ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ , ΟΙ ΤΑΝΙΕΣ, ΤΗΣ "ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ" - - Κινηματογράφος -

- ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ , ΟΙ ΤΑΝΙΕΣ, ΤΗΣ "ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ" - - Κινηματογράφος -

vasiliskos31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
vasiliskosΜέλος
17/12/2006, 10:18:53
TIM BURTON
NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS

vasiliskosΜέλος
17/12/2006, 10:28:25
TIM BURTON
SLEEPY HOLLOW

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ
ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΠΡΙΝ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

17/12/2006, 13:08:58
Καλή μου vasiliskos, πολύ ωραίο θέμα!

Την πρώτη ταινία δεν την έχω δει, η δεύτερη όμως είναι κορυφαία...
Επειδή αυτή την στιγμή δεν θυμάμαι καθόλου, η ταινία "Η νύφη" είναι του Tim Burton ή κάνω λάθος?
Νομίζω βγήκε πέρυσι τέτοια εποχή.

In anticipation of my resurrection...

vasiliskosΜέλος
17/12/2006, 14:08:40
DARK STAR. 1974
ASSAULT ON PRICINCT 13. 1976
HALLOWEEN. 1978
ESCAPE FROM NEW YORK. 1981
THE THING. 1982
STARMAN. 1984
BIG TROUBLE IN LITTLE CHINATOWN. 1986
THEY LIVE. 1988
MEMOIRES OF AN INVISIBLE MAN. 1992
IN THE MOUTH OF MADNESS. 1994
VILLAGE OF THE DAMNED. 1995
ESCAPE FROM L.A. 1996
VAMPIRES. 1998
GHOSTS OF MARS. 2001
Director: John Carpenter

Κάποια στιγμή "ο παπούς" Κάρπεντερ αποφάσισε να μιλήσει με τις απαγορευμένες του εικόνες και ότι ήθελε προκύψει..
Από τότε κλείσαν οι μεγάλες πόρτες του Χόλυγουντ γι'αυτόν αλλά άνοιξαν οι καρδιές των θεατών του
Αναφέρω τι είχε πει ο ίδιος κάποια στιγμή :
"In France i'm an auteur, in Germany a filmaker, in britain a genre film director, in the USA.. a burn."

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αγαπητέ μου φίλε dyning incubus αυτή τη ταινία δεν αναζητούσες σε κάποια άλλη συζήτηση?
Οπως βλέπεις με έχει πιάσει η τρέλλα μου για τον κινηματογράφο από το πρωϊ!!!
Η νεκρή νύφη είναι του Τιμ Μπάρτον βέβαια! (είπα να μην το παρακάνω με τη πρώτη σιγά σιγά θα φτιάξουμε μια ανθολογία φαντασίας

17/12/2006, 14:45:44
Ναι, αυτήν την ταινία αναζητούσα!!!

Τα συγκεκριμένα παιδάκια με φοβίζουν πάντως...
Φαντάσου να είσαι σπίτι μόνος και να γυρίσει το παιδάκι σου από το σχολείο κοιτώντας σε έτσι.
Ο τρόμος στον δρόμο με τις λεύκες...
Χεχε!

Αν μπορέσω θα σε βοηθήσω κι εγώ να πλουτίσεις αυτή την ανθολογία!

In anticipation of my resurrection...

vasiliskosΜέλος
17/12/2006, 15:35:29
ALEX PROYAS

THE CROW

DARK CITY

Νομίζω ότι καλά είναι για ξεκίνημα
Συνεχίζεται...

Για σκεφτήτε κάθε μία από αυτές τις ταινίες το συμβολισμό της, τα θέματα που χειρίζονται, το πόσες σκέψεις, ιδέες, όνειρα κι εφιάλτες έχουν αποτυπώσει .. Πόσα θέματα που συζητάμε εδώ μέσα δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά μέσα από αυτές τις εικόνες..

vasiliskosΜέλος
19/12/2006, 00:36:17
Ο Ridley Scot δίνει εικόνα

σ'ένα κομμάτι από τον άπειρο ασύνδετο κόσμο του αγαπημένου Philip K.Dick...

19/12/2006, 19:17:42
David Lynch

Mulholland Drive

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
wendigoΜέλος
19/12/2006, 19:42:50
Vasiliskos έχω εντυπωσιαστεί από τις επιλογές σου, σε όλα τα θέματα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
Περιλαμβάνουν πολλές από τις αγαπημένες μου ταινίες.
Ειδικά μετά το Blade Runner τι να πω;
Σκέφτομαι αυτόματα την "άλλη πλευρά" του Blade Runner που για μένα είναι το εκπληκτικό Brazil του Terry Gilliam. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος;
Έτσι το βλέπω.

