- ΘΕΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
Εσείς ,που διαβάζεται τις σκέψεις μου, όταν γεννηθήκατε , επηρεάσατε κάτι σε αυτόν τον κόσμο, θετικά η αρνητικά , η υπήρξε ουδέτερη η γέννηση σας ,για τον κόσμο στον οποίο ήρθατε ,εμφανιστήκατε ;;;
κατά την άποψή μου όλοι επηρεάζουμε κάτι στον κόσμο που ερχόμαστε, έστω κι αν αυτό είναι μέσα στον μικρόκοσμο μας που δεν παύει όμως να εξαπλώνεται μέσα σε άλλους μικρόκοσμους. Σίγουρα όλοι κάπου επηρεάσαμε θετικά, σίγουρα όλοι κάπου επηρεάσαμε αρνητικά, είναι αδύνατον κάποιος που γεννήθηκε να βίωσε μια εντελώς ουδέτερη ζωή μην έχοντας ποτέ δράσει θετικά ή αρνητικά απέναντι σε κάποιον ή κάτι. Όπως και είναι αδύνατον να δράσαμε μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά. Ίσως απλά κάπου να γείραμε περισσότερο μα η ποικιλία αντιδράσεων στον άνθρωπο και το πέρασμα του από πολλές όψεις είναι μέσα στην φύση του. Νομίζω πως όλοι έχουν μια ανάμνηση για την οποία να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους και μια ανάμνηση για την οποία να νοιώθουν άσχημα με αυτόν.
πάντως δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ουδέτεροι ανθρώποι, όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα σκοπό, όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή της ζωής τους θα πράξουν θετικά και κάποια άλλη αρνητικά. Ουδέτερη συμπεριφορά μπορεί να υπάρξει μια δεδομένη στιγμή αλλά δεν νομίζω πως θα μπορούσε να είναι γενικό χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου. Υπάρχουν άνθρωποι με μια ουδέτερη συμπεριφορά απέναντι σε όλους και σε όλα, ωστόσο τις πράξεις τους και τον βίο τους γενικά δεν θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ποτέ ουδέτερα.
Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου άποψη φίλε μου.
quote:
Σταθερά θετική άποψη για τον κόσμο ,μπορεί να επιτευχθεί και δεν αποτελεί ουτοπία .
Για να εξελιχθείς και να φτάσεις εσύ φίλε Dying_Incubus σε αυτό το σημείο, πρέπει να γνωρίζεις άριστα τον εαυτό σου .
Ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τον εαυτό μου, για αυτό και δηλώνω δημόσια ,ότι είμαι θετικό άτομο .
Εσύ φίλε μου ,πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου ;;;
Για να εξελιχθώ και να φτάσω στο σημείο να έχω μια σταθερά θετική άποψη για τον κόσμο θα πρέπει να γνωρίζω τον εαυτό μου.
Φυσικά η αυτογνωσία θα με βοηθήσει να φτάσω και σε άλλα επίπεδα κι όχι μόνο στην κατάκτηση της θετικής άποψης για τον κόσμο...
Λέγοντας άλλα επίπεδα εννοώ τη λύτρωση μου, την απόκτηση μέρους της Γνώσης κτλ.
Το να μάθουμε τον εαυτό μας, όπως πιθανότατα θα συμφωνήσεις κι εσύ, απαιτεί κόπο ετών.
Η ψυχή μας, ο χαρακτήρας μας δεν είναι στατικά στοιχεία αλλά δυναμικά και μεταβαλλόμενα.
Αν λάβουμε υπόψιν μας λοιπόν αυτή την παράμετρο θα δούμε οτι έχουμε να ακολουθήσουμε μια μακρόχρονη κι ίσως φαινομενικά επώδυνη διαδικασία.
Δε μπορώ λοιπόν, φίλε μου, να πως οτι έχω γνωρίσει τον εαυτό μου σε απόλυτο βαθμό.
Αλήθεια, είναι εύκολη μια καταφατική απάντηση από τον καθένα μας?
Πάντοτε δεν θα μαθαίνουμε τον εαυτό μας ολοένα και περισσότερο αν έχουμε την ειλικρινή διάθεση να τον κοιτάξουμε κατάματα και να τον κρίνουμε αντικειμενικά με αγάπη μεν και με ειλικρίνεια δε?
Ακόμα κι ένας σοφός Διδάσκαλος θα θεωρεί τον εαυτό του μαθητή και τον βάζει στην διαδικασία της αναζήτησης της Γνώσης.
Πέρα όμως από αυτό καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τόσους ανθρώπους, αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις (είτε γνώριμες σ' εμάς είτε καινούριες) που είναι πιθανόν να έχουν αντίκτυπο σε μας.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να δούμε ως παρατηρητές τον εαυτό μας απέναντι σ' αυτές τις νέες εμπειρίες και να δούμε τις αντιδράσεις μας?
Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, φίλε μου, δε μπορώ να απαντήσω οτι ναι, γνωρίζω απόλυτα τον εαυτό μου.
Η καταλληλότερη έκφραση που μπορώ να σου πω είναι οτι προσπαθώ να μάθω τον εαυτό μου και να τον ανακαλύπτω κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
Όλοι μας σίγουρα θα γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό τον εαυτό μας, τον γνωρίζουμε όμως στον απόλυτο βαθμό? ![]()

In anticipation of my resurrection...
Απευθύνω ερωτήματα προς όλο το ακροατήριο , με στόχο να τον γνωρίσουμε ( μέσα από την απάντηση που θα δώσουμε ) καλύτερα .
Όλος ο κόσμος είναι κακός ;;;
Οι περισσότεροι είναι κακοί ;;
Κανένας δεν είναι κακός ;;
Οι περισσότεροι είναι καλοί ;;
Οι μισοί καλοί και οι άλλοι μισοί κακοί ;;;
Πρέπει να το σχετίσουμε με κάτι για να απαντήσουμε σωστά ;;;
Ελπίζω να λάβετε σοβαρά την προσπάθεια αυτή και να απαντήσετε με όλη την ειλικρίνεια ,που σας διακατέχει την ψυχή ,αυτήν την δεδομένη στιγμή .
Αν τα ερωτήματα μου παρουσιάζουνε ,πρόβλημα ορθής αντίληψης σε κάποιο –κάποια σημεία ,μπορούμε να τα τροποποιήσουμε .
Εύχομαι να μας προβληματίσει θετικά αυτή η καλοπροαίρετη προσπάθεια .
την μοιρα μας την διαχειριζεται το πνευματικο μας επιπεδο.
quote:
Πόσο καλά γνωρίζω τον εαυτό μου ?
O εαυτός του κάθε ανθρώπου είναι σαν ένα μεγάλο διαμάντι με πολλά επίπεδα σημεία και πολλές γωνίες. Κάθε επίπεδη πλευρά του, κάθε γωνία του, είναι ένα διαφορετικό κομμάτι του εαυτού μας. Άλλο ακτινοβολεί φως, άλλο είναι ακατέργαστο, άλλο ραγισμένο, και άλλο κρυμμένο κάτω από μια πέτρα όπου τίποτα δεν θυμίζει την ομορφιά του.
Μα όπως κρατώντας ένα διαμάντι μπορούμε να δούμε μόνο την μια όψη του και ποτέ δεν μπορούμε να δούμε την ολοκληρωμένη του εικόνα, έτσι συμβαίνει και με τον εαυτό μας, πάντα βλέπουμε μία από την πλευρές. Για να δούμε την άλλη θα έπρεπε να το γυρίσουμε. Θέλει χρόνο πολύ να μάθεις την κάθε επίπεδη πλευρά και γωνία της μίας όψης κι όταν το γυρίζεις από την άλλη πλευρά, αυτή πάλι έχει υποστεί αλλαγές όπου η συνείδηση απασχολημένη με την μία όψη δεν πρόλαβε να καταγράψει και το ίδιο θα συμβεί όταν το ξαναγυρίσεις.
Είναι αδύνατον να δούμε, να ελέγξουμε ή να προλάβουμε την αλλαγή της κάθε πτυχής μας, είναι αδύνατον να μας δούμε σφαιρικά. Άλλοι επιλέγουν να ακουμπήσουν το διαμάντι τους στο ράφι κοιτώντας πάντα την μία πλευρά και άλλοι το γυρνάνε και το ξαναγυρνάνε σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσουν την συνείδηση του εαυτού τους.
Μα κι αν ακόμα μπορούσαμε να τον δούμε σφαιρικά, αν ακόμα μπορούσαμε να γνωρίζουμε απόλυτα τον εαυτό μας και να ξέρουμε την κάθε πτυχή μας ποιος στα αλήθεια θα το επέλεγε αυτό;
Προσωπικά εγώ όχι, διότι η μεγαλύτερη πρόκληση μου είμαι εγώ, γιατί μου αρέσει η αναζήτηση μου, η εναλλαγή μου, μου αρέσει όταν με εκπλήσσω και όταν με παλεύω, όταν προσπαθώ να με βάλω σε τάξη κι όταν μου ξεφεύγω από αυτή. Θα μου ήμουν απίστευτα βαρετή αν με γνώριζα τόσο καλά ώστε να ξέρω την κάθε αντίδραση μου, την κάθε επιλογή μου και την κάθε πτυχή μου.
quote:
Αν εξαιρέσουμε τους ψυχολογικά διαταραγμένους ανθρώπους και πιάσουμε τον κοινό καθημερινό μέσο άνθρωπο θα έλεγα πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί με πολύ κακά απωθημένα.
quote:
καλό θα ήταν να απαντήσουμε στο πως καθορίζεται ένας άνθρωπος καλός ή κακός κι αν εμείς οι ίδιοι μπορούμε να πούμε οτι ανήκουμε στη μια κατηγορία ή στην άλλην.
