- EINAI H ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ;;; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
α)δεν είναι ειδωλολατρικό>Οι Εβραίοι,ο "εκλεκτός" λαός του Γιαχβέ δεν προσκυνάνε "εκλεκτούς" μόσχους ούτε θυσιάζουν άλλα συμπαθή τετράποδα.
β)προβάλλει ηθικές αξίες>Ο εκλεκτός λαός δεν μισεί τους αλλόφυλλους ούτε τους αλλόθρησκους.Επίσης ο καλός Γιαχβέ δεν προστάζει τους εκλεκτούς να εξολοθρέυσουν "δια ρομφαίαν μαχητού" τους μη εκλεκτούς.
γ)προβάλλει πρότυπα αρετής>Ο Μωϋσής δεν είναι δολοφόνος,οι κόρες του Λώτ δεν είναι αιμομίκτριες,ο Ιακώβ δεν είναι απατεώνας,ο Κάϊν δεν είναι δολοφόνος,Η Ραχήλ δεν είναι κλέφτρα,ο Αβραάμ δεν είναι προαγωγός,Η Σάρα δεν είναι πόρνη και μαστρωπός,η Ρούθ δεν είναι πόρνη και δολοφόνος ούτε η Εσθήρ και η Ιουδήθ,ο Αμνών δεν είναι βιαστής,ο Ισαάκ δεν είναι σωματέμπορος,ο Δαυίδ δεν είναι μοίχος και δολοφόνος και ο Αυνάν δεν είναι...
δ)προβάλλει τον πολιτισμό>Οι εκλεκτοί σέβονταν τις γυναίκες,δεν κακομεταχειρίζονταν τα παιδιά και αγαπούσαν τις τέχνες εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους τσοπανο-νομάδες λαούς.
ε)προβάλλει την λογική και την ορθή σκέψη>Δεν καλύπτει την ανασφάλεια καιτην αμάθεια του κόσμου,αλλά μιλά με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αποδείξεις.
στ)προβάλλει την αγάπη που κατακλύζει όλο το θεόπνευστο έργο>!!!
η)αγγίζει το "θείον">Ο Καλός Γιαχβέ της Π.Δ. αντίθετα με τον κακό θεό της Κ.Δ. δεν είναι παράλογος,εκδικητικός,χαιρέκακος,απάνθρωπος,ζήλων,μισογύνης,μισάνθρωπος,δολοφόνος κλπ.
θ)Είναι διαχρονικό>Αφού γράφτηκε για να διαδοθεί παντού και όχι μόνο σε λίγους "εκλεκτούς"
ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΝΕΣ,ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΚΕΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΪΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟ-ΘΕΟΥ.ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ?ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΟΙ,ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ,ΜΟΙΧΟΙ,ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΚΛΑΦΤΕΣ,ΜΑΣΤΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΙΜΟΜΙΚΤΕΣ?ΑΣ ΔΙΔΑ ΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΙΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΙΣΧΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.-
ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ
-ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ..ΤΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΘΟΣ ---ΚΕΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ---ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ ΧΑ ΧΑ!ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ!--ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ!ΕΠΙΣΗΣ..ΟΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΑΘΕΙ ΘΕΟΥΣ,Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΩΘΕΙ ΝΑ ΠΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ ΟΠΩΣ Π.Χ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ!ΧΑ ΧΑ..ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ!ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΚΕΙΝΟ..ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΛΙΓΟ!Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ!ΘΕΛΩ ΑΝΤΙΛΟΓΟ!..ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ!>>>>>>
Θα ήθελα, με κάθε καλή διάθεση, να σου κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις :
1) Παρά το ότι, αρκετά χαιρέκακα θα έλεγα, επισημαίνεις το ορθογραφικό λάθος του Dagon, νομίζω ότι το λάθος είναι δικό σου. Δεν κατάλαβες ότι το κείμενό του είναι γραμμένο με περισσή ειρωνεία, ακριβώς για να αποδείξει ότι η Π. Διαθήκη είναι κάθε άλλο παρά θεόπνευστο βιβλίο;
