- Πανεπιστημιακό άσυλο - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι απαράδεκτο με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι φασίστρια και αγαπώ ιδιαιτέρως την ελευθερία λόγου και διακίνησης ιδεών, αλλά άλλο αυτά τα δύο και άλλο το να ρημάζεις την ξένη περιουσία ή το να κλέβεις!! Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεχωριστούν και άρα ότι δεν πρέπει να τα βάζουμε στο ίδιο καζάνι. Θα πρέπει η αστυνομία να μπορεί να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και να κάνει και καμιά περιπολία το βράδυ (κατά το οποίο το απθ δεν είναι ό,τι ασφαλέστερο). Και για πείτε μου πού θα πήγαιναν αυτά τα καθάρματα που κατέστρεψαν περιουσίες να κρυφτούν αν δεν υπήρχε το πανεπιστημιακό άσυλο. Γιατί είναι η ασφάλειά τους, ό,τι και γίνει εκεί ξέρουν ότι θα είναι ασφαλείς. Και πρέπει να απαλλαγούμε από το φόβο ότι θα ξανάρθει χούντα αν αρθεί το άσυλο. Και τα δύο είναι άκρα, δε γίνεται να είμαστε στο μέσον;
Υ.Γ.Μου θυμίζει το ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα "φρουτάκια" από τα υπόλοιπα αθώα ηλεκτρονικά κι έτσι τα απαγορεύουμε όλα! (αν θέλετε και αν επιτρέπεται πείτε μια γνώμη και γι' αυτό, εμένα πάντως μου λείπουν τα ηλεκτρονικά και μου φαίνεται απίστευτος και ηλίθιος ο νόμος!)
Χαίρετίζω άλλον ένα Θεσσαλονικιό και μπορεί να μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε απο κοντά.
~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you![]()
Φίλε Γρηγόρη έχεις βαλθεί να κάνεις όλες τις γυναίκες του φόρουμ άντρες .
Διάβαζε καλύτερα τα πόστ τους γιατί στο τέλος θα κατηγορηθείς για φαλλοκρατισμό .
Στο θέμα μας τώρα .
Άλλο ελευθερία και άλλο ασυδοσία !
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το νόμο περί πανεπιστημιακού ασύλου κέρδισε σίγουρα πόντους στην φοιτητική κοινότητα .
Αλλά σε τι εξυπηρετεί το άσυλο ;
Προστατεύει ποιόν και από τι ;
Υποτίθεται ότι σε ένα τέτοιο χώρο υπάρχει διακίνηση ιδεών , έρευνα , γνώση , είναι ποτέ δυνατών τα παραπάνω να αποτελούν στοιχεία αστυνόμευσης σε ένα πολίτευμα σαν αυτό που ζούμε σήμερα ;
Τι διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα ιδρύματα ποιος θα την ελέγξει ;
Δυστυχώς οι προεκτάσεις μιας κίνησης εντυπωσιασμού έχουν πάντα αρνητικά αποτελέσματα .
Θα μου πείτε γιατί «κίνηση εντυπωσιασμού» ;
Μα γιατί αυτή η νομοθετική ρύθμιση έγινε με σκοπό την απότιση φόρου τιμής στο Πολυτεχνείο , λες και αν ξαναγίνει ποτέ καμιά χούντα θα ισχύουν οι νόμοι .
Με ποιο τρόπο η πρυτανείες προστατεύουν την περιουσία των ιδρυμάτων ;
Με ποιο τρόπο η πρυτανείες προστατεύουν τους ίδιους τους φοιτητές από εξωγενείς παράγοντες ;
Έχουν τη δύναμη αυτή ;
Δυστυχώς όχι δεν έχουν καμία τέτοια δύναμη .
Και εκτός από τις πρυτανείες δεν προστατεύουν αυτό το άντρο της γνώσης ούτε και οι ίδιοι οι φοιτητές .
