ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΡΟΜΗΘΕΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΠΡΟΜΗΘΕΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Troll30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
06/03/2007, 21:29:21
Από μια γρήγορη έρευνα στο Διαδίκτυο, θέλησα να απαντήσω σε κάποιες «αναλήθειες» που εξέφρασε ο johnniebegood.

Θα πρέπει να τονίσω πως υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που παραθέτω εγώ, αλλά δεν θέλησα να κάνω περαιτέρω έρευνα.

Αναλήθεια 1:

quote:

οι προγονοι μας δεν επεβαλαν ποτε την θρησκευτικη τους αντιληψη στους αλλους.

Σύμφωνα με επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες γνωρίζουμε την ύπαρξη ιεράς συγκλήτου, δήμου και φυλών. Από πολύ νωρίς, ήδη από το 2ο μ.Χ. αι. εμφανίζεται χριστιανική κοινότητα. Μάλιστα στα 161 μ.Χ. μαρτύρησε στην Τραϊανούπολη η Αγία Γλυκερία, γιατί αρνήθηκε να προσκυνήσει στο Δια.

Πηγή: http://www.travel.gr/index.php?SCREEN=apodrasis&RegionID=&CountyID=&ArticleID=33&limit=5&menufor=4

Αναλήθεια 2:

quote:

δεν εκαναν θρησκευτικους πολεμους και δεν προσπαθησαν ποτε να διαδωσουν οποιαδηποτε θρησκεια.

Κατά την αρχαιότητα υπήρξαν αρκετοί ιεροί πόλεμοι. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους αρνούμενοι να προσηλυτιστούν. Αν θες μπορώ να σου αναφέρω μερικούς πολέμους και σφαγές. Πιστεύω όμως πως και εσύ τα γνωρίζεις.
Οπότε, τα περί μη θρησκευτικών πολέμων δεν ευσταθούν.

quote:
οι εχοντες την Πατρωα θρησκευτικη αντιληψη και κοσμοθεαση Ελληνες,

Για εξήγησέ μου σε ποια περίοδο τοποθετείς αυτό που εσύ αποκαλείς «Πατρώα θρησκευτική αντίληψη»;
Μήπως συμπεριλαμβάνεις και την περίοδο όπου λατρευόταν «οι πέτρες και τα ορυκτά, αδούλευτα από ανθρώπινο χέρι ή απλές γεωμετρικές μορφές» (περ. «Απολλώνειον Φως», Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1998, σελ. 5)????????

quote:
δεν αποζητουν την τιμωρια των σφαγεων,

Μήπως δεν απαιτούσαν τη θυσία αιχμαλώτων πολέμου προκειμένου να εξευμενίσουν τους θεούς και να τους έχουν με το μέρος τους;;;;

quote:
δεν αποζητουν να γκρεμιστουν οι εκκλησιες και να ανεγερθουν ξανα οι αρχαιοι ναοι,

Μήπως δεν ισοπέδωναν τα πάντα, ακόμη και τους ναούς, στους μεταξύ τους πολέμους;

quote:
αποζητουν ανεξιθρησκεια,

πώς είναι δυνατό να υπάρξει ανεξιθρησκία όταν υπάρχει αν-ελευθερία;;
Ξεχνάς το θεσμό της δουλείας που ευλογούταν από το εκάστοτε θρησκευτικό κατεστημένο;

quote:
αποζητουν ιστορικη δικαιωση, αλλά πανω απ ολα αποζητουν να αποκτησουν οι συγχρονοι Ελληνες την ευρεια αντιληψη και Παιδεια που χρειαζεται η Ελευθερια για να υπαρξει

Αν επιστρέψουν οι σκοταδιστικές θρησκευτικές αντιλήψεις κι αν επιστρέψουν οι αντιεπιστημονικές κοσμοθεάσεις της αρχαιότητας, κάθε άλλο παρά για «ευρεία αντίληψη και παιδεία» θα μιλάμε.

quote:

η Προμηθεα ειπε την Αληθεια μονο γιατι ηθελε να πει την Αληθεια

Η κοπελίτσα είπε ότι της έδωσαν έτοιμο να πει και μόνο αυτό.

beyondΜέλος
06/03/2007, 22:45:01
ΕΝΤΑΞΕΙ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΩΓΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ,ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ,ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ
"ΓΕΓΟΝΟΤΑ" ΜΙΑΣ ΕΒΡΑΙΟΓΕΝΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ...ΕΕ,ΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ
ΦΩΝΗ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ..ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ..

