ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Αρχαίοι Έλληνες στο Περού; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Αρχαίοι Έλληνες στο Περού; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

τυχερουλης30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
25/03/2005, 14:55:38
http://www.atlantida.gr/aigaio.htm

και μην μου πεις ότι δεν απέδειξε τίποτα γιατί θα σε ρωτήσω και εγώ:
οι άλλοι αποδείξανε κάτι?

-----

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!

KrisnnaΜέλος
25/03/2005, 17:35:28
Υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τις έρευνες του Ewing στον Ατλαντικό:
http://www.atlantisquest.com/Geology.html
Eίναι γραμμένο στα Αγγλικά αλλά δέν νομίζω να έχετε πρόβλημα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗ

25/03/2005, 22:39:23
quote:

quote:
αλλα και ετσι να μην ηταν, οι ανεμοι σε οδηγουν και σε γυριζουν...

Έγραψα παραπάνω οτι αυτό ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Πού το βρήκες; Ελπίζω όχι σε καναν "Δαυλό" πάλι. Διάβασε όποιο βιβλίο βασικής μετεωρολογίας θες...

k

γεωγραφος-χαρτογραφος του στρατου ταγραφε και εδειχνε τις μετακινησεις των αεριων μαζων που εκμεταλευτηκε και ο Κολομβος για να παει και να γυρισει!

αυτος με τραινο πηγε?

οσο για την ιστορια της Ατλαντιδας, επειδη ανηκει στην σφαιρα της μυθολογιας δεν σημαινει πως δεν περιεχει αληθεια μεσα της.

και η Τροια, και οι Μυκηνες και η Κνωσος θεωρουντο φανταστικες καποτε...

αυτο δεν σημαινει πως αποδεχομαι την υπαρξη της πριν ανακαλυφθει, αλλα δεν μπορω να ειμαι και απολυτα αρνητικος!

οσο για τον γεωλογικο χρονο, ταιριαζει μια χαρα αν ξεχασουμε την υπαρξη Ατλαντων και Αθηναιων.

ο μυθος αφηγειται κατι πολυ πιο μακρινο στο γεωλογικο παρελθον, (μην ξεχνας οτι διασωθηκε σαν αντιδανειο μεσω Αιγυπτιων που τον ειχαν ηδη εμπλουτισει με φανταστικα ηρωικα στοιχεια και αυθαιρετα προφανως χρονολογισει) την περιοδο που η Παγγαια ειχε ηδη διαχωρισθει και μεγαλα τμηματα ξηρας απεμεναν ως νησια.

η περεταιρω απομακρυνση των τεκτονικων πλακων κατεληξε στην βυθιση τους.

αν αυτη ειναι οντως η γεννεσιουργος πληροφορια του μυθου, το αξιοπεριεργο ειναι πως γινεται να γνωριζαν κατι που συνεβει πριν εκατομμυρια χρονια...

οσο για τον Δαυλο που απ ο,τι φαινεται σνομπαρεις, ειναι η αιτια που ασχοληθηκε η αρχαιολογικη υπηρεσια με τις Ελληνικες πυραμιδες και τις αναγνωρισε!

αν δεν ηταν τα "αρχαιολογικα ψωνια" του Δαυλου, ακομη δεν θα γνωριζαμε την υπαρξη τους...

ΥΓ. κυνικος μπορεις να εισαι, απολυτος ομως γιατι?

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

25/03/2005, 22:49:04

quote:

Johnny το διέσχισε το κον –τικι αλλά χρειάσθηκε μια ζωή και συνοδευόμενο.

απεδειξε ομως οτι ειναι εφικτο και εξηγησε τον αποικισμο των απομονωμενων ηφαιστειογενων νησιων!

και εκεινοι οι πρωτοι δεν ειχαν συνοδευτικες λεμβους.

quote:

Το θέμα είναι αν γίνεται κατά βούληση και αν είναι κερδοφόρο για τους εμπνευστές του εγχειρηματος.

Ελπίζω να με καταλαβαίνεις τι ακριβώς θέλω να πω.

