- ταμπού και αναζήτηση... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Εδώ μιλάμε περισσότερο για προκαταλήψεις που αφορούν ολόκληρες κοινωνίες,σύνολα ατόμων...Έτσι δεν είναι;
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
ενθουσιασμοί, ζητωκραυγές!
Και ποιος τολμάει να τους πει
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
τρέχοντας στον ανεμπόδιστο δρόμο της κατηφόρας...
Χρ. Κατσιγιάννης
Το αρνητικό με τα ταμπού λοιπόν είναι (μεταξύ άλλων) πως είναι κάτι που μας επιβάλλεται;
Αν όμως πάρουμε τις αποφάσεις μας, το αξιολογήσουμε, και το υιοθετήσουμε όλα
καλά; Παύει τότε να είναι ταμπού.
Σκέφτομαι κάτι που ίσως να είναι σχετικό… Μεγαλώνοντας έχουμε βιώσει τα διάφορα ΜΗ των μεγαλύτερων που μας διαπαιδαγωγούσαν όπως αυτοί καταλάβαιναν καλύτερα.. Βέβαια δεν είναι πάντοτε εύκολο να αιτιολογήσεις τα ΜΗ σε ένα παιδί. Εννοείται πως κάποια στιγμή αυτά τα ΜΗ θα τα αμφισβητήσει και άλλα από αυτά θα τα υιοθετήσει με τη θέλησή του ενώ άλλα θα τα απορρίψει εντελώς.
Τα ΜΗ όμως, όπως και τα διάφορα ταμπού έχουν τη σημασία τους. Αν την έχουμε κατανοήσει μπορούμε ενδεχομένως να τα υπερβούμε. Από την άλλη μπορούμε βέβαια απλά να τα αγνοήσουμε… με τις όποιες συνέπειες … αν υπάρχουν.
Αγαπητέ Laryp, ίσως δεν σε κατάλαβα … ίσως δεν με κατάλαβες… είναι και η ώρα περασμένη και τα γέρικα κύτταρά μου εκλιπαρούν για λίγο ύπνο…όσο για τα μάτια μου αντί να ανοίξουν όλο πάνε να κλείσουν… οπότε ..ό,τι πεις δεκτό. Να ‘σαι καλά.
Προς Ampere
Εγώ αυτό που λέω πως από ότι κατάλαβα είναι πως το θέμα άνοιξε για θέματα ταμπού που στιγματίζουν ολόκληρες κοινωνίες και όχι θέματα που αφορούν την μικρότερη μονάδα της κοινωνίας την οικογένεια του τύπου μην πάρεις ναρκωτικά, ο Θεός έχει για όλους και θα σε βοηθήσει, μην πιεις, να μιλάς σε ξένους κοκ..
Ας μας το διευκρινήσει ο jonniebegood που είναι και ο δημιουργός για να δούμε πως θα συνεχίσουμε......
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
ενθουσιασμοί, ζητωκραυγές!
Και ποιος τολμάει να τους πει
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
τρέχοντας στον ανεμπόδιστο δρόμο της κατηφόρας...
Χρ. Κατσιγιάννης
quote:Εγώ αυτό που λέω πως από ότι κατάλαβα είναι πως το θέμα άνοιξε για θέματα ταμπού που στιγματίζουν ολόκληρες κοινωνίες και όχι θέματα που αφορούν την μικρότερη μονάδα της κοινωνίας την οικογένεια του τύπου μην πάρεις ναρκωτικά, ο Θεός έχει για όλους και θα σε βοηθήσει, μην πιεις, να μιλάς σε ξένους κοκ..
Ας μας το διευκρινήσει ο jonniebegood που είναι και ο δημιουργός για να δούμε πως θα συνεχίσουμε......
παιδια εγω το ανοιξα το τοπικ αλλα εσεις το δημιουργειτε! ![]()
το θεμα ειναι τα επιβαλομενα ταμπου που μας εμποδιζουν να κρινουμε μονοι μας.
τα κοινωνικα ταμπου εχουν αναγκαστικα προεκτασεις και στην οικογενεια.
μπορω να καταλαβω την χρησιμοτητα του ταμπου της καταναλωσης χοιρινου για τους μουσουλμανους εκεινη την εποχη μιας και μαστιζονταν απο αλαντιαση.