2) Δεν διέκρινα στο κείμενο του Dagon ούτε και σε κανενός άλλου καμιά θεωρία συνωμοσίας, κι επιτέλους, έχω την εντύπωση ότι κάποιοι--δεν αναφέρομαι σε σένα--μόλις ακούσουν τη λέξη "Εβραίος" σπεύδουν να σε κατηγορήσουν για ρατσισμό, αντισημιτισμό και λοιπά κουραφέξαλα. Ας μας πουν επιτέλους πως θέλουν να αποκαλούμε το λαό αυτό για να ησυχάσουμε...μήπως θα ήταν καλύτερα "Ισραηλίτες" ή κάτι τέτοιο; Αυτό δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι απλά, η Π. Διαθήκη, που διδάσκεται στα παιδιά από την Γ' Δημοτικού παρακαλώ (!) είναι ένα σύγγραμμα ΠΕΡΙΤΤΟ για την ελληνική εκπαίδευση και, σε πολλά σημεία του, ΑΝΤΙΘΕΤΟ με την επίσημη θρησκεία των περισσοτέρων πολιτών αυτού του κράτους. Αυτό που θα ήθελα, εγώ προσωπικά, είναι να απαλειφθεί από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή τουλάχιστον να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του κι όχι να καεί στην πυρά ως ένα προϊόν κάποιας αόριστης συνωμοσίας.
Και πάλι με συγχωρείς για το ύφος μου...
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙA ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ.
ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ....
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ..
ΓΕΝΕΣΗΣ
ΕΞΟΔΟΣ
ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ
ΑΡΙΘΜΟΙ
ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ
ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ
ΚΡΙΤΑΙ
ΡΟΥΘ
ΣΑΜΟΥΗΛ Α,Β
ΒΑΣΙΛΕΩΝ Α,Β
ΧΡΟΝΙΚΩΝ Α,Β
ΕΣΔΡΑΣ
ΝΕΕΜΙΑΣ
ΕΣΘΗΡ
ΙΩΒ
ΨΑΛΜΟΙ
ΠΑΡΟΙΜΙΑΙ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ
ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ
ΗΣΑΪΑΣ
ΙΕΡΕΜΙΑΣ
ΘΡΗΝΟΙ
ΙΕΖΕΚΙΗΛ
ΔΑΝΙΗΛ
ΩΣΗΕ
ΙΩΗΛ
ΑΜΩΣ
ΑΒΔΙΟΥ
ΙΩΝΑΣ
ΜΙΧΑΙΑΣ
ΝΑΟΥΜ
ΑΒΒΑΚΟΥΜ
ΣΟΦΟΝΙΑΣ
ΑΓΓΑΙΟΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΜΑΛΑΧΙΑΣ
ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΙ
ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ
ΣΟΦΙΑ ΣΕΙΡΑΧ
ΠΑΡΟΙΜΙΑΙ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ
ΘΡΗΝΟΙ ΙΕΡΕΜΙΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΕΡΕΜΙΟΥ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Α΄
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ B΄
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
Ναι,παρότι όλο το ύφος του κειμένου μου είναι ειρωνικό σε εκείνο το σημείο πράγματι το λάθος(Κενή) δεν είναι σκόπιμο.Από όλο όμως το κείμενο εσύ αυτό παρατήρησες?
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Καταρχάς,δεν νομίζω να ανέφερα πουθενά ότι η ΚΑΙΝΗ Διαθήκη είναι θεόπνευστο βιβλίο όπως εσύ αφήνεις να εννοηθεί ότι είπα.Αντίθετα είπα ότι η Καινή Διαθήκη πραγματέυεται ιδανικά και ηθικές αρχές.Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι αυτά που αναφέρονται μέσα(στην Καινή) είναι μία προσπάθεια των ανθρώπων να κατανοήσουν το άγνωστο.Με λίγα λόγια ζήτησα να αντιμέτωπίσουμε την Κενή Διαθήκη μόνο ως ένα βιβλίο ιστορικό,που περιέχει σωστά πρότυπα και αποφθέγματα.Λες επίσης να διαβάσουμε αρχαία ελληνική γραματεία.Συμφωνώ και επαυξάνω.Εάν όμως διάβαζες λίγο πιο προσεκτικά θα πρόσεχες
α)την αντίθεσή μου απέναντι στο απυρόβλητο της Π.Διαθήκης(που περιέχει πλήθος παραλογισμών) και την εκτίμησή μου προς την λογική και την σωστή σκέψη(που υπάρχει στα αρχαία κείμενα που μας προτρέπεις).Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί το μεγαλείο της διάνοιας του Αριστοτέλη και των υπόλοιπων Αρχαίων Φιλοσόφων με αυτού του είδους κείμενα.