μην ξεχνας ομως οτι οταν βασιζεσαι στον ανεμο για να κινηθεις, μπορει να βρεθεις κατα τυχη εντελως αλλου απο εκει που ειναι το υποτιθεμενο συμφερον σου...

25/03/2005, 23:40:42

quote:

Υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τις έρευνες του Ewing στον Ατλαντικό:
http://www.atlantisquest.com/Geology.html
Eίναι γραμμένο στα Αγγλικά αλλά δέν νομίζω να έχετε πρόβλημα

με καλυψε γεωλογικα το λινκ σου σε οσα ειπα ως προσωπικη υποθεση παραπανω!

.

.

quote:

http://www.atlantida.gr/aigaio.htm

και μην μου πεις ότι δεν απέδειξε τίποτα γιατί θα σε ρωτήσω και εγώ:
οι άλλοι αποδείξανε κάτι?

και αυτο το λινκ ειναι ενδιαφερον, αν και δεν πιστευω πως η Ατλαντιδα (αν υπηρξε) βρισκοταν στο Αιγαιο ή στην Μεσογειο.

ομολογω πως κανεις δεν εχει ατρανταχτες αποδειξεις για τιποτα.

αλλα δεν μπορω να δεχθω το οτι ο Οδυσεας χαθηκε τοσα χρονια μεσα στο Αιγαιο ή εστω στην Μεσογειο!

ή οτι η Αργοναυτικη εκστρατεια ηταν μια μονο, και μονο μεσα στην Μεσογειο.

kynikosΜέλος
26/03/2005, 00:00:10
jonniebegood
quote:
γεωγραφος-χαρτογραφος του στρατου ταγραφε και εδειχνε τις μετακινησεις των αεριων μαζων που εκμεταλευτηκε και ο Κολομβος για να παει και να γυρισει!

αυτος με τραινο πηγε?

Ναί, αλλά τότε πιά ξέραν να πλέουν όρτσα.
Το θέμα είναι οτι γενικά οι επικρατούντες άνεμοι πλέουν από Ανατολή πρός Δύση, αλλάζοντας μόνο γύρω από τα καιρικά συστήματα. Αυτό δεν μπορεί κανένας χαρτογράφος να το αλλάξει, κι ας είναι... του στρατού. Τί δηλαδή, χούντα έχουμε και θα διατάξει τους ανέμους να πνέουν ανάποδα;;

Έτσι γυρίζει η Γή, βλέπεις....

quote:
ΥΓ. κυνικος μπορεις να εισαι, απολυτος ομως γιατι?
Αν νομίζεις οτι είμαι απόλυτος, μάλλον δεν έχεις συναντήσει αληθινά απόλυτο άνθρωπο στην ζωη σου.

Σαν και σένα, δεν αποκλείω τίποτα μέχρις απόδειξεως τουναντίον.
Απλά πιστεύω σε κάπως αυστηρή τήρηση της λογικής και επιστήμης ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ, για να μήν πελαγοδρομούμε στίς αμέτρητες χαζομάρες και φαντασιοπληξίες που υπάρχουν "εκεί έξω".

Για να το πώ αλλοιώς, από την στιγμή που αποδεικνύεται οτι κάτι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ, δεν κολλάω εκεί να το αποδείξω με το ζόρι, πάω παρακάτω.

Ήπειρος, π.χ, μεγαλύτερη από Αφρικη + Ασία, οπώς ακούστηκε εδώ μέσα, δεν υπήρχε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, τελεία και παύλα.

Τον Δαυλό εδώ μέσα τον πρωτάκουσα, δεν ζω στην Ελλάδα. Ερεύνησα σε βάθος καμμιά δεκαριά στοιχεία που παρουσίασε, και ήταν ΟΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, μπαρούφες. Έφαγα μάλιστα πολύ χρόνο ψάχνωντάς τα, αλλά όπως λές και εσύ, ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν. Συνεπώς δεν έχω κανέναν λόγο πια να θεωρώ τον Δαυλό αξιόπιστο.