Τι λες? ![]()

Το κακο ειναι οτι ειτε θετικη ενεργεια παρεις ειτε αρνητικη και τα δυο σου δινουν ενεργεια και διασκεδαση γιατι πχ ενα αρνητικο ατομο διασκεδαζει αν χτυπισει ενα αλλο ατομο ειτε δεν εχει δικιο ειτε εχει και του αρεσει να βριζει πολυ με ή χωρις λογο.Ενα θετικο ατομο οταν θα δει πχ μια γατα τοτε θα παει να την χαϊδεψη οχι να την χτυπησει ή διοξει χωρις λογο.Η θετικη ενεργεια γενικα σχετιζεται με το καλο ενω η αρνητικη με το κακο.Ολα ειναι θεμα αντιληψεος(με την οποια αντιληψη μπορεις να προκαλεσεις ή να προκαλεσεις στον εαυτό σου συναισθήματα).
mike
k.
Προτείνω να προβληματιστούμε , στα σημεία που υπέδειξες .
Ήδη με έχει προβληματίσει, αυτή η σκέψη σου .
Θα επανέλθω ,όταν θα έχω να προσφέρω κάτι αξιόλογο ,προς αυτήν την κατεύθυνση .
Εννοείτε βέβαια ότι κάθε παρόμοια προσπάθεια ανιδιοτελούς πρόσφορας είναι ένδειξη ενός :
Υγιούς ανήσυχου πνεύματος .
Εννοείται ότι εσύ δεν νοιώθεις θύμα, αλλά κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να σε βλέπουν έτσι (μου φάνηκε ότι επικρατούσε αυτό το κλίμα όταν επενέβηκα), κι αυτό είναι το λάθος ή το εκνευριστικό αν θες που επεσήμανα. Θυματοποίηση λοιπόν με την έννοια του να λέει κάποιος τρίτος: <<κρίμα η serenite! κουράγιο serenite!>>.
Τρελοφαντασμένος είναι αυτός που λέει ότι εγώ σπούδασα πυρηνικός φυσικός και θα δουλέψω στη NASA. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με κάτι <<ταπεινό>> ή διαφορετικής εξειδίκευσης. Λίγο ακραίο το παράδειγμα αλλά u know what I mean! Η Λίλιθ μας προτείνει να διευρύνουμε λιγάκι τους οριζοντές μας κι εγώ προσωπικά συμφωνώ.
Είμαι ελεύθερος αλλά και παντρεμένος να ήμουν, πάλι θα ήμουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! Έτσι έμαθα( κι ας μην παρεξηγηθώ πάλι)!
Είμαι μαζί σου. Ούτε θύμα, ούτε τρελοφαντασμένη σε θεωρώ.
η αλήθεια είναι ότι εκείνη την ημέρα που διάβασα το μυνημά σου είχα υποστεί αρκετό πόλεμο ήδη πάνω στην αποφασή μου και ίσως να αντέδρασα πιο επιθετικά απο ότι έπρεπε.
Μπήκα στο forum να αποσπάσω το μυαλό μου για να μην κάνω κανέναν φόνο και βλέπω την απαντησή σου και ίσως να έχεις και δίκιο ότι τα πήρα όλα στραβά, το σίγουρο πάντως είναι ότι θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθώ με το τι εννοείς ακριβώς και ύστερα να απαντήσω, χμμμ σου χρωστάω λοιπόν μάλλον μια συγνώμη για την βιαστική αντιδρασή μου.
quote:
Είμαι ελεύθερος αλλά και παντρεμένος να ήμουν, πάλι θα ήμουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! Έτσι έμαθα( κι ας μην παρεξηγηθώ πάλι)!
Kαθόλου δεν σε παρεξηγώ και καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς και μέσα στα όρια του σεβασμού ο ένας για τον άλλον πιστεύω πως αυτό είναι και απόλυτα υγιή να υπάρχει.
Καληνύχτα
quote:
Φίλε ΘΝΗΤΟς προς το παρων, πιστεύω πως πριν απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα που έθεσες:quote:
Πρέπει να το σχετίσουμε με κάτι για να απαντήσουμε σωστά ;;;καλό θα ήταν να απαντήσουμε στο πως καθορίζεται ένας άνθρωπος καλός ή κακός κι αν εμείς οι ίδιοι μπορούμε να πούμε οτι ανήκουμε στη μια κατηγορία ή στην άλλην.
