ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΠΟΨΗ... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΠΟΨΗ... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

Avallon49 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
27/06/2006, 17:52:49
Ω ναι, το σαμανάκι .
Υποψιάζομαι πως χορεύει ακόμα κι όταν είναι κλειστός ο υπολογιστής!

Πιστεύω πως αξίζει να ερευνήσουμε και την παραπάνω υπόθεση. Άλλωστε, αυτή είναι και η ερώτηση του θέματος: "Είναι ο εγκέφαλος υπεύθυνος για την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε;"
Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε, που έχει την έδρα της η σκέψη μας. Νευροβιολογικά βέβαια, φαίνεται πως ενώ σκεπτόμαστε ενεργοποιούνται κάποιες περιοχές του εγκεφάλου. Αλλά αυτό αποτελεί μία σωματικοποίηση μιας δράσης (της σκέψης) που θα μπορούσε να συμβαίνει σε κάποιο αόρατο πεδίο (στο νοητικό μας φορέα λόγου χάρη - για να χρησιμοποιήσω όρους του εσωτερισμού). Και ποιος μας λέει πως ο εγκέφαλος είναι το μοναδικό όργανο που αναμιγνύεται με τη διαδικασία αυτή - σε υλικό επίπεδο μιλώντας;
Ακόμα και αυτήν την ίδια τη σκέψη, πόσο σίγουροι είμαστε πως νιώθουμε από ποιο μέρος του σώματός μας πηγάζει;
Εάν σήμερα ρωτήσουμε κάποιον, "ποιο τμήμα του σώματός σου αισθάνεσαι ότι δουλεύει την ώρα που σκέφτεσαι;" το πιο πιθανό είναι να μας απαντήσει "το κεφάλι μου". Πράγματι, είναι χαρακτηριστική η απεικόνηση του ανθρώπου που σκεπτόμενος ξύνει το κεφάλι του, αλλά ακόμα και στο υπέροχο γλυπτό του Ροντέν (που παριστάνει έναν σκεπτόμενο άνδρα), μήπως όλο του το σώμα δεν φαίνεται πως έχει επιστρατευτεί για να σκεφτεί; Και αν ρωτούσαμε έναν αρχαίο πρόγονό μας, ποιο τμήμα του σώματός του νιώθει πως σκέφτεται, μήπως θα έξυνε την καρδιά του;

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

28/06/2006, 22:30:51
Να προσθέσω μια ακόμη σκέψη μου.
Εάν δεχθούμε ότι οι ιδέες δεν είναι προϊόντα επεξεργασίας (σκέψης),
άρα δεν υπάρχουν στον εγκέφαλο, από που μας έρχονται;
Μήπως από εκεί που μας πιάνει φαγούρα αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε που ακριβώς είναι;
Κάπου μπροστά μας ίσως;
Κάπου έξω αλλά κοντά στο φυσικό μας σώμα;

Ισως γι αυτό φαίνεται σαν διπλωμένο το γλυπτό του Ροντέν.

Μια ιδέα είναι...

Edited by - Αίολος on 28/06/2006 22:32:51

ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
29/06/2006, 02:26:38
Λακωνικά θα έλεγα ότι ο άνθρωπος αντιδρά και δεν σκέπτεται.Ή πιό απλά η σκέξη είναι αντίδραση.
29/06/2006, 14:37:52
quote:

Λακωνικά θα έλεγα ότι ο άνθρωπος αντιδρά και δεν σκέπτεται.Ή πιό απλά η σκέξη είναι αντίδραση.
...και οι ιδέες τι είναι;
ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
29/06/2006, 15:24:20
Οι ιδέες;
Μα τι άλλο παρά αντιδράσεις σε κάποια ανάγκη.
Δώσε μου για παράδειγμα μιά ιδέα.
Φίλε Αίολε μη φανταστείς οτι σου πουλάω εξυπνάδες. Απλά σ' αυτό το στάδιο και εγώ στο ψάξιμο είμαι.
30/06/2006, 10:04:56
Αυτό που σε ρώτησα καλή μου είναι αν οι ιδέες είναι προϊόντα σκέψης.
Διότι αν δεν είναι, τότε δεν ισχύει αυτό που λες.
...και δεν σε παρεξηγώ!
30/06/2006, 12:09:34
Με συγχωρείς ρε Λουκά για το "καλή μου", αλλά με μπέρδεψε το "ΕΡΙΩΠΙΣ"

"ΕΡΙΩΠΙΣ: Σύζυγος του Οϊλέως και μήτηρ του Αίαντος, αναφερομένη εις την Ιλιάδα."
ΗΛΙΟΣ.

ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
04/07/2006, 02:02:06
Φίλε Αίολε,

Με το όνομα ή επίθετο "Εριώπις" μπορεί κανείς να παίξει πολύ.

Μπορεί να φτάσει και μέχρι την αρχαία Βαγδάτη.

