, αλλά έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξή του πάνω στη γη.
Το "παράξενες" του τίτλου ανάγεται στο αδιευκρίνιστες ή και ανεξήγητες, αν προτιμάς.
quote:
Τι υποννοείς; οτι είναι κληρονομιά εξωγήινων;;;!!!
Καλέ μου, δεν μπορώ να υποννοώ ή να υπαινιχθώ κάτι που δεν γνωρίζω.
Προσπαθούμε να βρούμε την απάντηση, ξεκινώντας από τις φυσικές ερμηνείες και "οδεύουμε" (εάν καταστεί απαραίτητο) προς μεταφυσικές, υπερφυσικές κλπ.
Δεν απορρίπτω τίποτα! Απλά επειδή στη δική μου λογική το λεγόμενο "μεταφυσικό" είναι απλά ανερμήνευτο "φυσικό", πιστεύω ότι η απάντηση είναι κάπου μπροστά ατη μύτη μας κι εμείς δεν την "βλέπουμε"...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ φαεθων ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΕΣΛΑ....
ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ.ΕΝΤΙΣΟΝ ???
ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΒΕΛΛ ????
ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ Η ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ.
ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΣΛΑ ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν.ΤΕΣΛΑ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΟΠΩΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΝΕΥ ΚΑΛΟΔΙΩΝ-ΕΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ) ΚΥΝΗΓΗΘΗΚΕ (ΤΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Αρχικά θα ήθελα να σε παρακαλέσω να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες κι όχι με λατινικούς έτσι ώστε να είναι πιο ευανάγνωστα τα μηνύματα σου.
Σχετικά με την αίτηση σου, υπάρχει ήδη ένα ενεργό θέμα που έχει ως κύριο θέμα συζήτησης παλιά παιδικά προγράμματα που προβάλλονταν στην τηλεόραση, οπότε θα μπορούσες να απευθύνεις σ' αυτό την ερώτηση σου ώστε να αποφύγουμε τα διπλά θέματα.
Μπορείς λοιπόν να μπεις σ' αυτό, να διαβάσεις κάποιες απόψεις των υπολοίπων συμμετεχόντων, τα δικά τους ερωτήματα και να συμμετάσχεις σ' αυτό.
Το σχετικό θέμα είναι το εξής (κλίκαρε στον παρακάτω τίτλο για να μπεις κατευθείαν):
Οπότε το θέμα αυτό απενεργοποιείται αφού η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί στο προτεινόμενο θέμα.

In anticipation of my resurrection...