- Πόσο αξιόπιστα και αληθινά είναι αυτά που μας πλασάρουν οι θρησκείες; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:quote:
starstruckη απάντηση του Χριστιανισμου.." έτσι είναι..ή τα κάνεις ή σου παίρνουν το κεφάλι"
Προφανώς δεν ξέρεις τι είναι ο Χριστιανισμός.
Δηλαδή , τι είναι ο Χριστιανισμός ???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Έπειτα, με ρωτάς τώρα εμένα να σχολιάσω και να απαντήσω για το συγκεκριμένο link που ούτε καν ξέρω ποιος έγραψε αυτά που έγραψε ; Τι με νοιάζει εμένα ; Εγώ τα λέω αυτά ; Δηλ. να απολογηθώ εγώ για κάτι που δεν είναι καν δικό μου ; Που δεν το λέω, που δεν το γράφω εγώ ;
Θέλεις π.χ να σχολιάσω αυτό ;
quote:
"Στην Εξομολόγηση εξετάζουμε τα αισθήματα, τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους, την κατεύθυνση και τον τρόπο της ζωής μας. Δέν περιοριζόμαστε στην προσωπική μας πνευματική ζωή, αλλά συνεξετάζουμε τις οικογενειακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία, ακόμα και τη διασκέδασή μας. Και αυτό επειδή όλη μας η ζωή πρέπει να φωτιστεί από το Άγιο Πνεύμα. Όχι για να καταδικάσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να εξασφαλίσουμε τήν πορεία μας προς τον Χριστό. Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε στην κρίση του πνευματικού ζητήματα που μας απασχολούν, ώστε νά πάρουμε αποφάσεις και νά κάνουμε επιλογές πού μας προάγουν πνευματικά αποφεύγοντας ταυτόχρονα άλλες που μπορούν να ζημιώσουν τήν ψυχή μας".
Σωστό είναι για μένα. Καλά λέει. Σύμφωνα με την θρησκεία αυτή, καλά τα λέει.
quote:
ΕαρινόςΔηλαδή , τι είναι ο Χριστιανισμός ???
Συνείδηση. Ο Λόγος του Χριστιανισμού είναι η διδασκαλία της συνειδητότητας.
Και προσωπικά εμένα, δεν με απασχολεί ποιος τον είπε, δεν με απασχολεί αν υπήρξε καν το πρόσωπο που εξέφρασε αυτόν τον Λόγο ή όχι, δεν με νοιάζει αν αυτός ο άνθρωπος λεγόταν Ιησούς, Μανώλης, Πασχάλης, Τάσος ή Λουκριτία. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ουσία του Λόγου. Και ο Χριστιανισμός ή τέλος πάντων αυτή η διδασκαλία [ για να μην χρησιμοποιώ μια λέξη που παραπέμπει σε δόγμα ], αυτή η διδασκαλία είναι ακόμη μια διδασκαλία συνειδητότητας. Και μπορώ ασφαλώς να σου τεκμηριώσω αυτή την άποψή μου, αλλά σε κάποιο άλλο θέμα αν θέλεις που να είναι και πιο σχετικό.
Δείξε μου , τι ακριβώς αναφέρει η επίσημη εκκλησία για να έχουμε μια κοινή βάση συζήτησης , διότι διαφορετικά ο καθένας θα έχει και απο μια προσωπική ερμηνεία και δεν θα καταλήξουμε πουθενά , δεν θα μπορέσουμε καν να συζητήσουμε...
Ωστόσο , αν δέχεσαι την ερμηνεία που εμφανίζεται σε αυτή την ιστοσελίδα , πολύ απλά διαφωνώ και θα το συζητήσουμε -αν θές- κάποια άλλη στιγμή , τώρα πάω για μπανάκι...
Τα λέμε...
![]()

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Έχουμε μάθει να βλέπουμε τις θρησκείες σαν μπαμπούλες και δηλ. μόλις κάτι λέγεται μέσα από μια θρησκεία, να το καταδικάζουμε μόνο και μόνο επειδή π.χ το λέει ο Χριστιανισμός ή το λέει ο Βουδισμός ή το λέει ο Μωαμεθανισμός. Δεν μάθαμε να εξετάζουμε το αληθές ή όχι του Λόγου. Mόλις δούμε που ανήκει ο λόγος, μόλις κατατάξουμε τον λόγο δηλ. σε κάποια κλειστή ομάδα ανθρώπων με x θρησκευτικές αντιλήψεις, αμέσως αποφασίζουμε πως ο λόγος είναι αναξιόπιστος και ψευδής.
Εγώ προσωπικά διαφωνώ με την εμπάθεια που δείχνουν ορισμένοι άνθρωποι στις θρησκείες.
quote:
ΕαρινόςΔείξε μου , τι ακριβώς αναφέρει η επίσημη εκκλησία για να έχουμε μια κοινή βάση συζήτησης , διότι διαφορετικά ο καθένας θα έχει και απο μια προσωπική ερμηνεία και δεν θα καταλήξουμε πουθενά , δεν θα μπορέσουμε καν να συζητήσουμε...
