ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- O όρκος του Ιπποκράτη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- O όρκος του Ιπποκράτη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Invader30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
22/05/2005, 14:40:26
Ψηλός

Αυτό σημαίνει ότι μόνον δια της ψυχής, που έχει ζωτική και κινητική ενέργεια, ζωοποιείται και κινείται το σώμα.

ΑΡΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ

Κάθε φορά που συλλαμβάνεται ένα έμβρυο έχουμε την επανάληψη της πρώτης δημιουργίας, της πλάσεων του Αδάμ. Τότε ο Θεός έπλασε το σώμα του Αδάμ «και αμέσως ενεφύσησε και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχής ζώσα» (Γεν. β’ 7). Το ίδιο γίνεται και τώρα, με τη διαφορά ότι τώρα ο Θεός αντί να λάβει χουν από τη γη, λαμβάνει από το σπέρμα του ανδρός και από το ωάριο της γυναικός και αμέσως εμφυσά ψυχή. Άλλωστε, είναι βασική διδασκαλία της Εκκλησίας ότι ο θεός διευθύνει προσωπικά τον κόσμο.
Έτσι η ψυχή δεν είναι απορροή της ψυχής του ανδρογύνου, δεν μεταβιβάζεται από την ύπαρξη των γονέων, αλλά δημιουργείται από τον Θεό. ""

ΑΡΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΒΡΙΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

22/05/2005, 15:10:19
Αίολε,
μην μου πεις τώρα ότι με τη δική σου "δογματική στάση" μπορεί να γίνει συζήτηση.

Βρε Αίολέ μου, ξύπνα, ο άνθρωπος έχει κάνει πολλά βήματα (για ορισμένους προς τα μπρός, για άλλους προς τα πίσω) δεν έχει μείνει στην εποχή των αρχαίων φιλοσόφων μας.

Σοφά τα λογια τους. Κανείς δεν αμφισβητεί το μεγαλείο τους.
Όλος ο κόσμος μιλά γι'αυτούς και τους θαυμάζουμε.

Με την τελευταία "εξακρίβωση" που κάνεις, φαίνεται το πόσο έχεις διαβάσει τα πατερικά κείμενα ή και να τα διάβασες, με τι πνεύμα το έκανες.

Η θεωρία του Πλάτωνα περί προϋπάρξεως της ψυχής. Σύμφωνα με αυτή όπως διατυπώθηκε από τον Πάτωνα, η ψυχή ανήκει στον κόσμο των ιδεών, άρα προϋπήρχε του σώματος.

Σωστά έως εδώ Αίολε;

Μετά την πτώση της από τον κόσμο των ιδεών περικλείστηκε στο σώμα σαν σε φυλακή.

Με την θεωρία της προϋπάρξεως συνδέθηκε και η θεωρία της μετεμψυχώσεως.

Η εκκλησία απέρριψε και τη θεωρία της προϋπάρξεως και την άποψη της μετεμψυχώσεως, ότι, δηλαδή, η ψυχή επανέρχεται εκ νέου σε άλλο σώμα, έως ότου καθαρθεί.

Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσης ελέγχει την άποψη ότι η ψυχή προϋπήρχε και λόγω μιας ροπής προς την κακία κλίνεται μέσα στο σώμα.

Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή ούτε ο άνθρωπος ούτε κανένα ζώο δεν δημιουργείται, αν δεν εισέλθει κάποια ψυχή.

Επειδή όμως η είσοδος της ψυχής σε αυτά συνεπάγεται την πτώση της από τον κόσμο των ιδεών, η δε πτώση έχει ως αιτία την κακία, αυτό σημαίνει ότι η κακία είναι η αρχή της συστάσεως των όντων.

Αυτή όμως η άποψη είναι αβάσιμη, απατηλή και ασεβής, αφού εμείς πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι η αιτία της δημιουργίαςς και όχι η κακία και η αμαρτία.

Η κακία δεν είναι πρσβυτέρα της ζωής. Αρχή της ζωςής είναι η Σοφία του Θεού.

