- ταμπού και αναζήτηση... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:nst
Jonniebegood διαβαζα την συζητηση και με μπερδευει η τροπη που εχει παρει.Σε ποιο ειδος ταμπου τελικα αναφερεσαι?
Θα μπορουσες να μου δωσεις ενα σταθερο παραδειγμα? Προσπαθω να καταλαβω αν αναφερεσαι στα θρησκευτικα στατους η στα κοινωνικα ταμπου .
χαχαχα!
αυτο ειναι συγχρονικοτητα φιλε μου!!!
το πρωι ημουν ετοιμος να εξηγησω την αφορμη του τοπικ, αλλα για ακομη μια φορα δεν θελησα να χαλασω την ροη που εχει αποκτησει.
ας πω μονο για την ωρα οτι μιλουσα για κοινωνικοπολιτικα ταμπου με επιστημονικες προεκτασεις...
τα θρησκευτικα ταμπου εχουν ηδη απομυθοποιηθει πιστευω απο τους περισσοτερους εδω μεσα.
.
θελετε οντως να συγκεκριμενοποιησω το θεμα?
.
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
για να ανοιχτει ο διαλογος.Τωρα για τους αλλους δεν ξερω .[δημοψηφισμα]?
Προς το παρον ξεφευγουμε.
Αναμένοντας...
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
ενθουσιασμοί, ζητωκραυγές!
Και ποιος τολμάει να τους πει
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
τρέχοντας στον ανεμπόδιστο δρόμο της κατηφόρας...
Χρ. Κατσιγιάννης
.
αν και συγκεκριμενοποιωντας το θεμα χανουμε ολες τις αλλες προεκτασεις του, θα σας πω την αφορμη.
σε καποιο τοπικ στην Γνωση παρεθεσα καποτε δυο δικα μου κειμενα.
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1048&ARCHIVE=&whichpage=3
καποιοι καπου καποτε, οταν βρεθηκαν χωρις επιχειρηματα σε ασχετη συζητηση, αρχισαν την λασπλογια και τους υπαινιγμους παιρνοντας αφορμη απο τα κειμενα μου.
επειδη καθαρος ουρανος αστραπες δεν φοβαται (αλλα αστραπες ριχνει αμα λαχει), βγηκα καθαρος απο την λασπη.
ετυχε ομως και σε συζητηση με φιλους μελη του εσωτερικα, καποιος απο αυτους οταν ηρθε η κουβεντα στα τοτε γεγονοτα, μου ειπε οτι εφταιγα εγω που παρεθεσα "τετοια κειμενα" τα οποια ειναι "ταμπου".
και προβληματιστηκα ειλικρινα, ως προς το πως γινεται να ειναι καποιος αναζητητης και ορισμενα θεματα να τα δεχεται ως ταμπου ακομη και να αναφερθουν.
.
.
Τα ταμπού λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια μορφή άμυνας απέναντι σε μια σκληρή αλήθεια που διορθώνει το χθες και θα διορθωθεί από το αύριο.....Δυστυχώς ή ευτυχώς κάπως έτσι είναι τα πράγματα....
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
Χρ. Κατσιγιάννης
Εγω πριν απαντησω θα διαβασω ολες τις σελιδες του θεματος ,αλλα δεν ξερω αν μπορουμε να ξεχωρισουμε την αντιδραση με την τοποθετηση μας πανω στο θεμα.
Φιλικα
quote:Λοιπον Jonniebegood αυτο που συζηταμε ειναι οι αντιδρασεις των φιλων σου και οχι η αποψη μας πανω στο θεμα που παραπεμπεις, σωστα?
οχι, δεν ειναι αυτο το ζητουμενο για μενα.
με τους φιλους μου τα βρισκω μονος μου.
το ζητουμενο ειναι: "συναδει η αναζητηση με τα ταμπου?"
η δε "αποψη σας" εξελιξε το τοπικ σωστα κατα την γνωμη μου.
δεν παιζει ρολο η αφορμη αλλα τα αιτια!