και παλι ομως, ο αναζητητης της εποχης δεν θα εψαχνε μονος του να βρει το γιατι πριν αποδεχθει την αποχη?
και αν την αποδεχεσαι επειδη ετσι εκρινες, τοτε παυει να ειναι ταμπου και γινεται αποφαση.
.
δεν θελω να καθορισω εγω την εξελιξη του τοπικ - το προτιμω αυτονομο οπως εξελιχθηκε μεχρι τωρα και το απολαυσα.
ναστε καλα!
.
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
Το να θέλεις να «ερευνήσεις» αυτά τα θέματα χωρίς να υπολογίσεις τον πόνο που μπορεί να προξενήσεις, τη ζημιά που μπορεί να επιφέρεις στα πρόσωπα και στις δομές αυτής της οικογένειας, νομίζω, όχι μόνο δεν θα σου εξασφαλίσει κανένα εύσημο «υγιούς ερευνητού» αλλά μάλλον θα απαξιώσει και τις όποιες σου καλές προθέσεις περί αναζήτησης της αλήθειας.
Συμφωνω απολυτως.Η αναζητηση ειναι προσωπικη μας υποθεση. Ομως τι εννοουμε οταν λεμε εσωτερικη η μεταφυσικη αναζητηση?
Τι ζηταμε? Αναζηταμε την οποια αληθεια σχετικα με την ψυχη μας ,το γιατι υπαρχουμε ,το τι ειναι παραπερα,τον ορατο και αορατο κοσμο?
Ζηταμε να βρουμε τον τροπο να αντιλαμβανομαστε τις διαθεσεις των αλλων και να ελεγχουμε τις δικες μας?
Ζηταμε εντονες συγκινησεις για να δραπετευσουμε απο την πραγματικοτητα?
Ζηταμε να καλυψουμε τις αγωνιες και τα αγχη μας πισω απο κατι αλλο?
Τελος μηπως ζηταμε μια ωραια δικαιολογια[ απεναντι στον εαυτο μας κυριως και κατ'επεκταση στους αλλους] για να στολισουμε την ασυνειδησια και τον παρορμητισμο μας?
Τα αναφερω ολα τα παραπανω γιατι πιστευω οτι εχουν αμεση σχεση με τα ταμπου.
Προσωπικα πιστευω οτι αυτη η αναζητηση με την οποια ασχολουμεθα εδω θα επρεπε να ανταποκρινεται στα δυο πρωτα σκελη του ζηταμε.
Ειναι μια πνευματικη ερευνα , οπου εκει δεν μπορουν να μπουν περιορισμοι.Για να ανακαλυψεις και να ΚΡΙΝΕΙΣ ο μονος τροπος ειναι να ακουσης αμεροληπτα οποιαδηποτε ιδεα να σεβαστεις τις αποψεις των αλλων να μελετησεις οτι μπορεις και κυριως να κατεβασεις τον εγωισμο σου.
Βασικη προυποθεση της αναζητησης ειναι οτι δεν πρεπει να χρησιμοποιηται σαν διαφυγη απο την πραγματικοτητα ουτε να μας αποπροσανατολιζει απο την καθημερινη ζωη και τις υποχρεωσεις μας.
Αν ο τροπος που γινεται ξεφυγει απο τον καθαρα πνευματικο τοτε αυτοματα μπαινουν τα ταμπου.
πχ:Αν εγω κανω χρηση ψυχοτροπων ουσιων γιατι ψαχνω την ψευδαισθηση
θιγεται αμεσα πρωτον η αξιοπρεπεια μου και δευτερον η οικογενεια μου.
Αν εγκαταλειψω οτι ειναι γυρω μου για να <<αναζητησω>> τι δικαιολογια θα εχω για τον εαυτο μου?
Αυτο ομως δεν ειναι μεταφυσικη αναζητηση.Ειναι ικανοποιηση της περιεργειας ,κυνηγι εμπειριων πασης φυσεως και ελλειψη ευθυνης.
Οποτε εκει θα μπουν ταμπου.