Φιλικά όπως πάντα

alexilexosΜέλος
22/05/2005, 18:44:31
Φίλε Ψηλέ
Σε ευχαριστώ για τον κόπο σου να αντιγράψεις τα εδάφια. Στις ερωτήσεις μου όμως θα σε παρακαλούσα να δώσεις τις δικές σου αποκλειστικά απόψεις. Τώρα
quote:
Αρχή της ζωής είναι η σοφία του Θεού.

Αρχή της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ο έρωτας?
quote:
Η ψυχή εμφανίζει κατ’αρχάς τη θρεπτική και αυξητική δύναμη στα έμβρυα, στην κοιλιά της μητρός τους

Άρα σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών έχει ευθύνη και η ψυχή, συνεπώς και ο κτίστης της.
Σε περίπτωση ενδομητρίου θανάτου δεν είναι συνεργός η ψυχή και ο δημιουργός της? .Τι γίνεται με αυτή την εμβρυική ψυχή?

quote:
Γι’ αυτό και το σώμα συγκροτείται και συγκρατείται από την ψυχή. Το σώμα δεν εμπεριέχει απλώς την ψυχή, δηλαδή το σώμα δεν είναι η φυλακή της ψυχής, όπως έλεγαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, αλλά η ψυχή ζωοποιεί και συγκροτεί το σώμα του ανθρώπου.

Άρα η ψυχή είναι μορφή ενέργειας.

quote:
ο Θεός αντί να λάβει χουν από τη γη, λαμβάνει από το σπέρμα του ανδρός και από το ωάριο της γυναικός και αμέσως εμφυσά ψυχή

Θα πρέπει να είναι πολύ απασχολημένος.
quote:
Όπως η γη δεν δίνει την ενέργεια και τη δύναμη, αλλά παρέχει τις αφορμές προς την αύξηση

Θα αστειεύσαι βέβαια.
quote:
Άλλωστε, είναι βασική διδασκαλία της Εκκλησίας ότι ο θεός διευθύνει προσωπικά τον κόσμο.

Ωχ... αποκτήσαμε και διευθυντή

quote:
Ο νους είναι το καθαρότατο μέρος της ψυχής και προβολεύς του λόγου. Γι’ αυτό και η ψυχή είναι λογική και νοερά.

Η λογική λοιπόν υπάρχει για να την χρησιμοποιούμε. Αλήθεια ο εγκέφαλος παίζει κάποιο ρόλο στις εκφάνσεις της ψυχής?

'Η έκφραση "γυμνή αλήθεια" έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως τον συμφέρει'