Μα καλά και γιατί ένας φοιτητής που είναι νομιμόφρων και δεν επιθυμεί να εμπλέκετε σε φασαρίες θα πρέπει να αντισταθεί σε αυτούς που προκαλούν τις φθορές αυτές ;
Φίλοι μου δεν ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν σε αντιδημοκρατικές αρχές αλλά ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν στη σωστή δράση μέσα σε όλους τους τομείς με ελευθερία αλλά όχι ΑΣΥΔΟΣΙΑ .
Το άσυλο κατά την ταπεινή μου γνώμη προσφέρει μόνο μια εστία δημιουργίας προβλημάτων και τίποτε άλλο .
Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος θα χαρώ πολύ να τις ακούσω και να τις κουβεντιάσω , θα σταματήσω εδώ διότι το θέμα είναι μεγάλο και δε θέλω να πλατειάσω .
Υ.Γ. Atlanta καλώς όρισες στην παρέα μας εύχομαι να έχεις μια γόνιμη παρουσία .
Ο κακός λύκος

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
Δεν πιστεύω ότι τίθεται ζήτημα κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.Η εξουσία τους θέλει αυτούς γιατί εξυπηρετούν τον σκοπό της.
Και μια λέξη για το φίλο satyro. Η "φιλελεύθερη φοιτητική παράταξή" σας η ΔΑΠ, καθώς και όλες οι άλλες, για να μην παρεξηγηθώ κιόλας, καλά θα κάνουν να αφήσουν για λίγο τους χορούς και τα πανηγύρια και τις εκδρομές και να ασχοληθούν για λίγο με τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών. Όποιος είναι ή υπήρξε φοιτητής πιστεύω ότι κατάλαβε τί εννοώ.

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι οι φοιτητικές παρατάξεις θα πρέπει να καταργηθούν...Αλλίμονο! Η ένστασή μου είναι στην υπερβολική τους προσκόλληση σε κομματικές γραμμές, την οποία κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί. Μα επιτέλους, τί δουλειά έχουν τα κόμματα εξουσίας μέσα σ' ένα χώρο ο οποίος υποτίθεται ότι αποτελεί φορέα αμφισβήτησης; Γιατί δεν αφήνουν λίγο τον φοιτητικό χώρο να αναπνεύσει;
Όσο για το χαβαλέ, ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει, αλλά όχι μόνο χαβαλές. Προσωπικά δεν είδα ποτέ τις παρατάξεις να κάνουν κάτι ουσιαστικό...Αντιθέτως, ήταν κοινό μυστικό (τουλάχιστον στη δική μου σχολή) ότι κάποια από τα μέλη συγκεκριμένων παρατάξεων είχαν την ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων καθηγητών. Αυτά τα πράγματα δυστυχώς συμβαίνουν όσο κι αν κάποιοι τα αρνούνται. Θα σου φέρω κι ένα παράδειγμα από την προσωπική μου πείρα για το πόσο "σοβαρές" είναι οι παρατάξεις σήμερα. Όταν ο πρώην υπουργός υγείας περνούσε το νέο νομοσχέδιο το οποίο έθιγε κατάφορα εμένα και τους συναδέλφους μου, υποτίθεται ότι όλοι εμείς οι φοιτητές έπρεπε να μείνουμε ενωμένοι και να αντιδράσουμε από κοινού στο ξεπούλημα του μέλλοντός μας...Εγώ λοιπόν έτυχε να παραβρεθώ σε μια από τις μεγάλες συνελεύσεις του ΑΠΘ όπου θα αποφασίζονταν οι κινητοποιήσεις μας. Επί 8 ώρες λοιπόν, παρακολούθησα έναν απίστευτο καυγά μεταξύ των "αντιπροσώπων" των φοιτητών, ο οποίος έφτασε κάποιες στιγμές στα άκρα με φρασεολογία του τύπου "Είστε φασίστες", "Εσείς είστε κομμούνια" κλπ κλπ...Το φοβερό ήταν ότι όλες οι παρατάξεις πρότειναν το ίδιο ακριβώς πράγμα : κατάληψη για μια εβδομάδα...Ο καυγάς γινόταν απλά και μόνο για το ποια ακριβώς ημέρα η κατάληψη θα άρχιζε και ποια θα τελείωνε. Ένοιωσα να υποτιμάται τόσο πολύ η νοημοσύνη μου που μου ήρθε να φωνάξω "Είστε όλοι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!!!" (και συγγνώμη για την έκφραση). Όταν τελικά ψηφίστηκε το πλαίσιο της ΔΑΠ, οι μεν πανηγύριζαν λες και κέρδισαν τις εκλογές, οι δε άλλοι μόνο που δεν έκλαιγαν...Αυτή είναι η παράνοια στην οποία έχουν οδηγηθεί κάποιοι στα σημερινά Πανεπιστήμια. Αν αυτό λέγεται αντιπροσώπευση των φοιτητών, τότε με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πάρω!
