- Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
οτι δεν πιανετε,υποσταση δεν εχει,
οτι δεν λογαριαζετε δεν ειναι αληθινο,
οτι δεν ζυγιαζετε,αυτο δεν εχει βαρος
κι οτι εσεις δεν χυνετε δεν εχει περαση.
Γκαιτε
Eιναι μερικες αληθειες,τοσο τραχιες,οσο και τα λογια του ποιητη,
και οσο περνα ο καιρος και συνειδητοποιω πως ο ανθρωπος τελικα ειναι το μεγαλυτερο ΘΥΜΑ,της εξελιξης, και οχι μονο δεν εχει το δικαιωμα να θεωρει τον εαυτο του προνομιουχα υπαρξη μεσα στο συμπαν,αλλα μαλλον μια αξιολυπητη καταδικασμενη στην φθορα υπαρξη.
Η Εικονα του σημερινου κοσμου,μου προκαλει αγωνια και πολλα ερωτηματικα,ολο και πιο συχνα συναντω ανθρωπους που εχουν χασει την επαφη με την πραγματικοτητα και ζουν σε μια ΝΟΗΤΙΚΗ και ισως ΙΔΑΝΙΚΗ,πραγματικοτητα.
Καθε μερα οταν περνω το μετρο να παω στην δουλεια μου,βλεπω ολο και πιο συχνα καλωδιωμενους ανθρωπους,ο ενας με τεχνητο ακουστικο αυτι τηλεφωνου,ο αλλος με γουοκμαν,και ο πιτσιρικας με το τελευταιο μοντελο λαπτοπ υπολογιστη καλωδιωμενος στο νετ ισως και 20 ωρα .
ΕΚΤΟς απο το γεγονος πως η ανθρωπινη πλεον επαφη ειναι ανυπαρκτη,αφου ολοι πλεον ειναι κουφοι,και ακουν οτι θελουν αυτοι να ακουν και βλεπουν οτι αυτοι θελουν να δουν...το ερωτηματικο ειναι οτι πισω απο ολα αυτα καποια αορατα συμφεροντα κινουν τα νηματα για να χαθει μια για παντα η ανθρωπινη επικοινωνια..
αλλα γιατι ο ανθρωπος δεν αντιστεκεται σε ολη αυτην την τεχνολογικη επιβολη__?
Οι καμερες πλεον ειναι αναποσπαστο κομματι της ζωης μας ,κρυφες και φανερες κατασκοπευουν την ζωη μας απο παντου.
Πουθενα στης μεγαλες αστικες πολεις δεν υπαρχει ελευθερια,για τον πολιτη,αφου το τριτο ματι ειναι παντου και παρακολουθει τα παντα.
Στο τελος ζω,μιας εποχης που φευγει
Το φυσημα νιωθει κανεις απο τη στροφη του φυλλου,
που ο Θεος και συ κι εγω γραψαμε
και που ψηλα αγνωστα χερια το γυριζουν.
Τη λαμψη μιας νεας σελιδας
που πανω της ολα ακομη να γραφτουν μπορουν.
Οι υποκωφες δυναμεις ετοιμαζονται
και σκοτεινα η μια την αλλη βλεπει.
Ριλκε
Πως μπορεις μεσα σε αυτο το ψυχικο δραμα της ανθρωποτητας να εχει σταθερη διαθεση,χωρις να παραφρονησει κανεις η να διατηρει της ευθραστες ψυχικες ισορροποιες σταθερες;;;
Kατι εχει αρχισει να σαπιζει εδω και πολυ καιρο και την μυρωδια που φερνει ειναι αδυνατον να την καλυψουν ολου του κοσμου τα αρωματα.
Πως μπορει να υπαρξει αντισταση><;
μια λυση ισως να ηταν η καταργηση καθε επιθυμιας..
*Σεβομαι παντα τον καθε τρελο του χωριου και μη,γιατι μεσα στην δικη του κοσμοθεωρηση εχει φτιαξει ενα δικο του νοητικο ανιδιοτελη κοσμο.
Η καταργηση της επιθυμιας για τον συγχρονο ανθρωπο ισως ειναι κατι ανεφικτο,τοσο πολυ δεσμευμενος που ειναι μεσα στην υλη και την ματαιοτητα της ματαιοδοξιας του.
Αλλα απο την στιγμη που θα μπορεσει αν μπορεσει να αποδεσμευτει απο την επιθυμια κατακτα ενα σημαντικο κομματι της Θεικης του υποστασης,παυει πλεον να ειναι επικινδινος,ζωικος κτητικος,ανιαρος η ενδιαφερων,δυνατος η αδυνατος.
Γινεται φυση και καθαρη θεωρηση οπου εκει επικρατει η ευδαιμονια,δηλαδη η Καθαρση και η καθαρη θεαση και αλλων κοσμων σε πιο μακρυνα επιπεδα.
Ενα παραθυρο στην απειροσυνη μας.

ΦΙΛΕ spirit ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΝΙΩΣΩ..
ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ....
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ...
ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ,ΕΛΠΙΔΕΣ ,ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ,ΦΟΒΟΙ ,ΠΟΛΕΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΒΟΥΛΟΙ...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΒΟΥΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ..
ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
quote:
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΦΙΛΕ spirit ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΝΙΩΣΩ..
ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ....
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ...
ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ,ΕΛΠΙΔΕΣ ,ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ,ΦΟΒΟΙ ,ΠΟΛΕΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΒΟΥΛΟΙ...
ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Καλησπέρα σε όλους.
Παρα πολύ ωραίο θέμα, εχω διαβάσει αρκετα παρόμοια και μπορώ να πώ οτι με λυπουν πραγματικα.
Αλλα γιατι μόνο τα συζητάμε?
Όπως όλα τα θέματα ετσι και αυτό θα ξεχαστεί και μετα θα δημιουργηθεί ενα παρόμοιο και πάει λέγοντας.
Με αυτό θέλω να πω πως δεν έχει σημασία να το συζητάμε μόνο, με την συζήτησει δεν βγαίνει τίποτα.
Το θέμα είναι να ενεργίσουμε και να ενεργήσουμε δραστικά,
να κατεβούμε στους δρόμους και να κάνουμε διαδιλώσεις,για ότι αφορά την πατρίδα μας και την Ιστορία μας, αλλα προσοχή μόνο την πατρίδα μας και την Ιστορία μας οχι για του καθενος το πρόβλημα όπως την θρησκεία.
Να διαδιλώσουμε για την παιδεία,
Για το τί διδάσκονται τα παιδειά μας σήμερα στα σχολεία,,
για την γραμματική μας που συνεχώς την κακοποιούν.
Εδω στη Γαλλία κάποιος υπουργός άλλαξε εναν τόνο σε κάποιο γράμμα και κατεβηκαν και κάναν τόσες διαδηλώσεις για εναν τόνο.
Εμεις τι κάνουμε για όλα αυτά που αλλάζουν καθημερινά στην ζωή μας?
Και θέλουμε να λεγόμασται και Έλληνες,μια χώρα με ξεχωριστό πνεύμα και πολιτισμό?
Λυπάμαι...

Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος
Ευχαριστω πολυ που μπηκες στον κοπο να διαβασεις και να απαντησεις,αναφερεις:
ναι καπου εδω αρχιζει το προβλημα,και οι κυριες αιτιες ειναι δυο,πρωτα βαζουμε τον εαυτο μας*εγωισμο και επειτα ολα τα υπολοιπα.
Μιλας για καλοπεραση,τι ειναι αληθεια η καλοπεραση;;;
Διακοπες καθε καλοκαιρι ενα μηνα,σπιτι στην εξοχη και χρηματα για να αγοραζεις οτι θελεις;;
πολυ ωραια ολα αυτα αν υπαρχουν αλλα τι τιμημα πληρωνουμε για ΑΥΤΑ;
ισως ενα κομματι της ψυχης μας που παραμενει αγονο,χερσα γη μεσα σε εναν μηχανικο και υλιστικο παραδεισο.
Θα πρεπει να ξυπνησουμε οσο υπαρχει ακομη χρονος για να δουμε την ζωη πιο σφαιρικα και οχι μεσα απο τα στενα ορια του νου μας που ηδη ειναι διαμορφωμενος απο εξωτερικους παραγοντες που εχουν ληφθει λαθος και που για καποιους συμφερει αυτο γιατι ειναι πιο ευκολη η χειραγωγηση του κοινου νου,της μαζας απο τον καθε ελευθερο νου που μπορει αν μην τι αλλο να αντιδρα ακομη σε οτι τον ενοχλει,χωρις να βολευεται ποτε.
