- Η Τεχνική της Ερώτησης & Η Αρχαϊκή Αναβίωση - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
από ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ή από αστέρια ή από πλανήτες
ή από οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ότι ο
κόσμος αποτελείται από την γλώσσα."
Αρχαϊκή Αναβίωση
Αγαπητοί φίλοι γεια σας,
Ο Εξελικτικός Εσωτερισμός αναθεωρεί τις ανθρώπινες σχέσεις στον γραπτό λόγο. Αυτό σημαίνει πως ανεξαρτήτως των πιθανών προφορικών επικοινωνιακών μέσων που χρησιμοποιούνται στις κοινωνίες, ανεξαρτήτως των ηχητικών συνδέσμων και την λεγόμενη "γλώσσα του σώματος", δίνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην γραπτή έκφραση του λόγου μέσα από γραφικούς συμβολισμούς, γράμματα, λέξεις, φράσεις, λεκτικά μόρια, σημεία στίξεως και γραμματικές ενώ παράλληλα τα ερμηνεύει απόλυτα σύμφωνα με τις αρχές του.
Μέσα από την συλλογή "Αρχαϊκή Αναβίωση", έχουμε βρει ένα κλειδί για το μέλλον σκαλίζοντας τον σωρό της κοπριάς του παρελθόντος. Στην διάρκεια της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες και οι φωτισμένοι πολίτες στράφηκαν σ' έναν πολύ παλαιότερο ελληνικό πολιτισμό για να πάρουν τις σπίθες και να ανάψουν την υπέροχη νέα φωτιά τους. Σε πολλά σημεία της συλλογής αυτής, ο συγγραφέας της μας παρακινεί να γυρίσουμε πίσω - πολύ πολύ πίσω - στον παλαιολιθικό σαμανισμό, για να βρούμε τις τεχνικές που μπορεί όχι μόνο να εξασφαλίσουν την επιβίωσή μας, αλλά και να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια νέα χρυσή εποχή : βασικά, ΤΗΝ χρυσή εποχή, αυτή προς την οποία κινείται η πλοκή όλης της ανθρώπινης ιστορίας.
α) Ποιος νομίζετε είναι ο αληθινός λόγος που μας δημιουργεί μια οιαδήποτε απορία ;
β) Τι χρειάζεται κατά την άποψή σας για να εκφραστεί αυτή η απορία υπό την μορφή γραπτής ερώτησης ;
γ) Γνωρίζετε την έννοια του ερωτηματικού ως σημείο στίξεως και αν ναι, ποια νομίζεται πως είναι αυτή ;
Edited by - Totem on 30/09/2006 11:07:47
quote:α) Ποιος νομίζετε είναι ο αληθινός λόγος που μας δημιουργεί μια οιαδήποτε απορία ;
β) Τι χρειάζεται κατά την άποψή σας για να εκφραστεί αυτή η απορία υπό την μορφή γραπτής ερώτησης ;
γ) Γνωρίζετε την έννοια του ερωτηματικού ως σημείο στίξεως και αν ναι, ποια νομίζεται πως είναι αυτή ;
A) Η ΑΓΝΟΙΑ.
Β) ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
Γ) ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Σας παραθέτουμε ένα παράδειγμα :
quote:
- Ποια είναι η σχέση σας με την γλώσσα και την γραμματεία της ;- Θα δούμε στο μέλλον...
- Τι ακριβώς εννοείτε με αυτή σας την φράση ;
- Όπως βλέπεις εγώ κατάλαβα ότι ήθελα και ανάλογα απάντησα. Αν ρωτάς πόσο καλά γνωρίζω την Ελληνική γλώσσα και την γραμματεία της, θα έλεγα << σχετικά καλά >>.
α) Υπάρχει κάτι που πιθανόν δεν καταλαβαίνετε στην ερώτηση που εμφανίζεται με την μπλε γραμματοσειρά και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
β) Γιατί υποθέτετε πως η ερώτηση που σας γίνεται πιθανόν να μην είναι αυτή που διαβάζετε ;
γ) Τι σκέπτεστε όταν κάποιος άνθρωπος εκφράζει μια απορία του και σας κάνει μια ερώτηση ;
quote:
Ας ρωτήσω τώρα εσένα << τι ακριβώς θέλεις να μάθεις>>?
Θέλω να μάθω ποια είναι η σχέση σας με την γλώσσα και την γραμματεία της.
quote:
- Τι νομίζετε πως χρειάζεται περισσότερο πέραν των όσων πολύ σωστά αναφέρετε ;- Ρωτάς τι χρειάζεται περισσότερο πέραν των όσων αναφέρω.