No Method, No Guru, No Teacher

vasiliskosΜέλος
20/12/2006, 20:44:27
Υπέροχος Ντέιβιντ Λυντς!!!! Να συμπληρώσω με Νιλ Τζόρνταν?

vasiliskosΜέλος
20/12/2006, 21:07:46

Το BRAZIL!!! Τι ταινία κι αυτή...Να προσθέσω άλλες δύο ταινίες του Τέρι Γκίλιαμ

TWELVE MONKEYS

FISCHER KING

vasiliskosΜέλος
22/12/2006, 19:32:37
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ

vasiliskosΜέλος
23/12/2006, 10:53:21

The last temptetion

vasiliskosΜέλος
23/12/2006, 10:59:07

DEAD MAN

αγνοώνΜέλος
23/12/2006, 13:23:31
john carpenter- ΘΕΟΣ !

πολύ γαμάτος σκηνοθέτης,με πολύ φοβερή άποψη στις ταινίες του

αποδιοπομπαίος τράγος στην αμερική,λατρεμένος στην ευρώπη

να προσθέσω τον yodorovsky στην παρέα ??
(el topo και santa sangre)

vasiliskosΜέλος
28/12/2006, 13:32:02

DAVID CRONENBERG

Μερικές από τις ταινίες του..
THE BROOD – 1979
SCANNERS – 1981
VIDEODROME – 1983
THE DEAD ZONE – 1983
THE FLY – 1986
CRASH – 1996
EXISTENZ - 1999
VIDEODROME

SCANNERS

αγνοώνΜέλος
28/12/2006, 13:53:54
o david,
παίζει και σε μία ταινία που λέγεται the last day on earth
η οποία είναι καναδικής παραγωγής

ο david παίζει το ρόλο του υπαλλήλου της τηλεφωνικής εταιρείας
(νομίζω δηλαδή) και από τη φάτσα του και μόνο καταλαβαίνεις ότι είναι ολίγον...psycho

η καλύτερή του ταινία παραμένει κατά την άποψή μου Η ΜΥΓΑ αλλά
και το ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΕΣ

vasiliskosΜέλος
28/12/2006, 14:28:05
Φίλε αγνοών,

Δεν ήξερα τι να διαλέξω από Cronenberg γιατί όπως και Carpender, είναι από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες
O David έχει μια μανία (μεγαλύτερη από τον Χίτσκοκ )να εμφανίζεται έστω σαν κομπάρσος σε ταινίες δικές του ή των φίλων του!

Και στην ενδέκατη εντολη αν θυμάσαι έκανε τον ιερέα τον καθολικό.
Αν σκεφθείς αυτοί οι δύο σκηνοθέτες με τις ταινίες τους, ήταν η βάση για δεκάδες άλλες ταινίες που ακολούθησαν.

Οταν χρειάστηκαν τρεις ταινίες με εκατομύρια δολλάρια για να δημιουργηθει το μάτριξ, φαντάσου ότι (έστω και με μια διαφορετική οπτική) ο Κάρπεντερ με μηδενικό budget και άγνωστους συντελεστές έφτιαξε το "Ζουν ανάμεσά μας - They live"

Το ίδιο έλεγε και ο Κρονεμπεργκ για το Αλιεν Οποιος παρακολουθήσει τις ταινίες του μπορεί να κάνει διάφορους συσχετισμούς.

Εννοώ δηλαδή ότι στον παγκόσμιο κινηματογράφο υπάρχουν οι πρωτοπόροι που σήμερα δυστυχώς είναι όλο και λιγώτεροι, που πετάνε μια ιδέα της δίνουν την πρώτη μορφή και μετά ακολουθεί ένα χάος αντιγράφων που μπορεί να "πουλάνε" πιο πολύ, και να είναι και πιο θεαματικές αφού η τεχνολογία στον κινηματογράφο έχει φτάσει σε τεράστια επίπεδα, αλλά δεν είναι ...οι πρωτοπόροι.

Γι΄αυτό αποφάσισα να κάνω ένα φόρο τιμής σε αυτούς τους απίστευτους παπούδες και σε πολλούς άλλους στη συνέχεια

αγνοώνΜέλος
29/12/2006, 13:58:28
vasiliskos,
πράγματι αυτοί οι δύο είναι και οι δικοί μου αγαπημένοι σκηνοθέτες

ο λόγος είναι ότι το έργο τους είναι πολύ προσωπικό
και δε μασάνε να δείξουν πράγματα τα οποία άλλοι θα κάλυπταν με
άλλους τρόπους

επίσης ο carpenter δεν υπέκυψε ποτέ στις πιέσεις των στούντιο
σχετικά με τα θέματα των ταινιών του
αλλά αντίθετα,έκανε μόνος του σχεδόν τα πάντα

το they live είναι καταπληκτική ταινία και να σκεφτείς
ότι υπάρχει άνθρωπος που το χαρακτηρίζει αμερικανιά !!!
που να καταλάβει ο δόλιος τι προσπαθεί να του πει ο καλλιτέχνης...

vasiliskosΜέλος
29/12/2006, 16:18:14
quote:
το they live είναι καταπληκτική ταινία και να σκεφτείς
ότι υπάρχει άνθρωπος που το χαρακτηρίζει αμερικανιά !!!
που να καταλάβει ο δόλιος τι προσπαθεί να του πει ο καλλιτέχνης...