.
.
Για εμένα ταμπού και αναζήτηση είναι ασυμβίβαστα!
Φαντάζεσαι έναν ερευνητή/αναζητητή που θα έλεγε "Τα ερευνώ και τα ψάχνω όλα ,πάντα με αληθηνή καρδία και επιστημονικές μεθόδους εκτός απο τις ψυχοενεργές ουσίες μιλώ μόνο για αυτές που άλλοι μου είπαν οτι είναι οκ να μιλώ,τις ξένες προς εμέ θρησκείες,τις ξένες προς εμε σεξουαλικές πρακτικές,τις μη συνιθισμένες κοινωνικές συμπεριφορές,την μη συνιθησμένη μουσική,τους μη συνηθισμένους πολιτικούς προσανατολισμούς,τους μη συνιθισμένους ανθρώπους..."
-Τελικα ρε Αναζητησή τη μελετάς?
-"Το συνιθησμένο δηλαδή ότι μου επιτρέπουν οι άλλοι να μελετήσω η πανάγαθη εκκλησία ,η σοφή νομοθεσία,η αλάθητη κοινωνία ,οι Υπεράνθρωποι γονείς μου και τίποτα πέραν αυτού"
Αν η αναζήτησή μου είναι να δεσμευτεί απο ταμπού,προτιμώ το μπιλιάρδο (εφαρμοσμένη φυσική κρούσεων!) και μια μπύρα!
Reality: A serotonine induced Hallucination?
Αλλιώς τι εξέλιξη θα είχαμε;;;;
Τα ταμπού υπάρχουν για αυτά που πιστεύουμε σήμερα......
Την αναζήτηση δεν την κάνουμε για το τώρα αλλά για την αλήθεια του αύριο.Με άλλα λόγια για να διορθώνουμε τα λάθη του σήμερα.Αλλιώς τι νόημα θα είχε να αναζητήσουμε την αλήθεια αν πιστεύουμε ήδη;;;
Η συνηθισμένη μοίρα των καινούργιων αληθειών είναι ν’ αρχίζουν σαν αιρέσεις, και να τελειώνουν σαν προκαταλήψεις.
Τ. Χαξλεϋ
Για να αρχίσει μια καινούργια αλήθεια σαν αίρεση όπως λέει και ο Χάξλευ πάει να πει ότι έχουν λειτουργήσει τα ταμπού.Είναι προφανές αυτό.Τα ταμπού και η αναζήτηση θα είναι αιώνιοι και αμείλικτοι εχθροί.
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
Χρ. Κατσιγιάννης
Μια και από ό,τι κατάλαβα δεν αναφερόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο ταμπού, θα επιχειρήσω έναν αυθαίρετο γενικόλογο ορισμό.
Ταμπού είναι θέματα, πρόσωπα ή γεγονότα που καλό είναι να μην «αγγίζεις» γιατί θεωρούνται είτε ιερά είτε μιαρά είτε τέλος πάντων ενέχοντα κινδύνους περισσότερο ή λιγότερο προσδιορισμένους.
Αν ορίσουμε εκ προοιμίου ως ταμπού κάθε ανόητη προκατάληψη, τότε προφανώς δεν υφίσταται καν θέμα για το αν πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί τους.
Αν όμως αναγνωρίσουμε κάποια αναγκαιότητα στην ύπαρξη των ταμπού τότε η στάση μας απέναντί τους οφείλει να είναι λιγότερο αφοριστική και περισσότερο στοχαστική.
Ας το δούμε λίγο με παραδείγματα:
-Κάθε (ή σχεδόν κάθε) ανθρώπινη οικογένεια, έχει κάποια θέματα ταμπού. Είτε αφορούν πρόσωπα, είτε συμβάντα, είτε καταστάσεις.