Η ερώτησή μου δεν αναφέρεται σε σας nst, αλλά στο μέλος jonniebegood.
quote:
- Θα δούμε στο μέλλον...- Τι ακριβώς εννοείτε με αυτή σας την φράση ;
- ποιοι το εννοουμε βρε τοτεμ; η nst το ειπε . με το να μας ενοποιεις Θέτεις τον εαυτο σου υπερανω; εγω και οι αλλοι; συναδει αυτο με τα οσα εγραψες;
Η ερώτησή μου δεν αναφέρεται σε σας jonniebegood, αλλά στο μέλος nst.
Edited by - Totem on 30/09/2006 19:17:40
quote:
B) Γνώση του γραπτού λόγου
Νομίζετε πως χρειάζεται μονάχα αυτό (είναι δηλ. το μοναδικό και απαραίτητο πράγμα, η αρχική και βασική προϋπόθεση) ή πιθανόν να υπάρχει και κάτι άλλο και αν ναι, ποιο είναι κατά την άποψή σας αυτό ;
quote:
Γ) ;;;;;;;;;;;
Τι ακριβώς εννοείτε ;
Edited by - Totem on 30/09/2006 19:03:24
Λόγιος, θεωρητικός, εξερευνητής, ονειροπόλος, πρωτοπόρος, φανατικός και γητευτής, πέρα από οντολογικός ράφτης, ο συγγραφέας συνδυάζει μια εμβριθή αν και συγκλονιστικά πρωτότυπη αντίληψη της ιστορίας με μια γνήσια οραματική προσέγγιση του ανθρώπινου πεπρωμένου. Το αποτέλεσμα είναι ένας κυκλώνας ανορθόδοξων ιδεών που μπορεί να ανυψώσει οποιονδήποτε σχεδόν εγκέφαλο από τους γνωστικούς ως και αυτούς που επιμένουν στις μαγγανείες. Όταν όμως ο συγγραφέας αφήσει το μυαλό μας να πατήσει πάλι στην γη, ανακαλύπτουμε ότι πατάμε σε στερεό έδαφος. Γιατί οι θεωρίες και οι εικασίες του συγγραφέα δεν είναι φτιαγμένες στο Οζ, αλλά αντίθετα έχουν τις ρίζες του σ' έναν δοκιμασμένο πραγματισμό με ηλικία χιλιάδων ετών. Πολλές από τις ιδέες του μας καταπλήσσουν όχι επειδή είναι καινούργιες, αλλά επειδή έχουν ξεχαστεί εδώ και τόσο πολύ καιρό.
quote:
Αγαπητοί φίλοι γεια σας,Σας παραθέτουμε ένα παράδειγμα :
Αγαπητέ Totem, ποιοί μας παραθέτετε?
Όχι τίποτα άλλο αλλά μετά τις απορίες μας γύρω από το ερωτηματικό μην περάσουμε και στον προβληματισμό γύρω από την χρήση των προσώπων... ![]()

In anticipation of my resurrection...
ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΙΟ ΡΗΤΟ.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.
Απ’ ότι φαίνεται στο παρόν θέμα αποφασίσατε ότι θέλετε να επικοινωνούμε, χρησιμοποιώντας τον πληθυντικό ευγενείας.
Επειδή όμως αυτή η μέθοδος σε συνδυασμό με τις παραθέσεις προκαλεί σύγχυση, θα παρακαλέσω στις επόμενες ερωτήσεις σας, να αναγράφεται το νικ του ερωτώμενου πριν την παράθεση.
Πάμε τώρα στις ερωτήσεις που νομίζω ότι έχουν σχέση με εμένα.
quote:
- Ποια είναι η σχέση σας με την γλώσσα και την γραμματεία της ;
Αυτή την ερώτηση την έχω ήδη απαντήσει, στο θέμα που έγινε.
Ακόμη πιο αναλυτικά:
Η ερώτηση αφορούσε την σχέση μου με την γλώσσα χωρίς όμως να διευκρινίζει την αναφορά.
Π.Χ Ποια είναι η σχέση σας με την γλώσσα όσον αφορά την [ ικανότητα να γράφετε εκθέσεις – την ορθογραφία και το συντακτικό – την δυνατότητα να εκφράζετε με κατανοητό, στους άλλους τρόπο, συναισθήματα, ιδέες, θέσεις, κλπ]
Επειδή [ κακώς] δεν ρώτησα, εξέλαβα την ερώτηση, ως προς την σχέση μου με την γλώσσα με την οποία προσπαθούμε να μιλήσουμε εδώ και απ’ ότι φαίνεται θα δυσκολευτούμε…
=================================================
Παραθέτω ένα κείμενο από τις διδασκαλίες του Γκουρτζίεφ σχετικά με την γλώσσα που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των απαντήσεων.