22/05/2005, 21:09:44
Καλησπερα,διαβασα το θεμα και επειδη απτεται της ειδικοτητας μου θα ηθελα να εκφερω τις αποψεις μου.Ο ορκος του Ιπποκρατη ειναι αναμφισβητητα υπεροχος αλλα τα πραγματα στην ιατρικη εχουν δυστυχως αλλαξει.Το κριτιριο επιλογης του συγκεκριμενου επαγγελματος ειναι πλεον το κοινωνικο καθεστος,οι οικονομικες απολαβες και οι ευσεβεις ποθοι των γονεων.Εχει παψει απο καιρου να ειναι λειτουργειμα.
Υπαρχουν βεβαια και μερικες φωτεινες εξαιρεσεις αλλα αυτη ειναι η μειοψηφια και συνηθως προερχεται απο ατομα που εχουν λυσει απο τους γονεις τους το οικονομικο θεμα και ετσι εχουν δυνατοτητα επιλογης περιστατικων.Σχετικα με την υπογεννητικοτητα που κανεις δεν αρνειται οτι υπαρχει στη χωρα μας θα ηθελα να πω οτι σιγουρα ωφειλεται κατα καποιο τροπο στο γεγονος οτι δεν θελουμε να δυσκολευομε πολυ την ζωη μας [κανοντας πολλα παιδια]αλλα η δικη μας γενια δεν εμαθε στα πολυ δυσκολα.Εκτος αυτου η επαγγελματικη καταξιωση των γυναικων ειναι πλεον ζητουμενο και επιθυμια.Οταν ομως οι μητερες εργαζονται εξω απο το σπιτι ποσο ευκολα συνδιαζονται καριερα και μεγαλος αριθμος παιδιων? Ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα ειναι η φυλαξη των παιδιων εκτος του οικονομικου.Οταν μαζευονται πολλα προβληματα το ζευγαρι πολλες φορες καταρρεει[εξ'ου και τα διαζυγια που ολο και πολααλασιαζονται].
Σχετικα με τις εκτρωσεις νομιζω οτι το θεμα αναλυεται σαν να ζουμε στην ιδανικη κοινωνια.Αυτη ομως υπαρχει μονο στην σφαιρα των ιδεων.
Προσωπικα πιστευω οτι ελαχιστες γυναικες θα κατεληγαν ασυνειδητα σε μια τετοια αποφαση αν υπηρχε αλλη λυση.Εχουμε ομως εξετασει τους λογους?Ποσες θα ηταν σε θεση να αντιμετωπισουν την κοινωνικη κατακραυγη του να εχουν ενα παιδι εκτος γαμου? Ας μην ξεχναμε οτι δεν ειμαστε στην Σουηδια.Σαν ιδεα καλα φαινεται αλλα στην πραξη ολοι αντιδρουν.Επιπλεον το μεγαλωμα ενος παιδιου αν εχεις συνειδηση των ευθυνων δημιουργει αρκετο αγχος και αγωνια για να τα αντιμετωπισει καποιος μονος του οικιοθελως.Για το θρησκευτικο θεμα δεν μπορω να πω κατι γιατι τι ακριβως εννοουμε με την εννοια ψυχη ακομα ψαχνουμε.Οι εκτρωσεις παντως απο τον νομο επιτρεπονται ως την 12η εβδομαδα εμβρυικης λειτουργειας οπου τελειοποιηται η οργανογενεση.Αν ομως υπαρχει γενετικο προβλημα στο εμβρυο και σε μεγαλυτερη εβδομαδα κυησεως.Ειναι γεγονος οτι το τελευταιο ειναι πολυ αγριο και να τυχει σε καποιον και για αυτον που συμμετεχει στην επεμβαση.Οταν ομως καποτε βρεθηκα σε καποια κατασκηνωση παιδιων με ειδικες αναγκες αναθεωρησα πολλες απο τις φιλοσοφικες μου αποψεις περι ψυχης.Εξω απο τον χορο ολοι λεμε,αν βλεπατε ομως τον ανθρωπινο πονο εκει ,τις εκφρασεις στα ματια των γονιων και των παιδιων...
22/05/2005, 21:16:31
Λοιπόν,
Φίλε Αίολε,

quote:
Η Ορθόδοξη εκκλησία ΠΙΣΤΕΥΕΙ τα πάντα, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα.
Για να έχεις πιο ολοκληρωμένη εικόνα, κάνε τον κόπο να διαβάσεις το "Φαιδων" του Πλάτωνα και το "περί ψυχής" του Αριστοτέλη.
Στίβουν το μυαλό τους, για ν' ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ μέσω του Λόγου, ότι η ψυχή δεν γεννιέται, άρα δεν πεθαίνει.

ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣ ΑΕΙ, όπως το Σύμπαν.
Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ λέει ο Πλάτων στο "πολιτεία" (περί δικαίου).

απορώ γιατί δεν αντέδρασε ακόμη ο Σβάμπε, έχω την εντύπωση πως έχει τελείως διαφορετική άποψη από εσένα (αν δεν κάνω λάθος φυσικά έτσι - έψαξα να βρω το μήνυμά του αλλά δεν το βρήκα). Αν τελικά δεν κάνω λάθος, μάλλον ο Σβάμπε αρέσκεται να αντικρούει μόνο τους Χριστιανούς.

Φίλε Αλεχίλεχε,

quote:
Φίλε Ψηλέ
Σε ευχαριστώ για τον κόπο σου να αντιγράψεις τα εδάφια. Στις ερωτήσεις μου όμως θα σε παρακαλούσα να δώσεις τις δικές σου αποκλειστικά απόψεις. Τώρα

θες να πεις πως οι απόψεις που εκφράζεις εσύ είναι δικές σου;;;
Δεν νομίζω.

