ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Θεοί και Δαίμονες και ένα παράδοξο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Θεοί και Δαίμονες και ένα παράδοξο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

Vril31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
24/07/2005, 22:38:14
quote:

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΕΒΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.....

....άν εσύ θες να μιλήσουμε ποτέ με ησυχία, κανένα πρόβλημα.
Πες απλά το που και πότε....

ΚΑΙ ΝΑ'ΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ....

Παρατήρηση 1η.
Αυτά που γράφεις δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα του τόπικ

Παρατήρηση 2η
Αυτά που γράφεις δεν έχουν καμία θέση στο τόπικ που άνοιξα

Παρατήρηση 3η
Αυτά που λές για μένα είναι τόσο απόδειξη στα παραγματικά σου κίνητρα, που δικαίως θα σου πώ οτι δεν έχω να σου πώ τίποτα.
Λές πολλά και δεν λές τίποτα. Μάλλον ... κραυγάζεις.

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά.

Edited by - Vril on 24/07/2005 22:50:25

XDΜέλος
24/07/2005, 23:30:51
Ενδιαφέροντα (άρα δύσκολα) ερωτήματα..

Η σχέση της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης συνήθως προσδιορίζεται ως οι όψεις νομίσματος καθώς αν και διαφέρουν στον τρόπο προσέγγισης του Θεού εντούτοις αφορούν πάντα τον Ίδιο.
Η Καινή Διαθήκη, με την ενσάρκωση του Θείου Λόγου στο πρόσωπο του θεανθρώπου Ιησού Χριστού, αποτελεί επιβεβαίωση των προλεγομένων της Παλαιάς Διαθήκης και την λογική ολοκλήρωση της τελευταίας (εξ’ου και Παλαιά) με την έλευση του αναμενόμενου «Μεσσία» και φυσικά την τελειοποίηση της Θείας Διδασκαλίας στην έννοια της αδιάκριτης «Αγάπης» προς κάθε έναν ξεχωριστά, εχθρό ή φίλο, γνωστό ή άγνωστο κ.ο.κ. (ξεφεύγουμε από τις υπερβολές του Μωσαϊκού Νόμου που αν και δεν καταλύεται ανανεώνεται με την Νέα Διδασκαλία του Ιησού που τελικά τον ξεπερνά), δίχως Καινή Διαθήκη η Παλαιά Διαθήκη μένει ανολοκλήρωτη στο διηνεκές.
Η Παλαιά Διαθήκη από την άλλη πλευρά αποτελεί υπόβαθρο προς την Καινή καθώς άνευ αυτής ο Χριστιανικός Θεός θα εμφανιζότανε στο προσκήνιο των ιστορικών εξελίξεων μόνο από το 7 (περίπου..) π.Χ. με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για την διαφορετική προσέγγιση της σχέσης «Θεού - Ανθρώπου» στις δυο Διαθήκες, καθώς στην Παλαιά ο Θεός είναι αυστηρός, συνήθως άτεγκτος αλλά δίκαιος ενώ στην Καινή πολύ πιο συγκαταβατικός, περισσότερο εύσπλαχνος, φιλικός, έχουν προταθεί διάφορες ερμηνείες όμως συνήθως συνοψίζονται ως συνάρτηση του νοητικού επιπέδου του ανθρώπου εις στο οποίο καλείται ο Θεός να αυτοφανερωθεί και να γίνει η θέληση και συνεπώς η Θεία Ενέργεια του (σε πρώτη φάση) κατανοητή. Δηλαδή με απλά λόγια, στην εποχή των Πατριαρχών (Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ κτλ.) δύσκολα θα μπορούσε να μιλήσει ο Θεός «για αγάπη προς τον εχθρό σου», αντίθετα στην εποχή του Χριστού υπάρχει ήδη αρκετή νοητική ή φιλοσοφική εξέλιξη (ο καιρός είναι κατάλληλος, αυτό που λέμε και «Πλήρωμα του Χρόνου» δηλαδή) ώστε ο ανθρώπινος νους να είναι περισσότερο δεκτός σε μια τέτοια διδασκαλία. Φυσικά σε τούτο το σημείο δεν εκλείπουν και εκείνοι που αφαιρούν τον Θεό εντελώς από τον προβληματισμό τους αντικαθιστώντας τον από την εξελισσόμενη ανθρώπινη ψυχολογία και αντίληψη για το Ιερό (εξαρτάται τι πιστεύει κανείς).