<< Παγκόσμια γλώσσα είναι δυνατόν να υπάρχει, μόνο που οι άνθρωποι δεν θα την επινοήσουν ποτέ.>>
<< Πρώτον γιατί επινοήθηκε πριν από πολύ καιρό και δεύτερον διότι η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς την γλώσσα αυτή και να εκφράζει ιδέες μ’ αυτή δεν εξαρτάται μόνο από την γνώση αυτής της γλώσσας αλλά και από το ΕΙΝΑΙ.>>
Σύμφωνα με αυτή την άποψη με την οποία συμφωνώ, παρατηρώντας τις διαφορές αντίληψης που συναντώνται ανάλογα του επιπέδου κατανόησης του κάθε ανθρώπου και του βαθμού στον οποίον βρίσκεται η ολοκλήρωση του εγώ του, θεωρώ ότι η απάντηση << θα δούμε >> δεν ήταν άστοχη επειδή από την διαδρομή και την έκβαση της συζήτησης θα φανεί αν μπορούμε να λέμε ότι ξέρουμε την ίδια γλώσσα.
=====================================================
quote:
β) Γιατί υποθέτετε πως η ερώτηση που σας γίνεται πιθανόν να μην είναι αυτή που διαβάζετε ;
Δεν υπέθεσα κάτι τέτοιο. Απλώς την ''μετέφρασα'' όπως νόμιζα.
quote:
γ) Τι σκέπτεστε όταν κάποιος άνθρωπος εκφράζει μια απορία του και σας κάνει μια ερώτηση ;
Εξαρτάται απο την απορία και τον άνθρωπο που την έχει.
Σε γενικές γραμμές, σκέπτομαι οτι δεν κατάλαβε κάτι και θέλει επεξήγηση η ανάλυση.
Καμία φορά οι ερωτήσεις γίνονται και για άλλους λόγους, όπως για να εκμαιεύσουμε μια απάντηση η να αστειευτούμε η να ειρωνευτούμε κάποιον, αλλά αυτές οι εκδοχές δεν μας αφορούν στο παρόν θέμα[Θέλω να ελπίζω].
----------------------------------------
Συνεχίζω με τις υπόλοιπες
quote:
α) Ποιος νομίζετε είναι ο αληθινός λόγος που μας δημιουργεί μια οιαδήποτε απορία ;
Το είπα αμέσως στην προηγούμενη.
quote:
Σαφή τοποθέτηση, απλά λόγια, αποφυγή σοφιστιών, στοιχειώδεις γνώσεις γραμματικής και κυρίως αυτό που είπα παραπάνω. << Ιδια γλώσσα>>.
quote:
Ναι την γνωρίζω. Είναι το χαρακτηριστικό που δηλώνει ερώτηση και όχι κατάφαση η άρνηση.
Φιλικά
υγ μοιάζει με συνέντευξη ![]()
Αγαπητέ Dying_Incubus,
quote:
ποιοί μας παραθέτετε?
quote:
Κανονισμοί Εγγραφής και Δήλωση Συμφωνίας με τον Τρόπο Λειτουργίας του ESOTERICA.grΚατά τη διάρκεια συμμετοχής σας στις Ομάδες Συζήτησης(Forums) του ESOTERICA.gr συμφωνείτε οικειοθελώς στο ότι δεν θα αποστείλετε πληροφορίες που να είναι αγενείς, υποτιμητικές, μισαλλόδοξες, προσβλητικές για άλλα πρόσωπα ή ιδεολογίες, απειλητικές, παραβιάζουσες την ιδιωτικότητα των άλλων, χυδαίες ή παράνομες
Η ερώτησή σας θεωρούμε πως είναι ασύμφωνη με τους κανονισμούς εγγραφής στο φόρουμ. Κατά συνέπεια, διατηρούμε το δικαίωμα να μην σας απαντήσουμε. Ως συντονιστής, οφείλατε να το λαμβάνατε υπ' όψην σας προτού προχωρήσετε εκφράζοντας μια τέτοιου είδους απορία.
Αγαπητέ ellovos,
quote:
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.
Τι εννοείτε και πάλι;
quote:
Επειδή όμως αυτή η μέθοδος σε συνδυασμό με τις παραθέσεις προκαλεί σύγχυση, θα παρακαλέσω στις επόμενες ερωτήσεις σας, να αναγράφεται το νικ του ερωτώμενου πριν την παράθεση.
Αγαπητή nst,
Η πρότασή σας γίνεται δεκτή. Στο παρόν θέμα θα αναγράφεται το nickname του συνομιλητή πριν ή μετά την παράθεση των φράσεών του.
Ωστόσο από τον συλλογισμό σας, προκύπτει μια νέα απορία. Γιατί κατά την γνώμη σας η χρήση του πληθυντικού προκαλεί σύγχυση ;
quote:quote:
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.Τι εννοείτε και πάλι;
ΦΙΛΕ Totem ΕΝΝΟΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΕΤΙΡΕ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ.