Αυτό που σου έγραψα, είναι οι απόψεις που εγώ ασπάζομαι. Δεν είναι δικές μου αλλά με τη λογική μου (μια που γίνεται πολύς λόγος περί αυτής εδώ μέσα) τις δέχομαι και τις έχω υιοθετήσει.
Βλέπεις δεν έχω κάνει φιλόσοφος έτσι ώστε να έχω αναπτύξει αποκλειστικά δικές μου απόψεις.
Ούτε μου αρέσει να παίρνω ιδέες από δεξιά και αριστερά, να προσθέτω λίγη δική μου σάλτσα και να τις προσφέρω προς κατανάλωση.

Εγώ θέλω να έχω τη δική μου αποκλειστική ψυχή. Αν κάποια μέρα θα πρέπει να δώσω λόγο σε κάποιον ή σε κάτι, θέλω να είμαι αποκλειστικά εγώ υπεύθυνος.
Η άποψη ότι η ψυχή μου υπήρχε κάπου στο "αέναο" και με κάποιο τρόπο, χωρίς να με ρωτήσουν, μου την κάρφωσαν ή καρφώθηκε από μόνη της μέσα μου, δεν με πολυσυγκινεί.
Δηλαδή θέλω να τη βλέπω να εξελίσσεται, να μεγαλώνει. Να της μαθαίνω και να μου μαθαίνει.
Να ενδιαφέρομαι για αυτή και να νιώθω τις εκφράσεις της.

Αλλά τι να πω τώρα και εγώ ο πλανεμένος.

Τελικά, πεθαίνει ή δεν πεθαίνει η ψυχή;;;

Φιλικά όπως πάντα

22/05/2005, 21:53:40
Ψηλέ, επειδή μερικά σημαντικά πράγματα τα αγνοείς (κοινώς τα κάνεις γαργάρα), θα ήθελα να μου απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά τα οποία πιστεύω ότι είναι σημαντικά...

1. Τι είναι ψυχή;
2. Σε έναν άνθρωπο που έχει πεθάνει εγκεφαλικά αλλά η καρδιά του και η αναπνοή του υποστηρίζονται από μηχάνημα, η ψυχή του έχει φύγει ή είναι εκεί ακόμα;
3. Αν έχει φύγει, τότε γιατί η εκκλησία δεν δέχεται τον εγκεφαλικό θάνατο;
4. Αν δεν έχει φύγει, τότε γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ζωντανός;

macedon

22/05/2005, 22:25:28
Ψηλός

"Η θεωρία του Πλάτωνα περί προϋπάρξεως της ψυχής. Σύμφωνα με αυτή όπως διατυπώθηκε από τον Πάτωνα, η ψυχή ανήκει στον κόσμο των ιδεών, άρα προϋπήρχε του σώματος.
Σωστά έως εδώ Αίολε;"

ΛΑΘΟΣ!

Για τον κόσμο των ιδεών μιλάει στο "Πολιτεία" και για την ψυχή στο "Φαίδων".
Η ψυχή δεν προυπήρξε κανενός.
Συνυπάρχει με το Σύμπαν ες αεί.

"Μετά την πτώση της από τον κόσμο των ιδεών περικλείστηκε στο σώμα σαν σε φυλακή."

Ποία πτώση της; Στον Πλάτωνα το βρήκες αυτό; Που;;;

" η κακία είναι η αρχή της συστάσεως των όντων."

Είσαι τρελός!(*)

(*)Συγγνώμη Αμαλίτσα, αλλά δεν κρατήθηκα...