β)την αναφορά που έκανα στο τέλος του κειμένου για καλύτερη διδασκαλία της ιστορίας μας στα σχολεία(εννοούσα την εκμάθηση της πραγματικής ιστορίας μας συμπεριλαμβάνοντας ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΛΟΓΙΚΗ,ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ).
Κάτι άλλο τώρα.Φίλε Δημήτριε,αφήνεις έναν υπαινιγμό ότι στα γραφόμενά "κάποιων" διακρίνεις συνομωσιολογίες κλπ.Λοιπόν,μπορείς να μου πεις που διακρίνεις το παραμικρό ίχνος αντισημιτισμού και συνομωσιολογείας στο κείμενό μου?Αυτά που αναφέρω είναι στις μέρες μας γνωστά(2003) σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης,άσχετα αν εσύ τα αγνοείς,θες να τα αγνοείς ή δεν σε ενδιαφέρουν.Δεν ανέφερα κάτι αναπόδεικτο.Πάρε και διάβασε το κείμενο και πες μου τι δεν λέω σωστά.
Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τον Ισραηλινό λαό αλλά με την αιώνια τάση κάποιων "ανώτερων" να προσπαθούν να επιβληθούν με τεχνάσματα,ραδιουργίες,δόλους και προπαγάνδες.
Φίλε Δημήτριε,δεν νομίζω να ήμουν ακραίος και μίλησα με επιχειρήματα όπως απαίτησες. Εάν έχεις να αντιπαραθέσεις κάτι ουσιαστικό πάνω σε αυτά αναμένω.
Φίλε durden alie,έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις.Το ζήτημα "ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ Ή ΕΒΡΑΙΟΣ" και ποιό αντιστοιχεί στο θρήσκευμα και ποιό στην υπηκοότητα πράγματι δημιουργεί σύνχηση.
Ελπίζω για τυχών ορθογραφικά λάθη στο κείμενο να μην θέσουμε πάλι νέα ζητήματα...
ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ,
DAGON
μεσα απο αυτο το συγραμμα περνουμε μια ιδεα για την καταγωγη του υιου του θεου...
καπως πρεπει να ερθει στο προσκυνιο δεν "φυτρωσε"
και καποιες προφητειες πρεπει να εκπληρωθουν στο προσοπο του ,προφητειες που ερχονται σε μας μεσω της παλιας διαθηκης κα φυσικα ...φυσικοτατα ενας θεος ποσο μαλλον ο υιος του χρειαζεται
backup- εξηγησεις για την προελευση του κοσμου...
Τι κοινο του ιησου ειναι οι ισραηλιτες αρχικα και σε αυτους απευθηνεται ως ο εκπληρωτης των προφητειων και η ιστορια συνεχιζεται....
Πρεπει λοιπον να δουμε την "χρησημοτητα" της παλαιας διαθηκης στην εξαπλωση του χριαστιανισμου οπως επισεις να εχουμε στο νου μας την σκοπιμοτητα της καθε εποχης οπου αναφερεται...
Παρολα αυτα οπως σε ολα τα βιβλια δεν πρεπει να καιμε ουτε τον συγραφεα ουτε το βιβλιο...
αν δεν μας αρεσει καλυτερα ειναι να μην το διαβαζουμε.
love for what is comming and forgivness for the past...
