- Όρος Πεντελικόν - μέρος 2ο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Αυτό το τοπίο πρέπει να'ναι από την πλευρά του Διονύσου αν δεν κάνω λάθος...
Μια απορία όμως: Πως ξέρεις με τόση σιγουριά ότι τα ερείπια αυτά ανήκουν σε ναό? Υπάρχει πουθενά κάποιο αδιάσειστο στοιχείο όπως κάποιο σύμβολο ή κάποια αγιογραφία?

στα ερείπια αυτά, διακρίνονται κάποιες πέτρες που προέρχονται απο τον αρχαίο καταπατημένο ναό. Πέραν αυτού, το μόνο σημείο στο οποίο φαίνεται οτι υπήρχαν αγιογραφίες, βρίσκεται πάνω σε μια μικρή πέτρα, την οποία εντόπισε το αετίσιο μάτι του Johnnie-Καντάρα. Ότι έχει απομείνει καλή μου, ένα μικρό σχεδιάκι, πάνω σε μια μικρή πέτρα. Ύστερα, τα κοίλα τοιχώματα των ιερών είναι ολοφάνερα. Σύντομα θα βάλω τις σχετικές φωτογραφίες, για να μην νομίζεις/νομίζετε οτι σου/σας λέω αρλούμπες.
Ο τρόπος κατασκευής της Φραγκοκλησσιάς, θυμίζει τα εκκλησάκια της Σπηλιάς. Την Φραγκοκλησσιά την αναφέρει και ο τραγο-Κιλίφης στα βιβλία του περί Πεντέλης.
ΤΙΝ ΓΑΡ ΠΟΤΑΕΙΣΟΜΑΙ ΑΣΥΧΑ ΔΑΙΜΟΝ ΤΑ ΧΘΟΝΙΑ Θ'ΕΚΑΤΑ

Η συγγεκριμένη εκκλησία λέγεται Φραγγοκλησιά, πράγμα που με κάνει να πιστεύω οτι σχετίζεται με τους Φράγγους Σταυροφόρους (ίσως και Ναϊτες) που είχαν καταλάβει και την Αθήνα γύρω στον 12-13 αιώνα.
Άν είναι έτσι, τότε "βλέπω" στις αφηγήσεις σας δύο πράγματα.
α. Κανείς δεν αναφέρεται στην Φραγγοκλησιά, διότι είναι έργο των Φράγγων κατακτητών. Πιθανών γι αυτό να είναι ολότελα κατεστραμένη και παντελώς ξεχασμένη.
β. Δεν πρέπει τελικά να έχαι μεγάλη ομοιότητα με τα εκκλησάκια της Σπηλιάς, δίοτι είναι κατά πολύ μεταγενέστερα, ίσως και 500-600 χρόνια.
Εξάλλου, τα εκκλησάκια πιθανών να έχουν μια "ρίζα" στην διπλή λατρεία Μίθρα-Χριστού, που τη τοποθετώ στον 6-7 αιώνα και έχει πρωτοβυζαντινή απόχρωση (σε αντιθεση με τη ρωμαιοκαθολική των Ιπποτικών Μοναχικών Ταγμάτων).
Πέστε μου, αν τα τρία ιερά που βλέπετε στην Φραγγοκλησσιά έιναι στο ίδιο "ύψος" ή αν το κεντρικό βρίσκεται πιό "μέσα" από τα άλλα δύο, που είναι εκατερωθεν του κεντρικού.
Μιάς και επισκέφτομαι πρώτη φορά το συγκεκριμένο θέμα, (ως νέα-πρωτάρα στο φόρουμ) δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ όλους σας για την αγάπη σας για την Πεντέλη.
Έχω επισκεφτεί το βουνό δυο φορές μόνο, την μια φορά νύχτα που (όντας νεότεροι και ολίγον βλαμμένα) βάλαμε στοίχημα για το αν φοβόμασταν να επισκεφτούμε το γερμανικό νεκροταφείο. Φτάνοντας εκεί, προτίμησα φυσικά να χάσω το στοίχημα, ήταν λίγο spooky το σκηνικό, καθότι το βουνό είχε καεί πρόσφατα, και τα δέντρα έδειχναν τουλάχιστον τραγικά. Την περίφημη σπηλιά, δεν την επισκέφτηκα ποτέ ως τώρα.
Διαβάζοντας όμως το θέμα, μου μεταδώσατε μια αμέριστη αγάπη και σεβασμό για το πανέμορφο βουνό...
Δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ομιλώ, μη έχοντας ερευνήσει δεόντως την περιοχή, αλλά φαντάζομαι πως όλοι έχουμε δικαίωμα να θαυμάζουμε κάτι έστω και από μακριά... Άλλωστε οι φωτογραφίες του Ntavelis666 και οι περιγραφές σας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το πανέμορφο τοπίο.
Στο προκείμενο, και sorry για το αφελές της ερώτησης, δεν αμφισβητώ κάτι αν δεν το έχω δει, αλλά... τρία ιερά?
Είχα την εντύπωση πως περισσότερα του ενός ιερά υπάρχουν στις μεγάλες εκκλησίες (πχ, Εκατονταπυλιανή στην Πάρο) και δεν έχουν όλα Αγία Τράπεζα. Πώς καταφέρατε να καταλήξετε στον αριθμό τους από την στιγμή που η Εκκλησία είναι μόνο ερείπια?
Να παραθέσω και κάτι άλλο. Όλοι γνωρίζουμε πως οι περισσότερες εκκλησίες χτίστηκαν πάνω σε αρχαίους ελληνικούς ναούς. Το σημείο που οι χριστιανοί έφτιαχναν το ιερό, συμπίπτει συνήθως με την είσοδο των ναών, η οποία στρεφόταν προς την Ανατολή, για να φωτίζεται επαρκώς το άγαλμα του Θεού του Ναού, ώστε να είναι περίοπτο στους πιστούς από την είσοδο του Ναου. Αυτό μπερδεύει κάπως τα πράγματα...
Όποιος γνωρίζει, ας με κατατοπίσει σχετικώς. Και πάλι συγχαρητήρια για τις φωτογραφίες. ![]()
![]()
ο,τι επεμεινε απο τις αγιογραφιες της εκκλησιας...