Ενας ανησυχος νους που ειναι παντα σε ετοιμοτητα για ολες της καταστασεις ειναι ενας υγειης νους,και αυτους εχει αναγκη ο κοσμος,ετσι ισως να μπορεσουμε να βγουμε απο το πολιτισμικο ΜΗΔΕΝ.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ,στο συνολο μπορει να ειναι ισχυρη αρκει βεβαια να το καταλαβουμε.
Ο 21ος αιωνας,πιστευω πως θα ειναι σημαδιακος για την ανθρωποτητα,αφου ο ανθρωπος θα πρεπει να ξεχασει και να απορριψει ισως οσα εχει μαθει εως τωρα,ετσι γεννιεται ενας αλλος ανθρωπος ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ,
δεν ξερω αν φταιει η Κρονια ΦΥΣΗ ΜΟΥ,που βλεπω καπως απαισιοδοξα τα πραγματα,αλλα δεν μπορει μεσα σε ολη αυτη την σκοτεινια καποιο φως θα υπαρχει σιγουρα, γιατι ο ανθρωπος κινδυνευει να βρεθει εξοριστος μεσα στην γη..
απο δικη του ευθυνη και ανεπαρκεια κυριως.
Καπου γραφει ο Νιτσε στο Συμπονια εδω και εκει>
Κρωζουν οι κουρουνες βραχνα
και με γρηγορο φτερουγισμα τραβουν για την πολη
Θα χιονισει σε λιγο
ΧΑΡΑ ΣΕ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ
ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
....
Κρωζουν οι κουρουνες βραχνα
και με γρηγορο φτερουγισμα τραβουν για την πολη
ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ
ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ..
εγω παραφραζωντας θα ελεγα αλιμονο σε κεινον που ΓΗ δεν εχει..
Αγαπητε Μορφεα καταρχας να σε καλωςορισω σε αυτον τον χωρο,
γραφεις:
Παρα πολύ ωραίο θέμα, εχω διαβάσει αρκετα παρόμοια και μπορώ να πώ οτι με λυπουν πραγματικα.
Αλλα γιατι μόνο τα συζητάμε?
Όπως όλα τα θέματα ετσι και αυτό θα ξεχαστεί και μετα θα δημιουργηθεί ενα παρόμοιο και πάει λέγοντας.
Με αυτό θέλω να πω πως δεν έχει σημασία να το συζητάμε μόνο, με την συζήτησει δεν βγαίνει τίποτα.
Το θέμα είναι να ενεργίσουμε και να ενεργήσουμε δραστικά,
να κατεβούμε στους δρόμους και να κάνουμε διαδιλώσεις,για ότι αφορά την πατρίδα μας και την Ιστορία μας, αλλα προσοχή μόνο την πατρίδα μας και την Ιστορία μας οχι για του καθενος το πρόβλημα όπως την θρησκεία.
Να διαδιλώσουμε για την παιδεία,
Για το τί διδάσκονται τα παιδειά μας σήμερα στα σχολεία,,
για την γραμματική μας που συνεχώς την κακοποιούν.
θα ηθελα να αναφερω πληροφοριακα πως δεν ζω στην Ελλαδα,χωρις αυτο να σημαινει πως δεν νοιαζομαι για αυτην,αλλα δεν μπορω να κανω πολλα πραγματα αφου ειμαι μακρυα.
Αναφορικα για την χωρα που ζω,την Φινλανδια,μπορω να πω πως εχει ενα απο τα καλυτερα συστηματα παιδειας ανα τον κοσμο,ειναι μια χωρα που δεν εχει,ΕΠΑΙΤΕΣ,ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ,ΟΙΚΟΥΣ ΑΝΟΧΗΣ,και αδεσποτα..
δεν ξερω αν ολα αυτα ειναι κατι αλλα αν μην τι αλλο ειναι δειγματα πολιτισμου.
Βεβαια αυτα ειναι τα καλα της,δεν θελω να
μιλησω για τα ασχημα τωρα.
Λοιπον νομιζω πως και απο την συζητηση κατι βγαινει ειναι το πρωτο βημα αν θελεις..
δεν θα ειχα ομως καμια αντιρρηση να βγω και στους δρομους να διαδηλωσω αν ειμαι σιγουρη για τα πιστευω μου.
Αλλα το θεμα μας νομιζω αυτην την στιγμη ειναι αλλο..
Καλη Κυριακη σε ολους.

Πόσοι πιστεύουνε ![]()
Αυτή είναι για εμένα η ουσία του προβλήματος .
Όλα εδώ δεν πληρώνονται , έτσι πιστεύω και γνωρίζω .
Πως το στηρίζω , με ποιά λογική ![]()
Και με αυτά που εσύ η ίδια έγραψες .
Πως τα αντιλήφθηκα όμως εγώ ![]()
Το μέλλον για αυτόν τον κόσμο είναι θεωριτικό, το πρακτικό μέρος ακολουθεί μετέπειτα .
Διόρθωσε σε παρακαλώ την αντίληψή μου ,αν κρίνεις ότι είναι ανυπόστατη .
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων γιατί γνωρίζω ότι θα προσπαθήσεις .
Αν βγήκα απο το θέμα σου , ζητώ συγνώμη .
ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΗ spirit ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΤΗΣ...![]()
ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΑΟΥΣΤ..
"ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΒΛΕΠΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΦΕΥΓΗ ΜΕΙΝΕ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ"..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
Σκέψου σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να γινόταν μια παρόμοια επάνάσταση απο τον λαό παρόμοια με αυτη της Γαλλική Επανάστασης..
Φαντάζεσαι να ξεσηκονόμασταν 1000 2000 άτομα και να καταιβέναμε να κλείσουμε τους δρόμους,και να ερχόταν και άλλοι,
Δεν ξέρω ίσως και νά είναι και παράλογα αυτα που λέω ίσως να είναι και τις ηλικίας μου ειμαι 19 ετών και λυπάμαι για τον κόσμο που ζώ.

quote:
Τι θα βγεί με το να το συζητίσουμε εγω εσυ και άλλοι δέκα.
Σκέψου σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να γινόταν μια παρόμοια επάνάσταση απο τον λαό παρόμοια με αυτη της Γαλλική Επανάστασης..Φαντάζεσαι να ξεσηκονόμασταν 1000 2000 άτομα και να καταιβέναμε να κλείσουμε τους δρόμους,και να ερχόταν και άλλοι,
Δεν ξέρω ίσως και νά είναι και παράλογα αυτα που λέω ίσως να είναι και τις ηλικίας μου ειμαι 19 ετών και λυπάμαι για τον κόσμο που ζώ.
Δεν εισαι μονος σου...![]()
quote:
Eιναι μερικες αληθειες,τοσο τραχιες,οσο και τα λογια του ποιητη,
και οσο περνα ο καιρος και συνειδητοποιω πως ο ανθρωπος τελικα ειναι το μεγαλυτερο ΘΥΜΑ,της εξελιξης, και οχι μονο δεν εχει το δικαιωμα να θεωρει τον εαυτο του προνομιουχα υπαρξη μεσα στο συμπαν,αλλα μαλλον μια αξιολυπητη καταδικασμενη στην φθορα υπαρξη.
Τα λογια σου παραπεμπουν σε Νιτσε φιλη spirit...
Οπως εχω ξαναπει πριν λιγο καιρο: "Πιστευω ξεκαθαρα πως στη συμπαντικη προβολη υπαρχει χαος και αρμονια, ολα στη φυση εχουν προγραμματιστει να κανουν κατι, εχουν ορισμενα απο τη φυση ορια(πλανητες-ζωα-φυτα.).
Ο ανθρωπος τολμαω να πω πως ειναι το ακαθοριστο του συμπαντος, ειναι η ενεργεια που χωρις ορια-συνορα δημιουργει και καταστρεφει, ο κυριαρχος τον στοιχειων και των ιδεων, ο φοβος του προγραμματος του χαους και της στασημοτητας...και ολα αυτα λογο της ελευθεριας του στο να κυριαρχει σε ιδεες και τοπους.Με λιγα λογια ειναι το Παραδοξο της Λογικης...ειναι το λαθος στο σωστο και το σωστο στο λαθος."
Κανε μια επισκεψη απο το topic "ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ" και θα δεις παρομοιοιους προβληματισμους αλλα και απαντησεις.
Τι θα βγεί με το να το συζητίσουμε εγω εσυ και άλλοι δέκα.
Σκέψου σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να γινόταν μια παρόμοια επάνάσταση απο τον λαό παρόμοια με αυτη της Γαλλική Επανάστασης..
