ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

why31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
whyΝέο Μέλος
28/03/2003, 14:39:54
Φίλε Ράμογλου
όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται!
Δεν σκοπεύω να μπω σε προσωπική αντιπαράθεση μαζί σου γιατί απλώς δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε κανένα από τους δυό μας.
Δε σε ρώτησα τι έχεις κάνει εσύ ούτε υπάρχει λόγος να σου πώ τι έχω κάνει εγώ όπως ανέφερα είναι καθαρά προσωπικό το θέμα.
Λυπάμαι που σε έκανα να αισθανθείς τόσο άσχημα. Ισως βέβαια να βγεί σε καλό.
Όσο για εσένα Εχέμβροτε σε ευχαριστώ για τις προτροπές σου και για τα σχόλισ περί του forum. Εχω διαβάσει αρκετές δικές σου απαντήσεις και σχόλια και η εκτίμηση μου είναι δεδομένη. Νομίζω ότι ξέρω τις προθέσεις των περισσοτέρων μελών και θεωρώ ότι είναι δόκιμες. Που ξέρεις ίσως τα μονοπάτια που αναφέρεις να τα έχω περπατήσει και εγώ καπότε στη ζωή μου. Παρ'όλα αυτά υπάρχουν δεδομένες στιγμές που δεν αρμόζει να ομφαλοσκοπούμε. Δεν μπορεί να βλέπεις τα νεογέννητα να πεθαίνουν τρέμοντας και εσύ να κοιμάσαι ήσυχος. Δεν μπορεί να η ζωή απλά να περνάει δίπλα σου και να μη σε αγγίζει. Δεν μπορώ να χαζογελάω μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Όχι μόνο σε αυτό το forum αλλά και στην προσωπική μου ζωή. Αυτές τις μέρες υποφέρουν πολλοί άνθρωποι δεν αναφέρομε σε εθνικότητες! Θα μου πείς ότι είναι κάρμα τους! Θα μου πείς οτι ο πόνος είναι φορέας συνείδησης! Θα μου πείς επίσης ότι ο Βούδας ανακάλυψε την ύπαρξη του πόνου χιλιάδες χρόνια πρίν και δίδαξε την ατραπό της απελευθέρωσης! Αλλά εγώ φίλε Ράμογλου δεν έχω εξελιχθεί ακόμα τόσο πολύ. Αυτά προς το παρόν!

28/03/2003, 15:31:19
Καμία αντιπαράθεση με κακή έννοια Why.
Αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων μόνο.
Σκοπός ο διάλογος και η αναζήτηση .
Αποτέλεσμα ο μη εφησυχασμός .
Ακόμα και η μύγα μπορεί να σε ξυπνήσει από το λήθαργο .
Απλά δεν επιβάλεις , πείθεις με αναφορά .
Περίμενα και περιμένω κάτι ποιο ουσιαστικό από σένα που σκάλισες τον κήπο αυτό .
Κάνε σωστό το λάκκο για να φυτέψουμε το όμορφο λουλούδι που θέλεις , όλοι μαζί θα το ποτίσουμε και όλοι μαζί θα απολαύσουμε την ευωδιά του .
Μα μη ξεχνάς ότι όλα τα λουλούδια είναι όμορφα .
Εν αναμονή .

O Αναζητών
Apostolos

EoNΜέλος
28/03/2003, 15:47:49
quote:
Για να μεταφέρω το θέμα εσωτερικά, όπως ίσως θα το διατύπωνε και ο Πλάτωνας, ο εξωτερικός πόλεμος είναι αποτέλεσμα της ήττας μας στον εσωτερικό πόλεμο.

σωστό ...όλα ξεκινάν απο μάς αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι οτι ο πόλεμος αυτός είναι καθαρα ένα ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ-ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ παιχνίδι.
Μετά τις δηλώσεις του Blair "για το Ισραήλ που όλοι θέλουμε στην περιοχή" δεν υπάρχει καμία αμφισβήτιση οτι υπάρχει Σιωνιστικός δάκτυλος που θέλει να κλείσει το θέμα με το Ιράκ το οποίο αποτελούσε την μόνη σοβαρή απειλή για το Ισραήλ. Μην ξεχνάτε οτι ο ίδιος ο Σαντάμ πρώτα δήλωσε πως απο πίσω είναι οι Σιωνιστές και μετά είπε για τους Αμερικανούς.
Ισραήλ = η μόνη χώρα που καταπατεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιωματα χωρίς να της κουνιέται κανείς, η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε άμυνα οι οποίες γίνονται με τρομερές ελαφρύνσεις και καμια φόρα τσάμπα απο την Αμερική, η μόνη χώρα που κάνει εκαθαρίσεις πολιτών χωρίς να την επιπλήτει κανείς, η μόνη χώρα που δεν δέχεται ελέγχους απο τον ΟΗΕ....