Edited by - Αίολος on 22/05/2005 22:26:13

23/05/2005, 00:42:47
Άντε να σου κάνω τη χάρη,
να κάνω ένα copy paste από ιστοσελίδες που δεν ανήκουν σε εμάς τους πλανεμένους ορθοδόξους (εκτός και έχεις να κάνεις και σε αυτές τις ιστοσελίδες κάποιο αντικειμενικό σχόλιο;) για να δεις τελικά πως και άλλοι επί του συγκεκριμένου θέματος φίλε Αίολε, με τον ίδιο τρόπο διαβάζουν και κατανοούν.
Τώρα αν όλοι οι άλλοι δεν ξέρουν τι διαβάζουν και τι καταλαβαίνουν, τότε τι να πω;;
Μάλλον ο κόσμος όλος πρέπει να πάει να κοιταχτεί σε γιατρό, και πρέπει να σε συμβουλεύονται όταν πρόκειται για ανάλυση φιλοσοφικών κειμένων.

Λοιπόν:

quote:
Αίολος

ΛΑΘΟΣ!
Για τον κόσμο των ιδεών μιλάει στο "Πολιτεία" και για την ψυχή στο "Φαίδων".
Η ψυχή δεν προυπήρξε κανενός.
Συνυπάρχει με το Σύμπαν ες αεί.

Άντε να σε ρωτήσω απλά τότε, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Πλάτωνα, η δικιά μου η ψυχή πριν γεννηθώ εγώ προϋπήρχε ή όχι της σύλληψης και στη συνέχεια γέννησής μου;;;

quote:

"Μετά την πτώση της από τον κόσμο των ιδεών περικλείστηκε στο σώμα σαν σε φυλακή."

Ποία πτώση της; Στον Πλάτωνα το βρήκες αυτό; Που;;;

συνήθως όταν μιλάμε για φυλακή μάλλον για κάτι κατώτερο μιλάμε παρά για εξέλιξη, για άνοδο σε κάποιο ανώτερο επίπεδο, όχι;
Όσο για τον ορισμό της πτώσης, κάνε έναν κόπο και άνοιξε ένα Ελληνικό λεξικό για να δεις τη σημασία της. Έχει ένα κατεβατό και δεν θέλω να το γράψω εδώ τώρα.

http://www.nea-acropoli.gr/publications/arthra/meleti.htm

quote:
Η Πολιτεία του Πλάτωνα τελειώνει με την περιγραφή ενός τοπίου του Κάτω Κόσμου : "στο τέλος του ταξιδιού στον άλλο κόσμο -όπως αναφέρεται στον μύθο του Ηρός του Αρμενίου- υπάρχει μία πεδιάδα , όπου μέσα σε φοβερή και αποπνικτική ζέστη, σταματούν οι ψυχές για τελευταία φορά πριν ξανασταλούν πάνω στην γη για νέα ενσάρκωση. Όταν βραδιάζει κατασκηνώνουν στις όχθες του ποταμού Αμέλητα, που το νερό του κανένα δοχείο δεν μπορεί να το κρατήσει. Κάθε ψυχή είναι υποχρεωμένη να πιει ορισμένη ποσότητα από αυτό το νερό, μερικοί όμως δεν έχουν αρκετή φρόνηση, δεν συγκρατιούνται και πίνουν περισσότερο, και τότε χάνουν κάθε ανάμνηση των προηγούμενων."

Η εικόνα αυτή συμφωνεί με μια μακριά παράδοση από όπου εμπνέεται ο Πλάτωνας. Το όνομα Αμέλης που έδωσε ο φιλόσοφος στον υπόγειο ποταμό, δεν το ξαναβρίσκουμε πριν από την Πολιτεία σε καμμιά περιγραφή του κόσμου των νεκρών. Έτσι ας αναζητήσουμε την σημασία αυτής της λέξης, τον λόγο που υπάρχει μέσα στην Πλατωνική διήγηση και τι σχέση έχει με την πηγή της Λήθης που συναντάμε στην μυστική λογοτεχνία και που η ψυχή πρέπει να ξέρει να την αποφύγει για να αντλήσει από την λίμνη της Μνημοσύνης το νερό που λευτερώνοντάς την από τον τροχό των γεννήσεων, της χαρίζει την αθανασία, συντροφιά με τους ήρωες και τους θεούς.

