- ΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ,ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑN - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
Καλησπέρα
για το βιβλιαράκι που λες σου εφερα 1-2 παραδειγματα, τι να σου πω μπορει να σου φαινεται αστειο όπως όταν είπαν οτι η γη είναι στρογγυλη και όλοι γελασαν και εξεφρασαν την απορία τότε πώς δεν πεφτουμε... από την άλλη μπορει και να 'χεις δικιο τι να σου πω
εγω το βρηκα τρομερα ενδιαφερον γιατί ελεγε πολλά για τις γλωσσες κ την εξελιξή τους που τα έβρισκα λογικάτωρα για την ιστορία που λες είναι τερααααάστια συζητηση που εγω τουλαχιστον δεν ξερω αν έχω κ σπουδαια ορεξη εστω κ να σε αντικρούσω
(για την τουρκοκρατια που λες, μπορεί κ να 'χεις δικιο γιατί όπως σου είπα δεν ξερω πολλα, σιγουρα έχεις διαβασει περισσότερο)αλλά! Αυτό που λες:
«"ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ
ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΝ"
Ο ΕΣΤΙ ΜΕΘ'ΕΡΜΗΝΕΥΟΜΕΝΟ,ΑΝ ΔΕΝ
ΜΑΘΕΙΣ ΑΠ'ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ,
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ
ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕΙΣ...
ΘΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΣΑΙ ΣΤΑ
ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ
ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΥ
ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ...»Σκέψου το κ συ λίγο παραπάνω και κανε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου:
Τι είναι ιστορία; Ποια ιστορια; Κ απο ποιους γραφτηκε;
Αν δεν είχε πέσει η χουντα π.χ. κ ήταν καθεστώς μεχρι σήμερα, άραγε τι θα εγραφαν τα «εκπαιδευτικά» βιβλια ιστορίας στο σχολειο;; δωσε μονη σου απαντήσεις
Αν νικουσαν οι ναζι και ήμασταν κομμάτι της αυτοκρατορίας τους, τι θα έγραφαν τα βιβλία κ πάει λέγοντας
Η ιστορία που διδάσκουν (και εμπλουντίζουν με διαφορές σάλτσες κ μαργαριτάρια κάποιοι εκπαιδευτικοί) διαμορφώνεται απο εξουσίες και συμφέροντα πιστευω
Δεν κινουμε εμεις τα νηματα αλλά είμαστε ασταθμητος παραγοντας στα σχέδιά τους
ΑΓΑΠΗΤΗ nays,
ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΟΥΝ
ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ,ΟΥΤΕ ΤΟΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ,ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ,ΟΥΤΕ
.....................
ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ
ΝΟΕΣ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ,
ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ!!!
ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ
ΤΟΥΣ ΓΕΩΓΡΑΦΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ
ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ
ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,
ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ...
ΤΩΡΑ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ
ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΘΑ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟ ΙΔΙΟ,ΕΚΤΟΣ
ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ
...ΑΓΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΟΠΟΥ
ΑΓΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΩΝ Ή ΚΑΨΙΜΟ;!!!),ΑΛΛΑ
ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ
...ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ;!!!
(ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ,
ΕΝΟΕΙΤΑΙ.)
ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ",ΠΟΥ
ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...
ΤΟ "ΡΕΖΟΥΜΕ" ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ,ΠΩΣ
ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΑΣ,ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΗΓΕΣ,ΚΑΙ
ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ...ΦΩΝΕΣ
Ή ΓΡΑΦΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ
ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...
ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
αλλα πρώτα, λες μεθοδευθηκε, πώς μεθοδευθηκε, κι εμενα μπορει να με πιασει παρανοια και να πω οτι μεθοδευεις κάτι εναντιον μου, και αντε και μεθοδευθηκε τι έγινε δλδ όλος αυτος ο πολιτισμος μας που λες και η παιδεια μας εξαφανιστηκε απο τους ανθρώπους
βεβαια ίσως αυτοι που είχαν παιδεια να ηταν πολύ λιγοι αφου ως γνωστόν στην αρχαια ελλαδα παιδεια/εκπαιδευση πολιτισμο παρέχονταν σε ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ. Ξεκινάω απο το 50% που ήταν αντρες υποθετικα (αφου οι γυναικες ουτε επιτρεπονταν να μορφωθούν ή να ψηφισουν αλλά ουτε και να λαβουν μερος σε καποιο πολιτισμικο σκηνικο, θεατρο και ποιηση φιλοσοφια, να μη μακρυγορώ ξερεις)
επίσης βγαλε απο αυτο το 50% περιπου το 30% που ήταν δουλοι, υπηρετες και φροντιζαν για την ευημερια των ελληνων, ως γνωστο κάνενας απο τους μορφωμενους και σπουδαιους αρχαιους ελληνες που γνωριζεις ΔΕΝ εργαζονταν
άρα τι περιμενεις με ενα 20% του πληθυσμου (και αυτο πολυ γεναιοδωρα) να γίνει
αν τύχει ποτε πάρε να δεις το "εξολοθρευτής άγγελος" του Μπουνιουέλ
(αυτό ήταν που θυμήθηκα... :)
υπηρχε περιπτωση ποτε στην ιστορία να αναφερονταν τα εγκληματα τους και τελοσπαντων εκει το παω αυτο λεω να σκεφτεις περι ιστοριας, αλήθειας και εξουσιας
ακομα και τον Πλατωνα και όποιον θες θα τον φέρνανε στα μετρα τους
εξάλλου ενα απο τα πιο αγαπημενα βιβλια στο ναζισμο ήταν η πολιτεία του Πλατωνα
quote:
[Ο ΑΝΑΛΦΑΒΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ
ΜΕΘΟΔΕΥΣΑΝ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ
ΛΑΟ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΣΩ
ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
ΙΣΑ-ΙΣΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ
ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ,Μ'ΟΤΙ ΑΥΤΟ
ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ...]αυτο που λες ενδιαφέρον. λες μεθόδευσαν... δεν ξέρω μπορεί κ να 'ταν έτσι
βέβαια μιλάς για πριν απο αιώνες
τώρα πια αν περιμενουμε πολιτισμο παιδεια κ εκπαιδευση απο το κράτος ζήτω που καήκαμε
αυτά σχεδιάζονται απο άλλους απο καμια υπερδύναμη ας πουμε που εχει ήδη δοκιμασμενη συνταγή απο το δικο της εκπαιδευτικο και "πολιτισμικό συστημα"
ΜΕΘΟΔΕΥΣΑΝ,ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟ
ΕΝΝΟΩ ΜΕΘΟΔΕΥΣΑΝ!!!