Δ.ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ :
"Υπάρχουν Έλληνες;

Οι εβραίοι εκαλλιέργησαν τη γη της πίστης. Οι έλληνες εκαλλιέργησαν τη γη της γνώσης. Οι εβραίοι ήσαν δήμιοι, οι έλληνες ήταν οι δικαστές. Οι εβραίοι ήσαν αδίσταχτοι, οι έλληνες ήσαν ευγενικοί.
Για αυτό και νίκησαν οι εβραίοι τους έλληνες.
Εχρησιμοποίησαν σαν όπλο τους βέβαια το χριστιανισμό, ένα νόθο και μυσαρό παρασάρκωμα του σώματος τους, από τους ίδιους απόβλητο, και αφάνισαν την ωραία Ελλάδα. Ότι δεν εκατάφερε η ανδρεία, το κατάφερε ο δόλος. Η κλασική περίπτωση του έλληνα Διγενή. Ζηλεύγει ο Χάρος, με χωσιά μακρά τονε βιγλίζει, και λάβωσέ του την καρδιά και την ψυχή του επήρε.
…Αλλά πέστε να πάψουν επάνω οι φωνές των γυναικών.
Και σταματήστε τα δάκρυα για τον Ορέστη. Γιατί κάπου βαθιά στον καθένα μας υπάρχουν κρυμμένοι οι έλληνες. Και περιμένουν."

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

07/03/2007, 00:15:56

quote:

Ψηλός

Από μια γρήγορη έρευνα στο Διαδίκτυο, θέλησα να απαντήσω σε κάποιες «αναλήθειες» που εξέφρασε ο johnniebegood.

να τα δουμε αναλυτικα ψηλε, για να δουμε τι καταλαβες απο αυτα που εγραψα

quote:

quote:
οι προγονοι μας δεν επεβαλαν ποτε την θρησκευτικη τους αντιληψη στους αλλους.

Σύμφωνα με επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες γνωρίζουμε την ύπαρξη ιεράς συγκλήτου, δήμου και φυλών. Από πολύ νωρίς, ήδη από το 2ο μ.Χ. αι. εμφανίζεται χριστιανική κοινότητα. Μάλιστα στα 161 μ.Χ. μαρτύρησε στην Τραϊανούπολη η Αγία Γλυκερία, γιατί αρνήθηκε να προσκυνήσει στο Δια.

απο Ελληνες ψηλε ή απο Ρωμαιους?

quote:

quote:
δεν εκαναν θρησκευτικους πολεμους και δεν προσπαθησαν ποτε να διαδωσουν οποιαδηποτε θρησκεια.

Κατά την αρχαιότητα υπήρξαν αρκετοί ιεροί πόλεμοι. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους αρνούμενοι να προσηλυτιστούν. Αν θες μπορώ να σου αναφέρω μερικούς πολέμους και σφαγές. Πιστεύω όμως πως και εσύ τα γνωρίζεις.
Οπότε, τα περί μη θρησκευτικών πολέμων δεν ευσταθούν.

πες μερικους θρησκευτικους πολεμους των Ελληνων, δηλαδη πολεμους που ξεκινησαν για να προσηλυτισουν με την βια αλλους λαους

quote:

quote:
οι εχοντες την Πατρωα θρησκευτικη αντιληψη και κοσμοθεαση Ελληνες,

Για εξήγησέ μου σε ποια περίοδο τοποθετείς αυτό που εσύ αποκαλείς «Πατρώα θρησκευτική αντίληψη»;

προσωπικα με ελκει η κοσμοθεαση των προσωκρατικων φιλοσοφων, αλλά η θρησκευτικη αντιληψη ολων των περιοδων ηταν ανιμιστικη, πανθεϊστικη.

το δωρο της Ελλαδας στην φιλοσοφια ειναι το παζλ που συμπληρωνουν οι φιλοσοφοι ολων των περιοδων.

quote:

Μήπως συμπεριλαμβάνεις και την περίοδο όπου λατρευόταν [i]«οι πέτρες και τα ορυκτά, αδούλευτα από ανθρώπινο χέρι ή απλές γεωμετρικές μορφές»

εννοεις τα διιπετη?

ή την αντιληψη τους για το Ενθεο συμπαν?

ναι οι Ελληνες θεωρουσαν καθε πετρα ιερη, τμηματα της μανας Γαιας, απο τις οποίες πετρες (λαας) που πεταξαν η Πυρρα και ο Δευκαλιων μετα τον κατακλυσμο, προηλθε ο λαος, οι γηγενεις και αυτοχθονες Ελληνες.