Το να θέλεις να «ερευνήσεις» αυτά τα θέματα χωρίς να υπολογίσεις τον πόνο που μπορεί να προξενήσεις, τη ζημιά που μπορεί να επιφέρεις στα πρόσωπα και στις δομές αυτής της οικογένειας, νομίζω, όχι μόνο δεν θα σου εξασφαλίσει κανένα εύσημο «υγιούς ερευνητού» αλλά μάλλον θα απαξιώσει και τις όποιες σου καλές προθέσεις περί αναζήτησης της αλήθειας.
-Κάθε ένας μας έχει θεμελιώσει ένα νοητικό (και όχι μόνο) οικοδόμημα που συγκροτεί τον κόσμο του. Πάνω σε αυτό το οικοδόμημα μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει. Το οικοδόμημα όμως αυτό έχει κάποια σημεία που είναι περισσότερο ευάλωτα. Κάποια από αυτά είναι ας πούμε τα κλαδιά στα οποία στεκόμαστε.
Να πριονίσω το κλαδί στο οποίο στέκομαι; Γιατί;
(Βέβαια, το κλαδί στο οποίο στέκεται ένας άλλος δεν έχω πρόβλημα να το πριονίσω αφού το θεωρώ ως ανόητο ταμπού που δεν θα πρέπει να εμποδίζει έναν …υγιή ερευνητή).
-Ένα οργανωμένο ανθρώπινο σύνολο, (οργανισμός, εταιρία, ομάδα κ.ο.κ.) μπορεί να χαρακτηρίσει κάποια πρόσωπα ή θέματα ως ταμπού, αν η σταθερότητά του διακυβεύεται από το αν αυτά θα θιχτούν ή όχι. Αν δεν σε ενδιαφέρει αν θα καταρρεύσουν αυτά τα ανθρώπινα σύνολα ή αν το επιδιώκεις να συμβεί, τότε ναι, αβασάνιστα μπορεί να χιμήξεις πάνω σε ότι αυτά έχουν χαρακτηρίσει ως ταμπού.
Αυτά γενικά περί ταμπού. Ειδικά… το εξετάζουμε κατά περίπτωση…έχοντας όμως, υπόψη τα πιο πάνω.
Άρα εδώ περιπλέκετε και η έννοια της "σταθερότητας" και τις "ισσοροπίας". Πολλές φορές αναγκάστηκα να πριονίσω κλαδιά που είχα καλοβολευτεί πάνω τους και μου βγήκε σε καλό μου.Σε άλλους ίσως όχι...
Το θέμα είναι πώς προσεγγίζεις και πώς ερευνείς τα θέματα ταμπού.Υπάρχουν τρόποι με πολλαπλές απώλειες υπάρχουν και ασφαλείς (για...τους άλλους?) τρόποι. Μπορείς πχ να μάθεις για ένα πρόσωπο ή γεγονότς "ταμπού" της οικογενείας σου χωρίς να προκαλέσεις πόνο ,δεν θα ρωτήσεις πχ "Μαμα γιατί κρεμάστηκε ο Θείος Παύλος?",θα μαζέψεις στοιχεία που δεν απαιτούν άμεση ερώτηση σε ένα γεγονός που πονάει.
Πέραν αυτού όμως μερικά ταμπού οφείλουν να σπάσουν.Θυμάσαι το θέμα μου περι Ενθεογενών/Ψυχεδέλειας: Ωδή προς όλους? Ένα επικίνδυνο θέμα ,σίγουρα με δυναμική να αποσταθεροποιήσει κοινωνικές δομές (ίσως μερικές απο αυτές θα έπρεπε να αποσταθερωποιηθούν αν είναι λανθασμένες ή αν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές επιλογές).Παρατήρησες όμως λόγω του ταμπού πάνω σε αυτό το θέμα πόση παραπληροφόρηση εξεφράστηκε απο ορισμένα μέλη? Για το "καλό" τους ίσως αυτό το θέμα είναι ταμπού αλλα η ημιμάθεια είναι πολύ επικίνδυνη. Παρατήρησες θυμάμαι επίσης και πώς το αντιμετώπισα.Δίνωντας πηγές και πληροφορίες που μπορούσαν να ερευνήσουν μόνοι τους. Και σήμερα στις εφημερίδες ,δύο αρθράκια για 15χρονη -16 χρονη (ξέρεις τώρα πώς παίζουν οι εφημερίδες με τις ηλικίες) μαθήτρια που έκανε χρήση αναβολικών σε σχολικούς αγώνες,και ακόμα ένα που έλεγε πόσο εύκολα οι νεαροί βρίσκουν "ναρκωτικά". Εχμ...Δεν τους προστάτευσε ,κρίνωντας εκ του αποτελέσματος,πολύ το ταμπού...
