- Η κότα - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Αν οι Ινδοί είναι γνωστοί στις μέρες μας ως θύματα ρατσιμού σίγουρα αυτό δεν έχει φτάσει στα αυτιά τα δικά μου και του περισσοτέρου κόσμου. Δεν είναι πακιστανοί φτωχομπινέδες, ούτε γενικά άσχημη φυλή και σε αρκετό κόσμο παγκοσμίως αρέσουν οι γυναίκες του bollywood, ενώ άλλοι όταν ακούν για Ινδή το μυαλό τους πηγαίνει στο καμασούτρα (πιο πιθανό να είχε πέσει θύμα βιασμού παρά ρατσισμού). Ούτε "αράπηδες" αποκαλούνται και ας έχουν χρωματάκι (δεν έχω ακούσει/δει κανέναν να κοροϊδεύει το χρώμα τους).
Εννοείτε πως αν κάποιος είναι κομπλεξικός μπορεί να βρει σίγουρα κάτι ώστε να εκδηλώσει ρατσιμό και επίσης είναι συχνό φαινόμενο όταν είσαι ξένος σε κάποια χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και το χρώμα σου, να δέχεσαι αρνητική συμπεριφορά επειδή έχεις μια θέση εργασίας που θα μπορούσε να την έχει κάποιος άλλος από εκεί αντί για εσένα. Ωστόσο άλλη αντιμετώπιση θα δεχτεί μια Σουηδέζα και άλλη μια Πακιστανή ή Φιλιπινέζα. Οι Ινδές νόμιζα ότι είναι από τις σχετικά ευνοούμενες στην Ευρώπη, όχι; Στην Ινδία άλλωστε παίζει πολύ offshoring και υπάρχουν πολλά μυαλά που δουλεύουν για αμερικάνικες και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Όπως και να 'χει νομίζω ότι ακόμη και αν είχε βιώσει ρατσισμό και χλεύη η Ινδή νοσηλεύτρια δεν θα αυτοκτονούσε για ένα τέτοιο περιστατικό. Είτε δολοφονήθηκε είτε δέχτηκε υπερβολική πίεση από άτομα που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια, απειλές κ.λπ. οπότε προτίμησε να βάλει ένα τέλος από μόνη της. Και όπως είπα προηγουμένως, για αντίστοιχο περιστατικό στη χώρα μας, Αλβανίδα νοσηλεύτρια πιστεύω ότι μάλλον θα άνοιγε σαμπάνια επειδή την δείχνουν στα κανάλια παρά θα αυτοκτονούσε.
Αυτό για την Θώδη και πως είχε σαλτάρει λόγω χλεύης ή πίεσης είναι άκυρο. Δεν σάλταρε επειδή την χλεύαζαν. Σάλταρε επειδή την "αποθέωναν" διαρκώς, επειδή εμφανιζόταν στην τηλεόραση συχνά και επειδή έβγαζε χρήματα με τη σέσουλα με τα παρακμιακά της τραγούδια. Είχε φτάσει σε σημείο να πιστεύει ότι θα σάρωνε αν πήγαινε στη γιουροβίζιον, ότι της μιλούσε ο Θεός και ότι μπορούσε να γιατρέψει τον καρκίνο.
Όσο για την Θώδη, θυμήσου απλά γιατί έγινε διάσημη ? Γιατί ήταν γελοία ! Γιατί γέλαγαν όλοι με το χάλι της. Απέκτησε δημοσιότητα και πρόσκαιρη φήμη γιατί έβγαζε γέλιο με τις γελοιότητές της. Και μην αναρωτιέσαι γι'αυτό, θυμήσου και όλα τα νούμερα της Πάνια πως βγήκαν στην επιφάνεια... Είναι και θέμα λαού, φημιζόμαστε για την λατρεία μας στην υποκουλτούρα....
Από την στιγμή που σαλτάρει ο άνθρωπος μπορεί να νομίζει ότι είναι και ο Ιησούς, οπότε.... Αν είχε αυτοκτονήσει η Θώδη, τι θα λέγαμε όμως ???
quote:
Το θύμα ήταν ινδικής καταγωγής. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, θα είχε βιώσει ρατσιστικά σχόλια σε όλη την διάρκεια της ζωής της, ακόμα και εντός του εργασιακού της περιβάλοντος. Αρκούν αυτά για να κλονιστεί ένας χαρακτήρας και να γίνει πιο ευάλωτος. Η φάρσα θα μπορούσα να ήταν η αφορμή να της γίνει ο βίος αβίωτος τόσο από το οικογενειακό της περιβάλον (πχ ένας κομπλεξικός σύζηγος) όσο και από το επαγγελματικό. Κάτι και η αφόρητη χλεύη από τους κάθε αλήτες που βρίσκονται πίσω από μικρόφωνα, κάτι και ενδεχώμενη πίεση να την βρουν για μία δήλωσή της - μία φώτο.... ε δεν θέλει και πολύ να σε οδηγήσει μία τέτοια κατάσταση στα άκρα...