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ
ΜΕΤΑ,ΟΛΑ ΧΑΘΗΚΑΝ!!!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΝΑ ΜΙΛΑ Ο
ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ
ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ "ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ" ΓΑΙ 16 ΑΙΩΝΕΣ
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Ο ΕΒΡΑΙΟΠΟΛΩΝΟΣ,
ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΩΣ
ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΙΑ!!!
ΚΑΙ ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ,ΠΟΥ ΑΠΛΑ
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΩΣ
ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΚΙΝΗΣΕΙ ΟΜΑΛΑ ΤΑ
ΠΡΑΓΜΑΤΑ,Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ
ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΞΕΛΗΓΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ,
ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΟ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ!!!
ΑΛΛΑ ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ "ΟΥΔΕΝ
ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ".!!!
ΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ,ΟΛΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ
ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΙ Ή ΑΪΝΣΤΑΙΝ Ή
ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ"
ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΩΣΗΣ,ΠΕΡΝΟΥΝ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ...
ΓΙΑ ΔΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΛΕΣ,
quote:
αυτά σχεδιάζονται απο άλλους απο καμια υπερδύναμη ας πουμε που εχει ήδη δοκιμασμενη συνταγή απο το δικο της εκπαιδευτικο και "πολιτισμικό συστημα"
ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ
ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ,ΜΑΛΛΟΝ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ
..."ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΙ",ΘΑ
ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ...
quote:
ακομα και τον Πλατωνα και όποιον θες θα τον φέρνανε στα μετρα τους
εξάλλου ενα απο τα πιο αγαπημενα βιβλια στο ναζισμο ήταν η πολιτεία του Πλατωνα
ΜΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ,ΔΙΟΤΙ
ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ
"ΠΟΛΙΤΕΙΑ",ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ,
ΤΑΙΡΙΑΖΑΝ ΤΟΣΟ ...ΠΟΛΥ,
ΣΤΗΝ ΑΡΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑ!!!
ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ
ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ,ΚΑΙ
ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ
ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ,
ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ...
ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ
ΑΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ...
quote:
Κοιτα να δεις πάλι τη θυμήθυκα, (μια ταινία που θα σου την πω στο τελος) σ' ησυχία δε μ' αφήνειςαλλα πρώτα, λες μεθοδευθηκε, πώς μεθοδευθηκε, κι εμενα μπορει να με πιασει παρανοια και να πω οτι μεθοδευεις κάτι εναντιον μου, και αντε και μεθοδευθηκε τι έγινε δλδ όλος αυτος ο πολιτισμος μας που λες και η παιδεια μας εξαφανιστηκε απο τους ανθρώπους
βεβαια ίσως αυτοι που είχαν παιδεια να ηταν πολύ λιγοι αφου ως γνωστόν στην αρχαια ελλαδα παιδεια/εκπαιδευση πολιτισμο παρέχονταν σε ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ. Ξεκινάω απο το 50% που ήταν αντρες υποθετικα (αφου οι γυναικες ουτε επιτρεπονταν να μορφωθούν ή να ψηφισουν αλλά ουτε και να λαβουν μερος σε καποιο πολιτισμικο σκηνικο, θεατρο και ποιηση φιλοσοφια, να μη μακρυγορώ ξερεις)επίσης βγαλε απο αυτο το 50% περιπου το 30% που ήταν δουλοι, υπηρετες και φροντιζαν για την ευημερια των ελληνων, ως γνωστο κάνενας απο τους μορφωμενους και σπουδαιους αρχαιους ελληνες που γνωριζεις ΔΕΝ εργαζονταν
άρα τι περιμενεις με ενα 20% του πληθυσμου (και αυτο πολυ γεναιοδωρα) να γίνει
αν τύχει ποτε πάρε να δεις το "εξολοθρευτής άγγελος" του Μπουνιουέλ
(αυτό ήταν που θυμήθηκα... :)
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟΪΚΑ
ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ,ΑΓΑΠΗΤΗ nays,
ΔΙΟΤΙ ΞΕΧΝΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΣ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ,ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ,ΑΚΟΜΗ...
ΤΙ ΛΕΣ,Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΗΤΑΝ ΑΜΟΡΦΩΤΗ; Η
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ,Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΡΑ,Η
ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ;
Η ΤΑΧΑ,Η ΣΑΠΦΩ,Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ,
Η ΥΠΑΤΙΑ (ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΗΤΑΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΧΕ ΜΑΘΗΤΕΣ)
ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ...
ΜΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΑΛΛΟΙ
ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ,ΑΛΛΟΙ
ΕΙΣ ΕΔΑΦΟΣ ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ...
ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ...
αυτό που λες για το ηλιοκεντρικό συστημα δεν το ήξερα (δεν μπορώ να κάνω quote καποια που θέλω μπηκα στα τεχνικά του εσωτερικα κ έκανα κατι που είπε καποιος αλλα δε γίνεται)
αλλά ειλικρινα δεν ξέρω τι είναι αλήθεια
όσο για τις γυναικες που λες, η Ιφιγένεια κ η Αντιγόνη ήταν χαρακτήρες απο τραγωδίες
κανα 2 αλλες που λες ουτε που τις έχω ακουστα (κ ας μη γελιώμαστε ποτε δεν τις διδαχθηκαμε ούτε στο σχολείο)
η ασπασία ξέρω ότι ήταν γυναικα του περικλή αλλά περα απ αυτό δε θυμάμαι τίποτα "άθλους" της ή κάποιο έργο τελοσπάντων
η μονη αναφορά που μας είχε γίνει (απλή αναφορα) για τη Σαπφω και την ποίησή της (όχι ομως τα ποιήματά της) και αυτό ήταν ΕΜΦΥΤΟ ταλεντο που το ανέπτυξε μόνη της (δεν είμαι σιγουρη κιολάς αλλά μας είπαν ότι ήταν παρεξηγημενη, ε, βεβαια γυναικα ποιήτρια!!! απο πού κι ως πού;!)