Δεύτερο σκέλος : τα γκαφρα !!!! Ηδη έχουν αρχίσει να μοιράζουν συμβόλαια με κατασκευαστικές για την ανοικοδόμιση του Ιράκ . Ηταν η μόνη λύση για την κατεστραμένη οικονομία των ΗΠΑ. Τα λεφτά αυτά θα τα πληρώσει ο ΟΗΕ... δηλαδή εμείς !!!

Συμπέρασμα : Η συνωμοσιολογία που ακουγόταν τόσο καιρό αρχίζει και βγαίνει αληθινή. ΗΠΑ και Αγγλία κινούμενες απο ΚΕΝΤΡΑ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ γράφουν στα απαυτά τους τον ΟΗΕ , το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και κάνουνε έναν ολότελα παράνομο (νομικά) πόλεμο. ΟΙ Κυβερνήσεις όλων των λαών σιωπούν. Κάνουν πως φωνάζουν αλλά στην πραγματικότητα είναι στο κόλπο.
Ακόμα και τα Αραβικά κράτη κάνουν την πάπια και αφήνουν τον Ιρακινό λαό να παλέψει μόνος το θηρίο...

Ποια θα είναι η τελική έκβαση ?

" Εσύ έβαλες flash στην μπαταρία ?"

28/03/2003, 21:27:31
Φίλε Why η προσφορά μου στο τόπικ σου .

www.enigma.gr/stopthewar

O Αναζητών
Apostolos

30/03/2003, 00:14:57
Την καλησπέρα μου σε όλους...
Το μόνο που δεν θέλω είναι ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ...
Ας ΜΗ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ φίλοι μου....

Μετεφέρω από άλλο τόπικ κάτι που θέλω να το ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ, ο καθένας ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΜΕΣΑ ΤΟΥ...

Διάβασα το τόπικ του φίλου Why σχετικά με τον πόλεμο του ΙΡΑΚ.
Θεωρώ ότι το να ΑΠΟΚΟΠΤΟΥΜΕ τα ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, τα οποία έχουν να κάνουν ΑΜΕΣΑ με τον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟ, απλά ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΜΕ...
'Ενα κουτάκι γάλα, ένα μπουκάλι με νερό, ένα πακέτο ζάχαρη...
ΜΟΝΟ ΕΝΑ να προσφέρουμε, ΟΛΟΙ ΜΑΣ, σκεφτείτε τι δύναμη αποκτά ΞΑΦΝΙΚΑ η μονάδα που περικλείει μέσα της ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ;;;
Εμείς είμαστε η ΜΟΝΑΔΑ...
Εμείς είμαστε το ΑΠΕΙΡΟ...
Διαλέγουμε και τοποθετούμε τον εαυτό μας ΕΚΕΙ που θεωρούμε το καλύτερο για ΜΑΣ...
ΜΟΝΟΙ ή ΜΑΖΙ με τους άλλους;;;
Ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ, διδάσκει τον ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΡΟΜΟ...
Πότε όμως;;;;
'Οταν οι άλλοι έχουν ανάγκη ΜΑΣ;;;
'Οταν δίπλα μας ο κόσμο απειλείται με ΑΦΑΝΙΣΜΟ;;;
Τότε τι πρέπει να πράξουμε;;;;;
Γυρνάμε πλευρό και συνεχίζουμε ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ τον καθένα στη ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ;;;;
Αυτός είναι ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ;;;;;;;
Είμαι βέβαιος ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...
Ας ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ...
Ας βάλουμε το λιθαράκι μας για το οικοδόμημα της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΑΓΑΠΗΣ..
Ας απαλύνουμε τον πόνο, με όποιο μέσο ΜΠΟΡΟΥΜΕ...
Γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ, αρκεί να το ΘΕΛΟΥΜΕ κιόλας...

Αλλά ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ τι να σημαίνει η λέξη ΔΡΑΣΗ....
'Εχω ΞΑΝΑΠΕΙ ότι είναι:

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ένα λάθος στη ΔΡΑΣΗ,
παρά να μένουμε ΑΔΡΑΝΕΙΣ από ΦΟΒΟ,
μη τυχόν και κάνουμε ΛΑΘΟΣ...