δεν λατρευαν τις πετρες, λατρευαν την Φυση σε καθε της εκφανση

και σαν ανιμιστης το θεωρω φυσικοτατο να λατρευω την Φυση, αλλά θεωρω αφυσικο το να λατρευω λειψανα ή πεθαμενους σαν αγιους

quote:

quote:
δεν αποζητουν την τιμωρια των σφαγεων,

Μήπως δεν απαιτούσαν τη θυσία αιχμαλώτων πολέμου προκειμένου να εξευμενίσουν τους θεούς και να τους έχουν με το μέρος τους;;;;

εγω μιλησα για το τι αποζητουν οι συγχρονοι Ελληνες Εθνικοι.

προφανως σου ξεφυγε μες την βιασυνη σου...

τους αιχμαλωτους στρατιωτες του εχθρου τους σκοτωναν στις εκστρατιες γιατι δεν μπορουσαν να διατηρουν στρατοπεδα αιχμαλωτων και δεν ηθελαν να μενουν εχθρικα στρατευματα πισω τους.

και μην ξεχνας οτι ειμασταν ο μονος λαος στην ιστορια που δεν βασανιζε τους αιχμαλωτους!

quote:

quote:
δεν αποζητουν να γκρεμιστουν οι εκκλησιες και να ανεγερθουν ξανα οι αρχαιοι ναοι,

Μήπως δεν ισοπέδωναν τα πάντα, ακόμη και τους ναούς, στους μεταξύ τους πολέμους;

παλι δεν καταλαβες οτι μιλαω για τους συγχρονους Ελληνες Εθνικους και τις εκκλησιες σας...

αλλά για πες μας ποτε γκρεμιζαν ναους οι Ελληνες?

quote:

quote:
αποζητουν ανεξιθρησκεια,

πώς είναι δυνατό να υπάρξει ανεξιθρησκία όταν υπάρχει αν-ελευθερία;;
Ξεχνάς το θεσμό της δουλείας που ευλογούταν από το εκάστοτε θρησκευτικό κατεστημένο;

ρε ψηλε, αναρωτηθηκες ποτε γιατι οι Σπαρτιατες που αιχμαλωτιζονταν και γινονταν δουλοι, δεν την κοπανουσαν αφου την ιδια μερα θα εφταναν στην Σπαρτη?

ή το αντιθετο με τους Αθηναιους?

γιατι αν τοσκαγαν δεν τους δεχοταν η πολη τους!

ηταν ατιμωτικο να την κοπανησεις απο αυτον που ΔΕΝ σε σκοτωσε στην μαχη!

και μαλλον σου διαφευγει οτι τους απελευθερωναν καποια στιγμη και μαλιστα οι πρωτοι τραπεζιτες-τοκογλυφοι ηταν απελευθεροι πρωην δουλοι που ειχαν κομποδεμα.

σε αντιθεση με τους ακτημονες που ηταν ελευθεροι, αλλά εντελως φτωχοι.

quote:

quote:
αποζητουν ιστορικη δικαιωση, αλλά πανω απ ολα αποζητουν να αποκτησουν οι συγχρονοι Ελληνες την ευρεια αντιληψη και Παιδεια που χρειαζεται η Ελευθερια για να υπαρξει

Αν επιστρέψουν οι σκοταδιστικές θρησκευτικές αντιλήψεις κι αν επιστρέψουν οι αντιεπιστημονικές κοσμοθεάσεις της αρχαιότητας, κάθε άλλο παρά για «ευρεία αντίληψη και παιδεία» θα μιλάμε.

ρε συ μιλας για Ελληνικο σκοταδισμο?
αυτο ειναι ανεκδοτο!!!

ξεχνας οτι εδω γεννηθηκαν ολες οι επιστημες οι οποιες σταματησαν εντελως να εξελισονται λογω του χριστιανισμου μεχρι την αναγεννηση?

quote:

quote:
η Προμηθεα ειπε την Αληθεια μονο γιατι ηθελε να πει την Αληθεια

Η κοπελίτσα είπε ότι της έδωσαν έτοιμο να πει και μόνο αυτό.

το τι ειπε ομως δεν σε ενδιαφερει...

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

www.johnniebegood.gr

TrollΜέλος
07/03/2007, 00:36:55
quote:

Θα πρέπει να τονίσω πως υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που παραθέτω εγώ, αλλά δεν θέλησα να κάνω περαιτέρω έρευνα.

Απορώ πως μπήκες στο κόπο να γράψεις ένα κατεβατό από ανακρίβειες χωρίς να έχεις ανοίξει ένα βιβλίο ιστορίας πρώτα.

Αν μη τι άλλο θα σε έβγαζε απο τον κόπο.