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΣ, Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
πολύ κεφαλαια χρησιμοποιείς. δε μ' αρεσε τώρα που το βλέπω αλλα βαριέμαι να τα σβήνω
κι ολά αυτά τα παραπάνω μόνο στο 20% του προνομιούχου πληθυσμου
απλοϊκα τα βλεπω ε; αντε να δω που θα ξετρυπώσεις 1 γυναικα πάλι για να μου την πεις
"Έχουμε τις ερωμένες για την ηδονή,
τις παλλακίδες για να μας υπηρετούν
και τις συζήγους για τους νόμιμους απογόνους μας"
Δημοσθένης
quote:
ενδιαφέρουσες πληροφορίες
αυτό που λες για το ηλιοκεντρικό συστημα δεν το ήξερα (δεν μπορώ να κάνω quote καποια που θέλω μπηκα στα τεχνικά του εσωτερικα κ έκανα κατι που είπε καποιος αλλα δε γίνεται)αλλά ειλικρινα δεν ξέρω τι είναι αλήθεια
όσο για τις γυναικες που λες, η Ιφιγένεια κ η Αντιγόνη ήταν χαρακτήρες απο τραγωδίες
κανα 2 αλλες που λες ουτε που τις έχω ακουστα (κ ας μη γελιώμαστε ποτε δεν τις διδαχθηκαμε ούτε στο σχολείο)
η ασπασία ξέρω ότι ήταν γυναικα του περικλή αλλά περα απ αυτό δε θυμάμαι τίποτα "άθλους" της ή κάποιο έργο τελοσπάντωνη μονη αναφορά που μας είχε γίνει (απλή αναφορα) για τη Σαπφω και την ποίησή της (όχι ομως τα ποιήματά της) και αυτό ήταν ΕΜΦΥΤΟ ταλεντο που το ανέπτυξε μόνη της (δεν είμαι σιγουρη κιολάς αλλά μας είπαν ότι ήταν παρεξηγημενη, ε, βεβαια γυναικα ποιήτρια!!! απο πού κι ως πού;!)
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣ
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΑΝΤΡΕΣ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΣ, Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣπολύ κεφαλαια χρησιμοποιείς. δε μ' αρεσε τώρα που το βλέπω αλλα βαριέμαι να τα σβήνω
κι ολά αυτά τα παραπάνω μόνο στο 20% του προνομιούχου πληθυσμουαπλοϊκα τα βλεπω ε; αντε να δω που θα ξετρυπώσεις 1 γυναικα πάλι για να μου την πεις
"Έχουμε τις ερωμένες για την ηδονή,
τις παλλακίδες για να μας υπηρετούν
και τις συζήγους για τους νόμιμους απογόνους μας"
Δημοσθένης
Καλημέρα αγαπητή nays
(σου γράφω με μικρά,για
να μην νοιώθεις άσχημα...)
Λοιπόν ανοίγω το πρωϊ με
την δροσούλα (10 η ώρα,ποιά δροσιά;),
και βλέπω το σχόλιό σου...
Αναφορές από τραγωδίες τα ονόματα
που σου ανέφερα,ε;
Μα ακόμη και μέσα από τα
έργα των μεγάλων ποιητών,τραγωδών ακόμη
και των κωμωδιογράφων,δεν
αντλούνται πληροφορίες,σχετικά με
την ιστορία;
Μην ξεχνάς πως ανακαλύφθηκε η
Τροία...
Εν πάσει περιπτώσει,δεν ξέρεις λες την
Καλλιπάτειρα ή την Υπατία;
Και καλά για την Καλλιπάτειρα,μα
την Υπατία;!!!
Νεοπλατωνική φιλόσοφος(3ος μ.Χ.αι.),
από την Αλεξάνρεια,
μαθηματικός και φιλόσοφος,με δική της σχολή.
Σπούδασε δίπλα
σε μεγάλους φιλοσόφους στην Αθήνα.
Την λιντσάρισαν οι
"χριστιανούληδες" αν θες να ξέρεις,για να
καταλάβεις ποιοί "έσπειραν" τον σκοταδισμό...
Όσο για την Καλλιπάτειρα,θα σου
αφιερώσω το γνωστόο ποιήμα του
Λορέντζου Μαβίλη,το οποίο,λυπάμαι αν δεν
το μάθατε στο σχολείο.Εγώ εκεί το έμαθα(επί Χούντας μάλιστα
)
ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ
«Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία
εδώθε». – «Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα,
τρία αδέρφια, γιό, πατέρα Ολυμπιονίκες•
να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες,
και εγώ να καμαρώσω μέσ' στα ωραία
κορμιά, που για το αγρίλι του Ηρακλέα
παλεύουν, θαυμαστές ψυχές αντρίκειες.
Με τες άλλες γυναίκες δεν είμαι όμοια•
στον αιώνα το σόι μου θα φαντάζη
με της αντρειάς τα αμάραντα προνόμια.
Με μάλαμα γραμμένος το δοξάζει
σε αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου
ύμνος χρυσός του αθάνατου Πινδάρου».
quote:
αντε να δω που θα ξετρυπώσεις 1 γυναικα πάλι για να μου την πεις
...να ξετρυπώσω ε;
Η Τελλέσιλα ήταν ποιήτρια,αλλά
και επικεφαλής των γυναικών της Τεγέας,οι οποίες
όταν οι Λακεδαιμόνιοι πήγαν εναντίον της πόλης τους,
έστησαν καρτέρι και έπιασαν τον βασιλιά τους.Έτσι γλίτωσαν
την πόλη από τα χέρια των Λακεδαιμονίων. Οι γυναίκες.