'Ετσι βλέπω το ελάχιστο που μπορώ να ΠΡΑΞΩ... να ΔΡΑΣΩ...
'Ενα μπουκάλι νερό.... ΜΟΝΟ ΕΝΑ....
'Ελεος...
Στο νού μου, μου έρχονται τα λόγια του αθάνατου Τσαγανέα από την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ, "Οι Γερμανοί ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ"...
Πόσο ΕΠΙΚΑΙΡΗ είναι αυτή η ταινία στις μέρες μας;;;
"'Ανθρωποι, 'Ανθρωποι...
Πρός τι το μίσος και ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ;
Πρός τι τόσος ΠΟΝΟΣ;
ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ,
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΟΥ"

Μα καλά, ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ σε βιβλία, τυπικά και "παρεούλες", ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΜΕ την ουσία που περικλείουμε ΜΕΣΑ ΜΑΣ;;;
ΤΟΝ ΕΝ ΥΜΙΝ ΘΕΟ;;;;
Πώς είναι δυνατόν ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, όταν έστω και ΕΝΑΣ από εμάς ΥΠΟΦΕΡΕΙ;;;;
ΠΩΣ;;;; ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ;;;; ΣΕ ΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟ;;;;

Θέλησα απλά να δώσω μια ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ και όχι μια ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ,
Ας ΕΝΩΘΟΥΜΕ φίλοι μου, γιατί:
Εν τη Ενώση η Ισχύης

Είθε η ΦΩΤΙΣΗ νε επέλθει γρήγορα
στο νού των ισχυρών της Γής...

Κέλσος ο Φιλαλήθης

30/03/2003, 02:46:33
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1130

'manava seva, madhava seva'

catΜέλος
30/03/2003, 17:22:42
Αγαπητέ Why να σε καλοσορισω και εγώ με την αειρά μου ...

Δίκιο εχεις σε ολα αυτά που σε βασανίζουν ...και να εισαι σίγουρος πως αυτά και ακομα χειρότερα βασανίζουν και ολους εμάς ...

Εδώ μέσα θα βρείς την παράλογη λογική να παίρνει την θέση της ανάμεσα στον λογικό παραλογισμό του κόσμου που ζούμε ...

Ο καθένας εδώ μέσα εχει κάνει της δικές ανακαλύψεις και εχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ..για το κατά που πάει ο πλανήτης μας ...

Ομως δεν μπορεί να κάνει τίποτα ...ειμαστε η κουκίδα μεσα στον χάρτη ...μιας ματαιοδοξίας λαών ...

Ειμαστε η μύγα μέσα στο γάλα ... θέλουμε αλλά δεν μας αφήνουν!!!!!

Μπορούμε αλλα μας κάνουν να μην θέλουμε !!!!!!!

Πνιγόμαστε ....αλλά μας σώζουν για να μπορούν να μας ξαναπνίξουν ...

Πολύ οργή μέσα μας ...πολύ δύναμη ...αλλά η φωνή βουβή ...

Το πεπρωμένο φυγήν αδύνατο !!!!!!!

"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"

01/04/2003, 17:30:13

Δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι είμαστε ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ. Ότι καθημερινά χειραγωγούμαστε για να νομίζουμε κάτι και να αισθανόμαστε οργή και μίσος. Ότι κάποιοι μας χειραγωγούν για να νομίζουμε ότι άλλοι είναι αυτοί που προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν ενώ πράττουν ομοίως την ίδια στιγμή.. Γιατί? Για το ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Γιατί η Γαλλία και η Γερμανία είναι κατά του πολέμου? ΓΙΑΤΙ έχει δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στο Ιράκ- για το ΣΥΜΦΕΡΟΝ δηλαδή!

Γιατί κανείς δεν είχε ξεσηκωθεί πριν μερικά χρόνια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - μια επίθεση που έγινε σε χώρα στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης...? Επειδή κανείς δεν είχε ΣΥΜΦΕΡΟΝ να αντιταχθεί τότε. Και άρα η κοινή γνώμη χειραγωγήθηκε ( ή αφέθηκε ) για να συνεχίσει τον αιώνιο ύπνο της...

Αντιθέτως στον πόλεμο αυτό όπου 3 μεγάλες δυνάμεις είναι κατά αυτού ( για τα συμφέροντα ) και πάλι με ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον του πολέμου με τόσο μεγάλη ευκολία γιατί τα κίνητρα και τα επιχειρήματα των αντιπολεμικών ήταν "λογικά"...