Τα κείμενα που απαρτίζουν την Καινή Διαθήκη και αποτελούν φορέα της Χριστιανικής Θρησκείας γράφθηκαν στην ελληνική γλώσσα η οποία ήταν η πιο διαδομένη στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δίχως να ξεχνάμε πως ο Ματθαίος έγραψε το ευαγγέλιο του ειδικά για τους Ιουδαίους μεταφράζοντας το αργότερα στην Ελληνική. Τούτο είναι αναμενόμενο καθώς η Χριστιανική Θρησκεία είναι εξ’ ορισμού παγκόσμιας εμβέλειας σε αντίθεση με τον Ιουδαϊσμό που είναι κατά βάση εθνοκεντρικός ανάγοντας το «Μεσσία» (ως τεχνικό όρο μάλιστα) σε μια όχι απλά Θρησκευτική φυσιογνωμία αλλά ταυτόχρονα και πολιτική την οποία ο Ιησούς δεν αποδέχθηκε ποτέ απογοητεύοντας του λεγόμενους ζηλωτές (αντάρτες εναντίον της Ρωμαϊκής Κατοχής). Τώρα αν συνυπολογίσουμε την διαφορετικότητα της Χριστιανικής θεολογίας αλλά και την δεκτικότητα των εθνικών απέναντι της, καταλαβαίνουμε γιατί σύντομα ο Χριστιανισμός εγκατέλειψε την Συναγωγή προς χάριν της Εκκλησίας αλλά και συστηματοποίησε σχετικά γρήγορα την διδασκαλία του στον κανόνα της Καινής Διαθήκης.΄

Οι διώξεις των Χριστιανών προέρχονταν από το γεγονός πως δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση όχι μόνο να δοξάζουν αλλά ακόμα και να αναγνωρίζουν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα ως «Υιό των Θεών - Θεού |Noster Deus?» (ξεκίνησε επί Οκταβιανού), συνεπώς αποτελούσαν μια επικίνδυνη διασπαστική τάση στο μόρφωμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Όσον αφορά τις ενέργειες των Χριστιανών μετά την εγκαθίδρυση της Θρησκείας τους στα πράγματα, είναι πραγματικά αδικαιολόγητες και απαράδεκτες όμως πάντα υπάρχει ρεβανσισμός.

Τώρα σχετικά με το 2012, το πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και η Συντέλεια (ολοκλήρωση) του Κόσμου μας, ουδείς γνωρίζει παρά μόνο ο Θεός και δεν σκοπεύει να το πει πουθενά, τα σημάδια που δίδει είναι γενικής υφής δεχόμενα πολλών ερμηνειών.

24/07/2005, 23:46:31
XD, οι Χριστιανοί που διδάσκουν την αγάπη και την ταπεινότητα έχουν τάσεις εκδίκησης....? Τι παράδοξο....

quote:
Όσον αφορά τις ενέργειες των Χριστιανών μετά την εγκαθίδρυση της Θρησκείας τους στα πράγματα, είναι πραγματικά αδικαιολόγητες και απαράδεκτες όμως πάντα υπάρχει ρεβανσισμός.

Μήπως να τους δικαιολογήσουμε κιόλας?
Εγώ τότε να επικροτήσω αυτούς που τους έριχναν στα λιοντάρια για να κρατάμε μια ισορροπία?

25/07/2005, 02:40:55
Vril
έχεις ποτέ σκεφτεί, πως ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεσαι στις απόψεις των άλλων, μπορεί να είναι προσβλητικός;

Δεν δίνω βέβαια κανένα δίκιο στον GRIGORIANO, ο οποίος έσπευσε να ανταποδώσει τα τρις-χειρότερα...

Σε τελική ανάλυση, και εκτός εάν έχει προηγηθεί κάπου αλλού κάτι, το οποίο μου έχει διαφύγει, εκτιμώ πως μία παραδοχή της αρχικής προσβολής

quote:
Το τόπικ αναφέρεται ακριβώς σε τέτοιου είδους παράδοξα και το τελευταίο που ήθελα να δώ εδώ τις γνωστές σαχλαμάρες, που τόσο γεναιόδωρα μας παρέθεσε εδώ ο Γρηγοριάνος.
(η οποία πιθανόν να μην αναφέρεται προσωπικά στον GRIGORIANO, αλλά δυστυχώς εκλήφθηκε ως τέτοια )
θα ξεκαθάριζε το ζήτημα.