Μάλιστα είχαν γλυπτό στην αγορά της πόλης,του
Γυναικοθίνα Άρη.Δηλ. ο Άρης που φιλοξενείτε από γυναίκες.
Και έκαναν και εορτή προς τιμή του μετά την οποία δειπνούσαν ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ!!!
Οι Μούσες ήταν γυναίκες!!!
Αυτές επικαλούνταν όλοι οι μεγάλοι Ποιητές,για να
δημιουργήσουν ένα άρτιο,από κάθε άποψη,έργο...Εννοείται
πως η εκτίμηση προς τις Μούσες ήταν τεράστια εξ'ού και
τα Μουσεία που εκτός από χώροι όπου τιμούνταν οι Μούσες,
ήταν και χώροι καλλιέργειας των τεχνών,της μουσικής,της φιλισοφίας,των γραμμάτων...
Για την Σπάρτη και την θέση που είχε εκεί η γυναίκα,
ελπίζω ότι ξέρεις,ε; Λοιπόν την προσφωνούσαν Δέσποινα,
λάμβανε μέρος στα γυμναστήρια (με τους έφηβους),είχε
ελευθερία κινήσεων σε όποια κοινωνική έκφραση,
έπαιρνε εκπαίδευση σε γράμματα και μουσική. Ήταν σαφώς
σε καλύτερη θέση από τις Αθηναίες...
Ά, ναι φορούσε και κοντό χιτώνα...
Τώρα για την Ασπασία του Περικλή:
quote:
...η ασπασία ξέρω ότι ήταν γυναικα του περικλή αλλά περα απ αυτό δε θυμάμαι τίποτα "άθλους" της ή κάποιο έργο τελοσπάντων
Λές,
και εγω να σου πώ ότι οι εταίρες(τέτοια ήταν η Ασπασία),ήταν
γυναίκες μορφωμένες,με υψηλό δείκτη ευφυϊας,οι οποίες
συνήθιζαν να κάνουν δείπνα και να φιλοσοφούν.Έτσι γνώρισε και
ο Περικλής την γυναίκα του...
(Μην κοιτάς τι μας "περνούν" εμάς τους σημερινούς "χαζοέλληνες")
σχετικά με τις γυναίκες,από τα πανάρχαια χρόνια!!!
Τις αμαζώνες;Την Λυκία η οποία ήταν περιοχή
όπου η γυναικοκρατία ήταν καθεστώς;
Ακόμη και την πόλη Πριήνη, στην Καρία,(την ξέρεις;),ήταν
μια πόλη όπου τον 1ο π.Χ. αι. είχε εκλέξει γυναίκα Δήμαρχο!!!
Και πόσα άλλα ακόμη...
Βρε τι μ'έβαλε πρωϊ-πρωϊ, να κάνω
η Ναυσικά!!!
Μην τη διαχωρίζεις από σένα
Το πνεύμα εντός μας είναι εσύ
Η πίκρα και η μελαγχολία είναι στο κύκλο της ζωής
Πολλές φορές σκέφτομαι πως δεν θα ήθελα να νιώθω πίκρα και θλίψη
Όμως έχει αντιληφθεί κανείς πως την αξία της υγείας την υπολογίζει μόνο όταν είναι άρρωστος;
Η πίκρα και η χαρά είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος
Σερενιτέ συμφωνώ απόλυτα με σένα
Οι αναμνήσεις είναι νεκρές, έχουν πεθάνει, δεν υπάρχουν
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Σκέψου ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σε ένα πολύ άσχημο περιβάλλον.
Πως μπορεί να αντιδράσει ένα παιδί σε αυτήν την κατάσταση όταν για αυτό είναι η καθημερινότητα του κι ειδικά όταν δεν έχει την δυνατότητα να φύγει ή να μείνει?
Όσον αφορά την σκοπιμότητα για αυτήν την κατάσταση...
Θα μπορούσες εσύ φίλη μου να βρείς κάποια σκοπιμότητα για αυτό?
Ή πιστεύεις οτι δεν υπάρχει καμία?

In anticipation of my resurrection...
quote:
δεν θέλω να αισθάνομαι άσχημα για κάποιον που αγάπησα.
χμ.. έτσι όπως το διατύπωσες λίγο εγωιστικό μου έρχεται αγαπητή serenite.
δεν θέλεις γιατί δεν σου αξίζει? ή δεν θέλεις γιατί δεν του/της αξίζει?
Ευχαριστώ
quote:
Σκέψου ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σε ένα πολύ άσχημο περιβάλλον
Aυτό εννοούσα όταν έγραψα:
''Υπάρχει βέβαια και το σημείο εκείνο όπου άνθρωποι πληρώνουν λάθη άλλων ανθρώπων χωρίς να έχουν φταίξει σε κάτι.''
Τα παιδιά είχα στο μυαλό μου που πληρώνουν πάντα λάθη μεγαλύτερων ανθρώπων.
Πιθανόν όμως να σε μπέρδεψα λίγο όταν έγραφα ότι δεν ευθύνονται μόνο αυτοί που πράττουν τα λάθη αλλά και αυτοί που τα δέχονται με την απραξεία τους.
Αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν το επεξήγησα και εννοούσα το εξής, ας πούμε ότι σε μια οικογένεια ο πατέρας είναι βίαιος και χτυπάει επανελημένα με άσχημο τρόπο τα παιδιά του, ο πατέρας αυτός πράττει ένα τεράστιο λάθος. Η μητέρα απο την άλλη δεν τα χτυπάει ποτέ αλλά μένει άπραγη μπροστά στο λάθος που πράττει ο άντρας της. Στην δεδομένη περίπτωση λοιπόν για το κακό που θα υποστούν τα παιδιά δεν ευθύνετε μόνο αυτός που πράττει το λάθος, ευθύνετε και η γυναίκα που μένει άπραγη μπροστά σε αυτό, γίνεται συνεργός έστω και χωρίς την θελησή της απέναντι στην κατάσταση αυτή. Κατα την αποψή μου λοιπόν κάνει ένα τεράστιο λάθος και εκείνη όχι μέσω της πράξης της αλλά μέσω της απραξίας της.
[quote]Όσον αφορά την σκοπιμότητα για αυτήν την κατάσταση...
Θα μπορούσες εσύ φίλη μου να βρείς κάποια σκοπιμότητα για αυτό?
Ή πιστεύεις οτι δεν υπάρχει καμία?[quote]
Μιλάς για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κατάστασης ενός παιδιού που βιώνει μια τέτοια κατάσταση;
Για αυτόν που πράττει τα λάθη απέναντι στο παιδί δεν υπάρχει σκοπιμότητα. Απλώς βγάζει κάποια αποθημένα, ή έχει χαμηλή αντίληψη για το τι κάνει, ή αντιμετωπίζει το παιδί βάση της δικής του κατανόησης και ηλικίας.
Για το παιδί τώρα, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια σκοπιμότητα; ή μάλλον θα μπορούσε να κάνει το παιδί το άσχημο βιωμά του να του αποφέρει κάτι θετικό; ανάλογα πια θα ήταν τα βιώματα του παιδιού και ποιος ο τρόπος που θα τα αντιλαμβανόταν. Δεν μιλάω για ακραίες καταστάσεις και ακραία βιώματα καταστροφικά. Ας πούμε απλά για δύσκολες καταστάσεις ικανές να επιρρεάσουν αρνητικά την ψυχή του όχι όμως να την καταστρέψουν.
Ας πάρουμε μια οικογένεια με προβλήματα λόγω οικονομικής δυσχέριας, τα οποία επιρρεάζουν και ψυχολογικά αφού η οικονομική δυσχέρια φέρνει νεύρα, γκρίνια κ.λ.π. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις το παιδί να μην θελήσει να το ξαναζήσει αυτό μεγαλώνοντας και να γίνει κλέφτης και το παιδί να μην θελήσει να το ξαναζήσει και να πασχίσει και να καταφέρει να κάνει κάτι στην ζωή του, μια δική του επιχείρηση ας πούμε.
Στην πρώτη περίπτωση το άσχημο βίωμα είχε αρνητική κατάληξη και το παιδί την θεωρία ότι το κατέστρεψε η οικογενειά του, ότι ευθύνονται για ότι αυτό εξελίχθηκε και θα εξελιχθεί.
Στην δεύτερη το άσχημο βίωμα είχε θετική κατάληξη, το άσχημο βίωμα έγινε ώθηση για καλύτερη εξέλιξη, κάτι που μπορεί να μην είχε συμβεί αν το παιδί αυτό είχε μεγαλώσει σε μια εύπορη οικογένεια. Αν ρώταγες το παιδί αυτό, ως ενήλικα πλέον, μπορεί η απάντηση του να ήταν πως ναι βίωσα ότι βίωσα αλλά δεν μετανοιώνω γιατί αυτό είχε την σκοπιμότητα να με ωθήσει να γίνω καλύτερος απο αυτό που αντίκρησα, τα βιωματά μου με έκαναν να γίνω αυτό που είμαι.
Δεν ξέρω πως μπορεί να σου ακούγετε αυτό που γράφω, όμως εγώ τουλάχιστον αυτό θέλω να σκέφτομαι και να ακολουθώ, τα δικά μου βιώματα ακόμα και τα άσχημα τα κρατώ ως οδηγό του να γίνω κάτι καλύτερο και πολλές φορές σκέφτομαι πως αυτό που σήμερα είμαι ως άνθρωπος το οφείλω και σε κάποιες άσχημες καταστάσεις όπου χωρίς αυτές θα ήμουν κάτι που δεν θα μου άρεσε να είμαι.
Αρα τα δικά μου άσχημα βιώματα είχαν ως σκοπιμότητα να με κάνουν καλύτερο άνθρωπο σε κάποιες καταστάσεις, εννοείτε πως υπάρχουν και αυτά που δεν είχαν καμιά σκοπιμότητα και απλως επιβαρύνουν ψυχολογικά απο τα λάθη κάποιων άλλων, ακόμα και αυτά όμως που σε εμένα δεν είχαν καμία σκοπιμότητα ίσως, όταν κάποτε κι αν γίνω μητέρα να έχουν μια σκοπιμότητα για τα παιδιά μου. Το να τα προστατέψω απο τέτοιου είδους βιώματα που τα αναγνωρίζω ως επιβαρυντικά και που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τα αναγνώριζα και πιθανόν να τα έπραττα.
γιατί σου ακούγετε εγωιστικό το να μην θέλω να νοιώθω άσχημα για κάποιον άνθρωπο που αγάπησα;
Όταν νοιώθεις άσχημα για κάποιον, αρνητικά, το μόνο που καταφέρνεις είναι να δηλητιριάζεις τον εαυτό σου και πολλές φορές να δηλητιριάζεις και αυτόν για τον οποίον αισθάνεσαι έτσι.
Γιατί να θέλω να δηλητιριάζομαι και να δηλητιριάζω και κάποιον; Γιατί να μην θέλω απλά να νοιώθω όμορφα για ότι πέρασα, όπως το πέρασα, κρατώντας τις όμορφες αναμνήσεις και συγχωρόντας τις άσχημες που με έκαναν να νοιώθω έτσι.
Δεν λέω πως είμαι ο υπεράνθρωπος που το καταφέρνω αυτό πάντα, λέω απλά πως θα ήθελα να το κατάφερνα, θα ήθελα πραγματικά να μην νοιώθω άσχημα για κανέναν γιατί η ασχήμια αυτή μέσα μου υπάρχει και πηγαινοέρχεται και σε μένα έχει αντίκτυπο.