Φαντάζεσαι να ξεσηκονόμασταν 1000 2000 άτομα και να καταιβέναμε να κλείσουμε τους δρόμους,και να ερχόταν και άλλοι,
με την ιδια λογικη τοτε,αφου δεν βοηθα η συζητηση,θα ηταν το ιδιο ανωφελο,να βγουμε και στους δρομους να διαδηλωσουμε ΤΙ;
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ πιο πολυ απο καθε αλλη εποχη,ειναι τα ιδανικα,ενω η ατομικοτητα του καθε ανθρωπου εχει εξαφανιστει αφου υπαρχει μεγαλυτερο συμφερον ο ανθρωπος να ειναι στην αγελη,γιατι ετσι μπορει να ελεγχεται πιο ευκολα.
Σκεψου ο καθενας να επαναστατουσε και να εβγαινε να φωναξει στους δρομους,αυτο σε πληροφορω θα ηταν καταστροφικο γι αυτους που θελουν να λεγονται κυβερνητες.
Γιατι νομιζεις πως υπαρχει η Μαγικη Οθονη ,TV,;;;
γιατι δεν σταματουν την εξαπλωση των ναρκωτικων;;;
το αλκοολ,
και αλλα πολλα,ΣΚΕΨΟΥ.
Μια και εισαι μονο 19 ετων,θα ειχε ενδιαφερον να μας ελεγες πως βλεπεις εσυ τον κοσμο μεσα απο την ματιερα ενος 19 χρονου.
Ποιο ειναι για σενα το μεγαλυτερο ιδανικο που αξιζει να ζεις και να παλευεις γι αυτο;
alfa-omega.οτι και να σου πω για την ζωη μετα θανατον θα ειναι ψεμα,αλλα το μονο που μπορω να πω ειναι οτι δεν με απασχολει καθολου αν υπαρχει η οχι,και αν υπαρχει η θεωρια της αιωνιας επιστροφης,το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν θα ηθελα ξανα να επιστρεψω,γι αυτο καλο θα ηταν ΕΔΩ,να κλεινουμε τους κυκλους μας,και να πληρωνουμε ολα μας τα χρεη πριν παμε παραπερα,να μην αφηνουμε να εκκρεμουν καταστασεις απο αμελεια μας που μπορει για τον αλφα η βητα λογο να παιδευουν τον συνανθρωπο μας η εμας τους ιδιους.
ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗ,ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙς ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ,πχ
Hermes,μπηκα στο τοπικ, ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ,και παλι δεν βρηκα ακρη...αλλα ουτε και απαντησεις,τελικα νομιζεις οτι για να ζησεις μια ομορφη ζωη υπαρχουν συνταγες,η γινεται ομορφη η ζωη μονο με ομορφα λογια αγαπης και EYXOΛΟΓΙΑ;
ιΣΩς τα ομορφα λογια,να βοηθουν να αντεξουμε το βαρος της ,αλλα δεν λυνουν τα ουσιαστικα της προβληματα.

quote:Χαος δεν υπάρχει φίλε Hermes. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος το ονομάζει χάος.Το χάος έχει αρμονία που δεν είναι κατανοητή στον άνθρωπο λόγω των πεπερασμένων γνώσεών του ή λόγω πεπερασμένων δυνατοτήτων υπολογισμού και μέτρησης.
"Πιστευω ξεκαθαρα πως στη συμπαντικη προβολη υπαρχει χαος και αρμονια, ολα στη φυση εχουν προγραμματιστει να κανουν κατι, εχουν ορισμενα απο τη φυση ορια(πλανητες-ζωα-φυτα.).
Έχεις δεί ποτέ fractals;; το ξέρεις ότι η ανάπτυξη των φυτών στον χώρο ακολουθεί fractal σχηματισμούς. Όπως ξεκίνησησε πετυχημένα ένας καθηγητής στο Π.Μακεδονίας στο μάθημα της θεωρίας του χάους: "κατ'αρχάς χάος δεν υπάρχει..."
Φιλικά, πάντα, περονόσπορος
τὰ δὲ πάντα οἰακίζει Κεραυνός - Ηράκλειτος
quote:
Χαος δεν υπάρχει φίλε Hermes. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος το ονομάζει χάος.Το χάος έχει αρμονία που δεν είναι κατανοητή στον άνθρωπο λόγω των πεπερασμένων γνώσεών του ή λόγω πεπερασμένων δυνατοτήτων υπολογισμού και μέτρησης.
Έχεις δεί ποτέ fractals;; το ξέρεις ότι η ανάπτυξη των φυτών στον χώρο ακολουθεί fractal σχηματισμούς. Όπως ξεκίνησησε πετυχημένα ένας καθηγητής στο Π.Μακεδονίας στο μάθημα της θεωρίας του χάους: "κατ'αρχάς χάος δεν υπάρχει..."
Η ενεργοποιηση 1000 συντελεστων κατευθηνσης,φορας, ογκου και η τυχαια αλλαγη τους χωρις σειρα-αρμονια-ταξη-λογο αποτελει μια ενεργεια χαους(ατακτο και μη αρμονικο εργο)...καθαρη αποδειξη της υπαρξης του χαους ειναι η υπαρξη του συμπαντος υπαρχει μια ταξη στην αταξια, σε ολα του τα στοιχεια υπαρχει μια ατακτη αρμονια...δεν νομιζω πως ο καθηγητης εχει δικιο, εκτος αν υπαρχει μια επιστημονικη τεκμηριωση επανω σε αυτο που λεει.
quote:
Hermes,μπηκα στο τοπικ, ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ,και παλι δεν βρηκα ακρη...αλλα ουτε και απαντησεις,τελικα νομιζεις οτι για να ζησεις μια ομορφη ζωη υπαρχουν συνταγες,η γινεται ομορφη η ζωη μονο με ομορφα λογια αγαπης και EYXOΛΟΓΙΑ;
το πρωτο σου post ειναι η αρχη των ερωτησεων ενος ανθρωπου που απαιτει μια ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ...δεν θα πω τιποτα παραπανω .
quote:
Μια και εισαι μονο 19 ετων,θα ειχε ενδιαφερον να μας ελεγες πως βλεπεις εσυ τον κοσμο μεσα απο την ματιερα ενος 19 χρονου.Ποιο ειναι για σενα το μεγαλυτερο ιδανικο που αξιζει να ζεις και να παλευεις γι αυτο;
Καλησπέρα.
Αγαητη φίλη spirit
Δεν πιστεύω πως ο τρόπος που βλέπω εγώ τον κόσμο, αντιπροσοπεύει και όλα τα παιδιά της ηλικίας μου.
Εμένα προσωπικά η γνώμη μου είναι η χειρότερη για τον κόσμο που ζώ,
προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται γύρω μου και τίποτα,
ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του,
να και ένα παράδειγμα,
ήμουν στην σχολή μου και καθόμασταν στο κυλικείο και πίναμε καφέ και κάτι λέγαμε και πετάγεται μια κοπέλα και λέει η πολιτική φταίει,
εγώ ξέρωντας το άτομο που μου το είπαι αυτό
της κάνω την εξής ερώτηση
Ποιος είναι υπουργός παιδείας στην χώρα μας?
Καμία απάντηση.
Ποιος έγραψε το σ΄νταγμα τις Ελλάδας?
Καμία απάντηση?
Και άλλες παρόμοιες ερωτήσης και βέβαι απάντηση δεν πήρα,
και όταν την ρώτησα με ποιον τα έχει η Τούλα?
Ο Θανάσης?
και άλλα τέτοια κατινίστικα εννοείται πως τα ήξερε?
Εγω βλέπω εναν κόσμο που πάει απο το κακό προς το χειρότερο
μια χώρα που χάνεται η Ιστορία της,
μια χώρα που χάνεται η Γραμματική της,
μια χώρα που δεν έχει παιδεία,
μια χώρα που πόλύ αμφιβάλω αν την κυβερνάνε Έλληνες,
μια χώρα που μόνο θεωρητικά έχει δημοκρατία,
μια χώτα που οι κατοικοί της δεν κάνουν τίποτα για όλα τα παραπάνω,
λκαι πολλά άλλα που αμα κάτσω να γράψω δεν θα τελειώσω ποτέ.
Γιατι να υπάρχουν όλα αυτά.
Ποιος μπορεί να μιλίσει σήμερα για του ξεχωριστό πολιτισμό που είχαι η Έλλαδα και κάποιοι απλώς θέλουνε να λένε πως η Ελλάδα έχει ξεχωριστο πολιτισμό Και αμα τους ρωτήσεις που το βασίζουν αυτό δεν έχουν κάτι να σου πούν.