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ, ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ.
ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΙ.
quote:
ΦΙΛΕ Totem ΕΝΝΟΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΕΤΙΡΕ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ.
Αγαπητέ ellovos,
Γιατί μου μιλάτε κατ' αυτόν τον τρόπο ; Σας παρακαλώ! Δεν με γνωρίζετε και δεν σας γνωρίζω. Το μόνο που κάνω είναι να σας μιλάω στον πληθυντικό. Γιατί νομίζετε πως σας θεωρώ διχασμένη προσωπικότητα ; Όποιοι δηλ. σας μιλούν στον πληθυντικό, εσείς τους φέρεστε κατ' αυτόν τον τρόπο ; Αν είναι δυνατόν! Σας ρώτησα τι εννοείτε με κάποιες από τις απαντήσεις σας. Θέλετε να μου απαντήσετε ; Καλώς. Δεν θέλετε ; Πάλι καλώς. Μην μου απαντάτε. Γιατί μου επιτίθεστε φραστικώς ; Σας παρακαλώ. Αν θέλετε, μπορείτε και εσείς να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Κανένα πρόβλημα. Έχετε συμφωνήσει κατά την εγγραφή σας στο φόρουμ πως δεν θα αποστείλετε πληροφορίες αγενείς ή προσβλητικές για άλλα πρόσωπα του φόρουμ. Γιατί δεν τηρείτε την συμφωνία σας ;
Η προσβολή σας απαντήθηκε. Διατηρώ το δικαίωμα να χρησιμοποιώ β' ενικό ή β' πληθυντικό πρόσωπο σε όποιο μέλος του φόρουμ επιθυμώ, εφ' όσον κάτι τέτοιο δεν εμπεριέχεται ως μέρος της συμφωνίας μου με το παρόν φόρουμ. Οι κανονισμοί λειτουργίας του esoterica.gr αφήνουν ελεύθερο το οιοδήποτε μέλος να κάνει χρήση ή όχι της ελληνικής γραμματικής χωρίς να θέτουν κάποιον ανάλογο περιορισμό. Τα υπόλοιπα που λέτε στο μήνυμά σας - πλην της παράκλησης που δεν γίνεται δεκτή - είναι δικές σας εικασίες και υποθέσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με τον αυτόν που συντάσσει τα μηνύματα τα οποία απευθύνονται σε σας. Διατηρήστε αν θέλετε το δικαίωμά σας να μην απαντήσετε - κανείς δεν σας πιάνει απ' το λαιμό - και φροντίστε να διορθώσετε το ύφος σας όταν απευθύνεστε σε κάποιους που δεν γνωρίζετε, είτε βρίσκεστε μέσα σε ένα διαδικτυακό τόπο, είτε βρίσκεστε στον ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο. Πιστεύω δε, πως δεν συμπεριφέρεστε κατ' αυτόν τον αγενή τρόπο στις προσωπικές σας σχέσεις εκτός του internet, και δια τούτο, η αρχική απορία μου εξακολουθεί να ισχύει, ενισχυμένη από την αναίτια προσβολή σας που έγινε εναντίον μου.
quote:
Κατά τη διάρκεια συμμετοχής σας στις Ομάδες Συζήτησης(Forums) του ESOTERICA.gr συμφωνείτε οικειοθελώς στο ότι δεν θα αποστείλετε πληροφορίες που να είναι αγενείς, υποτιμητικές, μισαλλόδοξες, προσβλητικές για άλλα πρόσωπα ή ιδεολογίες, απειλητικές, παραβιάζουσες την ιδιωτικότητα των άλλων, χυδαίες ή παράνομες
Edited by - Totem on 01/10/2006 17:43:33
quote:
Η ερώτησή σας θεωρούμε πως είναι ασύμφωνη με τους κανονισμούς εγγραφής στο φόρουμ. Κατά συνέπεια, διατηρούμε το δικαίωμα να μην σας απαντήσουμε. Ως συντονιστής, οφείλατε να το λαμβάνατε υπ' όψην σας προτού προχωρήσετε εκφράζοντας μια τέτοιου είδους απορία.
Αγαπητέ Totem, η ερώτηση που σας απεύθυνε ο Dying Incubus δεν είναι ασύμφωνη με τους κανονισμούς του forum.
Αυτό που ζητά το forum είναι απλά:
"δεν θα αποστείλετε πληροφορίες [...] παραβιάζουσες την ιδιωτικότητα των άλλων"
Ο Dying Incubus ερώτησε (δεν απαίτησε) για κάποιες πληροφορίες που αφορούν εσάς τον/τους ίδιο/ίδιους. Δεν ζήτησε να παραβιάσετε την ιδιωτικότητα κάποιου άλλου -πράγμα που ο υποθετικός "άλλος" πιθανόν να μην ενέκρινε.
