ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ρατσιστής ο Νίτσε? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ρατσιστής ο Νίτσε? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Κούφια Γη31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
12/05/2004, 15:33:25
Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να προσέχουμε τί επικαλούμεθα.

Έγραψα λοιπόν: "Ας θυμηθούμε τον Πλάτωνα και τί λέει για τη βούληση..."

και τσουπ(!) να 'σου ο ΠΛΑΤΩΝΑΣάκος με θερινή ενδυμασία (κοινώς μπανιερό) και πετονιά στο χέρι (η βούληση που λέγαμε).

Καλέ μου kynikos, o Πλάτων μας παραδίδει την διαίρεση της ψυχής σε τρία κύρια μέρη (λογιστικόν, θυμοειδές, επιθυμητικόν) και δίνει μια παραστατική εικόνα περί της φύσεως εκάστου μέρους και του τρόπου με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους (Φαίδρος ή Περί Kαλού, κεφ. 25 & 34).

Η ψυχή μοιάζει με ένα άρμα, συρόμενο από ένα ζεύγος πτερωτών ίππων και οδηγούμενο από έναν ηνίοχο. Το λογιστικό και κατ΄ εξοχήν ανθρώπινο μέρος εκφράζει ο ηνίοχος, ενώ τα δύο ιππόμορφα μέρη εκφράζονται από το θυμοειδές (λευκός ίππος) και το επιθυμητικόν (μαύρος ίππος). Ο πρώτος “απληκτος, κελεύσματι μόνον και λόγω ηνιοχειται” (οδηγείται χωρίς χτυπήματα, μόνον από τα κελεύσματα και τους λόγους του ηνιόχου). ενώ ο δεύτερος “μάστιγι μετά κέντρων μόγις υπείκων” (μόλις που συγκρατείται από το μαστίγιο και τα κεντρίσματα). Η αντίθεση αυτή μεταξύ των δύο “αλόγων” μερών της ψυχής γεννά το εσωτερικό δράμα της ζωής του κάθε ανθρώπου.

Ο θυμός ή θυμικόν ή θυμοειδές μέρος είναι η σφαίρα εκείνη της ψυχής που περικλείει το συναίσθημα και τη βούληση.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 12/05/2004 15:38:15

12/05/2004, 15:44:30
Στο άκρο δεξιά είναι ΖΑΔΟΚ…. Η Τρίτη από δεξια…. πρέπει να είναι η zezmperg!!!

Λοιπόν, αν πούμε ότι χαλάσαμε το θέμα του/της κουφιας γης, είναι λίγο! Μόνο που (φιλοσοφικά) το περιόρισε πολύ….το πουλί του Nietzsche!!!

Πάντως, αν κοιτάξουμε λίγο το σπίτι του Nietzsche,

που έζησε και έγραψε ζαρατουστρα, κλπ…. μου φαίνεται τόσο μεγάλο… ώστε κάποια καλόγρια που και που θα βοηθαγε….. ώστε να είναι καθαρό!

Κυνικέ, ο παππούς μου είχε…. όμορφους κήπους,... με ζουμερές ντομάτες.... και ψηλές κληματαριές....με πανεφορφα σταφύλια!

Να δεις περιποιηση... που τους εκανε!!!

Λαμπανε!!!

zezmpergΜέλος
12/05/2004, 15:56:24
Σας χαιρετώ.
quote:

Η Τρίτη από δεξια…. πρέπει να είναι η zezmperg!!!

Λοιπόν εσύ Πλάτωνα θα πρέπει να είσαι ....
Καλά που μας αναγνώρισες;
Που ξέρεις τι μορφή μου;
Tης "Σεβαστής" ηγουμένης Zadok και πως ηγείται;
Πα,πα,πα παααααααααααααααααααααααας
Βρε είσαι;
Σε χαιρετώ Πλάτωνα.
Σας χαιρετώ με εκτίμηση.
Υ.Γ.
Δεν ενδίδω ούτε δίνω σοκολατάκια........

kynikosΜέλος
12/05/2004, 21:03:22
Φίλε ΠΛΑΤΩΝΑ,

Σε ευχαριστώ, κατάλαβα...
- Άν θές να λάμπουν (οι ζουμερές ντομάτες) πρέπει να τις περιποιήσαι..