[ Ρε φίλε, δεν με νοιάζει εμένα τι λέει η Επίσημη Εκκλησία. Άσε τι λέει η επίσημη εκκλησία. Ότι να' ναι λέει κι αυτή ορισμένες φορές. Σημασία έχει η ουσία της εξομολόγησης. Αυτή την εξομολόγηση και το "μυστήριο" όπως λέγεται της εξομολόγησης, δεν το έχει μόνο ο Χριστιανισμός. Το έχουν κι άλλες θρησκείες. Την ουσία δες, όχι τι λέει η κάθε Εκκλησία. ]
Ωστόσο , αν δέχεσαι την ερμηνεία που εμφανίζεται σε αυτή την ιστοσελίδα , πολύ απλά διαφωνώ και θα το συζητήσουμε -αν θές- κάποια άλλη στιγμή , τώρα πάω για μπανάκι... [ Σου είπα : για την συγκεκριμένη θρησκεία, καλά τα λέει ]
quote:
ΕαρινόςΠροσωπικά ΔΕΝ θέλω να εξηγήσω τίποτα -περί ερμηνείας της ομολογίας/εξομολόγησης- και θα αρκεσθώ -όπως αρκούμαι- στην ερμηνεία που δίνει η επίσημη εκκλησία γι'αυτό , μιάς και αυτή αναφέρεται σε ομολογίες και εξομολογήσεις και φαντάζομαι και οι ίδιοι οι πιστοί υιοθετούν όπως ακριβώς τους το πλασσάρουν...
Μα ... ήδη, αντιμετωπίζεις το θέμα της εξομολόγησης αρνητικά. Λες "ΔΕΝ θέλω να εξηγήσω τίποτα" και "αρκούμαι- στην ερμηνεία που δίνει η επίσημη εκκλησία γι'αυτό". Και 'γω σου λέω πως η Επίσημη Εκκλησία λέει μπούρδες. Εσύ θα αρκεστείς σ' αυτές τις μπούρδες ; Δεν σε ενδιαφέρει δηλ. να το ψάξεις λίγο παραπάνω ; Ύστερα, εμένα κατηγορείς πως βλέπω το θέμα επιδερμικά ...
quote:
"Στην Εξομολόγηση εξετάζουμε τα αισθήματα, τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους, την κατεύθυνση και τον τρόπο της ζωής μας. Δέν περιοριζόμαστε στην προσωπική μας πνευματική ζωή, αλλά συνεξετάζουμε τις οικογενειακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία, ακόμα και τη διασκέδασή μας. [ Αυτό όλο, πολύ απλά σημαίνει πως στην εξομολόγηση εξετάζουμε πολύ καλά τον εαυτό μας, τις πράξεις μας, τα λόγια μας, την συμπεριφοράς μας, κτλ. Δηλ. που είναι το λάθος σ' αυτά που λέει ; Επειδή ας πούμε τα λέει η Ιερά Μονή Μαχαιρά, σημαίνει πως αυτομάτως είναι λάθος αυτά που λέει ; ]Και αυτό επειδή όλη μας η ζωή πρέπει να φωτιστεί από το Άγιο Πνεύμα. [ 'Ντάξει, εδώ αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα. Μην στέκεστε σ' αυτό. Το σημαντικό στοιχείο σ' αυτήν την πρόταση είναι το ρήμα. Το "φωτιστεί". Τώρα από που θα φωτισθεί, ποιος θα φέρει αυτή την φώτηση δηλ. ε, ο Χριστιανισμός έχει το Άγιο Πνεύμα γι' αυτό το σκοπό. ]
Όχι για να καταδικάσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να εξασφαλίσουμε τήν πορεία μας προς τον Χριστό. [ Εδώ π.χ λέει πως εξομολογούμαστε όχι για να καταδικάσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να πλησιάσουμε περισσότερο τον Χριστό. Μην βλέπετε όμως τον Χριστό ως πρόσωπο. Δείτε τον ως Λόγο. Δηλ. εξομολογούμαστε όχι για να καταδικάσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να φτάσουμε πιο κοντά στον Λόγο, δηλ. την αλήθεια ]
Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε στην κρίση του πνευματικού ζητήματα που μας απασχολούν, ώστε νά πάρουμε αποφάσεις και νά κάνουμε επιλογές πού μας προάγουν πνευματικά αποφεύγοντας ταυτόχρονα άλλες που μπορούν να ζημιώσουν τήν ψυχή μας". [ Ε, εντάξει, η κάθε θρησκεία χρησιμοποιεί ιερείς, δηλ. ανθρώπους που έχουν χρίσμα να "λειτουργούν" και να τελούν τα τυπικά της. Σ' αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα και να μας συμβουλέψουν. 'Ντάξει, δεν είναι όλοι άξιοι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι που είναι σε θέση να μας δώσουν μια κατεύθυνση ]