Τα λάθη που κάποιοι άνθρωποι κάνουν απέναντι σε αυτούς που αγαπούν(μιλάω καθαρά και μόνο για λάθη, όχι για κακοήθιες, προδοσίες και υποκρισίες) είναι αδυναμίες και κομμάτια των ανθρώπων που αγαπήσαμε. Αν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τα κομμάτια τους αυτά, τότε θα πρέπει να αναρωτιόμαστε αν και εμείς πράγματι τους αγαπήσαμε, αν αγαπήσαμε τον αληθινό τους εαυτό ή τον εαυτό που θέλαμε εμείς να βλέπουμε σε αυτούς.
Τώρα για κακοήθιες, προδοσίες κ.λ.π. και σε αυτή την περίπτωση θα ήθελα να μην νοιώθω άσχημα. Δεν λέω ότι μπορώ αλλά λέω ότι θα ήθελα να μπορώ.
quote:
δεν θέλεις γιατί δεν σου αξίζει? ή δεν θέλεις γιατί δεν του/της αξίζει?
Δεν θέλω πρώτα απο όλα για να είμαι εγώ ελεύθερη ψυχικά και εν συνέχεια ελεύθερους ψυχικά να αφήνω και όσους περνούν απο δίπλα μου ή παραμένουν.
Δεν υπάρχει χειρότερη σκλαβιά απο το να συγκρατείς και να τρέφεις αρνητισμό για αυτόν που έφυγε μακριά σου ή αρνητισμό για τον άνθρωπο που παραμένει και αντικρίζεις και σε οδηγεί σε μια μοιραία υποκρισία αφού επέλεξες να παραμείνει στην ζωή σου.
ξέρεις είναι πολύ κοντά σε ένα θέμα της λύτρωσης που έχει συζητηθεί αυτό που συζητούμε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή θέλω κάτι για κάποιον άλλον αλλά τελικά για πάρτη μου. Δηλαδή αγαπώ και συγχωρώ κάποιον αλλά όχι για αυτόν, για να του δώσω όμορφα πράγματα, για να δώσω γενικώς, αλλά γιατί εγώ περνώ καλά μαζί του, δηλαδή για να πάρω. Δηλαδή μπαίνει θέμα εγωισμού μέσα.
Λογικό είναι στο γραπτό λόγο να υπάρχει λάθος κατανόηση του νοήματος. Μέχρι που διάβασα το εξής
quote:
Δεν υπάρχει χειρότερη σκλαβιά απο το να συγκρατείς και να τρέφεις αρνητισμό για αυτόν που έφυγε μακριά σου ή αρνητισμό για τον άνθρωπο που παραμένει και αντικρίζεις και σε οδηγεί σε μια μοιραία υποκρισία αφού επέλεξες να παραμείνει στην ζωή σου.
quote:
Δεν λέω πως είμαι ο υπεράνθρωπος που το καταφέρνω αυτό πάντα, λέω απλά πως θα ήθελα να το κατάφερνα, θα ήθελα πραγματικά να μην νοιώθω άσχημα για κανέναν γιατί η ασχήμια αυτή μέσα μου υπάρχει και πηγαινοέρχεται και σε μένα έχει αντίκτυπο.
μμμ, τι καλά να πατούσαμε ένα κουμπί για να ξεχνούμε και όλα τα άσχημα να περνούσαν στη λήθη.
Υποθέτω οτι στο παράδειγμα που ανέφερες σχετικά με τον βίαιο πατέρα και την άπραγη μητέρα, μερίδιο ευθύνης φέρουν όντως κι οι 2.
Κι ο πατέρας ο οποίος δεν συγκρατεί τα νεύρα του και διαλέγει έναν τρόπο επιβολής βίας αλλά κι η μητέρα η οποία δεν αντιδρά κι αποδέχεται μια τέτοια συμπεριφορά.
Σχετικά με την σκοπιμότητα αυτού που καταφεύγει στην βία, πιστεύω πως έχει κι αυτός ο ίδιος.
Για να έχει μια βίαιη συμπεριφορά θα πρέπει να έχει την ανάγκη να επιβληθεί στον άλλον ή να εδραιωθεί σ' αυτήν την σχέση έχοντας το ρόλο του δυνατού που επιβάλλεται στον πιο αδύναμο.
Οπότε λογικά θα επιθυμεί μια μορφή επιβεβαίωσης.
quote:
Δεν ξέρω πως μπορεί να σου ακούγετε αυτό που γράφω, όμως εγώ τουλάχιστον αυτό θέλω να σκέφτομαι και να ακολουθώ, τα δικά μου βιώματα ακόμα και τα άσχημα τα κρατώ ως οδηγό του να γίνω κάτι καλύτερο και πολλές φορές σκέφτομαι πως αυτό που σήμερα είμαι ως άνθρωπος το οφείλω και σε κάποιες άσχημες καταστάσεις όπου χωρίς αυτές θα ήμουν κάτι που δεν θα μου άρεσε να είμαι.
Μου ακούγεται αρκετά λογικό αυτό που αναφέρεις, φίλη μου!
Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να εξάγεις κάτι θετικό από κάτι το οποίο βρίσκεις εκ πρώτης όψεως αρνητικό.
Εάν κολλήσεις στο παρελθόν δεν θα μπορέσεις να ζήσεις το παρόν και να χτίσεις το μέλλον.
Ας κρατήσουμε από το παρελθόν τα βιώματα μας για να μάθουμε από αυτά βλέποντας την ωφελιμότητα τους για εμάς.