Μπορω να ακουσω και να σεβαστω οτιδηποτε ασχετα αν συμφωνω η οχι αλλα σε πρακτικο επιπεδο θελω να εχω ελεγχο των πραξεων μου και να μην επιβαρυνουν αυτες το συνολο.
Συμπερασμα κατ'εμε .Στο πνευμα δεν μπαινει φραγμος.Ειναι μεσα μας και μας ταξιδευει οπου θελουμε ανενοχλητα.
Στο φυσικο πεδιο ομως που κινειται το σωμα και που εχει ορατο αντικτυπο στους γυρω και στην υγεια μας ειναι αδυνατο να μην μπει κανενα ταμπου.
Φιλικα και ισως με το βαρος των χρονων.
quote:
Αν ο τροπος που γινεται ξεφυγει απο τον καθαρα πνευματικο τοτε αυτοματα μπαινουν τα ταμπου.
πχ:Αν εγω κανω χρηση ψυχοτροπων ουσιων γιατι ψαχνω την ψευδαισθηση
θιγεται αμεσα πρωτον η αξιοπρεπεια μου και δευτερον η οικογενεια μου.
Αν εγκαταλειψω οτι ειναι γυρω μου για να <<αναζητησω>> τι δικαιολογια θα εχω για τον εαυτο μου?
Αυτο ομως δεν ειναι μεταφυσικη αναζητηση.Ειναι ικανοποιηση της περιεργειας ,κυνηγι εμπειριων πασης φυσεως και ελλειψη ευθυνης.
Οποτε εκει θα μπουν ταμπου.
Εδώ σε θέλω κάβουρα! Συμφωνώ σε αυτό που λές,γιατί εδώ δεν παρουσιάζεις μια υγιή κατάσταση οπότε δεν μπορώ να είμαι παρα εναντίων της.Εκεί που θα σου επιστήσω την προσοχή είναι οτι εξής : έτσι όπως το θέτεις δεν μιλάς για χρήση,αλλα ορίζεις την ίδια την κατάχρηση. Αναφέρθηκε το θέμα των ψυχοενεργών ουσίών επειδή είναι ένα θέμα ταμπού και πιστεύω οτι το έχουμε αναλύσει πλήρως σε ορισμένα θέματα. Σου παρουσιάζω λοιπόν κάποια κομμάτια απο το θέμα μου πάνω σε αυτό
quote:
Αφού ο Εσωτεριστής μας έχει πλυμμυρίσει της "μνημονικές του τράπεζες" με ένα σωρό πληροφορίες απο την μελέτη που έκανε ,λογικό είναι να προκύψουν κάποιες απορίες.Απορίες που αφορούν την νοοτροπία χρήσης και πολλές φορές έχουν τεθεί και ώς αναπάντητα ερωτήματα σε αυτό το φόρουμ. Καταρχήν είναι η αρχέγονη ερώτηση του "Γιατί;" που τίθετε όταν κάποιος κοιτάει το μονοπάτι που βρίσκετε μπροστά του.Ο Εσωτεριστής μας είναι διαβασμένος,αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι αρχίζει τους τυφλούς πειραματισμούς.Ψάχνει τα κίνητρα μέσα του και οι σκοποί του είναι καθαροί.Δέν έχει χώρο στην νοοτροπία του και στο στύλ ζωής του για ιδεολογικούς μανδύες που καλύπτουν μια κατάχρηση/κακή χρήση υπο το πρόσχημα κάποιου νόθου πειραματισμού.Έχει σκεφτεί πολύ τι κάνει πρωτού το κάνει,και άν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποιο ενθεογενές το κάνει μετα απο πυρετώδη προετοιμασία (όπως εξάλλου την ίδια προετοιμασία απαιτούν πολλές θρησκευτικες/εσωτεριστικές/μαγικές πρακτικές) και πάντα ενταγμένο σε ένα ευρύτερο σύστημα πεποιθήσεων,όχι "έτσι ξεκάρφωτα" ή "με την παρέα". Ο Εσωτεριστής μας δεν "παίζει" με αυτές της ουσίες (γνωρίζει φυσικά και τους κινδύνους που ελοχέβουν),παρα μόνο εργάζεται (παράγει έργο). Για αυτόν το να πάρει κάποιος μια ψυχεδελική ουσία "για να φτιαχτεί" θα ήταν τόσο απαγορευμένο και ηλίθιο όσο θα ήταν για έναν χριστιανό να ορμήξει κάποιος εν μέσω Θείας Λειτουργίας στο άγιο δισκοπότηρο και να κατεβάσει με μιας όλη την θεία κοινωνία για να μεθύσει.Το να δηλώσει κάποιος οτι "απλά πειραματίζεται" θα ήταν το ίδιο βλακώδες και βλάσφημο (με την έννοια της έλλειψης σεβασμού πρώτα προς τον εαυτό του και μετά σε κάτι δυνατότερο απο αυτον) με το να αρχίσει κάποιος να παίζει με το άγιο δισκοπότηρο και να αστειεύετε με το περιεχόμενό του