Τι λες?
Ως έναν καλό άνθρωπο, τον καθορίζουνε οι πράξεις του .
Το ήθος που θα μεταφέρει μέσα από το ηλεκτρονικό δίκτυο (π.χ esoterica .gr ) , θα είναι θεωρητικά ουδέτερο ,καλό, η κακό .
Μπορούμε να πούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε .
Εγώ για παράδειγμα ,ανήκω στην κατηγορία των καλών ανθρώπων .
Πως γνωρίζω ότι είμαι περισσότερο καλός ,παρά κακός ;;;
Οι θετικές μου πράξεις υπερτερούνε των κακών .
Πως το ξέρω ;;;
Γνωρίζω αρκετά καλά τον εαυτό μου .
Όταν προσπαθώ να υλοποιήσω καλές πράξεις ,νιώθω ηθικά ικανοποιούμενος .
Πως εισπράττω την ηθική ικανοποίηση ;;;
Μες από ένα χαμόγελο , ευχαριστώ, που δηλώνει εκτίμηση για το άτομο μου και το είναι μου, που εκθέτω στην καθημερινότητα και το ηλεκτρονικό δίκτυο .
Πως γνωρίζω ότι είναι αληθινό ,η κάλπικο ( το χαμόγελο και το ευχαριστώ ) ;;;
Το νιώθω ,το αισθάνομαι και αυτό το συναίσθημα ,όταν με φορτίζει θετικά ,αποτελεί απόδειξη για εμένα ότι έπραξα σωστά .
Αντίθετα αν με φορτίσει αρνητικά , αποτελεί απόδειξη, ότι κάτι δεν πήγε καλά με την προσπάθειά μου .
Για να υλοποιηθεί σωστά μια καλή πράξη ,δεν προϋποθέτει την απόλυτη γνώση της διαφοράς μεταξύ ,καλού και κακού .
Μια τέτοια γνώση ( σε απόλυτο βαθμό ) ,δεν υφίσταται σε καμιά θνητή ανθρώπινη οντότητα .
Πιστεύω απλά , ότι είναι απαραίτητο να είναι κάποιος καλοπροαίρετος .
Αυτό είναι ένα επίτευγμα και όχι μια τυχαία συγκυρία .
Σε καλοπροαίρετα άτομα εξελίσσονται ,όσοι εξασκούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα στην προσπάθεια υλοποίησης καλών πράξεων .
Αυτή η εξάσκηση , επιφέρει εμπειρίες και οι εμπειρίες καθιστούνε στην ουσία μια πράξη ,ως καλή ,πολύ καλή, κακή ,η κάκιστη .
Ουδέτερη δεν μπορεί να είναι, αν έχει προηγηθεί μια ενέργεια ,σε ατομικό η ομαδικό επίπεδο .
Ουδέτερη ,ούτε καλή ,ούτε κακή πρέπει να χαρακτηρίζεται μια πράξη, που σκέφτηκε το μυαλό μας και αποθηκεύτηκε στην μνήμη , δίχως προσπάθεια υλοποίησης .
Οι συνάνθρωποί μου , που σκέφτονται και αποθηκεύουνε τις σκέψεις τους στην μνήμη, είναι ουδέτερα άτομα .
Οι συνάνθρωποί μου ,που σκέφτονται και ενεργούνε ,προς την υλοποίηση των σκέψεών τους , είναι ενεργά άτομα .
Θετικά δε άτομα χαρακτηρίζω όλους τους συνανθρώπους μου , που εκθέτουνε δημόσια τις σκέψεις τους ,ασχέτως αν προσπάθησαν να τις υλοποιήσουνε.
Ήδη η δημοσίευση των προσωπικών τους δεδομένων, ( υπό την αυλη μορφή των σκέψεων ) αποτελεί απόδειξη :
Της ανάγκης ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, να εξωτερικεύσει τον αυλό εσωτερικά πνευματικό του κόσμο .
Γιατί πρέπει να το επιδιώκουμε όλοι μας ,σε τακτικά χρονικά διαστήματα ;;;
Απλά για να αυξήσουμε τις πιθανότητες , για μια σταθερά θετική ψυχολογία .
Είναι έτσι τα πράγματα όπως τα γράφω, η υποδηλώνουνε αυτές οι σκέψεις μου κάτι το αυτονόητο ;;;
Εύχομαι να μην σας κούρασα .
Περισσότερο επιθυμώ να σας επηρεάζουνε οι σκέψεις μου θετικά .