- Ιδανικότερη τουριστική "ατραξιόν": Αρχαία Ελλάδα ή Χριστιανισμός? - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Φυσικά τα Μετέωρα είναι ένας τόπος με απίστευτη φυσική ομορφιά, θεωρώ όμως ότι τα μοναστήρια που υπάρχουν στους βράχους, με την ιστορία εκατονταετιών που διαθέτουν και την ομορφιά τους συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στο δέος που μπορεί να προκαλεί στον επισκέπτη.
quote:
Αυτοί με με ποιο από τα δύο στοιχεία(αρχαιοελληνικό - χριστιανικό) είναι ευκολότερο να δελαστούν? Αυτό είναι το ερώτημα
Φίλε Agnostic, νομίζω πως θα δελεαστούν και με τα 2 στοιχεία της Ιστορίας μας.
Πιο πιθανό θεωρώ ότι μπορεί να δελεάζονται περισσότερο με το αρχαιοελληνικό στοιχείο γιατί μπορεί αυτό να προβάλλεται περισσότερο.
Άλλωστε, στον τουρισμό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η προβολή διαφόρων τοποθεσιών κτλ, σωστά? ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
AGNOSTIC:PREDATOR εν μέρει είναι σωστό αυτό που λες. Ναι πράγματι δεν μπορούμε να κάνουμε αυστηρές συγκρίσεις μεταξύ π.χ. χειμερινού τουρισμού και αγροτουρισμού, ή ιαματικού τουρισμού και συνεδριακού, αφού πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. Ομως, σε πιο ελεύθερα πλαίσια και επειδή η κάθε χώρα δεν προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες για την απόλαυση κάθε είδους τουρισμού, ρωτάω συγκεκριμένα για την Ελλάδα και ποιο από τα δύο αυτά στοιχεία της φαίνεται στα μάτια του επισκέπτη πιο ελκυστικό. Το ερώτημα δεν περιορίζεται δηλαδή για κάποιους που επιθυμούν να καταφύγουν σε συγκεκριμένο είδος τουρισμού (π.χ. θρησκευτικό) αλλά για τους δυνητικούς επισκέπτες που δεν θα βάλουν σε συγκεκριμένο καλούπι την τουριστική τους δραστηριότητα
Σιγουρα ετσι ειναι. Αλλα για εμας τους Ελληνες, ειναι πολυ ευκολο να συνδιασουμε και τα 2 (τα συγκεκριμενα που ανεφερες) αφου δεν εχουμε καποιο περιορισμο, οπως εχουν οι ξενοι. Οποτε, κανουμε (ας πουμε για παραδειγμα) μια Εκδρομη στην "Κλασικη Ελλαδα" που συνδυαζει για παραδειγμα Μετεωρα και Δελφους... ή ενα "Γυρο της Πελλοπονησου" που βρισκεσαι στην Ολυμπια, στην Μανη, στην Μονεμβασια και... και...
Δυστυχως για εμας... καποιοι "γειτονες" εχουν για "δικα τους" καποιους απο τους καλυτερους Ελληνικους "θησαυρους" στην Μεσογειο, που οσο και αν φαινεται περιεργο, ειναι σε καλυτερη "μοιρα" απο τους δικους μας. Εμεις, που υποτιθεται, διαλλαλουμε την καταγωγη μας, δεν συμεριφερομαστε στην κληρονομια μας με τον σωστο τροπο, αρκει αν "πουλαει" ο χωρος!
Ο Ξενος τουριστας απο την αλλη, ερχεται παντα για συγκεκριμενο σκοπο... Α! ξεχασαμε και οι 2 να αναφερουμε και τον τουρισμο για "αγορα"... εννοωντας κυριως τον Ρωσικο Τουρισμο, που κατα βαση ερχονται στην Καστορια για γουνες, και καπου καπου συνδυαζουν και λιγο κλασικο τουρισμο