ειναι το μικρο κομματι στο μεσον της φωτογραφιας.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
«Διαβάζοντας όμως το θέμα, μου μεταδώσατε μια αμέριστη αγάπη και σεβασμό για το πανέμορφο βουνό...»
Άθελά σου, μου έκανες το καλύτερο δώρο! Να’σαι καλά.
«Δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ομιλώ, μη έχοντας ερευνήσει δεόντως την περιοχή»
Αυτό μονάχα να μην έλεγες...
Όσο για το ξωκλήσι, πρέπει να έχει τρία ιερά ή έστω παρεκκλήσια όπως λέει και ο καπετάν Μελλούνας. Τα ιερά αυτά ενώνονται με δύο πύλες εκ των οποίων η μία είναι όλη σφραγισμένη με ένα τοίχο από πέτρες. Αυτό με παραξένεψε λιγάκι όταν το είδα.
Παν-κακιότατε Vril, τα ιερά είναι στο ίδιο ύψος και είναι όλα στην ίδια ευθεία.
Παρακάτω σας παραθέτω λίγες ακόμα φωτογραφίες από τη Φραγκοκλησιά.
Μια μικρή "κρύπτη".

Το δεξί ιερό.

«Δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ομιλώ, μη έχοντας ερευνήσει δεόντως την περιοχή»
Μην το βλέπεις έτσι. Τις χειρότερες κοτσάνες τις έχω ακούσει/διαβάσει από ανθρώπους που έχουν ερευνήσει την περιοχή, τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται και λένε.
Να ομιλείς. Και να αναζητήσεις και κάποιον από τη Ληστοσυμορία, να σου δείξουμε τα μέρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το eMail γι αυτό.
Καπετάν Μελλούνας
-ο Αρχιληστής-
quote:
Οι ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες έχουν ένα ιερό (στο μέσον) με Αγία Τράπεζα. Δεξιά και αριστερά τής κύριας κλίτης, υπάρχουν τα λεγόμενα παρεκλήσσια. Αυτά έχουν από ένα ιερό, που όμως δεν έχει Αγία Τράπεζα. Συνήθως το ένα είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και το άλλο στα Πάθη του Χριστού.Η συγγεκριμένη εκκλησία λέγεται Φραγγοκλησιά, πράγμα που με κάνει να πιστεύω οτι σχετίζεται με τους Φράγγους Σταυροφόρους (ίσως και Ναϊτες) που είχαν καταλάβει και την Αθήνα γύρω στον 12-13 αιώνα.
Και χωρίς να ξέρω ότι την λένε φραγκοκλησιά το (άθλιο) χτίσιμο μαζί με το κεραμίδι ανάμεσα σε κατευθύνει εύκολα σε συγκεκριμένη περίοδο.
Δεν είναι μόνο οι ρωμαιοκαθολικές με τρία ιερά.
Είναι και πολλές ορθόδοξες.
Το σωστό είναι να λέγονται τρικλητες.
quote:
Ένα από τα πολλά περίεργα ίχνη που συναντά κανείς στην χιονισμένη Πεντέλη. Το συγκεκριμένο ίχνος ήταν ένα και μοναδικό στην εκεί περιοχή και αυτό ήταν που μου έκανε τρομερή εντύπωση
Λογικό είναι να υπάρχει μόνο ένα χνάρι.
Αφού ήρθε πετώντας και μάλλον κάτι είχε αρπάξει με το άλλο πόδι.
Πετώντας έφυγε επίσης.![]()
-----
Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!