ΝΑ ποιό είναι το πραγματικό μας μέγεθος σε αυτόν τον κόσμο...

**Take It or Leave It**

01/04/2003, 20:31:24
Την καλησπέρα μου σε όλους...

Μα καλά, τι πεσιμημός είναι αυτός;;;
Τη ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ (για τον Ανθρωπο) ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΚΟΥΩ;;;

Μα καλά, φίλε μου απο το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι ΗΝΩΜΕΝΟ επειδή γνωρίζει πάρα πολύ καλά την τέχνη του ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ, ποίος μίλησε για ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;;;
ΠΟΙΟΣ;;;;

Μιλάμε εδώ και ώς ΜΟΝΑΔΕΣ αλλά και ως ΣΥΝΟΛΟ για τον ΑΝΘΡΩΠΟ και το δράμα που τραβάει η κακόμοιρη μάνα που πρέπει να βρεί λίγο νερό να ξεδιψάσει τα χείλη των πέντε παιδιών της...
Μιλάμε για τον άρρωστο που δέν έχει φάρμακα...
Μιλάμε για τον άστεγο που του βομβάρδισαν το καλύβι του...

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ...
Ναι, του ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ...
Γιατί εσύ, εγώ και όλοι μας είμαστε τα θύμτα ΚΑΘΕ πολέμου...
ΕΜΕΙΣ... ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

Τι με νοιάζουν τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...
Τι;;;

Με νοιάζει το ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥ, δηλαδή το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ...
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ...

Και όταν ΑΦΥΠΝΗΣΤΟΥΜΕ και κατανοήσουμε ποιό είναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, όλοι μας όμως, μα ΟΛΟΙ ΜΑΣ, τότε καλέ μου φιλου, ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΟΤΕ...
Αλλά αυτό είναι μια ΟΥΤΟΠΟΙΕΙΑ...

Τι μας "χαλάει" όμως το να ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ για το ΟΝΕΙΡΟ;;;
Με το ΕΡΓΟ, με τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ και όχι με την μοιρολατρική απραξία, μπορούμε να κάνουμε το ΚΑΘΕ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...
Σκεφτήτε λιγο τη δική σας ζωή...
Πόσες φορές το όνειρό σας έχει ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ;;;
Πόσες;;;

Ας μην κόψουμε το δικαίωμα στο όνειρο...
Μην το κάνουμε ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ...

Κέλσος ο Ανθρωπος

01/04/2003, 20:37:27
Συγγνώμη γαι το απανωτώ μήνυμά μου, αλλά ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ είδα το μήνυμα του φίλου μου του Βούδα36...
Σας το απραθέτω για να ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τα χάλια της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, αυτής που ΕΜΕΙΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ με την ΑΠΡΑΓΙΑ ΜΑΣ και τον ΕΥΗΜΕΡΙΣΜΟ ΜΑΣ...
Μας αξίζουν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ....

quote:
buda36gr
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
117 Μηνύματα Posted - 01/04/2003 : 18:57:12

Δεν αντεχω,ποναω!!!!!!!τα παιδια μου,τα παιδια σας πεθαινουν με απειρο πονο και..γυαλινα ματια γεματα απορια...δειτε:
http://www.aljazeera.net/news/arabic/2003/3/3-22-26.htm

ΤΟ ΦΩΣ,Η ΑΓΑΠΗ & Η ΔΥΝΑΜΗ
ΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ

Είθε η ΕΙΡΗΝΗ να βασιλέψει στον ΚΟΣΜΟ...

Κέλσος ο Ανθρωπος

02/04/2003, 04:53:44
Ο άνθρωπος είναι ικανός να χτίζει Παρθενώνες , αλλά και να κατασκευάζει Άουσβιτς...
Η επιβολή του ισχυρού θα ισχύει για πολύ ακόμα. Ότι κάνουν σήμερα οι Αμερικάνοι το έκαναν άλλες υπερδυνάμεις πρίν απο αυτούς, και θα το κάνει και η επόμενη υπερδύναμη φαντάζωμαι. Τα μαθήματα που έχει να πάρει η ανθρωπότητα είναι ακόμη αρκετά. Μέχρι τότε ο ισχυρός θα επιβάλει τους κανόνες. Επιτρέψτε μου εδώ να παραθέσω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα απο τον Θουκιδίδη που αφορά τον Πελοπονησιακό πόλεμο και τον διάλογο της τότε υπερδύναμης των Αθηναίων με τους αδύναμους Μήλιους...

