- Τι είναι φιλοσοφία; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
καλά να πάθω όμως, αφού τόσο καιρό το είχα αφήσει το θέμα στην τύχη του

quote:
Αμαλίαquote:
DSM
Αμαλία, είναι στις προθέσεις (προ-θέτω) σου η ουσιαστική οντολογική απορία, ή επιθυμείς απλώς ένα ταρακούνημα?
Μπερδεύτηκα λίγο.
Τι ακριβώς εννοείς;
Οτι ο κεντρικός πυρήνας της Φιλοσοφίας, είναι η οντολογική απορία και κατ΄επέκταση, η επίδραση της θέσης και των επιπτώσεών της στο υποκείμενο. Νομίζω πως αυτό είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτό.
Αυτού δεδομένου*, αναρωτήθηκα μήπως και επιθυμούσες απλώς να κάνουμε όλοι μαζί ένα reset (ταρακούνημα) στη διάχυτη παπαρολογία. Εκ των υστέρων βέβαια -η απορία προέκυψε από την καθυστέρηση στη συμμετοχή σου-, είναι προφανές πως το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου, ήταν άκυρο.
*Προσωπική άποψη, αλλά νομίζω, όχι εντελώς.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
Πάμε λοιπόν, συνεχίζουμε δυνατά όπως αρχίσαμε! ![]()

Το να είναι ικανός να πλοηγηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί ένα δεύτερο.
Το να είναι το στάδιο της γνώσης τέτοιο,ώστε να είναι προσπελάσιμο από τη γενεά του,είναι το τρίτο και το σημαντικότερο.
Αναγέννηση και διαφωτισμός δεν υπήρξε κατά την γνωστή περίοδο.Ήταν ευφημισμός.
Ξαναζεσταμένο φαγητό.
Ο πραγματικός διαφωτισμός είναι μπροστά.
Το ζητούμενο είναι ποιους θα αφορά...
με τις υγείες μας
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
quote:
Το να είναι το στάδιο της γνώσης τέτοιο,ώστε να είναι προσπελάσιμο από τη γενεά του,είναι το τρίτο και το σημαντικότερο.
...χμμμ (Μηθύρα style). Κι εγώ λοιπόν λέω, πως καμία σημαντικότητα δεν έχει.
Αν κάτι σε άνθρωπο, κάπου και κάποια στιγμή, το πάει το πράγμα ουσιαστικά παραπέρα, αυτό θα είναι το πραγματικά σημαντικότερο. Ακόμα κι αν ποτέ, πουθενά και κανείς δεν το μάθει ή κατανοήσει.
Όλο το θέμα είναι στο ΑΝ μπορεί κάτι σε άνθρωπο, να κάνει κάτι τέτοιο.
quote:
DSM
Ακόμα κι αν ποτέ, πουθενά και κανείς δεν το μάθει ή κατανοήσει.
Φαίνεται ωστόσο, πως για έναν περίεργο λόγο, οι συνειδητοποιήσεις σε πολλά πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, από διαφορετικούς ανθρώπους που δεν έχουν καν επικοινωνήσει μεταξύ τους. Έχεις μια ιδέα, μια έκλαμψη και ξαφνικά την διαβάζεις από κάποιον άλλο άσχετο στην άλλη άκρη του κόσμου. Σα να τρέχουμε όλη μαζί η ανθρωπότητα προς μια κατεύθυνση και κάποιοι να φτάνουν ταυτόχρονα (αλλά χωρίς πρότερη συνεννόηση) στο ίδιο όριο. Ή με άλλη διατύπωση, σα να περνούν ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι το ίδιο κατώφλι πέρα από το οποίο αναδύονται κάποιες συνειδητοποιήσεις.
Σας έχει συμβεί;

Ερώτημα: Τι είναι φιλοσοφία?
Εγώ δεν ξέρω πολά για τη φιλοσοφία, δεν έχω διαβάσει γιατί δεν νιώθω έτοιμος ακόμη για να μπω σε αυτόν τον τομέα.
Ως τόσο θα ήθελα να πω κι εγώ την ταπεινή άποψή μου, έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι.
Φιλοσοφία είναι η επεξεργασία των διάφορων πραγμμάτων με τη δύναμη της διανόησης.
Το να περιγράψει κανείς τη φιλοσοφία είναι ποιό δύσκολο απο το να την γνωρίσει.
Γιατί το λέω αυτό, η φιλοσοφία είναι άππειρη συμπορευόμενη με το άπειρο των συμπάντων, οπότε η εύκολη λύση με βάση το χρόνο ζωής που έχουμε (ο οποίος είναι άγνωστος), η γνωριμία μας με τη φιλοσοφία είναι ποιό προσιτή.
Μπορεί να λέω και βλακείες, τέλος πάντων.
Ό,τι κλείνει, ανοίγει!
quote:
Σα να τρέχουμε όλη μαζί η ανθρωπότητα προς μια κατεύθυνση και κάποιοι να φτάνουν ταυτόχρονα (αλλά χωρίς πρότερη συνεννόηση) στο ίδιο όριο.
Γιατί? Μήπως αν δει κανείς την πορεία των ανθρώπων σε βάθος εβδομήντα-ογδόντα χρόνων, όσο δηλαδή ο μέσος όρος ζωής τους, η έμμηνος ρύση και η τριχοφυία του προσώπου, δεν είναι σαν να παρουσιάζονται σχεδόν ταυτόχρονα?
Υπάρχει κάποια πρότερη συνεννόηση σε αυτά?
Και από την άλλη, άνθρωπος είναι ο άνθρωπος, ή οι άνθρωποι?
Θα ήταν τολμηρό να σκεφτούμε πως,όπως ο άνθρωπος επηρεάζεται από το ευρύτερο περιβάλλον του,επηρεάζεται και ο πλανήτης από το δικό του ευρύτερο χώρο?Και αν επηρεάζεται ο πλανήτης με κάποιο τρόπο,στο τέλος δεν θα κατέληγαν αυτές οι επιρροές να επηρεάσουν κι εμάς?