Οπότε εδώ δεν μιλάμε μόνο για το ταμπού,μιλάμε και για τον τρόπο προσσέγκισής του που μπορεί να κάνει όλη την διαφορά! Ερευνώ και τα ταμπού,πρέπει να σημαίνει και "ερευνώ προσεκτικά". Ίσως εδώ βοηθάει ένα γρήγορο κοφτερό μυαλό, μπορεί πάντως ο καθένας να μάθει την μέθοδο αν πραγματικά το θελήσει!
Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι πως η έρευνα δεν θα πρέπει να σημαίνει πως a priori εναντιώνομαι σε ότι ορίζεται ως ταμπού.
Αφού το θέμα έχει, αν το κατάλαβα καλά., ερευνητής vs ταμπού, νομίζω πως πρώτα από όλα ένας ερευνητής θα πρέπει να ερευνήσει την ιστορία, την χρησιμότητα, τη σημασία αυτού καθ’ αυτού του ταμπού.
Συνήθως ένα ταμπού μπορεί να είναι μία ανόητη προκατάληψη, ένα απομεινάρι κάποιας αναγκαιότητας του παρελθόντος που στο παρόν δεν αντιπροσωπεύει τίποτε άλλο παρά μια νοητική δυσκαμψία .
Ας μην υπερτιμάμε πάντως την κατανόησή μας και τις καλές μας προθέσεις στην αναζήτηση της αλήθειας.
Μια απαγόρευση που μπορεί να μην κατανοούμε το γιατί της, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανόητη απαγόρευση. Η κατάλυση ενός ταμπού που μπορεί να το κατανοούμε λανθασμένα, ως παράλογο, οπισθοδρομικό ή δεν ξέρω εγώ τι, μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμια από ωφέλιμη.
Τέλος έχε υπόψη σου ότι στον όρο ταμπού ενδεχομένως περιλαμβάνονται πράγματα που ούτε καν τολμάμε να τα διανοηθούμε ως τέτοια. Για σκέψου για παράδειγμα αξίες που για σένα είναι ιερές και απαραβίαστες να χαρακτηρισθούν από έναν άλλο ως τα προσωπικά σου ταμπού που σου κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια.
Ας σου το κάνω πιο συγκεκριμένο. Επειδή αγαπάς την αλήθεια της επιστήμης. Πες μου υπάρχουν όρια σε αυτά που δικαιούται να κάνει ο επιστήμονας στα πειραματόζωα προς χάριν της αλήθειας; Υπάρχουν για σένα ταμπού σε αυτό το πεδίο;
Η απάντησή μου : Ναί,με προυποθέσεις
α)Έχωντας ερευνήσει όλες τις μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν,διαλέγωντας την λιγότερο επιζήμια για τον οργανισμό του πειραματόζωου.Πχ θα αποφύγω με νύχια και με δόντια να χώσω το μυαλό ενός ποντικού στο μπλέντερ για να αλαλύσω κάποιες ουσίες του εγκεφάλου του αν μπορώ να κάνω το ίδο απλά αφαιρώντας λίγο εγκεφαλονωτιαίο υγρο με νάρκωση.
