- "Ακονίζω το μυαλό μου" (γρίφος προς επίλυση) - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Νο.1
"Ένας σεΐχης αναφέρει στους δύο γιους του ότι πρέπει να αγωνισθούν με τις καμήλες τους μέχρι τη διπλανή πόλη για να αναδειχθεί ποιος θα είναι ο μοναδικός κληρονόμος της περιουσίας του. Αυτού του οποίου η καμήλα θα τερματίσει δεύτερη (είναι πιο αργή) θα κερδίσει. Τα αδέλφια μετά από αρκετές μέρες άσκοπου συλλογισμού αποφάσισαν να επισκεφθούν έναν σοφό για να τους συμβουλέψει. Μετά από την επίσκεψή τους σε αυτόν πήδηξαν στις καμήλες και έτρεξαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν στη διπλανή πόλη. Τι τους είπε ο σοφός άνδρας;"
Με εκτίμηση
--Je^3--

Mερικοί άνθρωποι δεν λειτουργούν χωρίς overdose καφεΐνης...
![]()
---+ αυτά για τον πατέρα!!! τς τς, κάθε φορά με κάνεις περήφανη...
Για τη συνέχεια...
No.2
Πόσα λουλούδια έχω, αν όλα εκτός από δύο είναι μαργαρίτες, όλα εκτός από δύο είναι τριαντάφυλλα και όλα εκτός από δύο είναι χρυσάνθεμα;
Με εκτίμηση
--Je^3--
Έρχεται το No.3.
Φιλικά
--Je^3--
Κάποτε είπαν σε τρεις κατάδικους σε θάνατο ότι έχει γίνει κλήρωση από την οποία βγήκε ότι κάποιος από αυτούς θα θανατωθεί την επόμενη μέρα και ότι οι άλλοι δύο θα ελευθερωθούν. Το ίδιο βράδυ ένας από αυτούς παρακάλεσε έναν φύλακα να του πει τουλάχιστον ένα όνομα από αυτούς που θα ελευθερωθούν. Τότε ο φύλακας του είπε: "Ο Λευτέρης (τυχαίο όνομα) θα ελευθερωθεί." Τρομοκρατημένος ο κρατούμενος είπε ότι επειδή τώρα είναι ένας από τους δύο υπόλοιπους κρατούμενους προς θάνατο, η πιθανότητα να είναι αυτός ο οποίος θα θανατωθεί έχει αυξηθεί από 1/3 σε 1/2 και ανησύχησε πολύ. Έπρεπε ο φύλακας να κρατήσει το στόμα του κλειστό;
Με εκτίμηση
--Je^3--
Κάθε κατάδικος είχε ίσες «ευκαιρίες» να ήταν ένας από αυτούς που θα κληρώνονταν προς εκτέλεση. Έτσι έχουμε τις περιπτώσεις:
| Κατάδικος που θα εκτελεστεί: | A | B | Γ |
| Πιθανότητα σεναρίου: | 1/3 | 1/3 | 1/3 |
Τώρα εάν ο Α πρόκειται να εκτελεστεί, ο φύλακας θα πρέπει να διαλέξει τυχαία είτε τον Β είτε τον Γ και να πει το όνομα στον Α. Εάν ο Β ή ο Γ είναι αυτός που πρόκειται να εκτελεστεί, υπάρχει ένας μόνο κατάδικος εκτός από τον Α που δεν θα εκτελεστεί και ο φύλακας θα έλεγε υποχρεωτικά αυτό το όνομα. Έτσι έχουμε:
| Κατάδικος που θα εκτελεστεί: | A | A | B | Γ |
| Όνομα κατάδικου που θα δοθεί στον Α: | Β | Γ | Γ | Β |
| Πιθανότητα σεναρίου: | 1/6 | 1/6 | 1/3 | 1/3 |
Τα παραπάνω μπορούν να υπολογισθούν χωρίς να γνωρίζουμε την απάντηση του φύλακα. Όταν θα πει ότι ο Β δεν θα εκτελεστεί μπορούμε να αποκλείσουμε τις δύο μεσαίες επιλογές από τον παραπάνω πίνακα. Στα δύο υπολειπόμενα σενάρια, ο Γ έχει τουλάχιστον τη διπλάσια πιθανότητα από τον Α για να εκτελεστεί. Έτσι η πιθανότητα ο Α να εκτελεστεί παραμένει 1/3 και του Γ είναι 2/3.