Ακριβώς...![]()
Για το παράδειγμα με τη Θώδη, έχω μια ενδιάμεση αντίληψη.
Δεν είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση, αλλά έχει ένα κοινό σημείο με όλου του τύπου αυτά τα περιστατικά.
Συμφωνώ με τον Redarrowz
quote:
Αυτό για την Θώδη και πως είχε σαλτάρει λόγω χλεύης ή πίεσης είναι άκυρο. Δεν σάλταρε επειδή την χλεύαζαν. Σάλταρε επειδή την "αποθέωναν" διαρκώς, επειδή εμφανιζόταν στην τηλεόραση συχνά και επειδή έβγαζε χρήματα με τη σέσουλα με τα παρακμιακά της τραγούδια. Είχε φτάσει σε σημείο να πιστεύει ότι θα σάρωνε αν πήγαινε στη γιουροβίζιον, ότι της μιλούσε ο Θεός και ότι μπορούσε να γιατρέψει τον καρκίνο.
με τη διευκρίνηση ότι η Θώδη "σάλταρε" μόλις αντελήφθη (κάπως) τη διαφορά μεταξύ του 'με χειροκροτάνε επειδή είμαι ή έγινα φίρμα' και του 'με χειροκροτάνε επειδή είμαι ο καραγκιόζης της παρέας και βγάζω γελιο στον κόσμο'.
Το ίδιο "σύνδρομο" πιστεύω ότι είχανε και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι θαμώνες των λογής λογής "Πανιάτικων" εκπομπών. Δεν καταλάβαιναν ότι όλο αυτό το σόου δούλευε εις βάρος τους και ότι η (κάθε) Πάνια τους εκμεταλλευόταν ως φθηνούς και χαζούς διασκεδαστές για την ίδια και το κοινό της, παρά το ότι ενδεχομένως μερικοί εξ αυτών να αποκόμισαν και κάποια πρόσκαιρα μικροδώρα (λεφτά, λίγη δημοσιότητα, κανα δώρο ή κάνα...σινγκλ δίσκο...).
Το ρεζουμέ είναι ότι ο Χ άνθρωπος όσο χαμηλού ή υψηλού νοητικού επιπέδου και να είναι, όταν και όποτε "έρθει εις εαυτόν" και αντιληφθεί ότι (για τα δικά του μέτρα και σταθμά) ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΗΚΕ τότε απελπίζεται. Αυτό δεν το ανέχεται η ανθρώπινη φύση, δεν το αντέχει. Αντέχει πολλά αλλά όχι αυτό.
Και όταν το συνειδητοποιήσει αυτό τότε 'σαλτάρει' (είτε σαν τη Θώδη, είτε και ...κυριολεκτικά 'άνευ επιστροφής' και βλέπει τα ραδίκια ανάποδα...)
quote:
Αν οι Ινδοί είναι γνωστοί στις μέρες μας ως θύματα ρατσιμού σίγουρα αυτό δεν έχει φτάσει στα αυτιά τα δικά μου και του περισσοτέρου κόσμου. Δεν είναι πακιστανοί φτωχομπινέδες, ούτε γενικά άσχημη φυλή και σε αρκετό κόσμο παγκοσμίως αρέσουν οι γυναίκες του bollywood, ενώ άλλοι όταν ακούν για Ινδή το μυαλό τους πηγαίνει στο καμασούτρα (πιο πιθανό να είχε πέσει θύμα βιασμού παρά ρατσισμού). Ούτε "αράπηδες" αποκαλούνται και ας έχουν χρωματάκι (δεν έχω ακούσει/δει κανέναν να κοροϊδεύει το χρώμα τους).
Προφανώς και κάνεις εικασίες....