Άλλοι μπορεί να έχουν, δεν ξέρω. Πάντως άν η Αρχαιολογική Υπηρεσία χρειάστηκε να βασιστεί επάνω του για να ερευνήει κάτι, ας της μεταβιβάσω τα συλλυπητήριά μου. (Πού το άκουσες αυτό; οτι δώσαν το έναυσμα για την έρευνα των πυραμίδων;)

k

Edited by - kynikos on 26/03/2005 00:00:36

Edited by - kynikos on 26/03/2005 00:05:04

26/03/2005, 00:26:36
quote:
δεν πιστευω πως η Ατλαντιδα (αν υπηρξε) βρισκοταν στο Αιγαιο ή στην Μεσογειο.

Ως χώρα εγώ πιστεύω ότι δεν υπήρξε.

Ως πνεύμα υπήρξε.

Περιγράφεται και εκεί μια ιδανική πολιτεία από τον Πλάτωνα.
Κανεις δεν το βλεπει αυτο?

Ήταν μούτρο ο Πλάτωνας

Βασίστηκε στον μύθο των θαλασσοκρατόρων Μινωων.

Λογικό ήταν να βρει αρχεία στην Αιγυπτο,αφου οι Αιγύπτιοι ήταν οι καλύτεροι πελάτες των κρητων.

Μην ξεχνάς πως είχαν περάσει πολλά χρόνια από την έκρηξη του ηφαιστείου της θήρας που έκανε σμπαραλια το αιγαίο (και να μύθοι για κατακλυσμούς)και διέλυσε την Κρήτη .

quote:
δεν μπορω να δεχθω το οτι ο Οδυσεας χαθηκε τοσα χρονια μεσα στο Αιγαιο ή εστω στην Μεσογειο!

ή οτι η Αργοναυτικη εκστρατεια ηταν μια μονο, και μονο μεσα στην Μεσογειο.

μαζι σου με χιλια.

---

Edited by - τυχερουλης on 26/03/2005 00:29:07

26/03/2005, 01:50:24
quote:
Ναί, αλλά τότε πιά ξέραν να πλέουν όρτσα.

κυνικε

Πως αναφερεις ότι δεν ηξεραν?

Που το στηριζεις?

Πες μου σε παρακαλω να καταλαβω και εγω.

Ποτε μαθαμε να ορτσαρουμε?

Τιπαραπανω χρειαζεται για να ορτσαρεις?

Ορτσα= όταν έχουμε τον άνεμο μπροστά μας. Ενα ιστιοφόρο δεν μπορεί να ταξιδέψει κατάορτσα, πρέπει να στρίψει περίπου 20 μοίρες.

Τοσο δυσκολο είναι να γινει αυτό?

Τοσο δυσκολο να ανακαλυφθει ?

----

Edited by - τυχερουλης on 26/03/2005 02:08:19

kynikosΜέλος
26/03/2005, 04:13:26
Αγαπητέ τυχερούλη,

Όπως φαντάζομαι οτι θα ξέρεις καλά (πολύ καλύτερα από εμένα, μιας και δεν ξέρω σχεδόν τίποτα περί ιστιοπλοΐας), δεν χρειάζονται και πολλά για να ορτσάρεις. Στην πιό απλή του μορφή ακόμα και ένα windsurfer μπορεί να ορτσάρει, και για αυτή τη δυνατότητα χρειάζεται μόνο να μπορει το πανί να τοποθετηθεί ωστε να εκμεταλευθεί τα αεροδυναμικα φαινόμενα που παράγει ο άνεμος.

Χρειάζεται λοιπόν το πανί (/πανιά) να μπορει σχετικά εύκολα να αλλάξει θέση. Απ' ό,τι ξέρω βοηθάει και καλό πηδάλιο (rudder) ωστέ να μπορεί το σκάφος να γυρίζει γρήγορα.

