- Περί ενστίκτου... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Edited by - Chris__ on 04/06/2003 20:25:39
Η δική μου άποψη περί του θέματος είναι
η εξής..
Το ένστικτο δεν είναι τίποτα παραπάνω ή λιγότερο
από την ασυνείδητη φωνή της λογικής και του μυαλού μας,
που οφείλεται στις εμπειρίες και στην διαίσθηση του κάθε ανθρώπου.
(π.χ όλα τα όντα προσέχουν τον εαυτό τους απο ένστικτο- το ένστικτο επιβίωσης)Όμως κατά πόσο κάποιος "ακούει"και προβαίνει σε πράξεις
σύμφωνα με το ένστικτο του?
"To χθες δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο την ανάμνηση του σήμερα και το αυριο είναι το όνειρο το σήμερα"
Χαλίλ Γκιμπράν
(Ο προφητης)
Edited by - Danai on 04/06/2003 15:19:26
quote:
Πως γίνεται και κάποιες φορές από την πρώτη στιγμή πχ.σε έναν αγώνα ξέρουμε οτι θα ήμαστε νικητές;
ΕΥΚΟΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ... ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ?
quote:
Πως γίνεται και κάποιες φορές από την πρώτη στιγμή πχ.σε έναν αγώνα ξέρουμε οτι θα ήμαστε νικητές;
Φίλε Chris καλώς ήλθες.
Για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα έλεγα ότι είναι η βαθιά μας πίστη ότι εμείς θα είμαστε οι νικητές...
Τώρα για το αν είναι η φωνή του Θεού; Χμ...Δεν νομίζω ότι ο Θεός ασχολείται με αυτά τα πράγματα...εκτός εάν θεωρήσουμε ότι ο άνθρωπος είναι ένας θεός από μόνος του.
Ισως τότε να αλλάζει το πράγμα

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE
Όπως όλοι γνωρίζουμε ο εγκέφαλος έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες απ'όσες γνωρίζουμε συνειδητά ή υποψιαζόμαστε.
Όταν λοιπόν έχουμε έναν αγώνα τότε ο εγκέφαλός μας εξετάζει τις παραμέτρους του και γνωρίζοντας τις δικές μας δυνατότητες βγάζει εύκολα το συμπέρασμα αν θα νικήσουμε ή όχι.
Βέβαια,δεν μας δίνει το δικαίωμα ,(παρ'ότι αυτός ξέρει),να γνωρίζουμε τις δυνατότητες των αντιπάλων μας,γιατί τότε ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ.
Έτσι,ορισμένες φορές,ενώ πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε διαπιστώνουμε ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ότι χάσαμε!!Αυτό σημαίνει ότι ο αντίπαλος είχε ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ πάρα πάνω από μας.
Αυτά για την ώρα.
ΑΝΑΛΥΩΝ
+
quote:
Μια καλή κουβέντα:Ποτέ μην σκέφτεσαι το μέλλον, γιατί η υποκειμενικότητα θα σε οδηγήσει σε λάθος δρόμο.Αφησε τα όλα στο Θεό.Μήπως λοιπόν ο φόβος η αμφισβήτηση και η λογική επεξεργασία των γεγονότων ή εξελίξεων είναι συνδεδεμένα με το διάβολο ο οποίος τα διαστρέβλει όλα;
Άφησε τα όλα στο θεό ?????????!!!!!!!!!!!!! Μα τι λες αγαπητέ μου φίλε ? Συν αθηνα και χείρα κίνει.Πιστεύω πως είναι το χειρότεορ που έχουμε να κάνουμε να τα αφήσουμε όλα στα χέρια του θεου και να μην κα΄νουμε τίποτα. Είναι μία άκρως μοιρολατρική αντίληψη και πιστεύω πως και ο ίδιος ο θεός ( αν υπάρχει ) δε θα ήθελε κα΄τι τέτοιο . Τί δηλαδή? ... να μην προγραματίζουμε και να μην κανουμε προβλέψεις μόνο και μόνο επειδή μπορεί να παίσουμε έξω ? Δηλάδη να απαρνηθούμε το δικαίωμά μας να ορίζουμε τη μοίρα μας μέχρι ένα βαθμό , να σταυρώσουμε τα χέρια μας και να περιμένουμε τη "θεία βοήθεια"? και ακόμη... το λογικό είναι ένα από τα χαρακτηριστικα μας ως άνρθωποι και σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως είναι κατι το διαβολικο παρόλο που μπορεί να πεφτει έξω μερικες φορες.Προτιμώ να είμαι άνθρωπος και να κάνω λάθη παρα να είμαι ζώο και απλώς να ζω για αναπαραγωγή .
"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"
quote:
Να λέμε οτι αφού το ήθελε ο Θεός έτσι ας γίνει.Αφού έτσι κι αλλιώς ο Θεός πάντα βοηθάει προς το συμφέρον μας.
αλήθεια το πιστεύεις αυτό ? δυστυχώς η τόση αδικία που βλέπω γύρω μου δεν μου επιτρέπει να το πιστεύω αυτό ( ο θεός δε φάνηκε να βοήθησε τα παιδάκια στα τεμπη που χάθηκαν έτσι άδικα...μήπως ήταν το συμφέρο τους να πεθάνουν ?). πιστεύω πως πρέπει να στηριζόμαστε μοναχά στις δικες μας δυνάμεις και αν θελήσει να μας βοηθήσει ο θεός ( αν υπάρχει) ας γίνει , αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναμένουμε από το θεό τη λύση στα προβλήματά μας . πάντως στη βασική ιδέα συμφωνουμε . πάντως μην εκλάβεις αυτα που λέω σαν προσπαθεια να σου μειώσω την πιστη που φαίνεται που έχεις στο θεό . εσύ φαίνεται να έχεις κατασταλάξει , εγγώ ψάχνομαι και αυτό πιστεύω αν κάνω σε όλη μου τη ζζωή σχετικα με αυτό το θεμα . παντως ακόμη και να μην υπάρχει ο θεός είναι καλό που έχεις πίστη γιατί η πίστη βοηθάει τους ανθρώπους στις δύσκολες στιμγές ...