Μου έκανε εντύπωση που επιπλήξατε αδίκως έναν συντονιστή του esoterica. Και μάλιστα ως νέο μέλος αλλά και στα πλαίσια ενός θέματος που μοιάζει να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατανόηση του γραπτού λόγου.
Ασφαλώς και είναι δικαίωμά σας να μην δώσετε τις πληροφορίες που ζητήθηκαν. Οφείλω, πάντως, να αναφέρω πως όταν σε ένα μέλος δημιουργείται η εντύπωση πως δεν συνομιλεί με έναν άνθρωπο αλλά με κάποια οργανωμένη ομάδα, έχει την τάση να "κουμπώνεται" και να δείχνει δυπιστία. Αυτό ενδέχεται να παρεμποδίσει την επικοινωνία σας με τα μέλη.
Μια τελευταία παρατήρηση:
Αφού δε "μιλάμε" στον πληθυντικό αλλά "γράφουμε", δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή να μην είναι σαφές αν κάποιος απευθύνεται σε έναν ή σε περισσότερους. Αλήθεια, τι σηματοδοτεί για σας ο πληθυντικός;
No Method, No Guru, No Teacher
Edited by - wendigo on 01/10/2006 20:24:33
quote:
Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Βρίσκω συναρπαστικό το πώς τίθεται:
Ο ερωτών ρωτά "γνωρίζετε;"
Ο απαντών ίσως να θεωρεί πως "γνωρίζει". Ίσως να επιθυμεί να απαντήσει και να εκφράσει αυτό που "γνωρίζει". Στο δεύτερο μισό της ερώτησης, όμως, αυτό που "γνωρίζει" υποβιβάζεται έμμεσα σε αυτό που "νομίζει".
Ο απρόσεκτος αναγνώστης ίσως να μην συνειδητοποιεί τη δυσαρέσκεια που του γεννάται από τον λεπτό υποβιβασμό της "γνώσης" του.
Μπορεί και να μπαίνει αυτόματα στην -δυστυχώς γνώριμη- διαδικασία του να απαντά σε κάποια αυθεντία στα πλαίσια μιας άτυπης εξέτασης.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως ο συντάκτης της ερώτησης έκανε κάτι τέτοιο εσκεμμένα ή συνειδητά.
Πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση.
quote:
Πιστεύω ότι ο κόσμος αποτελείται από την γλώσσα.
Μου άρεσε αυτό.
Γειά σας Τοτέμ
quote:
Γιατί κατά την γνώμη σας η χρήση του πληθυντικού προκαλεί σύγχυση ?
Ιδού τι έγινε με την χρήση του πληθυντικού, ΧΩΡΙΣ NICKNAME.
ΜΕ αυτά δεν βλέπω κανένα πρόβλημα η σύγχιση στο παρόν θέμα.
quote:
Θέλω να μάθω ποια είναι η σχέση σας με την γλώσσα και την γραμματεία της.
quote:- Τι νομίζετε πως χρειάζεται περισσότερο πέραν των όσων πολύ σωστά αναφέρετε ;
- Ρωτάς τι χρειάζεται περισσότερο πέραν των όσων αναφέρω.
--------------------------------------------------------------------------------
Η ερώτησή μου δεν αναφέρεται σε σας nst, αλλά στο μέλος jonniebegood.
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
- Θα δούμε στο μέλλον...- Τι ακριβώς εννοείτε με αυτή σας την φράση ;
- ποιοι το εννοουμε βρε τοτεμ; η nst το ειπε . με το να μας ενοποιεις Θέτεις τον εαυτο σου υπερανω; εγω και οι αλλοι; συναδει αυτο με τα οσα εγραψες;
Η ερώτησή μου δεν αναφέρεται σε σας jonniebegood, αλλά στο μέλος nst.