Θα ήθελα να σου ζητήσω συγγνώμη για τους υψηλούς τόνους, απλά πολλά έχουν δει τα μάτια μου στα 6 χρόνια της φοιτητικής μου ζωής και πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλο το σύστημα των παρατάξεων. Νομίζω όμως ότι ξεφύγαμε αρκετά από το θέμα...Ίσως πρέπει να ανοίξουμε ένα καινούργιο αλλού...
Τώρα φοιτώ στο εξωτερικό αλλά υπήρξα για ένα χρόνο φοιτήτρια και στην Ελλάδα οπότε δεν είμαι εντελώς εκτός του θέματος.
Πιστεύω και εγώ ότι είναι μεγάλο κρίμα που έχουμε ανακατέψει τα κόμματα κτλ στις φοιτητικές παρατάξεις μια και αυτό αποπροσανατολίζει.
Στο θέμα του ασύλου. Πιστεύω ότι έχουμε χάσει την έννοια του ασύλου πια. Το άσυλο αφορά πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις και όχι ποινικά αδικήματα. Οπότε προσωπικά δεν βλέπω να είναι παραβίαση του ασύλου να μπεί ο αστυνομικός να συλλάβει έναν κλέφτη ή βάνδαλο. Ούτε να προσλάβουν οι πρυτανείες Securitas να φυλάνε τους χώρους του πανεπιστημίου όπως πιστεύουν πολλοί φοιτητές.
Ίσως είμαι παράλογη και εγώ...
Όταν διάβαζα μια ανακοίνωση που μιλούσε για παραβίαση του ασύλου αν προσληφθούν φρουροί θυμήθηκα με ενα μεγάλο χαμόγελο τα τόσα βράδια που όταν είχα μείνει μέχρι τις 3-4 το βράδυ στα εργαστήρια του πανεπιστημίου κάποιος από τους "Σεκιουριτάδες" μας με συνόδευσε μέχρι την στάση και περίμενε να έρθει το λεωφορείο... (τέτοια ώρα φύλαγε τα ρούχα σου...).
Αρκετές φορές επίσης έχω περάσει από έλεγχο όταν βρίσκομαι νύχτα στα εργαστήρια (φοιτητική ταυτότητα, ταυτότητα και κάρτα πρόσβασης παρακαλώ...), παρόλο που με γνώριζαν. Αν προαπαθούσαν να γινεί αυτό στην Ελλάδα... ζήτω που καήκαμε... "επανάσταση!" αλλά χάρη σε αυτούς τους ελένχους δεν μας γδύνουν το ίδιο συχνά τα κτίρια από μηχανήματα κτλ.
Δυστυχώς είναι αμπέλι ξέφραγο τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια... Ήταν όταν φοιτούσα και είναι ακόμα από ότι μαθαίνω... και τα ρίχνουν όλα στο "άσυλο".
Συγνώμη για την παρένθεση.

"For the strength of the wolf is the pack and the strength of the pack is the wolf"