- Hellenic Religion.gr - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
αυτό ακριβώς εννοώ να εξουσιάζουμε τον εαυτό μας.
Η εξουσία επί των ανθρώπων είναι απαραίτητη έτσι ώστε να κυριαρχεί ο λόγος επί των ενστίκτων.
Αν αυτό το επιτύχει ο άνθρωπος χωρίς την επιβολή από εξωτερικούς παράγοντες-ελεγκτες,
τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια δόκιμη μορφή αναρχικής κοινωνίας.
Και επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί μια τρομερή εξέλιξη του ανθρώπινου είδους,
αποτελεί μια καλή ατομική βιοθεωρία ή απλά την ουτοπία.
Εξάλου το ότι αυτό ήταν ανέφικτο το αποδεικνύει και η απόκλιση των θεωρητικών της αναρχίας.
Γι αυτό λέω ότι ουδέποτε υπήρξε ως πολιτικό σύστημα η αναρχία.
Ο Χριστός ως αναρχικός εξουσίασε τα πάθη του και δεν περιόρισε την ελευθερία κανενός άλλου,
ούτε έδωσε εντολές παρά μόνο το παράδειγμα.
Τώρα τι τού 'μελε να πάθει από αυτούς που βαφτίζονται στο όνομά του,
είναι άλλο μέγα αποδεικτικό του ανέφικτου της αναρχίας.
Φιλικά Ξωτικούλα
Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμα
Edited by - kswtikoula on 27/05/2005 21:57:03
Επιτέλους το 12άθεο και οι θυσίες στους θεούς πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα μας.
Καλά μην παίρνεις κι όρκο γι' αυτό.
Εκτός κι αν το διάβασες πουθενά...
Για πες μας ρε μεγάλε πως σου ήρθε;![]()
![]()
![]()
Το Σύνταγμα ορίζει την ορθόθοξη χριστιανική εκκλησία ως επικρατούσα (έναντι όλων των άλλων) θρησκεία. Ή μήπως κάνω λάθος; Μήπως ενδέχεται να αλλάξει αυτό; ![]()
![]()
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
ενθουσιασμοί, ζητωκραυγές!
Και ποιος τολμάει να τους πει
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
τρέχοντας στον ανεμπόδιστο δρόμο της κατηφόρας...
Χρ. Κατσιγιάννης
quote:
Ψηλός
και εξήγησε στα παιδιά τι εστί δημοκρατία, τι εστί αναρχία και τι εστί ελευθερία.
Εξαρτάται για τι δημοκρατία μιλάμε. Τη Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας; Τη Δημοκρατία του Cromwell? Αυτό το κακέκτυπο του προτύπου του Cromwell που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα;
Γιατί όπως το δήλωσε σαφώς η kswtikoula:
Η ουσιαστική δημοκρατία απαιτεί! την συμμετοχή στα κοινά όλων των πολιτών!
Η δημοκρατία, η οποία εξ ορισμού βασίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας, είναι με δυο λόγια εκείνο το σύστημα που τρεις ζωγράφοι έχουν δίκιο έναντι ενός γιατρού στη διάγνωση μιας ασθένειας.
Προσωπικά στη δημοκρατία και στον παραλογισμό του δίκαιου των πολλών προτιμώ τον "επαϊοντα" του Σωκράτη και την Πλατωνική Πολιτεία.
macedon
quote:
Η δημοκρατία, η οποία εξ ορισμού βασίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας, είναι με δυο λόγια εκείνο το σύστημα που τρεις ζωγράφοι έχουν δίκιο έναντι ενός γιατρού στη διάγνωση μιας ασθένειας.
Κύριοι, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο ορκισμένος αυτός εχθρός της Δημοκρατίας, είχε πει κάποτε το εξής: ''Το κακό στην Δημοκρατία είναι πως οι ψήφοι δύο ηλίθιων μετράνε περισσότερο απο την ψήφο ενός σοφού''.
Για να είμαι ειλικρινής, η παραπάνω φράση με προβλημάτισε πάρα πολύ. Στο κάτω κάτω, ήταν η ίδια η δημοκρατία που οδήγησε τον Χιτλερ στην εξουσία το 1933, λόγω κυρίως του παραπάνω προβλήματος της. Η Δημοκρατία ανέβασε στην εξουσία τον Μπούς και τον Σαρόν.
Μήπως τελικά το πρόβλημα της Δημοκρατίας βρίσκεται στην ίδια την καρδιά της, δηλαδή την ''ισότητα στην ψήφο και στο δικαίωμα λόγου ''?