Οι παρατηρήσεις σας στο δεύτερο κατά σειρά μήνυμά σας, χαρακτηρίζονται ως εύστοχες και σημαντικές. Ο υποβιβασμός που αναφέρετε, πράγματι υπάρχει από την ίδια την γλώσσα και όχι από τον εκφραστή της, και με την βοήθειά σας, μπορούμε να σχολιάσουμε μαζί αυτήν την "αδυναμία" της. Από την εύστοχη παρατήρησή σας, προκύπτουν πολύ σημαντικά ερωτήματα :
α) ΠΩΣ κατά την άποψή σας, γίνεται αυτός ο υποβιβασμός αφού ο εκφραστής της γλώσσας είναι αμέτοχος σ' αυτόν ;
β) Αποκλείετε το ενδεχόμενο της ταυτόσημης έννοιας του ρήματος "γνωρίζω" με το "νομίζω" ;
Ωστόσο, πρέπει κι εσείς καθώς και οι υπόλοιποι αναγνώστες, να λάβετε υπ' όψην σας το εξής :
quote:
Κατά τη διάρκεια συμμετοχής σας στις Ομάδες Συζήτησης(Forums) του ESOTERICA.gr συμφωνείτε οικειοθελώς στο ότι δεν θα αποστείλετε πληροφορίες (Δεν διευκρινίζεται αν θα είναι υπό μορφή ερωτήσης ή απαντήσης, συνεπώς μπορεί να είναι είτε το ένα είτε το άλλο. "Δεν θα αποστείλλετε πληροφορίες", είναι γενική διατύπωση, δηλ. ούτε υπό μορφή ερώτησης, ούτε υπό μορφή απάντησης.) που να είναι αγενείς, υποτιμητικές, μισαλλόδοξες, προσβλητικές για άλλα πρόσωπα ή ιδεολογίες, απειλητικές, παραβιάζουσες την ιδιωτικότητα των άλλων, χυδαίες ή παράνομες
H λέξη "πληροφορία" ως έννοια και ως γραπτή έκφραση σε μία διαδικτυακή κοινότητα μπορεί κάλλιστα να πάρει την μορφή ερώτησης ή απάντησης - σαφώς όχι απαίτησης. Η χρήση του προσωπικού προσδιορισμού "ποιος" υπό μορφή ερώτησης, θεωρείται κατά συνέπεια αποστολή πληροφορίας που παραβιάζει το ιδιωτικό απόρρητο του πιθανού, όποιου, θελήσει να απαντήσει σε τούτη την ερώτηση - κλήση. Ο συντονιστής Dying Incubus ρώτησε κάτι αποστέλλοντας ο ίδιος μια πληροφορία (υπό μορφή ερώτησης που απευθύνεται σε προσωπικό επίπεδο, γιατί λέει συγκεκριμένα :
quote:
Όχι τίποτα άλλο αλλά μετά τις απορίες μας γύρω από το ερωτηματικό μην περάσουμε και στον προβληματισμό γύρω από την χρήση των προσώπων...
) που είναι ασύμφωνη με τους κανονισμούς λειτουργίας του φόρουμ. Η ενέργεια που παράγεται από την ερώτηση "ποιοι μας απευθύνετε ;" κατευθύνεται στην ιδιωτικότητά μας. Αν απαντηθεί, θα θεωρηθούμε συμμέτοχοι αυτής της παραβίασης. Όχι των άλλων, αλλά εμόν των ιδίων. Η επίπληξη που έγινε στον συντονιστή, δεν στοχεύει στην προσωπικότητά του ούτε γίνεται χάρην εντυπωσιασμού, αλλά αν γίνει αντιληπτή τόσο από τον ίδιο, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη, θεωρούμε πως θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του παρόντος διαδικτυακού τόπου και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Με απλά λόγια, αν απαντήσουμε στο ερώτημα του συντονιστή θα παραβιάσουμε την ιδιωτικότητα, όχι των άλλων, αλλά την δική μας και θα αποστείλλουμε πληροφορίες για την ταυτότητά μας που πιθανώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν πλην αυτού που ερωτά. Θα έλεγε κανείς πως ο συντονιστής μας καλεί - εμμέσως πλην σαφώς - να παρανομήσουμε έναντι των κανονισμών που ο ίδιος - ελπίζουμε - υπερασπίζεται. Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος συντονιστής έχει κάποια μορφή εξουσιοδότησης από την ομάδα του esoterica, έτσι ώστε να εξαιρείται από τους παραπάνω κανονισμούς λειτουργίας του ή να μπορεί με ασφάλεια να διαχειρίζεται πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα των υπόλοιπων μελών που συντονίζει. Δεν γνωρίζουμε επίσης την χρησιμότητα μιας τέτοιας πληροφορίας από τον ίδιο ή από την ομάδα του παρόντος χώρου.
Ο Εξελικτικός Εσωτερισμός διαπνέεται, όπως έχουμε δηλώσει, από το πνεύμα του "προλαμβάνειν". Κατά συνέπεια, η επίπληξή μας έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι προσβολής. Ελπίζουμε να έχει γίνει αντιληπτή για να μην χρειαστεί να επανέλθουμε σ' αυτήν.
Επίσης, διατηρούμε να το δικαίωμα να απαντάμε σε προσωπικό επίπεδο, στα πλαίσια ασφαλώς της συμφωνίας μας με το φόρουμ, σε όποια μέλη επιθυμούμε. Οι απαντήσεις μας που εκφράζονται κατ' αυτόν τον τρόπο, οι προσωπικές δηλ. γίνονται συνήθως από τον εκπρόσωπό μας με ανάλογο τρόπο της έννομης εκπροσώπησης και αντιπροσωπείας που ορίζεται από τον υπάρχον και εν ισχύη ποινικό κώδικα.
quote:
Αλήθεια, τι σηματοδοτεί για σας ο πληθυντικός;
Σηματοδοτεί ευγένεια.
