- Χαμένη Ατλαντίδα - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Και σήμερα συμβαίνει αυτό.
Τις καμήλες δεν τις λένε "πλοία της ερήμου";
Και τα πηγάδια στο χωριό μου είχαν τριήρεις σε ατομικό μέγεθος.
Αλλά ας αφήσω τις εξυπνάδες τώρα, παραπάνω υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα. Σε τι οφείλεται η ονομασία της Ερυθράς θάλασσας λοιπόν; Σύμφωνα με μια εκδοχή από ένα μυθικό βασιλιά Ερύθρα, σύμφωνα με μια άλλη από το χρώμα που -όπως διαπίστωσαν οι Έλληνες με τις τριήρεις- έπαιρνε σε κάποιες εποχές το νερό από ένα είδος φυκιών.
Επίσης μια εκδοχή είναι οτι πήρε το όνομα από τα κοκκινωπά βραχώδη όρη που την περιβάλλουν.
Πάντως τείνω σ' αυτό που είπες για τον Ερύθρα.
Αλλωστε το λέει κι ο Στράβων, που είχε σαν πηγή τους Νέαρχο (ναύαρχο του Αλέξανδρου) και Ορθαγόρα (συγγραφέα της ίδιας εποχής).
Αυτοί πάλι, τα έμαθαν από κάποιον σατράπη Μιθρωπάστη, που, διωγμένος από το Δαρείο, πήγε στο νησί Ωγυρι, όπου ήταν και ο τάφος του Ερύθρα κατά τα λεγόμενά τους.
Σε σύνδεση με τα προηγούμενα, ο Στράβων πάλι λέει "ατλαντικό πέλαγος" τη μεγάλη θάλασσα νότια του αραβικού κόλπου, ουσιαστικά δλδ τον (σημερινό) ινδικό. (Γεωγραφικά ΙΣΤ, κεφ ΙV).
Edited by - lamogio on 23/12/2004 15:21:58
quote:
Να τονίσω μιά παρανόηση που έγινε η οποία πιθανώς σας βοηθήσει:
Η Αίγ-υπτος προκατακλισμιαία βρίσκόταν στο μεγαλύτερο μέρος της κάτω απο το επίπεδο της θάλασσας (το λέει άλλωστε και το Όνομα - Υπτίως της Αιγηίδας) ενώ περνώντας οι χιλιετίες επιχωματώθηκε απο τις προσχώσεις του Νείλου.
"Υπτίως" σημαίνει "ανάσκελα", "Αιγηίδα" είναι όρος της γεωλογίας μόλις του 20ου αιώνα και "Αίγυπτος" προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη Hi-Ku-Ptah. Οπότε δεν το λέει το όνομα.
Είναι γεγονός πάντως ότι το στενό του Σουέζ ποτέ δεν υπήρξε ό,τι πιο στέρεο έχει υπάρξει. Έχει πολλές αλμυρές λιμνούλες ανάμεσα και νομίζω και πριν τη διώρυγα υπήρχε υπόγεια σύνδεση των δύο θαλασσών. Σύνδεση που μπορεί να διαπιστωθεί με ένα τσεκ στα ψάρια. Ή μπορεί απλά ο Ηρόδοτος να έγραφε ό,τι να 'ναι, δεν είναι και ότι θα ερχόταν ποτέ αντιμέτωπος με 100.000 απογοητευμένους τουρίστες ή τίποτα τέτοιο.
Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett
τότε πώς οριζόταν η Ηi-Ku-Ptah-ική λέξη για την "Αιγηίδα" που είναι
όρος της γεωλογίας μόλις του 20ου αιώνα ΤΟΤΕ?
quote:
Άν η λέξη "Αίγυπτος" προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη Hi-Ku-Ptah
τότε πώς οριζόταν η Ηi-Ku-Ptah-ική λέξη για την "Αιγηίδα" που είναι
όρος της γεωλογίας μόλις του 20ου αιώνα ΤΟΤΕ?
Δεν ξέρω. Είμαι σίγουρος ότι αν οι Αιγύπτιοι ήξεραν ότι πριν 1.000.000 χρόνια το Αιγαίο Πέλαγος ήταν στεριά, θα είχαν σκεφτεί κάποια λέξη για να την ονομάσουν. ![]()
Πάντως έκανα λάθος πριν: "Αιγηίς" μάλλον υπήρχε και στην αρχαιότητα, αλλά δεν ήταν γεωγραφικός όρος.
Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett
Το πρόθεμα -Αίγ- μπορεί να μήν αναφέρεται στην Αιγιήδα ο οποίος είναι πρόσφατος όρος του Φίλιπς αλλά έχει πιθανότατα σχέση με τα νερά και υπήρχε έντονα σε πολλές Ελληνικές λέξεις.
Την ίδια σημασία θα είχε προφανώς και για την Αίγυπτο εννοώντας μιά περιοχή η οποία είτε θα ήταν σε πολύ παλιές εποχές κατακλυσμένη απο τα νερά, είτε τα νερά του Νείλου θα είχαν καθοριστική επίδραση στον Πολιτισμό της.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗ
Egypt
from Fr. Egypte, from Gk. Aigyptos "the river Nile, Egypt," from Amarna Hikuptah, corresponding to Egypt. Ha(t)-ka-ptah, one of the names of Memphis, the ancient city of Egypt.
http://www.etymonline.com/index.php?l=e&p=2
Νομίζω ότι είναι από τις περιπτώσεις όπου μια έννοια δεν είναι εντελώς αποσαφηνισμένη και επιδέχεται ποικιλία ερμηνειών. Επίσης, το «ύπτιος», λέει, έχει και άλλες δευτερεύουσες σημασίες εκτός από το «ανάσκελος». Και επίσης, «Αιγηίς» είναι μεταμοντέρνα λέξη, αλλά δεν υπήρχε παλιά εκείνος ο Αιγέας; Πού να ξέρω εγώ τώρα αν «Αίγυπτος» δεν σημαίνει τον Αιγέα ανάσκελα;
Τέλος πάντων, επειδή πολύ στη γραμματική το έριξα, μιας και φτάσαμε στην Αίγυπτο έχω να προτείνω το εξής θέμα: Ποια η σχέση μεταξύ Αιγυπτίων, Ίνκας και λοιπών συγγενών;
Όποιο παιδί ξέρει, να σηκώσει το χέρι του.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
1) Oι Πυραμίδες και ο Μαθηματικός τύπος με τον οποίο κατασκευάσθηκαν
Ύψος = (Μήκος Πλευράς/ 2π)*3, ενώ στις 2 Μεγάλες Πυρμίδες της Γκίζας το -3- γίνεται -4- .Με Συν/τή 3 η γωνία είναι 43,5 μοίρες ενώ με Συν/τή -4- η γωνία είναι 52 μοίρες. Τα έχω κάπου ξαναπεί αυτά!
2) Το Ημερολόγιο κοινό σε Αιγυπτίους και Μάγιας.
Αποτελείται απο 12 Μήνες των 30 ημερών ΣΥΝ 5 μέρες εμβόλιμες!
3) Οι λατρείες!
Λάτρευαν τον Ωρίωνα τόσο οι Αιγύπτιοι (Οσίρις) όσο και οι Μάγιας.
Αυτά για αρχή ...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