Ο Leon Robin, μεταφράζοντας το όνομα Αμέλης = ξέγνοιαστος, δέχεται μία σχέση ανάμεσα στην αμέλεια και στην λήθη. Η λήθη πλημμυρίζει τις ψυχές που ήπιαν χωρίς μέτρο από τον ποταμό Αμέλητα, γιατί κάθε "ανησυχία" έχει χαθεί πια από μέσα τους. Οι ψυχές ευχαριστημένες από την επίγεια ζωή τους, βολεμένες στην φυλακή του σώματος, δεν επιθυμούν παρά να ικανοποιούνται με μια άγνοια που ούτε καν συνειδητοποιούν.

Μπορούμε να πούμε ότι η αμέλεια είναι το αντίθετο της πνευματικής ανησυχίας, αυτής της ψυχικής ταραχής, αυτής της εντύπωσης ανεπάρκειας που ο φιλόσοφος έχει σαν αποστολή του να προκαλέσει

http://www.archive.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=41

quote:

Για να υποστηρίξει αυτή την πεποίθηση ο Πλάτων επαναβεβαίωσε την αλήθεια της θρησκευτικής διδασκαλίας των Πυθαγορείων ότι η ψυχή είναι αθάνατη. Οι αποδείξεις για την αθανασία της ψυχής δίνονται στον Φαίδωνα. Η μία απόδειξη της αθανασίας της ψυχής στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι η ψυχή συγγενεύει με τις ιδέες. Ιδέες και ψυχή ανταποκρίνονται το ένα στο άλλο. Η θέα των ιδεών είναι μάλιστα πληρέστερη όσο περισσότερο η ψυχή ελευθερώνεται από το σώμα και τις αισθήσεις. Άρα η ψυχή συγγενεύει με το θείο, το αθάνατο, το αόρατο, ενώ το σώμα συγγενεύει με το γήινο, το ορατό και το φθαρτό.

Πιστεύω πως τώρα να καταλαβαίνεις ότι η ψυχή που ανήκει στον τέλειο νοητό κόσμο των ιδεών όταν φυλακίζεται στο ανθρώπινο σώμα, πέφτει από το τέλειο στο φθαρτό κόσμο των αισθήσεων που αποτελείται από τους ανθρώπους.

Φιλικά όπως πάντα

23/05/2005, 15:20:48
Ψηλός

"Άντε να σε ρωτήσω απλά τότε, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Πλάτωνα, η δικιά μου η ψυχή πριν γεννηθώ εγώ προϋπήρχε ή όχι της σύλληψης και στη συνέχεια γέννησής μου;;;"

Αντε να σε ρωτήσω κι εγώ πιό απλά τότε, αν προϋπήρχε η ψυχή σου του σώματος, ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ;

"Πιστεύω πως τώρα να καταλαβαίνεις ότι η ψυχή που ανήκει στον τέλειο νοητό κόσμο των ιδεών όταν φυλακίζεται στο ανθρώπινο σώμα,"

"η ψυχή συγγενεύει με τις ιδέες."

Αλλο "ανήκει" και άλλο "συγγενεύει".
Μήπως εσύ πρέπει ν' ανοίξεις κάποιο λεξικό, φίλε μου;

Αν διάβαζες ΕΣΥ τον Πλάτωνα, αντί να παπαγαλίζεις τον καθένα, θ' ανακάλυπτες ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μιλάει ούτε για "πτώση", ούτε για "φυλακή" της ψυχής.
Αυτά είναι χριστιανικές ορολογίες που διαστρευλώνουν την ουσία αυτών των κειμένων.

Και για να σε διευκολύνω, αυτά τα λέει στο βιβλίο Ι' τού "Πολιτεία", 617e και μετά.

Παρατήρησα ότι, στην ανάλυση των εδαφίων του Πλάτωνα είσαι λαλίστατος, σε αντίθεση με την ανάλυση των εδαφίων της Κ.Δ. σε διπλανό τόπικ, που δεν ανέλυσες το παραμικρό, και δεν απάντησες σε ΚΑΜΙΑ ερώτηση...

ΦΟΒΟΣ ίσως;

23/05/2005, 16:18:38
Απορία ψάλτου βηξ....

macedon