quote:
Ωραία όλα αυτά...Ο Εσωτεριστής μας όμως θα καταλήξει να είναι ένα πλάσμα το οποίο συνεχώς θα είναι "υπο την επίρρεια"? Κάθε φορά που θα θέλει να διαλογιστεί η να αγγίξει καταστάσεις εναλλακτικής συνείδησης θα απλώνει τα φιλήδονα χεράκια τουστην καβάντζα του να πιάσει κάποιο "μαγικό φυτό".Όχι φυσικά...Η χρήση του εσωτεριστή μας είναι σπάνια πολύ προσεγμένη και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει καμμία άλλη πρακτική.Πόσο σπάνια? Μπορεί και μία μόνο φορά στα γεράματά του...Μπορεί και μιά φορά την δεκαετία.Δεν θα μεταμορφωθερί σε πλασματάκι πυ κάθε τρείς και λίγο θα κατεβάζει παράξενα καταπότια.Μην φοβάστε,δε θα σταματήσει να διαλογίζεται :-) .Φανταστείτε τον όμως να έχει πάρει το ενθεογενές μετά απο χρόνια προετοιμασίας,μετά απο μέρες νηστίας και διαλογισμού...
Να ένα μικρό δείγμα λοιπόν.
Μέσα απο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω : Μήπως τα ταμπού είναι όμοούσια της προκατάληψης ή κάθε ταμπού συνοδεύεται και απο προκαταλήψεις/στερεότυπα? Και μόνο η λέξη "χρήση ψυχοτρόπων" για να περιγράψεις αυτό που κανονικά είναι "κατάχρηση ψυχοτρόπων/λανθασμένη χρήση" δείχνει οτι ίσως λόγο ταμπού πάνω σε αυτό το θέμα έχουμε καλωδιώσε πολλές ιδέες λάθος στο κεφάλι μας,τα γνωστά στερεότυπα!
Ένα ταμπού μπορεί να προστατεύσει κάποιους ίσως και να διαφυλάξει γνώση (Βλέπε Ελευσίνια Μυστήρια).Μπορεί όμως ,και συνήθως αυτό συμβαίνει,το κενό γνώσης που αφήνει πίσω του ως "απαγορεύεται η έρευνα" να αναπληρωθεί με προκατάληψη ή στερεότυπα.
Κοιτάξτε κάποια θέματα που έχουν γραφτεί στο φόρουμ ανα καιρούς με θέμα την μεταλ μουσική ή πιο πρόσφατα την ομοφυλοφυλία και εκεί θα δείτε απο απλές προκαταλήψεις εώς επικίνδυνες προκαταλήψεις οι οποίες αγγίζουν...χιτλερική νοοτροπία. Και μην πάμε τόσο μακριά (βασικά κοντά είναι!) όσο η ομοφυλοφιλία,κοιτάξτε πχ ένα θέμα ταμπού όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Πως την αντιμετώπιζαν στην οικογένειά σας? Σας ενημέρωσαν? Σας απαντούσαν στις ερωτήσεις σας? Ποια η αντίδρασ των δικών σας σε ερωτικές σκηνές στην τηλεόραση.Απο που λάβατε στην τελική την σεξουαλική σας διαπαιδαγώγηση? Εγώ,προσωπικά, μεγάλωσα σε μια οικογένεια χωρίς ταμπού για σεξουαλικότητα και σώμα και πιστεύω πως έχω μια σχετικά υγιής ανάπτυξη αυτού μου του τομέα.Απο τν άλλη ξέρω και άτομα ,πολλά άτομα,που το σεξουαλικό ταμπού της οικογένειας τους τους δημιούργησε προβλήματα που ακόμα να τα ξεπεράσουν ,απο φόβο προς το σέξ εώς το απέναντι άκρο της "και καλά σεξουαλικής απελευθέρωσης" που δυστηχώς ισοδυναμεί στο "κάνω για να το κάνω με όποιον/όποια ναναι και δεν ξέρω που πάνε τα τέσσερα αλλα είμαι ένα επιτυχημένο cosmogirl/playboy)
Reality: A serotonine induced Hallucination?