Όλοι θέλουν να λέγονται Έλληνες αλλα τι πραγματικά κάνουν για την Ελλάδα?

ΔΥΣΤΥΧΩΣ,η εποχη μας μονο ρομαντικη δεν μπορει να χαρακτηριστει μεσα σε ενα πληθος απο γεγονοτα που την περιχαρακωνουν,ο ανθρωπος σημερα οσο ποτε εχει αναγκη απο το φως της Eλπιδας που θα τον βγαλει απο το τοιχος που χτιζουν ασταματητα επανω του οι δεξιοτεχνες του ειδους.
Μεσα σε αυτην την φαινομενικη ευμαρεια που προσπαθουν να μας πεισουν οτι ζουμε,
υπαρχει μια τρομερη μιζερια,κι αυτη η μιζερια ειναι η πνευματικη ατροφια και το τελμα το οποιο εχει πεσει η ανθρωποτητα.
Σε μια εποχη που αλλαζει με ταχυτατους ρυθμους,σε μια εποχη που η τεχνολογικη επανασταση χτυπαει κοκκινο,παραλληλα χτυπαει και το καμπανακι του κιδυνου,το ακουμε αραγε η κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου?
Μηπως αναπαυομαστε γλυκα,μεσα σε ενα ζαχαρενιο εγωιστικο ονειρο και εθελοτυφλουμε για το μελλον της ανθρωπινης ιστοριας και πολιτισμου___?
Το θεμα δεν ειναι που κοιταζει ο καθενας απο μας αλλα ο τροπος να κρινει και να αντιλαμβανεται τα γεγονοτα περα απο της προσωπικες του μικροτητες υστεριες και ανασφαλειες.
Βρηκα ενα αρθρο στα ψιλα της εφημεριδας το ΒΗΜΑ,ισως δεν ειναι και τοσο ασχετο με το πολιτιστικο σκοταδι το οποιο βιωνουμε καθημερινα.
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14621&m=B65&aa=2

ΔΩΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΣΟΥ,ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ...
Θα ήθελα να προσθέσω πως βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο ΑΤΟΜΙΣΜΟΣ γίνεται καθημερινότητα με τον πιο ανώδυνο τρόπο, την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για τα ΚΟΙΝΑ.
Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή που θέλει, βίαια και επιβεβλημένα, να θεωρηθεί ως το σημείο συνένωσης των λαών υπό το σκήπτρο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, με οποιοδήποτε κόστος.
Είμαστε μάρτυρες ενός κόσμου που θέλει να ΑΛΛΑΞΕΙ, όχι γιατί είναι συνειδητοποιημένος γι' αυτήν την αλλάγή, αλλά επειδή ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ. Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ αλλά την ΕΦΕΡΑΝ.
ποιοί, πως και γιατί; Δεν ξέρω.
προφήτης ο Ελύτης όταν στο Άξιον Εστί έγραφε :
...Αδελφοί μου, είπα, ως κι αυτά μια μέρα, κι αυτά θα τ' ατιμάσουν.
...Αδελφοί μου, είπα, μαύρες ώρες φτάνουν ο καιρός θα δείξει.
...Προσωπιδοφόροι, μες στον άλλον αιώνα, τις θηλιές ετοιμάζουν.
επειδή δεν το θυμάμαι καλά θα σας πρότεινα να το να ανατρέξετε σ΄αυτήν την ποιητική συλλογή.
Συγχωρήστε με για την οποιαδήποτε επανάληψη. την έφερε ο ειρμός.
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
1921
Κατάσταση πολιορκίας
Πολιορκούμεθα λοιπόν
Πολιορκούμεθα από ποιον
Από σένα κι από μένα απ’ τον τάδε και τον δείνα
Πολιορκούμεθα στενά
Από σύνορα, τελωνεία, ελέγχους διαβατηρίων, την Ιντερπόλ, τη στρατιωτική
Αστυνομία, τα τανκς, τη ρητορεία, τη βλακεία,
Απ’ τα παράσημα, τις στολές, τους εκφωνηθέντας λόγους
Τις υποσχέσεις, τις ψευτιές, την κουτοπονηριά
Τη δήθεν αγανάκτηση των ιθυνόντων, την υποκρισία
Την τηλεόραση, τη ραδιοφωνία, τα σαπούνια, τ’ απορρυπαντικά
Τις διαφημίσεις, τον τουρισμό, τα οργανωμένα ταξίδια, τις κρουαζιέρες
Τις γκαζιέρες, τα ψυγεία, τις κατασκηνώσεις, τους προσκόπους,
Τ’ άρθρα για την εκπαίδευση, την πολυκοσμία, τη σκόνη, τις ποιητικές συλλογές
Την έλλειψη ύδατος, τα λιπάσματα, τα νεύρα, την κακή χώνεψη, τη φαλάκρα,
Τους εφοπλιστές, το ποδόσφαιρο, τα λεωφορεία, την ακρίβεια, τις παθήσεις
Της σπονδυλικής στήλης, τη γραφειοκρατία, την καθυστέρηση, τις διαβεβαιώσεις,
Τις κριτικές, την εκκλησία, τα βασανιστήρια, τους καιροσκόπους,
Την υποψία, τους κατατρεγμούς, το φόβο, τη θρασύτητα, τους διαγωνισμούς
Καλλονής, την έλλειψη χρημάτων, την έλλειψη δικαιωμάτων, πολιορκούμεθα από τους βάναυσους
Τους άναρθρους, από τις μαύρες σκέψεις μας. Από τον εαυτό μας
Κι απ’ ό,τι άλλο βάλει ο νους σας πολιορκούμεθα στενά
http://www.tendreams.org/jialu/jialu9aa.jpg
" border=0>
ΔΩΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΣΟΥ,ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ...
Η ιδιαίτερη πατρίδα, η γενέθλια γη, ο τόπος μαζί με τη φύση και τους ανθρώπους και τις αντιλήψεις τους, δείχνει την εγγραφή των ανθρώπων στο χώρο, την ταυτότητα, την ατομική και συλλογική μνήμη, την ιστορική κληρονομιά.
Ο τόπος μας έχει ξεχωριστή σημασία γιατί μας φτιάχνει και τον φτιάχνουμε, γιατί τον βιώνουμε με τη σκέψη και τις αισθήσεις μας. Δεν τον αγαπάμε επειδή τον συνηθίσαμε ή επειδή έτυχε να τον βρούμε ή να τον κληρονομήσουμε. Αλλά επειδή μας εκφράζει, επειδή μας σημαδεύει με κάποια μόνιμα χαρακτηριστικά που όσο κι αν θέλουμε να τα αποβάλλουμε, δεν μπορούμε.
Συνηθίζουμε βέβαια να λέμε «όπου γης και πατρίς» υπονοώντας ότι πατρίδα μας μπορεί να γίνει όλος ο κόσμος, ο τόπος εργασίας, ο τόπος των οικονομικών συμφερόντων, ο τόπος των επιλογών μας, της τύχης και της μοίρας. Τόσο η γενέθλια όσο και η «καινούρια» πατρίδα έχει κάτι το ξεχωριστό, κάτι το μοναδικό και ασύγκριτο για όσους τυχερούς το ανακαλύψουν και το βιώσουν: την καθημερινή επικοινωνία με το εγώ μας.
Εφόσον υπάρχουν τα βιώματα της παιδικής ηλικίας συνυφασμένα με τις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις της μικρής, κλειστής κοινωνίας και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης με άλλους τοπικούς και εθνικούς πολιτισμούς, τροφοδοτείται ένας διαρκής διάλογος του τόπου με τον εαυτό μας, σχετικά με το πώς ορίζεται μέσα στο χωροχρόνο, ποια είναι η θέση του μέσα στο σύνολο και ποια είναι η αξία του ως μονάδα. Αυτή η διαλεκτική σχέση του εαυτού μας με τον τόπο εγγυάται την «παραγωγή» και τη συνέχιση του αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού.
Όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν να νοηματοδοτούν τα έμψυχα και τα άψυχα, τα υλικά και τα άϋλα, τα μικρά και τα μεγάλα, τότε άθελά τους και χωρίς να το γνωρίζουν, συνεχίζουν την αιώνια ανθρώπινη προσπάθεια για την αναζήτηση του εαυτού τους, της αλήθειας, της αυτογνωσίας…
Όλη αυτή η διαδικασία αναγνώρισης του εαυτού μας μπορεί να πραγματωθεί στα πλαίσια της ολιγάριθμης κοινότητας όπου ο καθένας είναι επώνυμος κι όχι μέσα στο χάος του αστικού κέντρου όπου ο καθένας είναι μέρος της μάζας, ένας απρόσωπος αριθμός. Ακόμα και η «συνομιλία» με ξένους πολιτισμούς, με ξένα ήθη και έθιμα, μπορεί να γίνει μέσα στη μικρή κοινότητα παρά τον κλειστό χαρακτήρα της. Πολλά είναι τα παραδείγματα ενός γόνιμου πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα σε ανθρώπους που διαφέρουν στην ηλικία, τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη φυλή και την εθνικότητα.
Αντίθετα, στο αφύσικο περιβάλλον της πόλης ο καθένας ζει μόνος του και παράλληλα με τους άλλους. Επικοινωνεί σ’ έναν ελάχιστο βαθμό με τους άλλους αν τύχει να έχουν κοινά ενδιαφέροντα ή κοινά προβλήματα και αυτό μόνο φευγαλέα ωσότου να τον απορροφήσει η ρουτίνα της καθημερινότητας. Όσο για την «επικοινωνία των πολιτισμών» αυτή γίνεται πολύ επιδερμικά και περισσότερο κυριαρχεί η καχυποψία και μια συγκεκαλυμμένη εχθρότητα που ορισμένες φορές μετατρέπεται σε ρατσιστικό μίσος.
Το οξύμωρο σήμερα είναι πως ο πολιτισμός πλέον δεν «παράγεται μέσα στην κοινότητα αλλά στην πόλη. Όσο πιο πολυπληθής και πολύβουη είναι η πόλη τόσο πιο πολύ δημιουργούνται μεγάλα πνευματικά έργα, αναδεικνύονται μεγάλες πνευματικές μορφές, αναπτύσσονται οι επιστήμες και οι τέχνες. Η διαφορά με την κοινότητα είναι πως οι πολύ λίγοι τον παράγουν ενώ οι περισσότεροι τον καταναλώνουν χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν το πώς και το γιατί, χωρίς να υποψιάζονται το βαθύτερο νόημά του πέρα από τη χρηστικότητά του και τη στιγμιαία χρησιμότητά του στην κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας. Στην κοινότητα όλοι είναι παραγωγοί κι όλοι είναι μύστες του δικού τους πολιτισμού.
Δυστυχώς, όμως και η επαρχία «αντιγράφει» τις μεθόδους του αστικού τρόπου ζωής σ’ όλα τα επίπεδα: των καθημερινών συνηθειών, της διατροφής, της ενδυμασίας, της ψυχαγωγίας, της ενημέρωσης, των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, των προβλημάτων του σύγχρονου πολιτισμού όπως έντονος ρυθμός ζωής, κυκλοφοριακή συμφόρηση εξαιτίας των πολλών αυτοκινήτων, έλλειψη ελεύθερων χώρων και ελεύθερου χρόνου.
Ο τυποποιημένος τρόπος ζωής της πλαστικής καρέκλας, του πλαστικού έτοιμου φαγητού κι όχι του σπιτικού, των πλαστικών σκουπιδιών που πνίγουν τις άκρες των δρόμων και κάθε ελεύθερη γωνιά, του πλαστικού τρόπου διασκέδασης με τις φθηνές τηλεοπτικές σειρές, του πλαστικού τρόπου σκέψης που επιβάλλουν τα διάφορα καλλιτεχνικά και λοιπά πρότυπα, είναι πλέον παγιωμένα χαρακτηριστικά και στις μικρότερες κοινωνίες όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα κι είναι επώνυμοι.
Βλέπει κανείς έντονη την επιθυμία στα πρόσωπα των ανθρώπων να γευτούνε τους καρπούς ενός λαμπερού παγκοσμιοποιημένου πλέον, πολιτισμού, έξω από τα ασφυκτικά όρια της κοινότητας ή της μικρής πόλης. Ακόμα και γι’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν υπάρχει η λύση: ο καταναλωτικός πολιτισμός εισβάλλει από το τηλεοπτικό γυαλί και τους προσφέρεται «στο πιάτο». Έτσι δημιουργείται η ψευδαίσθηση της συμμετοχής του επαρχιώτη στις χαρές του σύγχρονου πολιτισμού που πωλείται ολόιδιος αλλά σε διαφορετικό περιτύλιγμα σε κάθε περιοχή.
Ο ενθουσιασμός και η ευκολία με τα οποία εγκαταλείπονται οι τοπικές συνήθειες στην επαρχία δημιουργεί μια καταθλιπτική ομοιομορφία στους ανθρώπους και τον τόπο. Αυτό το διαπιστώνουν όσοι ταξιδεύουν το καλοκαίρι για να αλλάξουν παραστάσεις και να κάνουν τις διακοπές τους. Αναζητώντας το παραδοσιακό και το ιδιαίτερο τοπικό στοιχείο μπορούν να το βρουν αλλά μόνο ως τυποποιημένο προϊόν φολκλόρ που δεν έχει καμία σχέση με την τοπική παράδοση. Τα σπίτια και κάθε είδους κατασκευή είναι φτιαγμένα ή φτιάχνονται χωρίς κανένα γούστο, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς, χωρίς κανένα σημάδι του τόπου και χωρίς τον αέρα και τη μυρωδιά του τόπου που μένει απαράλλαχτος εδώ και αιώνες, βουβός μάρτυρας όλων των αλλαγών των εποχών και της συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Οι δε, άνθρωποι του ιδίου τόπου αγνοούν στο σύνολό τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους και συμπεριφέρονται σαν να είναι προσωρινοί ένοικοι ενός κακόγουστου πολεοδομικού συγκροτήματος που απωθεί και μόνο στη θέα του. Συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο με τους μεθυσμένους τουρίστες που έρχονται να βγάλουν τα απωθημένα τους.
Γιατί όμως, καταστρέφουν τον τόπο τους, άρα και τη δυνατότητα επιστροφής στον…εαυτό τους; Γιατί παντού να κυριαρχεί το τσιμέντο, η βρωμιά, η κακογουστιά και η ομοιομορφία με την πρώτη ματιά; Γιατί τόση αποξένωση και τόση περιφρόνηση προς τον τόπο στον οποίο ζούμε;
Όταν η επαρχία ήταν πιο φτωχή σεβόταν πιο πολύ το περιβάλλον αλλά τώρα που έγινε περισσότερο πλούσια έγινε και περισσότερο άπληστη. Τα σκουπίδια στην είσοδο κάθε πόλης και χωριού είναι το σήμα κατατεθέν της ανάπτυξης. Κατά βάθος δε μαζεύουμε τα σκουπίδια ίσως, για να υπάρχει ζωντανή η απόδειξη της ευμάρειάς μας, για να τη βλέπουμε καθημερινά και να ανατροφοδοτείται η αυταρέσκειά μας και η ψευδαίσθηση του αναπτυγμένου. Όσο πιο πολλά σκουπίδια τόσο περισσότερος πλούτος, τόσο περισσότερη έπαρση. Η ποσότητα έγινε το μέτρο της στάθμης του «βίαιου εκπολιτισμού» μας.
Και αυτό γιατί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου δε συνοδεύτηκε από γνώση και αυτογνωσία. Ο τόπος και οι άνθρωποι παραμένουν άγνωστοι, όπως και ο τρόπος προσέγγισης του εαυτού μας που νιώθει προσωρινά ικανοποιημένος μέσα στην ανωνυμία της ομοιομορφίας. Η μαγεία λοιπόν της εξερεύνησης του άγνωστου μας περιμένει…
ΥΓ.. με αγάπη...
'' Eκείνος που έχει ορθά κατανοήσει οτι όλα απορρέουν
απο την αναγκαιότητα της θείας φύσης και γίνονται σύμφωνα με τους
αιώνιους νόμους και κανόνες της φύσης , αυτός ορισμένος τίποτα δε θα
βρει που να αξίζει να το μισήσει , να το περιγελάσει , η να το
καταφρονήσει "
Δλδ...
Ο ''σοφος'' στις έρευνες του , ακόμα κι όταν αντικείμενο του είναι ο
ψυχικός κόσμος του ανθρώπου πρέπει κατά το spinoza έμβλημα του
να έχει τον κανόνα
<<Non ridere , non lugere , neque detestari sed intelligere >>
μτφ.
(<< να μην γελάς, να μην θρηνείς, να μην αναθεματίζεις, να αντιλαμβάνεσαι >>)
Φιλάκια
"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."