Απλώς μ' αυτό το όνομα ήλπιζα να ανοίξω θέμα. Φαίνεται όμως ότι στα Ελληνικά φόρουμς ο σχολιασμός για τους τίτλους που φέρουν τα μέλη είναι "θέμα απαγορευμένο". Απ' όσα μέλη έχω ζητήσει να σχολιάσουν τον τίτλο τους κανένας δεν απάντησε εκτός απ' τον Trainman, με τον οποίον μπορέσαμε και ...παίξαμε λίγο μπάλα.

Στο εξωτερικό τα φόρουμς έχουν άλλο ύφος. Είναι πολύ πιό φιλικά και παιχνιδιάρικα. Σπάνια βλέπεις δύο μέλη να παρεξηγιούνται.

Νάσαι πάντα καλά.

Λουκάς

09/09/2006, 16:05:15
Ένα σχετικό με το θέμα νέο, που διερευνά τη σχέση εγκεφάλου, νόησης και συνείδησης.
Από το Pathfinder:

Γυναίκα που έμεινε φυτό «διατηρεί τη συνείδησή της»
Ζωντανή χωρίς φωνή

Ουάσινγκτον: Προηγμένες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι ορισμένοι ασθενείς σε μόνιμη νευροφυτική κατάσταση ίσως διατηρούν τη συνείδησή τους. Μια 23χρονη που παραμένει «φυτό» εδώ και ένα χρόνο μπορούσε να ανταποκρίνεται νοητικά στις εντολές των γιατρών, ακόμα και να φαντάζεται ότι παίζει τένις.

Η βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, περιπλέκει από ιατρική και ηθική άποψη την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να γενικευθούν, ενώ άλλοι ειδικοί αμφισβητούν το συμπέρασμα ότι η ασθενής είχε πραγματική συνείδηση του εαυτού της.

Όταν οι ερευνητές μιλούσαν στην ασθενή, ο εγκέφαλός της έδειχνε την ίδια ενεργοποίηση που θα καταγραφόταν και σε έναν υγιή άνθρωπο. Όταν της ζητούσαν να φανταστεί μια κατάσταση, η ασθενής υπάκουε νοητικά στις εντολές τους.

Η 23χρονη που εξετάστηκε στην έρευνα τραυματίστηκε σε τροχαίο. Όταν εξετάστηκε πέντε μήνες αργότερα από τον Δρ Αντριαν Όουεν του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, βρισκόταν σε νευροφυτική κατάσταση -δεν αντιδρούσε σε μια σειρά από ειδικά τεστ- παρόλο που οι εγκεφαλικές βλάβες δεν ήταν εκτεταμένες.

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση αφού περάσουν ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτή την κατάσταση. Για όσους δεν βελτιωθούν, η διάγνωση είναι «μόνιμη νευροφυτική κατάσταση» (PVS), όπως στην περίπτωση της Αμερικανίδας Τέρι Σκιάβο, η οποία αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα υποστήριξης πέρυσι, έπειτα από μαραθώνια δικαστική διαμάχη.

Οι δομικές βλάβες στον εγκέφαλο αυτών ασθενών αυτών εξετάζεται συνήθως με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Ο Δρ Όουεν προτίμησε να χρησιμοποιήσει λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που δείχνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Αρχικά οι ερευνητές εξέτασαν πώς η κοπέλα επεξεργαζόταν το λόγο. Όταν της έλεγαν «υπήρχε γάλα και ζάχαρη στον καφέ» ενεργοποιούνταν στον εγκέφαλό της οι ίδιες περιοχές που ενεργοποιούνται στους υγιείς εγκεφάλους.

Έπειτα προχώρησαν σε ένα σημαντικότερο τεστ: Ο Όουεν της ζήτησε να εκτελέσει μια νοητική εντολή -να φανταστεί ότι παίζει τένις ή ότι περπατά μέσα στο σπίτι της. Στην τομογραφία φωτίστηκαν οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις του σώματος.

«Τα αποτελέσματα αυτά [...] επιβεβαιώνουν ότι η ασθενής διατηρούσε την ικανότητα να κατανοεί προφορικές εντολές και να αποκρίνεται σε αυτές μέσω της εγκεφαλικής της δραστηριότητας, αντί μέσω της ομιλίας ή της κίνησης» υποστηρίζουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Η πρόθεση της ασθενούς να συνεργαστεί «αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είχε συνειδητά επίγνωση του εαυτού της και του περιβάλλοντος».

Πολλοί ειδικοί δεν φαίνεται να πείθονται. Σε συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο τεύχος του Science, o Λιονέλ Νακασέ του γαλλικού ινστιτούτου INSERM εκφράζει αμφιβολίες, με το επιχείρημα ότι η αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα δεν υποδηλώνει αναγκαστικά ενεργή συνείδηση.

Παραδέχεται πάντως ότι, παρά την έλλειψη συνείδησης, η 23χρονη «έχει πλούσια νοητική ζωή».

πηγή: http://tech.pathfinder.gr/tech/215651.html

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!