Λοιπόν, περιμένω ιστορικές αναφορές που να ισχυροποιούν τις απόψεις σου.

Ας αφήσουμε επιτέλους το αμαλιάρισμα (κατά το τρολλάρισμα).
Βαρεθήκαμε.

ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ,
ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.

07/03/2007, 03:53:24
Μεταφέρω μηνύματά μου που έχουν γραφτεί πιο πάνω στην παρούσα σελίδα:

που να προωθούν την ιδιωτική "ατζέντα" ατόμων ή ομάδων σε
βάρος της ελεύθερης έκφρασης των άλλων ανθρώπων.
Σου προτείνουμε να επανεξετάσεις τους σκοπούς και
το είδος της συμμετοχής σου σ' αυτόν το χώρο.
...
Troll απ' ότι βλέπoυμε, ούτε σκέφτηκες ούτε επανεξέτασες τίποτε,
αλλά εξακολουθείς στο ίδιο καταστροφικό μοτίβο,
και με την ίδια αντιδημιουργική στάση.
Τελευταία προειδοποίηση.

Ο λογαριασμός Troll απενεργοποιείται για ένα μήνα.
Στην περίπτωση που όντως πρόκειται για λογαριασμό ενός ατόμου και που το άτομο αυτό επανεξετάσει όσα αναφέρονται στα παραπάνω αποσπάσματα και βρει έναν ειλικρινή λόγο για να συμμετάσχει δημιουργικά στα forums, έτσι ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθεί ξανά ο λογαριασμός του και να επιτραπεί γενικότερα η συμμετοχή του στα forums, είναι απαραίτητη μία τουλάχιστον συνάντηση με μέλη της ομάδας των υπευθύνων του χώρου(όπου βέβαια θα μπορέσει να συζητηθεί η εκ νεου συμμετοχή βάσει μίας ενδεχόμενης αλλαγής στάσης του). Στην περίπτωση που θα γίνει μια τέτοια συνάντηση, θα πρέπει να διασαφηνιστούν επίσης και διάφορα τεχνικής φύσεως δεδομένα, που αφορούν την εκδοχή της χρήσης του λογαριασμού αυτού από άτομα περισσότερα του ενός, ή/και ταυτόχρονη χρήση του λογαριασμού αυτού από μέλος/μέλη που συμμετέχει/ουν με άλλο username στα forums.

Μετά την πάροδο ενός μηνός, αν υπάρχει μία τέτοια διάθεση, ας σταλεί σχετικό email στη διεύθυνσή μου.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

αγνοώνΜέλος
07/03/2007, 12:22:00
πολύς δεν πέφτει ένας μήνας amalia ??

σαν πολύ αυστηρούς σας κόβω εκεί στη διαχείρηση

07/03/2007, 15:33:50
Φίλε jonniebegood,
Κατάλαβα αυτά που έγραψες.
Μίλησες όμως για Πατρώα θρησκευτική αντίληψη. Αν, όμως, εσύ, διαφοροποιείς τη θέση των "σύγχρονων ελλήνων εθνικών", από εκείνη των "αρχαίων ελλήνων εθνικών", τότε, αυτομάτως, μιλάς για κάτι το διαφορετικό, το οποίο δεν έχει ενιαία μορφή ούτε εντός των διάφορων συλλόγων ή σωματείων ελλήνων αρχαιοφίλων ή αρχαιολατρών (όπως κι αν λέγονται) που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.
Αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με.

Πιστεύω πως, για την αρχαιότητα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη/παγιωμένη πατρώα θρησκευτική αντίληψη, διότι ποτέ δεν είχε κάποια συγκεκριμένη, στατική μορφή.
Στον «ελλαδικό χώρο» υπήρξε μια εξελικτική πορεία στη θρησκευτική λατρεία των προγόνων μας που, μπορούμε να πούμε, πως ξεκινά από την πρωτόγονη φυσιολατρία (προϊστορικοί χρόνοι) και «εξελίσσεται» σε τοτεμική ή/και φετιχιστική κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, καθώς και στην Κρήτη κατά τη Μινωική περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πώς μπορείς να μιλάς για «Πατρώα θρησκευτική αντίληψη» και να την περιορίζεις στα δικά σου αντιληπτικά και «συμφεροντολογικά» καλούπια;

Για τα υπόλοιπα που με ρωτάς, θα απαντήσω αργότερα.

beyondΜέλος
07/03/2007, 16:14:51
http://rapidshare.com/files/19761087/Promethea_kai_oi_papades.avi

TO VIDEO ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΑVI

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

EntropyΝέο Μέλος
07/03/2007, 16:57:01
Η αληθεια ειναι οτι ειμαι μολις λιγεσ μερες στο φορουμ και ισωσ να μην ειμαι ο καταλληλος να κρινει το πως θα λειτουργει και θα διατηρειται στα σωστα επιπεδα. Αλλα μηπως το πηρες και λιγο προσωπικα, το θεμα του τρολ, Αμαλια ? Δηλαδη αν το ελεγε για μενα θα εκανες το ιδιο? Δεν ειναι ειρωνια η κατι τετοιο, ειναι κανονικη ερωτηση...Αν θες μου απαντας ειλικρινα και χωρις εγωισμο.