β)Έχωντας υπολογίσει τα ωφέλη αλλα και τους κινδύνους της έρευνας. Θα μόλυνα ένα πιθηκάκι πχ με τον αντίστοιχο ιό του AIDS αν πίστευα οτι είμαι κοντά στο να βρώ μαι θεραπεία και θέλω πειραματόζωό? Ναί ,θα θυσίαζα τον πίθηκο,κάνωντας ότι μπορώ για να πάρω απαντήσεις που θα σώσουν κόσμο χωρίς να εξολοθρεύσω 100 πίθηκους
γ)Ο οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω σε άνθρωπο (ταμπού-ταμπού!) θα γίνεται με ΠΛΗΡΗ ενημέρωση όλων τον κινδύνων την συγκατάβασή τους και σε άτομα τα οποία έτσι κιαλλιώς θα πεθάνουν σύντομα (πχ καρκινοπαθείς τελευταίου σταδίου) και τα πειράματα θα αφορούν την συγκεκριμένη νόσο.
Γιατί λοιπόν βάζω όρους? Να σου πώ την αλήθεια,προσωπικά και πλήρως ελέυθερο να με άφηνες να κάνω ότι θέλω,ούτε ανύποπτοι άνθρωποι θα έτρωγαν τα πειράματά μου στην μάπα,ούτε θα πείραζα έμβρυα για "να δώ τι θα γίνει" ,ούτε θα θυσίαζα εκατόμβες ποντικών,ούτε θα έριχνα στο ποτό σου ένα καινούργιο ψυχοτρόπο που κρατάει 72 ώρες,ούτε θα δοκίμαζα καινούργες βόμβες στα νησιά Bikini....Μπορώ όμως αυτό να το εγγυηθώ για όλους τους επιστήμονες? Σίγουρα όχι...Μακάρι να μπορούσα!
Είμαι υπέρ της έρευνας και της βοήθειας του ανθρώπου απο αυτην απο βλαστοκύτταρα ,εώς ρομποτικά προσθετικά. Κάποιος βλάκας θα βρεθεί να κάνει την λασχημη κουτσουκέλα (πχ στρατιωτική χρήση-υπεράνθρωποι-βιολογικός πόλεμος) δεν θα έιμαι όμως εγώ αυτός.
Δυστηχώς είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει το ταμπού αυτοί που ΔΕΝ θα επρεπε ΠΟΤΕ να τους επιτραπεί να το παραβούν το παραβαίνουν καθημεριν΄ά,με τους χειρότερους σκοπούς στο μυαλό τους επειδή έχουν "χρήμα,πλάτες και γνωστούς".
Αν μου δινώταν η επιλογή πρώτα θα φρόντιζα να έχω δίπλα μου ανθρώπους με σεβασμό προς την ζωή,και μετά ....δεν θα υφίσταται καν θέμα ύπαρξης ταμπού επειδή οι όροι που κάνουν ένα ταμπού εφαρμόσιμο θα είχαν καταληθεί.
Θα μείνω μόνο στο πως από εκεί που ήσουν κάθετος:
quote:
Για εμένα ταμπού και αναζήτηση είναι ασυμβίβαστα!
ανακαλύπτεις περιπτώσεις όπου για σένα ή έστω για κάποιους άλλου κάποια πράγματα θα έπρεπε να είναι ιερά και απαραβίαστα.