--Confucius
Ατομισμός αδιαφορία γραφειοκρατία κλπ...
Επειδή δε παντού όπου ξεκινώ τέτοιες συζητήσεις ακούω αυτά καθώς και το πόσο δραματικό είναι να ζούμε στην πόλη έχει αρχίσει να μου δημιουργείται μια αντιδραστική τάση.
Εγώ δεν βλέπω την ζωή μας τόσο απαισιόδοξα ούτε νιώθω τέτοιο αδιέξοδο όσον αφορά τα εξωτερικά ερεθίσματα.
Κάθε εποχή έιχε τα μειονεκτήματα της και τα πλεονεκτήματα της.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και δεν πιστεύω στο κάθε πέρισυ και καλύτερα.
quote:
Καθε μερα οταν περνω το μετρο να παω στην δουλεια μου,βλεπω ολο και πιο συχνα καλωδιωμενους ανθρωπους,ο ενας με τεχνητο ακουστικο αυτι τηλεφωνου,ο αλλος με γουοκμαν,και ο πιτσιρικας με το τελευταιο μοντελο λαπτοπ υπολογιστη καλωδιωμενος στο νετ ισως και 20 ωρα .
Τι το φοβερό έχει αυτό?
Και γιατί θα ήταν πιο ευχάριστο να πρέπει να χαιρετήσω το πρωί πριν πάω στη δουλεία όλο το χωριό είτε θέλω είτε όχι?
quote:
ΕΚΤΟς απο το γεγονος πως η ανθρωπινη πλεον επαφη ειναι ανυπαρκτη,
Ισως είναι περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν είναι ανύπαρκτη.
quote:
Η καταργηση της επιθυμιας για τον συγχρονο ανθρωπο ισως ειναι κατι ανεφικτο,
Ποιές είναι οι επιθυμίες που πιστεύεις οτι πρέπει να καταργηθούν και γιατί?
quote:
υπαρχει μια τρομερη μιζερια,κι αυτη η μιζερια ειναι η πνευματικη ατροφια και το τελμα το οποιο εχει πεσει η ανθρωποτητα.
Πότε ήταν πνευματικά εξελιγμένη η ανθρωπότητα και τώρα έπεσε στο τέλμα?
Νομίζω οτι αντίθετα τώρα που γνώρισε και γεύτηκε τον καταναλωτισμό αναγνώρισε οτι δεν είναι εκεί η απάντησεις που έψαχνε και στρέφεται πάλι στις ιδεές και στην αναζήτηση του σκοπού.
Η άποψη μου είναι οτι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τούς άλλους πρέπει πρώτα να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να δεχθούμε τα δεδομένα που δεν αλλάζουν και με γνώμονα αυτά να κάνει ο καθένας την ατομική του αλλαγή όπως μπορεί.
Η παράδοση είναι το πρώτο στοιχείο που καθορίζει την ταυτότητα μας. Είμαστε το παρελθόν μας. Ό,τι κάναμε και ζήσαμε όλα μας τα χρόνια.
Στην ερώτηση: ποιος είναι; (για άνθρωπο ή για λαό, αδιάφορο), η απάντηση είναι αναγκαστικά ιστορική: γεννήθηκε, σπούδασε, έκανε, έπαθε.
Ένα curriculum vitae ζητάει οποίος θέλει να σας προσλάβει.
Ήδη όμως βλέπουμε κάτι: πως η ταυτότητα ενός ανθρώπου (ή ενός λαού) δεν είναι ίδια σε διαφορετικά στάδια της ζωής του — μια και η ιστορία του εξελίσσεται στο χρόνο. Ο πενηντάρης διαφέρει από του έφηβο — και η σύγχρονη Ελλάδα από την Ελλάδα του 1930.
Σαν στοιχείο της εθνικής ταυτότητας λοιπόν, παράδοση δεν είναι ό,τι παραδίδεται αλλά ό,τι γίνεται αποδεκτό από τους “κληρονόμους”. Όταν οι κάτοικοι της Ιθάκης αρνήθηκαν (με δημοκρατικότατο δημοψήφισμα) την αρχιτεκτονική παράδοση τους — θα πει πως δεν την είχαν πια. Γιατί το παραδομένο στοιχείο του παρελθόντος, που το αποδέχθηκα, είναι κομμάτι από μένα και δεν μπορώ εύκολα να το αρνηθώ (π.χ. τη γλώσσα μου ή το όνομα μου).
Ο ζωντανός άνθρωπος επιλέγει μπροστά στην παράδοση: συνειδητά η ασυνείδητα, άλλα απορρίπτει, άλλα ανασκευάζει και άλλα συντηρεί. Επαναστατεί μπροστά στα αρνητικά και οπισθοδρομικά στοιχεία και αναδημιουργεί τα θετικά.
Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό κείμενο του Νίτσε. Το μεταφράζω, υποκαθιστώντας τη λέξη Έλληνας” όπου ο Νίτσε γράφει “Γερμανός”:
“Το να είσαι καλός Έλληνας σημαίνει να αφελληνισθείς. Αυτά που μοιάζουν με διαφορές (χαρακτήρα) ανάμεσα σε έθνη, είναι πολύ περισσότερο, από ό,τι νομίζαμε ως τώρα, διαφορές ανάμεσα σε πολιτιστικά επίπεδα (...). Γι' αυτό, κάθε επιχείρημα που βασίζεται στον εθνικό χαρακτήρα είναι ελάχιστα δεσμευτικό για όποιον μοχθεί για την αναδημιουργία των πεποιθήσεων — δηλαδή για την κουλτούρα. Αν σταθμίσει, παραδείγματος χάριν, όλα όσα ήδη υπήρξαν ελληνικά, τότε θα διορθώσει αμέσως τη θεωρητική ερώτηση: τι είναι ελληνικό; με την αντερώτηση: τι είναι τώρα ελληνικό;
Και κάθε καλός Έλληνας θα την επιλύσει πρακτικά με το ξεπέρασμα των ελληνικών του ιδιοτήτων. Γιατί όταν ένας λαός προχωράει και μεγαλώνει, σπάζει κάθε φορά τη ζώνη (το πλαίσιο) που του έδινε ως τότε την εθνική του όψη. Αν όμως στέκει, μαραζώνει και ένα νέο πλαίσιο του περικλείει την ψυχή (...). Αν λοιπόν ένας λαός έχει πολλά σταθερά (στοιχεία) — τότε αυτό είναι απόδειξη πως θέλει να πετρώσει και να γίνει ολότελα μνημείο. Όπως από μια εποχή και πέρα έγινε με τους Αιγυπτίους. Αυτός λοιπόν που θέλει το καλό των Ελλήνων, θα φροντίσει για του εαυτό του, να μεγαλώσει βγαίνοντας έξω από αυτό που είναι ελληνικό. Γι' αυτό η στροφή προς το μη ελληνικό υπήρξε το γνώρισμα των πιο ικανών μέσα στο λαό μας”. (F. Nietzsche, Menschliches, Allzumenschliches II, 323).
Σκληρό αυτό το κείμενο —όπως άλλωστε όλα του Νίτσε— ιδιαίτερα επειδή κάναμε την υποκατάσταση της λέξης Γερμανός. Γιατί καθόλου δεν μας καίει να λένε στο Γερμανό να απογερμανοποιηθεί αλλά πονάμε όταν λέμε στον Έλληνα να αφελληνισθεί ! Όμως αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς — όπως βλέπουμε γύρω μας. Ο Έλληνας συνεχώς “αφελληνίζεται” για να ξαναγίνει (άλλου είδους) Έλληνας πάλι. Η κίνηση είναι διαρκής. Και αναγκαία !
Ο Νίτσε έχει δίκιο. Όποιος λαός δεν απορρίπτει και δεν αναδημιουργεί συνεχώς την παράδοση του, θα πεθάνει, θα απολιθωθεί και θα γίνει μνημείο του εαυτού του. Όλες οι μεγάλες εποχές (που δημιούργησαν παράδοση) το έκαναν ανατρέποντας την προηγούμενη. Αν η αθηναϊκή δημοκρατία δεν ανέτρεπε τους τυράννους, αν η αναγέννηση δεν απέρριπτε τη σχολαστική σκέψη, δεν θα είχαν υπάρξει.
Έτσι και κάθε παιδί επαναστατεί εναντίον των γονιών του και τους απορρίπτει, για να δεχθεί (αργότερα πια) τα δικά τους και τα δικά του σε ένα νέο μείγμα — δικό του τώρα.