Γνώριζαν αυτήν την τέχνη οι Αρχαίοι;
Αν και θα μου φαινόταν πολύ παράξενο να ΜΗΝ την ξέρουν (κάτι τόσο εύκολο αν το δείς μιά φορά και μόνο) δεν γνωρίζω να υπάρχουν αρχαία ελληνικά πλοία που να χρησημοποιούσαν την τεχνική. Ίσως ξέρεις εσύ κάποια παραδείγματα.

Μπορεί και να την γνώριζαν την τεχνική αλλά να μην την εφάρμοζαν, μιας και ενω αφ'ενός μεν κινείσαι, κινείσαι όμως μάλλον σιγανά (σχετικα). Ίσως να προτιμούσαν την δύναμη των κοπηλατών.

Προσωπικά όμως δεν έχω ακούσει για αρχ. ελληνικό σκάφος, αρκετά μεγάλο για εξερευνήσεις που να έχει αυτήν την ικανότητα. Και ομολογώ πως μου φαίνεται λίγο παράξενο. Ίσως λοιπόν εσύ να έχεις κάτι να προσθέσεις, το οποίο θα χαρώ να ακούσω, γιατί ως τώρα είχα την εντύπωση οτι μεγάλα πλοία, ικανά να ορτσάρουν, εμφανίζονται μόνο από τον 8ο-9ο αιώνα (με τους Άραβες), και ίσως ακόμα πιο αργά.

====

Πάντως η αναφορά μου ήταν περισσότερο για αυτό που παρέθεσε ο jonniebegood, οτι βγαίνοντας από το Γιβραλταρ θα έφτανες αυτόματα στην Νότια Αμερική (περιέχει ένα ίχνος αλήθειας) και μετά αναβαίνοντας βορεία θα έμπαινες σε κάποια ανακυκλωτική ζώνη που θα σε έφερνε ξανα αυτόματα στην Ευρώπη (χλωμό).

Ήθελα να επισημάνω οτι αυτό το ταξίδι θα χρειαζόταν (τουλάχιστον) γνωσης πλεύσης όρτσα, [οπότε τελικά δεν έχει και τόση σημασία η κατεύθηνση του ανέμου]. Άρα δεν φαίνεται καθαρά τί ακριβώς προσπαθούσε να πεί ο συνταγματάρχης-χαρτογράφος πού ανέφερε.

====

Τό σχόλιό σου οτι η "Ατλαντίδα" μπορεί να ήταν ένα ιδανικό σύμβολο του Πλάτωνα, δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο, και μάλιστα θα επέκτεινα την αναλογία και στο "ιδανικό" ταξίδι του Οδυσσέα, που ίσως ούτε με την Μεσόγειο, ούτε με καμμιά άλλη αλμυρή θάλασσα να μήν είχε σχέση.

Μια και φαίνεται οτι ο Ομηρος ήταν και αυτός "μούτρο" σαν τον Πλάτωνα, όπως τόσο χαριτωμένα τον χαρακτήρισες!

====

Τώρα οτι οι Αργοναύτες δεν περιορίστηκαν στη Μεσόγειο, αυτό σίγουρο, μια και θα έπρεπε να διανύσουν και την Μαύρη Θάλασσα για να φτάσουν στην Κολχίδα! Και μάλιστα γυρνόντας, αν θυμάμαι καλά, πέρασαν και από κάποια μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης. Αλλά αυτό μάλλον δεν έχει σχέση με το θέμα μας...

k

Edited by - kynikos on 26/03/2005 04:17:56

ΑΛΕΣΑΝΔΡΟΣΝέο Μέλος
26/03/2005, 04:14:13
¨¨Αυτά. Την κάνω οριστικά. Είστε ανεπίδεκτοι. Είστε τραγικοί. Είστε ένα μάτσο ηλίθιοι ταλιμπάν και το κυριότερο είστε αφόρητα πληκτικοί και απλοϊκοί.¨¨ Eιπε ο temporary!