Και σε ρωτώ και πάλι. Όσο βέβαιος και αν νιώθεις για το αναντίρρητα κοφτερό σου μυαλό και το εύρος και το βάθος της κατανόησής σου, είσαι σίγουρος πως οι όποιες αναστολές σου και τα όσα επικαλείσαι περί σεβασμού της ζωής δεν είναι παρά απομεινάρια κάποιων ιδεαλιστικών αγκυλώσεων που θα σε αφήνουν πάντα πίσω στην έρευνα και στο κυνήγι της επιστημονικής αλήθειας;
Έχω ακούσει ότι η αιχμή τους δόρατος της έρευνας σήμερα βρίσκεται σε εργαστήρια απομονωμένα από τον όποιο κοινωνικό έλεγχο θα μπορούσε να τους ασκηθεί (π.χ. Ισραήλ). Έχω ακούσει ότι η επιστημονική κοινότητα είχε ασμένως υποδεχτεί και … εναγκαλιστεί τα όποια ευρήματα είχαν προκύψει από τα πειράματα των …επιστημόνων του Άουσβιτς και του Νταχάου…
Δεν ξέρω… ίσως να είμαι τόσο εγκλωβισμένος στα προσωπικά μου ταμπού που δεν μπορώ να δω πέρα από τη μύτη μου… Φοβάμαι όμως ότι ο δρόμος που επικαλείσαι για την αναζήτηση της αλήθειας, αν θέλει να είναι συνεπής με την αφετηρία του (να είναι δηλαδή αυτοσυνεπής) δεν υπάρχει τίποτε που πραγματικά να δικαιείται να του βάλει όρια. Όρια είτε με τη μορφή κάποιων μεταφυσικών ταμπού είτε με τη μορφή οποιωνδήποτε ανθρωπιστικών ιδεολογημάτων…
Προσωπικά θεωρώ οτι κάποια ανθρωπιστικά ιδεώδη δεν είναι θέμα ταμπού,ίσα ίσα αν εφαρμοστούν πλήρως είναι δείγμα ενός πολιτισμού που έχει κατανοήσει και την ζωώδη του φύση και μπορεί να αυτοεπιβληθεί.Η μελέτη δεν θα μείνει πίσω,θα συνεχίσει αλλα μέσα σε ένα πρίσμα που καλό θα ήταν να ακολουθεί κάποιους ιδεολογικούς κανόνες.
"Ναι" θα μου πείς "ίσως όμως μάθαινες περισσότερα για την φύση του εγκεφάλου και την αντίδρασή του στον πόνο αμα με συνέδεες με ένα PΕΤ Scanner και άρχισες να μου κόβεις ένα ένα τα δάκτυλα,γνώση που θα αποκτούσες μέσα σε 10 λεπτά αντί 2 χρόνια που θα σου πάρει τώρα χωρίς τέτοιες απάνθρωπες/ταμπού τεχνικές". Ναι,αυτο ισχύει.Δεν θα θεωρούσα όμως το να μείνεις πιστός στην ιδεολογία που σου αποτρέπει να πονέσεις τον άλλο ,ταμπού.
Βασικ΄αν το καλοσκεφτούμε ,ταμπού θα μπορούσε να ονομαστεί οτιδήποτε ,οποιαδήποτε συμπεριφορά που είθιστε! Δεν ξέρω όμως αν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί αυτή την συζήτηση,ίσως το θέμα γίνε ιπολύ ευρύ.
Θα άρμοζε ίσως περισσότερο να παραφράσω τον εαυτό μου και να πώ "Για εμένα ταμπού και αναζήτηση είναι ασυμβίβαστα,δεν καταχωρείτε όμως στα ταμπού μια ιδεολογία πρακτικής την οποία πρωτού την ακολουθήσεις την έχεις ψάξει όσο μπορείς καλύτερα και φροντίζεις να την προκαλείς για να βεβαιώνεσαι ως ατελής άνθρωπος οτι δεν είναι προιόν προκαταλήψεων"?
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι οτι επιρεαζώμαστε απο την κοινωνία,και ώς άνθρωποι πρέπει να κάνουμε συχνα debug test στον εγκέφαλό μας.Αν υποστήριζα οτι δεν έχω περάσει και εγώ την φάση των Taboo μου και οτι ίσως μερικές ιδέες/ιδεολογίες που έχω δεν φαντάζουν στους άλλους ως Taboo τότε δεν θα είμουν άνθρωπος...Μπορεί πχ να πεί κάποιος οτι είμαι πολύ κολλημένος σε ταμπού που δεν βιάζω την μητέρα μου πάνω στο πτώμα του καλύτερού μου φίλου!
Έρευνα εναντίον ταμπού.
Ε όχι λοιπόν, είναι κάθετα και οριζόντια ασυμβίβαστα.