Edited by - Totem on 02/10/2006 11:57:02
quote:Γιατί μου μιλάτε κατ' αυτόν τον τρόπο ; Σας παρακαλώ! Δεν με γνωρίζετε και δεν σας γνωρίζω. Το μόνο που κάνω είναι να σας μιλάω στον πληθυντικό. Γιατί νομίζετε πως σας θεωρώ διχασμένη προσωπικότητα ; Όποιοι δηλ. σας μιλούν στον πληθυντικό, εσείς τους φέρεστε κατ' αυτόν τον τρόπο ;
ΦΙΛΕ Totem.
ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΚΑΤ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ; ΔΕ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΩ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΣΕ ΕΝΑΝ Totem ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΡΙΣΤΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΟΛ’ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΘΕΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ.
ΦΙΛΕ Totem ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ, ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΩ.
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΟΥ ΞΑΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ.
quote:Έχετε συμφωνήσει κατά την εγγραφή σας στο φόρουμ πως δεν θα αποστείλετε πληροφορίες αγενείς ή προσβλητικές για άλλα πρόσωπα του φόρουμ. Γιατί δεν τηρείτε την συμφωνία σας ;
ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΓΕΝΕΙΣ Ή ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;
Υ.Γ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΣΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΟΥ.
ΠΑΝΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ, ΛΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ;
ΖΗΤΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΕΒΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΖΩ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.
"Ο Θεός γεωμετρεί" Πυθαγόρας

Τι παρατηρείτε ;
(το σύμβολο του ερωτηματικού στο παραπάνω σχήμα εμφανίζεται μεγενθυμένο)
Edited by - Totem on 03/10/2006 18:37:01
quote:
Ο υποβιβασμός που αναφέρετε, πράγματι υπάρχει από την ίδια την γλώσσα και όχι από τον εκφραστή της
quote:
ΠΩΣ κατά την άποψή σας, γίνεται αυτός ο υποβιβασμός αφού ο εκφραστής της γλώσσας είναι αμέτοχος σ' αυτόν ;
Δεν επιτάσσει η ίδια η γλώσσα τη χρήση δυο διαφορετικών ρημάτων. Ο "εκφραστής" -θα έλεγα "χρήστης", αλλά μάλλον το βλέπουμε διαφορετικά- δεν είναι ποτέ αμέτοχος. Μπορεί, όμως, να μην είχε σκοπό να μεταδώσει το συγκεκριμένο μήνημα. Το ότι μεταδόθηκε δεν είναι παντελώς ανεξάρτητο απ'αυτόν.
quote:
Αποκλείετε το ενδεχόμενο της ταυτόσημης έννοιας του ρήματος "γνωρίζω" με το "νομίζω" ;
Παρ'ότι στα αρχαία τα "νομίζω" και "γιγνώσκω" έχουν και κάποιες κοινές συνιστώσες η έννοια τους δεν ήταν ταυτόσημη. Στη νέα ελληνική, δε, η απόσταση μεταξύ των δύο είναι μεγαλύτερη.
ΑΝ, μετά από συζήτηση, συναποφασίζαμε πως πράγματα που θεωρούμε πως γνωρίζουμε απλώς τα νομίζουμε, ΤΟΤΕ θα μπορούσαμε, στα πλαίσια της κοινής μας συνενόησης να χρησιμοποιούμε τα δυο ρήματα με την ίδια έννοια. Θα το κάναμε στην κατ'ιδίαν συζήτησή μας ως κοινή παραδοχή που ξεφεύγει από τους τρέχοντες κανόνες χρήσης τους.
Όσο για την επιχειρηματολογία περί πληροφορίας που μετέφερε η ερώτηση του Dying Incubus:
Δεν τη συμμερίζομαι, αγαπητέ, και τη βρίσκω τραβηγμένη. Ίσως να είναι εκτός "ετικέττας" μια τέτοια ερώτηση αλλά δεν θεωρείται αθέμιτο να τεθεί στο φόρουμ. Περί ορέξεως...
quote:
Σηματοδοτεί ευγένεια.
Δεκτό, σεβαστό κι ευχάριστο.