Φιλικά
--Je^3--
YΓ: Προς Admin, τι κάνω λάθος στην html? Οι πίνακες δεν μου φαίνονται καλοί!!!
Tέταρτος γρίφος;;;
"Εάν 6 γάτες μπορούν να σκοτώσουν 6 ποντίκια σε 6 λεπτά, πόσες γάτες χρειάζονται για να σκοτώσουν 100 ποντίκια σε 50 λεπτά;"
ΥΓ1: Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται!
ΥΓ2: (αναφερόμενος στο προηγούμενό μου μήνυμα) Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κενό πριν από κάθε πίνακα!! Τουλάχιστον αυτό βλέπω εγώ!!
Φιλικά
--Je^3--
quote:
Γρίφος No.4 (λίγο μακάβριο)
"Εάν 6 γάτες μπορούν να σκοτώσουν 6 ποντίκια σε 6 λεπτά, πόσες γάτες χρειάζονται για να σκοτώσουν 100 ποντίκια σε 50 λεπτά;"ΥΓ1: Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται!
ΥΓ2: (αναφερόμενος στο προηγούμενό μου μήνυμα) Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κενό πριν από κάθε πίνακα!! Τουλάχιστον αυτό βλέπω εγώ!!Φιλικά
--Je^3--
2????
ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΑΛΛΟΥ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ...
Δυστυχώς η απάντηση στο No.4 δεν είναι 2!!
--Je^3--
Logical
Απάντησες περίπου σωστά αγαπητέ φίλε Logical,
Η προφανής απάντηση είναι 12 γάτες. (100π*6π*6γ)/(50λ*6λ) = 12γ
Αλλά σκέψου τη μακάβρια ιστορία που εξελίσσεται. Τι παρατηρούμε στο τέλος των 48 λεπτών της σφαγής; Παρατηρούμε (κάνοντας τους απαραίτητους υπολογισμούς) ότι 96 ποντίκια είναι νεκρά και ότι παραμένουν 4 ζωντανά ποντίκια για να σκοτωθούν σε 2 λεπτά. Και η ερώτηση είναι... μπορεί να γίνει αυτό;
Υπάρχουν τουλάχιστον 4 διαφορετικοί τρόποι όπου με βάση την αρχική παραδοχή (6 γάτες σκοτώνουν 6 ποντίκια σε 6 λεπτά) μπορεί να καταστεί δυνατό.
Α. Και οι 6 γάτες σκοτώνουν ταυτόχρονα 1 ποντίκι. Για αυτό χρειάζεται 1 λεπτό. Απλά τα άλλα ποντίκια περιμένουν τη σειρά τους.
Β. 3 γάτες χρειάζονται για να σκοτώσουν 1 ποντίκι. Και το πραγματοποιούν σε 2 λεπτά.
Γ. 2 γάτες χρειάζονται για να σκοτώσουν 1 ποντίκι. Και το πραγματοποιούν σε 3 λεπτά.
Δ. Κάθε γάτα σκοτώνει 1 ποντίκι μόνη της και χρειάζεται 6 λεπτά για να το πραγματοποιήσει.
Στις περιπτώσεις Α και Β είναι προφανές ότι οι 12 γάτες μπορούν να τελειώσουν τη «δουλειά» στον απαιτούμενο χρόνο. Αλλά η περίπτωση Γ μπορεί να υλοποιηθεί υποθέτοντας ότι 2 γάτες μπορούν να σκοτώσουν τα 2/3 ενός ποντικού σε 2 λεπτά και η περίπτωση Δ υποθέτοντας ότι 1 γάτα μπορεί να σκοτώσει το 1/3 ενός ποντικού σε 2 λεπτά. Καμία υπόθεση δεν δόθηκε από τα αρχικά δεδομένα!!! Και προφανώς όταν εννοούμε σκοτώνω... εννοούμε σκοτώνω και όχι τραυματίζω!!