Από κει και πέρα, ζητώ σαφέστατα στον GRIGORIANO να συγκρατηθεί και να λάβει υπόψην του το ενδεχόμενο, τα λόγια του Vril, να μην αναφερόταν προσωπικά σε αυτόν, καθώς και το ότι στην αντίδρασή του, παρέβηκε τους κανονισμούς λειτουργίας των forums σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, από όσο έγινε με την αρχική αφορμή του Vril.

κλικ me
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

25/07/2005, 07:00:24
quote:

Vril
έχεις ποτέ σκεφτεί, πως ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεσαι στις απόψεις των άλλων, μπορεί να είναι προσβλητικός;

...

Από κει και πέρα, ζητώ σαφέστατα στον GRIGORIANO να συγκρατηθεί και να λάβει υπόψην --- ότι στην αντίδρασή του, παρέβηκε τους κανονισμούς λειτουργίας των forums σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, από όσο έγινε με την αρχική αφορμή του Vril.

Ακριβώς έτσι είναι όπως το λές.
Και άν ελλείψει επιχειρημάτων αρχίζει κάποιος να βρίζει, δε φταίω εγώ. Φταίει αυτός που βρίζει, γιατί ούτο το τυρί είδε ούτε τη φάκα.

Ότι αφορά τώρα αυτά που γράφει συχνά-πυκνά στο φόρουμ ο συγκεκριμένος, ναι, τα θεωρώ αστήρισχτα, επιπόλαια και ανείκουν στη σφαίρα της παραμυθολογίας. Το γεγονώς και μόνο΄οτι εμφανίστηκε και σε αυτό το τόπικ να μου το "γυρίσει" λιγο πολύ στα γνωστά του, δείχνει οτι ούτε ξέρει τι διαβάζει, πόσο μάλλον να καταλάβει ποιό είναι ακριβώς το θέμα του τόπικ.

Ευχαριστώ για την παρέμβαση και ευχαριστώ επίσεις που προσπαθείς να μπείς και στη θέση του άλλου και να δείς κάποια πράγματα αντικείμενικά και όχι με την τακτική της κλίκας.

XDΜέλος
25/07/2005, 07:20:47
quote:

XD, οι Χριστιανοί που διδάσκουν την αγάπη και την ταπεινότητα έχουν τάσεις εκδίκησης....? Τι παράδοξο....

quote:

Μήπως να τους δικαιολογήσουμε κιόλας?
Εγώ τότε να επικροτήσω αυτούς που τους έριχναν στα λιοντάρια για να κρατάμε μια ισορροπία?

Η κάθε θρησκεία προβάλει το ιδανικό (Aγιο) σε αντιπαράθεση με το εφικτό (Aνθρωπος) εάν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε όλοι κατά γράμμα το πρώτο θα ήμασταν Aγιοι, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ

Υ.Γ.
Αν όχι να τους επικροτήσεις τουλάχιστον να τους δικαιολογήσεις αφού πρώτα τους ερμηνεύσεις στα πλαίσια της εποχής τους.

Edited by - XD on 25/07/2005 07:28:01

25/07/2005, 08:34:16
Μα, δε μπορώ να καταλάβω τη λογική αυτή.
Ακούω τους Χριστιανούς να διατείνονται πως είναι μία θρησκεία που προβάλλει την αγάπη και την συγχώρεση. Όταν τρώε χαστούκι γυρίζουν και το άλλο μάγουλο για να φάνε και δεύτερο, αγαπούν ακόμα και τον εχθρό τους και προσεύχονται για την σωτηρία τους. Τουλάχιστον, έτσι προστάζει το Χριστιανικό δόγμα, που προσωπικά με βρίσκει κάθετο...
Πως γίνεται λοιπόν να θέλουν να εκδικηθούν για τους διωγμούς που υπέστησαν κατά τους πρώτους αιώνες μετά από τη γέννηση του Ιησού?
Σαν εκδίκηση ρίχτηκαν σε ένα αδυσώπητο κυνήγι μαγισσών?
Σαν εκδίκηση κατέκαψαν τόσες ζωντανές ψυχές?
Σαν εκδίκηση η Ιερά Εξέταση έκανε οτι ήθελε για τόσα χρόνια κι είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος?
Σαν εκδίκηση έγιναν τόσες Σταυροφορίες?
Και μη μου πείς πως για αυτά ευθύνονται μόνο οι άνθρωποι γιατί όλα αυτά έγιναν με την ανοχή και την αποδοχή από την Χριστιανική Εκκλησία...
Κι όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο φίλος Vril, πώς γίνεται η Παλαιά Διαθήκη να προβάλλει ένα Θεό που προκαλεί τρόμο, προκαλεί κατακλυσμό χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που χάνονται, καίει ολόκληρες πόλεις, ανέχεται να γίνονται αιμομιξίες και πόλεμοι ενώ στην Καινή Διαθήκη φαίνεται ως ο σπλαχνικός πατέρας όλων μας?
Δεν σου κάνει εντύπωση αυτό?
Μήπως έχουν γίνει τόσες παρεμβάσεις που μόνο "Θεόπνευστο" βιβλίο δεν είναι?
Ή μήπως οι Εβραίοι δεν ξέρουν τί τους γίνεται και γράφουν ό,τι τους κατεβαίνει...?
25/07/2005, 08:43:31
quote:
Κι όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο φίλος Vril, πώς γίνεται η Παλαιά Διαθήκη να προβάλλει ένα Θεό που προκαλεί τρόμο, προκαλεί κατακλυσμό χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που χάνονται, καίει ολόκληρες πόλεις, ανέχεται να γίνονται αιμομιξίες και πόλεμοι ενώ στην Καινή Διαθήκη φαίνεται ως ο σπλαχνικός πατέρας όλων μας?
Δεν σου κάνει εντύπωση αυτό?