Οι Αθηναίοι ζητούν να υποταχθούν οι Μήλιοι σε αυτούς.

Αθηναίοι: "Έχει καλώς, ημείς, εν τούτοις, δεν θα κάμωμεν χρήσιν ωραίων φράσεων, υποστηρίζοντες δια πολλών λόγων, οι οποίοι δεν πρόκειται να πείσουν κανένα, ή ότι την ηγεμονίαν μας απεκτήσαμεν δικαίως, λόγω του ότι ενικήσαμεν τους Πέρσας, ή ότι επιδιώκομεν την επανόρθωσιν αδικημάτων, τα οποία υπέστημεν. Ζητούμεν όμως και από σας να μη νομίσετε ότι θα μας πείσετε, ισχυριζόμενοι ή ότι ως άποικοι των Λακεδαιμονίων δεν ελάβατε μέρος εις τον πόλεμον παρά το πλευρόν μας, ή ότι δεν μας επροξενήσατε κάνεν κακόν. Νομίζομεν, τουναντίον, ότι επιβάλλεται να επιδιώξωμεν και ημείς και σεις ό,τι θεωρούμεν αληθώς κατορθωτόν, αφού εξίσου γνωρίζομεν και οι δύο, ότι κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

Μήλιοι: "Αλλ' αφού αναγκαζόμεθα να ομιλήσωμεν περί του συμφέροντος, το οποίον ούτως εθέσατε ως βάσιν της συζητήσεως, παραμερίσαντες το δίκαιον, νομίζομεν ημείς τουλάχιστον χρήσιμον να μη παραγνωρίσετε το κοινόν συμφέρον, αλλά ν' αναγνωρισθή ότι δια τον εκάστοτε κινδυνεύοντα το εύλογον είναι και δίκαιον, και να επιτραπή εις αυτόν να επιδιώξη δια της πειθούς ωφελήματα τίνα και πέραν του αυστηρού δικαίου. Τούτο, άλλωστε, συμφέρει και εις σας εξ ίσου, καθόσον, εάν ποτέ ηθέλατε ηττηθή, η τιμωρία υμών θα ήτο τόσον μεγάλη, ώστε να δύναται να χρησιμεύση εις τους άλλους ως παράδειγμα".

Αθηναίοι: "Αλλ' ημείς δεν ανησυχούμεν δι' ενδεχομένην κατάλυσιν της ηγεμονίας μας. Διότι επίφοβοι δια τους ηττηθέντας δεν είναι εκείνοι, οι οποίοι, όπως οι Λακεδαιμόνιοι είναι συνηθισμένοι ν' ασκούν ηγεμονίαν επί άλλων (άλλωστε δεν έχομεν να κάμωμεν με τους Λακεδαιμονίους σήμερον), αλλ' ο αληθής κίνδυνος προέρχεται από ενδεχομένην εναντίον των ασκούντων την ηγεμονίαν εξέγερσιν και επικράτησιν αυτών των υπηκόων των. Και την φροντίδα μεν της αντιμετωπίσεως τοιούτου κινδύνου ημπορείτε ν' αφίσετε εις ημάς. Αλλά θέλομεν ν' αποδείξωμεν ακριβώς ότι ήλθαμεν εδώ δια το συμφέρον της ηγεμονίας μας, και ότι σκοπός των όσων θα είπωμεν είναι η σωτηρία της πόλεώς σας. Διότι επιθυμούμεν να επιτύχωμεν την εφ υμών ηγεμονίαν ακόπως, και να μη καταστραφήτε, προς το κοινόν αμφοτέρων συμφέρον".

Αλλά πώς ημπορεί να συμβή ώστε να είναι ες ίσου συμφέρον δι ημάς να γίνωμεν δούλοι, όπως είναι ιδικόν σας συμφέρον να γίνετε κυρίαρχοί μας;"

Αθηναίοι: "Διότι σας παρέχεται η ευκαιρία να υποταχθήτε, αποφεύγοντες τα έσχατα δεινά, ημείς δε να ωφεληθώμεν μη καταστρέφοντες υμάς."

