ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- H Ορθόδοξη "Μυστική" Θεολογία - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- H Ορθόδοξη "Μυστική" Θεολογία - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

@χρηστος24 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
25/01/2004, 16:38:53
quote:
1) Η ιστορική εμπειρία της Τουρκοκρατίας.

2) (Εδω μιλώ... εσωτερικά). Ισως γιατί το δόγμα να πλησιάζει πολύ την αλήθεια.

Το 1), ιστορικά τουλάχιστον "παίζεται" για δύο λόγους:
α) το ίδιο μισαλλόδοξοι ήταν και πριν
β) κυκλοφορεί η "βρώμα" ότι ήταν βολική η τουρκοκρατία, αλλά...

Το 2), μου φαίνεται τελείως απίθανο και ως διαπίστωση και ως διατύπωση.

Κατ' αρχήν ποιός βρήκε την αλήθεια για να μας πει ποιό δόγμα την πλησιάζει;
Κατά δεύτερον, αμφιβάλλω αν οποιοδήποτε δόγμα εν γένει μπορέσει ποτέ να πλησιάσει κάποια αλήθεια.
Κατά τρίτον, ο Χριστός που κατά την προσωπική μου πίστη πλησιάζει την αλήθεια, δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την θρησκεία (βλέπε δόγμα), η οποία φέρει το όνομά του.

Βάσει αυτού δε, θεωρώ ότι ο τίτλος του τόπικ είναι λανθασμένος, γιατί Ορθόδοξη "Μυστική" Θεολογία δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Υπάρχουν κάποια υπολείμματα μυστικισμού, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει τί σημαίνουν ή σε τί αφορούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αγαπητός εισηγητής του τόπικ αγνοεί παντελώς τί επικαλείται όταν προσεύχεται!!!

Ας μην ξεχνάμε ότι "δογματισμός"= η διατύπωση αξιωμάτων χωρίς αιτιολογία ή απόδειξη και κρίση αυθαίρετη, η οποία δεν επιδέχεται αντίρρηση, οπότε τί να συζητήσει κάποιος με βάση ένα δόγμα;;;

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 25/01/2004 16:44:57

26/11/2005, 15:08:08
@χρηστος
quote:
Είναι χαρακτηριστικό πως στην προσευχή απαγορεύεται κάθε είδους φαντασία, ακόμα και της εικόνας του Χριστού! Ποιος θα ήθελε να τονίσει την φαντασία; (δηλ το ψέμα). Ποιος θα ήθελε να μας κρατήσει στο «Matrix» της φαντασίας μας; Ποιος θέλει να αγνοήσουμε την πραγματικότητα;

Αδερφέ @χρηστος

Προφανώς δεν θα διαβάσεις αυτό μου του post…
Αν κατά σύμπτωση περάσει το «ποντίκι» σου κατά esoterica μεριά μάθε ότι συμφωνώ και επαυξάνω στα όσα είπες, με μια μικρή διαφορά= “quote”.

Η φαντασία απαγορεύετε στην ορθοδοξία κατά την διάρκεια της προσευχή με την έννοια του ψέματος όπως πολύ σωστά έγραψες διότι ψέμα είναι το δικό Μου Θέλω. Όταν δηλαδή ο νούς μου την ώρα την προσευχής προσθέτει τα θέλω του Εγώ Μου στην όποια επαφή έχει με το πνεύμα το Άγιο…
Προς αποφυγή τέτοιων καταστάσεων και παρεμβολών πράγματι απαιτείται καθαρισμός , διότι μόνο αυτός μπορεί να προσφέρει, όταν επιτευχθεί, την πλήρη γαλήνη και αγάπη , την αρμονία , άρα και την πραγματική επαφή με την θεία χάρις…