1. Οι Ινδοί δεν είναι μόνο μια φυλή. Βρίσκεις από πιο ανοιχτόχρωμους και από τον μέσο Ελληνα (πχ. Σινγκχ) μέχρι κατάμαυρους κατράμι πιο μαύρους από Αφρικανούς (Κεραλα, Γκόα, Μπανγκαλορη, Νότια Ινδία γενικά)
2. Ο μέσος Ευρωπαίος ή Αμερικανός (και εν γένει εκτός Ασίας) δύσκολα θα ξεχώριζε έναν Πακιστάνο από έναν Ινδό. Το "φτωχομπινές" ή όχι εξαρτάται ποιον και πού τον συνάντησες. Το 95% των Ινδών είναι 'φτωχομπινέδες' είτε μέσα είτε έξω από τη χώρα τους, και γι'αυτό αυτοί όλοι μαζί με Φιλιπινέζους, Πακιστανους, Κινεζους, Ταϋλανδούς και λοιπούς ασιάτες αποτελούν τους συγχρονους "δουλους" στις περισσότερες χώρες που πανε για εργασία. Προφανώς υπάρχουν και οι μεγιστάνες και οι καλοστεκούμενοι αλλά εμείς μιλάμε για τη γενική ταση και όχι για τα highlights του κάθε λαού/φυλής.
3. Βλέπεις πολύ Μπόλυγουντ φαίνεται. Σαφέστατα η Ινδία βγάζει πολλά και πολύ ωραία γκομενάκια αλλά το Μπολυγουντ για την Ινδία παίζει το ρόλο που παίζουν και τα Τουρκικά σηριαλ για την Τουρκία. Προσπαθούν να εξιδανικεύσουν και να εξωραϊσουν το προφίλ της χώρας τους γενικώς. Υπάρχουν και Αφγανές και Πακιστανές καλονές που άμα τις δεις θα παθεις πλάκα. Αυτό δεν επηρεάζει γενικά όμως τον υφερποντα ρατσισμό όλων των Ευρωπαίων, και δη των Αγγλων προς οτιδήποτε πέφτει λίγο πιο μακριά από τις ...Άλπεις (και είναι και κάπως σκουρότερο στο δέρμα)
quote:
Όπως και να 'χει νομίζω ότι ακόμη και αν είχε βιώσει ρατσισμό και χλεύη η Ινδή νοσηλεύτρια δεν θα αυτοκτονούσε για ένα τέτοιο περιστατικό. Είτε δολοφονήθηκε είτε δέχτηκε υπερβολική πίεση από άτομα που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια, απειλές κ.λπ. οπότε προτίμησε να βάλει ένα τέλος από μόνη της. Και όπως είπα προηγουμένως, για αντίστοιχο περιστατικό στη χώρα μας, Αλβανίδα νοσηλεύτρια πιστεύω ότι μάλλον θα άνοιγε σαμπάνια επειδή την δείχνουν στα κανάλια παρά θα αυτοκτονούσε.
Γνώμη σου, και σεβαστή, αλλά προς το παρόν διαφωνούμε.
(εκτός και αν προκύψουν στοιχεία ότι όντως επρόκειτο για δολοφονία και όχι για αυτοκτονία)

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Έχω πάει και Ινδία και Αγγλία (έκανα αρκετή παρέα εκεί με Άγγλους) αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τους γνωρίζω καλά. Χρησιμοποιώ όσα γνωρίζω γι' αυτούς από βιβλία, τηλεόραση, ίντερνετ κ.λπ. και τα συνδυάζω με τις καταστάσεις που γνωρίζω ότι επικρατούν π.χ. στην Αγγλία.
Αλλά δεν ξέρω πόση σημασία έχει αυτό. Έχω κάνει παρέα και με μαύρους σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά δεν μπορούσα λόγω αυτού να έχω άποψη για το ρατσιμό που δέχονται γενικά ή από μέρος σε μέρος (πάντως στα μέρη που κάναμε παρέα δεν υπήρξαν θύματα ρατσισμού τα συγκεκριμένα άτομα). Ωστόσο οι περισσότεροι - και εσύ - γνωρίζουμε για το ρατσισμό που δέχονται οι μαύροι γενικά και από μέρος σε μέρος, μέσα από τα βιβλία, την τηλεόραση, το ίντερνετ και τα διάφορα memes που κυκλοφορούν... και ας μη γνωρίζουμε όλοι κάποιον μαύρο.
Όσον αφορά τη θώδη το γιατί έγινε διάσημη δεν έχει τόσο σημασία γι' αυτό που λέγαμε, αλλά το γιατί σάλταρε. Δεν σάλταρε επειδή νόμιζε ότι την θεωρούσαν γελοία. Σάλταρε επειδή την ψώνισε σε τέτοιο βαθμό που νόμιζε ότι είχε υπερδυνάμεις.