=====

Φίλη Zadok,

ΑΞΙΑ!!!

(Όπως και κάθε άλλος που μελετάει τον Φαίδρο)

Αν σε κατάλαβα σωστά, δηλαδή, ο Νίτσε (μέσω της γριάς) ταυτίζει την γυναίκα με το επιθυμιτικό μέρος...;

12/05/2004, 21:54:35
Φίλε kynike,

Ισως να συμβαίνει και το εξής: Η γυναίκα μπορεί να αφηνιάσει το επιθυμητικό μέρος της ψυχής οπότε κράτα και κανένα μαστίγιο μη ντελαπάρει το άρμα.

Άξια όντως η Zadok

Χαιρετώ!

15/05/2004, 18:09:51
Και για να επιστρέψουμε στο θέμα...παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα απο το κεφάλαιο "Η γρια και η νέα γυναίκα":
" Όλα στη γυναίκα είναι ένα αίνιγμα, και όλα στη γυναίκα έχουν μια λύση:την εγκυμοσύνη. Ο άντρας είναι ένα μέσο για τη γυναίκα :ο σκοπός ειναι πάντα το παιδί"
"Ο άντρας πρέπει να γαλουχείται για τον πόλεμο και η γυναίκα για την ανακούφιση του πολεμιστή:όλα τα άλλα είναι κουταμάρες"
"Η ευτυχία του άντρα λέει"θέλω" η ευτυχία της γυναίκας λέει:"εκείνος θέλει"Κοιτα! ετούτη τη στιγμή ο κόσμος έγινε τέλειος! έτσι στοχάζεται κάθε γυναίκα ,σαν υποτάσσεται με όλη της την αγάπη.
"Και έχει χρέος η γυναίκα να υποτάσσεται και στην επιφάνεια της να βρίσκει κάποιο βάθος. Επιφάνεια είναι η ψυχή της γυναίκας ,μια κραδαινόμενη τρικυμισμένη επιδερμίδα ρηχού νερού. Του άντρα όμως η ψυχή είναι βαθιά, το ρέμα της βρυχάται σε έγκατες σπηλιές. Η γυναίκα τη δυναμή του τη μαντεύει ,μα δε τη νιώθει".
"Όταν πηγαίνεις στις γυναίκες, μη λησμονάς το μαστίγιο!"
Αναμένω τα σχολιά σας..(άραγε γιατί αποκλείει μια γυναίκα πολεμίστρια??)

Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"

15/05/2004, 18:56:29
Αγαπητέ/η Κούφια Γη,

να υποθέσω ότι δεν κατάλαβες την ερμηνεία μου ή επιζητάς κάποια άλλη;

Αν αντικαταστήσεις τις λέξεις άνδρας - γυναίκα σύμφωνα με την ερμηνεία μου, προκύπτει μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση στο ερώτημά σου.

Η υπονοούμενη "γυναίκα" δεν μπορεί να είναι πολεμίστρια.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

15/05/2004, 19:18:27
Στην συγκεκριμένη περίπτωση φίλε μου ,αναγκαστικά δεν είναι υπονοούμενη?Και υπο αυτό το πρίσμα -ουτοπικό μεν- δοκισησοφούμε ή φιλοσοφούμε?

15/05/2004, 19:35:03
Έδωσα την εντύπωση ότι δοκησισοφίζω;

Μάλλον έχεις καταλήξει σε συμπεράσματα, οπότε το ερωτηματικό στο θέμα σου θα έπρεπε να το μετατρέψεις σε θαυμαστικό...

16/05/2004, 21:53:39
Zadok ήρθε η σειρά μου να σου πω ,οτι "δεν κατάλαβες την ερμηνεία μου ή επιζητάς κάποια άλλη?

16/05/2004, 22:00:04
Έδωσες κάποια ερμηνεία πέραν του ρατσισμού;

Αν θέλεις, δείξτο μου, μήπως δεν βλέπω καλά... Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε.

Edited by - Zadok on 16/05/2004 22:02:40