Η φαντασία ή καλύτερα η αυτοσυγκέντρωση στην εικόνα , πόσο μάλλον Του Χριστού, είναι αν όχι θεμιτή μάλλον απαραίτητη , ειδικά για κάποιον που ξεκινάει τώρα την προσπάθεια του καθαρισμού του, ο οποίος καθαρισμός υποχρεωτικά συνδυάζεται με προσευχή.
Μέχρι όμως η Θεία Χάρις να επισκεφτεί έναν άνθρωπο η αυτοσυγκέντρωση στην εικόνα του Χριστού είναι απαραίτητη για να μην ταξιδεύει η σκέψη οπουδήποτε αλλού εκτός από το να προσεύχεται ενώ εμείς νομίζουμε ότι όντος προσευχόμαστε με τα λόγια…
Για τον ίδιο λόγο απαιτείται και κάποια νηστεία σε περίοδο προσευχής και καθαρισμού, διότι προσευχή δεν είναι τα λόγια επίκλησης αλλά η αυτοσυγκέντρωση και η προσπάθεια επαφής με τον ΘΕΟ.
Ποια μορφή θα πρέπει να έχει σε αυτόν τον αγώνα ο χριστιανός στον μυαλό του αν όχι του Χριστού;!

Σε όλα τα υπόλοιπα ξαναλέω ότι η με βρίσκει σύμφωνο η τοποθέτηση σου , έστω και ετεροχρονισμένα…
Χωρίς να θέλω να διαφωνήσω με κάποιον από τους φίλους που συμμετείχαν στο θέμα μια «μικρή» γνώμη θα πω ακόμα η οποία μάλλον είναι ψιλοαιρετική…:

Το πνεύμα του θεού μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από όλες τις θρησκείες και να βλέπουν πράγματα , να συνομιλούν με όντα και πολλά άλλα που τα γνωρίζουν αυτοί που τα έχουν βιώσει μέσα από θρησκείες , διδασκαλίες κτλ
Διότι όλοι είμαστε παιδιά Του ότι κιαν πιστεύουμε …
Η διαφορά είναι ο ΣΤΟΧΟΣ, τι στόχο έχει η κάθε διδασκαλία , και σε τι σε ωφελεί και κατά επέκταση μας ωφελεί σαν ανθρωπότητα η πίστη μας.
Ο χριστιανισμός πχ έχει σαν στόχο την θέωση του ανθρώπου, αν και δεν το ξέρουν ακόμα τα αδέρφια μου…

ο ελάχιστος όλων

---------------------------
ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ.
---------------------------------------

zagreasΜέλος
26/11/2005, 16:34:01
Για σε ολους.

Αλλο ενα καλο θεμα που εμεινε ημιτελες η μαλλον δεν αρχισε καθολου.

Μα ειναι δυνατον να μιλαμε για ΜΥΣΤΙΚΗ ορθοδοξια και να μην αναφερεται το ονομα Γρηγοριος Παλαμας?

Ειναι δυνατον να μιλαμε για ΜΥΣΤΙΚΗ ορθοδοξια και να αναφερομαστε απλα στην προσευχη και οχι στην ΝΟΕΡΑ προσευχη?

Αληθεια οταν προσευχεσε ΝΟΕΡΑ, εκτος απο την ομιλια πια αλλη φυσικη λειτουργια του οργανισμου απελευθερονεις? (ΑΝΑΠΝΟΗ)
Ξερει κανεις να μου πει τι ρολο πεζει η ΥΠΕΡΟΞΟΓΟΝΟΣΗ στην νευροχημια του εγκεφαλου?

Αμα διαβασει κανεις ΣΕΙΜΙΟΛΟΓΙΚΑ βιογραφιες συχρονων αγιων θα βρει πολλα ενδιαφεροντα για αυτο το θεμα.

Φιλια σε ολους

999

swangpoΝέο Μέλος
26/11/2005, 16:48:16
o ramakrishna βιωσε το θεο διαλογιστικα η λατρευτικα? για να μην αναφερω τους χιλιαδες γιογκι που διαλογιζονται η προσευχονται?
η δημιουργια διαφορων ειναι τροφη για το νου