"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"
όχι,δεν ήταν συμφέρον του Θεού.Όχι,δεν μπορούμε μόνοι μας.Εγώ γνωρίζω από που αντλώ δύναμη σε δύσκολες στιγμές.Εσύ από που αντλείς?
Υπάρχει μια ροή της ζωής,όπου μέσα είναι και καλές και άσχημες στιγμές(όπως αυτή που ανέφερες).Όλα γίνονται για κάποιο λόγο.Μήπως δεν ήρθε η ώρα να μάθουμε?
Ελπίζω να "άναψα φωτιές".
αγαπητοί φίλοι,
quote:
Εγώ γνωρίζω από που αντλώ δύναμη σε δύσκολες στιγμές.Εσύ από που αντλείς?
Πρώτα απόλα εγώ σε καμία περιπτωση δεν αρνήθηκα τηνύπαρξη του θεου ... στο ψάξιμο είμαι ακόμη και τείνω προς τηνύπαρξη του . Αλλα το ότι αντλείς δύναμη σκεφτόμενη αυτόν δεν σημαίνει ότι την αντλείς από αυτόν . Η πιστη στην ανθρωπότητα χρειάζεται είτε υπάρχσει θεός είτε όχι ακριβώς για αυτό το γεγονός , για να αντλεί από καπου δύναμη . Αρα εφόσον καποιος έχει πίστη δεν έχει και μεγάλη σημασία αν η πιστη του ανταποκρινεται στην πραγματικότητα ή όχι γιατί αν εγώ για παράδειγμα πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι ο αλαχ θα με θεραπεύσει ίσως στο τέλος να θεραπευτώ ( ρίξε μια ματια στο θεμα "αναστεναρηδες...ποιά δύναμη " στο παράξενο )... αυτό δε σημαινει ότι ο αλαχ με θεράπευσε . Και ξέρεις...το δύσκολο δεν είναι να πιστεύεις , αλλα να μην πιστεύεις ακριβώς για το γεγονός που ανέφερες για το ότι δηλαδή όταν πιστεύεις αντλεις δύναμη . Εγώ τη δύναμη την αντλώ από τον εαυτό μου , από την αισιοδοξία και από την πεποίθηση ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και τελευταια στο θεό . καθε φορα που συμβαίνει κατι λέω θεε μου αν υπαρχεις βοήθησε με . προσπαθω΄να είμαι ειλικρινής στην αναζήτηση μου . δεν είναι αμαρτία να εχεις αμφιβολίες όταν η αναζήτηση σου είανι ειλικρινής και ουσιαστική . εκτος βέβαια από αυτα, τελευταία έχει προστεθεί και η πεποίθηση ότι ίσως τελικα όλα να γίνονται για καποιο λόγο . καποια προσφατα γεγονότα με έκαναν να το πιστεύω αυτό . σχετικα με την ενδεχόμενη "εξήγηση" που έδωσες για τα τεμπη αγαπητέ chris αρνουμαι να πιστεψω σε έναν τετοιο θεό . τί θα πει " για να γλυτώσει απο τις συμφορες" ? αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές και είναι πραγματικα λίγο εξοργιστικο . σε όλους υπαρχουν συμφορες ,αυτο δενσημαινει όμως ότι πρέπει αν πεθα΄νουμε γιανα μην τις γνωρίσουμε . τελος παντων για να μη μακρυγορω εγώ δεν μπορω να σκεφτώ ότι αυτό το γεγονός δεν είναι παραλογο και έχει κάποιο σκοπό . πολλά κακα πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο που δεν εχουν νόημα . δεν ξέρω τί να πω... μπερδεμα...μεγάλο μπερδεμα !
δεν σου κρύβω ότι διαφωνώ κάθετα μαζί σου.Σε κάποια θέματα είμαι ευτυχώς ή δυστυχώς απόλυτη.Θα σου εξηγήσω.
Υπάρχουν συνάνθρωποί σου που έχουν σοβαρά προβλήματα και υποφέρουν.Προσεύχονται για μήνες,μπορεί και χρόνια.Ανεβαίνουν με τα γόνατά τους τεράστιες ανηφόρες όπως αυτή της Παναγίας στην Τήνο.Κλαίνε με μαύρο δάκρυ και ζητούν ταπεινά βοήθεια.Και έρχεσαι εσύ και λές:ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΘΕΕ βοήθησέ με?ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ???
Θα σε συγχωρέσει,αλλά δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει.Έχεις αμφιβολίες.Το καταλαβαίνω.Το κακό όμως ξέρεις ποιό είναι?Αν σε βοηθήσει θα γυρίσεις και θα πεις ότι η πίστη σου σε ΚΑΤΙ,ήταν αυτό που σε έβγαλε από το αδιέξοδο.
Εγώ ξέρω από που αντλώ την δύναμή μου,απλά γιατί μετά από προσευχές και πολύ προσπάθεια,εμφανίστηκε Αυτός που ζητούσα και τον έστειλε ο Θεός.Ήρθε παρόλο που δεν το άξιζα.
Φίλε μου, ΠΙΣΤΕΨΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ.
Ίσως και να βρεις την απόδειξη που ζητάς...