Α ρε temporary!Κι εσύ το ίδιο φτιαγμένος όπως πάντα! Όσα ονόματα και να αλλάξεις το ίδιο Μ----ΑΣ μένεις! Στην Αίτνα μάγκα μου! στην Αίτνα!
Αλλά μην νομίζεις! Και εμείς Μ----ΕΣ σαν κι εσένα που σε καμαρώνουμε για το χτυπημένο σου μυαλό! Τους βρίζεις όλους αυτούς εδώ μέσα και αυτοί χασκογελάνε από τον φόβο τους μην τους ξεβρακώσεις τελείως!
Αϊ σιχτίρ ψευτόμαγκα του κέρατα! Αποστήθισες την βλακεία και την έκανες διάνοια! Κομπλεξικέ!

ΝΕΜΕΣΙΣ

26/03/2005, 09:31:12
Kynikos

"Ναί, αλλά τότε πιά ξέραν να πλέουν όρτσα."

Λάθος boy. Ορτσα μπορείς να πάς μόνο με τριγωνικά πανιά και γνώσεις αεροδυναμικής. Τα καράβια της εποχής που αναφέρεσαι δεν μπορούσαν και από αεροδυναμική ήταν παντελώς άσχετοι.

"Όπως φαντάζομαι οτι θα ξέρεις καλά (πολύ καλύτερα από εμένα, μιας και δεν ξέρω σχεδόν τίποτα περί ιστιοπλοΐας), δεν χρειάζονται και πολλά για να ορτσάρεις. Στην πιό απλή του μορφή ακόμα και ένα windsurfer μπορεί να ορτσάρει, και για αυτή τη δυνατότητα χρειάζεται μόνο να μπορει το πανί να τοποθετηθεί ωστε να εκμεταλευθεί τα αεροδυναμικα φαινόμενα που παράγει ο άνεμος."

Εάν είσαι άσχετος από ιστιοπλοΐα κάνεις τουμπεκί πσιλοκομένο. Το windsurf έχει τριγωνικό πανι φαφλατά.

τυχερούλη

" όταν έχουμε τον άνεμο μπροστά μας. Ενα ιστιοφόρο δεν μπορεί να ταξιδέψει κατάορτσα, πρέπει να στρίψει περίπου 20 μοίρες."

45 μοίρες φίλε μου

Είχα δει στην TV πριν καιρό, κάποιον Ελληνα (δεν θυμάμαι τ' όνομά του) που κατασκεύασε ένα ακριβές αντίγραφο από ένα σχεδόν άθικτο αρχαίο ναυάγιο κοντα στην Κύπρο.
Ελεγε ότι οι επιδόσεις του ήταν καταπληκτικές.
Ανέπτυσε ταχύτητες της τάξης των 12 m/h, κάτι αδιανόητο για τα σημερινά μη αγωνιστικά ιστιοφόρα, ΚΑΙ στα όρτσα. Το τετράγωνο πανί του διπλωνόταν με κάποιον τρόπο (δεν τον περιέγραψε) και γινόταν τριγωνικό γι' αυτον τον λόγο.
Το ονόμασε "ΚΥΡΗΝΕΙΑ" νομίζω αλλά δεν είμαι σίγουρος.

26/03/2005, 10:16:01
quote:
Προσωπικά όμως δεν έχω ακούσει για αρχ. ελληνικό σκάφος, αρκετά μεγάλο για εξερευνήσεις που να έχει αυτήν την ικανότητα. Και ομολογώ πως μου φαίνεται λίγο παράξενο

Πιστεύω ότι δεν έχεις ακούσει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν.
Δεν κανεις εμπόριο με την Αίγυπτο για παράδειγμα κουβαλώντας με φελούκα
εναν αμφορέα λαδι ή έναν αμφορέα κρασί.
Νοτιοανατολικά της Αλοννήσου βρέθηκε αρχαίο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. με εκτόπισμα πάνω από 100 τόνους και φορτίο σχεδόν 4.000 αγγείων.

----

26/03/2005, 10:24:02
Καλά θυμόμουν για κάποιον ιστιοπλόο που τριγυρνούσε εσωτερικά και έλεγα ποτέ θα εμφανισθεί…

45 μοίρες λοιπόν.
Δηλαδή αν έχω καταλάβει καλά όταν θες να πας σε ένα σημείο με τον άνεμο μπροστά σου, το προσπερνάς ανοιχτά και μετά κάνεις αναστροφή και το προσεγγίζεις με τον άνεμο πλέον πρίμα?