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β>Ο Γιαχβέ τώρα ασχολείται με το σιμιγδάλι και το ψωμί που το θέλει και λαδωμένο("και διαθρύψεις αυτά κλάσματα και επιχεείς επ'αυτά έλαιον")
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ>Επιστροφή στο κρέας.Πάλι λεπτομέρειες για θυσίες ζώων απο τον Γιαχβέ
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ>Θυσίες μόσχων
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε>Προτίμηση Γιαχβέ για θυσίες τρυγονιών!!!
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ>Τα ίδια
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η>Θυσία μόσχου από Μωϋσή μετά από εντολή Κυρίου
ΓΕΝΝΕΣΙΣ>ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ>Ο Αβραάμ προαγωγός της γυναίκας του Σάρας(τι ηθικό!)
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ>Ο Ισαάκ προαγωγός της αδερφής του(ουδέν σχόλιον)
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Λ,4>Μαστρωπός και η Ραχήλ
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΘ,30-36>Οι κόρες του Λώτ συνουσιάζονται με τον πατέρα τους ύστερα από κραιπάλη
>ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ,8-16>Αδελφοκτόνος ο Κάϊν και μάλιστα χωρίς να τιμωρείται από τον Ιαχβέ
Αυτά είναι το 1% από τις αισχρότητες,τις ανηθικότητες και τους παραλογισμούς.Δεν αναφέρω περισσότερα γιατί είναι αμέτρητα
Αυτά είναι τα λόγια του Ιαχβέ προς τον εκλεκτό λαό!Βλέπουμε ότι το θεόπνευστο βιβλίο έχει και φιλελληνικές καταβολές.
Φίλε Dagon, είχα ακούσει ότι η Π.Διαθήκη το αναφέρει κάπου αυτό, αλλά δεν ήξερα που ακριβώς, γι' αυτό και σ' ευχαριστώ που μας παρέθεσες το χωρίο. Και δεν σας κρύβω ότι πολύ θα ήθελα να ακούσω τις εξηγήσεις κάποιου γι' αυτό. Γιατί τόσο μίσος βρε "παιδιά του Ισραήλ";
για να μην μπείς στον κόπο να ρωτήσεις την εξήγηση για αυτό το χωρίο,σίγουρα κάποιος αδαής ή κάποιος σκόπιμα "αδαής" θα σου πει το γνωστό τροπάρι ότι "εδώ ο Θεός δεν αναφέρεται σε όλους τους Έλληνες,αλλά μόνο στους ειδωλολάτρες μιάς και δεν υπήρχε τότε ο όρος "ειδωλολάτρης"".Ποιούς ειδωλολάτρες?Αφού αναφέρεται ξεκάθαρα και γενικότατα στους ΕΛΛΗΝΕΣ(βλέπε και συμφραζόμενα).Και ο όρος "ειδωλολάτρης" υπήρχε τότε αφού μία από τις 10 εντολές του Γιαχβέ λέει"ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον".Οι Έλληνες ουδέποτε υπήρξαν ειδωλολάτρες-άλλοι προσκυνάγανε μόσχους.Άλλα κι αν δεχθούμε τον παραλογισμό ότι ο Γιαχβέ αναφέρεται στους ειδωλολάτρες,τόσο κακός είναι ο Θεός?Αυτός που αγαπά και δέχεται όλους τους ανθρώπους?Μια ματιά μόνο στην αρχή του κεφαλαίου ΖΑΧΑΡΙΑΣ Θ όπου υπάρχει και η προαναφερθείσα φράση αρκεί για να αντιληφθείς την αγάπη του Γιαχβέ για τους αλλόφυλλους("και εξάρω το αίμα αυτώ εκ του στόματος αυτών και τα βδελύγματα αυτών εκ μέσου οδόντων αυτών">άμα αυτός είναι ο Θεός...)
Όσο για τα ανθελληνικά αποσπάσματα της Π.Δ. είναι αμέτρητα.Σε κάποιο σημείο της θεόπνευστης Π.Δ. αναφέρεται ότι οι Έλληνες είναι το έβδομο θηρίο της Αποκάλυψης ενώ πλήθος είναι οι έμμεσες αναφορές.
Φίλοι περιμένω τα σχόλιά σας
Φιλικά,
DAGON