Αυτά γίνονται στο χρόνο — με τη διαδοχή και τη συνέχεια. Αλλά τι γίνεται στο χώρο; Τι γίνεται με του επηρεασμό από άλλες παράλληλες κουλτούρες; Η παράδοση αλλάζει, ο άνθρωπος εξελίσσεται, αλλά προς τα που; Τι γίνεται με αυτούς που φωνάζουν πως θα ασπασθούμε την κουλτούρα των Αμερικάνων ή των Ευρωπαίων, του τρανζίστορ ή της τηλεόρασης;
Ας ξαναγυρίσουμε στο παράδειγμα του ατόμου. Είναι ίσως ο σοφότερος τρόπος να βλέπουμε μικρο-σκοπικά το θέμα. Το άτομο παίρνει από τους μεγαλύτερους παράδοση. Παίρνει από τους γύρω του επιδράσεις. Τελικά όμως πάντα διαμορφώνει τη δική του άποψη — τη δική του μοναδική προσωπικότητα που, ακόμη και για τον έσχατο των ανθρώπων, είναι ανεπανάληπτη.
Το ίδιο, πιστεύω, συμβαίνει με τους λαούς.
Παίρνουν από την παράδοση, παίρνουν από τις επιδράσεις των συγχρόνων, αφομοιώνουν και φτιάχνουν το δικό τους μείγμα. Το ροκ όπως το βλέπει ο Έλληνας δεν έχει καμία σχέση με το ροκ του Αμερικάνου. Και το τρανζίστορ από τη στιγμή που παίζει ροκ στην Ελλάδα, είναι άλλο τρανζίστορ (για να μην πούμε τι είναι όταν παίζει, τσάμικο ή πεντοζάλη).
Η διαφορά —με τους λαούς όπως και με τα άτομα— είναι πως άλλοι είναι πιο συνειδητοί και πιο σαφείς κι άλλοι λιγότερο. Κι εκεί νομίζω πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Όχι στο να επιβάλουμε (με το ζόρι) μια παράδοση — ούτε στο να απομονώσουμε (που δεν γίνεται) το λαό για να μην υφίσταται ξένες επιρροές. Αλλά στο να κάνουμε συνειδητά σε όλους όλα τα στοιχεία, να τους ακονίσουμε την κρίση και τη σκέψη για να μπορέσει ο λαός ελεύθερα να φτιάξει την εκάστοτε σημερινή του ταυτότητα.
Ωστόσο οι νεοέλληνες δείχνουν να φοβούνται την ελεύθερη διαμόρφωση της Ιστορίας. Από όλες τις κατευθύνσεις ακούγονται φωνές, κηρύγματα, απαγορεύσεις και ευχές που με φοβίζουν. Επιβάλετε το παρελθόν! φωνάζουν οι μεν — αποκλείστε το παρόν! ωρύονται οι δε. Η συντήρηση και η ανανέωση αδελφωμένες προσπαθούν να επιβάλουν στο λαό μας ταυτότητες.
Και το μόνο που ίσως καταφέρουν να επιβάλουν (ταυτότητα με το ζόρι δεν γίνεται) είναι μια μισαλλοδοξία κι ένα νεο-σωβινισμό. Που κούφιος και άδειος είναι το αντίθετο της ζωντανής ταυτότητας. Είναι η απόρριψη χωρίς τη θέση.
Και πραγματικά, τα τελευταία χρόνια ένα κύμα νεο-σωβινισμού κατακλύζει την Ελλάδα : ΕΞΩ οι ξένοι! ΕΞΩ η ξένη κουλτούρα! ΕΞΩ οι ξένες εταιρίες ! ΕΞΩ οι ξένοι επαγγελματίες! Και τελευταίο:
ΕΞΩ τα ξένα σχολεία! Προφυλάξτε την Ελλάδα χτίζοντας γύρω της μια μεγάλη προστατευτική μάντρα.
Και το περίεργο είναι πως αυτές οι φωνές έρχονται κυρίως από το αριστερό, το “προοδευτικό” τμήμα του ελληνικού λαού. Από αυτούς που οι ιδεολογικοί προγονοί τους τραγουδούσαν τη “Διεθνή” και οραματίζονταν την κατάργηση όλων των συνόρων.
Από τη μια πλευρά επαγγελλόμαστε την ένωση όλων των λαών —ενωμένη Ευρώπη σήμερα, ενωμένη υφήλιος αύριο— κι από την άλλη θέλουμε να χτίσουμε τείχη προστασίας γύρω μας.
Και γιατί; Όχι βέβαια για να προστατέψουμε τη μοναδικότητα μας (προφάσεις και, δικαιολογίες!). Αλλά από φοβία, έλλειψη σιγουριάς και στενοκεφαλιά!
Η μοναδικότητα μας θα φανεί πιο έντονα όταν αντιπαραταχθεί στη μοναδικότητα των άλλων. Οι πιο συνειδητοί (και φανατικοί) Έλληνες ήσαν πάντα αυτοί που έζησαν μέσα σε ξένους. (Αλήθεια: πόσοι από τους Ιθακήσιους που ψήφισαν να απεμπολήσουν την παράδοση τους, ήσαν απόφοιτοι ξένων σχολείων;).
Η μισαλλοδοξία είναι πάντα προϊόν φόβου και κακομοιριάς. Το ίδιο και οι διακρίσεις, οι προστασίες, οι απαγορεύσεις. Οι ελεύθεροι, οι σίγουροι, οι συνειδητοί δεν φοβούνται — ούτε απαγορεύουν.
Μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα απέραντο, ερμητικά σφραγισμένο μοναστήρι; Μπορούμε να την απομονώσουμε από όλες τις ξένες επιρροές;
Κάποτε πρέπει να καταλάβουν οι διάφοροι “πατεράδες” μας πως η νέα και ωραία κόρη Ελλάς δεν θα σωθεί από τις ανήθικες επιδράσεις του κακού περιβάλλοντος με το να την κρατάμε κλειδωμένη στο υπόγειο να μελετάει τις παραδόσεις της οικογένειας, αλλά με το να τη βοηθήσουμε να σκέπτεται, να διαλέγει και να πράττει σωστά.
Αλλά βέβαια κανείς δεν σκέπτεται πως θα απελευθερώσει πραγματικά αυτόν το λαό, αλλά πως θα διώξει τον άλλο κηδεμόνα για να αναλάβει ο ίδιος την κηδεμονία.
Ότι έχουμε τραβήξει πολλά από τους ξένους είναι αλήθεια. Αλλά σ' αυτό φταίμε εμείς και μόνον εμείς. Γιατί εμείς τους δίναμε τη δύναμη να μας αλώσουν. Κι επειδή υπήρξαμε συχνά ξενομανείς, τώρα πρέπει να γίνουμε ξενόφοβοι;
Σωστά! Ο λαός δεν χρειάζεται πια προστάτες και κηδεμόνες. Αλλά όχι μόνο εξωτερικούς — ούτε και εσωτερικού! Ο λαός χρειάζεται περισσότερη ελευθερία, περισσότερη κριτική στάση και —κυρίως— περισσότερη πληροφόρηση.
Είναι αβυσσαλέα η έλλειψη πληροφόρησης του κοινού μας. Που παρασυρμένο από τα συναισθήματα του, φανατίζεται με τους Ιρλανδούς Καθολικούς, φορτώνει τα προβλήματα του στους μασόνους και ψηφίζει την πολυκατοικιοποίηση της Ιθάκης. Κάθε σφυγμομέτρηση και κάθε δημοψήφισμα στην Ελλάδα δείχνει το μέγεθος της έλλειψης πληροφόρησης, της ακρισίας και της αγαθότητας αυτού του λαού. Του “πάντοτε ευκολοπίστευτου και πάντα προδομένου!”.
Περισσότερη Παιδεία θέλει λοιπόν αυτός ο λαός — και καλύτερη Παιδεία. Και γι' αυτό μας χρειάζονται τα ξένα σχολεία. Διότι κομίζουν σημαντικά στοιχεία Παιδείας σ' έναν τόπο που διψάει. Και το ότι υπάρχουν σήμερα μερικές χιλιάδες απόφοιτοι αυτών των σχολείων στη χώρα είναι ευτύχημα: και για την πολιτική, και για την οικονομία, και για την πολιτιστική ζωή μας. Και μακάρι να ήσαν περισσότεροι! Μακάρι δε να μπορούμε να λειτουργήσει σ' αυτή τη χώρα και κανένα ξένο πανεπιστήμιο ! Μήπως και ξυπνήσουν τα δικά μας!