Δεν ήταν όλα τα μοναστήρια ανοιχτά ταυτόχρονα.
Δηλαδή άλλο ήταν ανοιχτό στον κόσμο την Τρίτη και την Πέμπτη για πχ και άλλο Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και γενικά έπαιζαν η μέρες μεταξύ των μοναστηριών, καθώς επίσης και οι ώρες που ήταν ανοιχτά.
Κοινώς δεν μπορούσες να επισκεφτείς αρκετά μοναστήρια μαζεμένα γιατί πέρα από τις μέρες έπρεπε να ταιριάξεις και τις ώρες.
Σε αυτά που καταφέραμε να επισκεφτούμε δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να μας πει ένα γεια και δυο κουβέντες για το μοναστήρι αυτό. Απολύτως τίποτα.
Παραπάνω από τους μισούς χώρους του κάθε μοναστηριού ήταν μη προσβάσημοι σε εμάς.
Και εκεί που τα πήρα στο κρανίο ήταν όταν είδα μοναχό να κάνει ξενάγηση σε ένα ζευγάρι ξεχωριστά και να του δείχνει και χώρους στους οποίους εμείς φάγαμε πόρτα.
Σε αντίθεση με τον OANNHSEA εμείς δεν είδαμε καθόλου κόσμο ούτε Έλληνες (αναμενόμενο) αλλά ούτε και ξένους. Ήμασταν τρεις κι ο κούκος.
Τώρα ίσως να φταίει και η περίοδος που πήγαμε.
Πάντως είναι κρίμα γιατί το όλο "σκηνικό" είναι φανταστικό και με βάση αυτά, που εγώ είδα, ήταν σαν να μου έλεγαν... και να μην ξανά ‘ρθεις δεν θα μας λείψεις.
Μακάρι να ήμουν καντέμης εγώ και να είμαι η εξαίρεση.
Στράτος

quote:
Επειδή είχα πάει και εγώ προπέρυσι το Δεκέμβρη στα Μετέωρα να σας πω τι με ξενέρωσε.Δεν ήταν όλα τα μοναστήρια ανοιχτά ταυτόχρονα.
Δηλαδή άλλο ήταν ανοιχτό στον κόσμο την Τρίτη και την Πέμπτη για πχ και άλλο Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και γενικά έπαιζαν η μέρες μεταξύ των μοναστηριών, καθώς επίσης και οι ώρες που ήταν ανοιχτά.
Κοινώς δεν μπορούσες να επισκεφτείς αρκετά μοναστήρια μαζεμένα γιατί πέρα από τις μέρες έπρεπε να ταιριάξεις και τις ώρες.Σε αυτά που καταφέραμε να επισκεφτούμε δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να μας πει ένα γεια και δυο κουβέντες για το μοναστήρι αυτό. Απολύτως τίποτα.
Παραπάνω από τους μισούς χώρους του κάθε μοναστηριού ήταν μη προσβάσημοι σε εμάς.
Και εκεί που τα πήρα στο κρανίο ήταν όταν είδα μοναχό να κάνει ξενάγηση σε ένα ζευγάρι ξεχωριστά και να του δείχνει και χώρους στους οποίους εμείς φάγαμε πόρτα.Σε αντίθεση με τον OANNHSEA εμείς δεν είδαμε καθόλου κόσμο ούτε Έλληνες (αναμενόμενο) αλλά ούτε και ξένους. Ήμασταν τρεις κι ο κούκος.
Τώρα ίσως να φταίει και η περίοδος που πήγαμε.Πάντως είναι κρίμα γιατί το όλο "σκηνικό" είναι φανταστικό και με βάση αυτά, που εγώ είδα, ήταν σαν να μου έλεγαν... και να μην ξανά ‘ρθεις δεν θα μας λείψεις.
Μακάρι να ήμουν καντέμης εγώ και να είμαι η εξαίρεση.
Δεν εισαι ουτε ο γκαντεμης, ουτε η εξαιρεση... Δυστυχως, τα ξερω απο πολυ "βαθια" αυτα... μιας και εχω τουριστικο γραφειο. Μπορω να σου πω χιλιες ιστοριες, για καποιους "προικοθηρες" που εχουν (απο που και απο ποιον??) τους αρχαιολογικους-θρησκευτικους χωρους της Ελλαδας...
ΛΗΣΤΡΙΚΗ (με ολη τη σημασια της λεξης) ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