Μήλιοι: "Ώστε δεν θα μας δεχθήτε να είμεθα φίλοι σας αντί εχθρών, αλλά να διατηρήσωμεν την ειρήνην και την ουδετερότητά μας;"

Αθηναίοι: "Όχι. Διότι η έχθρα σας μας βλάπτει πολύ ολιγώτερον από την φιλίαν σας. Καθόσον εις τα όμματα των υπηκόων μας αυτή μεν είναι τεκμήριον αδυναμίας, ενώ το μίσος σας είναι τεκμήριον δυνάμεως".

Μήλιοι: "Τοιαύτην λοιπόν έχουν αντίληψιν του πρέποντος οι υπήκοοί σας, ώστε να θέτουν εις ίσην μοίραν εκείνους, οι οποίοι δεν συνδέονται προς υμάς με κανένα δεσμόν, και εκείνους οι οποίοι, είτε είναι άποικοί σας, ως συμβαίνει με τους περισσοτέρους, είτε αποστατήσαντες μετέπεσαν εις την τάξιν υπηκόων;"

Αθηναίοι: "Όσον αφορά τα επί του δικαίου στηριζόμενα επιχειρήματα, θεωρούν ότι και οι μεν και οι δε δεν στερούνται τοιούτων, νομίζουν όμως ότι όσοι διατηρούν την ελευθερίαν των, οφείλουν τούτο εις την δύναμίν των, και ότι ημείς δεν επιτιθέμεθα κατ' αυτών, ένεκα φόβου. Ώστε η υποταγή υμών, οι οποίοι άλλωστε και νησιώται είσθε και ασθενέστεροι από άλλους, όχι μόνον θα επεξέτεινε την ηγεμονίαν μας, αλλά και θα απεδείκνυε ότι δεν είσθε υπέρτεροι ημών, οι οποίοι είμεθα κυρίαρχοι της θαλάσσης."

.....σε κάποιο άλλο σημείο οι Αθηναίοι αναφέρουν

Αθηναίοι: "Αλλά και ημείς νομίζομεν ότι δεν θα μας λείψη η ευμένεια των θεών. Διότι εις ό,τι ζητούμεν και πράττομεν ουδαμώς απομακρυνόμεθα από ό,τι οι άνθρωποι πιστεύουν εν σχέσει προς τας θρησκευτικάς των πεποιθήσεις, ή από τας ανθρωπίνας αυτών επιθυμίας και σκοπούς. Καθόσον ως προς μεν τους θεούς πιστεύομεν, ως προς δε τους ανθρώπους καλώς γνωρίζομεν ότι ωθούμενοι ανέκαθεν υπό ακαθέκτου φυσικής ορμής, άρχουν παντού, όπου η δύναμίς των είναι επικρατεστέρα. Τον νόμον τούτον ούτε εθέσαμεν, ούτε ισχύοντα ήδη πρώτοι ημείς εφηρμόσαμεν. Τον ευρήκαμεν ισχύοντα και θα τον κληροδοτήσωμεν ισχύοντα αιωνίως, γνωρίζοντες ότι και σεις επίσης και κάθε άλλος, εάν είχατε όσην ημείς δύναμιν, θα επράττατε το αυτό. Και ως προς μεν την ευμένειαν των θεών, έχομεν ούτω πάντα λόγον να μη φοβούμεθα ότι θα ευρεθώμεν εις θέσιν μειονεκτικήν.
Όσον αφορά όμως τας προσδοκίας σας περί των Λακεδαιμονίων, επί τη βάσει των οποίων πιστεύετε ότι ούτοι θα σας βοηθήσουν, ωθούμενοι από το αίσθημα της ιδίας αυτών τιμής, εάν μακαρίζωμεν την απλότητά σας, δεν ζηλεύομεν όμως την ανοησίαν σας. Διότι αναγνωρίζομεν αληθώς ότι οι Λακεδαιμόνιοι, απέναντι εαυτών και των εγχωρίων θεσμών των, δεικνύονται κατ' εξοχήν ευάρεστοι, ως προς την συμπεριφοράν των όμως απέναντι των άλλων, μολονότι πολλά θα είχε κανείς να είπη, δύναται κάλλιστα να τα συγκεφαλαιώση λέγων ότι διακρίνονται περισσότερον από όλους τους ανθρώπους, τους οποίους γνωρίζομεν, ως ταυτίζοντες το ευχάριστον με το έντιμον, και το συμφέρον με το δίκαιον. Και τοιαύτη αντίληψις ήκιστα, μα την αλήθειαν, ανταποκρίνεται προς τας παρούσας ανοήτους υμών ελπίδας σωτηρίας."

Τα συμπεράσματα δικά σας....

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»