Η αναζητηση ομως για μενα ειναι καθαρα πνευματικα εργασια.Ο νους και το φυσικο σωμα πρεπει να ειναι ελευθερα και ανεπηρεαστα απο σκεψεις και συγκινησεις .Ποσο μαλλον να τις προκαλεσω κιολας.
Οποτε αναγκαστικα μπαινουν περιορισμοι.Οι ψυχοτροπες ουσιες αλλιωνουν την συνειδηση και την λογικη.Το ξερω οτι η ληψη τους χρησιμοποιηται σε διαφορες τελετες κλπ για την δημιουργεια υπερβατικων αισθησεων αλλα εγω αυτο δεν το θεωρω επ'ουδενι αναζητηση.
Δεχομαι οτι καποιος ,ασχετα αν συμφωνω,αποφασιζει να χρησιμοποιησει
καποια ουσια γιατι ετσι του αρεσει ,οχι ομως και να καλυψει τις αποφασεις του κατω απο την υποτιθεμενη<<αναζητηση>>.
Το ιδιο ισχυει και για αλλες<<περιεργες >>μορφες μυησεως.
Να ξεχωριζουμε τα πραγματα. Μπορουμε να κανουμε οτι θελουμε αλλα να αναλαβουμε και την ευθυνη των πραξεων μας, οχι να αγιασουμε μεσα απο την αναζητηση.
Με ξενυχτισες. Ελπιζω να εγινα κατανοητη.
Πολλές φορές ο εγκέφαλός μας πρώτα αποφασίζει (βασισμένος σε ταμπού?Έχωντας προσροφήσει προκαταλήψεις απο ΜΜΕ ,παιδική ηλικία και κοινωνία?) και μετά...εκλογικεύει την απόφαση.Ο πυρήνας μπορεί να βασίζεται σε φόβο,προκατάληψη,λανθασμένη πληροφόρηση και έκθεση σε δυσμενή παραδείγματα αλλα ο μανδύας του πάντα επιφύεται της λογικής.Αυτό φυσικά υσχίει σε πολλά ταμπου,απο ομοφυλοφιλια,ψυχοενεργά εώς κοινωνικούς τύπους.
Ας συνεχίσουμε λοιπόν με τα ταμπού,πιστεύω τα ενθεογενή έχουν το δικό τους θέμα σε αυτό το φόρουμ ήδη και το θεωρώ άσκοπο να ξεστρατίσει αυτό το θέμα επειδή "έπρεπε να αναφερθούν διευκρινήσεις που ήδη αναφέρωνται σε άλλο τόπικ".
Reality: A serotonine induced Hallucination?
Xotchipilli2 wrote:
Για να μην ξεφύγουμε απο το θέμα και με αφορμή την άποψη του Μηδενιστή ,θα σας παραπέμψω εδώ :http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=4478 .Όρεξη να έχεις να διαβάζεις και θα δείς οτι η λαγότρυπα πάει πολύ πιο βαθειά απο αυτό το σχόλειο!Ναί,είναι έξι σελίδες μέσα στις οποίες αναλύεται αυτό το θέμα,και Μηδενιστή σε προτρέπω αν μπορείς να διαβάσεις και τις 6 επειδή εκεί μέσα φαίνετε πόσο διαφορετικά είναι τα πράματα απο ότι τα περιγράφεις για ορισμένους .
__________________________________________________________________________________
Διαβασε και τις 6 φιλε μου,οπως σε προτρεπει ο Xotchipilli2.ΠΟΛΥ ΖΟΥΜΙ!!!!