Οπότε PY8AGORAS, όταν έλεγε ότι μπορεί να γιατρέψει τον καρκίνο ένιωθε φίρμα και είχε ήδη σαλτάρει και δεν σάλταρε όταν αργότερα συνειδητοποίησε ότι είχαν φουσκώσει τα μυαλά της και ότι έσπαγαν πλάκα μαζί της.
quote:
quote:
Αν οι Ινδοί είναι γνωστοί στις μέρες μας ως θύματα ρατσιμού σίγουρα αυτό δεν έχει φτάσει στα αυτιά τα δικά μου και του περισσοτέρου κόσμου. Δεν είναι πακιστανοί φτωχομπινέδες, ούτε γενικά άσχημη φυλή και σε αρκετό κόσμο παγκοσμίως αρέσουν οι γυναίκες του bollywood, ενώ άλλοι όταν ακούν για Ινδή το μυαλό τους πηγαίνει στο καμασούτρα (πιο πιθανό να είχε πέσει θύμα βιασμού παρά ρατσισμού). Ούτε "αράπηδες" αποκαλούνται και ας έχουν χρωματάκι (δεν έχω ακούσει/δει κανέναν να κοροϊδεύει το χρώμα τους).Προφανώς και κάνεις εικασίες....
1. Οι Ινδοί δεν είναι μόνο μια φυλή. Βρίσκεις από πιο ανοιχτόχρωμους και από τον μέσο Ελληνα (πχ. Σινγκχ) μέχρι κατάμαυρους κατράμι πιο μαύρους από Αφρικανούς (Κεραλα, Γκόα, Μπανγκαλορη, Νότια Ινδία γενικά)
2. Ο μέσος Ευρωπαίος ή Αμερικανός (και εν γένει εκτός Ασίας) δύσκολα θα ξεχώριζε έναν Πακιστάνο από έναν Ινδό. Το "φτωχομπινές" ή όχι εξαρτάται ποιον και πού τον συνάντησες. Το 95% των Ινδών είναι 'φτωχομπινέδες' είτε μέσα είτε έξω από τη χώρα τους, και γι'αυτό αυτοί όλοι μαζί με Φιλιπινέζους, Πακιστανους, Κινεζους, Ταϋλανδούς και λοιπούς ασιάτες αποτελούν τους συγχρονους "δουλους" στις περισσότερες χώρες που πανε για εργασία. Προφανώς υπάρχουν και οι μεγιστάνες και οι καλοστεκούμενοι αλλά εμείς μιλάμε για τη γενική ταση και όχι για τα highlights του κάθε λαού/φυλής.
3. Βλέπεις πολύ Μπόλυγουντ φαίνεται. Σαφέστατα η Ινδία βγάζει πολλά και πολύ ωραία γκομενάκια αλλά το Μπολυγουντ για την Ινδία παίζει το ρόλο που παίζουν και τα Τουρκικά σηριαλ για την Τουρκία. Προσπαθούν να εξιδανικεύσουν και να εξωραϊσουν το προφίλ της χώρας τους γενικώς. Υπάρχουν και Αφγανές και Πακιστανές καλονές που άμα τις δεις θα παθεις πλάκα. Αυτό δεν επηρεάζει γενικά όμως τον υφερποντα ρατσισμό όλων των Ευρωπαίων, και δη των Αγγλων προς οτιδήποτε πέφτει λίγο πιο μακριά από τις ...Άλπεις (και είναι και κάπως σκουρότερο στο δέρμα)
(1 , 2). Που με βρήκες αντίθετο ακριβώς; Έγραψα ότι "Ούτε αράπηδες αποκαλούνται και ας έχουν χρωματάκι (δεν έχω ακούσει/δει κανέναν να κοροϊδεύει το χρώμα τους)". Και όντως ανάλογα ρατσιστικά σχόλια είναι στοχευμένα προς άλλες φυλές.
Σημασία μεγάλη έχουν οι ταμπέλες και οι προκαταλήψεις που κυκλοφορούν, παρόλο που όλοι μας ανεξαρτήτως φυλής μπορούμε να είμαστε αξίσου αξιόλογοι και συχνά να είναι άστοχες αυτές οι προκαταλήψεις. Οι Κινέζοι που ανέφερες στους 'φτωχομπινέδες' είναι άλλη μία φυλή που "Ο μέσος Ευρωπαίος ή Αμερικανός (και εν γένει εκτός Ασίας) δύσκολα θα ξεχώριζε" από κάποιες άλλες φυλές της Ασίας. Είναι όμως θύματα ρατσισμού στην Ευρώπη; Στην Ελλάδα πάντως πέρα από μικροεμπαιγμούς για το σχιστό των ματιών τους δεν έχει πέσει κάτι άλλο στην αντίληψή μου, ενώ η κοινή γνώμη είναι θετική απέναντί τους. Ότι είναι εργατικοί, ότι μαγειρεύουν ωραία, κ.λπ. περί θαυμαστής φιλοσοφίας, κουλτούρας... Ίσως το κατασκευασμένο στην χώρα τους εμπόρευμα να μην θεωρείται τόσο αξιόπιστο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Από την άλλη, η κοινή γνώμη για τους Πακιστανούς είναι "δεν έχουν στον ήλιο μοίρα", "φτωχομπινέδες" κ.λπ. - στο ίδιο επίπεδο με τους γύφτους. Για τους Κινέζους και Ιάπωνες έχουν φτιαχτεί και memes στο ίντερνετ που τους καταξιώνουν ως ανώτερη φυλή π.χ. "whatever you can do good an asian can do it better", "difficulty level: asian"... και παρόλο που λέει "asian" είναι στοχευμένο προς εκείνους κυρίως και προς ελάχιστους άλλους ασιάτες.