Για όσους δεν το έχουν δει ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή περίληψη αυτής της ταινίας που δεν ξέρω ποιός μπορεί να ονομάσει αμερικανιά το φιλμ που κόστισε στον Κάρπεντερ τις μεγάλες πόρτες του Χόλυγουντ δια παντός!

Ενα συνιθισμένος εργάτης βρίσκει ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου τα οποία όμως απέχουν «λιγάκι» από τα συνηθισμένα γυαλιά.
Μόλις τα φοράει ξαφνικά βλέπει μπροστά του παντού, ότι ο κόσμος όπως τον αντιλαμβάνεται όταν δεν φοράει τα γυαλιά δεν έχει καμμία σχέση με εκείνον που είναι στην πραγματικότητα.

Βλέπει μια συνιθισμένη διαφήμηση στο τοίχο, φοράει τα γυαλιά κι αντί για τη διαφήμηση υπάρχει π.χ. μια επιγραφή του είδους «το χρήμα είναι ο θεός σου» βγάζει τα γυαλιά έκπληκτος και βλέπει πάλι τη γνωστή διαφήμηση.

Ετσι ξεκινάει και αρχίζει και ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν γύρω του δεν είναι όλοι άνθρωποι. Ενα μεγάλο μέρος είναι «τέρατα που μοιάζουν με νεκροκεφαλές» οι οποίοι βαδίζουν ανάμεσα στους φυσιολογικούς σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι δε φυσιολογικοί που δεν φορούν τα γυαλιά δεν παίρνουν χαμπάρι τίποτα.

Από εκεί αρχίζει και εξελίσσεται μια ταινία που «χτυπάει» τα πάντα. Πολιτική, τράπεζες, αστυνομία, διαφημιστικές, πολυεθνικές, ότι μπορείτε να φανταστείτε. Η γη στην ουσία έχει εδώ και καιρό καταληφθεί από μια φυλή που εξουσιάζει τα πάντα που κατευθύνει τα μυαλά των ανθρώπων με τρόπους που οι ίδιοι είναι αδύνατον να αντιληφθούν και ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι όπως βλέπουμε με τα μάτια μας.

Στη ταινία το μόνο που μπορεί να καταλογίσει κανείς είναι ότι ο Κάρπεντερ βρήκε ένα πρόχειρο τέλος. Ο ίδιος όμως έχει πει ότι βρήκε ένα οποιοδήποτε τέλος γιατί η αλήθεια είναι ότι τέλος δεν θα υπάρξει σε μια τέτοια κατάσταση οπότε κάπως έπρεπε να τελειώσει τη ταινία...

Μπορείτε να φαταστείτε τι προεκτάσεις έχει αυτή η ταινία. Ακόμα και ο απλοικός γείτονάς μας προκαλεί τρόμο. Τρόμο σε αυτόν που είδε και που κατάλαβε ότι όλη του η ζωή ότι υπάρχει και δεν υπάρχει γύρω του είναι ένα τέλεια συγκαλειμένο παιχνίδι εξουσίας που δεν υπάρχει καν περίπτωση να το αντιληφθεί.

Εκτός κι αν βρει τα γυαλιά. Τα γυαλιά ας φανταστεί ο καθένας τι θα μπορούσαν να είναι...

Ακόμα και ο τρόπος που έχουν τα «τέρατα» να επικοινωνούν μεταξύ τους είναι χαρακτηριστικός. Επικοινωνούν μέσω ενός χρυσού ρόλεξ που φορούν στο χέρι τους.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό που τρομάζει είναι ότι αυτή η αποκάλυψη δεν γίνεται από σουπερ ήρωες σε κάποιο μακρινό μέλλον , μια φουτουριστική ταινία δηλαδή που προφητεύει κάτι μακρινό, αλλά γίνεται ΤΩΡΑ με πρωταγωνιστές εντελώς απλοικούς καθημερινούς ανθρώπους και οι εισβολείς των συνηδείσεων δεν είναι απόμακροι κλεισμένοι σε κάποιο πύργο που μας παρατηρουν μέσω ειδικών συσκευών, είναι ο γνωστός μας τηλεπαρουσιαστής, ο διευθυντής στο συνηθισμένο υποκατάστημα της τράπεζας που πηγαίνουμε, είναι ο αστυφύλακας της γειτονιάς, η κυρίες στο κομμωτήριο, ο γείτονας κλπ κλπ. (Εννοείται ότι είναι «όλοι» οι πολιτικοί και οι άνθρωποι της εξουσίας γενικώτερα).

Αν δεν την έχετε δει... δείτε την!