Και όπως πολύ σωστά παρατήρησες και εσύ, αυτού του είδους ερωτήσεις μου έχουν την έννοια "ερώτηση κρίσεως", όπου όσοι μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συζητήσεις καλούνται να αποδείξουν οξυδέρκεια, γνώσεις, κρίση και προπάντων την ικανότητα να συνδιάζουν διάφορες πληροφορίες και να τις φιλτράρουν κατάλληλα ώστε να μένει κάτι που να προωθεί την συζήτηση και όχι το υποτροφικό εγώ.

Ρίξτε μια ματιά ΠΟΙΟΙ και ΠΟΙΕΣ συμμετέχουν συνήθως σε θέματά μου. Είναι δυνατοί συζητητές και άρτιες δικτυακές προσωπικότητες.
Σε αυτή τη θέση ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, που δεν θα ονομάσω ρητά αλλά ξέρετε ποιούς εννοώ.

Και κατα την άποψη κάποιων πιο κάτω του μετρίου, είστε και τα "τσιράκια μου".
Θα επιστρέψω όταν μου τελειώσει ο γέλωτας...

25/07/2005, 08:55:32
Ναί, αυτό με τα τσιράκια μου φαίνεται κάπως κι εμένα αλλά δε μπορώ να ασχοληθώ με τέτοιες υποθέσεις. Το θεωρώ ως χάσιμο χρόνου...
Λές να σε ξέρω από το σχολείο ή από τον στρατό (που δεν έχω πάει ακόμα) και να μην το ξέρουμε?
Όσο για το θέμα που έθεσες πρός συζήτηση, μου αρέσει γιατί είναι εύστοχη η παρατήρηση σου κι όλα αυτά που ανέφερες προβληματίζουν κι εμένα εδώ και χρόνια.
Δυστυχώς όμως τις απαντήσεις δεν θα μας τις δώσουν ποτέ μερικοί φανατικοί και θα τις βρούμε μόνοι μας, εκτός κι αν δεν κατακρίνονται παρόμοια θέματα και γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με αντικειμενικότητα...
25/07/2005, 09:33:31
quote:
γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με αντικειμενικότητα...

Το οποίο είναι πάντα εξεραιτικά δύσκολο....

Τέλος πάντων.

Όπως ανέφερε και ο φίλος μας, έγινε μαι στροφή στον τρόπο της Γραφής γύρω στον 7ο αι. π.χ.

Κάτι αναλογο έγινε και τότε στην "δική μας" αντίληψη. Έχουμε από τη μιά τα Ομηρικά πρότυπα και τον Ισίοδο, και κάποια στιγμή εμφανίζονται οι Προσωκρατικοί.

Αλλάγή στον τρόπο, λοιπόν. Αλλά αλλαγή στον τρόπο που έβλεπε ο Θεός τους ανθρώπους ή αλλαγή στον τρόπο που έβλεπαν οι άνθρωποι το Θεό ???

25/07/2005, 10:02:06
Μάλλον το δεύτερο, φίλε μου, δεδομένου οτι από τότε περίπου άρχισαν να εκλογικεύουν μερικά πράγματα και να αποστασιοποιούνται σταδιακά από τους Θεούς και την πεποίθηση οτι αυτοί ελέγχουν τις ζωές των κοινών θνητών...
Εύστοχη η παρατήρηση σου.