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες(διορθώσεις) Αίολε.

----

Edited by - τυχερουλης on 26/03/2005 10:29:25

26/03/2005, 10:35:28
Βρήκα και την σελίδα, η σελίδα είναι του υπουργείου πολιτισμού ..

Η τοπογραφική αποτύπωση του ναυαγίου έγινε με δύο πρωτότυπες μεθόδους φωτογραμμμετρίας, οι οποίες απέδωσαν τα ίδια αποτελέσματα. Συνολικά, το βυθισμένο πλοίο έχει έκταση 288 τ.μ. (ανασκάφτηκαν τα πρώτα 8 τ.μ.), μήκος 30μ. περίπου και πλάτος 10 μ.

Οι διαστάσεις του σκάφους αυτού είναι σχεδόν διπλάσιες από εκείνες των μέχρι σήμερα γνωστών πλοίων της Κλασικής εποχής και σε αυτό ακριβώς το γεγονός βρίσκεται η ιδιαιτερότητα του.

Οι επιφανειακοί αμφορείς που αριθμούν τους 1000 βυθίστηκαν εν μέρει σε αμμώδη πυθμένα και σχηματίζουν το περίγραμμα του πλοίου. Υποθέτομε ότι ένα μεγάλο μέρος του ξύλινου σκαριού διατηρείται από κάτω θαμμένο σε καλή κατάσταση και θα ανασυρθεί μελλοντικά.

Το ναυάγιο της Αλοννήσου είναι σημαντικό διότι για πρώτη φορά τεκμηριώνει αρχαιολογικά ότι μεγάλες φορτηγίδες άνω των 120 τόννων, ταξίδευαν στη Μεσόγειο ήδη από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

http://www.culture.gr/2/21/214/21408e/g21408ea.html

-----

kynikosΜέλος
26/03/2005, 16:58:25
quote:
Kynikos: "Ναί, αλλά τότε πιά ξέραν να πλέουν όρτσα."

Αίολος: Λάθος boy. Ορτσα μπορείς να πάς μόνο με τριγωνικά πανιά και γνώσεις αεροδυναμικής. Τα καράβια της εποχής που αναφέρεσαι δεν μπορούσαν και από αεροδυναμική ήταν παντελώς άσχετοι.

Εάν είσαι άσχετος από ιστιοπλοΐα κάνεις τουμπεκί πσιλοκομένο.

Χμ, μήπως εκτός από επιθετικός, είσαι και βιαστικός;

Ποιό ήταν το λάθος μου, "boy";

Επειδή είπα οτι για να πας όρτσα χρειάζεται να εκμεταλευθείς αεροδυναμικές ιδιότητες; Δηλαδή επαναλαμβάνεις αυτό που είπα, και μου λές οτι είμαι και λάθος; Για "πσάκσου" λίγο...

Η μήπως γιατι είπα οτι ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ οτι τον καιρο του Κολόμβου γνώριζαν πολύ καλά να ορτσάρουν, π.χ. καραβέλες ενώ δεν το ξέρουμε για σίγουρα για τους αρχαίους Έλληνες;; Δηλαδή είπα "πσέμματα";;

Δέεεεν ξέραν να ορτσάρουν τον καιρό του Κολόμβου; Απο πού το έμαθες αυτό;

"Κσερεις", δεν χρειάζεται να είμαι εξπέρ στο θέμα (όπως προφανώς είσαι εσύ) για να ξέρω δυο βασικά πράγματα που στο φινάλε θα'πρεπε να τα ξέρουν όλοι. Λίγες "πσιλοκομενες" γνώσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα και τουμπεκί.