Οπότε στις περιπτώσεις Γ και Δ είναι προφανές ότι απαιτείται επιπλέον γατο-δύναμη!!
Στην περίπτωση Γ λιγότερες από 2 σούπερ-γάτες δεν θα έφερναν αποτέλεσμα. Εάν είχαμε 2 γάτες και εάν άρχιζαν να σκοτώνουν τα 4 ποντίκια στην αρχή του χρόνου, θα είχαν τελειώσει τη «δουλειά» σε 12 λεπτά και θα είχαν 36 λεπτά για τα υπόλοιπα, όπου θα έπρεπε να σκοτώνουν σαν «τρελές» γιατί δεν θα υπήρχαν 12 επιπλέον ποντίκια για να σκοτώσουν. Στο σενάριο Δ μία επιπλέον γάτα είναι αρκετή. Μπορεί να σκοτώσει 4 ποντίκια σε 24 λεπτά και θα έχει 24 λεπτά επιπλέον για να σκοτώσει άλλα 4 ποντίκια.
Για να συμμαζέψω τα αποτελέσματα: Εάν οι 6 γάτες σκοτώνουν τα 6 ποντίκια με τη μέθοδο Α ή Β, τότε η απάντηση είναι ότι χρειάζονται 12 γάτες. Εάν σκοτώνουν με τη μέθοδο Γ, χρειάζονται 14 γάτες. Εάν σκοτώνουν με τη μέθοδο Δ, χρειάζονται 13 γάτες.
Οπότε βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα είναι συνάρτηση της εκάστοτε περίστασης (σεναρίου). Έτσι για παράδειγμα σκεφτείτε την απάντηση στο παρακάτω πρόβλημα: «Εάν 1 γάτα μπορεί να σκοτώσει 1 ποντίκι σε 1 λεπτό, πόσες γάτες χρειάζονται για να σκοτώσουν 1 ποντίκι σε 1 εκατοστό του δευτερολέπτου;» Η απάντηση είναι 60.000 γάτες.... αλήθεια μπορούν 60.000 γάτες να δουν ένα ποντίκι;; χεχεχε Πανικός!! Επίσης σκεφτείτε την απάντηση στο ερώτημα: «Εάν 1 γάτα μπορεί να σκοτώσει 1 ποντίκι σε 1 λεπτό, πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να σκοτώσει 1 γάτα 60.000 ποντίκια;».... Μάλλον τα ποντίκια θα «φάνε» τη γάτα!!!
Φιλικά
--Je^3--
ΥΓ: Τελικά δεν ξέρω αν ενθουσιάζουν οι γρίφοι! :(
quote:ΥΓ: Τελικά δεν ξέρω αν ενθουσιάζουν οι γρίφοι! :(
Όχι!
Είναι πολύ ωραίοι οι γρίφοι!
Απλώς, χρειάζονται σκέψη...
![]()
-----------------------
"I have no master. I am CHAOS!"
-γρηγορα στη διπλανη πολη και ο νικητης δινει στο αλλο τα μισα{και τις μισες γυναικες ενοειτε!!!!!!!],μια οικογενεια εισαστε!
ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!
quote:
Ααπλα τα πραγματα.Τους ειπε ο σοφος οτι αυτον τον διαγωνισμο με αυτους τους ορους τους εβαλε ο πατερας τους για να μην παρει κανενας ποτε την περιουσια του
-γρηγορα στη διπλανη πολη και ο νικητης δινει στο αλλο τα μισα{και τις μισες γυναικες ενοειτε!!!!!!!],μια οικογενεια εισαστε!ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!
Είναι και αυτό μια σκέψη!!!!!!!!!
-----------------------
"I have no master. I am CHAOS!"