quote:
Δηλαδή θέλω κάτι για κάποιον άλλον αλλά τελικά για πάρτη μου. Δηλαδή αγαπώ και συγχωρώ κάποιον αλλά όχι για αυτόν, για να του δώσω όμορφα πράγματα, για να δώσω γενικώς, αλλά γιατί εγώ περνώ καλά μαζί του, δηλαδή για να πάρω. Δηλαδή μπαίνει θέμα εγωισμού μέσα.
Δεν ξέρω τι έχει αναφερθεί στο θέμα λύτρωση, δυστηχώς δεν έχω χρόνο να τα παρακολουθώ όλα, όμως πειράζει που εγώ συνεχίζω να έχω άλλη άποψη; Που πιστεύω ότι το να θέλεις να συγχωρείς και να αγαπάς δεν είναι θέμα εγωισμού.
Εγωισμός για μένα είναι κάθε τι που τρέφει το εγώ σου και σκοπό έχει μόνο την τροφοδότηση του εγώ σου.
Κάθε τι όμως που τρέφει την ψυχή, το πνεύμα και το μυαλό σου, κάθε τι που τρέφει τον εσώτερο εαυτό σου και τον οδηγεί σε καλύτερα μονοπάτια είναι σοφία.
Για εμένα λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός που καταφέρνει να κρατάει την καρδιά και την ψυχή του καθαρή απο τέτοιου είδους δηλητήρια, είναι σοφός δεν είναι εγωιστής, γιατί γνωρίζει ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να δώσει και στον άλλον καθαρά συναισθήματα.
Έστω κι αν προταρχικό λόγο σε αυτό έχει ο εαυτός μας, δεν νομίζω ότι είναι εγωιστικό. Γιατί να είναι εγωιστικό να θέλουμε το καλύτερο ψυχικό αποτέλεσμα για εμάς; εμείς δεν είμαστε και η προέκταση της αντίδρασης και των όσων θα δόσουμε στούς άλλους;, εμείς δεν είμαστε η πηγή εξωτερικέρευσης συναισθημάτων;, αν δεν φροντίσουμε πρώτα για εμάς, αν δεν φροντίσουμε να εκπέμπουμε καθαρότητα συναισθημάτων πως θα μπορέσουμε να προσφέρουμε;.
Πως να προσφέρουμε ένα κομμάτι ψωμί στον άλλον αν πρώτα απο όλα δεν φροντίσουμε με το πως θα το προμηθευτούμε; Το ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία προμήθειας για τον εαυτό μας δεν μας κάνει εγωιστές, εγωιστές μας κάνει το να θέλουμε να κρατήσουμε την προμήθεια αυτή μόνο για τον εαυτό μας και αν είναι δυνατόν να βουτήξουμε και τις προμήθειες των αλλων.
Εξ άλλου έχουμε υποχρέωση προς τον εαυτό μας να τον οδηγούμε σε καλύτερους δρόμους, είναι ένας σκοπός μας η εξύψωση του πνευματός και η καθαρότητα της ψυχής μας, διαφορετικά προσβάλουμε την μοναδικότητα που μας δόθηκε και μας διαχώρισε απο τα ζώα.
Κανένας δεν έχει περισσότερα δικαιόματα απο εμάς για να ασχολούμαστε μόνο με τους άλλους παραγκωνίζοντας τον εαυτό μας, και εμείς δεν έχουμε περισσότερα δικαιόματα απο τους άλλους για να ασχολούμαστε μόνο με τον εαυτό μας και να παραγκωνίζουμε όποιον άλλον. Είμαστε όλοι ίσοι και ίση αγάπη πρέπει να βρούμε για τον εαυτό μας, ίση αγάπη και για τους άλλους. Ομοιώς πρέπει να συγχωρούμε τον εαυτό μας, ομοίος πρέπει να συγχωρούμε και τους άλλους.
Ο εγωισμός περιλαμβάνει συναισθήματα που μπορείς να διατηρήσεις μόνο για τον εαυτό σου μέσω της τροφοδότησης του εγώ σου και αυτά δεν έχουν την δυνατότητα να εξαπλωθούν ως κάτι το θετικό παρά μόνο ως κάτι το αρνητικό.
Η καθαρότητα της ψυχής, η διατηρησή της μακριά απο συναισθήματα που μπορούν να την δηλητηριάσουν έστω κι αν αυτό έχεις ως προταρχικό σκοπό την ατομική ψυχή δεν μπορεί να τα διατηρήσει μόνο για τον εαυτό της, τα εξαπλώνει με ένα θετικό αποτέλεσμα και προς τους άλλους. Κάτι που κατέχεις και εξαπλώνεται είτε αυτό είναι κακό, είτε αυτό είναι καλό δεν αφορά μόνο εσένα, αφορά όλο τον περιγυρό σου και ότι αγκίζει η ενεργειά σου.
Εγωιστικό είναι να πιστεύεις ότι αυτό που είσαι αφορά μόνο εσένα, εγωιστικό είναι να πιστεύεις πως τα συναισθήματα που παράγεις, τροφοδοτείς, δημιουργείς μέσα σου, αφορούν και επιρρεάζουν μόνο εσένα. Το να πιστεύεις ότι είσαι ατομική μονάδα και όχι μέρος ενός συνόλου.
Γι αυτό το λόγο πιστεύω εγώ πως αν πράγματι αγαπάς και νοιάζεσαι για τους άλλους το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αγαπήσεις και να νοιαστείς για αυτό που είσαι εσύ, να δημιουργήσεις μια θετική πηγή γιατί αυτό είναι και ότι θα εκλάβουν οι άλλοι απο σένα. Αν δεν νοιαστείς για σένα, αν δεν διορθώσεις τα όσα είσαι, αν δεν παλέψεις για κάτι καλύτερο, τίποτα καλύτερο δεν θα εισπράξουν και οι γύρω σου όσο και να θες να το προσφέρεις.