Ούτε και χρειάζονται σπουδαίες αεροδυναμικές γνωσεις για να ορτσάρεις, όπως φαίνεται να υπονοείς. Φυσόντας ένα κομμάτι χαρτί, μπορείς να επιδείξεις τις σχετικές αεροδυναμικές αρχές μέσα σε δυο δευτερόλεπτα, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζεις, κε... "Αίολε"

Δεν φαντάζομαι να χρειάστηκε να βγάλεις και σχολή αεροδυναμικής πριν σε βάλουν στο πρώτο σου σκάφος, έτσι;

Όποτε αν είναι να μπαίνεις εδώ μέσα να κάνεις παρατηρήσεις και να μας διορθώνεις, πράγμα ευπρόσδεκτο μεν, αλλά τουλάχιστον φρόντισε να μην διαδίδεις ανακρίβειες, όπως π.χ. "μόνο με τριγνικό πανί μπορείς να ορτσάρεις", γιατί αρκετές ανακρίβειες κυκλοφορούν ήδη...

ΟΚ, "boy";; ελπίζω να έγινα... "πσιλοκατανοητός"!

k

ΥΓ. Κρίμα που δεν θυμάσε τις πληροφορίες για το "ακριβές αντίγραφο" του Κυπριακού ναυάγιου. Θα είχε ενδιαφέρον να το συζητήσουμε. Κάτι τέτοια δεν πρέπει να τα περνάμε έτσι, κατα τη γνώμη μου...

Edited by - kynikos on 26/03/2005 18:30:58

Edited by - kynikos on 26/03/2005 18:48:37

kynikosΜέλος
26/03/2005, 17:07:31
τυχερούλη
quote:
Πιστεύω ότι δεν έχεις ακούσει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν.
Δεν κανεις εμπόριο με την Αίγυπτο για παράδειγμα κουβαλώντας με φελούκα
εναν αμφορέα λαδι ή έναν αμφορέα κρασί.
Δεν διαφωνώ. Αλλά δεν νομίζω ακόμα να υπάρχει τεκμηριωμένη απόδειξη.

Μπορεί να κάνω και λάθος. Απλά ως τώρα δεν έχω ακούσει ΤΙΠΟΤΑ, και ουτε ξέρω κανέναν άλλον να έχει ακούσει (και να ΜΗΝ το έχει ξεχάσει)

Μήπως τυχαίνει να γνωρίζεις την χρονολογία της πρώτης φελούκας που έχει βρεθεί;

κ

kynikosΜέλος
26/03/2005, 17:09:16
Αγαπητοί Συντονιστές,

Ετούτο το τόπικ, και το άλλο, για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, δεν θα τα μεταφέρετε στο «ΓΝΩΣΗ»;;

Edited by - kynikos on 26/03/2005 17:18:53

kynikosΜέλος
26/03/2005, 17:14:55
quote:
Το ναυάγιο της Αλοννήσου είναι σημαντικό διότι για πρώτη φορά τεκμηριώνει αρχαιολογικά ότι μεγάλες φορτηγίδες άνω των 120 τόννων, ταξίδευαν στη Μεσόγειο ήδη από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

http://www.culture.gr/2/21/214/21408e/g21408ea.html

Πολύ ενδιαφέρον το λινκ.

Μερσί, τυχερούλη...

26/03/2005, 21:49:00
τυχερουλη

"Δηλαδή αν έχω καταλάβει καλά όταν θες να πας σε ένα σημείο με τον άνεμο μπροστά σου, το προσπερνάς ανοιχτά και μετά κάνεις αναστροφή και το προσεγγίζεις με τον άνεμο πλέον πρίμα?"

Οταν ο άνεμος φυσάει από τον προορισμό σου, πλησιάζεις με την γωνία των 45 μοιρών, και τον έχεις αριστερά σου για παράδειγμα, κάνεις "τακ", δηλαδή τον φέρνεις δεξιά σου, όταν ο προορισμός σου βρεθεί 90 μοίρες αριστερά της πορείας σου.
Αυτή είναι η συντομότερη δυνατή απάντηση που μπορώ να σου δόσω χωρίς να μακρυγορήσω.