Για το ερωτηματικό επιφυλάσσομαι.
quote:
Η επίπληξη που έγινε στον συντονιστή, δεν στοχεύει στην προσωπικότητά του ούτε γίνεται χάρην εντυπωσιασμού, αλλά αν γίνει αντιληπτή τόσο από τον ίδιο, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη, θεωρούμε πως θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του παρόντος διαδικτυακού τόπου και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Με απλά λόγια, αν απαντήσουμε στο ερώτημα του συντονιστή θα παραβιάσουμε την ιδιωτικότητα, όχι των άλλων, αλλά την δική μας και θα αποστείλλουμε πληροφορίες για την ταυτότητά μας που πιθανώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν πλην αυτού που ερωτά. Θα έλεγε κανείς πως ο συντονιστής μας καλεί - εμμέσως πλην σαφώς - να παρανομήσουμε έναντι των κανονισμών που ο ίδιος - ελπίζουμε - υπερασπίζεται. Δεν γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος συντονιστής έχει κάποια μορφή εξουσιοδότησης από την ομάδα του esoterica, έτσι ώστε να εξαιρείται από τους παραπάνω κανονισμούς λειτουργίας του ή να μπορεί με ασφάλεια να διαχειρίζεται πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα των υπόλοιπων μελών που συντονίζει. Δεν γνωρίζουμε επίσης την χρησιμότητα μιας τέτοιας πληροφορίας από τον ίδιο ή από την ομάδα του παρόντος χώρου.
Γειά σας Totem.
Η αλήθεια είναι, πως ακόμα και αυτό το "γειά σας Totem", αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πληθυντικός ευγενείας, φλερτάρει αρκετά με τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί ασαφές, εφόσον κάτω από το όνομα μέλους "Totem" δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν απευθύνεται σε ένα άτομο που εκφράζει τις δικές του απόψεις, σε πολλά άτομα που εκφράζουν τις απόψεις τους, σε μία ομάδα ατόμων που εκπροσωπούν ένα ενιαίο σύνολο ιδεών και απόψεων, ή στον εκπρόσωπο της ομάδας, που άλλοτε εκφράζει τις δικές του και άλλοτε τις απόψεις της ομάδας.
Πρακτική λοιπόν είναι πρώτα από όλα η ερώτηση που εύλογα σας απηύθυνε ο συντονιστής Dying_Incubus:
"Αγαπητέ Totem, ποιοί μας παραθέτετε?"
Και εκτιμώ, ότι κατανοείτε πως μία τέτοια ερώτηση, δεν απαιτεί να απαντηθεί με ονόματα, διευθύσεις και τηλέφωνα, με προσωπικά δηλαδή στοιχεία, παρά να διευκρυνιστεί σε ποιο πλαίσιο γίνεται η παρούσα συζήτηση. Δεν είναι καθόλου παράλογο κάτι τέτοιο, εφόσον συμμετέχετε σε ένα forum, όπου συζητούν μεταξύ τους μεμονωμένα άτομα κατά κανόνα, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όπου έχουν συμμετάσχει κάποιοι φορείς και οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν πως τους αντιπροσωπεύουν.
Ούτως ή άλλως, από το μέχρι στιγμής περιεχόμενο των μηνυμάτων σας, διαφαίνεται πως παρουσιάζετε έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης, έρευνας και αναζήτησης κάποιων πραγμάτων. Δεν είναι λοιπόν φυσικό, να αναρρωτιέται κάποιος, εάν συζητάει με μία ομάδα ανθρώπων που πρεσβεύουν αυτόν τον τρόπο έρευνας, ή με έναν, καθώς και για τη φύση της χρήσης του πληθυντικού αριθμού που χρησιμοποιείτε; Δε θα βοηθούσε κάτι τέτοιο την επικοινωνία την δική σας με τα μέλη, καθώς και των μελών με εσάς;
Αφιερώσατε κάποιον χρόνο για να εξηγήσετε τον λόγο, για τον οποίο θεωρήσατε πως οι ερωτήσεις που σας απευθύνθηκαν σχετικά με τον πληθυντικό που χρησιμοποιείτε, παραβαίνουν τους κανονισμούς του παρόντος χώρου. Θα αρκεστώ να αναφέρω, πως οι κανονισμοί φτιάχνονται για να εξυπηρετήσουν τον διάλογο, τον αλληλοσεβασμό και την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Η κάθε μορφή υπάρχει για να φιλοξενήσει κάποια ουσία.
Πέρα από όλα τα παραπάνω, σας καλωσορίζω κι εγώ στις συζητήσεις μας. ![]()
Και εφόσον βρισκόμαστε όλοι σε ένα περιβάλλον διαλόγου, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να γίνετε πιο σαφής, ως προς το πλαίσιο του διαλόγου αυτού από μέρους σας.
Εύχομαι, στην ερώτηση αυτή, να μη θεωρήσετε ότι παραβαίνουμε και πάλι τους κανονισμούς μας, γιατί θα αρχίσω πραγματικά να ανησυχώ!
![]()
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!