Δηλ. που είναι το κακό ή το λάθος στα παραπάνω ; Τι δεν καταλαβαίνεις δηλ. εσύ Εαρινέ από τα παραπάνω και γιατί τα χαρακτηρίζεις "φαρσοκωμωδία" ; [ Κατ' αρχήν, ξέρεις τι είναι η φαρσοκωμωδία ;]
Πάμε παρακάτω. Θες να σχολιάσω αυτό ;
quote:
Δε σκότωσα, ούτε έκλεψα... τί νά εξομολογηθώ;"Όταν έχουμε τέτοια απορία, αποκαλύπτουμε ότι δε γνωρίζουμε τή διδασκαλία του Χρίστου. [ Συμφωνώ απόλυτα! Όταν θεωρούμε πως μοναδικά σφάλματά μας - που αξίζουν εξομολόγηση - θα ήταν ένας φόνος ή μια κλεψιά, τότε ασφαλώς δεν γνωρίζουμε την διδασκαλία. ] Επειδή ο Χριστός [ o Λόγος του δηλ. η διδασκαλία του ] μας διδάσκει ότι και οί αμαρτωλοί λογισμοί ακόμα μας απομακρύνουν από τον Θεό. [ Ερμήνευσε τον Θεό όπως γουστάρεις. Θες να τον πεις "φώτηση", θες να τον πεις "αφύπνηση", όπως γουστάρεις. Το ίδιο είναι ] Επίσης, αμαρτάνουμε όχι μόνο όταν πράττουμε κάτι κακό, άλλα και όταν δέν εφαρμόζουμε τό καλό. [ Σωστό κι αυτό ] Άραγε ποιος μπορεί νά ισχυριστεί ότι εκπληρώνει πραγματικά την εντολή της αγάπης και μάλιστα προς τους εχθρούς του";[ Έλα ντε ! Κι εμείς πολλές φορές δεν την κάνουμε αυτή την ερώτηση από μόνοι μας ; ]
Δηλ. Εαρινέ κι αυτά "φαρσοκωμωδία" είναι. Το ερώτημά μου είναι :
Εγώ δεν πιστεύω ότι θα μπορέσεις. [ Ενώ εγώ αντιθέτως, σου αποδεικνύω πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φαρσοκωμωδία ] Απλώς, έμαθες να μιλάς και ... μιλάς ... ασχέτως αν δεν ξέρεις τι λες. Και τον παπαγάλο άμα του διδάξεις να λέει "καλησπέρα", ε, θα λέει κι αυτός "καλησπέρα". Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ο παπαγάλος ξέρει τι λέει ... ή ότι μπορεί να πει και κάτι παραπάνω ...
Edited by - zip on 04/09/2011 13:51:06
quote:
ΕαρινόςΑλήθεια υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος σε τούτο τον κόσμο που προσερχόμενος σε όποιο παππά και εκκλησία , μπορεί να πεί ότι γνωρίζει τις ασυνείδητες εκείνες παραμέτρους που τον ώθησαν σε όποιες παραβατικές πράξεις και την εσωτερική του ψυχολογική έδραση -κατάσταση- και την εξομολογήθηκε στον/ους παππά/παππάδες ή απλά προσερχόμενοι εξομολογούνται μια πράξη τους που καμμιά σχέση δεν έχει με τις πρωτογενείς κρυφές -αυνείδητες- αιτίες που τον ώθησαν σε κάθε παραβατική πράξη του???
Μα ... και αυτό είναι η εξομόλόγηση : Να παραδεχθείς την ασυνειδητότητά σου και τις πράξεις που έκανες εξ' αιτίας αυτής της ασυνειδησίας σου.
Και ναι, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν αυτό να το κάνουν Εαρινέ. Μην κρίνεις από τον εαυτό σου ...
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η διδασκαλία που αναφέρει αυτός που και καλά καγχάζει ότι ξέρει τον Χριστιανισμό, υπάρχει ολόκληρη και στον Διογένη Λαέρτιο και στον Διόδωρο Σικελιώτη , οι οποίοι ήταν και πριν τον Χριστό. Αυτός που προανέφερε πριν να αφήσουμε τα πρόσωπα και να πάρουμε την διδασκαλία, άθελα του ίσως και από αμάθεια έδειξε τον δρόμο για περαιτέρω ψάξιμο και σκέψη. Αφού λοιπόν δεν είναι προσωπικό το θέμα και αφορά απλά την διδασκαλία , δεν θα έχει κανείς φαντάζομαι αντίρρηση να αποτανθούμε σε άλλα πρόσωπα που είπαν τα ίδια, πέραν του λεγόμενου και υποτιθέμενου ευαγγελίου...Αλλιώς ψευδόμαστε όλοι οικτρά.