Λένε: τα ξένα σχολεία δίνουν “προνομιούχο” εκπαίδευση. Μα ακριβώς γι' αυτό μας χρειάζονται. Δέχομαι τη δημοκρατική λογική που λέει: όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση. Δεν συμφωνώ όμως, όταν εξυπακούεται μία λέξη: Ίση κακή μεταχείριση. Γιατί ο στόχος μας δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω. Επειδή δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τα (πολλά) κακά σχολεία, καταργούμε τα λίγα καλά! Μας χρειάζονται λοιπόν “πρότυπα” σχολεία (ελληνικά και ξένα, ιδιωτικά και δημόσια), ώστε να έχουμε κάποιο μέτρο για να ανεβάσουμε και τα υπόλοιπα στο επίπεδο τους.
Το βασικό πρόβλημα της Παιδείας μας δεν βρίσκεται στην ιδιοκτησία των σχολείων, όσο στο κακό πρόγραμμα, την κακή οργάνωση και τους πτωχούς διδάσκοντες. Στη χώρα της κακής παράδοσης, τη χειρότερη την έχει η Παιδεία μας. Θρηνούνε (οι ελληνόπληκτοι) την κατάργηση των Αρχαίων. Λες και είχε μάθει έστω κι ένας άνθρωπος Αρχαία από το ελληνικό σχολείο. Λες και είχε νιώσει κανείς την ομορφιά του Όμηρου, τη νόηση του Πλάτωνα ή την τραγικότητα του Σοφοκλή μέσα στο σχολικό μάθημα! Ποια Αρχαία λοιπόν καταργήθηκαν, αυτά που δεν υπήρχαν;
Αλλά οι ελληνόπληκτοι είναι άνθρωποι των τύπων. Δεν τους ενδιαφέρει αν μαθαίνει κανείς Αρχαία — φτάνει να είναι στο πρόγραμμα. (Μήπως δεν είναι στο πρόγραμμα —και μπόλικα— τα θρησκευτικά, χωρίς να κάνουν κανέναν πιο Χριστιανό!). Όπως δεν τους ενδιαφέρει αν η παράδοση συντηρείται με διατάγματα “εκ των άνω”, φτάνει να συντηρείται (έστω και νεκρή. Γιατί είναι νεκρή όταν ο λαός δεν τη θέλει!).
Από δεξιά λοιπόν οι ελληνόπληκτοι, από αριστερά οι “προοδευτικοί”, σε μια περίεργη συμμαχία εγκαινιάζουν έναν νέο πολιτιστικό σωβινισμό. Που αναλώνεται σε στείρα άρνηση !
Από τη Δεξιά δεν περιμένω βέβαια πολλά. Αλλά από τους προοδευτικούς και επαναστάτες άλλα ζητάω. Να καταφέρουν να βελτιώσουν όχι τους τύπους αλλά την ουσία. Να διαλύσουν το γρανιτώδες ιερατείο που καταδυναστεύει την ελληνική παιδεία. Να δώσουν στον Έλληνα πέρα από τη (νεκρή) μάθηση, σκέψη και κρίση. Η δύναμη αυτή της κρίσης και της αυτοσυνείδησης θα προστατέψει καλύτερα από κάθε απαγόρευση του νεοελληνικό πολιτισμό και την παράδοση.
Αν μάλιστα είχα μια πρόταση για τα ξένα –και για τα ελληνικά— σχολεία, θα ήταν να τους αφήσουμε μεγαλύτερη ελευθερία από το δικτατορικό “πρόγραμμα” του Υπουργείου Παιδείας. Για να ξαναθυμηθώ τον Νίτσε : “Οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών έχουν στα χέρια τους δύο μέσα για να κρατούν το λαό σε εξάρτηση, τρομαγμένο και υποτελή: ένα, πιο βάναυσο: το στρατό, και ένα πιο ευγενικό: το σχολείο”.
Περισσότερη ελευθερία θέλει η Παιδεία μας — κι όχι απαγορεύσεις και μισαλλοδοξίες. Έστω κι αν δεν κατασκευάζει έτσι τους ιδανικούς “πειθήνιους” πολίτες που ονειρεύεται κάθε κόμμα και κάθε κράτος.
"I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand."
--Confucius
Ευχαριστούμε Lorenzo.
Αυτο που εφαρμοζω εδω και πολλα χρονια ως κανονα στην ζωη μου,ειναι να σιωπω οταν οι αλλοι κραυγαζουν,ΝΑ ΠΟΛΕΜΩ οταν οι αλλοι σταματουν, να ειμαι ΗΡΕΜΗ οταν οι αλλοι κλαινε φωναζουν και οδυρονται και ολα αυτα μεσα απο οδυνηρες διαδικασιες και οχι αβασανιστα .
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ,ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ,και ουτε ειναι μια λογοτεχνικη εκφραση,αλλα ειναι επικινδυνα κοντα μας,ο ανθρωπος του χαους ειναι ο ανθρωπος της διπλανης πορτας,και τελος Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ,ειναι ο ιδιος μας ο εαυτος.
Φιλη nst,διακρινω μια επιθετικοτητα στο ποστ σου και μια προσπαθεια εντυπωσιασμου,γραφεις:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Τι το φοβερό έχει αυτό?
Και γιατί θα ήταν πιο ευχάριστο να πρέπει να χαιρετήσω το πρωί πριν πάω στη δουλεία όλο το χωριό είτε θέλω είτε όχι?
AN ΔΕΝ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ,ΤΟΤΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΜΑΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΡΕΦΑ ΤΙΠΟΤΕ,και σφυριζει ανεμελα στον ρυθμο της εποχης.
Οσο αν θα ηταν πιο ευχαριστω να χαιρετησουμε ολο το χωριο ασυζητητι λεω πως ναι θα ηταν εκατο φορες πιο ευχαριστο αυτο και αν μη τι αλλο πιο υγειες απο το καλωδιακο ταμπουρωμα,η ακομη και πισω απο μια εφημεριδα.
Παρακατω γραφεις>>>>>
ΕΚΤΟς απο το γεγονος πως η ανθρωπινη πλεον επαφη ειναι ανυπαρκτη,
Ισως είναι περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν είναι ανύπαρκτη.
δες ολο το κειμενο σε παρακαλω,γιατι ετσι ειναι σαν να διαστρεβλωνεις αυτα που γραφω...
Η καταργηση της επιθυμιας για τον συγχρονο ανθρωπο ισως ειναι κατι ανεφικτο,
Ποιές είναι οι επιθυμίες που πιστεύεις οτι πρέπει να καταργηθούν και γιατί?
ΕΔΩ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,καθε επιθιμια ειναι μια εξαρτηση κι ενα κλειδωμα του εσωτερου εαυτου μας *ψυχης}να εκφραστει με ανιδιοτελεια και τι εννοω με αυτο θα σου αναφερω ενα παραδειγμα.
Οταν κοιταζω ενα δασοςπου θελω να αγορασω να νοικιασω,η να υποθηκευσω ,δεν βλεπω πια το δασος ουτε αυτα που βρισκονται σ αυτο,αλλα βλεπω το δασος κατω απο το πρισμα της επιθυμιας μου να το εκμεταλλευτω ετσι το συσχετιζω με την επιθυμια μου και πως θα μου αποδωσει κερδος.
Αν ομως δεν ζητω τιποτε απο αυτο,αν απλως το κοιταζω αφηρημενη μεσα στο πρασινο του βαθος,τοτε μονο ειναι δασος,ειναι βλαστηση,ειναι φυση ,ειναι ωραιο.
Το ιδιο συμβαινει και με τους ανθρωπους και τα προσωπα τους.
Ο ανθρωπος που κοιταζω με φοβο,μ ελπιδα,μ επιθυμια,με προθεσεις,με αιτηματα,δεν ειναι ανθρωπος αλλα ενας παραμορφωτικος καθρεφτης των επιθυμιων που επανω του προβαλλω.
Τον κοιταζω συνειδητα η ασυνειδητα μ ενα σωρο ερωτηματα τα οποια εμποδιζουν την πραγματικη επικοινωνια μεσα απο την ψυχη...
μονο οταν η επιθυμια σιγασει μπορουμε να ειμαστε ειλικρινεις στης σχεσεις μας με τους αλλους.
και πιο κατω >
Πότε ήταν πνευματικά εξελιγμένη η ανθρωπότητα και τώρα έπεσε στο τέλμα?
ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΚΙ ΟΤΑΝ ΒΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΟΙΤΑΣ ΕΛΑ ΕΔΩ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.
ευχαριστω.

Edited by - spirit on 05/12/2005 15:47:35