Ψηλε σορυ για τον χαρακτηρισμο αλλα εισαι απαραδεκτος...το κειμενο σου αποτελειται απο ανακριβειες οι οποιες ειναι βασισμενες σε καθαρα δικες σου αποψεις και σε κειμενα που πιθανα βρηκες σε μπλογκς, η' πατωντας τη λεξη "ιστορια" σε καποιο "ψαχτηρι" (για να μην κανουμε και διαφημηση).Αληθεια φιλε μου ακομα και ΑΝ μερικα απο οσα γραφεις μπορει να εχουν καποια δοση αληθειας, ολα τα αλλα αφαιρουν οποιοδηποτε κυρος απο τα λεγομενα σου.
Επισης αγαπητη αμαλια δεν ειδα παρεμβαση σου για το "γρηγορο ψαξιμο" στο ιντερνετ του ψηλου, ενω το δικο μου "γρηγορη ματια" επεφερε ενα σορο χαρακτηρισμους. Μηπως επειδη το ποστ του ηταν "εναντιον" του jbg, δεν σε ενοχλησε??? (δεν ειναι προσωπικη επιθεση, αλλα απορια)

07/03/2007, 18:27:03
quote:

Ψηλε σορυ για τον χαρακτηρισμο αλλα εισαι απαραδεκτος...το κειμενο σου αποτελειται απο ανακριβειες οι οποιες ειναι βασισμενες σε καθαρα δικες σου αποψεις και σε κειμενα που πιθανα βρηκες σε μπλογκς, η' πατωντας τη λεξη "ιστορια" σε καποιο "ψαχτηρι" (για να μην κανουμε και διαφημηση).Αληθεια φιλε μου ακομα και ΑΝ μερικα απο οσα γραφεις μπορει να εχουν καποια δοση αληθειας, ολα τα αλλα αφαιρουν οποιοδηποτε κυρος απο τα λεγομενα σου.

Φίλε μου εγώ αναφέρθηκα σε ιστορικά στοιχεία.
Γιατί όταν δεν μας "κάνει το χατίρι" η ιστορία, γιατί να αρνούμαστε να την κοιτάζουμε στα μάτια;
Μήπως αυτό αφαιρεί κάτι από το μεγαλείο του αρχείου μας πολιτισμού;

Ο Τζόνυ μίλησε για την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αλήθεια όταν λέγεται ολόκληρη.
Όταν λέγεται μισή ή πετσοκομένη, κάθε άλλο παρά αλήθεια μπορεί να ονομάζεται.

Δεν θέλω να μπω σε κανενός είδους προσωπική αντιπαράθεση και να αρχίσω πόλεμο, παραθέτοντας στοιχεία μόνο και μόνο για να αντικρούσω όσα λέει κάποιος άλλος.

Εγώ θεωρώ προγόνους μου όλους όσοι πέρασαν από ετούτο εδώ τον ευλογημένο τόπο, και προσπαθώ να τους τιμώ.
Δεν πετσοκόβω την ιστορία μας προς όφελος του ενός ή του άλλου κομματιού της. Προσπαθώ να τους κοιτώ (τους προγόνους μας) κατάματα και να αναγνωρίζω και να παραδέχομαι τα λάθη τους, αλλά και να τους δίνω τα εύσημα όταν πρέπει.
Πιστεύω πως μόνο έτσι μπορώ να ελπίζω πως κάτι θα διδαχθώ εγώ και θα το μεταδώσω στο παιδί μου.

Ν’ ακολουθάς την κίνηση των προγόνων, και ας ξέρεις πως δεν έχει καμιά φανερή πραχτικήν αξία, να συνεχίζεις μία γιορτή, ένα θρήνο, ένα χορό, κρατώντας έτσι αδιάσπαστα το νήμα του καιρού, αυτό δίνει συνοχή και ευγένεια και ρίζες στη ράτσα.
Νίκος Καζαντζάκης, Μοριάς, σ. 278