αμ γι'αυτό έχεις συνεχώς φωτογραφίες με οχήματα...
quote:
Σε αυτά που καταφέραμε να επισκεφτούμε δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να μας πει ένα γεια και δυο κουβέντες για το μοναστήρι αυτό. Απολύτως τίποτα.
Νομίζω ότι ένα από αυτά που λες ίσως είναι και το Μοναστήρι που έχει ένα οστεοφυλάκιο.
Δεν θυμάμαι ονόματα δυστυχώς.
Είναι πάντως το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα.
Εκεί δεν υπήρχε όντως ένας άνθρωπος να μας πει 2 - 3 πράγματα, παρά μόνο μέσα στα κελιά όπου φυλάσσονταν κάποια κειμήλια της μονής.
Είχαμε πάει όμως και σε μια γυναικεία μονή στην οποία οι μοναχές ήταν αρκετά ομιλητικές.
Όταν κατέφτασα μέσα στην εκκλησία, η μοναχή συμβούλευε κάποιους ανθρώπους και δεχόταν κάποια ερωτήματα.
Εγώ επικεντρώθηκα στις τοιχογραφίες όπου ήταν φοβερές.
Απεικόνιζαν βασανισμούς αγίων με φριχτά βασανιστήρια, τον θάνατο και την γέννηση με έναν πολύ συμβολικό τρόπο που προσωπικά δε μου θύμισε Χριστιανική παράδοση (
) κι άλλα.
Δυστυχώς όμως δεν επισκεφθήκαμε πολλές μονές επειδή πολλά από αυτά ήταν κλειστά.

In anticipation of my resurrection...
Αρκει:
1ον. Να τον σεβαστουν οι ιδιοι οι ταξιδιωτικοι πρακτορες, υπευθυνοι αρχαιολογικων χωρων, ξεναγοι και καθε υπευθυνος. Οπως οι περισσοτεροι θα επρεπε να γνωριζουν, ο Ελληνας, "αφηνει" πιο πολλα λεφτα απο οτι οι Ξενοι τουριστες.
2ον. Ο ελληνας τουριστας, να εμπιστευεται τους εμπειρους (οσοι ειναι εμπειροι δηλαδη) ωστε να μην εχει προβλημα εξαπατησης απο τους ανειδαιους.
Αν ο Ελληνικος Τουρισμος, φροντιζε πρωτα για τους ιδιους τους Ελληνες, τοτε θα ειχε και την καταλληλη συμπεριφορα και στους ξενους. Οι ξενοι δυστυχως δεν φερνουν πολυ χρημα στην Ελλαδα, και οσο ερχεται, καταληγει στις θυγατρικες ξενων εταιριων!
3ον. Πρεπει να σταματησει η καταχρηση και να μετατραπει σε σωστη εκμεταλλευση. Αν και υπαρχει Υπουργειο Τουρισμου, ουσιαστικα ειναι αχρηστος, γιατι αυτοι που ειναι στις "θεσεις" δεν γνωριζουν τιποτα απο τα βασικα του Τουρισμου.
Μετα, ειναι ο ΕΟΤ, ο οποιος τα τελευταια 10 χρονια εχει χασει την αξια του. Ετσι βρηκαν παραθυρο οι ανυδαιοι που λεγαμε και "οργωνουν" στην κυριολεξια, αδιαφοροντας για τους παντες και τα παντα, παρα μονο για ενα σκοπο. ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ. Ποσες φορες τα ειδαμε στην τηλεοραση στις ειδησης και σε εκπομπες... για "επικινδυνα ξενοδοχεια" "εστιατορια", πανακριβες καφετεριες, πανακριβοι αρχαιολογικοι χωροι κ.τ.λ.

Μου αρεσε πολυ το θεμα σου!!!
Χωρις να εχω διαβασει τα προηγουμενα μηνυματα (βαριεμαι τετοια ωρα) αλλα διαβαζοντας το δικο σου αρχικο και τον τροπο που το εθεσες.
Εχω γυρισει σχεδον ολη την Ηπειρωτικη Ελλαδα (μονο η Νοτια Πελοποννησος μου ξεφυγε).
Παντα ομως ξεκινουσα, για να γνωρισω το αρχαιο Ελληνικο πολιτισμο και τη φυσικη ομορφια της.
Την επομενη φορα που θα καταφερω να κανω αυτο το εγχειρημα,
παλι στα ιδια θα παω (για να τα εμπεδωσω ισως!!)![]()
Την 3η φορα,
θα επισκεφτω και τα υπολοιπα...