Υπάρχει ένα ζευγάρι στο οποίο ο ένας απο τους δύο είναι υπερβολικά ζηλιάρης παρόλο που αγαπά πάρα πολύ το εταιρόν του ήμιση. Η ζήλια αυτή δημιουργεί προβλήματα στο δεσμό τους και το άτομο αυτό αντιλαμβάνεται ότι παρόλο την προθεσή του για κάτι καλύτερο αδυνατεί να το προσφέρει.
Που πρέπει να στραφεί το άτομο αυτό για να το διορθώσει αυτό;
Μόνο στον εαυτό του αφού αυτός είναι η πηγή της δυσαρέσκειας.
Κι αν τελικά στραφεί και αν τελικά το διορθώσει τότε για ποιον απο τους δύο το έκανε αλήθεια;
Το έκανε για εκείνον; γιατί συνηδητοποιούσε ότι με την αλλαγή του θα πέρναγε καλύτερα και θα σταματούσε να ζει μέσα σε ένα κλίμα τσακωμων και για να μην υποφέρει σε τελική ανάλυση απο αυτό το αίσθημα ή για τον συντροφό του γιατί συνηδητοποιούσε ότι κάποια στιγμή θα τον έχανε, ότι τον δυσαρεστούσε, ότι δεν ξέρω τι;
Ούτε για τον εαυτό του το έκανε προσωπικά, ούτε για τον συντροφό του το έκανε αποκλειστικά. Γιατί η αγάπη δεν είναι ατομική μονάδα, δεν ξεχωρίζει την ατομικότητα, η αγάπη είναι σύνολο. Το έκανε για το σύνολο, δεν έπασχε προσωπικά μόνο ο ίδιος, έπασχε το συνολό του και το συνολό του διόρθωσε άσχετα με την πάσχουσα πηγή στην οποία έπρεπε να στραφεί.
Συγνώμη αν έγραψα πολλά και κούρασα στην προσπαθειά μου να επεξηγήσω γιατί δεν θεωρώ εγωιστικό το να ασχολείτει κάποιος με την ψυχή του και την αντιληψή του και γενικά με τον εσώτερο εαυτό του.
Φίλε μου Dying Incubus
quote:
Εάν κολλήσεις στο παρελθόν δεν θα μπορέσεις να ζήσεις το παρόν και να χτίσεις το μέλλον.
Ας κρατήσουμε από το παρελθόν τα βιώματα μας για να μάθουμε από αυτά βλέποντας την ωφελιμότητα τους για εμάς.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου
quote:
Πως να προσφέρουμε ένα κομμάτι ψωμί στον άλλον αν πρώτα απο όλα δεν φροντίσουμε με το πως θα το προμηθευτούμε;
Αγαπητή μου serenite, δεν έχεις καθόλου άδικο!
Για να δώσουμε κάτι δικό μας πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε περίσσευμα...
Επίσης, πριν απ' αυτό ίσως, πρέπει να σκεφτούμε αν όντως πρέπει να το δώσουμε ή όχι στον άλλον στην προσπάθεια μας να τον βοηθήσουμε.
Ίσως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό...
Σχετικά με την αγάπη που αναφέρεις στην συνέχεια, δεν έχω κάτι στο οποίο θα διαφοροποιηθώ.
Ας μην ξεχνάμε οτι η έννοια αυτής της λέξης δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ζήλεια ούτε με την κτητικότητα.
Δεν θεωρώ τον άλλον κτήμα μου ούτε επιβάλλομαι στην θέληση του καταπατώντας τα όρια του.
Όταν αγαπάς κάποιον δεν περιμένεις την ανταπόδωση εκ μέρους του αυτής της είσπραξης της αγάπης, νομίζω οτι το να περιμένεις να λάβεις είναι κάπως εγωϊστικό και πηγάζει από την δική σου ανάγκη να λάβεις και να ικανοποιηθείς.
Όταν δίνεις αγάπη παίρνεις μέσα από αυτήν παράλληλα τόσα πράγματα.
Δε μπορείς όμως να ξεκινάς με αυτήν την προοπτική γιατί στην ουσία δεν θα λάβεις τίποτα από αυτά.

δεν έχουμε διαφορετική άποψη, έστω και αν φαίνεται έτσι, από ότι κατάλαβα από αυτά που γράφεις. Μάλλον εγώ δεν σου έδωσα να καταλάβεις και να με συγχωρείς για αυτό
απλά λέω πως δεν πρέπει να ξεκινάμε κάτι για το αντάλλαγμα, όπως σωστά γράφει ο DI, αλλά γιατί αγαπάμε.
quote:
αν δεν φροντίσουμε πρώτα για εμάς, αν δεν φροντίσουμε να εκπέμπουμε καθαρότητα συναισθημάτων πως θα μπορέσουμε να προσφέρουμε;.
εγώ δεν είπα το αντίθετο. Αυτό που είπα είναι ότι δεν πρέπει να ψάχνουμε τα καθαρά συναισθήματα μέσω άλλων. Το να ψάχνουμε να βρούμε τη ψυχή μας το θεωρώ λογικό. Όχι όμως χρησιμοποιώντας άλλους σαν μέσα. Δηλαδή αν εγώ αγαπήσω, θα γίνω και καλύτερη. Δεν πάει έτσι. Αγαπάω γιατί έψαξα μέσα μου και έχω ήδη γίνει καλύτερη, και έχω πλέον τη δύναμη να αγαπήσω καθαρά, αληθινά.
Εθεσα τη λέξη εγωισμός για αυτό ακριβώς τον λόγο. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι μέσω κάποιου άλλου θα γίνουν και καλύτερη, και αυτό γιατί δεν έχουν καταλάβει το τεράστιο νόημα κάποιων λέξεων όπως η αγάπη για παράδειγμα.
quote:
Συγνώμη αν έγραψα πολλά και κούρασα στην προσπαθειά μου να επεξηγήσω γιατί δεν θεωρώ εγωιστικό το να ασχολείτει κάποιος με την ψυχή του και την αντιληψή του και γενικά με τον εσώτερο εαυτό του.