Το ξέρω ότι υπάρχει τεράστια φτώχια στην Ινδία αλλά ποια είναι η γενική εικόνα που επικρατεί για τους Ινδούς και τις Ινδές;
Π.χ. για τους Αμερικάνους (από ΗΠΑ) κυκλοφορεί η ταμπελίτσα ότι είναι αστοιχείωτοι, ηλίθιοι και χοντροί. Αυτά βέβαια μπορούν να διαπιστωθούν εύκολα και να καταρριφθούν για το κάθε άτομο που ανήκει σε αυτό το σύνολο.
Αν η Ινδή ήταν αρκετά μαύρη και δεχόταν πίεση, τότε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν μαύρη και όχι στο ότι ήταν Ινδή, γι' αυτό και διαφωνώ με την τοποθέτηση του KERRY: "Το θύμα ήταν ινδικής καταγωγής. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, θα είχε βιώσει ρατσιστικά σχόλια σε όλη την διάρκεια της ζωής της, ακόμα και εντός του εργασιακού της περιβάλοντος." Αντίθετα με το παράδειγμα της παραπάνω ταμπελίτσας, για την ταμπλέλα "μαύρος" δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να την αναιρέσεις. Οπότε αν ο άλλος έχει πρόβλημα που είσαι μαύρος, έχει λίγη σημασία το αν είσαι Ινδός.
(3) Σιχαίνομαι το Μπόλυγουντ και τις τούρκικες σειρές :P Δεν ξέρω κατά πόσο οι Ευρωπαίοι έχουν επηρεαστεί από τις τούρκικες σειρές, αλλά ξέρω ότι στο άκουσμα "Ινδή" σε πολλούς περνάει η σκέψη γκομενάκι Μπόλυγουντ και καμασούτρα. Όσο για τη νοσηλεύτρια, τη φήμη λόγω καταγωγής την έχει, αν είναι ωραία ή άσχημη η ίδια είναι κάτι που δεν αλλάζει ανεξαρτήτως καταγωγής. Αλλά τη σώζει η καταγωγή από διάφορες ταμπέλες.
Edited by - RedArrowZ on 24/12/2012 05:26:59
Edited by - RedArrowZ on 24/12/2012 05:28:09
Edited by - RedArrowZ on 24/12/2012 05:28:52
Edited by - RedArrowZ on 24/12/2012 05:30:24
quote:
Ξαναγυρνάμε λοιπόν στο ότι η ευθύνη βαραίνει τον αυτόχειρα και όχι τον φαρσέρ.Το γεγονός ενός θανάτου (όπως και αν προήλθε)
βέβαια πάντοτε είναι τραγικό,
και είθισται να λέμε ότι ο 'νεκρός δεδικαίωται'
αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφέρουμε και γνώμη για το αν ήταν σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά ή ακόμη και χαζά τα κίνητρα/αφορμές/αιτίες που οδήγησαν τον αυτόχειρα εκεί.
Φίλε PY8AGORAS, συμφωνώ μαζί σου.
Όμως, γενικότερα σε περιπτώσεις αυτοκτονιών που τα αίτια μας φαίνονται αστεία ή όχι τόσο σοβαρά ώστε να επιβαρύνουν τόσο πολύ τη ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το γενικότερο ψυχολογικό υπόβαθρο του ατόμου αυτού.
Η κοπέλα μπορεί να δέχθηκε έντονες επιπλήξεις για την ακούσια συμμετοχή της στη φάρσα από το εργασιακό της περιβάλλον, μπορεί να δέχθηκε απειλές, μπορεί να δέχθηκε επικριτικά σχόλια από το οικογενειακό/φιλικό της περιβάλλον κ.λπ.
Εάν, λοιπόν, αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα εκείνη την περίοδο, μπορεί να το είδε όλο αυτό ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

In anticipation of my resurrection...