Μπορείς να βρεις και για μένα αν ψάξεις καλά-πρέπει να ψάξεις πολύ καλά όμως
Δηλαδή εσύ προτιμάς να βολεύεσαι στο ψεύδος απ' το ψάχνεις την αλήθεια;;;
Κοίτα όμως ένας ερευνητής όταν ασχολείται με θέματα ταμπού τότε διατρέχει τον κίνδυνο να εκτεθεί.Αν δεν καταφέρει να αποδείξει αυτό που λέει τότε λογικό είναι να χάσει το κύρος του.Επειδή τέτοιου είδους θέματα είναι δύσκολο να ανατραπούν επειδή έχουν καλά γαντζωθεί μέσα στο υποσυνείδητό μας πιστεύω πως πρέπει να είμαστε περισσότεροι ανεχτικοί που έχουν το θάρρος να ασχοληθούν με τέτοια θέματα.Τι λες;;;
Τα μεγάλα πνεύματα συνάντησαν πάντα τη βίαιη αντίδραση των ασήμαντων μυαλών
Α. Αϊνστάϊν
Προς τσίλι
Κάπου αναφέρεσαι σχετικά με την ημιμάθεια.
Σου παραθέτω λοιπόν μια φράση που συμφωνεί απόλυτα με αυτό που πιστεύω εγώ.
Η λανθασμένη γνώση είναι χειρότερη από την αμάθεια. Η αμάθεια είναι σαν χέρσο χωράφι το οποίο μπορεί κανείς να το οργώσει και να σπέρνει, ενώ η λανθασμένη γνώση είναι ένα χωράφι γεμάτο ζιζάνια, που είναι αδύνατον να το ξεχορταριάζεις .
Τσ. Καντού
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
Χρ. Κατσιγιάννης
quote:
Δεν θα θεωρούσα όμως το να μείνεις πιστός στην ιδεολογία που σου αποτρέπει να πονέσεις τον άλλο ,ταμπού.
Σκέφτομαι ότι τα ταμπού είναι συστατικά ιδεολογίας.
Αμφισβητώντας τα ταμπού, αμφισβητείς την ιδεολογία που τα περιλαμβάνει.
Τα ταμπού ενδεχομένως οριοθετούν τα πλαίσια της κουλτούρας (του πολιτισμού) που τα φέρει.
Ίσως ταμπού και αναζήτηση να είναι ασυμβίβαστα.
Η αναζήτηση πάντως των ταμπού (όποιων ταμπού) δεν είναι απλά υπόθεση debugging και επαναπρογραμματισμού…
Είναι φλερτάρισμα με την άβυσσο… και σ’ αυτό το φλερτ είναι ίσως άστοχο να αφεθούμε μοναχά στην καθοδήγηση της λογικής μας…
Στο κάτω – κάτω, από μία άποψη, όλα μας επιτρέπονται… αλλά δεν μας …συμφέρουν όλα….
quote:
Δηλαδή εσύ προτιμάς να βολεύεσαι στο ψεύδος απ' το ψάχνεις την αλήθεια;;;
Προτιμώ να σέβομαι την αλήθεια του άλλου τουλάχιστον όσο σέβομαι και τη δική μου.
Άλλωστε μία από τις φράσεις που με εκφράζουν είναι πως...
«Η αλήθεια δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη μονοπώλησή της»
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
Χρ. Κατσιγιάννης
.
να κανω μια διευκρινηση: το να μην σκοτωνω ζωα, να μην τα βασανιζω ή να μην κανω πειραματα πανω τους δεν ειναι ταμπου που μου επιβληθηκε, αλλα δικη μου αποφαση, και ξερω γιατι δεν θελω να το κανω.
.
αν θεωρησουμε ως απαραιτητο το ταμπου της ανθρωποκτονιας, καταφερε να εξαλειψει τους φονους?
οχι φυσικα.
η Παιδεια θα τα καταφερνε καλυτερα πιστευω.
.
.