Φίλη kswtikoula
quote:
Νομίζω ότι αυτό που λες είναι αυτό ακριβώς που περιέγραψε καταπληκτικα ο Όργουελ στη "Φάρμα των ζώων",
αλλά αναφέρεται μάλλον σε δημοκρατικο-κομμουνιστικές επαναστάσεις και όχι στην αναρχία.
Δημοκρατία-κομουνισμός είναι εξ'ορισμού αντίθετες ένοιες. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι η πραγματικότητα...
''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
Δεν μιλώ για την αρχαιοελληνική έννοια της δημοκρατίας αλλά για τη σημερινή καρικατούρα.
Φιλικά Ξωτικούλα
Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμα
quote:
Invader
Μήπως τελικά το πρόβλημα της Δημοκρατίας βρίσκεται στην ίδια την καρδιά της, δηλαδή την ''ισότητα στην ψήφο και στο δικαίωμα λόγου ''?
Αν σκεφτείς ότι η δική σου ψήφος μετράει το ίδιο με την ψήφο του χαζού του χωριού... Δεν ξέρω, εγώ όταν το σκέφτομαι με πιάνει κάτι...
quote:
kswtikoula
Το σημείο στο οποίο εφάπτονται τα δύο είναι η ψευδαίσθηση της ισότητας και η συγκαλυμμένη ολιγαρχία και ενίοτε τυραννία.
Και όχι μόνο φίλη μου... Και όχι μόνο. Δεν ξέρω βέβαια αν αναφέρεσαι στον κομμουνισμό στη θεωρητική του μορφή, όπως π.χ. διατυπώθηκε από το Μαρξ ή στον κομμουνισμό στην πράξη, όπως διαμορφώθηκε από το Λένιν (που ακύρωσε το Μαρξισμό).
quote:
kswtikoula
Δεν μιλώ για την αρχαιοελληνική έννοια της δημοκρατίας αλλά για τη σημερινή καρικατούρα.
Το κατάλαβα ![]()
macedon
quote:Αν σκεφτείς ότι η δική σου ψήφος μετράει το ίδιο με την ψήφο του χαζού του χωριού... Δεν ξέρω, εγώ όταν το σκέφτομαι με πιάνει κάτι...
Αυτό είναι το λιγότερο...Σκέψου πως η ψήφος ενός πυρηνικού επιστήμονα μετράει το ίδιο με την ψήφο ενός εμπόρου ναρκωτικών. Πραγματικά, η λύση σε αυτό το πρόβλημα αποτελεί μια πρόκληση για την δημοκρατία, όπως αποτελούσε πρόκληση και για την αρχαία δημοκρατία.
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
Φιλικά όπως πάντα
quote:
Μήπως όμως το ότι η ψήφος ενός πυρηνικού επιστήμονα μετράει το ιδιο με την ψήφου ενός εμπόρου ναρκωτικών ή ενός "χωριάτη", στα περί του Δήμου, αποτελεί και τον "πλούτο" της Δημοκρατίας ή, και αν θέλετε, αποτελεί και τον ορισμό της Δημοκρατίας;;;
Εξαρτάται απο το πως ορίζει ο καθένας την Δημοκρατία. Η λέξη ''δημοκρατία'' σημαίνει ''εξουσιάζει ο λαός'', κάτι τόσο αόριστο, που αφήνει περιθώριο για κάθε είδους ερμηνείες.
Και βέβαια, ο σημερινός ''πολιτικά ορθός'' ορισμός της Δημοκρατίας δεν είναι και απαραίτητα ο σωστός. Για εμένα τουλάχιστον , Δημοκρατία χωρίς αξιοκρατία αποτελεί κενό γράμα.
quote:
Αυτό είναι το λιγότερο...Σκέψου πως η ψήφος ενός πυρηνικού επιστήμονα μετράει το ίδιο με την ψήφο ενός εμπόρου ναρκωτικών. Πραγματικά, η λύση σε αυτό το πρόβλημα αποτελεί μια πρόκληση για την δημοκρατία, όπως αποτελούσε πρόκληση και για την αρχαία δημοκρατία.
Βάση του Νόμου στον έμπορο ναρκωτικών απαιτείται εκτός απο ισόβια καταδίκη και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Απο την στιγμή που υπάρχουν οι Νόμοι πρέπει και να εφαρμόζονται σωστά και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά ούτε με εθελοτυφλίες.
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
Edited by - Krisnna on 28/05/2005 07:34:15