Kynikos

"Φυσόντας ένα κομμάτι χαρτί, μπορείς να επιδείξεις τις σχετικές αεροδυναμικές αρχές μέσα σε δυο δευτερόλεπτα, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζεις, κε... "Αίολε"

Το μόνο που μπορεις ν' αποδείξεις φυσόντας ένα κομμάτι χαρτί αγαπητέ, είναι ότι το χαρτί ταξιδεύει προς την κατεύθυνση του ανέμου, και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις γι' αυτό.
Γιά να κατανοήσεις την λειτουργία των τριγωνικών πανιών στα όρτσα πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις αεροδυναμικής.
Στα όρτσα δεν ωθεί ο άνεμος το σκάφος, αλλά το φουφάει κατά κάποιον τρόπο.
Λειτουργεί με την υποπίεση που δημιουργεί ο άνεμος όταν κινείται στην επιφάνεια του πανιού.
Το φαινόμενο Μπερνούλι. Δεν το ήξερε αυτό ο Κολόμβος διότι η επιστήμη της αεροδυναμικής ξεκίνησε κυρίως μετά την πτήση των Ράϊτ. Τις ιδιότητες των τριγωνικών (επαναλαμβάνω) πανιών τις χρησιμοποίησαν πρώτα στά "ΚΛΙΠΕΡ" γι' αυτό ήταν τα ταχύτερα σκάφη πρίν τα μηχανοκίνητα.
Ελπίζω να σε κάλυψα.

"Δεν φαντάζομαι να χρειάστηκε να βγάλεις και σχολή αεροδυναμικής πριν σε βάλουν στο πρώτο σου σκάφος, έτσι;"

Η σχολή αεροδυναμικής είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό. Οχι για να κατανοήσεις την λειτουργία κάποιων βασικών αρχών της ιστιοπλοΐας. Είναι από τα πρώτα πράγματα που σου μαθαίνουν σε όποια σχολή και να πας.

"Όποτε αν είναι να μπαίνεις εδώ μέσα να κάνεις παρατηρήσεις και να μας διορθώνεις, πράγμα ευπρόσδεκτο μεν, αλλά τουλάχιστον φρόντισε να μην διαδίδεις ανακρίβειες, όπως π.χ. "μόνο με τριγνικό πανί μπορείς να ορτσάρεις", γιατί αρκετές ανακρίβειες κυκλοφορούν ήδη.."

Γιατί με προκαλείς ρε λεβεντιά;
Αφού δεν ξέρεις ιστιοπλοΐα γιατί με αμφισβητείς;
Βίτσιο είναι;

"Δέεεεν ξέραν να ορτσάρουν τον καιρό του Κολόμβου; Απο πού το έμαθες αυτό;"

Σου απάντησα πιο πάνω. Και συμπληρώνω ότι χωρίς καρίνα δεν μπορείς να πάς όρτσα.
Και το "SANTA MARIA" σίγουρα δεν είχε.
Αναρωτήσου γιατί δεν κατασκευάζονται σήμερα ιστιοπλοϊκά με τετράγωνα πανιά και ψάξε το γιατί.

Οι φωτογραφίες που παρέθεσες δεν απεικονίζουν τα καράβια της εποχής του Κολόμβου.
Και τα όρτσα που πιάνουν είναι πολύ ανοικτά λόγω του σχήματος των κεντρικών πανιών.
Εχω ταξιδέψει με τέτοιο.

"ΥΓ. Κρίμα που δεν θυμάσε τις πληροφορίες για το "ακριβές αντίγραφο" του Κυπριακού ναυάγιου. Θα είχε ενδιαφέρον να το συζητήσουμε. Κάτι τέτοια δεν πρέπει να τα περνάμε έτσι, κατα τη γνώμη μου..."

Σε αυτό έχεις δίκιο.
Θα ψάξω για λεπτομέριες.

Edited by - Αίολος on 26/03/2005 22:21:02

26/03/2005, 22:08:33
Kynikos

Αυτό είναι το "ΚΥΡΗΝΕΙΑ"
http://www.geitonas-school.gr/naftiki/5.htm